triki
-
Grudki żelatyny w bitej śmietanie. Jak uratować krem? Zafunduj mu "łaźnię" i po krzyku
Bita śmietana to jeden z najlepszych dodatków do gofrów, naleśników oraz szarlotki. Najlepiej smakuje ta zrobiona samodzielnie. Problem pojawia się w momencie, gdy zauważysz grudki żelatyny w bitej śmietanie. Jak uratować deser?
-
Jak najlepiej zamrozić rybę? Wcześniej robię im kąpiel z tym dodatkiem. Dłużej zachowują smak
Jak najlepiej zamrozić rybę? Istnieje kilka technik, dzięki którym okazy zachowają głębię smaku i aromatu. To jednak nie wszystko, bo trzeba mieć na uwadze jeszcze jedną rzecz. Jak długo mogą być mrożone ryby? Przekonaj się, a nie popełnisz błędu.
-
Wlej do wody i spryskaj tym szyby. Jeden trik i pożegnasz zaparowane okna
Co zrobić, żeby okna nie parowały od środka? Istnieje prosty domowy sposób, który błyskawicznie poradzi sobie z tym problemem. Wystarczy sięgnąć po naturalny składnik, który znajdziesz w kuchennej szafce, a para na szybach zniknie na zawsze.
-
Pomidorówka wyszła za kwaśna? Zamiast z żalem ją wylewać, wsyp pół łyżeczki tej przyprawy
Pomidorówka jest jedną z najprostszych zup do przygotowania, bo zazwyczaj robi się ją na niedzielnym rosole. Niestety za kwaśna pomidorowa to częsty problem, z którym zmaga się wiele gospodyń. Jak uratować posiłek?
-
Chodzą na grzyby i stukają w kapelusze. Dlaczego? To bardzo pomocna sztuczka
Sezon grzybowy trwa w najlepsze, a lasy pełne są zapalonych grzybiarzy. Każdy ma swoje sprawdzone sposoby na udane zbiory, a jednym z popularniejszych trików jest tajemnicze pukanie w kapelusze. Dlaczego stuka się w grzyby? Robi się to aż z trzech...
-
Te naleśniki wyrzucą cię z kapci. Zrezygnuj z mleka, a będą dużo lepsze
Nie znam osoby, która nie lubi naleśników. Przepis na naleśniki jest banalny, ale mamy dla ciebie jedną wskazówkę. Jeśli zrezygnujesz z mleka, naleśniki wyjdą delikatniejsze i dużo bardziej elastyczne. Tak robią najlepsi kucharze.
-
Co zrobić, by jagody nie wypływały z pierogów? Babcia Basia miała na to banalny sposób
Pierogi z jagodami to doskonała propozycja nie tylko na obiad na słodko i nie tylko latem. Każdy, kto je przygotowywał, dobrze wie, że łatwo o kuchenną katastrofę. Owoce puszczają sok, ciasto się rozkleja, a farsz wylatuje ze środka prosto do...
-
Biszkopt nie pęknie, nie opadnie ani się nie pokruszy. Babcia zdradziła mi stary trik. Nie uwierzysz
Co zrobić, żeby nie opadł biszkopt po upieczeniu? To może zdarzyć się każdemu z nas. Babcia na szczęście zdradziła mi patent, dzięki któremu zawsze wychodzi nieziemsko puszysty i wyjątkowo równy.
-
Zrób to, zanim zaczniesz przygotowywać jajecznicę. Jedna mała rzecz, a jak poprawia smak i wygląd
Wiele osób na pewno zgodzi się ze stwierdzeniem, że nie ma lepszego śniadania niż jajecznica. Jej przygotowanie jest banalne i zazwyczaj każdemu się udaje. Jedna rzecz sprawi jednak, że danie będzie jeszcze smaczniejsze.
-
Jedna łyżeczka do wody przed gotowaniem i jajka nie popękają. To stary trik doświadczonych kucharzy
Wiele osób uskarża się, że jajka pękają podczas gotowania. Sprawdź, z czego to wynika i co możesz zrobić, by zapobiec temu procesowi. Okazuje się, że w wielu przypadkach to bardzo łatwe. Znaliście wcześniej ten trik?
