środowisko
-
Nie segregujesz? Lepiej zacznij. W Polsce wejdą nowe zasady, do których trzeba będzie się przyzwyczaić
Z początkiem 2025 roku wprowadzony zostanie nowy system kaucyjny dostosowany do rozwiązań obowiązujących w Unii Europejskiej. Zmiana dotyczy unijnej dyrektywy w sprawie zmniejszenia wpływu produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. Puste...
-
Gdzie wyrzucić słoiki z zepsutymi przetworami lub inną zawartością? Wiele osób popełnia duży błąd
Sprawdź, do jakiego kontenera powinny trafiać słoiki. Gdzie wyrzucić niepotrzebne już opakowania? Upewnij się, czy nie popełniasz żadnego błędu podczas segregacji śmieci.
-
Gdzie wyrzucić wytłaczanki po jajkach? Upewnij się, czy nie popełniasz błędu, segregując śmieci
Nie wiesz, gdzie wyrzucać wytłaczanki po jajkach? Upewnij się, czy nie popełniasz błędu, segregując śmieci. Z tego artykułu dowiesz się, do jakich kontenerów powinny trafiać opakowania tego rodzaju.
-
Pierwsze miasto na świecie zakazuje reklamowania mięsa. "Kilogram wieprzowiny jest nie do zaakceptowania"
Miasto Haarlem w Holandii stało się pierwszym na świecie, które zakazało reklamowania mięsa w przestrzeni publicznej. Zakaz został już zatwierdzony przez radę miejską, ale z powodu trwających kontraktów reklamowych faktycznie wejdzie w życie dopie...
-
Podwodna restauracja Under w Norwegii sprzyja środowisku naturalnemu, a także wzrusza panoramą
Słynna norweska restauracja Under odnosi sukces nie tylko za sprawą zadowolonych gości, lecz także dzięki niesamowitemu projektowi, który zapewnił odrodzenie rafy. Architektoniczna perła skryta pod powierzchnią wody raczy klientów wzruszającą...
-
Boom na prosecco trwa od kilku lat. Smakosze się cieszą, Włosi załamują ręce. Produkcja degraduje środowisko
Kieliszek prosecco na wieczór do ulubionego serialu? Na duże przyjęcie? Spotkanie we dwoje? Niestety najpopularniejsze wino musujące ostatnich lat nie jest zbyt przyjazne dla środowiska. Sprawdźcie, dlaczego tak jest.
-
Produkcja warzyw lepsza dla środowiska? Jest jeden haczyk
W dobie zwiększania świadomości, co do wpływu człowieka na planetę i cierpienia zwierząt, coraz więcej z nas przechodzi na całkowity lub chociaż częściowy wegetarianizm. Naukowcy prześcigają się w badaniach, które ujawniają, ile CO2 powstaje w...