tradycja
-
Święta wielkanocne będą dużo droższe? "Za cukier zapłacimy nawet 86 procent więcej"
Wielkanoc 2023 będzie wiązała się z wyjątkowo dużymi wydatkami. Wszystko za sprawą wysokich cen żywności. Bank BNP Paribas udostępnił dokładne wyliczenia, z których wynika, że tegoroczne święta będą słono kosztować polską społeczność. Co podrożało...
-
Święconka. Jak przygotować tradycyjną święconkę? Co musi się w niej znaleźć?
Święconka to pokarmy, które wierni przynoszą w Wielką Sobotę do kościoła, aby je poświęcić. Następnie produkty te trafiają na wielkanocny stół - zgodnie z tradycją należy je spożyć z rodziną w trakcie niedzielnego śniadania. Sprawdź, co zrobić, by...
-
Pisanki wielkanocne. Mała (ale niezbędna!) ozdoba świątecznego stołu
Pisanki wielkanocne: bez nich nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych. Skąd się wzięły? Jaka jest tradycja z nimi związana? Jakie są techniki zdobienia?
-
Czy tłusty czwartek obchodzony jest tylko w Polsce? W wielu krajach możemy zaobserwować podobieństwa
Tłusty czwartek to święto wszystkich łasuchów. Jak się okazuje, dzień słodkości zwiastujący ostatni tydzień karnawału obchodzony jest także w innych krajach. Wiele zwyczajów jest do siebie podobnych np. jedzenie pączków i słodyczy, ale zdarzają si...
-
Pączki z parówką? Wytrawna wersja na tłusty czwartek 2023 staje się hitem. Czy to powrót do korzeni?
Tłusty czwartek 2023 już dziś, 16 lutego. Dookoła pojawiają się pączki z różnym nadzieniem, chruściki i inne smakołyki. Jednak czy ktoś pomyślał o tym, by przyrządzić przekąskę w wytrawnej formie? Pączki z parówką stają się hitem i nawiązują do...
-
Tłusty czwartek 2023. Korzenie tej tradycji wcale nie nawiązują do chrześcijaństwa
Tłusty czwartek 2023 to święto wszystkich łasuchów. Dziś bez wyrzutów sumienia możemy zajadać się słodkimi wypiekami, nie zapominając, że prawdziwym symbolem tego dnia są pączki z rozmaitymi nadzieniami. Skąd jednak wziął się zwyczaj słodkiego...
-
Kiedy jest tłusty czwartek w 2023 roku? Tego dnia nie żałuj sobie pączków, faworków i innych słodkości
Od lat celebrujemy koniec karnawału, przyrządzając różne pyszności. Kiedy jest tłusty czwartek i skąd się wzięło to święto? Już niebawem cukiernie, biura i urzędy będą częstować się pączkiem.
-
Zapomniany przysmak na Trzech Króli, czyli szczodraki. Drożdżowe przekąski dla kolędników mają nietypowy farsz
Szczodraki to trochę zapomniany, drożdżowy wypiek, który do wczesnego PRL był rozdawany kolędnikom na Trzech Króli, by pokazać szczodrość domowników i zapewnić sobie powodzenie i szczęście w nowym roku. Przepis jest prostszy, niż się wydaje, a...
-
Dlaczego pijemy szampana w Sylwestra? Tradycja istnieje od wieków, ale mało kto wie, jakie ma znaczenie
Tradycja serwowania szampana podczas większych imprez sięga początków osiemnastego wieku. W naszym kraju do tej pory popularność win musujących rośnie z roku na rok. Tego rodzaju napoje alkoholowe symbolizują splendor, przepych i bogactwo.
-
"Ruskiego szampana" w sylwestra pijemy niemal wszyscy. Mało kto wie, że pochodzi... z Polski
Ruski szampan to dla wielu niemalże synonim toastów i sylwestrowej nocy. Charakterystyczna zielona butelka z literkami pisanymi cyrylicą to trunek, który gości u nas niemal od pokoleń. Jak się jednak okazuje, jest produkowany na rodzimym podwórku.
