tłuszcz
-
Na czym smażyć faworki? Kluczową kwestią jest wysoka temperatura dymienia. Babcie miały na to sprawdzony patent
Na czym można smażyć faworki? Bezsprzecznie to one są jednymi z dwóch rodzajów najpopularniejszych łakoci jedzonych w tłusty czwartek. Od rodzaju tłuszczu zależy ich smak i kaloryczność.
-
Racuchy chłoną zbyt dużo tłuszczu? Dodaj do ciasta jeden składnik, a zobaczysz różnicę
Wśród domowych rarytasów racuchy zajmują szczególne miejsce. Idealnie chrupiące, puszyste i delikatne - tym się cechują placuszki idealne, jednak często zdarza się, że piją zbyt dużą ilość tłuszczu. Jak temu zapobiec? Dodaj ten produkt, a różnica...
-
Jak szybko wyczyścić piekarnik? Koniec z morderczym szorowaniem. Od dziś będzie łatwo i przyjemnie
Jak szybko wyczyścić piekarnik? Zastanawia się nad tym każdy z nas. W końcu godziny spędzone na jego szorowaniu nie należą do najprzyjemniejszych sposobów na spędzanie wolnego czasu. Od dziś nie musisz już się męczyć. Zdradzamy sposoby, dzięki...
-
Jak pozbyć się tłuszczu z mebli kuchennych? Proste i szybkie domowe sposoby na walkę z plamami
Plamy z tłuszczu, które widnieją na meblach kuchennych, to prawdziwa zmora pań i panów domu. Szczególnie często pojawiają się tam, gdzie kuchnia tętni życiem przez większość dnia. Jak radzić sobie z plamami z tłuszczu na meblach? Odpowiadamy.
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
Co zrobić z nadmiarem oleju po smażeniu? Na pewno nie należy wylewać go do odpływu! Zamiast tego podpowiadamy inne praktyczne rozwiązanie. Zobaczcie, co należy zrobić.
-
Na czym smażyć pączki? Olej, smalec, a może pączki pieczone? Podpowiadamy
Na czym smażyć pączki? Choć wielu osobom tradycyjne pączki kojarzą się ze smażeniem na smalcu, to nie jest to jedyna opcja. Do wyboru mamy kilka rodzajów oleju lub alternatywę w postaci pieczenia.
-
Kotlety schabowe na oleju roślinnym to dla wielu kulinarny skandal. Więc na czym je smażyć?
Na czym smażyć kotlety schabowe? To pytanie budzi wiele kontrowersji. Są osoby, które twierdzą, że smażenie ich na oleju roślinnym to największy kulinarny grzech. Jaki inny tłuszcz wybrać? Podpowiadamy.
-
Smalec: zakazany w diecie tłuszcz czy przekąska dla każdego? Garść porad i przepisów
Niemal każdemu Polakowi smalec kojarzy się ze swojskim jadłem, przywodząc na myśl świeże pieczywo obficie posmarowane apetycznym tłuszczem i posypane aromatycznymi skwarkami. Smalec jest nie tylko doskonałym dodatkiem do chleba, ale również bazą d...
-
Masło - nieodłączny kompan w kuchni, dla wielu niezastąpione. "Tego smaku nie da się podrobić", "Ma otwarte ramiona"
To jeden z największych comfort foodów na świecie pod każdą szerokością geograficzną: pieczywo - nieważne, czy płaskie, czy wypieczone wysoko, na zakwasie, drożdżach, czy niczym - i tłuszcz, najchętniej i najlepiej masło. Biało-żółciutkie, miękkie...
-
Olej po smażeniu pączków wylewasz do odpływu? To błąd. Wyjaśniamy, dlaczego i jak najlepiej się go pozbyć
Często przygotowujecie domowe frytki lub pączki? O ile ich zjedzenie raczej nie sprawia problemu, to pozbycie się tłuszczu po smażeniu owszem. Zwykle bez zastanowienia po prostu wylewa się go do zlewu lub toalety, a to ogromny błąd. Wyjaśniamy,...
-
Kartacze - przepis na przepyszne kluchy z farszem. Sekretem ich smaku są proporcje ziemniaków
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jeden składnik sprawi, że smażona cebula będzie miała doskonały smak
-
Przepis na gofry. Lekkie, chrupiące, po prostu przepyszne
- Jak zrobić pączki wegańskie bez jajek, masła i mleka? To nic trudnego. Będą równie pyszne, jak tradycyjne
- Przepis na bezę. To obłędnie pyszny deser, który pokochasz
- Jak sprawić, żeby ciasto drożdżowe na pączki było jeszcze bardziej puszyste? Trik z jajkiem zapewni wymarzony efekt
- Bez grama oleju, dalej złociste i chrupkie. Takie są faworki z piekarnika
- Ciasto ryżowe - przepis na lekki wypiek, który świetnie zastąpi te klasyczne
-
Olej po smażeniu - dla jednych odpad, dla Volkswagena... paliwo. Recykling XXI wieku
Zużyty olej to dla wielu odpad. Inni z kolei zabezpieczają nim drewniane altany czy płoty. Volkswagen poszedł o krok dalej i olej z restauracji będzie wykorzystywał jako paliwo.