tłuszcz
-
Racuchy są opite tłuszczem jak pączki? Dodaj łyżkę składnika do masy. Przestaną chłonąć olej
Co zrobić, żeby racuchy nie chłonęły tłuszczu? Jeśli zawsze wychodzą ciężkie i tłuste, koniecznie wypróbuj ten prosty trik. Dzięki niemu zyskasz pulchne i miękkie placuszki, które z powodzeniem można pałaszować na podwieczorek lub lekką kolację.
-
Do trzech razy sztuka? Wielu Polaków nie wie, czy można smażyć na tym samym oleju
Czy można smażyć dwa razy na tym samym oleju? Wiele osób zadaje sobie to pytanie podczas przygotowania kotletów czy frytek. Chociaż powtórne wykorzystanie tłuszczu wydaje się bardzo ekonomiczne, może nieść ze sobą pewne ryzyko.
-
Czy można smażyć dwa razy na tym samym oleju? Zdania są podzielone, ale wszystko zależy od produktu
Chrupiące warzywa, złociste frytki, soczyste kotlety - wszystkie te potrawy łączy odróbka cieplna, a dokładniej smażenie na oleju. Zastanawiasz się jednak, czy można korzystać z tłuszczu więcej niż jeden raz? Zdradzamy metodę, która powinna być...
-
Genialny sposób na placki ziemniaczane. Dodaj ten składnik, a nie będą ociekać tłuszczem
Placki ziemniaczane to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Problem stanowi jednak to, że podczas smażenia na oleju, chłoną tłuszcz niczym gąbka. Jak temu zapobiec? Wystarczy dodać do masy jeden składnik. Tego triku używam od lat i jeszcze się na...
-
Kosztuje grosze, a to prawdziwy skarb kulinarny. Z tego produktu zrobisz smarowidło, kluski, bitki i wiele więcej
Domowy smalec ze skwarkami i cebulką to pyszne i aromatyczne smarowidło do kanapek. W połączeniu ze świeżym pieczywem oraz plasterkiem kiszonego ogórka - zachwyca nasze kubki smakowe. Jak przygotować smalec domowej roboty ze słoniny? Podpowiadamy.
-
Jak długo i na czym smażyć pączki, aby nie były surowe i pięknie pachniały? Zobacz, jak uniknąć wpadek
Na czym smażyć pączki, aby wyszły idealnie? Dowiedz się, ile czasu należy smażyć pączki, aby były dobrze wysmażone. Poznaj też przydatne triki kuchenne, które zdecydowanie ułatwią przygotowanie karnawałowych łakoci. Pączki wyjdą pulchniutkie jak...
-
Na czym smażyć faworki, aby nie wyszły twarde? Do tłuszczu dodaj warzywo, a chrust wyjdzie miękki i chrupiący
Na czym smażyć faworki, aby wyszły najznakomitsze w smaku? Oprócz samego rodzaju tłuszczu istotnych jest kilka innych szczegółów. Podpowiemy, jak wykonać to właściwie. Kuchenne triki pomogą ci w przygotowaniu najlepszych faworków na tłusty czwartek.
-
Olej podczas smażenia strzela jak Ronaldo? Zrób jedną rzecz z patelnią, a problem się skończy
Znasz to? Smażysz kotlety, mięso na gulasz lub (o zgrozo) wątróbkę, a olej strzela na cztery strony świata jak wściekły i brudzi całą kuchnię? Spokojnie, nie musisz godzić się na lekkie poparzenia i żmudne czyszczenie pomieszczenia. Ten trik jest ...
-
Olej po smażeniu spędza sen z powiek? Zapomnij o wylewaniu do zlewu, ten trik jest o wiele lepszy
Olej po smażeniu smakowitych kąsków nie zawsze musi wylądować w odpływie. Poznaj sprytną metodę, która pozwoli wykorzystać tłuszcz ponownie, a także działać o wiele bardziej ekologicznie. Wylewanie go do zlewu powinno być na ostatnim miejscu naszy...
-
Idealne do kanapek i słodkich wypieków. Nawet babcia nie znała tego sposobu. Użyj sezonowego warzywa
Od wielu lat do przyrządzania kanapek, a także wypieków, używa się tłuszczu, który dodaje smaku. Zazwyczaj wykorzystuje się klasyczne masło, które niczym szczególnym się nie wyróżnia. Jednak tej jesieni warto zrobić coś, co podkręci smak naszym...
