tipy
-
Co zrobić, by olej nie pryskał? Kilka prostych metod, dzięki którym unikniesz poparzenia
Rozpryskiwanie się oleju podczas smażenia to bardzo powszechny przypadek w kuchni. Jak zapobiec zatłuszczeniu kuchenki, ścian, podłogi czy blatów? Oto kilka sposobów, dzięki którym tego unikniesz.
-
Gotujesz kapustę, ale nie chcesz, żeby roznosił się jej zapach? Mamy na to sposób
Zapach unoszący się podczas gotowania kapusty nie przypada każdemu do gustu. Co zrobić, aby się go pozbyć? Istnieje kilka metod, które pomogą w zlikwidowaniu uporczywego zapachu. Można wykorzystać między innymi skórkę razowego chleba.
-
Prosty sposób na masło z lodówki - nie każdy zna ten trik. Wystarczy położyć je we właściwym miejscu
Co zrobić, aby masło po wyjęciu z lodówki nie było twarde? Mogliście nie wiedzieć o tej prostej metodzie. Najlepiej położyć je na odpowiedniej półce. Dzięki temu nie będzie skostniałe po wyłożeniu go na maselniczkę.
-
Liść laurowy i jego sprytne zastosowanie. Dzięki niemu mole nie będą terroryzowały twojej kuchni
Liście laurowe wykorzystuje się na różne sposoby. Używa się je głównie jako przyprawę w zupach wraz z zielem angielskim. Jednym z ich nietypowych zastosowań jest odstraszanie kuchennych insektów. Dzięki naszemu trikowi mole spożywcze nie będą...
-
Triki na obieranie jajek. Co zrobić, aby skorupka łatwo odchodziła? Oto kilka genialnych sposobów
Przedstawiamy proste metody na obieranie jajek ugotowanych na twardo. Co zrobić, aby skorupka odchodziła szybko i łatwo? Poznajcie kilka sposobów, które ułatwią wam to zadanie. Przyda wam się sól i ocet spirytusowy.
-
Jak przechowywać suszone grzyby? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, aby zachowały intensywny aromat
Suszone grzyby dodaje się do wielu potraw - ich aromat sprawia, że dania nabierają wyrazistego smaku. Po sproszkowaniu można przyprawiać nimi zupy i sosy. Jak przechowywać suszone grzyby? Podpowiadamy, jakich błędów nie powinno się popełniać.
-
Nietypowe zastosowanie skórki cytryny. Nie każdy wie, że warto włożyć ją do tego domowego sprzętu
Skórka cytryny ma wiele zastosowań w kuchni, dlatego warto jej nie wyrzucać. Można wykorzystywać ją między innymi jako środek czyszczący. Zdradzamy prosty trik na mycie naczyń w zmywarce. Chodzi o dodanie kawałka skórki cytryny do naczyń.
-
Sprytne sposoby na wykorzystanie łupin i skórek owoców i warzyw. Podpowiadamy, co można z nimi zrobić
Podajemy kilka sprytnych sposobów na wykorzystanie łupin i skórek owoców i warzyw - mają one bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w ogrodnictwie. Podpowiadamy, co można zrobić z pozostałościami warzyw i owoców.
-
Właśnie wyjąłeś masło z lodówki i chcesz, żeby szybko zmiękło? Zdradzamy trzy triki, które w tym pomogą
Po wyjęciu masła z lodówki zazwyczaj trzeba odczekać pewien czas, aby ono zmiękło. Istnieje kilka prostych metod na przyspieszenie tego procesu. O co chodzi? Przydadzą się garnek z wodą lub mikrofalówka.
-
Które produkty powinno się umyć przed spożyciem? Tego mogliście nie wiedzieć
Które produkty powinno się przepłukać przed spożyciem? Każdy wie, że warzywa i owoce muszą zostać umyte przed jedzeniem. Jednak nie każdy pamięta, że brud osadza się też na przykłąd na puszkach z napojami.
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Dostałam przepis i zabrakło mi słów. Zawartość garnka zniknęła w 5 minut
- Jak szparagi to tylko w tym wydaniu. To proste połączenie nie ma równych
- Nadchodzi nowy imprezowy hit. Zrób, a goście będą cię błagać o przepis
- Hojnie nadziane i obłędnie chrupiące. Z ziemniakami i mizerią są najlepszym obiadem
- Zamiast wymyślnego ciasta, jak z cukierni robię taki deser w każdą sobotę. Pasuje do wszystkiego
- Przygotuj schab na niedzielę w taki sposób, a przez całe lato nie wrócisz do zwykłych kotletów
- Na pizzę, do chleba i do ogrodu. Naturalne rozwiązanie dla roślin w twoim ogrodzie
-
Sposoby na kipiącą wodę podczas gotowania. Zdradzamy trzy proste triki, które naprawdę działają
Przedstawiamy proste sposoby na kipiącą wodę podczas gotowania makaronu. Zdradzamy trzy triki, dzięki którym zapobiegniesz ponownemu rozlewaniu się wody. Przydadzą się drewniana łyżka, masło albo olej.
