triki
-
Nie tylko do ciasta. 10 ukrytych zastosowań proszku do pieczenia. Sprawdzi się w całym domu
Proszek do pieczenia kojarzy się z puszystymi ciastami i rogalikami. Ale mało kto wie, że ta niepozorna paczuszka to również skuteczny środek czyszczący, wybielający i odświeżający. Sprawdź, do czego jeszcze możesz go wykorzystać w domu.
-
Trik z monetą w zamrażarce. Po powrocie z wakacji może uratować twoje zdrowie
Pakujesz walizki, wyjeżdżasz na weekend albo wakacje i zostawiasz dom bez opieki? Jest jeden prosty trik, który warto zrobić przed wyjściem. Dzięki niemu po powrocie sprawdzisz, czy podczas twojej nieobecności nie było przerwy w dostawie prądu. To...
-
Nie pistacja ani mięta. Ten zielony dodatek sprawia, że sernik wygląda jak lato na talerzu
Sernik nie musi być nudny! Jeśli szukasz deseru, który zachwyci smakiem i oryginalnością, sernik bazyliowy będzie strzałem w dziesiątkę. To letnia propozycja, której nie sposób się oprzeć.
-
Zupa kalafiorowa z zaskakującym dodatkiem już nigdy nie będzie mdła. Poczujesz się jak szef kuchni
Zupa kalafiorowa to taki obiadowy pewniaczek. Jest dość szybka w przygotowaniu, wyjątkowo łatwa i praktycznie każdy ją lubi. Jednak niewielu z nas uważa ją za kulinarne dzieło i mam nadzieję, że z tym przepisem się to zmieni. Wystarczy, że dodasz...
-
Teściowa przetrze oczy, gdy zobaczy twój piekarnik. Tak umyjesz przestrzeń między szybami
Każdy, kto choć raz zaniedbał mycie piekarnika, wie, jak upierdliwe potrafi być jego wyszorowanie. No właśnie - szorowanie. Tak to się kończy, gdy nie myje się piekarnika regularnie. A, trzeba przyznać wprost, mało kto myje przestrzeń między szyba...
-
Dżem już nie będzie rzadki jak woda. Dodaj 20 dag, a każdy słoik wyjdzie idealny
Dżem, który leje się jak woda z kranu, nie wygląda apetycznie. By można było powiedzieć, że przetwory wyszły idealnie, powinny mieć nie tylko dobry smak, lecz także odpowiednią konsystencję. Jak zagęścić dżem, by wyglądał zachęcająco? Zapomnij o...
-
Koniec z gorzkimi szparagami. Zajrzyj do lodówki i dodaj do wody. Wystarczy łyżka
Co zrobić, gdy szparagi są gorzkie? Smak da się naprawić i to całkiem prosto, wykorzystując produkty, które znajdziesz w kuchni. Dzięki kilku kuchennym trikom nawet najbardziej kapryśne pędy staną się delikatne i smaczne.
-
Nie wyrzucisz już skórki od banana, gdy dowiesz się, co można z niej zrobić. Nie tylko nawóz
Większość osób po spożyciu banana automatycznie wyrzuca skórkę do kosza. Szkoda, bo można ją wykorzystać do naprawdę wielu rzeczy. Nie chodzi tylko o domowe triki, lecz także gotowanie. Wyjaśniamy, czy można jeść skórkę od banana.
-
Teściowa myślała, że to z piekarni. Błagała o sekret, a to tylko trik na mrożony chleb
Mrożenie chleba to świetny sposób na ograniczenie marnowania jedzenia i robienie zakupów na zapas. Jak szybko odświeżyć zamrożony chleb, aby pieczywo nadal było pyszne? Zrób tak, a będzie zachwycać chrupiącą skórką.
-
Brakło mi soli, więc doprawiłam pieczarkową inaczej. Teraz nie wyobrażam sobie zupy bez tego
Jak ugotować dobrą zupę pieczarkową? Kluczowe są nie tylko dodatki, lecz także przyprawy, którymi ją doprawiamy. O tym, który polecamy tym razem, mało kto pomyśli, nie kojarzy się bowiem z "polską kuchnią". Nic bardziej mylnego.
