szparagi2021
-
Coś dobrego na obiad? Poleca się wspaniałe risotto na dwa sposoby. No i pyszna szarlotka
Coś dobrego na obiad? Risotto może nie być pierwszym wyborem Polaków, to w końcu danie typowo włoskie. Ale z włoską kuchnią mamy wiele wspólnego, dlatego dziś mamy dla was dwa dania z kategorii "coś dobrego na obiad" i to z sezonowymi gwiazdami -...
-
Szparagi - jak przygotować? Garść porad i przepisów, by szparagi zawijane w boczku czy tarta ze szparagami zawsze były idealne
Sezon na szparagi trwa. Zarówno zielone, jak i białe królują teraz na straganach i w naszych kuchniach. Co z nich zrobić? Wybór często pada na szparagi zawijane w boczku, ale idealna jest też tarta ze szparagami. By jednak je zrobić, trzeba...
-
Najlepsze w maju: proste potrawy z zielonymi szparagami. Przepisy od szefa kuchni i naszej redakcji
To majowy klasyk: zielone (czyli łatwiejsze do przyrządzenia!) szparagi, do tego jajko z rozlewającym się na szparagi żółtkiem (nie takie trudne do zrobienia!) i aksamitny kontrapunkt z klasycznego sosu holenderskiego. Mamy dla was przepis od szef...
-
Najpierw czule zawijamy w ściereczkę, delikatnie, uważając na główki, a potem łamanie! "Jaki to jest cudowny dźwięk"
To jedno z najbardziej wyrafinowanych warzyw świata, dojrzewające w ziemi, ale za to szalenie wiosenne - właśnie ma swój najlepszy moment. W maju na naszych stołach królują szparagi, jednak wielu zastanawia się, jak je wybrać, jak się z nimi obejś...
-
Trochę poleżały i straciły elastyczność? Czy można je jeść? Podpowiadamy, jak sprawdzić, czy szparagi są świeże
Szparagi to warzywo, na które czekamy miesiącami. Zdobyliście kilka pęczków podczas ostatnich zakupów? Sprawdźcie koniecznie, jak je przechowywać. Mamy kilka wskazówek.
-
Idealne szparagi? Muszą być jędrne i niezbyt grube. Końcówek nie jemy, ale trzeba się im przyjrzeć
Sezon na polskie szparagi trwa! Zanim wybierzecie się na bazarek lub do sklepu, by się w nie zaopatrzyć, sprawdźcie, jak wybrać najlepsze szparagi. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
-
Gwiazdy w rękach gwiazd. Jak szparagi robi Makłowicz, a jak Wachowicz? [PRZEPISY]
Szparagi to niekwestionowane gwiazdy późnej wiosny. Zarówno zielone, jak i białe coraz częściej lądują na naszych talerzach. A jak przygotowują je gwiazdy kulinariów? Oto najlepsze przepisy m.in. od Roberta Makłowicza i Ani Starmach.
-
Intrygujący wpływ szparagów na organizm. Skąd bierze się ten zapach? Naukowcy nie są zgodni
Jeśli kiedykolwiek jedliście szparagi, bardzo prawdopodobne, że znacie ten problem lub przynajmniej o nim słyszeliście. Nieprzyjemny zapach moczu po zjedzeniu tych warzyw wielu osobom może obrzydzić ich jedzenie. Inne zupełnie go nie czują. Dlaczego?
-
Niedziela dniem szparagów. Mnóstwo porad, mnóstwo przepisów i... ta jedna toaletowa zagwozdka
Szparagami stoi trochę kwietnia, cały maj i jeszcze ciut czerwca. W tym czasie często lądują na naszych talerzach. Nic dziwnego, są przecież genialne, no i sezon trwa dość krótko. Ogłaszamy niedzielę dniem szparagów! #szparagi2021 - zapamiętajcie ...
-
Szparagi - jak ugotować, żeby nie były gorzkie? Jak gotować zielone, a jak białe?
Szparagi to popularne warzywa sezonowe. Niestety sezon na te warzywa jest krótki i trwa tylko kilka tygodni. Warto zatem w porę po nie sięgnąć i przygotować z nich obiad. Jak poprawnie ugotować szparagi, by były najsmaczniejsze? Odpowiadamy.
- Nie surowe, nie gotowane. Pierogi mrożę w zupełnie inny sposób
- Jakie potrawy świąteczne można mrozić? Jest ich całkiem sporo
- Co to są dzyndzałki i jak je zrobić? Najlepsze pierogi, a to przez farsz
- Sernik z wiaderka zawsze się udaje. Jest puszysty jak chmurka
- Nie mocz grzybów w wodzie, jest lepszy sposób. Będą delikatniejsze
- Jak zrobić pyszny farsz do pierogów? Sekret tkwi w jednym składniku
- Jak przygotować suszone grzyby? Właściwy czas obróbki robi różnicę
- Nazywany jest złotą pomarańczą. Wspiera mózg i działa przeciwzapalnie
- Co zrobić, żeby odmulić karpia? Ten patent pozbawi go aromatu dna stawu
- Chutney z gruszek nigdy mi się nie znudzi. Zostają tylko puste słoiki
-
Białe szparagi z grilla - danie idealne na wiosnę
Szparagi to zawsze doskonały pomysł na posiłek w sezonie. Dziś mamy dla was kilka propozycji, jak przygotować białe szparagi z grilla. Sprawdźcie nasze przepisy!
-
Sos berneński? Przepis na obowiązkowy dodatek w sezonie szparagowym
Sos berneński to jeden z mniej znanych dodatków. Częściej w kuchni przygotowujemy sos holenderski i to właśnie z nim podajemy na przykład szparagi. W sezonie szparagowym warto jednak poeksperymentować i wypróbować sos berneński. Kto raz go zrobi,...
-
Kurczak, suszone pomidory, szparagi - genialna opcja na obiad
Kurczak w sosie, kurczak z patelni, kurczak pieczony, potrawka z kurczaka. Ilu kucharzy, tyle przepisów na kurczaka. My polecamy szczególnie te przepisy na kurczaka, które nie zajmują wiele czasu. Przygotujesz je w mniej niż 15 minut, a rodzina...
-
Marta Dymek znalazła zastosowanie dla obierków po szparagach. Do czego można je wykorzystać?
Koniec z wyrzucaniem obierków po szparagach. Ugotowane same lub w połączeniu z innymi warzywami, mogą stać się bazą do bulionu, na którym przygotujesz m.in. risotto czy krupnik.
-
Jak zrobić sos aioli idealny do burgerów, szparagów i na grilla? Wcale nie potrzebujesz wielu składników
Aioli to sos zyskujący coraz większą popularność. Składa się z minimum składników, a do tego smakuje wyśmienicie zarówno z daniami grillowymi, jak i surowymi warzywami. Jest świetną alternatywą dla sosów tysiąca wysp czy barbecue. Jak przyrządzić...
-
Jak przyrządzić szparagi? Z czym je podawać?
Jak przyrządzić szparagi? Sezon na nie trwa, więc warto z niego skorzystać i włączyć to warzywo w wiosenną dietę. Zarówno szparagi zielone, jak i szparagi białe to jedne z najpyszniejszych i najzdrowszych warzyw. I wcale nie są trudne w...
-
Szparagi na śniadanie, obiad i kolację - z jajkiem, makaronem, w postaci pysznego flanu
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Zazwyczaj jednak gotujemy je po prostu w wodzie lub na parze albo grillujemy na ruszcie. Stać je jednak na więcej. A może tym razem podacie je w postaci puszystego flanu?