triki
-
W święta nie możesz patrzeć na karpia, bo czuć muł? Przed smażeniem zrób jedną rzecz, a to będzie ryba twojego życia
Umówmy się - bez karpia nie ma Wigilii. Ta tradycja sięga już dziesięcioleci i wielu z nas nie wyobraża sobie, że tej ryby może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak sporo osób wręcz nie może patrzeć na karpia i jest ku temu jeden ważny powód....
-
Deska do krojenia i blacha w lodówce, moneta i folia w zamrażalce. Te domowe triki ułatwiają życie
Lodówka to stały element wyposażenia kuchni. Służy nam do przechowywania żywności, jednak mało kto wie, że w środku warto umieścić także kilka nietypowych przedmiotów. Te znane triki znacznie ułatwiają życie. Co powinno się włożyć do lodówki, a co...
-
Jak zrobić omlet? Będzie puszysty i pełen smaku, ale musisz odpowiednio zająć się jajkami
Jak zrobić omlet na śniadanie? To bananie proste i zawsze smaczne. Jeśli jednak masz dość cienkich placków z jajek, jedna czynność odmieni je na lepsze. Do tego ulubione dodatki i można zaczynać dzień.
-
Upiekłaś szarlotkę, lecz wyszedł niesmaczny zakalec? Najpewniej popełniasz ten błąd. Zmień to jak najszybciej
Piekąc ciasta często boimy się, że zamiast pysznego deseru, skończymy z zakalcem. To szczególnie częsta przypadłość podczas przygotowywania wilgotnych ciast z mokrymi dodatkami, np. owocami. Jak uniknąć zakalca podczas pieczenia szarlotki?...
-
Jak doczyścić kuchenny zlew? Ten niezawodny domowy sposób sprawi, że będzie można z niego jeść
Nieodłącznym elementem gotowania jest sprzątanie. Kuchnia, a zwłaszcza urządzenia i sprzęty, które mają kontakt z żywnością, powinny być regularnie czyszczone. Dotyczy to m.in. zlewozmywaków. Jak dokładnie doczyścić zlew i w jaki sposób pozbyć się...
-
Dlaczego żółkną liście ogórków? My też tego nie wiemy, ale mamy skuteczne rozwiązanie. I to za grosze
Dlaczego żółkną liście ogórków? Odpowiedzi na to pytanie może być wiele. Nie każdy z nas jest jednak w stanie trafnie rozpoznać przyczynę. Warto więc sięgnąć po rozwiązania, które mają szerokie działanie. Podpowiadamy, jak poradzić sobie z...
-
Nowy trend na cmentarzach? Ludzie na potęgę zabierają go ze sobą, chociaż zazwyczaj trafia na talerze
Myślisz, że internetowe triki już cię nie zaskoczą, a jednak. Tym razem sieć obiegł najnowszy patent skierowany do wszystkich, którzy szykują się na uroczystości związane z dniem Wszystkich Świętych. Mowa tu o makaronie, który zabrany na cmentarz...
-
Co zrobić, żeby suszone grzyby nie pleśniały? Te dwa triki sprawią, że będą dobre przez wiele miesięcy
Udało wam się wrócić z grzybobrania z pełnymi koszami? Jeśli tak, to gratuluję i życzę samych smaczności. Warto jednak chociaż część grzybów przeznaczyć do suszenia i dziś podpowiemy wam, jak sprawić, by suszone grzyby przetrwały w słojach długie...
-
Ten składnik z pewnością masz w lodówce. Nasmaruj nim schab, a mięso po upieczeniu będzie rozpływać się w ustach
Miękka pieczeń ze schabu idealna na kanapki i do obiadu. Brzmi wyśmienicie, jednak nie każdy potrafi upiec mięso tak, by było delikatne i wyśmienite. Kluczem do sukcesu jest nietypowa marynata z jednego składnika. Efekty pozytywnie cię zaskoczą.
-
Odchodząca od ryby panierka to kuchenny koszmar. Mamy sposób jak temu zaradzić. Wystarczy ten składnik
Przygotowując rybę na obiad możemy obawiać się tylko jednego, tego, że po wysmażeniu nasza panierka zacznie odchodzić. Ta obawa nie jest nieuzasadniona, ponieważ tak właśnie zazwyczaj się dzieje. Jednak poznaliśmy sposób, jak tego uniknąć i cieszy...
