sosy
-
Sos z suszonych grzybów Tomasza Strzelczyka. Podpowiada, że grzyby kochają to warzywo. "No i gitara!"
Sos z suszonych grzybów to obłędna propozycja. Doskonale łączy się z ziemniakami i makaronem. Jest niezwykle aromatyczny i po prostu bardzo smaczny. Warto pamiętać, że sos z suszonych grzybów z przepisu Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych....
-
Makaron w tym sosie sprawi, że kubki smakowe eksplodują. Ale trzeba pamiętać, by dodać taką śmietanę
Makaron w sosie to coś, co wszyscy uwielbiamy, a nawet kochamy. Takim obiadem zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Ale ten sos jest najlepszy z najlepszych. W czym tkwi sekret makaronu w sosie pieczarkowym? W idealnie dobranej śmietanie.
-
Przepis na wybory schab w kremowym sosie. Ten obiad zachwyci całą rodzinę we Wszystkich Świętych
Szukasz przepisu na idealnie kruche i delikatne mięso? Schab w tym kremowym i aksamitnym sosie sprawdzi się doskonale zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad. Sekretem jest kąpiel w nabiale oraz aromatyczne dodatki - w roli głównej pieczarki ...
-
Ponadczasowy przepis, który znalazłam w zeszycie mamy. Podaj go na obiad, a każdy wyliże talerz
Z każdej strony docierają do nas przepisy, które pokazują jak zrobić skomplikowane i oryginalne potrawy. Jednak nic nie zastąpi prostego i tradycyjnego dania, które robi się w mgnieniu oka. Właśnie taką potrawę niedawno wykonałam i przekonałam się...
-
Ten sos to ideał do makaronów, zapiekanek i pieczonych warzyw. Wystarczą trzy składniki i szczypta tej przyprawy
Sos beszamelowy wyróżnia się swoją kremową konsystencją i delikatnym, choć nieco wyrazistym smakiem. Jego przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczą trzy podstawowe składniki, które z pewnością masz w kuchni i odrobina przypraw.
-
Odkryłam, jak podkręcić smak klasycznych mielonych. Recepturę znalazłam w starym zeszycie babci
Kotlety mielone to klasyk nad klasykami. Niektórzy nie potrzebują już przepisu, by je wykonać. Podaje się je zawsze z ziemniakami i sałatką jednak ten sposób okazuje się smaczniejszy. Znalazłam go w kajecie babci, zrobiłam i zachwyciłam się smakie...
-
Rozpływające się w ustach kopytka bez jajek. Wystarczą tylko trzy składniki i ten smakowity dodatek
Przepis na kopytka bez jajek to świetna opcja dla tych, którzy ograniczają ich spożycie, a nie wiedzą czym można je zastąpić. W tym wypadku wystarczy dodatek innej mąki. Mięciutkie, delikatne i rozpływające się w ustach kopytka podaj z okrasą z...
-
Ten składnik z pewnością masz w lodówce. Nasmaruj nim schab, a mięso po upieczeniu będzie rozpływać się w ustach
Miękka pieczeń ze schabu idealna na kanapki i do obiadu. Brzmi wyśmienicie, jednak nie każdy potrafi upiec mięso tak, by było delikatne i wyśmienite. Kluczem do sukcesu jest nietypowa marynata z jednego składnika. Efekty pozytywnie cię zaskoczą.
-
Zalej makaron tym sosem, dodaj soczystego kurczaka i zachwyć rodzinę. Trudno uwierzyć w jego smak i prostotę
Kuchnia włoska towarzyszy nam od wielu lat. Odtwarzamy przepisy, które znane są na całym świecie i smakujemy ich tradycyjnych smaków. Tym razem również chcemy przenieść się do ciepłej włoskiej prowincji i przetestować kolejną recepturę. To prosty...
-
Banalny przepis na kopytka z aromatycznym sosem pieczarkowym. Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu
Przepis na kopytka nie jest zbyt skomplikowany, jednak zawsze pozostaje pytanie, z czym je podawać. Jedni jedzą je podsmażone na odrobinie masła, inni preferują okrasę z cebulki i boczku. My podpowiadamy, że z dodatkiem sosu pieczarkowego nie mają...
