szef kuchni
-
Patent na krojenie cebuli bez płaczu i bez trudu. Mistrz kuchni nie popełnia kardynalnego błędu
Jak się kroi cebulę jak prawdziwy szef kuchni? Miliony ludzi uwielbiają gotować dania zawierające cebulę, ale nienawidzą płaczu i podrażnionych oczu podczas jej siekania. Gordon Ramsay ma na to sposób.
-
Żadne mleko ani sok z cytryny. Szef kuchni zdradził, jak zrobić puszystą jajecznicę
Chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę przyniesioną prosto do łóżka wyjątkową jajecznicą? Wykorzystaj przepis szefa kuchni i patrz, jak wszytko znika z talerza! Potrzebujesz jednego tajemniczego składnika. Jak to zrobić zaprezentowano na TikToku.
-
Francuski szef kuchni zdradził przepis na idealnie kremową jajecznicę. Jego triki są genialne
Jajecznica to uwielbiane na całym świecie danie śniadaniowe. Można ją przygotować na wiele sposobów. Słynny franckuski szef kuchni podzielił się jakiś czas temu swoim sprawdzonym przepisem na aksamitnie kremową i lekką jajecznicę. Przestestowaliśm...
-
Zmywanie garów jak mistrz. Słynny szef kuchni pokazuje, że i to robi z rozmachem
Raz się przygotowuje steki w złocie, raz się zmywa. Popularny szef kuchni pokazał na instagramie filmik, który zrobił furorę. Zobaczcie!
-
Opracował najzdrowszy posiłek na świecie. Zmarł na zawał serca w wieku 43 lat
Jego pracę ceniła śmietanka towarzyska show-businessu. Był autorem wielu superzdrowych przepisów i pionierem superżywności. Niestety dieta nie uchroniła go przed przedwczesną śmiercią.
-
Jajecznica jak z restauracji? Szef kuchni zdradza swoje triki, by zawsze była idealna
Chyba nie ma prostszego dania od jajecznicy. Potrzeba w zasadzie tylko jajek i tłuszczu, by stworzyć podstawową wersję. Okazuje się, że jajecznicę można dopracować do perfekcji. Jak? Zdradza to szef kuchni.
-
Mamy powód do dumy. Polski szef kuchni może dołączyć do grona 100 najlepszych na świecie
Sukcesy Polaków za granicą zawsze napawają nas dumą, szczególnie jeśli mowa o tych kulinarnych. Ostatnio pojawił się kolejny powód do świętowania. Polski kucharz ma szansę na znalezienie się w gronie 100 najlepszych szefów kuchni na świecie.
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
Zmywak z pianą, popielniczka z zawartością czy surowy kurczak nie kojarzą się z czymś, co chętnie byśmy zjedli. Tymczasem popularny szef kuchni sprawia, że zaczynamy się zastanawiać.
-
Chleb z chrupiącą skórką? Potrzeba mu pary. Jakich jeszcze sztuczek nie zdradzają szefowie kuchni?
Wszyscy kucharze - zarówno ci zawodowi, jak i amatorzy - mają swoje sztuczki, które sprawiają, że dania zawsze się udają i są pyszne. Dziś uchylamy przed wami rąbka tajemnicy. Sprawdźcie, jakie triki można zastosować w kuchni.
-
Szef kuchni zrobił genialne maseczki z jedzenia. Prawdziwa gratka dla każdego łasucha
Od dziś obowiązuje nakaz zakładania maseczek ochronnych w przestrzeni publicznej. Tomasz Jakubiak, szef kuchni i autor programów kulinarnych postanowił podzielić się ciekawym patentem na ich wykonanie.
- Sałatkę "królową stołu" robię ekspresowo. Znajomi wolą ją od gyrosa
- Moje ulubione smarowidło, które robię na zapas. Zawsze mam pod ręką
- Jak zrobić suszone cytryny? Chwila roboty, a mnóstwo korzyści
- Pączki angielskie na tłusty czwartek? Klasyczne buły mogą się schować
- Jaka mąka na faworki będzie najlepsza? Ciasto wyjdzie kruche i chrupiące
- Sprawdź, czy znasz te potrawy i kuchnie świata w tym quizie kulinarnym!
- Sprawdź, czy znasz te potrawy i kuchnie świata w tym quizie kulinarnym!
- Ekstremalnie trudny quiz kulinarny na literę E. Zdobycie kompletu to cud
- Ekstremalnie trudny quiz kulinarny na literę E. Zdobycie kompletu to cud
- Podałam znajomym, każdy zaniemówił. Rolada żyrafa zawsze robi wrażenie
-
Gwiazdki Michelin od podszewki, czyli jak to się stało, że producent opon przygotowuje najważniejszy na świecie przewodnik po restauracjach?
Gwiazdki Michelin to jedno z najważniejszych (jeśli nie najważniejsze) na świecie wyróżnień, jakie może otrzymać restauracja. Skąd się jednak wzięła tradycja ich przyznawania i jak to działa do dziś? Wyjaśniamy.
