święta
-
Popularna sałatka, która jest o niebo lepsza od jarzynowej. Robię ją co roku na święta i sylwestra
Są sałatki, których nie może zabraknąć na żadnej wyjątkowej uroczystości. Co więcej, ich smak każdy zapamięta na długo. Wystarczy świeże pieczywo i talerz z przepyszną sałatką, aby zaspokoić apetyty gości.
-
Na wigilijne śniadanie podaj te placki. Babunia robi je za każdym razem i zawsze wychodzą puszyste
Wigilia kojarzyć się może z wieloma daniami, ale na pewno nie z tymi. Te puszyste i lekkie placuszki towarzyszą mojej rodzinie w każde święta. Babcia przygotowywała je na uroczyste śniadanie, a czasem nawet na kolację. To, co do nich wsypywała,...
-
Uszka Magdy Gessler są perfekcyjne. Trik z miską ułatwia ich przygotowanie i dzięki temu są jeszcze smaczniejsze
Magda Gessler od lat pokazuje, jak przyrządzić najlepsze dania. Na zbliżające się święta również ma przygotowane receptury, które okazują się bezbłędne. Jedna z nich dotyczy uszek, które tak chętnie wrzucamy do barszczu. Metoda z miską sprawia, że...
-
Poszłam na jarmark świąteczny w Warszawie. Nawet smacznie, ale ceny... Serki z grilla przesadziły
Nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności i nie pójść na jarmark świąteczny w Warszawie. Założyłam kurtkę a la bałwan, czapkę narzeczonego i ruszyłam w śnieżycę na rynek w Warszawie. Najadłam się do syta - ja na pewno przytyłam, czego nie mogę...
-
Wigilijna zupa grzybowa z przepiśnika babci. Poznaj największego rywala barszczu z uszkami
Aromat zupy grzybowej kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami Bożego Narodzenia w rodzinnym gronie. Nikt nie przygotowywał tak dobrej zupy wigilijnej jak babcia. Jeśli chcecie poznać jej doskonały przepis, sprawdźcie ten artykuł. Bez względu na t...
-
Ryba po grecku ma konkurencję. W tym wydaniu jest milion razy smaczniejsza. To zasługa dodatków
Ryba to bardzo pospolity składnik, który można podać na wiele różnych sposobów. W okresie świątecznym zazwyczaj smaży się ją w panierce lub podaje z aromatycznymi sosami. My również mamy świetny sposób na jej podanie. W tej zalewie smakuje...
-
Odwiedził dwa jarmarki. Na pierogach nie zostawił suchej nitki. Zaskakuje, co ocenił najlepiej
Youtuber Książulo postanowił, że w tym roku odwiedzi wszystkie jarmarki w Polsce. "Jest ich osiem albo dziewięć, więc będzie to długa trasa" - powiedział. Na razie dotarł na dwa - w Gdańsku oraz w Toruniu. Jak je ocenił? Z jego relacji wynika, że...
-
Tego ciasta nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jest smaczniejsze od sernika i piernika
Boże Narodzenie to nie tylko czas ryb, pasztecików i dań zrobionych z kapusty. To również moment, gdy przygotowuje się słodkie ciasta, którymi wszyscy się zachwycają. By w tym roku również zaskoczyć rodzinę, polecamy wykonać ten przepis. Nie każdy...
-
Katarzyna Bosacka radzi, jakie pierogi i uszka kupić. Mówi o składniku, na którym niektórzy oszukują
Święta bez uszek oraz pierogów trudno sobie wyobrazić. Nie wszyscy jednak lepią je sami, część osób decyduje się na kupno gotowych. Katarzyna Bosacka ma dla nich kilka cennych wskazówek. Dziennikarka podpowiada, na co zwracać uwagę w sklepie. Mówi...
-
Świąteczna sałatka jarzynowa babci - przepis po nowemu. Poznaj dwa składniki, które wzbogacą smak
Przepis na sałatkę jarzynową babci w każdym polskim domu jest uznawany niemalże za skarb. Nikt przecież nie gotuje tak wspaniale jak babcie. To właśnie one sprawiają, że każda potrawa smakuje wybornie. Co wpływa na smak sałatki jarzynowej?...