- Kilka zasad wystarczy, aby cebula rosła bujna i zdrowa. Poznaj je
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Kiedy dodajesz liście laurowe do rosołu? Minuta nieuwagi i po zupie
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Hiszpański sos jest idealny do jajek. Zrobisz go w 5 minut
- Żurek odejdzie w zapomnienie, jeśli przygotujesz tę zupę Magdy Gessler
- Babka wielkanocna to obowiązkowe ciasto na świąteczny stół. Jak ją przygotować?
- Przepis na wiosenne ciasto z jabłkami i cynamonem. Kilka minut i gotowe
- Jak zrobić najlepszy żurek? Zapamiętaj te trzy zasady, a pobijesz nawet Gessler
-
Mięso w tym sosie zyskuje na smaku. Weźmiesz kęsa i zapomnisz o schabowych babci
Niektóre dania zyskują na popularności i podbijają nasze serca już po pierwszym kęsie. Ich aromat, połączenie składników i sposób podania tylko temu pomaga. W tym przypadku jest podobnie. Tylko zrobisz to danie i od razu będziesz robić dodatkowe...
-
Jak zagęścić sos? Tego niezawodnego sposobu nauczyła mnie babcia. Zawsze z niego korzystam
Sos to istotny element wielu potraw. Potrafi wzbogacić smak lub wydobyć z dania zupełnie nowe, aromatyczne nuty. Idealny sos to taki, który ma kremową, gęstą konsystencję. W jaki sposób ją uzyskać? Przychodzimy z pomocą i prezentujemy najlepsze...
-
O jajka w takiej wersji będzie prosić cała rodzina. Gotowe w kilka minut, ale nie zapomnij o tym składniku
Jajka to cieszący się popularnością element śniadań. Ten produkt można wykorzystać na wiele różnych sposobów, a najpopularniejsze to jajecznica, omlet czy też wersja ugotowana. Dziś pokazujemy, że można je połączyć z oryginalnym dodatkiem, a przy...
-
Przepis na aksamitnie kremowy sos kurkowy. Koniecznie dodaj go do makaronu, ziemniaków lub mięsa
Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów, które można zebrać w polskich lasach. Sezon na nie kończy się dopiero na przełomie października i listopada. Warto więc wykorzystać ten czas i wybrać się na "łowy". Z zebranych okazów przygotujesz pysz...
-
Gotowe w kilka chwil, a z talerzy znikną jeszcze szybciej. Bez tego sosu mięso będzie do niczego
Szukasz prostego przepisu na obiad, przy którym nie spędzisz wiele czasu? Jeśli tak, to trafiłeś idealnie. Właśnie z tej receptury uzyskasz soczyste kawałki mięsa, które uraczone są dodatkiem aksamitnego sosu. Trudno o coś smaczniejszego.
-
Suchy kurczak pozbawiony smaku to przeszłość. Ten rozpływa się w ustach, a sosu pozazdrości każdy szef kuchni
Piersi z kurczaka goszczą na naszych stołach pod wieloma postaciami. Można je wykonać na różne sposoby, ale to najprostsze mogą okazać się najsmaczniejsze. Przygotowując obiad z tej receptury na pewno nie zawiedziesz się na smaku, a mięso wykonane...
-
Zamknij lato w słoiczkach i ciesz się nim całą zimę. Domowy sos do spaghetti przygotujesz bez problemu
Jesień to czas zbiorów i przetworów. Warzywa są tańsze niż latem, a gospodynie przygotowują się na nadchodzą zimę, kiedy to dostępne w sklepach plony nie są już tak smaczne. Poza dżemami, ogórkami w zalewie i surówkami, warto zawekować również sos...
-
Nie kupuję już ketchupu, bo robię coś dużo lepszego. Zamknij w słoikach, a postoi do przyszłej wiosny
Przygotowując zapasy na zimę, wykonujemy szereg znanych nam przepisów. Zapełniamy piwnicę ogórkami, cukinią i słodkimi dżemami. W tym roku wzbogacam to zestawienie o jeszcze jedną recepturę. Tym smakołykiem zastępuję ketchup, bo jest znacznie...
-
Chrupiąca surówka do obiadu. Wystarczy kapusta i dwa inne składniki, a goście oszaleją na jej punkcie
Chrupiąca surówka to najlepszy z najlepszych dodatków do obiadu. Będzie idealnie komponować się do różnej maści sosów czy mięs. Jak zatem ją przygotować, by goście oszaleli na jej punkcie i błagali o przepis? To bardzo proste.
