święta
-
Jak udekorować jajka faszerowane? Ekspresowe przepisy na ciekawe dekoracje
Dekoracja stołu wielkanocnego to nie tylko gotowe ozdoby sklepowe, ale też ciekawie zaserwowane dania, hołdujące zasadzie ''jedzenia oczami''. Jeśli chcemy, aby nasz stół utrzymany był w takiej właśnie koncepcji, to z pewnością warto poznać sposob...
-
Jak zrobić baranka z masła? Weź pieprz i wykałaczkę. Już nigdy nie kupisz gotowca
Jak z masła zrobić baranka? Choć zdawać by się mogło, że jest to zadanie trudne do wykonania, w rzeczywistości poradzi sobie z nim każdy. Sekret tkwi w odpowiedniej temperaturze osełki oraz wykorzystaniu wykałaczki. Wyjdzie milion razy lepszy niż...
-
Błyskawiczny mazurek na mleku w proszku. Przepis last minute na Wielkanoc
Mazurek na mleku w proszku to pyszne ciasto, które możesz zrobić dosłownie na ostatnią chwilę przed Wielkanocą. Słodki, efektowny i gotowy w niecałą godzinę.
-
Śniadanie wielkanocne - kultowe potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole
Śniadanie wielkanocne rozpoczyna celebrowanie Świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Wszyscy domownicy zbierają się przy stole, aby wspólnie podzielić się jajkiem i spożyć pokarmy poświęcone w koszyczkach w Wielką Sobotę. Jakie potrawy powinny gościć n...
-
Ty robisz jajka faszerowane, a ja w święta stawiam na to. Wujek od razu bierze pięć sztuk
Szukasz pomysłu na oryginalne świąteczne danie? Mam idealną propozycję. Zamiast faszerowanych jajek zrób w tym roku wielkanocne galaretki. Wyglądają efektownie, a smakują jeszcze lepiej. Z pewnością zaskoczysz wszystkich przy stole.
-
Święta bez plusa na wadze? To możliwe. Sprawdź, ile babki trzeba zjeść, by przytyć 1 kg
Wielkanoc to czas suto zastawionych stołów i... podskakującej wskazówki wagi. Ale czy naprawdę dwa-trzy dni jedzenia mogą spowodować wyraźny wzrost masy ciała? Ile trzeba zjeść, aby przytyć kilogram w święta? Sprawdzamy, co na ten temat mówią licz...
-
Jajka faszerowane pewną rybą. Ona plus żółtko to pasta idealna. O stokroć lepsza od tuńczyka i łososia
W tym roku na Wielkanoc postaw na jajka faszerowane pewną rybą. To nietypowe połączenie smakowe, które z pewnością zawładnie niejednym podniebieniem. Przygotowanie jest banalnie proste.
-
To chyba najlepsze udka na świecie. Marynata z soku owocowego podkręca smak. Popisowe danie na święta
W wielu domach nie ma świątecznego obiadu bez mięsa. Na obiad wielkanocny proponujemy ćwiartki z kurczaka. To popularne i proste w przygotowaniu danie może smakować zupełnie inaczej, jeśli odpowiednio je zamarynujemy. Bo marynata to coś, co wpływa...
-
Babcina sałatka jarzynowa jak kilkadziesiąt lat temu. Smakuje i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa
Sałatka jarzynowa to danie, które jest znane już od bardzo dawna. Gości na świątecznych stołach zarówno w Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Choć jest znana w całym kraju, to każdy ma swój sposób na przekąskę, dzięki któremu ma ona wyśmienity smak.
-
Przekąski na jeden kęs. Pasta z cebuli i jajek w ptysiu i inne. Goście będą brać od razu po 3 sztuki
Przystawki na Wielkanoc to doskonałe uzupełnienie świątecznego menu. Mogą mieć różną formę i warto zadbać o to, aby nie tylko dobrze smakowały, ale też pięknie wyglądały na stole. Proponujemy przygotować przekąski na jeden kęs, czyli niewielkie...
