triki
-
Nawet już nie robię mięsnych klopsików. Inne robią furorę w kuchni. Mielę na drobno i smażę
Jedliście kiedyś boczniaki? Okazuje się, że niepozorne grzyby świetnie nadają się do przyrządzenia... bezmięsnych klopsików. Sprawdź, jak je przyrządzić, a nikt nie oderwie się od talerza. Wszyscy będą prosić o dokładkę.
-
Wymieszaj w miseczce i zawiń w szynkę. Zrobisz w 5 minut, a goście będą się zajadać aż miło
Jak zrobić roladki z szynki? Prostą przekąskę przygotujesz dosłownie w kilka minut, a wszyscy goście i rodzina będą się nią zajadać. W moim domu robi furorę już od kilku lat i rzadko się zdarza, że nie znikają ze stołu jako pierwsze. Co będzie ci...
-
Doprawiasz tak pieczarki? W moment puszczą wodę i katastrofa gotowa. Wypróbuj inny patent
Co zrobić, żeby pieczarki nie puściły wody podczas smażenia? Z problemem boryka się wiele osób i nie każdy wie, jak mu sprostać. Okazuje się, że rozwiązanie tkwi w dodaniu pewnej przyprawy w odpowiednim momencie. Co należy zrobić?
-
Takiego pesto nawet Włoch ci pozazdrości. Właśnie trwa sezon na liście, więc bierz się do roboty
Mało kto zdaje sobie sprawę, jak pyszne może być pesto z czosnku niedźwiedziego. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego warto zwrócić uwagę na składniki i sposób przygotowania, i zacząć działać. To świetny dodatek do wielu dań - nie tylko tych z...
-
Z tym środkiem pożegnasz mszyce i inne szkodniki. Trę, mieszam z wodą i spryskuje rośliny
Wraz z początkiem wiosny ruszają pierwsze prace w ogrodzie. Niestety poza pozytywnymi stronami czeka nas także zderzenie ze szkodnikami, które chętnie atakują nasze rośliny. Jeśli chcesz pożegnać uporczywe mszyce, przygotuj magiczny oprysk, który...
-
Jak szybko pozbyć się muszek owocówek z domu? Szklanka z tym płynem rozwiąże problem
Nie masz pomysłu jak wytępić muszki owocówki z domu? Problem tych małych owadów powraca co roku zwłaszcza w cieplejszych miesiącach. My znamy kilka skutecznych i domowych metod, które pomogą pozbyć się ich na dobre.
-
Skorupka odchodzi razem z jajkiem? Jest na to sposób. Dodaj do wody i poczekaj, a sama odpadnie
Jajka na twardo to popularny składnik śniadań, ale nie tylko. Gotowanych jajek używamy także do zrobienia past czy sałatek. Zdarza się jednak, że podczas obierania skorupka schodzi razem z białkiem i trudno się obiera. Na szczęście jest na to sposób.
-
Ten składnik powinien znaleźć się w każdej kuchni. Załagodzi zgagę, spulchni ciasto, pomoże w porządkach
Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi. Właśnie dlatego w kuchni nie może zabraknąć kilku podstawowych produktów. Jednym z nich jest soda oczyszczona, która ma zbawienne działanie na niektóre dolegliwości, ale jest też...
-
Sos tatarski będzie pyszniejszy i wytrzyma w lodówce nawet kilka dni. Wystarczy zrobić dwie rzeczy
Sos tatarski to zaraz obok majonezu i chrzanu najpopularniejszy sos na Wielkanoc. Idealnie pasuje nie tylko do jajek, lecz także mięs, wędlin i kanapek. Jednak żeby oszczędzić sobie bieganiny i stresu podczas przygotowań do świąt, warto przygotowa...
-
Żadne mleko ani sok z cytryny. Szef kuchni zdradził, jak zrobić puszystą jajecznicę
Chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę przyniesioną prosto do łóżka wyjątkową jajecznicą? Wykorzystaj przepis szefa kuchni i patrz, jak wszytko znika z talerza! Potrzebujesz jednego tajemniczego składnika. Jak to zrobić zaprezentowano na TikToku.
