szpinak
-
Zapomnij o nudnych śniadaniach i zrób jajka po florencku. Pamiętaj o zielonym składniku i occie
Szukasz ciekawego, pysznego i naprawdę wyjątkowego pomysłu na śniadanie? Mamy dla ciebie przepis, przez który na długo porzucisz nudne kanapki i powszednią jajecznicę. Te jajka są pyszne, żółtko bosko się rozpływa, a zielony składnik dodaje i smak...
-
Szybki makaron ze szpinakiem dla każdego lenia. Tak pyszny, że szef kuchni mógłby się od ciebie uczyć
Makaron ze szpinakiem to przyjaciel każdego kulinarnego leniucha i wszystkich zabieganych. Próżno szukać łatwiejszego przepisu, a kremowy sos jest po prostu boski. Jak zatem zabrać się za ten pyszny i szybki makaron? Musisz wybrać jedną z trzech...
-
Z tych zielonych liści wyczarujesz obłędne pesto. Idealne na obiad. Nawet teściowa pochwali
Co zrobić ze szpinaku? Wcale nie musisz przygotowywać kolejnej sałatki. Ten pyszny sos doskonale sprawdzi się w połączeniu z makaronem, a także jako pasta do pieczonych warzyw.
-
Na niedzielę nie robię już schabowych. O te roladki rodzina upomina się od czwartku
Jakiś czas temu miałam niemały dylemat, bo zbliżała się rodzinna uroczystość i nie miałam pojęcia, co ugotować na obiad. Schabowe i udka odpadały, bo robiłam je na okrągło, mielone nie wszyscy lubią, a duszona karkówka była ostatnio. Bez planu...
-
Na walentynki robię lekką sałatkę ze szpinakiem i pomidorami. Dressing jest palce lizać
Jeśli zastanawiasz się co podać na walentynki, żeby zjeść coś pysznego i jednocześnie lekkiego, by mieć siłę na randkowy wieczór, mamy świetny przepis. Ta lekka sałatka to hit i prawdziwa bomba smaku. Wśród składników same pyszności, które łączy...
-
Zupa szpinakowa z jajkiem lepsza od szczawiowej i ogórkowej. To przez dodatek ze słoiczka
Doskonale wiemy, że w dzieciństwie szpinak był dla wielu z nas złem koniecznym. Zielona paćka pozbawiona smaku nie ma jednak nic wspólnego z pyszną zupą szpinakową, którą możesz przygotować w mniej niż pół godziny. Jej smak niesamowicie podrasuje...
-
Kiedyś unikałam, teraz wcinam kilka razy w tygodniu. Spowalnia starzenie i ma mało kalorii
Czy szpinak jest zdrowy? To pytanie często pojawia się w kontekście zdrowego odżywiania. Wiele osób unika go jak ognia, nie zdając sobie sprawy, że jedzenie go daje wiele korzyści. Odpowiednio przygotowany, dostarcza jeszcze więcej witamin.
-
Szybki obiad do pracy? Tego makaronu pozazdroszczą ci znajomi z biura. Smakuje obłędnie
Szukasz pomysłu na szybki makaron na obiad? Jesteś w dobrym miejscu. Uwielbiam dania w tym klimacie i robię je regularnie, więc podzielę się z tobą prostym przepisem. Nie zawiera mięsa, dzięki czemu przygotowanie zajmuje dostłownie chwilę.
-
Zrobiłam wieniec z ciasta francuskiego. Wyszedł tak pyszny, że podam go na święta
Przekąski z ciasta francuskiego już nieraz uratowały mnie, kiedy nagle zjawili się niespodziewani goście lub brakowało mi pomysłów na to, co podać na stół podczas imprezy. Ostatnio jednak postanowiłam zrobić z ciasta francuskiego danie na obiad i...
-
Ten przepis na gofry to nowe odkrycie. Wyglądają świetnie, a smakują jeszcze lepiej
Lubisz gofry? To chyba pytanie retoryczne, wszyscy przecież uwielbiają gofry. Nie muszą to być jednak mdlące słodkie wafle z bitą śmietaną brudzącą ręce i usta. Ten przepis na gofry musi poznać każdy miłośnik wytrawnych śniadań i przekąsek, a...
