tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie
-
Tego makowca na tle innych wyróżnia dosłownie wszystko. Przygotuj go, a zbierzesz same komplementy
Makowiec to must-have na świątecznym stole. Ciasto z makiem ma nie tylko bogaty smak, ale i tradycję. W dawnych czasach było ono symbolem urodzaju i dobrobytu. Jeżeli makowiec był serwowany z orzechami, nawiązywał też do płodności. Sprawdź dwa...
-
Makowiec: makowce mogą być różne, ale ten przepis wyróżnia się znakomitością
Makowiec to ciasto, które serwuje się podczas świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnego makowca wykonuje się z ciasta drożdżowego, masy makowej z dodatkiem skórki pomarańczowej, miodu oraz bakalii.
-
Przepis na piernik siostry Anastazji - najlepsze świąteczne ciasto pod słońcem. Uwaga: musi leżakować ponad 30 dni
Chcesz w tym roku wypróbować przepis na piernik siostry Anastazji? Ciasto dojrzewające, zwane popularnie piernikiem świętego Jakuba, trzeba wykonać już teraz! Czas przygotowania tego wypieku zajmuje ok. 4-5 tygodni.
-
Piernik staropolski - przepis na dojrzewające ciasto. Wykonaj je cztery tygodnie przed świętami
Piernik staropolski na święta musi poleżakować około czterech tygodni. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem tego pysznego ciasta w święta Bożego Narodzenia, zarezerwuj sobie czas w listopadzie. Przygotowaliśmy przepis na tradycyjny staropolski piernik.