szybkie danie
-
Każdy bar mleczny musiał serwować to danie. To danie rodem z PRL-u. Zachwycisz nimi nawet teściową
Czego potrzebujesz, by przygotować idealne kluski leniwe? W gruncie rzeczy wystarczy ci pięć składników. Na koniec polej leniwe słodką bułką tartą i ciesz się smakiem, który Polacy znają od lat. Obiad w tej wersji zasmakuje zarówno młodszemu, jak ...
-
Do cukinii wbij jajko i zblenduj. Tak smacznych placków jeszcze nie jadłaś
Jesień to sezon nie tylko na dynie i śliwki, ale również na lubianą przez wszystkich cukinię. Można z niej zrobić znakomity i wegetariański pasztet, najróżniejsze przetwory, a nawet słodki dżem. Tym razem postaw jednak na klasykę i przygotuj...
-
Zdrowa micha to przepis na sezonowe danie pełne kolorów i witamin. Wystarczy odrobina kreatywności
Jesień to doskonały moment, by nieco bardziej zadbać o to, co znajduje się w naszej diecie - szczególnie jeśli w okresie wakacyjnym nie stroniliśmy od fast-foodu, lokalnych przysmaków i kalorycznych deserów. Zdrowa micha to szybki, sprawdzony spos...
-
Jesienny obiad w 30 minut? Pani dynia w tej odsłonie zaskoczy nawet największych smakoszy
Szybki obiad wcale nie musi być nudny i bazować na mrożonkach lub przypominać mdłe danie instant. Czasami wystarczy jedynie kilka składników, by wyczarować prawdziwe dzieło sztuki. Przepis na zupę dyniową z owocowym dodatkiem jest na to przykładem...
-
Babka ziemniaczana w tym wydaniu to raj dla podniebienia. Dodaj te składniki, a wyjdzie efekt wow
Przepis na babkę ziemniaczaną to klasyka, która doskonale znana jest miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Kultowe danie, które dla wielu może okazać się oczywistym, warto nieco podrasować. W tej roli świetnie sprawdzą się mięsne dodatki, świeże...
-
Faszerowana cukinia, czyli banalny sposób na kolorowy i smaczny obiad. Wystarczy kilka składników
Jeśli do domowego menu wkradła się nuda, postaw na faszerowaną cukinię. Sezonowe warzywo w tym wydaniu nie ma sobie równych - wszystko to za sprawą obłędnego nadzienia z warzyw i serowej pierzynce, która doskonale dopełni całość. Jest smacznie,...
-
Krem z dyni to przepis jesienne pocieszenie. Wystarczy połączyć warzywo z tymi dodatkami i zupa gotowa
Nie daj się jesiennej chandrze i postaw na rozgrzewającą i pełną aromatów zupę dyniową. Jedwabisty krem doda energii i postawi na nogi nawet w najbardziej pochmurny dzień. Nie obejdzie się bez sezonowych warzyw, odrobiny nabiału, a także kolorowyc...
-
Ekspresowa tarta dla leniwych. Wykorzystaj resztki z lodówki, zalej je masą i wytrawny specjał gotowy
Lodówka poza resztkami świeci pustkami? Zamiast je wyrzucać postaw na ekspresowe danie idealne na każdą porę. Wytrawna tarta pomieści wiele składników zarówno serów, mięs, warzyw czy nabiału. Dzięki tej prostej metodzie nic się nie zmarnuje, a my ...
-
Tradycyjne placki ziemniaczane cię nudzą? Wystarczy zetrzeć sezonowe warzywo, by poznać obłędny smak
Placki ziemniaczane to prawdziwy rarytas w domowym menu. Kultowe, tanie oraz ekonomiczne danie królują zazwyczaj w klasycznej wersji. Warto jednak nieco zaszaleć tej jesieni i dodać do masy nieco świeżości i witamin. W tej roli świetnie sprawdzi s...
-
Zapomnij o nudnej klasyce z ziemniaków. Pomidorowe placki to danie, które skradnie niejedno serce
Jednym ze smaczniejszych i szybszych dań, jakie możemy przygotować na obiad, są klasyczne placki ziemniaczane. Jesienią warto jednak nieco zaszaleć i zamienić główny składnik na nieco bardziej sezonowy rarytas. Beata Śniechowska - zwyciężczyni...
