sosy
-
Teść padnie z wrażenia, gdy tego spróbuje. Mięso soczyste i miękkie, a sos aromatyczny. Zrób bez zastanowienia
Odpowiednie przygotowanie mięsa nie jest dla każdego prostym zadaniem. Aby to ułatwić, proponujemy wykorzystać ten prosty przepis. Dzięki tym dodatkom karkówka wychodzi obłędnie miękka i rozpływa się w ustach. Lepszej nigdzie nie można znaleźć.
-
Sos winegret - przepis, który jest bardzo często podrabiany. Potrzebne są cztery składniki i sól
Jest najlepszym sosem do sałatek, ale nie każdy wie, jak powinien smakować. Jak zrobić sos winegret? Cóż, jeśli dodajesz miód, majonez i inne cuda, twój sos na pewno jest pyszny, ale z oryginałem nie ma wiele wspólnego.
-
Sos czosnkowy robiony w ten sposób smakuje o niebo lepiej. Większość osób pomija ten krok
Sos czosnkowy ma trzy podstawowe zalety: jest z czosnku (mniam!), robi się go szybko i pasuje do bardzo wielu potraw. Warto jednak odejść trochę od drugiej zalety i poświęcić na przygotowanie tego sosu więcej czasu. Gwarantujemy, że będzie smakowa...
-
Sos musztardowy - idealny dodatek nie tylko do mięsa! W sam raz na letnie grillowanie
Sos musztardowy to ulubieniec wielu smakoszy. Zarówno w słodszej postaci, jak i tej nieco pikantniejszej nadaje potrawom znakomitego smaku. Zazwyczaj serwowany jest z mięsem, ale dobrze komponuje się także z rybami i jajkami.
-
Sos holenderski - idealny nie tylko do szparagów. Proste przepisy na sos w różnych wydaniach
Sos holenderski wbrew nieco wprowadzającej w błąd nazwie, został wymyślony przez Francuzów. Prawdopodobnie po raz pierwszy powstał w XVI wieku. Zaletą tego sosu jest przede wszystkim jego uniwersalność. Opierając się na nim, można wykreować inne...
-
Beszamel - sos, który zachwyci nawet najbardziej wymagających. Przepis Ani Starmach
Nie wiesz, jak zrobić beszamel? Przepis na ten aksamitny sos powinien znać każdy. Nie bez powodu beszamel zalicza się do grupy pięciu podstawowych sosów. Zobacz, jak wykonać prawidłowo sos beszamelowy.
-
Mięso bez tego sosu będzie do niczego, a znakomity sos koperkowy do pulpetów zrobisz w 15 minut. Będzie palce lizać
Sos koperkowy do pulpetów to doskonałe rozwiązanie zamiast typowego sosu pomidorowego. Takie rozwiązanie będzie nie tylko powiewem świeżości w kuchni. Aktualnie rozpoczął się sezon na świeże i dorodne zioła, a piękne pęczki koperku zdobędziesz na...
-
Każdy chciał dokładkę, gdy podałam to na obiad. Mało kto zna takiego kurczaka
Wykonanie miękkiego, soczystego i aromatycznego mięsa nie jest takim prostym zadaniem, jak może się wydawać. Trzeba do tego odpowiednich składników, cierpliwości i trzymania się przepisu. Jednak aby kurczak zawsze wychodził idealnie, proponujemy...
-
Znakomity sos czosnkowy do zrobienia w pięć minut. Aromat podkreśli ten produkt, lecz nie dodawaj go zbyt dużo
Nadaje się do domowej pizzy, pieczonych ziemniaków i słonych przekąsek na wieczór filmowy. Sos czosnkowy można przygotować w kilka minut, a jego smak dodatkowo wzbogaci każdą potrawę. Jednak zamiast standardowej wersji, warto dodać tajemnego...
-
Przepis na obiad od szkolnej kucharki. Przygotowanie jest błyskawiczne, a jeszcze szybciej znika ze stołu
Szukanie obiadowych inspiracji nie jest takim prostym zadaniem. Na szczęście zapytanie o przepis doświadczonych kucharek zawsze gwarantuje sukces. Ja zapytałam o to szkolną kucharkę. Podała mi recepturę na danie, które znika od razu po zrobieniu....
