święta
-
Panettone zamiast tradycyjnej babki wielkanocnej. Zaskocz rodzinę czymś nowym
Panettone to tradycyjny włoski wypiek, który serwowany jest na święta. W sklepach coraz częściej można natknąć się na ten smakowity rarytas, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby deser przygotować samodzielnie.
-
Zapytałam AI o najlepszą wielkanocną potrawę. Odpowiedź nie zawiodła
Postanowiłam zapytać AI o najlepszą potrawę wielkanocną. Odpowiedź oczywiście nie zaskoczyła mnie ani trochę. To o ten świąteczny klasyk sztuczna inteligencja jest pytana najczęściej przez Polaków i nie tylko.
-
Królowa wielkanocnych przystawek może być tylko jedna. Teść i teściowa będą prosić o dokładkę!
Szynka w galarecie to popularna przekąska, która idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Plastry szynki nadziewamy smakowitymi warzywami, a następnie układamy na dekoracyjnym półmisku i zalewamy galaretą. Proste, prawda? Skorzystaj z naszej...
-
Diabelnie boskie jajka faszerowane. Takich jeszcze nie było!
Jajka faszerowane to popularna przekąska na zimno, którą serwujemy zazwyczaj z okazji Świąt Wielkanocnych. Istnieją różne jej warianty, dlatego każdy z pewnością znajdzie wersję, która najbardziej trafi w jego gust smakowy. Można je podać z...
-
Jajka faszerowane awokado z mięsnym dodatkiem. Teściowa chciała mi zapłacić za ten przepis
Jajka faszerowane awokado to przysmak, który najczęściej przygotowujemy z okazji Świąt Wielkanocnych. Są bardzo zdrowe i pożywne, a ponadto pięknie prezentują się na stole, tworząc niezwykle barwną kompozycję.
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to must have na święta. Najlepiej smakuje z dodatkiem specyficznej cebuli
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to smaczna przekąska, którą warto przygotować na świąteczny stół. Jest pyszna, zdrowa i kolorowa, a idealnie dobrane składniki tworzą ciekawą kompozycję smakową. Dodatek czerwonej cebuli sprawia, że sałatka jest...
-
Czarna babka skradnie show w święta. Piaskowa i jogurtowa nie mają do niej podjazdu
Jedni na Święta Wielkanocne pieką babkę piaskową inni jogurtową, a ja co roku serwuję czarną babkę. Wysoka zawartość pewnego składnika sprawia, że ciasto ma intensywny smak i piękny kolor, który ciekawie prezentuje się na świątecznym stole. Dowied...
-
Nie pieczarka i nie łosoś. Inna ryba z kiszonym ogórkiem tworzy eksplozję smaku w faszerowanych jajkach
Jajka faszerowane z rybą to przekąska, którą można serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Charakterystyczny smak ryby przełamują dodatki. Dzięki nim przystawka jest różnorodna i z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wybredne kubki smakowe.
-
Jajka z moim farszem zwalają z nóg. Rodzina czeka cały rok, aby ich skosztować
Jajka faszerowane łososiem sprawdzą się na wiele różnych okazji, a z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Są nie tylko smaczne, ale też skrywają w sobie wiele cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
-
Jajka faszerowane pieczarkami w 3 wariantach. Mięsny składnik doda charakteru
Jajka faszerowane pieczarkami to typowa przekąska na zimno serwowana na wielkanocnym stole. Można je przygotować w różnych wariantach - podstawowym lub wzbogaconym o smakowite dodatki, jak np. ser żółty lub czerwona papryka. Udekorowane kiełkami...
-
Najczęstsze błędy przy robieniu świątecznego majonezu. Czego unikać? Jak uzyskać kremową konsystencję?
Przepis na majonez domowy bazuje na kilku składnikach, które zazwyczaj mamy w domu. Czasem wychodzi zbyt rzadki, a czasem się zwarzy. Nie trzeba się jednak zrażać po pierwszym niepowodzeniu. Warto wiedzieć, gdzie szukać błędów i jak ich unikać....