- Lepsze placuszki nie istnieją. Milion razy lepsze i szybsze od racuchów
- Z czego zrobić pastę do chleba? Zapomnij o jajkach. Jest lepszy przepis
- Jak zachwycić bliskich wyjątkowym upominkiem? Wybierz personalizowany prezent. Sprawdzi się na każdą okazjęMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Nie z mięsem i nie z grzybami. Do pierogów robię czarny farsz
- Racuszki na kefirze z niespodzianką. Kilka minut i masz pełen talerz
- Jak zrobić dobre placuszki na słodko? Dodaj maślanki. Wyjdą pyszne
- Restauracja serwuje świnki morskie. "To lepsze niż kurczak"
- Nie jesteś fanem polskiej kuchni? Nawet nie licz na maksa w tym quizie
- Nie jesteś fanem polskiej kuchni? Nawet nie licz na maksa w tym quizie
- W Warszawie dubajska czekolada kosztuje 125 zł. "Cena z kosmosu"
-
Włóż dwie sztuki do suszonych grzybów. Postoją nawet do kolejnych wakacji. Mole ich nie tkną
Jednym ze sposobów na wykorzystanie grzybów jest ich suszenie. To świetny sposób na to, żeby nawet w środku zimy móc delektować się smakiem leśnych skarbów. Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość, wrzuć do słoika jedną przyprawę.
-
Jedna kostka lodu do zupy i problem z głowy. Takiego wywaru nie powstydziłby się szef kuchni
Co zrobić, żeby zupa nie była mętna? Gdy wiesz już, że nie jest dobrze, możesz wspomóc się prostym domowym trikiem. Wystarczy, że wrzucisz do garnka jedną kostkę z zamrażarki. Jak to dokładnie działa?
-
Nie sądziłam, że wątróbka może być tak dobra. Sekretem są 2 dodatki. Podkręcają smak i fajnie chrupią
Wątróbka ma tyle samo zwolenników, co i przeciwników. Nie każdy serwuje ją na weekendowy obiad, ale znajdą się osoby, dla których jest to jedno z najlepszych dań. Podpowiadamy, jak przygotować chrupiącą wątróbkę z cebulką i jabłkiem.
-
To znowu się dzieje. Wszyscy źle otwieraliśmy żelki. "Nie mówcie mi, że wiedzieliście?!"
Znasz to, prawda? Próbujesz otworzyć paczkę żelków i albo rozdzierasz całe opakowanie, wysypując żelki na podłogę, albo męczysz się i ostatecznie korzystasz z pomocy nożyczek. Okazuje się, że jest znacznie prostszy sposób, by je otworzyć. I jeszcz...
-
Postaw pudełko z lodami do góry dnem. Jeden ruch ręką i od razu zapomnisz o kłopocie
Temperatury szybują w górę, dlatego chętnie sięgamy po lody. Większość z nas ma zachomikowane pudełko w zamrażarce, które tylko czeka, żeby je otworzyć. Przychodzi ten moment i... klops. Trafiasz na kamień i za nic w świecie nie możesz wbić w nieg...
-
Nie masło i cebulka. Dodaję do pieczarek te 2 składniki. Według męża to najlepszy dodatek do obiadu
Duszone pieczarki jak najbardziej można jeść solo, ale to też świetny dodatek do obiadu albo na grilla. Większość osób smaży je na maśle. Wychodzą pyszne, to fakt, ale my wiemy, jak zrobić jeszcze lepsze. Wystarczą dwa składniki.
-
Bez nerwów, wyrabiania i straty czasu. Od lat robię ciasto drożdżowe z patentem Ewy Wachowicz
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było puszyste i delikatne? Od zawsze słyszymy, że masę trzeba mocno wyrabiać ręką, by ją odpowiednio napowietrzyć. Ewa Wachowicz zdradziła autorski sposób, który jest prosty i zawsze się udaje. Sekret tkwi w...
-
Przesoliłam rosół. Babcia Wiesia kazała wrzucić jedno warzywo i poczekać 10 minut. To naprawdę działa
Teoretycznie przygotowanie zupy to nic trudnego. W praktyce jeden błąd może zepsuć wszystko i rosół będzie nadawać się tylko do zlewu. Co robić, gdy po zakończeniu gotowania okaże się, że zupa jest za słona? Wypróbuj jeden myk.
-
Jak zrobić wątróbkę, żeby nie strzelała jak szalona? Przyda się rzecz, której używasz codziennie
Wątróbka ma tyle samo fanów, co sceptyków. Ja należę do pierwszej grupy i robię ją bardzo często. Jednak dotychczas przygotowywanie wątróbki wiązało się z koniecznością szorowania niemal całej kuchni z tłuszczu, który podczas smażenia strzelał na...