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Zaczynają spychać jajecznicę w cień. Będziesz robić je co weekend
- Nie masz pomysłu na świąteczny prezent dla najmłodszych? Sprawdź nasz prezentownikMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zrobić dobry farsz do krokietów? Tajemnicą jest jeden składnik
- Szybkie ciasto bez pieczenia? Łap przepis na Pociechę Proboszcza
- Dasz sobie radę z tym żółtym quizem kulinarnym? 11/11 tylko dla smakoszy
- Dasz sobie radę z tym żółtym quizem kulinarnym? 11/11 tylko dla smakoszy
- Wsyp łyżkę do jogurtu albo kefiru. Jelita będą pracować pełną parą
- Tak ekspresowo usuniesz łuski z karpia. Zajmie ci to mniej niż 5 minut
- Przysmak z PRL- nie posmakował Polakom. Miał być zamiennikiem mięsa
-
Prosty trik, by poczuć się sytym. Do filiżanki kawy dodaj łyżeczkę tego produktu. Skończysz z podjadaniem od razu
Nawet po solidnym obiedzie szybko odczuwasz głód lub nie możesz powstrzymać się od podjadania między posiłkami? Możesz sobie pomóc prostym trikiem. Wystarczy, że do kawy dodasz łyżeczkę masła. Będziesz w szoku, kiedy odczujesz pozytywne efekty w...
-
Na jakim tłuszczu smażyć kotlety mielone? Moja babcia twierdzi, że ten produkt nie ma sobie równych
Kotlety mielone, podobnie jak schabowe, to bez dwóch zdań królowie polskich stołów. Nic przecież nie kojarzy się bardziej z tradycyjnym polskim obiadem, który babcia serwuje co niedzielę. Choć nie są trudne do przygotowania, to istnieje pewien...
-
Piekarnik mojej babci zawsze lśni jak nowy. Zdradziła, jak pozbyć się tłustych zacieków. Wystarczy ten produkt
Twój piekarnik przypomina magazyn tłuszczu i brudu, a na myśl o jego czyszczeniu robi ci się słabo? Zmieni się to gdy poznasz ten prosty trik. Domowe sposoby na czyszczenie sprzętu kuchennego są niezastąpione, a na dodatek w pełni ekologiczne, tan...
-
Tego oleju unikaj jak ognia. Smażenie na nim może tylko zaszkodzić. Jest najgorszy ze wszystkich
Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod przygotowywania składników. Aby danie wyszło odpowiednio smaczne, ważną rolę pełni tłuszcz, na którym jest przyrządzany. Wiemy, że niektóre oleje nie nadają sie do tej czynności. Jakich unikać będąc na...
-
Cała butelka tłusta od oleju? Ten prosty trik sprawi, że pozbędziesz się kuchennego koszmaru
Olej słonecznikowy, czy z rzepaku, a także oliwa z oliwek lub inny płynny tłuszcz mają wiele zalet i właściwości prozdrowotnych. Jednak trudno nie zgodzić się z tym, że podczas wlewania go do sałatek, czy na patelnię zdarza się uronić kilka kropel...
-
Jak usunąć plamy na obrusie? Po świątecznej uczcie przyda się kilka prostych trików
Plamy na obrusie to wręcz nieodłączny element rodzinnej uczty. O ile każdy stara się delikatnie nałożyć wybraną potrawę, o tyle zdarzają się drobne wpadki. Ślady po sałatce jarzynowej, krem z ciasta, plamy po żurku. Jak to wszystko usunąć bez szko...
-
Smalec - prosty przepis na swojski przysmak. Idealny do wiejskiego chleba. Smak podbija jeden składnik
Smalec to regionalny produkt rodem z polskiej wski, który obłędnie smakuje w wielu wydaniach. Klasyczny przepis, który wielu z nas może kojarzyć z babciną kuchnią, bazuje na słoninie z wieprzowiny czy gęsinie. Sekretem są jednak aromatyczne dodatk...
-
Jak smażyć pączki? Kluczowa jest temperatura tłuszczu! Uzyskasz jasną obwolutę jak z cukierni
Tłusty czwartek coraz bliżej. W tym roku to święto przepełnione pysznościami obchodzimy 16 lutego. Wielu z nas zastanawia się jak smażyć pączki, aby były lekkie i puszyste. Okazuje się, że kluczowa jest odpowiednia temperatura tłuszczu.
-
Na czym smażyć pączki? Na to powinno się zwracać szczególną uwagę. Tak robią cukiernicy
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto wiedzieć, na czym smażyć pączki. Podpowiemy również, o jakich innych sprawach należy pamiętać podczas ich przyrządzania. W ten sposób pączki wyjdą fantastycznie.