-
Podgrzej cytrynę w mikrofali. Ten trik kucharze chcieliby zachować dla siebie
Czy mogę włożyć cytrynę do mikrofalówki? Choć może wydawać się irracjonalną praktyką, to ten prosty, domowy trik może ułatwić wiele kulinarnych czynności. Podpowiadamy, na czym dokładnie polega.
-
Wszyscy używają octu i kwasku, a ja na przekór wybrałam ten płyn. Efekt? Kamień odpadł po 3 minutach
Chcesz wlać wodę do czajnika, żeby zrobić sobie herbatę, a tam brzydki biały osad. To częsta sytuacja, z którą na szczęście można poradzić sobie bez specjalnych preparatów. Podpowiadamy, jak usunąć kamień z czajnika domowym sposobem.
-
Warzywa wyglądają jak po nieprzespanej nocy? Jeden trik i będą chrupać jak prosto z grządki
Jak ożywić zwiędłe warzywa, które straciły jędrność i wygląd? To częsty problem, zwłaszcza przy większych zakupach. Niepotrzebnie lądują w koszu, gdyż istnieje prosty sposób, by przywrócić im świeżość i apetyczny wygląd, bez marnowania jedzenia.
-
Ścięte białko i płynne żółtko. Pomiń jedną czynność, a jajka sadzone będą zawsze idealne
Jajko sadzone to świetna opcja na pożywne śniadanie, a podane z kalafiorem i zsiadłym mlekiem jest świetnym obiadem na szybko lub wyśmienitym dodatkiem do żurku, barszczu i zupy chrzanowej. Niestety, nie zawsze jajko sadzone wychodzi jak z obrazka...
-
Wkładam cebulę do zamrażarki na 15 minut. Efekt? Nie żałuję ani chwili
Jak pozbyć się mocnego smaku cebuli? Nie musisz kombinować i więcej cierpieć, bo wystarczy kilka prostych trików. Dzięki nim i krojenie, i jedzenie będzie o wiele przyjemniejsze.
-
Babcia złapała się za serce, gdy zobaczyła, co wrzucam do jarzynowej. Potem zwróciła mi honor
To królowa świąt, rodzinnych imprez oraz spotkań ze znajomymi. Mowa oczywiście o sałatce jarzynowej. Kusi bogactwem składników i nikt nie może jej się oprzeć. Dzięki jednemu produktowi stanie się jednak jeszcze lepsza. Spróbuj, a nie pożałujesz.
-
Za radą babci zawsze robię rybie kąpiel. Nie śmierdzi podczas smażenia i smakuje obłędnie
Ryby są smaczne i zdrowe, ale Polacy wciąż za rzadko po nie sięgają. Jednym z powodów jest zniechęcający do ich przyrządzania zapach, który roznosi się po całym mieszkaniu, wnika w ubrania i utrzymuje się nawet przez kilka godzin. Jest na to prost...
-
Wlej pół szklanki do kalafiora i to wszystko. Zniknie "zapaszek" i goryczka
Co dodać do gotującego się kalafiora? Niektórym przeszkadza goryczka, a innym to, że traci kolor. Na szczęście problem możesz rozwiązać od ręki. Wystarczy, że dodasz to do garnka.
-
Ciotka robi kluski śląskie i dodaje 2 łyżki tego składnika. Sama nigdy bym o nim nie pomyślała
Dlaczego kluski śląskie są gumowate? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które próbowały zmierzyć się z tym daniem. Na szczęście istnieje sposób, żeby ciasto wyszło puszyste i miękkie. Będziesz potrzebować jednego taniego produktu.
-
Jajka wcale nie pękają mi podczas gotowania. Ciocia zdradziła sposób. Trzeba użyć igły
Dlaczego jajko pęka po włożeniu do gorącej wody? To pytanie zadają sobie nie tylko miłośnicy wielkanocnych śniadań, lecz także osoby, które chcą przygotować je do dekoracji czy sałatki. Sprawdź, jakie są przyczyny i jak można temu zapobiec.