-
Na Dzień Ojca zrobię polędwiczki w sosie grzybowym. Znam trik, żeby były mięciuteńkie
Obiad na Dzień Ojca w moim domu zawsze musi być na bogato. W zeszłym roku zrobiłam tacie golonkę, dwa lata temu przepyszne żeberka. W tym roku postawię na jego ulubione danie, czyli delikatne i soczyste polędwiczki w sosie grzybowym. Znam pewien...
-
Gorzkie ogórki nie są mi straszne. Mam na nie niezawodny patent, wystarczy zadbać o odpowiednią kąpiel
Uprawa warzyw cieszy się dużą popularnością, jednak niektóre gatunki lubią płatać figle. Gorzkie ogórki to zmora wielu osób, jednak jak się okazuje, trafne sztuki wcale nie muszą wylądować na kompoście. Wystarczy babcina metoda, która nic nie...
-
Zajadasz się latem na potęgę? No to lepiej uważaj. Jeden błąd i nie wyjdziesz z toalety przez 2 dni
Czy można się zatruć fasolką szparagową? Lepiej uważaj. Choć nie każdy zdaje sobie sprawę, istnieje taka możliwość. Wszystko ze względu na pewien związek chemiczny, który naturalnie występuje w surowym warzywie.
-
Z rzadkiej papki w gęsty dżem? Żaden cukier żelujący ani żelatyna. Naturalny trik na idealne przetwory
Co się dodaje do dżemu, aby był odpowiednio gęsty? By owocowe przetwory zachwycały nie tylko smakiem, lecz także konsystencją, zwróć uwagę na jeden szczegół. Dzięki temu dżem wyjdzie idealny bez żadnych dodatków żelujących.
-
Masz chęć na ogórki, ale rosną marnie? Zastosuj japońską metodę, a grządki będą pełne plonów
Ogórki to jedne z chętnie uprawianych warzyw w Polsce. Tradycyjne metody mogą jednak nie zawsze dawać owocne plony. Na szczęście japoński sposób zdradza ważny szczegół, dzięki któremu grządki będą pełne warzyw - na dodatek zdrowych i smakowitych.
-
Przechowuj zupę tylko w ten sposób. Postoi nawet 10 dni. Więcej nie będziesz mrozić
Zdarza się, że zrobimy za dużo jedzenia. W takiej sytuacji z pomocą przychodzi pasteryzacja słoików, która sprawi, że przedłużymy świeżość zup i innych produktów spożywczych. Zamiast jednak zabierać się za gotowanie słoików, warto wypróbować...
-
Jak przechować koper poza zamrażarką? Wachowicz zdradziła sprytny trik. Będzie świeży nawet przez rok
Jak wygląda koperek schowany w pudełku po lodach, każdy z nas wie. Okazuje się jednak, że ten sposób przechowywania nie jest najlepszy. Ewa Wachowicz zdradziła lepszy trik. Dzięki niemu będzie aromatyczny dłużej.
-
Ogórki kiszone znowu spleśniały w słoiku? Stosuję banalny trik babci, zawsze wychodzą chrupiące i nie syczą
Ogórki kiszone to rarytas, który znajdziemy niemal w każdej spiżarni czy lodówce. Ukochany przysmak Polaków lubi jednak czasami płakać figle. Ogórki czasami potrafią spleśnieć w słoiku. Od lat stosuję patent mojej babci, który niweluje ten problem...
-
Wrzuć winogrona do woreczka strunowego, a nie pożałujesz. Zaoszczędzisz masę czasu
Winogrona to jedna z ulubionych przekąsek zarówno dzieci jak i dorosłych. Problem przysparza jednak czasochłonne odrywanie każdej kuleczki od nasady. Okazuje się jednak, że jest na to szybki i banalny sposób.
-
Włóż łososia do wytłoczek po jajkach. Brzmi dziwnie, a goście będą zachwyceni. Tego jeszcze nie grali
Zastanawiasz się jak zwijać sushi bez maty? Okazuje się ona zbędna. Wystarczy wykorzystać ten sprytny trik, a od teraz przygotowanie tego wykwintnego dania stanie się banalnie proste. Nawet amator zaserwuje danie niczym szef kuchni.