-
10 topowych sałatek na Wielkanoc. Proste i szybkie - jest w czym wybierać
W każdym domu na świątecznym stole królują sałatki. Na Wielkanoc warto postawić zarówno na te znane, jak i bardziej wyszukane smaki. Niektóre z nich można przygotować wcześniej, inne natomiast najlepiej smakują na świeżo, bezpośrednio po...
-
Jajka faszerowane zielonym składnikiem. Nie jest to awokado, a smakuje równie dobrze
Jajka faszerowane zielonym składnikiem to zdrowa i smaczna przekąska, która często gości na świątecznym stole. Tajemny produkt skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim m.in. żelazo, witaminę C, witaminy z grupy B oraz...
-
Domowa wędlina na święta - prosta w przygotowaniu. Tanio, bez chemii i konserwantów
Szynka na Wielkanoc może być przygotowana na różne sposoby. Najczęściej ją pieczemy z aromatycznymi ziołami lub gotujemy, aby była bardziej soczysta. Szynkę można także uwędzić - w takiej wersji wyróżnia się intensywnym dymnym aromatem, który...
-
Pasztet się kruszy? Trzymaj się zasady 2/3 na 1/3. Nawet teściowa pokiwa głową z uznaniem
W święta każdy chce błysnąć przy stole, zwłaszcza gdy w domu zasiada rodzina i znajomi. Jeśli planujesz mięsny klasyk, warto wcześniej sprawdzić, co może pójść nie tak. Dlaczego pasztet się rozpada? Jeden drobiazg potrafi przesądzić, czy danie...
-
Peerelowskie ciasto, które każdy chętnie zje w święta. Zapomniane, ale nadzwyczaj smaczne
To popularny deser, który świetnie smakuje do kawy i herbaty. Składa się z ułożonych na przemian jasnych i ciemnych kawałków ciasta, połączonych delikatną w smaku masą budyniową. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, Możemy dodać także kolorową...
-
Wyskokowy napój zamiast do kieliszka wlej do garnka. Czarne pisanki to hit na Wielkanoc
Jeśli chcesz, aby Twój koszyk wielkanocny był oryginalny i nietuzinkowy, przygotuj czarne pisanki. Mienią się one niczym brokat, a przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy jeden składnik i trochę cierpliwości. Przekonaj się, że warto.
-
Ekspresowe pieczarki faszerowane jajkiem, zapieczone w chrupiącej panierce
Pieczarki faszerowane jajkiem to przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybowych smaków. Przygotowanie jest naprawdę proste i wystarczy zaledwie kilka chwil, aby stworzyć tę smakowitą przystawkę na wielkanocny stół...
-
Jajka w cebuli z ładnymi wzorkami, które udadzą się każdemu. Prosty patent
Farbowanie jajek w cebuli to znany od bardzo dawna sposób nadania koloru wielkanocnym pisankom. Zamiast używać sztucznych barwników, warto oprzeć się na metodach naturalnych. Są bardziej ekologiczne i ekonomiczne, ponieważ do barwienia używamy teg...
-
Co symbolizuje babka? Oto co wkładamy do koszyczka. Tych produktów nie może zabraknąć w święconce
Gdy Wielka Sobota za pasem, wiele osób zastanawia się, co wkładamy do koszyka wielkanocnego, aby jak najwierniej odtwarzał wielowiekową tradycję. Święcenie pokarmów to ważny element celebrowania Wielkanocy. W koszykach umieszczamy produkty, które ...
-
Sprawiają, że z przyjemnością sięgamy po kolejny kęs. Buraczki z chrzanem możesz zrobić wcześniej
Trudno sobie wyobrazić bardziej świąteczny dodatek do obiadu, niż buraczki z chrzanem. Na Wielkanoc królują na niejednym stole i dobrze komponują się nie tylko z typowymi potrawami obiadowymi, ale także z wieloma przystawkami, np. jajkami na tward...