-
Zrobiłam najlepsze naleśniki w życiu. Nie miały mleka, za to boskie, słodziutkie nadzienie
Naleśników nie da się tak zwyczajnie nie lubić. Jedne można lubić bardziej, inne nieco mniej, ale nasz dzisiejszy przepis z pewnością wskoczy na pierwsze miejsce wśród twoich ulubionych wersji. Te naleśniki są wyjątkowe z dwóch powodów. Ciasto jes...
-
Łopata w dłoń i działaj, maliny same się nie posadzą. Pamiętaj o tym, a będą rosnąć jak szalone
Kiedy sadzić maliny wiosną, aby zapewnić im zdrowy start i obfite plony? Właśnie teraz, ale wybór terminu to tylko część sukcesu. Kluczowe znaczenie mają także właściwe przygotowanie gleby i odpowiednia pielęgnacja roślin po posadzeniu.
-
Kilka kropel i awokado jak nowe. Bez ciemnienia. Genialna metoda, którą podpatrzyłam od siostry
Co zrobić, żeby awokado nie było czarne? Często nie zużywamy go w całości, a po jednym dniu zaczyna ciemnieć. Mamy kilka sprawdzonych sposobów, które pomogą zachować jego świeżość na dłużej.
-
Sekret chrupiących i złocistych frytek. Belgowie odkryli ten patent już dawno
Jak zrobić dobre chrupiące frytki? Znając ten genialny patent, będziesz jak mistrz kuchni. Wyjdą nie tylko nieziemsko kruche, lecz także przepyszne w smaku. Gwarantuję, że pierwsza porcja zniknie, zanim się obejrzysz.
-
Smażysz pyszną rybkę, a panierka zostaje na patelni? To sprawka błahego błędu, przyda się papier
Staropolskie porzekadło brzmi: dobra rybka nie jest zła. Ale kucharz lub kucharka już na pewno będą źli, a nawet wściekli, kiedy podczas smażenia pysznej, soczystej rybki cała panierka odpadnie i zostanie na patelni. Dlaczego panierka odpada podcz...
-
Moja babcia nie podawała ogórkowej z ziemniakami. Jej wersja robiła furorę w całej rodzinie
Zupa ogórkowa zajmuje miejsce w ścisłej czołówce, jeśli chodzi o ulubione zupy Polaków. Przepis z pewnością każdy mniej więcej zna, ale wersja mojej babci zasługuje na szczególne uznanie. Babcia nie dodawała ziemniaków, a z ogórkami robiła pewien...
-
Zapamiętaj te zasady. Twoja wątróbka będzie ociekać perfekcją niczym Miss Polonia
Ach, wątróbka... Ilu Polaków, tyle opinii na jej temat, ale nasi rodacy w większości dzielą się na dwa obozy: kocham albo nienawidzę. Dziś sprawimy, że miłośnicy wątróbki pokochają ją jeszcze bardziej, a sceptycy z chęcią spróbują. Te zasady powin...
-
Jak rozmrozić zamrażarkę? Leć do łazienki i przynieś to urządzenie. Lód zniknie w mniej niż godzinę
Zamrażarka to skarb w każdej kuchni, ale gdy lód zaczyna przejmować nad nią kontrolę, nadchodzi czas na "odwilż". Niby większość z nas wie, co trzeba zrobić, jednak czynność potrafi sprawić wiele problemów i trwać w nieskończoność. Jak szybko...
-
Jajecznica puszysta jak nigdy. Ani masło, ani olej nie zapewnią tak kremowej konsystencji. Wypróbuj myk
Ta jajecznica to banalnie proste danie, które gwarantuje niesamowite doznania smakowe. Jest puszysta i kremowa, a przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Możesz podawać z ulubionymi dodatkami.
-
Wyciągnęłam od kucharki sekret idealnych placków ziemniaczanych. Trik z cebulką sprawi, że będą złociste
Placki ziemniaczane to chyba jedna z najbardziej pocieszających i poprawiających humor potraw. Są przepyszne i możemy się kłócić o to, jak najlepiej je podawać. Bez względu na to, czy jesz je z cukrem, czy z sosem czosnkowym, zawsze powinny być...
