triki kuchenne
-
Smażysz mięso w taki sposób? Nie dziw się, że wypływa z niego woda. Lepiej trzymaj się tych zasad
Woda, która wypływa z mięsa podczas smażenia, sprawia, że od razu zmniejsza nam się ochota na jedzenie. Nie wygląda zbyt apetycznie, a na dodatek niektórzy mogą pomyśleć, że produkt jest dodatkowo "nastrzykany" przez producenta. Czy rzeczywiście t...
-
Włóż herbatę do lodówki. Technolog żywności: Efekty maksymalnie po jednym dniu
Nieprzyjemny zapach z lodówki oraz zbierająca się w niej wilgoć to problemy, które prawdopodobnie spotkały kiedyś każdego z nas. Można im jednak zaradzić w dość prosty sposób, stosując domowy trik. Poleca go dr inż. technologii żywności Karolina...
-
Jak gotować warzywa, żeby nie traciły koloru? Już nie będą blade jak ściana
Porównanie z tytułu to oczywiście lekkie przejaskrawienie, niemniej jednak warzywa wyglądają dużo bardziej apetycznie, gdy mają intensywny kolor. Kiedy ich barwa zmienia się na brunatną lub szarozieloną, od razu mija nam ochota na jedzenie. Za...
-
Kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Być może błąd popełniasz już w sklepie
Kotlety mielone to niezwykle popularne danie obiadowe, ale mimo to niektórym przytrafiają się błędy podczas przygotowań. Jeśli ktoś dopiero uczy się sztuki ich robienia lub po prostu powinie mu się noga, kotlety mogą nie wyjść tak jak powinny....
-
Tłuszcz z patelni już nie będzie pryskał. Ten trik zdradziła mi koleżanka. "Masz pod nosem"
Tłuszcz, który pryska z patelni na wszystkie strony, to prawdziwa zmora. Nie dość, że czeka nas wtedy więcej sprzątania, bo olej potrafi wylądować nawet w najbardziej niedostępnych zakamarkach, to jeszcze istnieje ryzyko poparzenia. Co zrobić, żeb...
-
Ciasto na naleśniki przywiera do patelni? Pewnie popełniasz te błędy. Przydadzą się sól i słonina
Usmażenie naleśników nie jest skomplikowane, choć czasem każdemu zdarzy się jakiś błąd. Często sporo kłopotów nastręcza obrócenie ich na drugą stronę. Nie zawsze udaje się też pierwszy naleśnik. Wiele osób ma jednak problem z przyklejaniem się...
-
Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Ten trik stosują najlepsi cukiernicy
Jak zrobić biszkopt, który zawsze się udaje, pięknie rośnie i nie opada? Nie musisz szeptać tajemnych zaklęć nad blaszką z ciastem, wystarczy, że zastosujesz pewien trik. Najlepsi cukiernicy i doświadczone panie domu zawsze dodają do biszkoptu...
-
Podali mi to na weselu. Tak mięciutkiej wołowiny nie jadłam w życiu - wiem jak ją zrobić
Zakochałam się na nowo w wołowinie. Tak pysznego mięsa nie jadłam od wielu lat, a to przez ten francuski przepis. Wołowina jest mięciutka, rozpływająca się w ustach, ale to nie tylko za sprawą reszty składników. Przyda się małe chluśnięcie.
-
Zetrzyj tak ziemniaki, a zapomnisz o gumowych plackach. Zasada 1:1 jest kluczem chrupkości
Jak zrobić dobre chrupiące placki ziemniaczane? Uwielbiamy pałaszować je z różnymi dodatkami, jednak nie zawsze wychodzą według naszych oczekiwań. Jeśli nie masz sprawdzonego sposobu na ich przygotowanie, spróbuj genialnej metody 1:1.
-
Jak zeszklić cebulę, by była miękka i złocista? Wystarczy szczypta produktu, który masz na blacie
Wszyscy uwielbiamy złotą, aromatyczną cebulkę z patelni. Już sam zapach może sprawić, że nagle zaburczy nam w brzuchu. Oczywiście trudno o łatwiejszą czynność w kuchni niż zeszklenie cebuli, jednak jeden trik sprawi, że zawsze będzie złocista i...