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Na jakim mięsie gotować rosół? Zdradzamy najgorszy wybór
- Kluski leniwe robię bez tego składnika. Mam przez to na pieńku z babcią
- Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Inne receptury się chowają
- Ludzie narzekają, że Thermomix "tańczy". Odwróciła się i usłyszała huk. "Czasami muszę trzymać"
- Dziecinnie prosty sposób na sparzenie kapusty. Zajmuje tylko 10 minut
- Sajgonki - przepis, z którym na pewno się udadzą. Zapomnij o rozpadaniu
-
Znamy najlepszy przepis na kremówki papieskie! Lepszych nawet w Wadowicach nie robią
Kremówki wadowickie znane są na całym świecie dzięki Janowi Pawłowi II. Wspomniał je jako smakołyk swojego dzieciństwa. Przygotowanie tego deseru w domu nie jest skomplikowane, ale wymaga dokładności i precyzji. Zdradzamy dziś najlepszy przepis.
-
Tulipany z pomidorków koktajlowych zrobią furorę na stole! "Są słodkie" i banalnie proste
Szukasz kreatywnej przystawki na przyjęcie lub jadalnych ozdób na wielkanocny stół? Poznaj tulipany z pomidorków koktajlowych. Każdy z gości będzie zachwycony twoją pomysłowością i estetyką potrawy.
-
Czekasz i czekasz, a ciasto drożdżowe nie rośnie? Dzięki trikowi piekarzy podwoi wielkość ekspresowo
Poznaj przepis na najlepsze ciasto drożdżowe. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale tkwi w nim jeden sekret. Dzięki technice najlepszych piekarzy wyrasta dużo szybciej niż z normalnych przepisów. Wykorzystaj ten trik i nie trać czasu.
-
Z tej mąki pierogów nie będzie. Ciasto wyjdzie rwące i twarde jak kamień
Kochasz pierogi, lecz nigdy nie wychodzą ci idealne? Ciasto jest twarde albo się rwie, przez co podczas gotowania ucieka farsz? Poznaj sekret doświadczonych kucharek i już więcej nie martw się tym problemem. Chodzi o wybór mąki.
-
Schabowemu twardemu jak podeszwa mówię stanowcze "nie". Moczę w tym produkcie i problem z głowy
Każdemu z nas, chociaż kilka razy w życiu zdarzyło się zjeść kotleta twardego niczym podeszwa. Prawdopodobnie kucharz, który go przygotował, nie znał tego triku. Po nim mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.
-
Oszczędzanie bez granic. Tak Polacy "radzą sobie" na dziale z warzywami i owocami w supermarketach
Jak oszczędzać i nie zwariować? To pytanie z pewnością nurtuje wielu Polaków, jednak niektóre zabiegi podczas zakupów zdaj się powoli wymykać spod kontroli. Wideo nakręcone przy jednej z kas popularnego sklepu nie pozostawia złudzeń - niektórzy...
-
Biała kiełbasa pęka podczas gotowania? Przed wrzuceniem jej do garnka zrób jedną rzecz
W wielu domach święta wielkanocne kojarzą się z sernikiem, jajkiem i oczywiście białą kiełbasą. Niestety zwłaszcza ten ostatni przysmak często jest ciężki w przygotowaniu. Podczas gotowania pęka i wygląda nieestetycznie. Aby tym razem tak się nie...
-
Orzechy włoskie zawsze zalewam wrzątkiem. Trik pokazała mi babcia. Uciążliwy problem znika
Dla wielu osób łuskanie orzechów włoskich może być uciążliwe ze względu na twardą skorupę. Jednak istnieją proste sposoby, które mogą pomóc w tym zadaniu. Wystarczy wykonać jedną prostą czynność, która zajmie nam tylko chwilę.
-
Gofry wychodziły mi gumowate. Zamieniłam 1 składnik. Teraz są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz
Szukasz idealnego przepisu na gofry, żeby wewnątrz były puszyste i miękkie, a z zewnątrz idealnie chrupiące? Wystarczy, że w klasycznej recepturze zamienisz jeden składnik. Dokładniej chodzi o rodzaj mąki.
-
Kultowe danie z dzieciństwa wraca na salony. Wystarczy kąpiel w jajku i smażenie na złocisty kolor
Czerstwe pieczywo wcale nie musi wylądować w koszu. Wystarczy przygotować jajeczną kąpiel i wrzucić kromki chleba na rozgrzaną patelnię. To przepis, który niemal każdy zna z beztroskich czasów dzieciństwa. Chcąc stworzyć francuską klasykę, godną...
