tłuszcz
-
Cała butelka tłusta od oleju? Ten prosty trik sprawi, że pozbędziesz się kuchennego koszmaru
Olej słonecznikowy, czy z rzepaku, a także oliwa z oliwek lub inny płynny tłuszcz mają wiele zalet i właściwości prozdrowotnych. Jednak trudno nie zgodzić się z tym, że podczas wlewania go do sałatek, czy na patelnię zdarza się uronić kilka kropel...
-
Jak usunąć plamy na obrusie? Po świątecznej uczcie przyda się kilka prostych trików
Plamy na obrusie to wręcz nieodłączny element rodzinnej uczty. O ile każdy stara się delikatnie nałożyć wybraną potrawę, o tyle zdarzają się drobne wpadki. Ślady po sałatce jarzynowej, krem z ciasta, plamy po żurku. Jak to wszystko usunąć bez szko...
-
Smalec - prosty przepis na swojski przysmak. Idealny do wiejskiego chleba. Smak podbija jeden składnik
Smalec to regionalny produkt rodem z polskiej wski, który obłędnie smakuje w wielu wydaniach. Klasyczny przepis, który wielu z nas może kojarzyć z babciną kuchnią, bazuje na słoninie z wieprzowiny czy gęsinie. Sekretem są jednak aromatyczne dodatk...
-
Jak smażyć pączki? Kluczowa jest temperatura tłuszczu! Uzyskasz jasną obwolutę jak z cukierni
Tłusty czwartek coraz bliżej. W tym roku to święto przepełnione pysznościami obchodzimy 16 lutego. Wielu z nas zastanawia się jak smażyć pączki, aby były lekkie i puszyste. Okazuje się, że kluczowa jest odpowiednia temperatura tłuszczu.
-
Na czym smażyć pączki? Na to powinno się zwracać szczególną uwagę. Tak robią cukiernicy
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto wiedzieć, na czym smażyć pączki. Podpowiemy również, o jakich innych sprawach należy pamiętać podczas ich przyrządzania. W ten sposób pączki wyjdą fantastycznie.
-
Na czym smażyć faworki? Kluczową kwestią jest wysoka temperatura dymienia. Babcie miały na to sprawdzony patent
Na czym można smażyć faworki? Bezsprzecznie to one są jednymi z dwóch rodzajów najpopularniejszych łakoci jedzonych w tłusty czwartek. Od rodzaju tłuszczu zależy ich smak i kaloryczność.
-
Racuchy chłoną zbyt dużo tłuszczu? Dodaj do ciasta jeden składnik, a zobaczysz różnicę
Wśród domowych rarytasów racuchy zajmują szczególne miejsce. Idealnie chrupiące, puszyste i delikatne - tym się cechują placuszki idealne, jednak często zdarza się, że piją zbyt dużą ilość tłuszczu. Jak temu zapobiec? Dodaj ten produkt, a różnica...
-
Jak szybko wyczyścić piekarnik? Koniec z morderczym szorowaniem. Od dziś będzie łatwo i przyjemnie
Jak szybko wyczyścić piekarnik? Zastanawia się nad tym każdy z nas. W końcu godziny spędzone na jego szorowaniu nie należą do najprzyjemniejszych sposobów na spędzanie wolnego czasu. Od dziś nie musisz już się męczyć. Zdradzamy sposoby, dzięki...
-
Jak pozbyć się tłuszczu z mebli kuchennych? Proste i szybkie domowe sposoby na walkę z plamami
Plamy z tłuszczu, które widnieją na meblach kuchennych, to prawdziwa zmora pań i panów domu. Szczególnie często pojawiają się tam, gdzie kuchnia tętni życiem przez większość dnia. Jak radzić sobie z plamami z tłuszczu na meblach? Odpowiadamy.
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
Co zrobić z nadmiarem oleju po smażeniu? Na pewno nie należy wylewać go do odpływu! Zamiast tego podpowiadamy inne praktyczne rozwiązanie. Zobaczcie, co należy zrobić.