-
Wiele osób nie zrobi takich galaretek na Wielkanoc. I dużo straci. Zobacz, jakie to proste
Galaretki w skorupkach po jajkach to wyśmienita przekąska, która nie tylko smakuje, ale także pięknie dekoruje wielkanocny stół. Jest to przepis dla cierpliwych i dokładnych, jednak na pewno warto go wypróbować. Goście będą zachwyceni Twoimi...
-
Zamiast wypijać, gotuję w niej szynkę. Wychodzi genialna w smaku i idealnie soczysta
Jak gotować szynkę, żeby była soczysta? Zapomnij o tradycyjnym przepisie i sięgnij po niecodzienny składnik. Zamiast wypijać rano, użyj do stworzenia obłędnej zalewy. Szynka gotowana w herbacie to prawdziwa uczta dla podniebienia.
-
Ciasto na święto Matki Boskiej Gromnicznej z jednym owocem w kilku wariantach
Ciasto z tymi owocami nie jest aż tak popularne w Polsce. Sprawdzi się jednak doskonale na różne święta. Jego smak zachwyci Twoich gości. Co ważne, przepisy na różne warianty tego deseru są proste.
-
Kiedy jest Wielki Post 2025? Środa Popielcowa w tym roku wypada bardzo późno
Kiedy jest Wielki Post 2025? To szczególny okres, w czasie którego wierni kościoła katolickiego przygotowują się do uroczystości Zmartwychwstania Chrystusa. Wielki Post to czas modlitwy i nawrócenia. Towarzyszy mu refleksja i zaduma nad sensem...
-
Kiedy jest Wielkanoc 2025? Poczekamy znacznie dłużej niż rok temu
Kiedy jest Wielkanoc 2025? To pytanie pojawia się każdego roku, a i odpowiedź na nie każdego roku jest inna. Wielkanoc należy do tzw. świąt ruchomych, czyli data jej obchodzenia się zmienia. Dlaczego tak jest? Sprawdzamy.
-
Deser na Trzech Króli inny niż wszystkie. Przygotuję go w tym roku i zaskoczę nowymi smakami bliskich
Ten deser to tort inny niż wszystkie, który może pojawić się zarówno na świątecznym stole, jak i jako smakołyk zupełnie bez okazji. Zamiast kupować go w cukierni, można przyrządzić tę słodką przekąskę samodzielnie.
-
Serwuję co roku na sylwestra i znikają nawet okruszki. Ten deser to brownie i pierniczki w jednym
Świąteczne wypieki kuszą korzennymi zapachami i wyjątkowymi smakami. Dla fanów czekoladowych wariacji mamy przepis na brownie, które idealnie komponuje się z zimową herbatą bądź kawą. Gdy tylko pojawia się na stole, wszyscy łapią kawałek.
-
Już nie wyrzucam i nie marnuję. Wrzucam na 20 minut do garnka i zupa z sałatki jarzynowej gotowa
Zupa z sałatki jarzynowej to idealny sposób na wykorzystanie świątecznych resztek. Nie wyobrażamy sobie bez niej rodzinnych uroczystości, ale zwykle po wszystkim zostajemy ze sporym zapasem. Co wtedy? Niektórzy zagryzają zęby i dojadają resztki,...
-
Niektórzy przesadzają w święta, a potem obserwują takie objawy. Chodzi o cukier
Co się dzieje, gdy jemy za dużo cukru? Wbrew pozorom przyrost masy ciała to niejedyny objaw. Kiedy dostarczamy go w nadmiarze, organizm wysyła nam wiele sygnałów. Jeśli na co dzień nie ograniczasz sobie słodkości i nie możesz się doczekać...
-
Karpia wkładam do słoików i podaję w sylwestra. Po świętach nic się nie marnuje. Wychodzi obłędny
Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach Bożego Narodzenia? W zaledwie kilka chwil zamienisz go w pyszne danie, którym będzie się zajadać cała rodzina. Możesz być pewien, że nie zostanie ani kawałeczek.