-
Zabielasz sos pieczarkowy śmietaną? To nie błąd, choć można zrobić to lepiej. Dodaj ten składnik, a uzyskasz kremową konsystencję
Sos z pieczarek to wyborna propozycja do mięs, makaronu lub ziemniaczanych klusek. Przygotowanie takiego sosu nie wymaga wiele pracy ani doświadczenia w kulinariach, dzięki czemu przepis jest szalenie prosty. Warto jednak nieco go urozmaicić i...
-
Kurki w śmietanie - letni przepis na nadchodzące jesienne dni. Kremowe i pyszne, aż się uszy trzęsą
Kurki w śmietanie to wyjątkowe połączenie smaków, któremu nie sposób się oprzeć. Przepis jest banalnie prosty, a gotowe danie będzie smakowało każdemu bez żadnych wyjątków. Jak przygotować kurki w śmietanie? Oto niezastąpiony przepis.
-
Aromatyczny sos pomidorowy do słoików. Smakuje wprost obłędnie z makaronem, ryżem albo kaszą
Sosy pomidorowe z łatwością znajdziemy w niemal każdym sklepie spożywczym. Pod względem smaku i jakości składników nie równają się jednak z tym wykonanym w zaciszu domowej kuchni. W naszym przepisie znajdziecie świeże pomidory, pieczarki, paprykę...
-
Zapomnij o sklepowych słoikach pełnych chemii. Makłowicz zdradza jak zrobić doskonały majonez w domu
Wśród sosów i dodatków do kanapek czy sałatek majonez to prawdziwy ulubieniec. Nie da się jednak ukryć, że wśród Polaków istnieje podział na dwóch faworytów. Warto jednak postawić na produkt własnej roboty. Robert Makłowicz zna banalny i...
-
Mistrzowski sos grzybowy doskonały do makaronu, mięs i kluch. Z takim składem wyjdzie gęsty i kremowy
Przed nami koniec wakacji i początek jesieni, a co za tym idzie rusza sezon na poszukiwania leśnych skarbów! Dzięki temu domowe menu powiększy się o wiele smacznych kąsków, jednym z nich jest przepis na sos grzybowy. Z naszą recepturą wyjdzie gęst...
-
Przepis na sos pieczarkowy. Zapomnij o mdłych grzybach bez smaku, z tym trikiem będzie po mistrzowsku
Nie ma nic gorszego niż rozwarstwiony, mdły i niesmaczny sos pieczarkowy. Niestety ten popularny przepis często nie wychodzi, a wszystko przez nieodpowiednia kolejność dodawanych składników, zbędny pośpiech czy półprodukty. Z naszym trikiem sos...
-
Sosy do sałatek - proste przepisy na nieziemsko dobre sosy, które sprawdzą się do większości sałatek
Sosy do sałatek w prosty sposób urozmaicą każdą przystawkę. Dzięki nim każde warzywo nabiera całkiem nowego smaku. Przygotowaliśmy przepisy na różne sosy, które pasują do większości sałatek.
-
Kremowy i aromatyczny sos kurkowy. Idealny do makaronu, mięsnych smakołyków i rozmaitych kluseczek
Sierpień to sezon na wiele warzyw, owoców no i oczywiście grzyby. Leśne skarby smakują wyśmienicie w wielu odsłonach, jednak sos kurkowy nie ma sobie równych. Wbrew pozorom to łatwizna, jednak zalanie smakołyków śmietaną nie wystarczy. Tu króluje...
-
Przecier z dodatkiem cukinii. Wyśmienity sos, który smakuje o niebo lepiej niż klasyczna wersja
Wśród domowych przetworów nie brakuje kolorowych sałatek, kiszonek, dżemów i owocowych akcentów. W tym sezonie warto postawić także na niebanalny przecier z dodatkiem cukinii, który jest o niebo lepszy od znanej nam klasyki! Taki duet świetnie...
-
Pulpety w sosie koperkowym na prosty i smaczny obiad. Zrobisz je raz-dwa, a zjesz nawet szybciej
Pulpety w sosie koperkowym to danie powszechnie znane i lubiane w polskich domach. Miękkie, soczyste mięso otulone aromatycznym, kremowym sosem koperkowym sprawia, że niejednemu ślinka cieknie. To idealny pomysł na lekki, pożywny obiad w wakacyjni...
-
Spaghetti do słoików na zimę. Prosty obiad we włoskim stylu. To obiad, który będzie gotowy w kilka minut
Kupny sos spaghetti? Wykluczone! Zdecydowanie lepiej smakuje ten domowej roboty, przygotowany ze świeżych i smacznych składników. Sprawdź, jak szybko i prosto przygotować sos spaghetti do słoików. Dzięki niemu będziesz mieć zapas "na czarną...