-
Kurczak po toskańsku, czyli obiad w 20 minut. Zakochasz się
-
Przepis na faworki siostry Anastazji. Chrupiące i delikatne łakocie
-
Zapomnij o ruskich. Pierogi książęce z ziemniakami są o niebo lepsze
-
W Dino 1+1 gratis. A jaka okazja w Biedronce? Uzupełnij zapasy na zimę
-
Przysmak z Podlasia na dużą blachę. Do babki dodaj dwa składniki
- Mięso prosto z zamrażarki do garnka? Sprawdź, czy ta metoda jest zdrowa
- Zupa szpinakowa z jajkiem lepsza od szczawiowej i ogórkowej. To przez dodatek ze słoiczka
- Zamiast jajecznicy, robię jajka po szkocku. Chrupią przy każdym kęsie
- Weź makaron, cukinię i dwa sery. W kwadrans zrobisz przepyszny obiad
- Biedronka kusi promocjami. Podobne oferty w Lidlu i Kauflandzie
-
Ta faszerowana papryka smakuje jak domowej roboty gołąbki. Sekretem jest obłędny farsz z grzybami
Kultowe gołąbki nie mają sobie równych, jeśli chodzi o smak. Niestety babcine zawijasy często pochłaniają dużo czasu. Zamiast więc rolować je w nieskończoność, warto postawić na ciekawą alternatywę. Faszerowana papryka będzie ciekawie udawać...
-
Przepis na soczystą wątróbkę z patelni. Dodaj cebulę, ale z tym składnikiem się wstrzymaj
Nie zawsze mamy siłę i ochotę, by przygotowywać skomplikowane dania, pełne kolorowych warzyw. W takich chwilach ratunkiem może okazać się wątróbka. Jeśli przyrządzisz ją w odpowiedni sposób, będzie soczysta i znakomita. Pamiętaj więc o jednej,...
-
Placki z dyni to obłędna alternatywa dla tradycyjnych racuchów. Zachwycają nawet wybrednych smakoszy
Wśród jesiennych warzyw nie brakuje obłędnych smaków i produktów z dużym potencjałem. Poza szarlotką, tartami czy drożdżowym ciastem ze śliwkami warto postawić na rumiane i puszyste niczym chmurka placki z dyni. To ciekawa alternatywa dla...
-
Krem z pieczarek to przepis na jedwabistą, smaczną zupę. Klasyka to jednak nie tylko same grzyby
Przed nami jesień, a co za tym idzie, pora idealna na obiady pełne obłędnych aromatów i leśnych akcentów. Zupa krem z pieczarek sprawdzi się w tej roli wybornie. Przepis pójdzie jak z płatka, jeśli sięgniesz po odpowiednie produkty i kilka...
-
Szybka kolacja z niczego, gotowa w kilka minut? Sprawdź, co zrobić, gdy lodówka świeci pustkami
Szybka kolacja z niczego to dobry patent na zakończenie ciężkiego dnia. Kiedy nie mamy siły na zakupy, a lodówka świeci pustkami. Na szczęście są sposoby na to, aby ugotować zdrowe danie w kilka chwil. Zaczynamy!
-
Żebroczka to rewelacyjny przepis rodem ze Śląska. Wystarczy połączyć ziemniaki z tymi składnikami
Żebroczka to regionalna potrawa kuchni Śląskiej, która konkretnie pochodzi z Wisły. To nic innego jak zapiekanka bazująca na ziemniakach i swojskich dodatkach. Przepis to must have wśród jesiennych obiadów - jest smacznie, swojsko i ekspresowo.
-
Takiego placka ziemniaczanego jeszcze nie było. Jest smacznie i ciekawie, a wszystko przez prosty trik
Polska ziemniakiem stoi, jednak przepisu na placka ziemniaczanego w wersji XXL jeszcze nie było. To obłędne danie nie tylko pięknie się prezentuje, ale i smakuje o niebo lepiej od wszystkim doskonale znanej klasyki z tartych warzyw. Podany z sosem...
-
Taką zapiekankę jedzą Górale. Wykorzystasz resztki z lodówki i wyczarujesz sycące danie na każdą okazję
Tani, szybki i prosty obiad? Gdy brakuje ci czasu, nic nie sprawdzi się tak dobrze jak ziemniaczana zapiekanka. Przygotujesz ją w mniej niż pół godziny, a obiadu starczy na dwa dni. Dodatkowo pozbędziesz się resztek z lodówki. Będzie smacznie i w...
-
Łazanki z kapustą kiszoną. Przepis na danie, które swoją prostotą zwali cię z nóg. Dodatek tego mięsa wzmocni aromat dania
Łazanki to klasyka wśród dań z kapustą kiszoną. To idealna propozycja na każdą porę roku, jednak szczególnie warto jeść ją jeszcze przed jesienią. Obecność kiszonek w codziennej diecie przyczyni się do wzmocnienia odporności przed sezonem grypowym...