-
Ciasto tak pyszne, że błyskawicznie znika ze stołu. Nie opada, zawsze jest kremowe i puszyste
-
W święta nie możesz patrzeć na karpia, bo czuć muł? Przed smażeniem zrób jedną rzecz, a to będzie ryba twojego życia
-
Poznaj właściwości zamknięte w "szklanych ampułkach". Wzmocnisz odporność i nie tylkoMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Moja mama robiła je zawsze, gdy w lodówce hulał wiatr. Wystarczą trzy składniki i trochę boczku, a wyczarujesz cudo
-
Zawsze je robię, kiedy mam niezapowiedzianych gości. Nikt mi nie wierzy, gdy mówię co jest w składzie
- Jedną porcją zapełnisz brzuch. To zapiekanka, która przebija inne przepisy
- Zrób go teraz, a w święta podaj go z mięsem. Rodzina będzie pytać o przepis
- Na świąteczny obiad podaj swoje nowe popisowe danie! Oto przepisy na świąteczne mięsa
- Jak zrobić lukier? Trzy składniki sprawią, że świąteczne pierniczki będą piękniejsze i smaczniejsze
- Zupa rumfordzka pomysłem na obiad. Kiedyś używano jej w ważnej walce
-
Zamiast wylewać do odpływu, wykorzystaj ją ponownie. Woda po ugotowanych ziemniakach jest bardzo cenna
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Znane jest ze swojego wszechstronnego zastosowania i smaku. Najczęściej postanawiamy je ugotować, bo właśnie w takiej wersji się nimi zajadamy. Po takiej obróbce termicznej pozostaje woda...
-
Kapusta zasmażana - przepis. Najlepsze kucharki stosują patent "na dwa palce" - wychodzi przepyszna
Kapusta zasmażana to wymarzony dodatek do schabowego, pieczonej golonki lub żeberek. Teoretycznie sposób wykonania wydaje się łatwy, ale dziś podpowiemy wam, jak zrobić ją idealnie. Doświadczone kucharki nie popełniają błędu z wodą i stosują metod...
-
Czym doczyścić ręce po obieraniu grzybów? Poznaj trzy najlepsze patenty, gdy mydło nie daje rady
Znasz ten problem? Wracasz z lasu z koszem pełnym grzybów, ale było mokro, grzyby są zabrudzone, a do tego na dnie masz kilkanaście maleńkich maślaków? Już pewnie wiesz, ze nie doczyścisz rąk przez kilka dni po obraniu grzybów. A właśnie, że...
-
Wątróbka drobiowa strzela i brudzi pół mieszkania? Trik z widelcem pożegna problem
Co by nie mówić, wątróbka jest jak proza Sienkiewicza - albo się ją uwielbia, albo wręcz przeciwnie. Dziś jednak mamy przepis na wątróbkę dla prawdziwych smakoszy. Jak zrobić wątróbkę, żeby była soczysta i nie strzelała jak szalona? Wystarczy...
-
Placki ziemniaczane niczym sztabki złota. Siostra zdradziła mi patent, żeby były chrupiące. Chodzi o cebulkę
Placki ziemniaczane to chyba najlepszy comfort food świata. Możemy jeść je na milion różnych sposobów i zawsze smakują idealnie, pod warunkiem że są chrupiące i złociste. Jak je zrobić? Moja siostra ma na to idealny patent. Chodzi o cebulkę. Muszę...
-
Sekret idealnych naleśników? Magda Gessler radzi, by wymienić jeden składnik. Dzięki temu ciasto będzie ultra puszyste
Jakie są idealne naleśniki? Przede wszystkim delikatne w smaku, miękkie i lekkie jak chmurka. Nikt w końcu nie chce zapychać się grubym i tłustym plackiem z samego rana. Przygotowanie doskonałych naleśników Magda Gessler opanowała do perfekcji....
-
Te gofry swoim smakiem przypomną ci beztroskie wakacje. Zamień mleko na inny składnik, a przepadniesz
Jeśli szukasz przepisu na idealne gofry, śpieszymy z pomocą. Przepis na gofry jest prosty, ale czasami wychodzą gumowate, brak im puszystości i ogólnie są jakieś "nie takie". A domowe gofry mają być tak pyszne, jak z budki nad morzem, a nawet...
-
Najlepsza zupa na rosole to wcale nie pomidorowa czy ogórkowa. Weź ser i trochę czosnku, a zadzieje się magia
Jeśli zostało ci trochę wczorajszego rosołu, a pomidorowa, ogórkowa i krupnik nieco się już przejadły, mamy dla ciebie przepis, który rzuci na kolana dosłownie każdego. Jak zrobić najlepszą zupę na rosole? Przyda się ser i czosnek - niech to...
-
Mój tata jesienią pije nietypową kawę. Dodaje dwa dodatki i nie łapią go infekcje, a brzuch robi się mniejszy
Czy ktoś z nas wyobraża sobie początek dnia bez filiżanki aromatycznej, pobudzającej kawy? Jeśli nie, mamy dla was naprawdę fantastyczny trik na to, by nie tylko smakowała lepiej, ale także zyskała niemal magiczne działanie. Mój tata, zapalony...