-
Chrzanowa Magdy Gessler nie ma sobie równych. Nawet żur wychodzi przy niej blado
W wielu domach zamiast żurku lub barszczu białego na stół wjeżdża zupa chrzanowa. Wielkanocna potrawa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, a ponadto na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrzejszych smaków. Przepis na ten smakowity...
-
Co zrobić, żeby na serniku wyszła rosa? To prostsze, niż mogłoby się wydawać!
Sernik wielkanocny to deser idealny na święta i nie tylko. Pieczemy go na różne okazje i w różnych wariantach. Wiedeński, królewski, krakowski - możliwości jest dużo, dlatego każdy może wybrać coś, co w największym stopniu ukoi jego podniebienie. ...
-
Babcia złapała się za serce, gdy zobaczyła, co wrzucam do jarzynowej. Potem zwróciła mi honor
To królowa świąt, rodzinnych imprez oraz spotkań ze znajomymi. Mowa oczywiście o sałatce jarzynowej. Kusi bogactwem składników i nikt nie może jej się oprzeć. Dzięki jednemu produktowi stanie się jednak jeszcze lepsza. Spróbuj, a nie pożałujesz.
-
Nie tylko z chrzanem. Na Wielkanoc zrób jajka z różowym farszem. Nikt im się nie oprze
Co się dodaje do jajek faszerowanych? Zaskocz bliskich nie tylko pyszną, lecz także piękną przekąską, która od razu będzie rzucać się w oczy. Wszystko ze względu na niebanalny, mocny kolor, który zyska dzięki zdrowemu składnikowi.
-
To ciasto idealnie pasuje do świąt. Kiedyś każdy się nim zajadał. Wbrew pozorom przepis jest prosty
To pyszny deser, na który składają się blaty miodowe przełożone kremem z kaszy manny. W zależności od regionu kraju, deser nosi różne nazwy. Dowiedz się, jak zrobić to smakowite ciasto na świąteczny stół.
-
To przystawka z nutką nowoczesności. Sałatka na Wielkanoc z chrzanem owinięta w ruloniki z szynki
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem to bardzo prosta w przygotowaniu przekąska na świąteczny stół. Można ją podać w dekoracyjnej salaterce, ale my proponujemy inny sposób. Zawinięta w ruloniki z szynki świetnie smakuje i pięknie wygląda. Przygotowanie...
-
Wiosenno-świąteczne ciasto, którego smak trzeba po prostu poznać. Lepsze niż wszystkie babki i mazurki
W wielu domach w okresie świątecznym na stołach króluje to ciasto. Wielkanocne specjały skradają serca i podniebienia, a czasem wystarczy bardzo niewiele, aby jeszcze bardziej podkręcić ich smak. Dowiedz się, jak zrobić deser, którym zachwycisz...
-
Ciasto wielkanocne bez pieczenia inne niż wszystkie. Goście będą brać od razu dwa duże kawałki
Jednym z najczęściej serwowanych w czasie świąt deserów jest ciasto. Na Wielkanoc proponujemy wypróbować je z pyszną masą jabłkową. Oblane czekoladą deserową lub mleczną wprost rozpływa się w ustach. Każdy na pewno pokocha ten przepis.
-
Żurek jest kwaśny, że aż zęby bolą? Wszystko przez jeden błąd. Łatwo odkręcisz wpadkę
Wielkanoc bez żurku w wielu domach nie istnieje. Chyba każdy zna jego charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Czasem zdarza się, że będzie intensywny aż do przesady. Co zrobić, gdy żurek jest zbyt kwaśny? Nie wpadaj w panikę. Mamy rozwiązanie.
-
Szołder - wielkanocny regionalny specjał, o którym mało kto słyszał. Pięknie wygląda w koszyczku
Szołder (murzin) wielkanocny to regionalny przysmak, popularny szczególnie na Śląsku i Opolszczyźnie. Zamiennie bywa nazywany także sodrem lub szczodrem. Jest to przekąska w formie chleba drożdżowego nadziewanego różnymi rodzajami mięs....