-
Pyszne kopytka według słynnej restauratorki. Magda Gessler zdradza trik na sprawne gotowanie klusek
Kopytka to uniwersalne danie, które przygotowuje się niezwykle prosto i szybko. Co więcej, nie potrzeba również wielu składników, by je ugotować. Magda Gessler, słynna polska restauratorka, zdradziła jak najlepiej ugotować kopytka, by te swoim...
-
Te kotlety wyglądają jak klasyczne mielone, ale przygotujesz je z tartej cukinii. To hit tego sezonu
Wśród sezonowych dań nie może zabraknąć obłędnie chrupiących kotlecików z tarte cukinii! Ten banalnie prosty i jednocześnie wybornie smaczny pomysł na obiad, sprawdzi się, gdy brakuje nam czasu lub mamy ochotę na warzywną alternatywę schabowych!...
-
Tani obiad do zrobienia w 20 minut. Wystarczy pięć składników i kilka przypraw, by wyczarować chrupiące cudo
Dania z ziemniaków mogą stanowić zarówno dodatek do obiadu, jak i być potrawą główną. Niezależnie od tego, jaki wariant wybierzemy, zawsze warto mieć w zanadrzu wiele pomysłów na ich przygotowanie. W końcu ziemniaki tłuczone z masłem mogą się po...
-
Babka ziemniaczana to sprytny, tani i smakowity sposób na obiad. Z tymi dodatkami nie ma konkurencji
W czasach PRL-u to danie królowało na stołach, a teraz powraca w obłędnie smacznej wersji. Mowa tu oczywiście o babce ziemniaczanej, której smak ciężko podrobić. Regionalna receptura rodem z Podlasia smakuje najlepiej. To ekspresowy, smaczny i...
-
Ewa Wachowicz ma niezawodny sposób na cukinię. Zielony makaron z tego warzywa to hit tego lata
Przepisy Ewy Wachowicz zna niemal każdy, jednak ten wakacyjny hit nie ma konkurenci. Mowa tu o tagliatelle z cukinii, czyli zmysłowym, zdrowym i pełnym witamin makaronie z tego sezonowego warzywa. Wege odpowiednik smakuje najlepiej w anturażu...
-
Zaskocz bliskich i wyczaruj obiad z resztek. Będzie nie tylko zero-waste, ale również palce lizać
Gotowanie w duchu zero-waste to niewątpliwie powód do dumy. Polacy z roku na rok marnują coraz więcej jedzenia, a do śmieci rocznie trafia 4,8 miliona ton żywności. Przerażające statystyki zachęcają więc do szukania sprytnych rozwiązań. Jednym z...
-
Wystarczą dwa składniki do zrobienia pasty jak u włoskiej babci. Tu króluje prostota i serowy twist!
Marzysz o włoskiej kuchni, jednak brakuje ci siły, chęci i produktów? Przygotuj obiad dla leniwych, czyli obłędną, dwuskładnikową pastę o kuszącym, pomarańczowym kolorze. Przyda się sezonowe warzywo, mąka i kilka dodatków na aksamitny sos. To...
-
Babcina zupa koperkowa w wersji z kurczakiem. Jest tak sycąca, banalnie prosta i obłędnie smaczna
Brakuje pomysłu na szybki, smaczny obiad? Zapomnij o marnowaniu kilku godzin na dwa dania i postaw na spektakularną, pełną aromatów zupę koperkową. Jest sycąca za sprawą kurczaka, makaronu i sezonowych warzyw. Nie obejdzie się też bez świeżych zió...
-
Zapiekanka ziemniaczana pochłonie resztki z lodówki. Smakuje wybornie i równie pięknie się prezentuje
Wśród domowych obiadów można wyróżnić wiele smakowitości, jednak koniec końców rządzą klasyki i to na dodatek te banalnie proste w przygotowaniu! Reprezentantką, z którą na próżno konkurować jest zapiekanka ziemniaczana - nie tylko pochłonie reszt...
-
Ten przysmak zrobisz z 4 składników, a rodzina będzie błagać o dokładkę. Jest gotowy w 15 minut
Szybkie dania obiadowe są warte więcej niż niejedna restauracyjna potrawa. Jeśli do tego wykorzystuje się do niego małą ilość składników, jest to wprost strzał w dziesiątkę. To danie właśnie takie jest, a do tego naje się nim nawet największy...