-
Pomysł na jesienny piknik. Metoda tiktokerki zaskakuje. Prosty sposób na ciepłe jedzenie w plenerze
Szukasz pomysłu na jesienny piknik? Pewna tiktokerka pokazała zaskakujący sposób na przechowanie parówek. Aby były dalej ciepłe do ich transportu użyła termosu. Metoda tiktokerki może dziwić, ale będzie ciekawym rozwiązaniem na ciepłe jedzenie w...
-
Dlaczego biszkopt opada? Jest metoda, by tego uniknąć. Dziadek cukiernik podpowiada "starą metodę"
Nie wiecie, dlaczego wasz biszkopt opada? Głównymi powodami zazwyczaj są nieodpowiednia temperatura i niewłaściwie dobrane proporcje składników. Dziadek, który przez niemal 60 lat był cukiernikiem, podpowiada jak tego uniknąć.
-
Jak przechowywać grzyby? Tych trików możesz nie znać. Sprawdzone i skuteczne metody dziadka grzybiarza
Jak powinno się przechowywać grzyby? Podajemy sprawdzone i skuteczne sposoby, których używają grzybiarze. Jednego z trików mojego dziadka możesz nie znać. Chodzi o umieszczenie grzybów w papierowej torebce.
-
Dzięki temu trikowi kurki nie będą gorzkie. Podpowiadamy, jaka metoda jest najlepsza
Kurki to jedne z najbardziej lubianych grzybów w Polsce. Młode kurki mają delikatny smak, starsze osobniki nabierają lekko pieprznego aromatu. Zdarza się, że po ich przyrządzeniu pojawia się nieprzyjemna gorycz. Oto trik na kurki, który pomoże...
-
W czym przechowywać suszone grzyby, aby na długo zachowały aromat? Jednej rzeczy staraj się unikać
Suszone grzyby mają niesamowity aromat, który wzmacnia smak wielu potraw. Jednak ich nieprawidłowe przechowywanie może sprawić, że utracą piękny, leśny zapach. W czym przechowywać suszone grzyby, aby tak się nie stało?
-
Trik na puszyste naleśniki. Wystarczy dodać dwa nietypowe składniki, a ciasto będzie idealne
Znamy trik na puszyste naleśniki. Wystarczy dodać dwa nietypowe składniki, dzięki którym ciasto będzie smażyło się idealnie, a danie uzyska doskonałą konsystencję. Jak je przygotować? Przedstawiamy przepis.
-
Świeży chleb na dłużej? Trik z warzywem sprawi, że będzie dobry nawet przez kilkanaście dni
Trik na świeży chleb na dłużej sprawi, że pieczywo będzie dobre do jedzenia nawet przez dwa tygodnie. Wystarczy włożyć do torebki z pieczywem pewne warzywo. Taką metodą podzieliła się z internautami użytkowniczka TikToka.
-
Solniczka się zatkała? Jest na to sposób. Trik z talerzem rozwiąże problem
Zdarzyło wam się kiedyś sięgnąć po solniczkę, ale niestety nic z niej nie wylatywało? Zbrylona sól jest częstym zjawiskiem w kuchni. Są jednak triki, które pozwolą uniknąć nieprzyjemnej sytuacji. Wystarczy dodać do przyprawników pewien produkt....
-
Gruszki są zbyt twarde? Temu można zaradzić. Oto sposób, dzięki któremu szybko dojrzeją
Czasem zdarza się, że w sklepie kupimy niedojrzałe gruszki. Nie da się ich bez trudu pogryźć, a smak pozostawia wiele do życzenia. Jest jednak jeden niezawodny sposób na zbyt twarde gruszki. Dzięki niemu owoce szybciej dojrzeją i będziemy mogli je...
-
Jak szybko i skutecznie wyczyścić grill? 3 sprawdzone domowe sposoby
Sezon grillowania w pełni. Cieszymy się tym okresem już od wczesnego maja, gdy świętowaliśmy długi weekend. Od tego czasu na pewno zaliczyliśmy wiele imprez z grillem w roli głównej. Po każdym korzystaniu z niego powinniśmy go dokładnie wyczyścić,...
-
Po czym poznać, że arbuz jest dojrzały i słodki? Widać to gołym okiem
Soczysty, wypełniony słodkim miąższem arbuz to marzenie każdego, kto decyduje się w okresie letnim na jego zakup. Jest on w 90% wypełniony wodą, dlatego idealnie sprawdza się jako orzeźwienie w upalne dni. Jednak nie zawsze możemy cieszyć się dobr...
-
Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Jest na to kilka sposobów. Wykorzystaj kubek lub osełkę
Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? To pytanie zadaje sobie wiele osób. I nic dziwnego, mało co irytuje w kuchni tak bardzo, jak nieostre sztućce. Tępy nóż może także zniszczyć wygląd potraw.
-
Najgorszy sposób na przyrządzenie jajek - to wtedy tracą swoje wszystkie właściwości odżywcze!
Często zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób obróbka termiczna wpływa na produkty spożywcze. Gotujemy je, smażymy, grillujemy lub pieczemy. Który więc sposób przygotowywania jajek jest najmniej bezpieczny?