-
Na czym smażyć faworki? Kluczową kwestią jest wysoka temperatura dymienia. Babcie miały na to sprawdzony patent
Na czym można smażyć faworki? Bezsprzecznie to one są jednymi z dwóch rodzajów najpopularniejszych łakoci jedzonych w tłusty czwartek. Od rodzaju tłuszczu zależy ich smak i kaloryczność.
-
Racuchy chłoną zbyt dużo tłuszczu? Dodaj do ciasta jeden składnik, a zobaczysz różnicę
Wśród domowych rarytasów racuchy zajmują szczególne miejsce. Idealnie chrupiące, puszyste i delikatne - tym się cechują placuszki idealne, jednak często zdarza się, że piją zbyt dużą ilość tłuszczu. Jak temu zapobiec? Dodaj ten produkt, a różnica...
-
Jak szybko wyczyścić piekarnik? Koniec z morderczym szorowaniem. Od dziś będzie łatwo i przyjemnie
Jak szybko wyczyścić piekarnik? Zastanawia się nad tym każdy z nas. W końcu godziny spędzone na jego szorowaniu nie należą do najprzyjemniejszych sposobów na spędzanie wolnego czasu. Od dziś nie musisz już się męczyć. Zdradzamy sposoby, dzięki...
-
Jak pozbyć się tłuszczu z mebli kuchennych? Proste i szybkie domowe sposoby na walkę z plamami
Plamy z tłuszczu, które widnieją na meblach kuchennych, to prawdziwa zmora pań i panów domu. Szczególnie często pojawiają się tam, gdzie kuchnia tętni życiem przez większość dnia. Jak radzić sobie z plamami z tłuszczu na meblach? Odpowiadamy.
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
Co zrobić z nadmiarem oleju po smażeniu? Na pewno nie należy wylewać go do odpływu! Zamiast tego podpowiadamy inne praktyczne rozwiązanie. Zobaczcie, co należy zrobić.
-
Na czym smażyć pączki? Olej, smalec, a może pączki pieczone? Podpowiadamy
Na czym smażyć pączki? Choć wielu osobom tradycyjne pączki kojarzą się ze smażeniem na smalcu, to nie jest to jedyna opcja. Do wyboru mamy kilka rodzajów oleju lub alternatywę w postaci pieczenia.
-
Kotlety schabowe na oleju roślinnym to dla wielu kulinarny skandal. Więc na czym je smażyć?
Na czym smażyć kotlety schabowe? To pytanie budzi wiele kontrowersji. Są osoby, które twierdzą, że smażenie ich na oleju roślinnym to największy kulinarny grzech. Jaki inny tłuszcz wybrać? Podpowiadamy.
-
Smalec: zakazany w diecie tłuszcz czy przekąska dla każdego? Garść porad i przepisów
Niemal każdemu Polakowi smalec kojarzy się ze swojskim jadłem, przywodząc na myśl świeże pieczywo obficie posmarowane apetycznym tłuszczem i posypane aromatycznymi skwarkami. Smalec jest nie tylko doskonałym dodatkiem do chleba, ale również bazą d...
-
Masło - nieodłączny kompan w kuchni, dla wielu niezastąpione. "Tego smaku nie da się podrobić", "Ma otwarte ramiona"
To jeden z największych comfort foodów na świecie pod każdą szerokością geograficzną: pieczywo - nieważne, czy płaskie, czy wypieczone wysoko, na zakwasie, drożdżach, czy niczym - i tłuszcz, najchętniej i najlepiej masło. Biało-żółciutkie, miękkie...
-
Olej po smażeniu pączków wylewasz do odpływu? To błąd. Wyjaśniamy, dlaczego i jak najlepiej się go pozbyć
Często przygotowujecie domowe frytki lub pączki? O ile ich zjedzenie raczej nie sprawia problemu, to pozbycie się tłuszczu po smażeniu owszem. Zwykle bez zastanowienia po prostu wylewa się go do zlewu lub toalety, a to ogromny błąd. Wyjaśniamy,...
-
Olej po smażeniu - dla jednych odpad, dla Volkswagena... paliwo. Recykling XXI wieku
Zużyty olej to dla wielu odpad. Inni z kolei zabezpieczają nim drewniane altany czy płoty. Volkswagen poszedł o krok dalej i olej z restauracji będzie wykorzystywał jako paliwo.