-
Jak przyrządzić cielęcinę żeby była miękka? To luksusowe mięso wymaga odpowiedniej obróbki. Trzymaj się tych zasad
Cielęcina to zdecydowanie produkt luksusowy. Mięso to zawiera mniej tłuszczów niż wołowina, a do tego jest o wiele zdrowsze. Wszystko za sprawą licznych aminokwasów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Trzeba jednak wiedzieć, jak...
-
Prosty trik, by poczuć się sytym. Do filiżanki kawy dodaj łyżeczkę tego produktu. Skończysz z podjadaniem od razu
Nawet po solidnym obiedzie szybko odczuwasz głód lub nie możesz powstrzymać się od podjadania między posiłkami? Możesz sobie pomóc prostym trikiem. Wystarczy, że do kawy dodasz łyżeczkę masła. Będziesz w szoku, kiedy odczujesz pozytywne efekty w...
-
Idzie zima, więc musisz zrobić tę sałatkę z kapusty. Lepszej nie zjesz nigdzie, a przydadzą się trzy dodatki
Kto z was już ma mnóstwo słoików z kiszonymi ogórkami, sałatkami z ogórków, buraczkami i gruszkami w occie? A czy nie zapomnieliście czasem o sałatce z kapusty białej na zimę? Jeśli jakimś cudem umknęło to waszej pamięci, spokojnie, my czuwamy. Ja...
-
Już nie grilluję ani nie piekę karkówki. Wkładam ją do solanki i dzieją się cuda. Soczysta jak nigdy
Karkówka na obiad to zawsze dobry pomysł i chociaż najczęściej smażymy ją w piekarniku, a w sezonie grillujemy (chyba że ktoś dysponuje grillem elektrycznym), to mój sposób na karkówkę jest bezkonkurencyjny. Po prostu wkładam mięso na chwilę do...
-
Jak usmażyć rybę, żeby była soczysta i smaczniejsza? O panierce nawet nie myśl - przyda się gazowany napój
Obiad na piątek w wielu polskich domach to nieodłączny zestaw: rybka, ziemniaki i surówka, najczęściej z kiszonej kapusty. Jeśli jednak znudziła ci się zwykła, smażona ryba w panierce, to mamy dziś dla ciebie dużo smaczniejszą odmianę. Masz w...
-
Zupa gulaszowa może być jeszcze smaczniejsza. Ten jesienny dodatek podkręci ją jak karuzela
Zupa gulaszowa syci, pociesza, rozgrzewa i smakuje bosko. Ale dzięki naszym podpowiedziom zupa gulaszowa może być jeszcze lepsza. Co jest ważne? Oczywiście dwa rodzaje mięsa, wiadomo. Przydadzą się także warzywa no i oczywiście grzyby. Zrezygnuj z...
-
Ten farsz do pierogów zniewala. Zapomnisz o mięsie i grzybach - wystarczą trzy składniki i trzy minuty
Kiedy robimy pierogi, zazwyczaj stawiamy na znane, sprawdzone farsze. Najczęściej są to ziemniaki i ser, mięso z rosołu, kapusta i grzyby lub latem jagody i truskawki. Jednak robienie pierogów to świetna zabawa i niekończące się pole do...
-
Tak pysznych i elastycznych naleśników jeszcze nie było. Będziesz w szoku, z czego są zrobione
Przepis na naleśniki jest raczej znany większości z nas i chyba trudno byłoby was czymś zaskoczyć. Jednak my postanowiliśmy pokazać wam przepis na naleśniki, jakich jeszcze nie było. Są delikatne, mięciutkie i superelastyczne. Co jest ważne?...
-
Młodzież nie zna tego smaku, starsi uwielbiają. Jak zrobić gulasz z żołądków? Pod koniec gotowania dodaj ten płyn
Są takie potrawy, o których się zapomina, albo przez gust naszych bliskich gotuje się je rzadko. Tak jest w przypadku gulaszu z żołądków, który kiedyś gościł na stołach znacznie częściej. Jak zrobić to flagowe dania z PRL-u, żeby każdy oblizywał s...
-
Jak wybrać idealną dynię w sklepie? Wykorzystaj ten prosty trik. Poklep warzywo i uważnie nasłuchuj
Nareszcie nadeszła długo wyczekiwana jesień. Po męczących upałach i palącym słońcu, wszyscy mogą odetchnąć w nieco chłodniejsze dni. Jesień to jednak nie tylko chłód, kolorowe liście i spadające z drzew kasztany. To również sezon na wiele warzyw, ...