-
Zapytałam AI o najlepsze polskie danie. Trudno się nie zgodzić
-
Kilka kropel i awokado jak nowe. Must-have każdej pani i pana domu
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
-
Lepsze niż mielone i zwykłe ziemniaczane. Kotlety ruskie wiodą prym
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
- Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Zastosuj patent "górki"
- W Austrii tak jedzą rosół. Spróbowałam i przepadłam. Inaczej już nie podam
- Kiedy sadzi się bób do gruntu? Nie przegap daty, bo nici z plonów
- Lepsze od mielonych i schabowych. Siekańce wiodą prym przez dodatki
- Zrobiłam dubajskie pierogi. Takiej profanacji świat nie widział
-
Zamiast kanapek na śniadanie zrób jajka po florencku. Smak godny drogiego hotelu
Jajka to zaraz obok kanapek najczęstszy wybór, jeżeli chodzi o śniadania. Ale umówmy się, ile można jeść jajecznicę? Dzisiejszy przepis na jajka odmieni twoje śniadanie i pozwoli ci poczuć się jak podczas odpoczynku w drogim hotelu z najlepszym...
-
Na wigilijnym stole kładę roladę z wędzonym dodatkiem. Znika szybciej niż karp. Zachwytom nie ma końca
Rolada ze szpinaku i wędzonego łososia to wyjątkowe danie, które sprawdza się na każdą okazję - jako przystawka czy przekąska. Udekorowana plasterkami cytryny prezentuje się świetnie i jest prawdziwym hitem wśród gości. Ile wcześniej można zrobić...
-
Jak zrobić szybkie danie ze szpinakiem? Podaj go na słodko. Ten owoc sprawi, że będzie smakować bosko
Placki na słodko to genialny pomysł na szybkie danie ze szpinakiem. Robią się błyskawicznie, smakują obłędnie, a do tego do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. To idealna propozycja nie tylko na śniadanie.
-
To będą naleśniki twojego życia. Zwalają z nóg nie tylko smakiem
Przepis na naleśniki zna chyba każdy i prawdopodobnie nie ma na świecie osoby, która nie lubi naleśników. Jednak nasza dzisiejsza wersja naleśników potrafi zawrócić w głowie nie tylko smakiem, lecz także niespotykanym kolorem. Jak zobaczysz je na...
-
Zamiast schabowego robię te roladki. Każdy chce więcej i więcej, a to przez farsz
Wszystkie schabowe, mielone i sznycle tego świata mogą się schować przy moich roladkach. Robię je prawie co niedziela i na każde rodzinne spotkania i jeszcze nikomu się nie znudziły. Delikatne mięso i farsz pełen smaku to moje popisowe danie. Używ...
-
Zupa szpinakowa to moje objawienie. Robię ją w 20 minut i dodaję białe smarowidło
Szpinak mogę jeść na okrągło i bardzo często na moim stole gości makaron ze szpinakiem, różne roladki oraz pyszne pierogi. Ostatnio jednak odkryłam zupełnie nowy przepis. Zupa szpinakowa to prawdziwa bomba smaku i aromatu, a wzbogacam ją białym...
-
Takich klusek jeszcze nie kulałeś. Zamiast mięsa wykorzystaj twaróg i połącz go ze świeżym szpinakiem
W cieplejsze dni bywa ochota na trochę lżejszy obiad. Ciężkie sosy czy potrawy mięsne, to dania preferowane głównie w okresie jesienno-zimowym. Dobrym zamiennikiem tradycyjnego schabowego czy dań z kurczakiem, mogą być lekkie i proste w...
-
Te mięsne zawijasy są boskie. Rozpływają się w ustach, a przepis na farsz wymyśliłam sama
Jakiś czas temu długo zastanawiałam się, co zrobić na niedzielny obiad. Kotlety schabowe i mielone są pyszne, ale już nieco oklepane. Znalazłam w sieci przepis na roladki schabowe ze szpinakiem. Przepis wydał mi się ciekawy, ale postanowiłam go...
-
Te pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wydają się niesmaczne
Pierogi robi się na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej nadziewa się je ziemniakami i twarogiem. Tym razem ten klasyczny przepis idzie w odstawkę, by ustąpić miejsca czemuś lepszemu. Ten farsz przebija smakiem wszystkie inne, a do tego...