-
Szef kuchni opowiada, co najczęściej robimy źle, przygotowując mięso. Nakłuwanie steków to dopiero początek
Jakie mięsne grzechy popełniamy najczęściej? Jak przyrządzić doskonałe steki? Co warto zamówić w restauracji, a na co uważać? Na nasze pytania odpowiada Bartłomiej Czerwiński, szef kuchni warszawskiej restauracji Merliniego.
-
Robert de Niro otworzy w Warszawie hotel Nobu. Restauracja ma zachwycać
Już w połowie roku przy ulicy Wilczej w Warszawie ma zostać otwarty hotel sieci Nobu, której współwłaścicielem jest słynny aktor Robert de Niro. Wisienką na torcie ma być ponoć hotelowa restauracja, serwująca dania kuchni japońskiej.
-
Przewodnik Michelina tłumaczy się z odebrania gwiazdki słynnej restauracji. "Trzeba na nie zapracować"
Światem kulinarnym wstrząsnęła niedawno wiadomość o odebraniu gwiazdki Michelina francuskiej restauracji Auberge du Pont de Collonges. Lokal utrzymywał trzy gwiazdki przez rekordowy okres 55 lat, a utracił gwiazdkę zaledwie w dwa lata po śmierci...
-
Legendarna francuska restauracja traci jedną z trzech gwiazdek Michelina. Jej założycielem był słynny szef kuchni - Paul Bocuse
Restauracja słynnego Paula Bocuse, jednego z najbardziej docenianych szefów kuchni świata straciła właśnie jedną z trzech gwiazdek, przyznawanych przez prestiżowy przewodnik kulinarny Michelina. Dotychczasowe odznaczenie utrzymywała przez 55 lat, ...
-
Doszczętnie spłonęła jedna z najlepszych niemieckich restauracji. Miała trzy gwiazdki Michelin
Niemiecka restauracja "Schwarzwaldstube" odznaczona trzema gwiazdkami przez Przewodnik Michelina spłonęła w sobotnią noc 4 stycznia 2020 roku. Mieściła się ona w hotelu w mieście Baiersbronn. Na szczęście nie było ofiar śmiertelnych.
-
Oto najlepsi szefowie kuchni na świecie. Obecny lider ma na koncie 19 gwiazdek Michelina
Przez lata Przewodnik Michelina oraz przyznawane przez firmę słynne gwiazdki stały się wyznacznikiem prestiżu dla restauracji i szefów kuchni na całym świecie. Lecz kto może się pochwalić największą liczbą gwiazdek? Kto jest rekordzistą?...
-
Russell Crowe zagra jednego z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie. To mentor Gordona Ramsaya
Ekranizacja biografii jednego z najbardziej znanych szefów kuchni - Marco Pierre'a White'a - nabiera rozpędu. Do produkcji dołączył australijski aktor Russell Crowe, który zajmie się reżyserią, współtworzy scenariusz, a także wciela się w główną...
-
Szef kuchni pozwał Przewodnik Michelin za to, że odjęto mu jedną gwiazdkę. Sąd ogłosił wyrok
Po długotrwałym postępowaniu, dotyczącym groteskowego oskarżenia, francuski sąd oddalił wniosek Marca Veyrata przeciwko firmie Michelin. Szef kuchni domagał się zawrotnej sumy jednego euro zadośćuczynienia za straty niematerialne oraz możliwości...
-
Meghan Markle i książę Harry nie zostali wpuszczeni do restauracji. Właściciel nie zgodził się, by u niego jedli
Okres świąt i karnawału to czas, gdy możemy pobyć z przyjaciółmi i rodziną. Nie oznacza to zawsze siedzenia w domu, w końcu są również restauracje. Pięknie przyozdobione mają wyjątkową atmosferę i otwierają swoje progi dla wszystkich chętnych....
-
Wojciech Modest Amaro: "Nowa restauracja w Zakopanem będzie uzupełnieniem moich kulinarnych możliwości"
Powstający w Zakopanem lokal Heart by Amaro to autorski projekt znanego restauratora. W menu najważniejsze będą regionalne i ekologiczne produkty. Jak twierdzi Wojciech Modest Amaro, celem całego przedsięwzięcia jest unikalne połączenie różnych...
-
Meteorytowy nóż Anthonego Bourdaina sprzedany na aukcji za niemal milion złotych. Nowy właściciel pozostaje nieznany
Anthony Bourdain - zmarły przed ponad rokiem szef kuchni i gwiazdor programów kulinarnych - cały swój majątek zapisał córce. Niedawno część z pozostawionych po nim pamiątek sprzedano na aukcji. Wśród nich znalazł się między innymi meteorytowy nóż,...
-
Znany kucharz radzi "gotuj makaron w zimnej wodzie". Dziwne? Nie do końca. To też działa
Makaron to jeden z naszych ulubionych składników potraw. Zdarzyło się wam kiedyś wrzucić go do zimnej wody? Jeśli tak, okazuje się, że nie jesteście odosobnieni. Robi tak na przykład znany kucharz-celebryta Alton Brown.