-
Kluski leniwe z dedykacją dla leniwych. Prostszego przepisu niż ten, nie uświadczysz w żadnej książce
Kluski leniwe to jedno z najbardziej popularnych dań na słodko w kuchni polskiej. Te niewielkie kluseczki, podawane z bułką tartą lub owocami smakują absolutnie obłędnie. Niestety niektórzy twierdzą, że ich przygotowanie jest zbyt pracochłonne. Na...
-
Zrobiłam ciasto z przepisu teściowej i wyszło lepsze niż się spodziewałam. Gotowe w 10 minut, bez piekarnika
Ekspresowe desery lubi wiele osób. Nie tylko są smaczne, a także świetnie oszczędzają czas. Przedstawiamy przepis, który warto zapisać w domowym zeszycie. To ciasto robi się w mig, a ze stołu znika jeszcze szybciej.
-
Nie wiesz, co zrobić z brokuła? Przygotuj wyśmienitą i prostą sałatkę warzywną. Będzie palce lizać
Bywają dni gdy brak nam czasu na wielogodzinne przygotowywanie pożywnych posiłków. Z tego powodu warto mieć zrobione zapasy w lodówce. Co zrobić z brokuła, gdy chcemy zjeść zdrowo i szybko? Ta sałatka stanie się hitem w każdym domu.
-
Francuski przepis od mojego przyjaciela smakuje tak obłędnie, że nie uwierzysz, że to danie z kurczaka
Mój bliski przyjaciel jest Francuzem, a jego kuchnią zachwyciłby się nawet Pascal Brodnicki lub Mateusz Gessler. Jean Pierre podzielił się ze mną przepisem na obłędnie pysznego kurczaka, wręcz nie uwierzycie, że to nie jest jakieś wykwintne ptactwo!
-
Kartoflanka, przepis wyborną na zupę ziemniaczaną. Wyjdzie kremowa i rewelacyjna z dodatkiem nabiału
Zupa ziemniaczana to przepis na ekspresowe danie, które zachwyci kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. Baza to prosty i tani skład, który podrasowany kremowym nabiałem smakuje rewelacyjnie. W składnie także mięsna wkładka, która gwarantuje...
-
Pankejki - przepis. Będą puszyste jak chmurka i jeszcze smaczniejsze, gdy dodasz biały serek. Najlepsze na śniadanie
Pankejki to coś między naleśnikami a racuszkami i trzeba przyznać, że chyba każdy je uwielbia. Oryginalnie dodaje się do nich maślankę, jednak dziś mamy dla was ulepszony przepis na pankejki, które wychodzą puszyste, delikatne i pyszniejsze niż...
-
Mielone w słoiku to danie idealne na zabiegany tydzień i szybki obiad. Wystarczy pamiętać o zawekowaniu
Mielone to kunszt polskiej kuchni, który często gości na stołach w porze obiadowej. Niestety nie zawsze starcza nam czasu na ich przygotowanie, dlatego warto wyposażyć spiżarkę w kotlety mielone w słoikach. Smak pozostaje ten smak, jednak danie je...
-
Przepis na placki ziemniaczane, czyli chrupiąca klasyka z dodatkiem warzyw. To połączenie to petarda
Tradycyjne placki ziemniaczane cię nudzą? Przepis z dodatkiem kolorowych warzyw gwarantuje obłędny smak - środek będzie wilgotny i soczysty, a brzegi idealnie chrupiące. Mała zmiana pozwoli stworzyć ciekawą odsłonę klasyka i przemycić do diety...
-
Pomysł na szybki i łatwy obiad ze składników, które każdy znajdzie w lodówce. Trzy przepisy za grosze
Szukasz pomysłu na szybki, smaczny i domowy obiad? Te trzy propozycje przypadną do gustu niemal każdemu - tu króluje prostota, smak i tradycja! Wystarczą podstawowe produkty, które często zalegają w lodówce, by przygotować prawdziwą ucztę. Domowni...
-
Ten przepis na makaron to już internetowy klasyk. Wystarczy podpiec ser i dodatki
Social media sprawiły, że żyjemy dzisiaj w nieco innej rzeczywistości. Jeśli brakuje nam pomysłu na posiłek, wystarczy wejść na kulinarnego bloga lub na profil influencera, by zainspirować się jednym z miliona przepisów. Makaron z zapiekanym serem...
-
To rarytas na Środę Popielcową. Może zdeklasować klasyczne kotlety mielone. Wykonanie jest banalne
Środa Popielcowa to czas, który rozpoczyna Wielki Post. Jest to niezwykle ważny okres dla katolików. Dodatkowo w ten dzień obowiązuje post ścisły, a to oznacza, że po niektóre składniki i dania lepiej nie sięgać. Aby ten dzień był pyszny,...