-
Chcesz wyhodować gigantyczne borówki? Rolnik radzi: rozsyp pod krzewem ten produkt i czekaj na zbiory
Chociaż do sezonu ogrodniczego jeszcze chwilę trzeba poczekać, już teraz można stosować niektóre rozwiązania, które przyniosą owocne plony. Jedną z nich jest rozrzucenie pod krzewem borówki amerykańskiej ekologicznego produktu domowej produkcji. T...
-
Jak zrobić zakwas na chleb? Przepis jest łatwy, ale łyżka może wszystko zniszczyć
Domowy chleb zawsze wygra z każdym kupionym w piekarni i nie zapraszam do dyskusji. Oczywiście chleb na drożdżach jest pyszny, ale chleb na zakwasie to coś ponad to. Jak zatem zrobić zakwas na chleb? Łatwiejszego przepisu nie ma, ale jeden...
-
Wzięłam z lodówki twaróg, jajka i dwa dodatki. Za chwilę miałam najlepszy serek
Każdy wie, że to, co domowe, jest najlepsze. Przekonuję się o tym od lat, ale jeszcze nie miałam okazji zrobić domowego serka topionego. Wstałam wcześniej, wyjęłam twaróg z lodówki i za kilka chwil miałam pyszne kanapki. Jedno jest pewne - sklepow...
-
Odkrył ukrytą funkcję miski i się zaczęło. "Wszystko, czego się nauczyłem, jest kłamstwem"
Znasz tę ukrytą funkcję miski do miksowania? Okazuje się, że wielu internautów nie miało o niej wcześniej pojęcia, a znacznie ułatwia życie. Nie rozlejesz tyle płynu, a samo używanie naczynia będzie prostsze. Sprawdź, czy masz je w szafce i...
-
Nikt nie robi takich jajek jak ja. Wychodzą pyszne i nie trzeba obierać
Gdyby w pewnej chwili z powierzchni ziemi zniknęły jajka, wielu z nas załamałoby się z rozpaczy. Jajka jemy praktycznie cały czas - na śniadanie, na przekąskę, w ciastach i prawda jest taka, że z jajek można zrobić mnóstwo pysznych rzeczy....
-
Z taniego warzywa zrobisz najlepszy dżem i sos do pieczeni. Wystarczy patelnia i kilka dodatków
Cebula to warzywo nieskończonego potencjału i wie o tym każdy z nas. Idealna do sałatek, zapiekanek, jako okrasa do kopytek a o genialnym połączeniu pomidora i cebuli nawet nie wspominam. Cebula jak małoktóre warzywo lubi się z mięsem, ale czy...
-
Zrobiłam zupę i o niej zapomniałam. Następnego dnia myślałam, że popłaczę się ze szczęścia
Macie czasami tak, że coś gotujecie, następnie wkładacie do lodówki i zapominacie o tym? Ja też. Ostatnio dla "zdrowotności" zrobiłam sobie bulion kolagenowy. Wypiłam solidny kubek i włożyłam do lodówki. Następnego dnia miałam klasyk PRL-u w...
-
Genialny patent na obieranie czosnku. W zaledwie 10 sekund ząbki same odrywają się od łupinek
Czosnek jest nieodłącznym elementem wielu potraw kuchni polskiej i nie tylko. Nadaje charakterystycznego aromatu, a co najważniejsze - jest bardzo zdrowy. Problem może jednak stanowić obieranie go. Jak najprościej pozbawić ząbki łupin? Jest na to...
-
Przepis na krupnik, który smakuje jak u babci. Przyda się trik z masłem
Jak zrobić krupnik, żeby smakował jak u babci? Nie jest to takie trudne. Oprócz odpowiedniego mięsa i warzyw warto zrobić jedną rzecz z kaszą. Przyda się masło i patelnia, a snak zachwyci każdego.
-
Mięciutkie pulpety - przepis babci Teosi. Nie dodawała jednego składnika
Jak zrobić pulpety, żeby były mięciutkie i soczyste? Babcia znajomego, pani Teodora robiła najlepsze pulpety na świecie. Jaki był sekret ich soczystości? Pani Teosia nie dodawała jednego składnika, za to dodawała pewną przyprawę. Lepsze pulpety ni...