-
Starcie mistrzów. Przepis na pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler vs. Ewy Wachowicz. Który lepszy?
Potrawą, która jest dumą polskiej kuchni, są bez wątpienia pierogi. Z białą kiełbasą przygotowujemy je raczej rzadko, bo ten rodzaj farszu nie jest aż tak popularny. Magda Gessler i Ewa Wachowicz proponują przygotowanie tego nietypowego dania na...
-
Pascha z przepisu Magdy Gessler. Wypróbuj recepturę autorstwa najsłynniejszej polskiej restauratorki
Pascha to charakterystyczny deser wielkanocny, który jest szczególnie popularny we wschodniej części kraju. Do jej przygotowania używa się tłustego białego sera, który w połączeniu m.in. z żółtkami, cukrem pudrem i bakaliami, tworzy zupełnie...
-
Mazurek kajmakowy pięknie udekorowany, który uda się każdemu. Smakuje nawet kilka dni po upieczeniu
Mazurek kajmakowy to bardzo prosty w przygotowaniu deser, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Wraz z babką, jest słodkim symbolem świąt. Przygotowanie zajmuje chwilę, a receptura jest prosta. Do pracy można zaangażować także...
-
Trik z zimną wodą działa na chrzan w niewiarygodny sposób. Coś dla smakoszy
Chrzan to warzywo, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zgodnie z tradycją chrześcijańską, symbolizuje on siłę fizyczną, witalność i krzepę, a jego pełen goryczy smak doskonale komponuje się z potrawami wielkanocnymi. Tarty chrzan...
-
Wachowicz do wielkanocnego barszczu nie dodaje zakwasu, tylko coś całkiem innego. Smak jest obłędny
Barszcz wielkanocny to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole. Zupę najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby smaki miały czas na przegryzienie się. Serwujemy ją z jajkami ugotowanymi na twardo. Aby zaostrzyć smak potrawy, można dodać...
-
Kiedy zrobić zakwas na świąteczny żurek i barszcz biały? Pamiętaj, aby nie przegapić terminu
W zależności od danego regionu Polski, na stołach świątecznych w okresie wielkanocnym króluje barszcz biały lub żurek. Za charakterystyczny smak obu zup odpowiada zakwas, czyli mieszanina mąki i wody, która poddawana jest procesowi fermentacji....
-
Biała kiełbasa na święta, która nie pęka i zawsze wychodzi. Przepis jak z mistrzowskiej kuchni
Biała kiełbasa to jeden z kulinarnych symboli Wielkanocy. Można ją serwować na różne sposoby. Białą kiełbasę parzymy, pieczemy, gotujemy lub grillujemy. Jest nieodłącznym składnikiem żuru wielkanocnego, ale może także stanowić element innych...
-
Jajka faszerowane w skorupkach, które znikają w mig! Goście nie poprzestaną na 1 sztuce
Jajka faszerowane w skorupkach to alternatywa wobec tradycyjnej przekąski serwowanej na wielkanocnym stole. Może się wydawać, że jej przygotowanie jest trudne i czasochłonne, ale nic bardziej mylnego. Wystarczy kilka prostych kroków, aby wyczarowa...
-
Jajka faszerowane są passe. Stwórz przystawkę z 3 składników. Tak prosta, że aż grzech nie zrobić
Jajko sadzone w boczku to banalnie prosta w przygotowaniu przystawka na wielkanocny stół. Wystarczą zaledwie 3 składniki, aby wyczarować pyszny smakołyk, który z powodzeniem może stawać w szranki z kultowymi jajkami faszerowanymi.
-
Większość obrzydzają, ja w święta podam w galarecie. Ten frykas musi powrócić na nasze stoły
Wciąż nie rozumiem, dlaczego tak wiele osób z obrzydzeniem krzywi się na samą myśl o podrobach. Przecież są zdrowe, tanie i odpowiednio przygotowane są naprawdę przepyszne. Dziś na tapet bierzemy nie lada przysmak z czasów PRL-u. Kiedy pojawiały s...