-
Jak zmiękczyć twarde pierniczki? Dorzuć do puszki ten owoc. Znów będą pulchne jak świeżo upieczone
Nikt nie wyobraża sobie świąt bez pierników, które zajmują honorowe miejsce na odświętnym stole. Czasami jednak, mimo naszych najlepszych starań, ciastka twardnieją w najmniej oczekiwanym momencie. Czy można je uratować? Jeśli nie wiesz, jak...
-
Ile można trzymać bigos po świętach? Postaw na tę metodę, a wytrzyma nawet pół roku
Nie tylko z sałatką jarzynową lubimy przesadzać. W wielu domach gotuje się wielki gar bigosu, a po świętach okazuje się, że połowa została. Niech ci nawet przez myśl nie przejdzie, by go wyrzucać. Nie musisz też na siłę zjadać go od razu. Są metod...
-
Nietypowe potrawy wigilijne z różnych regionów Polski. Idę o zakład, że o kilku słyszysz pierwszy raz
24 grudnia wszyscy zasiadamy do uroczystej kolacji. Nie oznacza to jednak, że we wszystkich domach pojawiają się na stołach te same dania. Potrawy wigilijne różnią się w zależności od regionu. Oto te najbardziej nietypowe.
-
Wrzucam listek do szklanki i zalewam wodą. Ten napar zawsze ratuje mnie w święta. Lepszy niż herbata
Na świątecznym stole jest tyle pyszności, że trudno powstrzymać się przed spróbowaniem każdej z nich oraz dokładką. Później nasze brzuchy mogą jednak cierpieć. Na ratunek przybywa napar z jednej przyprawy. Większość z nas ma ją w domu.
-
To ciasto zrobisz bez pieczenia. Rodzina nawet nie spojrzy na piernik i makowiec
Pierniki, keksy, serniki, makowce. Wszystkie te ciasta są pyszne, ale ile można ciągle jeść te same desery? Zachęcamy, by na stole postawić coś zupełnie innego, co zachwyci rodzinę. Chyba nie znamy osoby, która nie lubiłaby raffaello, a co dopiero...
-
5 przepisów na sałatki na sylwestra, które zrobisz bez wysiłku. Najlepsza z kozim serem
Sałatka na sylwestra to przekąska, która może zastąpić danie główne. Jest zwykle potrawą sycącą, gdyż ma służyć zaspokojeniu głodu podczas najdłuższej nocy w roku. Jak ją zrobić? Podpowiadamy!
-
Mały wyjątek od tradycji? Trzy szybkie ciasta świąteczne bez pieczenia: rolada, 3 bit i śnieżny puch
Nie masz czasu na pieczenie, a chcesz zaskoczyć domowników wyjątkowym deserem? Świąteczne ciasta bez pieczenia to szybka, prosta i efektowna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Wystarczy kilka składników i odrobina kreatywności, by stworzyć...
-
Katarzyna Bosacka tak robi ekspresowy barszcz czerwony. Zrobisz go na ostatnią chwilę
Barszcz czerwony to podstawa wigilijnego menu. Od niego zaczyna się całe ucztowanie. Nie wszyscy jednak lubią go robić lub w ferworze przygotowań po prostu brakuje im czasu. Katarzyna Bosacka ma dla nich rozwiązanie - ekspresowy barszcz czerwony....
-
Przebija dorsza i karpia. Jest lekkostrawny, ma mało ości i zwiększa poziom "dobrego" cholesterolu
W wigilię karp bez wątpienia jest królem stołu. Z biegiem lat jego smak może się jednak znudzić. Jeśli tak jest w twoim przypadku, zaskocz rodzinę i zastąp go nieoczywistą propozycją. Wcale nie chodzi o sandacza czy dorsza, tylko suma.