-
Kurczak po toskańsku, czyli obiad w 20 minut. Zakochasz się
-
W Dino 1+1 gratis. Lidl i Biedronka też kuszą okazjami cenowymi
-
Przepis na faworki siostry Anastazji. Obowiązkowa pozycja na karnawałowym stole
-
Pierogi książęce. W farszu są ziemniaki i mają przednie towarzystwo
-
Przysmak z Podlasia na dużą blachę. Do babki dodaj dwa składniki
- Mięso prosto z zamrażarki do garnka? Sprawdź, czy ta metoda jest zdrowa
- Zupa szpinakowa z jajkiem lepsza od szczawiowej i ogórkowej. To przez dodatek ze słoiczka
- Jajka w panierce robią furorę. Nie obejrzysz się, a znikną z talerza
- Weź makaron, cukinię i dwa sery. W kwadrans zrobisz przepyszny obiad
- Nawet 50 proc. taniej w Biedronce. Promocje też w Lidlu i Kauflandzie
-
Sos kurkowy: wykwintna przyjemność w niepozornym dodatku
Sos kurkowy to wyjątkowo aromatyczny i kremowy dodatek kulinarny, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Jego głównym składnikiem są świeże kurki, które nadają mu niepowtarzalny smak i wyjątkową konsystencję. Ta delikatna i bogata w...
-
Sos z truskawek do klusek na parze, czyli przepis w sam raz na letnią przekąskę!
Sos z truskawek do klusek na parze to kombinacja soczystych owoców i sycących klusek. Ta prostota w przygotowaniu, ale jednocześnie bogactwo smakowe sprawiają, że danie staje się prawdziwą gwiazdą letniego menu.
-
Przepis na ten specjał odnalazłam w zeszycie mamy. Gdy go zjadłam od razu zaczęłam robić drugą porcję
Nie można zaprzeczyć, że najlepsze przepisy to te, które pochodzą ze starego zeszytu jakiegoś członka rodziny. Odtwarzanie ich jest dobrym ruchem, bo dzięki temu można poznać smaki, których już dziś nie ma za wiele. Takim przykładem jest ten...
-
Spróbujesz tego sosu pomidorowego i odlecisz. Olśni teściową, a znajomych rzuci na kolana
Sos, najczęściej pomidorowy, zawsze idzie w parze z pizzą. Mogłoby się wydawac, że tak banalnego składnika nie da się w żaden sposob podrasować. W końcu sos to sos, o co tyle hałasu. Takie myślenie jest jednak błędem. W kuchni zawsze da się coś...
-
Gulasz do placka po węgiersku to aromatyczny dodatek, bez którego danie się nie obejdzie
Gulasz do placka po węgiersku to kombinacja, która przenosi nas w podróż pełną intensywnych smaków i aromatów. Gulasz węgierski na placku to doskonałe danie, które łączy w sobie soczyste kawałki mięsa w aromatycznym paprykowym sosie z chrupiącym...
-
Sos z suszonych grzybów, czyli jak zapewnić daniu niepowtarzalny aromat
Sos z suszonych grzybów to doskonały dodatek do wielu dań, którego aromat i smak zadowoli najwybredniejszych smakoszy. Nie tylko wzbogaci smak mięs, ale również nada wyjątkowego charakteru warzywom czy makaronom. Jeśli więc chcesz dodać swoim dani...
-
Jak zrobić zasmażkę? Najlepszy sposób na aksamitne wykończenie dania. Babcie korzystają z tego składnika
Jak zrobić zasmażkę? To pytanie pojawia się w głowach osób, które marzą o idealnym wykończeniu sosu. W końcu ten powinien być nie tylko smaczny i aromatyczny, ale także aksamitny. Jak więc osiągnąć idealną konsystencję? Podpowiadamy.
-
Takiego sosu jeszcze nie jedliście. Ze składnika, o którym mało kto by pomyślał
Sosów do makaronu i innych potraw jest już multum. Najpopularniejszych to prawdopodobnie pomidorowy, ale jest też oczywiście wiele innych opcji. Jednak prawdopodobnie mało kto wymieniłby w tym gronie sos do makaronu zrobiony na bazie marchewki....
-
Mięso smakuje lepiej z tym sosem. Można kupić go w sklepie, lecz w domowej wersji deklasuje wszystko
Ketchup to dodatek, którego nie może zabraknąć na stole i w lodówce. Jednak ten, który można zakupić w sklepie nie zawsze jest smaczny. Aby za każdym razem mieć gwarancje dobrego smaku, warto zrobić go samodzielnie. Z tego przepisu będzie obłędnie...