-
Co zrobić, żeby banany nie czerniały? Przyda się trik z końcówką, ale uważaj na towarzystwo
Banany to zdecydowanie jedne z ulubionych owoców Polaków i przez cały rok można je dostać w każdym sklepie. Te owoce nie tylko są pyszne i mają szerokie zastosowanie w kuchni, lecz także dostarczają nam mnóstwa witamin i minerałów oraz mają wysoki...
-
Płyn, który wylewasz działa cuda na patelni. Mięso wyjdzie miękkie i soczyste jak nigdy
Co zrobić, żeby mięso na gulasz nie było twarde? Pewnie czasami zdarzyło ci się nad tym zastanawiać, gdy mięso wyszło jak podeszwa i ledwo dawało nabić się na widelec. Dziś podpowiemy, jak zrobić perfekcyjnie miękkie i kruche mięso z patelni, a z...
-
Te sposoby sprawią, że ścieranie sera będzie przyjemnością. Zapomnij o tłustych rękach i brudnej tarce
Umówmy się - ścieranie sera na tarce to nie jest wysoce skomplikowana czynność. Nikt jednak nie powiedział, że to, co łatwe, nie może stać się jeszcze łatwiejsze. Dziś podpowiemy wam, jak maksymalnie ułatwić sobie tarcie sera. Tarka nie będzie...
-
Prawie każdy do tej pory źle panierował kotlety. Metoda na suchą i mokrą rękę to hit
Panierowanie kotletów to jedna z tych kuchennych czynności, które wykonujemy mechanicznie. Kolejność zawsze jest taka sama - mięso, mąka, jajko i bułka tarta. Jednak palce oblepione mokrą mazią po panierowaniu potrafią doprowadzić nas do szewskiej...
-
Obieranie jajek nigdy nie było takie proste. Wystarczy pokroić cytrusy i wrzucić je do garnka
Obieranie jajek to prawdziwa zmora i największa kara spośród kuchennych czynności? Zapomnij więc o mozolnych staraniach i złośliwych skorupkach, które nie chcą odejść gładko od białka. Z tym trikiem zrobisz to ekspresowo, a przydadzą się... cytrusy!
-
Całe życie źle czyściłam drewniane łyżki i szpatułki. Nie miałam pojęcia, że szkodzę swojej rodzinie
Trudno wyobrazić sobie bardziej przydatne narzędzia kuchenne, niż drewniane łyżki, widelce i szpatułki. Są nieocenioną pomocą zwłaszcza podczas smażenia, ponieważ nie niszczą powłok patelni i innych naczyń. Jednak trzeba je za każdym razem dokładn...
-
Zupa ogórkowa z nietypowym dodatkiem. Najpierw złapiecie się za głowę, później za łyżki - będzie intensywna
Zupa ogórkowa to wymarzony obiad na każdy dzień tak naprawdę. Robiły nam ją nasze babcie, nasze mamy i zawsze smakowała idealnie. Ale z naszym przepisem zupa ogórkowa będzie jeszcze smaczniejsza. Dodamy do niej składnik, który kojarzy się jednak z...
-
Jak prawidłowo kroić mięso? Popularny błąd sprawi, że zniszczysz każdy gulasz i duszonki
Jak kroić mięso? Pewnie wielu z was odpowie - nożem! No tak, to pierwsza rzecz, od której trzeba zacząć. Jednak nie żartujmy, tylko przekonajcie się, czy nie popełniacie błędu. Czasem mięso wychodzi twarde, gumowate i niesmaczne, mimo tego, że...
-
Jak długo moczyć grzyby? Dzięki tej metodzie będą się idealnie nadawać do świątecznych potraw
Suszone grzyby to obowiązkowy element wielu świątecznych potraw. Znajdziemy je m.in. w pierogach, kapuście czy uszkach w barszczu. Przed dodaniem ich do nadzienia trzeba je jednak odpowiednio przygotować. Jak długo moczyć grzyby i czy jest to w...
-
Jak zrobić lukier do pierniczków? Kolorowy dodatek sprawi, że będzie smakował i wyglądał bosko
Lukier do pierniczków powinien być słodki, gęsty, plastyczny, nie powinien spływać z ciasteczek i przy okazji brudzić wszystkiego dookoła. Jeśli masz za sobą już pieczenie świątecznych pierniczków, jednak ozdabianie wciąż jest przed tobą, zapamięt...