-
Gulasz wołowy jak od szefa kuchni. Mięso będzie najpyszniejsze dzięki nieoczywistemu dodatkowi
Jak zrobić idealny gulasz wołowy? To danie jest prawdziwą gratką dla miłośników mięsa i treściwych, sycących dań. Chociaż przepis sam w sobie nie jest trudny, warto wziąć sobie do serca kilka wskazówek. Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było soczyst...
-
Zdzierałam paznokcie, żeby pozbyć się resztek kleju ze słoika. Zdziwisz się, ale pomógł mi lubiany sos
Puste słoiki bardzo przydają się w kuchni, np. do przechowywania różnych produktów albo robienia przetworów. Niestety trudno pozbyć się naklejki. Czasem nie pomaga nawet długie szorowanie. Podpowiadamy, jak usunąć klej ze słoika po etykiecie.
-
Ciasto drożdżowe, które rośnie prawie do nieba. Przyda się babciny trik z jajkami
Ciasto drożdżowe to według starszych pań świętość, którą opanować do perfekcji powinna każda szanująca się gospodyni. Oczywiście mistrzyniami ciast drożdżowych są nasze babcie i dziś właśnie mamy dla was klasyczny przepis, który nie może się nie...
-
Podsmaż cebulę i zalej tym płynem. Dodasz potrawie głębi. Zupa serowa jak z restauracji
Zupa serowa jest jednym z przepisów, które zajmują szczególne miejsce w sercu wielu ludzi. Chociaż w Polsce nie ma tak wielu fanów, jak choćby rosół czy pomidorowa, najwyższy czas to zmienić. Zupa serowa jest gęsta, aromatyczna i rozgrzewa jak...
-
Nie na maśle i nie na smalcu. Najlepsza jajecznica wychodzi na czymś innym. Będziesz w szoku
Jajecznica to niekwestionowana królowa śniadań i ciężko policzyć, ile osób zaczyna od niej swój dzień. Przepis na jajecznicę w zasadzie nie jest przepisem, ot na rozgrzaną patelnię wbija się jajka i miesza, aż do uzyskania pożądanej konsystencji....
-
Pieczarki ciemnieją? Wystarczy skropić je tym, a będą białe i jędrne. Korzystam z tego patentu od lat
Pieczarki nie są zbyt drogie, a na dodatek przygotowuje się je szybko i łatwo. Nic dziwnego, że tak często goszczą w naszych kuchniach. Mają jednak pewną wadę: błyskawicznie zmieniają kolor. Podpowiadamy, co dodać do pieczarek, żeby nie ściemniały.
-
Jak szybko rozmrozić rybę? Zapomnij o moczeniu w wodzie. Wystarczy jedna przyprawa i kilkanaście minut
Stało się, ryba nie została wyjęta wcześniej z zamrażarki. Zamiast biec do sklepu po świeżą albo na szybko wymyślać inne danie, skorzystaj z naszego triku. Zajmie ci to dosłownie chwilę, a zawsze działa. Podpowiadamy, jak szybko rozmrozić rybę.
-
Co zrobić, żeby "odmulić" karpia? Patent babci sprawi, że nie będzie trącał dnem stawu
Polska Wigilia bez karpia nie istnieje i możemy się kłócić o to, czy to dobrze, czy źle, ale ta ryba naprawdę bardzo silnie wpisała się w tradycję kolacji wigilijnej. Niestety, karp nie jest ulubioną rybą większości, a niektórzy wręcz odwracają...
-
Nie zostawiam w lodówce, nie moczę w wodzie. Za radą dziadka nacieram tym rybę. Rozmraża się w 5 minut
Jest niedziela, a zakupy niezrobione. Masz rybę w zamrażarce, ale wydaje ci się, że jej rozmrożenie zajmie całą wieczność. Nic bardziej mylnego! Podzielę się z tobą sposobem, jak szybko rozmrozić fileta z ryby. Mój dziadek praktykuje go od lat.
-
Grudki żelatyny w bitej śmietanie. Jak uratować krem? Zafunduj mu "łaźnię" i po krzyku
Bita śmietana to jeden z najlepszych dodatków do gofrów, naleśników oraz szarlotki. Najlepiej smakuje ta zrobiona samodzielnie. Problem pojawia się w momencie, gdy zauważysz grudki żelatyny w bitej śmietanie. Jak uratować deser?