-
Zapomniany sos do domowych pierogów. Nasze mamy i babcie uwielbiały ten smakowity dodatek. Jest palce lizać
O tym, że warto słuchać kulinarnych rad babć przekonają się ci, którzy wypróbują ten znakomity dodatek do pierogów. Zapomniany już sos, przygotowywany z dwóch składników to smaczna i wegetariańska alternatywa dla okrasy z boczku. Wystarczy w...
-
Bez niego nie może się odbyć żaden grill. Dodaj do mięs i poczuj, jak dzieje się magia
Polski grill nieodzownie łączy się z keczupem i musztardą. Wiadomo, tych sosów zabraknąć nie może. Ale razem z nimi na podium stoi jeszcze jeden dodatek, bez którego żaden grill nie może się odbyć - sos barbecue! Przepis na niego jest bardzo prost...
-
Mało kto używa tej rośliny w taki sposób. Sos z niej zrobiony jest lepszy od żurawinowego, majonezu czy ketchupu
Sezon na grilla niedługo się rozpocznie, dlatego warto zastanowić się nad nowymi dodatkami, które go urozmaicą. Zwykłe sosy to już przeżytek, dlatego warto sięgnąć po coś bardziej oryginalnego. Taką propozycją jest sos rabarbarowy. Pomimo słodkośc...
-
Ryba po japońsku to przysmak nie tylko od święta. Smakiem deklasuje wszystko inne, a to dzięki ogórkom
Potrawa, jaką jest ryba, kojarzy się przede wszystkim ze świętami, podczas których jest elementem obowiązkowym. Jednak nie tylko z tej okazji można ją jeść. W wersji japońskiej świetnie się sprawdzi nawet jako codzienny obiad.
-
Sosy do grilla - to dzięki nim Twoja karkówka będzie 100 razy lepsza niż sąsiada
Sosy do grilla niekiedy bywają lekceważone, ale to od nich zależy czy mistrzowsko przygotowane danie zyska godne dodatki. Na sklepowych półkach mamy coraz większy wybór gotowych produktów, ale niektóre możemy szybko przygotować sami.
-
Sałatka jarzynowa bez majonezu to skandal? Wcale nie! Wypróbuj inne dodatki i poczuj różnicę
Majonez to wyjątkowo tłusty i kaloryczny dodatek. Choć idealnie komponuje się zarówno z różnego typu sałatkami, kanapkami jak i innymi przekąskami to jednak można zastąpić go czymś zupełnie innym. Mamy dwie smaczne propozycje.
-
Wielkanocne sosy na dwa sposoby. Idealne do jajek i wędlin. To one nadadzą świeżości na stole
Wielkanocne przekąski podawane z sosami zawsze smakują lepiej. Obok chrzanu i majonezu dobrze postawić też coś innego, co zaskoczy kubki smakowe. My proponujemy aż 2 sosy, które podkręcą smak dodatków. Takich połączeń możesz się nie spodziewać.
-
Sos tatarski - tradycyjny przepis na wielkanocny sos. Doskonały do jajek i mięsa
Sos tatarski to obowiązkowy dodatek do wielkanocnego stołu. Podajemy go nie tylko do świątecznego śniadania, ale i na przykład do mięsa lub pasztetu. Sprawdź, jak wykonać klasyczny przepis na wystrzałowy sos tatarski. Jajko w sosie tatarskim to sa...
-
Domowy majonez bez jajek i octu? To nie żart. Zrobisz go z... ziemniaków i przypraw
Bezjajeczny majonez może okazać się hitem tej Wielkanocy. Do przygotowania wystarczą ziemniaki i kilka podstawowych składników oraz przypraw. Wegańska wersja tego tradycyjnego sosu smakuje obłędnie i pasuje do kanapek oraz sałatek.
-
Dziadek robił to danie w najlepszym stylu. Cała rodzina zachwycała się smakiem, a babcia zazdrościła
Rodzinne obiady kojarzą się nie tylko z dobrą atmosferą, a także wyśmienitym jedzeniem. Przepis dziadka na to danie było hitem świąt i imprez, dlatego warto go znać. Potrzebuje czasu i cierpliwości, ale smak rekompensuje wszystko.