-
Zielone liście nie tylko smakują, ale i poprawiają trawienie. Jem je o poranku, a kilogramy znikają
Jedni go nienawidzą, inni zaś kochają. Szpinak o którym mowa to obłędne warzywo, które nie tylko może wybitnie smakować, ale i przynieść nam wiele korzyści. Chrupiące, zielone liście wspomagają odchudzanie i pobudzają metabolizm. Sprawdź nasze tri...
-
Znudziły ci się kanapki i jajecznica? Zrób jajka a la szakszuka. Ślinka cieknie na amą myśl
Jajka to idealna opcja na śniadanie. Można je podać na wiele różnych sposobów i z wieloma dodatkami, np. ze szpinakiem. Co najważniejsze, przygotowanie ich nie zajmie dużo czasu, tak ważnego o poranku. Jak zrobić jajka ze szpinakiem?
-
Póki świeży łap go z półki w sklepie i zrób ten fantastyczny makaron. Idealny dla leniuchów w kuchni
Nie lubisz gotować i chcesz w kuchni spędzić minimalną ilość czasu na przygotowanie posiłku. Wystarczy kilka składników, a przyrządzisz szybki makaron, który zdobędzie serca twoich domowników. Jest tak dobry, że uznają gotowanie za twoją nową pasję.
-
Przekładam ziemniaki wiosenną masą z zieleniny i otulam serową pierzynką. Zapiekanka lepsza od lasagne
Myślisz, że nic nie przebije klasycznej lasagne? Zamiast sięgać po włoskie rarytasy, skuś się na zapiekankę, gdzie króluje ulubione warzywo Polaków. Mowa tu oczywiście o ziemniakach, którym towarzyszy gęsta i kremowa masa z wiosennej zieleniny, a...
-
Gwiazdnica pospolita - chwast lubiany przez ptactwo gospodarskie, może z powodzeniem zastąpić szpinak
Gwiazdnica pospolita to uporczywy chwast, który przez wielu pozostaje niedoceniony. Tymczasem warto wykorzystać jej właściwości lecznicze, a nawet włączyć do jadłospisu. Sprawdzamy, jakie są właściwości gwiazdnicy pospolitej.
-
Najbardziej wiosenna zupa, jaką widziałam. Szczawiowa może się schować
Wiosna to czas, kiedy wyciągamy z szuflad przepisy, które są lżejsze i bardziej kolorowe. Jeśli jednak takich nie posiadamy, trzeba się posiłkować tymi znalezionymi w internecie. Z chęcią dzielimy się więc recepturą na zieloną pyszność, którą wart...
-
Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj czegoś nowego - wystarczy makaron orzo, który kupisz w każdym markecie
Ten malutki i niepozorny makaron świetnie sprawdza się do zup i sałatek. Włosi i Grecy znają wiele sposobów na wykorzystanie go w zupełnie innych daniach. W Polsce nie należy on do najpopularniejszych, chociaż coraz więcej osób szuka urozmaicenia ...
-
Tak przechowywane warzywa to trucizna. Stają się skupiskiem E.coli
Czy wiesz, jak najlepiej przechowywać sałatę i inne warzywa liściaste, by nam nie szkodziły? Okazuje się, że nie każdy robi to dobrze. Najnowsze badania sprawią, że szybko nadrobisz braki. Ich wyniki szokują.
-
Zielone kopytka idealne na wiosenny obiad. Dodaje do niego świeże listki i zioła, wychodzi znakomicie
Wiosenne obiady powoli dominują w kuchni, a tłuste, rozgrzewające obiady idą w odstawkę. Zielone kopytka to przepis, który znakomicie odświeży domowe menu. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy zrobić babcine kluski i wzbogacić je o...
-
To pomysł na ekspresowy obiad. Kruche ciasto w połączeniu z zapiekanym serem smakuje wprost obłędnie
Tarta ze szpinakiem i serem feta to doskonały pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Aromatyczny zapach kruchego ciasta zapiekanego ze smakowitymi dodatkami przenosi nas do autentycznej francuskiej restauracji.
-
Naleśniki, które ubóstwiam. Nie z serem i nie z dżemem - wytrawne nadzienie jest najlepsze
Przepis na naleśniki to rzecz, którą każdy z nas opanował lepiej lub gorzej, ale na pewno wszyscy je kochamy. Jednak naleśniki mogą nam nieco spowszednieć, zwłaszcza gdy jemy je zawsze z tymi samymi dodatkami. Dziś pokażemy wam, jak zerwać z...