-
Rośnie w polskich lasach, a prawie jej nie znamy. Jest podporą dla serca
-
Gdzie należy wyrzucać fusy z kawy? Zapamiętaj raz na zawsze
-
Te warzywa pomagają obniżyć cukier. Naukowcy potwierdzają
-
To ciasto uda się każdemu. Zapisz przepis, przyda się przed Wielkanocą
-
Wymieszaj twaróg, mąkę i jajko. W kilkanaście minut będziesz mieć furę mięciutkich placków
- Smak średniowiecza na talerzu. Kotleciki jadano za czasów Piastów
- Zamiast soli dodaj do ziemniaków te przyprawy. Więcej z niej nie skorzystasz
- Naukowcy wiedzą już, jak ugotować idealne jajka. Rewolucyjny sposób
- Jak smakuje guawa? Przypomina truskawki i ananasa
- Przepis na najlepszą bezę. Wyjdzie chrupiąca i biała jak śnieg
-
Jajka z piekarnika to będzie twoje ulubione śniadanie. Smakują i wyglądają jak z bajki
Przeciętne śniadanie w polskim domu to albo kanapki, albo jajka. Jednak kanapki mogą się znudzić, a ileż można jeść jajecznicę. Dziś mamy dla ciebie zupełnie nowy i naprawdę wyjątkowy przepis na jajka na śniadanie. Patelnię zostaw w szafce, przyda...
-
Jak zrobić miękkie kotlety schabowe? Przed smażeniem pamiętaj o ważnej rzeczy
Kotlety schabowe to ukochane danie Polaków i nie może ich zabraknąć podczas rodzinnych obiadów, większych uroczystości i spotkań z najróżniejszych okazji. Przepis na kotlety schabowe to prościzna, ale bywa, że czasami wychodzą twarde jak podeszwa ...
-
Nie ma dnia, żebym jej nie piła. Na te upały jest idealna i nie ma sobie równych
Upały, które przeżywamy w ostatnich dniach dają nam naprawdę w kość i wiele osób nie wie, jak sobie z nimi radzić. Gdy za oknem są tak wysokie temperatury podstawą jest, by się odpowiednio nawadniać. W tym może pomóc poniższy napój, który piję...
-
Jak przedłużyć świeżość sałaty? Przechowuj ją w lodówce w ten sposób, a nie wyrzucisz do kosza
Jak przedłużyć świeżość sałaty? Nie wymaga to magicznych umiejętności, a raczej odrobiny sprytu. Jeśli chcesz, by to warzywo długo miało piękne liście i było chrupiące, wystarczy zastosować ten trik.
-
Można go kupić w sklepie lub zjeść w hot dogach ze stacji. Jednak warto mieć na niego przepis
Wiele osób przyzna mi rację, że niektóre potrawy i przekąski bez sosów są pozbawione smaku i swojego charakteru. Nie polecam więc ryzykować kulinarnym fiaskiem i warto do nich dodawać te pyszne dodatki. Ten sos robi furorę od wielu lat i każdy gdy...
-
Popełniałam ten błąd podczas odcedzania makaronu i ty też to robisz. Przestań, bo niszczysz danie
Odcedzanie makaronu wydaje się najprostszą czynnością w kuchni. Ale niektórzy i to robią źle. Sama do niedawna należałam do tych osób. Z pewnością i ty popełniasz ten błąd, niszcząc tym samym swoje danie.
-
Wylewasz wodę po ziemniakach? To wielki błąd. Dzięki niej możesz sobie ułatwić codzienne życie
Co powinno się zrobić z wodą po ziemniakach? Większość osób decyduje się wylać ją do zlewu lub ubikacji, ale to błąd. Ziemniaczana woda może nam ułatwić życie na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz kilka przykładów jej zastosowania.
-
Kupiłam ją w Empiku i codziennie robię w niej obiad w kilka minut. Podobne w Lidlu i Biedronce
Szukające rozwiązań na szybsze gotowanie można znaleźć w internecie wiele rad. Jakiś czas temu również szukałam sposobów, by zaoszczędzić sobie czas w kuchni i znalazłam coś idealnego. To urządzenie wykorzystywane jest przeze mnie codziennie, a w...
-
Niegdyś podczas burzy gotowanie zupy było zabronione. Babcie twierdzą, że wiejska mądrość kryje prawdę
Ile kucharek tyle trików i sprawdzonych metod. Wiele babć twierdzi jednak, że gotowanie rosołu podczas burzy to niemal kulinarne przestępstwo. Czy zmiana pogody, naprawdę może powodować szybkie psucie? Zdaje się, że wiejskie przysłowie kryje troch...
-
Jajecznicy Gordona Ramsaya nic nie brakuje. Jest obłędnie kremowa, puszysta i niebiańsko maślana
Nie ma większej klasyki niż jajka na śniadanie. Gordon Ramsay ma jednak niezawodną metodę na przygotowanie kremowej i puszystej jajecznicy. Zapomnij zatem o śniadaniu suchym jak wiór - z tym przepisem rarytas wyjdzie jak w restauracji najlepszego...