-
Przepis na domowy majonez. Zamiast przepłacać za ten ze słoika, zrób go z kilku bazowych składników
Domowy majonez to prawdziwy hit. Jego wyrazisty smak sprawia, że klepowe słoiki nie mogą z nim konkurować. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy tylko kilka bazowych produktów takich jak jajka, olej i musztarda. Sekretem jest jednak...
-
Sos cebulowy na ciepło - kulinarny banał, który podkreśli smak wielu dań. Przyda się bulion i pieprz
Czasami najprostsze dodatki mogą całkowicie odmienić smak znanych nam potraw. W owej roli królują sosy - ten przygotowany z cebuli i podany na ciepło to jednocześnie banał, jak i rarytas na miarę najlepszych restauracji. Przygotowanie zajmie...
-
Zagęszczasz sos mąką? Nie robisz tego źle, ale świetnie też nie. Ten sposób jest lepszy od tradycyjnego
Zagęszczasz sos mąką? Okazuje się, że jest wiele ciekawszych sposobów na to, jak rozprawić się ze zbyt rzadkim sosem. O niektórych z nich na pewno nie mieliście pojęcia. Prezentujemy te, które sprawdzają się w kuchni najlepiej.
-
Jak zrobić sos grzybowy? Pora wykorzystać zapasy suszonych bądź mrożonych grzybów, a będzie wyśmienity
Jak zrobić sos grzybowy? To pytanie z pewnością zadają sobie szczególnie ci, którzy jesienią zostali obdarowani przez innych grzybami. Suszone lub mrożone okazy świetnie nadają się jako dodatek do sosów. Zimą będą smakować szczególnie obłędnie. Ja...
-
Sos wyszedł za rzadki? Nie panikuj. Znamy sposób na to, jak uratować twój obiad
Każda gospodyni doskonale wie, jak często zdarzają się wpadki w kuchni. Nie raz winę możemy zgonić na pośpiech, a niekiedy jest to zwykłe niedopatrzenie czy pech. Szczególnie podczas przygotowywania sosów, można zaliczyć niejedną wtopę. Historii o...
-
Majonez wegański - idealny do sałatek. Wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie kupisz tradycyjnego majonezu
Majonez wegański jest coraz bardziej popularną alternatywą dla tradycyjnego majonezu. Jego wykonanie jest proste. Przekonaj się, jak łatwo możesz zrobić majonez domowej roboty, który zachwyci Twoich przyjaciół, rodzinę i gości.
-
Suche przekąski to przeszłość. Dip z orzecha i tuńczyka zawróci w głowie jeszcze przed pierwszym toastem
Sylwester kojarzy się wszystkim ze słonymi przekąskami, które podawane są w różnych postaciach. Aby podkręcić ich smak warto podać je wraz z oryginalnymi dipami. Orzech i tuńczyk to dodatek, który smakowo zadowoli każdego gościa.
-
Jak zagęścić sos bez mąki? Czy da się to zrobić? Znamy sprawdzone sposoby [TOP 5]
Kiedy przygotowujemy domowy gulasz, zastanawiamy się czasami jak zagęścić sos bez mąki. Okazuje się, że jest to dosyć proste. Można to zrobić przy użyciu podstawowych produktów, które zazwyczaj posiadamy w domu. Przygotowaliśmy kilka propozycji.
-
Aksamitny sos - w czym tkwi jego tajemnica? Wystarczy pamiętać o tych zasadach, a będzie idealny
Sosy tworzy się na bazie różnych składników. Można dodawać je do ryb, mięs, makaronów i sałatek. Jak przyrządzić sos, który będzie doskonale aksamitny? Należy pamiętać o kilku prostych zasadach, a wyjdzie perfekcyjnie gładki.
-
Sos serowy do makaronu i przekąsek. Jak przygotować idealnie kremowy sos?
Sos serowy to jeden z częściej spotykanych dipów, których możemy skosztować np. w kinie podczas seansu filmowego. Wiele osób wykorzystuje go także do przygotowania szybkiego obiadu - wówczas występuje zwykle w połączeniu z makaronem. Jak przygotow...
-
Sos chrzanowy na ciepło. Fantastycznie podkreśli smak wielu potraw. Najlepiej zrobić go w ten sposób
Sos chrzanowy na ciepło to świetny pomysł na podkreślenie smaku potraw. Jego smak doskonale zharmonizuje się z daniami mięsnymi i jajkami. Jak przygotować aksamitny sos? Przedstawiamy przepis, z którym uzyska wyjątkową konsystencję.