-
Ciasto na naleśniki robię po swojemu. Starsze gospodynie łapią się za głowę. "Bój się Boga!"
Ciasto na naleśniki to jeden z przepisów, które każdy zna na pamięć. Ja jednak robię je trochę inaczej. Pokazałam je kiedyś babci - zbladła i złapała się za głowę. Jednak spróbowała i bardzo jej smakowały. Dodaję zdrowy składnik.
-
Trochę jak szakszuka, a jednak na zielono. Totalny game changer na redukcji. Rozpływa się w ustach
Szakszuka staje się coraz popularniejsza. Jednak to jej zielona wersja znacznie bardziej zachwyca. To idealne śniadanie dla tych, którym zależy na dużej ilości białka i energii na cały dzień. Jajka w wersji na zielono to też totalny game changer n...
-
Zrobiłam najlepszy makaron z sosem w moim życiu. Był kurczak, ale o jednym składniku mało osób słyszało
Makaron z kurczakiem na obiad to zawsze dobry pomysł, jednak ostatnio postanowiłam troszeczkę zaszaleć. Otworzyłam lodówkę i już wiedziałam, że wymyślę zupełnie nowy przepis na makaron. I stało się - wzięłam kurczaka, szpinak, dwa sery i suszone...
-
Pomysł na obiad z kurczakiem. Biorę kilka składników i zawijam w mięso - rodzina liże talerze
Pomysł na obiad z kurczakiem to zawsze dobry pomysł, niezależnie, czy masz w planach pieczone pałki, czy może sznycelki. Ja jakiś czas temu postanowiłam zrobić kurczaka na obiad w inny sposób. Wzięłam szpinak, ser i zawinęłam w mięso i to był błąd...
-
Szpinak wcale nie musi być smutnym wspomnieniem z dzieciństwa. W zakręconej formie skusi każdego
Szpinak to dla wielu kulinarne przekleństwo czy koszmar rodem z dzieciństwa. Na szczęście z naszym przepisem przemycisz zielone listki do diety w smaczny, zdrowy i niebywale zakręcony sposób. Wystarczy kilka składników, by przygotować najlepszą po...
-
Wystarczą dwa na śniadanie, a głodna robię się dopiero po południu. Znajoma dietetyczka poleciła mi ten przepis
Choć zwykle prym wiodą śniadania na słodko, to gofry w tej wersji skradną serca nawet największych łasuchów. Wystarczą cztery składniki, a wyczarujesz wysokobiałkowy posiłek, który nasyci twój brzuch na długie godziny. Dobierz ulubione dodatki i...
-
Dżemy i kremy pójdą w kąt. Teraz racuchy robi się z tym składnikiem. Dodaje smaku i świetnie wygląda
Racuchy to bardzo popularne danie śniadaniowe, które również w wielu domach podawane jest na obiad i kolację. Zazwyczaj robi się je z owocami i podaje z kremami i dżemem. Tym razem warto trochę pozmieniać tradycyjny przepis. Dodatek tego składnika...
-
Nie kombinuj i zrób ten najprostszy obiad. Potrzebujesz zaledwie kilku składników i 30 minut
Niejednokrotnie pisaliśmy o prostych daniach obiadowych, które robi się w kilka chwil. Ta potrawa również się do nich zalicza, a dodatkowo jest uwielbiana przez wiele osób. By ją przygotować, nie trzeba posiadać nadzwyczajnych umiejętności....
-
Ewa Wachowicz znowu zaskakuje. Tym razem do racuszków dodała to zielone warzywo. Efekt? Ten smak powala na kolana
Przepisy Ewy Wachowicz podbiły serca wielu Polek i Polaków. Celebrytka regularnie dzieli się sprawdzonymi recepturami i inspiruje do sięgania po nowe smaki lub rozwiązania. Tym razem pokazała, jak przygotować racuchy w wersji wytrawnej. Swój zielo...
-
Zapiekanka, jakiej jeszcze nie było. Połącz fetę z warzywami i dokończ w ten sposób. To niemal wytrawne ciasto
Co, gdyby połączyć warzywa z serem, zalać ciastem i zapiec? To przepis na jedyną w swoim rodzaju zapiekankę w wersji premium. Duet grillowanych, jesiennych smaków z fetą to istna rozkosz dla podniebienia. A to wszystko tanim kosztem i minimalnym...