-
Gruszki w occie cioci Asi z Radomia. Tak pysznych nie robi nikt w rodzinie, a ważna jest jedna przyprawa
Ciocia Asia robi najlepsze ciasta i przetwory w całej rodzinie, a kiedy na jakimś spotkaniu otwiera słoik gruszek w occie, wszyscy ustawiamy się w kolejce. Są przepyszne, a sekretem cioci jest jedna przyprawa, która raczej kojarzy się z innymi...
-
Jak prawidłowo rozmrozić kurczaka? Ekspert wyjaśnia. Popularny błąd może skutkować zatruciem
Zawsze warto mieć w zamrażalniku porcję mięsa, gdy nie mamy czasu na zakupy lub zjawią się niespodziewani goście, a w lodówce tylko światło. Jednak rozmrażanie mięsa wcale nie jest tak proste, jak nam się wydaje, o ile chcemy to zrobić dobrze i si...
-
Gzik - przepis. Magda Gessler podrasowała poznański klasyk i dodała do niego superskładnik
Gzik to specjał kuchni wielkopolskiej i idealny dodatek do pieczonych ziemniaków, kanapek lub mięs na zimno. W jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler nieźle poszalała z gzikiem i dodała do niego składnik, który ja piję bezpośrednio...
-
Zupa fasolowa - przepis babci Hani. Robiła ją na kwaśno - nie zgadniecie, co dodawała
Zupa fasolowa to jedna z tych potraw, na które mamy ochotę, gdy na dworze zaczyna robić się chłodniej. Przepis na zupę fasolową pewnie większość z was zna, ale ta wersja z całą pewnością was zaskoczy. Babcia Hania robiła najlepszą fasolówkę świata...
-
Buraczki na zimę cioci Bożenki. Swój boski smak zawdzięczają sprytnemu trikowi - lepszych nie jedliście
Buraczki na zimę to obowiązkowy przetwór do zrobienia jesienią i jednocześnie ulubiony przez wszystkich w mojej rodzinie. Jak zrobić buraczki do słoików, żeby były idealne, wyraziste, ale mało octowe? Ciocia Bożenka opanowała ten przepis do...
-
Zupa jarzynowa w tej wersji smakuje jak marzenie. Jeden trik sprawi, że wyliżesz talerz
Zupa jarzynowa to klasyka polskich obiadów i prawie każda gospodyni ją robi, kiedy nie ma pomysłu na obiad lub nie ma czasu na długie gotowanie. Dziś jednak odczarujemy tradycyjny przepis i podpowiemy, co zrobić, żeby zupa jarzynowa była sto razy...
-
Dodaj trochę białego składnika do ciasta. Naleśniki będą sprężyste i dużo smaczniejsze
Przepis na naleśniki jest banalnie prosty i na pewno większość doskonale wie, jak zrobić naleśniki. Dziś jednak zdradzimy wam patent na to, co zrobić, żeby były sprężyste, delikatne i dużo smaczniejsze. Wystarczy dodać do ciasta odrobinę białego...
-
Dodałam do sosu kurkowego białą przyprawę. Tak pysznego nie robi nawet blondwłosa Gessler
Sos kurkowy to coś więcej, niż posiłek. Uwielbiam grzyby i jak tylko zaczynają pojawiać się w lasach lub na targach, zamykam się w kuchni i rozkoszuję się ulubionym zajęciem - gotowaniem, a później jedzeniem. Ostatnio jak robiłam sos z kurek,...
-
Ten przepis to hit internetu, a my go wypróbowaliśmy. Jak smakuje burger w tortilli? "Sos to jest sekret"
Od jakiegoś czasu w całym internecie hula przepis na burgera w tortilli, który ma smakować jak ten z popularnych lokali typu fastfood. Postanowiliśmy sprawdzić na własnej skórze, czy to gra warta świeczki, ale zrobiliśmy to trochę po swojemu. Sos...
-
Mój chłopak przyniósł kurki i zaczął obtaczać je w mące. Nie wiedziałam, co się dzieje. Okazało się, że to działa
Istnieją takie triki, które mogą wydawać się idiotyczne, ale naprawdę działają i miałam okazję ostatnio się o tym przekonać. Mój chłopak przyniósł do domu kilogram kurek. Grzyby były całe w piachu i igliwiu. Niechętnie poszłam do kuchni, by...
-
Dostałam ten przepis od emerytowanego leśnika. Kurki w tej wersji są najpyszniejsze, a wystarczy trochę soli
Przepisów na grzyby jest bez liku, a ostatnio do mojego obszernego już przepiśnika wpadła nowa receptura. Kurki w tym wydaniu są pyszniejsze, niż wszystkie przetwory tego świata, a wystarczy tylko kilka dodatków i sól.