- Gdy ją robię, teściowa się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- Zrób je, bo nie zrobisz lepszych flaków. Nie ma w nich ani grama mięsa
- Na jakim mięsie gotować rosół? Zdradzamy najgorszy wybór
- Tego dżemu prawie nikt nie zna, a jest lepszy niż truskawkowy. Idealny do gofrów
- Podpatrzyłam ten przepis u mamy. Już nie robię wątróbki inaczej
- Szakszuka - przepis, który syci i zachwyca kolorami. Smakuje jak marzenie i pomaga schudnąć
- Szparagi na grilla z takimi dodatkami potrafią trafić z żołądka prosto do serca. Zaimponujesz każdemu
- Niepozorna, a rodzina będzie ustawiać się po dokładkę. Nie ma lepszej zupy
-
Dla niektórych jest lepsza od jarzynowej, a to dzięki temu składnikowi. Zrobisz ją w kilka minut
Sałatki zawsze muszą pojawić się na świątecznym stole. Bez nich wiele osób nie wyobraża sobie świętowania, bo to one są idealną przystawką. Zazwyczaj sięgamy więc po klasyczne przepisy, które bardzo dobrze znamy. Ta receptura ich nie przypomina, a...
-
Kulinarny QUIZ świąteczny! Sprawdzimy, jak dobrze znacie świąteczne potrawy!
Dacie radę zdobyć maksa w tym quizie?
-
Megaszybkie ciasto bez pieczenia na święta cieszy się rekordowym zainteresowaniem. Jak je zrobić?
Megaszybkie ciasta bez pieczenia to coś, co uwielbiamy. Nie musisz martwić się o proces pieczenia, odpowiednią temperaturę, nagrzanie piekarnika, a później rachunki za prąd. Przepisy, które podajemy, są naprawdę proste w wykonaniu i szybkie, a do...
-
Barszcz, który nie jest barszczem. Ta aromatyczna zupa z buraków zrobi furorę na wigilijnym stole
Na stole wigilijnym koniecznie musi pojawić się zupa. Zwykle jest to tradycyjny barszcz z uszkami, zupa rybna lub grzybowa. Klasyczny barszcz śmiało można jednak zastąpić jego bardziej nowatorską, kremową wersją z dodatkiem pikantnego chrzanu....
-
Jak szybko rozmrozić rybę? Niezawodny patent, który przyda się przed świętami
Wracasz do domu i okazuje się, że nikt nie wyjął ryby z zamrażarki? Nic straconego, jeszcze zdążysz przygotować pyszny obiad. Wystarczy, że odmrozisz ją w prawidłowy i bezpieczny sposób. Mamy na to sprawdzone metody, które nigdy nie zawodzą....
-
Jak się robi suszone pomarańcze? Wyczaruj niezwykłe ozdoby na Boże Narodzenie
Suszone pomarańcze to jeden z naturalnych materiałów częściej wykorzystywanych do tworzenia efektownych ozdób na święta Bożego Narodzenia. Wbrew pozorom, te ususzone owoce nie muszą się znaleźć wyłącznie na choince. Przekonaj się, co warto wiedzie...
-
Zamiast do sałatki jarzynowej, dodaj ten składnik do pierniczków. Wigilijne ciasteczka będą kruche jak nigdy
Jakie powinny być idealne pierniczki bożonarodzeniowe? Przede wszystkim intensywnie korzenne, słodkie i bajecznie kruche. Niestety, zdarza się, że wigilijne ciasteczka wychodzą zbyt twarde i potrzebują czasu, by zmięknąć. Jeśli przygotujesz je na...
-
Śledzik po diabelsku z przepisu Tomasza Strzelczyka. Pikantny hit na święta i imprezę sylwestrową
Śledzie to stały element wigilijnej wieczerzy. Pojawiają się w niemal każdym polskim domu pod różną postacią. Dziś przychodzimy z propozycją śledzika po diabelsku, czyli smakowitego dania autorstwa Tomasza Strzelczyka. Wychodzi pikantnie,...
-
Gołąbki na święta w zupełnie nowym wydaniu. Goście są zachwyceni grzybowo-ziołowym aromatem
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Choć według klasycznego przepisu zakłada wykorzystanie mięsnego farszu, to z innymi dodatkami smakuje równie doskonale. Recepturę na gołąbki z grzybami, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami znajdziesz...