-
To z diety usunęła Małgorzata Rozenek-Majdan. Rodzina się dostosowała. "To najlepsze co mogło mi się przytrafić"
-
Gdy stawiam ją na stole, wszyscy się na nią rzucają. Ta sałatka to królowa wszystkich rodzinnych spotkań
-
Wesele przyjaciółki - jaką stylizację wybierasz? Glamour, minimalistyczną czy boho?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
"Najgorsza ryba obok pangi" uwielbiana przez Polaków. Ma w sobie ogrom ołowiu, ale wielu osobom smakuje
-
Najlepsza panierka do schabowego to nie bułka tarta. Poznaj trzy triki, dzięki którym chrupaniem obudzisz sąsiadów
- Ten przepis moja rodzina wyrywa sobie z rąk. Ciasto lekkie, aksamitne i obłędnie owocowe
- Zjadły śniadanie w WARS-ie. Kosztuje tyle, co obiad. Za to racuchy... "Mogą konkurować z tymi babci Hani"
- Oprysk z drożdży na ogórki i pomidory. Wymieszaj dwa składniki, a twoich warzyw nie tknie żadna zaraza
- Zabierasz dzieci na lody z okazji ich święta? W tym mieście ceny porażają. "Trzymajcie się krzeseł"
- Gołąbki z młodej kapusty - przepis. Babcia się zasmuci, że nie dodawała wcześniej tego składnika do farszu
-
Na czym smażyć pączki? Olej, smalec, a może pączki pieczone? Podpowiadamy
Na czym smażyć pączki? Choć wielu osobom tradycyjne pączki kojarzą się ze smażeniem na smalcu, to nie jest to jedyna opcja. Do wyboru mamy kilka rodzajów oleju lub alternatywę w postaci pieczenia.
-
Kotlety schabowe na oleju roślinnym to dla wielu kulinarny skandal. Więc na czym je smażyć?
Na czym smażyć kotlety schabowe? To pytanie budzi wiele kontrowersji. Są osoby, które twierdzą, że smażenie ich na oleju roślinnym to największy kulinarny grzech. Jaki inny tłuszcz wybrać? Podpowiadamy.
-
Smalec: zakazany w diecie tłuszcz czy przekąska dla każdego? Garść porad i przepisów
Niemal każdemu Polakowi smalec kojarzy się ze swojskim jadłem, przywodząc na myśl świeże pieczywo obficie posmarowane apetycznym tłuszczem i posypane aromatycznymi skwarkami. Smalec jest nie tylko doskonałym dodatkiem do chleba, ale również bazą d...
-
Masło - nieodłączny kompan w kuchni, dla wielu niezastąpione. "Tego smaku nie da się podrobić", "Ma otwarte ramiona"
To jeden z największych comfort foodów na świecie pod każdą szerokością geograficzną: pieczywo - nieważne, czy płaskie, czy wypieczone wysoko, na zakwasie, drożdżach, czy niczym - i tłuszcz, najchętniej i najlepiej masło. Biało-żółciutkie, miękkie...
-
Olej po smażeniu pączków wylewasz do odpływu? To błąd. Wyjaśniamy, dlaczego i jak najlepiej się go pozbyć
Często przygotowujecie domowe frytki lub pączki? O ile ich zjedzenie raczej nie sprawia problemu, to pozbycie się tłuszczu po smażeniu owszem. Zwykle bez zastanowienia po prostu wylewa się go do zlewu lub toalety, a to ogromny błąd. Wyjaśniamy,...
-
Olej po smażeniu - dla jednych odpad, dla Volkswagena... paliwo. Recykling XXI wieku
Zużyty olej to dla wielu odpad. Inni z kolei zabezpieczają nim drewniane altany czy płoty. Volkswagen poszedł o krok dalej i olej z restauracji będzie wykorzystywał jako paliwo.