świąteczne przepisy
-
Skandynawski rarytas idealny na świąteczny stół. Robert Makłowicz radzi jak oryginalnie podać rybę
Na świątecznym stole nie może zabraknąć rybnych specjałów i ciekawych przystawek. Robert Makłowicz zdradza przepis na skandynawski rarytas w aromatycznej marynacie. Północna receptura świetnie zastąpi tradycyjną rybę w galarecie czy śledziowe...
-
Co zrobić, jeśli pierogi się rozklejają? Te sprawdzone metody pozwolą uniknąć świątecznej katastrofy
Prawdziwym rarytasem i elementem obowiązkowym na wigilijnym stole są klasyczne pierogi z kapustą i grzybami. Kluczem tradycyjnej potrawy jest perfekcyjne ciasto i hojnie nałożony farsz. Co jednak zrobić, gdy pierogi się rozklejają? Znamy prosty...
-
Jak gotować mak? Ta metoda gwarantuje, że nie wyjdzie gorzki - wszystko dzięki odrobinie nabiału
Mak to tradycyjny składniki potraw wigilijnych. Dodaje się go do słodkiego makowca, kutii, biszkoptu czy innych przysmaków. Jak zatem gotować ziarna, by nie były gorzkie? Kluczowy jest dodatek nabiału i odpowiednie proporcje.
-
Wigilia - potrawy, które powinny się znaleźć na tradycyjnej wieczerzy. Poznaj je wszystkie
Zbliża się Wigilia. Potrawy, które warto uwzględnić podczas słynnej wieczerzy, stanowiącej wstęp do Świąt Bożego Narodzenia, mają długą tradycję. Sprawdź, jakie dania do nich należą i pomyśl, czy również u Ciebie znajdą się na wigilijnym stole.
-
Przepis na miękkie ciasteczka świąteczne - wystarczą tylko 4 składniki, aby je zrobić
Przepis na miękkie ciasteczka świąteczne nie musi być długi i skomplikowany. Czasami wystarczy poświęcić kilka chwil, by zrobić coś pysznego. Tak jest właśnie w przypadku miękkich ciasteczek świątecznych, do których przygotowania potrzebne są tylk...
-
Ciasta na święta - przepisy inspirowane kuchnią świętej Hildegardy. Poznaj złote zasady benedyktynki
Ciasta na święta według Hildegardy z Bingen robią furorę. Nic w tym dziwnego, są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To głównie zasługa mąki orkiszowej i kilku złotych zasad benedyktynki.
-
Duńskie ciasteczka świąteczne - ich upieczenie wymaga niewielkiej liczby składników, a smak jest niepowtarzalny
Duńskie ciasteczka świąteczne mogą być bardzo przyjemnym bożonarodzeniowym akcentem. Najbardziej znane są te maślane, ale można je piec w innych wersjach. Doskonale nadają się na świąteczny prezent.
-
Gęś pieczona na święta - korzenna, z jabłkami lub mandarynkami. Przepisy na wyjątkowy świąteczny obiad
Gęś pieczona na święta to wyjątkowe danie, które zazwyczaj serwuje się podczas bożonarodzeniowego obiadu. Gęś można przyrządzić na wiele sposobów. W artykule przedstawimy Wam kilka pomysłów na przygotowanie pysznej, aromatycznej i kruchej gęsiny.
-
Jak mrozić i rozmrozić pierogi, by zachować najlepszą formę i smak? Zapomnij o obgotowywaniu!
Odpowiednie mrożenie i późniejsze rozmrażanie pierogów wpływa na ich smak i konsystencję. Aby uniknąć świątecznej porażki kulinarnej, zastosuj te proste metody. Zapomnij o wcześniejszym obgotowywaniu! Ważny jest czas i późniejsze porcjowanie.
-
Ciastka orzeszki to synonim świąt. Przygotujesz je z prostych składników. Kluczowa jest jednak forma
Wśród świątecznych łakoci i wypieków nie może zabraknąć tradycyjnych przepisów i receptur z babcinego zeszytu. Prawdziwą klasyką rodem z PRL-u są kruche ciasteczka orzeszki. Przygotowane w specjalnej formie, a później hojnie wypełnione kremem...
-
Jak zrobić sok z winogron na zimę? Stara metoda zawsze się sprawdzi
-
Sałatka z czerwonej kapusty do słoików. Podkręcą ją trzy dodatki
-
Sernik z tym składnikiem jest o niebo lepszy. Klasyczny przepis się chowa
-
W życiu nie miałam lepszego przepisu na naleśniki. Pycha jakich mało
-
Sycący, ciepły posiłek? Pomysły na obiad z mięsa mielonego
- Gdzie wyrzucić wytłaczanki po jajkach? Upewnij się, czy nie popełniasz błędu, segregując śmieci
- Zupa idealna na jesienne wieczory. Rozgrzeje, a grzanki są obowiązkowe
- Rosół z kurczaka? Ok, ale bez tych części tuszy. Będzie toksyczny
- Janusz Piechociński poszedł na grzyby. Zbiory są jednak... rozczarowujące
- Ten grzyb tworzy czarcie kręgi. Nadaje się do pierogów, ale pod jednym warunkiem
-
Karp - gdzie kupić świeżą rybę? Zwróć uwagę na to, jak przetrzymują ją hodowle
Na wigilijnym stole poza barszczem, grzybową i pierogami nie może zabraknąć dań rybnych. Gdzie zatem w tym roku kupić karpia? Ważne, by zwrócić uwagę na hodowlę i odpowiednie przetrzymywanie ryb. Jak się okazuje, niska cena nie zawsze idzie w parz...
-
Miodownik - przepis idealny na Boże Narodzenie. Kluczowe są złote proporcje i dwa słodkie kremy
Wśród domowych i tradycyjnych przepisów nie sposób pominąć warstwowego ciasta, jakim jest miodownik. Pełen aromatów przysmak z dodatkiem kremu budyniowego i kajmakowego to strzał w dziesiątkę na zbliżające się święta. Kluczowe są jednak złote...
-
Sprawdzony przepis na śledzie pod pierzynką. Idealny na święta
Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie kojarzą się z wymyślnymi rybnymi sałatkami. Choć przepisów jest wiele, niezaprzeczalne triumfy święcą śledzie pod pierzynką. Ich przyrządzenie jest banalnie proste.