-
Upieczcie gęś na święta jak mistrzowie kuchni. Takie danie nie tylko wygląda rewelacyjnie
Gęś pieczona na święta to jedno z najbardziej wykwintnych dań na bożonarodzeniowym stole. Choć jej przygotowanie wymaga trochę wprawy i doświadczenia kulinarnego, to efekt końcowy na pewno jest wart włożonego trudu.
-
Wynosisz jedzenie na balkon? Spójrz na termometr. Jeśli przekroczy tę cyfrę, zabieraj garnki do domu
Trzymanie żywności na balkonie zimą to popularna praktyka, zwłaszcza w okresie świątecznym. Gdy w lodówce nie ma już miejsca na garnek z zupą, po prostu wystawiamy go na zewnątrz. Podpowiadamy, jak przechowywać jedzenie na balkonie.
-
Nigdy tego nie rób z resztkami po świętach. Możesz się zatruć. Jest lepsze rozwiązanie
Dlaczego resztek jedzenia nie należy owijać folią aluminiową? Choć wiele osób wciąż tak robi, specjaliści przestrzegają, że to prosta droga do zatrucia. Z tego powodu lepiej korzystać z innych sposobów. Jakich?
-
Dietetyczka wskazała najgorszą rybę na Wigilię. Ból żołądka gwarantowany. "Ma pochodne parafiny"
Ryba to punkt obowiązkowy w świątecznym menu. Niektórzy pozostają wierni karpiowi, pozostali stawiają na inne gatunki. Dietetyczka powiedziała, które są najzdrowsze, a których lepiej nigdy nie kupować.
-
Mało kto robi śledzie tak jak Tomasz Strzelczyk. Dodaje kwaśny składnik, który może zaskoczyć
Boże Narodzenie bez śledzi to jak Wielkanoc bez mazurka. W wielu domach na stole pojawiają się nawet w kilku wersjach. W tym roku obok śledzi w śmietanie i po kaszubsku postaw jeszcze jedne - śledzie w kiszonej kapuście Tomasza Strzelczyka. Kuchar...
-
Co zaserwować swoim domownikom i gościom na świąteczny obiad? To jedno z najbardziej wykwintnych dań
Świąteczny obiad to danie absolutnie wyjątkowe. Święta Bożego Narodzenia celebrowane są w naszym kraju w sposób bardzo uroczysty. Spędzamy je w gronie rodziny i najbliższych, nic zatem dziwnego, że zależy nam na tym, aby świąteczny obiad był...
-
Idealne pierogi to wizytówka wigilijnego stołu. Każdy może je zrobić samodzielnie w dużej ilości
Pierogi z kapustą i grzybami na święta to jedna z rzeczy, która tylko w tym czasie ma swój wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Choć można je jeść cały rok, to jednak największą popularnością cieszą się właśnie w okresie świątecznym.
-
Na Wigilię zrób te paszteciki. Są wypchane farszem po brzegi. Nawet teściowa je doceni
Paszteciki wypełnione po brzegi kapustą oraz grzybami to w wielu domach obowiązkowy dodatek do wigilijnego barszczu. Jak je zrobić, by wyszły pyszne, pełne smaku i wręcz rozpływały się w ustach? To naprawdę proste.
-
Te ciasta świąteczne mają wielu wielbicieli. Znikają tak szybko, że nie każdy zdąży ich spróbować
Ciasta świąteczne to przepisy absolutnie wyjątkowe. Magiczny czas świąt sprawia, że chętniej sięgamy po domowe słodkości, które w bożonarodzeniowej odsłonie smakują znakomicie. Jakie przepisy wypróbować na najbliższe święta?
-
Jak zrobić wigilijną kapustę z grzybami, aby nie była gorzka i wszystkim smakowała? To całkiem proste
Kapusta z grzybami kojarzy się oczywiście ze Świętami Bożego Narodzenia. Pojawia się bowiem zarówno w uszkach, pierogach, jak i krokietach. Jak ją zrobić, aby nie była gorzka? Podpowiadamy.