-
Przygotowujesz ziemniaki w ten sposób? Uważaj, ten niepozorny błąd może zmienić je w toksyczną bombę
Ziemniaki z grilla czy ogniska to kulinarna fantazja, która często towarzyszy nam podczas rodzinnych spotkań i biesiadowania pod chmurką. Niestety wiele osób nadal popełnia ten kardynalny błąd jakim jest zwijanie bulw w folię aluminiową. Taki duet...
-
Jak zrobić chrupiące frytki? Zapewnij im kąpiel w coli i obtocz w proszku. Ta mieszanka działa cuda
Marzysz o idealnie chrupiących i złocistych frytkach? Zamiast zamawiać je z drogich sieciówek postaw na te domowe w nieco udoskonalonej wersji. Wystarczy zapewnić im kąpiel w gazowanym napoju i posypkę z białego proszku. Taki duet sprawi, że...
-
Biorę butelkę wody i po chwili mam obraną główkę czosnku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego triku
Czosnek to nieodłączny element wielu potraw. Nadaje im wyrazistego aromatu i wydobywa nowe nuty smakowe. Problem nierzadko stanowi jednak obranie go z łupiny. Jak zrobić to w prosty i szybki sposób? Wyjaśniamy.
-
Kiedy siać pomidory na rozsadę? Przestrzegaj tych terminów, by krzaki uginały się od owoców
Kiedy siać pomidory na rozsadę? Okazuje się, że warto dotrzymać pewnych terminów, ale też poznać odpowiednie sposoby. Pozwoli to na to, by później cieszyć się świetnymi plonami.
-
Prosty trik i komary będą uciekać w te pędy. Olejek na żarłoczne owady zrobisz w domu
Co odstrasza komary? Potrafią być prawdziwym utrapieniem podczas aktywności na powietrzu w ciepłe dni. Wystarczy, że zbliżymy się w okolice lasu czy jeziora, a już koło ucha słyszymy niespokojne brzęczenie. Okazuje się, że jest na nie sposób. Czeg...
-
Przed pieczeniem frytkom serwuję kąpiel. Są idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciuśkie w środku
Jak zrobić frytki w piekarniku, żeby były chrupiące? Sekretem jest... kąpiel i to nie byle jaka. Dzięki temu środek będzie miękki, a wierzch idealny. Na szczęście zadanie nie wymaga wiele pracy, ale kilku szczegółów nie warto pomijać. Na co zwróci...
-
Złap za zimne masło i tarkę. Genialne to mało powiedziane. Żałuję, że nie znałam tego triku wcześniej
Nie ma nic pyszniejszego niż chrupiąca kromka chleba posmarowana masłem. Wystarczy dołożyć do niej trochę sera, warzyw i wędlinę, by przygotować sobie mistrzowskie śniadanie. Jednak często się zdarza, że wyjmujemy z lodówki kostkę twardą jak kamie...
-
Zamiast nieść do łazienki, papier toaletowy chowam w lodówce. Nieprzyjemny problem od razu mam z głowy
Zmagasz się z nieprzyjemnym zapachem w lodówce i żadne sposoby nie pomagają? Wypróbuj prosty trik, który pokochali internauci. Pomocny w usunięciu uciążliwego zapachu okazuje się papier toaletowy. Wyjaśniamy, w jaki sposób.
-
Najszybsze sposoby na wyczyszczenie grilla. Bądź gotowy, zanim goście zapukają do drzwi
Świętowanie długiego weekendu weszło już nam w krew i co roku z niecierpliwością czekamy na ten czas. To właśnie wtedy decydujemy się na zaproszenie gości, by wspólnie grillować. Ale zanim się to wydarzy, trzeba ten sprzęt wyczyścić. Poniżej...
-
Namocz w tym ręczniki papierowe i obłóż patelnię. 30 minut później po osadzie nie będzie śladu
Każda gospodyni domowa wie, że nie ma nic lepszego i bardziej przydatnego w kuchni niż porządna patelnia. Używamy jej niemal codziennie, dlatego warto wiedzieć, jak o nią dbać. Na szczęście istnieje przydatny trik na to, jak usunąć czarny osad z...
-
Kluski nie takie oczywiste? Z tym śniadaniowym składnikiem są o niebo lepsze od śląskich i leniwych
Klasyczne kluski zna chyba każdy, jednak ten przepis to prawdziwa rewolucja w kuchni. Wszystko przez główny składnik, który zazwyczaj króluje podczas lekkich i zdrowych śniadań. Jeśli dodasz go do naszych klusek, gwarantujemy, że wyjdą równie...