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
-
O jej dokładkę można się bić. Przebija pomidorową, a nawet rosół
-
Przepis na prawdziwą magię? Sprawdź, czy go znasz! [MATERIAŁ PROMOCYJNY]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Makowiec Ewy Wachowicz. Ciasto w jej wykonaniu przybiera drugie oblicze
-
Wczoraj je zrobiłam, a dziś nie ma po nich śladu. Lepsze od mielonych
- Rybka lubi pływać, a szczególnie śledzie w obłędnej, zimowej zalewie
- Czegoś takiego nie możesz ominąć. Od razu przygotuj drugą porcję
- Oto najlepsza sałatka, jaką kiedykolwiek jadłam. To sprawdzony hit na imprezę lub święta
- Przepis na krokiety z niespodzianką. Wystarczy nadziać naleśniki tym duetem
- Kotlety mielone znów wyszły za suche? Łyżka tego sosu załatwi sprawę
-
To tradycyjne dania, więc teoretycznie wszyscy je znają. Zdobędziesz komplet?
Większość z nich (o ile nie wszystkie) na pewno jadłeś, ale co o nich wiesz?
-
Opłatek, czyli nieodłączny element wieczerzy wigilijnej. Jak się go przygotowuje?
Opłatek wigilijny to symbol pojednania i przebaczenia. Co roku w wigilię Bożego Narodzenia dzielimy się nim z bliskimi aby wyrazić naszą chęć bycia razem. To świąteczna tradycja, od której właściwie rozpoczyna się wspólne świętowanie w każdym...
-
Twórca najmodniejszych ciastek w Warszawie: Wstydziłem się, że mam cukiernię
- Podchodzili do mnie w szkole ludzie z całego świata i pytali, jakie ciastka mamy w Polsce. Nie wiedziałem o co im chodzi, bo przecież mamy wszystkie! Zrozumiałem wtedy, że przecież w innych krajach tak nie jest. We Włoszech, w Hiszpanii, w...
-
To mięso było dawniej prawdziwym rarytasem. Dziś powraca na polskie stoły i często zastępuje kurczaka
Choć obecnie w polskiej kulturze kulinarnej w dużej mierze króluje mięso z kurczaka, dawniej sięgano po inne rodzaje drobiu. Na stołach często gościła perliczka. Była uwielbiana m.in. ze względu na swój piżmowy aromat, a jej wytworny smak był...
-
Chrupiący i soczysty tradycyjny kotlet schabowy. Te triki sprawią, że będzie smakować idealnie
Kruchy, soczysty, z chrupiącą panierką. Kto z nas nie zna smaku idealnie przygotowanego kotleta schabowego? Jak wykonać go samodzielnie, aby przywołał same pozytywne wspomnienia? Wykorzystaj te proste triki.
-
Kiedy jest tłusty czwartek 2022? Data nie zawsze jest taka sama
Nadchodzi wielkimi krokami dzień, w których każdy łasuch bez wyrzutów sumienia może objadać się puszystymi i pysznymi pączkami. Podpowiadamy, kiedy tłusty czwartek 2022 wypada, oraz skąd pochodzi ta słodka tradycja.
-
Ryba w galarecie - przepis na domową jak u babci. Uda się każdemu
Ryba w galarecie to jedno z obowiązkowych dań w świątecznym menu. Wbrew pozorom ta potrawa jest naprawdę łatwa, a przepis babci na rybę w galarecie uda się każdemu. Co zrobić, by zachwyciła swoim smakiem podczas świąt? Zapraszamy do przepisu babci...
-
Bigos z kiszonej kapusty. Tradycyjna receptura idealnie sprawdzi się na świątecznym stole
Bigos z kiszonej kapusty jest nieodłącznym i swoistym symbolem polskiej kuchni. Potrawa wywodząca się z kuchni szlacheckiej, swoją prostotą i głębokim smakiem, uwodzi podniebienia Polaków od wielu pokoleń. Wyjątkowości temu daniu nadaje szczególne...
-
Jak święta obchodzą w innych krajach? Najdziwniejsze zwyczaje kulinarne
Jak obchodzi się Boże Narodzenie za granicą? Zupełnie inaczej niż w Polsce - w końcu co kraj, to obyczaj. Sprawdźcie, jakie są najciekawsze i najdziwniejsze tradycje świąteczne w różnych krajach.
-
Dlaczego w tłusty czwartek jemy pączki? Wyjaśniamy
Tłusty czwartek w Polsce stał się niemal świętem narodowym. Tego dnia smaży się tysiące pączków, a w cukierniach ustawiają się długie kolejki. Ale właściwie dlaczego tego dnia je się pączki?