-
Ketchup z cukinii to fenomenalny sos i must have w spiżarni. Ta wersja bije klasykę na głowę
Schyłek lata jest urodzajny w wiele smacznych kąsków. W sierpniu królują pomidory, które chętnie przetwarzamy na wiele sposobów, w tym na popularne sosy. Warto poznać jednak ciekawą alternatywę - mowa tu o ketchupie z cukinii, która właśnie teraz...
-
Borowiki. Chcesz zaskoczyć gości smakiem? Oto przepisy na nietypowe dania z grzybami
Borowiki to grzyby, które dają nam możliwość tworzenia wspaniałych potraw. Doskonały smak, ale i uniwersalność grzybów sprawia, że możemy przygotować z nich bardzo wiele dań. Poczynając od aromatycznych zup, poprzez aksamitne sosy, kończąc na...
-
Ta polędwica w sosie musztardowym to wykwintna uczta dla podniebienia. Pomysł na szybki obiad
Polędwica w sosie musztardowym to niezapomniane doznanie kulinarne. Przygotowana z najwyższej jakości składników polędwica w sosie musztardowym zadowoli każdego mięsożercę. Przygotuj się na wyjątkową ucztę, która pozwoli ci rozkoszować się smakiem...
-
Pulpety w aromatycznym sosie koperkowym. W sam raz, jeśli szukasz prostego dania na obiad
Pulpety (klopsy) w sosie koperkowym to świetna propozycja na letni obiad. Są przepyszne, dość łatwe do zrobienia i nie wymagają wymyślnych składników. Skuś się - koniecznie sprawdź nasz przepis.
-
Cynamon i limonki do frytek? Spróbuj tych obłędnych sosów, a już nigdy nie sięgniesz po keczup
Zazwyczaj jesz frytki z keczupem albo majonezem, prawda? A co powiesz na sos serowy albo taki z dodatkiem cynamonu, curry lub limonek? Wszystkie doskonale komponują się z frytkami z ziemniaków i frytkami z batatów, a do tego możesz łatwo zrobić je...
-
Zimą podziękujesz za jego zrobienie. Prosty w przygotowaniu, a smak miażdży popularny ketchup
Czas przygotowywania przetworów trwa już od jakiegoś czasu. Zamykamy w słoikach ogórki, cukinie, a także owoce, które zimą wyciągniemy, by wysmarować nimi kanapki lub osłodzić herbatę. Nikt jednak nie myśli o tym, by zrobić sosy, które również...
-
Co zrobić z cukinii? Z warzyw wyczarujesz obłędny ketchup, przy nim te sklepowe mogą się schować
Sos pomidorowy zna niemal każdy - dodajemy go do makaronu, pizzy i zapiekanek. Klasykę warto jednak podmienić, szczególnie gdy w domu mamy zapas sezonowych warzyw! Ketchup z cukinii jest wyborny i z pewnością rozpieści kubki smakowe całej rodziny!...
-
Sos barbecue - sprawdź, jak zrobić idealny domowy sos do dań grillowych i nie tylko
Sos barbecue to jeden z najbardziej popularnych sosów do dań grillowych. Łączy on w sobie smaki kwaśne, słodkie i pikantne. Jego historia prawdopodobnie sięga aż XVII wieku. Nazwa wywodzi się od hiszpańskiego słowa barbacoa lub angielskiego...
-
Takiej ryby nie znajdziesz w żadnej nadmorskiej restauracji. Sos jest tak pyszny, że każdy wyliże talerz
Chrupiące kawałki ryby kojarzą się wszystkim z morzem i restauracjami, które można tam znaleźć. Jest to dobre skojarzenie, jednak nie trzeba przejechać dużej trasy, by ją zjeść. Dzięki temu przepisowi można zrobić smaczną rybę we własnym domu. To...
-
W życiu nie jadłeś takich gołąbków. To sekretny przepis gospodyni z Biłgoraja, który będziesz robić co tydzień
Gołąbki to danie, które jedzone jest przez wszystkich. Nie ma w nich nic skomplikowanego, a przepis zna prawie każdy. Jednak ta wersja różni się od klasyka. Mięso zawinięte w liście kapusty podawane jest inaczej, niż podaje tradycyjny przepis. Naw...