-
"Dobre mięso do szczęścia potrzebuje niewiele". Tomasz Jakubiak: jak robi mielone i jaki schabowy jest najlepszy
Tomasz Jakubiak to znany i ceniony w Polsce szef kuchni. Jego programy od lat inspirują Polaków do tego, by stawiać na produkty dobrej jakości i pozyskiwać je od sprawdzonych, regionalnych dostawców. W wywiadzie opowiada nam o tym, skąd takie...
-
Janusz Profus, Maestro Czekolady E.Wedel: "Dla cukiernika czekolada jest jak złoto i diamenty dla jubilera"
Janusz Profus od kilkunastu lat zajmuje chlubną pozycję Maestro Czekolady w firmie E.Wedel. W rozmowie z nami opowiedział o swoich największych cukierniczych wyzwaniach, niebanalnym romansie czekolady z kawiorem oraz o tym, kiedy można zjeść całą...
-
Został najlepszym kucharzem na Wyspach, pracował dla członków rodziny królewskiej. Rozmawiamy z szefem kuchni Kubą Winkowskim
Kiedy miałem 20 lat, wyjechałem na cztery miesiące do Sydney. Wiza pozwalała mi na pracę, więc w wolnym czasie zacząłem zmywać we włoskiej restauracji. Kuchnia była otwarta, dzięki czemu byłem w samym centrum akcji. Mogłem obserwować kucharzy,...
-
Food Blogger Fest IX - tak było! Relacja z wydarzenia [ZDJĘCIA]
Dziewiąta edycja Food Blogger Fest za nami. Było smacznie, konkretnie, rodzinnie i wesoło. Frekwencja dopisała, za co serdecznie dziękujemy i już dziś zapraszamy za rok na jubileuszową edycję.
-
Magda Gessler ma nowy program kulinarny. W pierwszym odcinku spróbuje m.in. mózgu podanego w roli deseru
Magda Gessler nie zatrzymuje się ani na chwilę. Po sukcesie "Kuchennych rewolucji" i "Sexy kuchni Magdy Gessler" przyszedł czas na kolejny program z jej udziałem. Jaki będzie jego temat? Czego możemy się po nim spodziewać? Kiedy będziemy mogli go...
-
Gwiazdki Michelin 2019 Main Cities of Europe przyznane! Atelier Amaro i Senses utrzymały pozycję, zmiany wśród warszawskich restauracji
W środę 27 marca ogłoszono listę restauracji wyróżnionych w najnowszym wydaniu kulinarnego Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2019". Atelier Amaro oraz Senses z Warszawy kolejny rok z rzędu utrzymały swoje gwiazdki Michelin, co...
-
Szef kuchni zdradził nam przepis na autorską moussakę z beszamelem na palonym maśle
Nie możesz doczekać się wakacji? A może planujesz wyprawę do Grecji, by leniuchować na plaży i próbować lokalnych specjałów? Jeśli tak, to ten przepis szefa kuchni Kuby Korczaka na pyszną moussakę momentalnie przywoła wakacyjne wspomnienia. Grecja...
-
Under - pierwsza podwodna restauracja w Europie została otwarta. Wnętrza zachwycają, ale terminy zajęte już do końca września
Z zewnątrz wygląda niczym wrak statku z filmu sci-fi albo konstrukcja, która wpadła do morza po apokalipsie. Z nowoczesnych wnętrz, podczas degustacji wymyślnych dań m.in. z owoców morza, możemy podziwiać podmorskie krajobrazy. W Norwegii właśnie...
-
Mateusz Gessler: "Nie chcę podążać za trendami, tylko gotować z sercem to, co uważam za najlepsze"
"Niestety, sporo dorosłych ma tę złą cechę, że wydaje im się, że już wszystko wiedzą. Dziecko jeszcze jej nie ma i słucha autorytetów" - opowiada w rozmowie z nami Mateusz Gessler, juror programu MasterChef Junior.
-
"Dzieci nie lubią kłamstwa, ale to dorośli trudniej godzą się z przegraną". Michel Moran opowiada nam o pracy przy programie MasterChef Junior
Jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce. Podziwiają go nie tylko dorośli, lecz także dzieci. Nie bez powodu został jurorem w kolejnej edycji MasterChef Junior. Jak wiecznie uśmiechnięty Michel Moran radzi sobie ze,...
-
Uratował tony parmezanu, obraził rodaków, dba o bezdomnych i co roku odnawia mieszkania pracownikom. Oto Massimo Bottura
Massimo Bottura szefuje Osteria Francescana, restauracji odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin, która od kilku lat pozostaje w ścisłej czołówce najlepszych restauracji świata. Przy okazji pobytu w Polsce zgodził się opowiedzieć nam nieco o sobie,...
-
"Uwielbiam być gospodynią - nie tylko w pracy, ale też w domu". Wywiad z Adrianą Marczewską, szefową kuchni restauracji WuWu
- W naprawdę niewielu restauracjach szef kuchni może wspólnie tworzyć filozofię lokalu, jego misję, mieć wpływ na muzykę czy eventy - mówi Adriana Marczewska. - WuWu mieści się w Muzeum Polskiej Wódki, na warszawskiej Pradze. W swoich daniach star...