-
Idealny moment na przyrządzenie śledzi na Boże Narodzenie? Nie zepsują się, a zdążą przejść smakiem
Śledzie to częsty widok na świątecznym stole. Smaczna ryba pojawia się podczas wieczerzy pod różną postacią. Raz jako śledzie w oleju, kiedy indziej w zalewie lub w formie sałatki. Aby smakowały doskonale, muszą mieć czas na to, żeby się...
-
To czeskie danie wigilijne robi u mnie furorę od lat. Nie mam co liczyć, że na drugi dzień zostanie choćby pół porcji
Potrawy wigilijne, choć pyszne i uwielbiane przez Polaków, mogą się niekiedy znudzić. Warto wówczas szukać inspiracji wśród świątecznych dań z zagranicy. Nasi południowi sąsiedzi chlubią się przepisem, który doskonale wpisuje się w polskie smaki...
-
Spektakularna beza bożonarodzeniowa. Wystarczą cztery składniki, by nadać świętom słodkiej magii
Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na bożonarodzeniowe desery, beza świąteczna sprawdzi się idealnie. Nie obejdzie się jednak bez formowania idealnego kształtu gwiazdy - zabawa szprycą da piękny efekt, który nie tylko przyozdobi wigilijny stół, a...
-
Święta 2023 r. pod znakiem drożyzny? 30 proc. Polaków musi się zapożyczyć lub wydać oszczędności
Wraz z nadchodzącymi świętami, pojawiają się także pytania o koszty, które w tym roku będziemy musieli ponieść. Jak wynika z badania "Świąteczny Portfel Polaków 2023"wielu z nas sięgnie po oszczędności, a nawet się zapożyczy. Bierzemy pod lupę cen...
-
Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Podaj ją wraz z rybą i wędlinami
Rozmawiając z członkami mojej rodziny, każdy się zgodnie zgodził, że niektórych rzeczy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednym z takich dodatków jest właśnie ten charakterystyczny specjał. Niektórych odpycha sam jego zapach, inni go wręcz...
-
QUIZ dla świątecznych łasuchów! Rozpoznacie dania z wigilijnego stołu?
Dacie radę rozpoznać wszystkie potrawy z tego quizu?
-
Bez niej wigilia się nie odbędzie. Poznaj przepis na aromatyczną zupę grzybową w najprostszym wydaniu
Zupa grzybowa to element obowiązkowy na wigilijnym stole. Jeśli chcesz, by danie zachwyciło w tym rok wszystkich gości, postaw na sprawdzony przepis pełen smaków i aromatów. Łatwiej być nie może, ale pamiętaj o kilku szczegółach.
-
Niezawodny sernik, który zawsze wychodzi puszysty i nie opada. Jest tak pyszny, że aż grzech nie spróbować
Sernik, który zawsze wychodzi puszysty? Zdecydowanie tak! Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. To doskonały moment, aby zastanowić się nad świątecznym menu. Sernik to nieodłączny element wielkiego ucztowania. Jak go zrobić? Podajemy...
-
Barszcz ukraiński a barszcz czerwony - czym się różnią? Babcine przepisy na pyszne wigilijne zupy
Barszcz ukraiński i barszcz czerwony to dwie bardzo popularne w Polsce zupy, zwłaszcza w okresie zimy i Bożego Narodzenia. Przedstawiamy dwa przepisy, dzięki którym stworzysz w swojej kuchni ten pyszny, aromatyczny przysmak. Radzimy też, co zrobić...
-
Ciężarówka Coca-Coli znowu w Polsce. Symbol świąt zatrzyma się w pięciu miastach
Ciężarówka Coca-Coli to dla wielu z nas symbol zbliżającego się Bożego Narodzenia. Od lat możemy podziwiać reklamy popularnego napoju z czerwoną ciężarówką, które emanują świątecznym klimatem i niepowtarzalną magią. Od jakiegoś czasu jednak możemy...
-
Makowiec - przepis na klasyczne ciasto świąteczne. Z tym składnikiem wychodzi palce lizać
Trudno o bardziej świąteczne ciasto niż makowiec. Zawijany drożdżowy rarytas w połączeniu z pyszną masą makową i aromatycznymi bakaliami to coroczny hit w wielu polskich domach. Jak go przygotować, aby wyszedł idealny? Bardzo prosto, wystarczy, że...
-
Stary przepis babci na makowiec. Tego smakołyku nie może zabraknąć na świątecznym stole
Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się przede wszystkim z zapachem pierników, mandarynek i pieczonego przez babcię makowca. W wielu polskich domach makowiec to prawdziwy świąteczny MUST HAVE. Co zrobić, aby świąteczne ciasto wyszło jak najlepsze...
-
Szynka pieczona na święta Bożego Narodzenia, którą możesz zaserwować na śniadanie, obiad i kolację
Szynka pieczona na święta Bożego Narodzenia oznacza rodzinną ucztę. Zamiast gotowego produktu warto sięgnąć po tradycyjny przepis z musztardą. Tak przygotowaną pieczeń zaserwujesz na śniadanie, obiad oraz kolację. Szczegóły poniżej.
-
Jak długo gotować grzyby suszone? Metoda dwóch kroków to konieczność, jeśli chcesz by zachowały swój aromat
Suszone grzyby to niezwykle ważny składnik wielu dań bożonarodzeniowych. Trudno wyobrazić sobie bez nich zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, czy aromatyczny bigos. Pozostaje jednak pytanie, jak długo należy je gotować. Wrzucanie ich od ra...
-
Tak wyglądają ceny karpia w 2023 roku. Wiadomo, który najbardziej się opłaca
Początek grudnia to dobry moment na zaplanowanie wigilijnej kolacji. Choć do Bożego Narodzenia jest jeszcze kilka tygodni, dobrze wcześniej zastanowić się nad tym, co przygotujemy i ile będzie nas to kosztować. Jednym z dań, które pojawia się w...
-
Ryba w occie na święta. Stawiam na konkretny gatunek i robię trzy dni przed Wigilią. Nie, to nie jest śledź
Ryba w occie to jedna z najważniejszych rzeczy, które muszą znaleźć się na świątecznym stole w moim domu. Robię ją od lat, a każdy tylko czeka, by nałożyć na talerz solidną porcję wyrazistego specjału. Zawsze stawiam na konkretny gatunek i nie, ni...
-
Te śledzie wygrają tegoroczne święta. Nikt nie odpuści ostatniego kawałka
Boże Narodzenie bez śledzi nie może się odbyć. Raczej nie będzie przesadą stwierdzenie, że w każdym polskim domu przygotowywanych jest zwykle kilka rodzajów tych ryb. Te, które chcemy wam zaproponować, to śledzie po japońsku. Łączą w sobie kilka...
-
Tak mięciutkich i kruchych pierniczków jeszcze nie jedliście. Moja teściowa od lat błaga o tajemny przepis
Nie ma świąt Bożego Narodzenia, bez piernika lub pierniczków. Korzenne słodkości, to taki sam obowiązek, jak aromatyczny barszcz z uszkami, czy ryba po grecku. Niektóre ciastka wigilijne nie wychodzą jednak zbyt dobre. Potrafią być twarde niczym...
-
Żadna jarzynowa czy śledziowa. Tę sałatkę z pora i szynki przygotujesz w 10 minut. W sam raz na święta
Świeża sałatka z pora, szynki i jajek to świetna alternatywa dla klasycznej jarzynowej. Jest równie smaczna, a jej wykonanie jest banalnie proste. Wszystkie etapy przygotowań powinny zająć nie dłużej niż 10 minut. Tym, co odróżnia ją od tradycyjne...
-
Aromatyczna pieczeń rzymska Magdy Gessler i siostry Anieli - dobra na uroczysty obiad i kanapki po świętach
Pieczeń rzymska to danie, które jest doskonałe zarówno na co dzień, jak i przy większych okazjach. Pieczeń z dodatkami zrobi furorę na świątecznym stole. Jak ją zrobić? Przedstawiamy proste przepisy kulinarnych ekspertek.
-
Znakomite pierogi ruskie z przepisu babci. Wigilijne danie w wersji klasycznej i wege
Pierogi ruskie są jedną z głównych potraw wigilijnych, a te zrobione według przepisu babci to bez wątpienia najlepsze pierogi pod słońcem. W tym artykule znajdziesz dwa świetne przepisy (w tym w wersji wege) i garść porad, które warto znać,...