-
Kuchenka mojej babci ma 50 lat, a lśni czystością, jakby była nowa. Wszystko dzięki tej paście
Brudna kuchenka to zmora każdej gospodyni i każdego gospodarza domu. Uporczywe plamy od oleju czy przypalenia nierzadko sprawiają nam wiele trudności. Warto wówczas sięgnąć nie po sklepowe chemikalia, a sprawdzone domowe preparaty. Poniższy trik...
-
Suche croissanty zapiekam z tymi składnikami. Zamiast słodkim deserem zajadam się wytrawnym rarytasem
W chlebaku zalegają suche i stare croissanty? Zamiast spisywać je na straty, odczaruj je z pomocą kilku wytrawnych składników. Wystarczy słodkie zawijasy wypełnić po brzegi najlepszymi produktami i wszystko odpowiednio zapiec. Ten rarytas...
-
Bez tego nawet nie zaczynam gotować. Zestaw kupiłam za 30 zł, podobne w Empiku i Media Expert
Niektóre akcesoria kuchenne mogą wydawać nam się całkowicie zbędne. Może być w tym trochę racji jednak i tak niektóre rzeczy są naprawdę niezbędne. Ostatnio wybrałam się na zakupy i kupiłam ten zestaw miarek kuchennych. Od kiedy je mam, nie...
-
Lepiej mrozić czereśnie z pestkami czy bez? Odpowiedź nic nie ułatwi: To zależy
Lepiej mrozić czereśnie z pestkami czy bez? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Okazuje się jednak, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi. To, czy mrozić owoce z pestkami, czy bez, uzależnione jest od ich późniejszego przeznaczenia.
-
To śniadanie wygląda mizernie, ale po spróbowaniu każdy się uzależni. Wystarczy wydrążyć chleb
Masz dosyć jajecznicy, sadzonych i nudnych kanapek? Zrób obłędne śniadanie ze... skórek od chleba. Wystarczy wydrążyć miąższ pieczywa, a w puste miejsce włożyć obłędnie smaczną i lekką masę z różnych składników. Wszystko podsmażamy na patelni i ma...
-
Placki z cukinii w nowej odsłonie. Dodaję ten składnik zamiast mąki, dzięki czemu obłędnie chrupią
Placki z cukinii to czerwcowy rarytas, który można serwować na obiad lub na kolację. Jak jednak je przygotować, by obłędnie chrupały i pięknie się przypiekały na patelni? Zamiast dodawać mąkę, zamień ją na śniadaniowy produkt - prosta zmiana da...
-
Gotowanie bobu to łatwizna. Babcia zdradziła mi trik. Rarytas zjesz ze smakiem, a brzuch będzie płaski
Sezon na bób nie jest długi, dlatego nie ma co odkładać tego pysznego smaku na później! Jak zatem ugotować zielony rarytas, by nie wzdymał i pozostał apetyczny? Babcia ma na to sprawdzony sposób, wystarczy pamiętać o kilku szczegółach. Dzięki nim...
-
Świeży koperek wytrzyma nawet dwa miesiące. Oto co musisz zrobić. To dziecinnie proste
Nie ma to jak młode ziemniaczki z koperkiem. Młode liście kopru ogrodowego to świetny dodatek do zup, surówek czy dań obiadowych. Najlepiej smakuje wczesnym latem, kiedy jego aromat unosi się w powietrzu. Spróbuj prostego patentu, który pozwoli...
-
Tak powinno się używać tarki? Ludzie nie wierzą. "Dlaczego o tym nie pomyślałam?"
Media społecznościowe, a szczególnie TikTok, pełne są filmików, w których ludzie oznajmiają światu, że odkryli coś dopiero w wieku np. 20, 30 czy 40 lat. Często są to rzeczy, które dla innych były oczywiste, choć zdarzają się osoby, na których te...
-
Ten syrop nie tylko smakuje, ale i działa cuda. Moja babcia zawsze szykowała zapasy tego specjału
Syrop z kwiatów czarnego bzu to naturalne remedium na przeziębienie i wzmocnienie odporności. W czerwcu robię zapasy tego domowego i naturalnego medykamentu, a w zimę korzystam z zapasów. Przygotowanie jest banalnie proste, jednak warto pamiętać o...
-
Domowe lody z dwóch składników. Pakuję owoce do zamrażarki, a później miksuję je z kremowym dodatkiem
Zamiast pędzić do sklepu do drogie i chemiczne lody, lepiej zrób je samodzielnie w domu. Z moim sprytnym przepisem będziesz potrzebować jedynie dwóch składników. Główną rolę grają tu dojrzałe banany, które wystarczy połączyć z kremowym dodatkiem i...
-
Obłędnie chrupiące ziemniaczki robię w mniej niż kwadrans. Z tym trikiem obejdzie się bez piekarnika
Niemal każdy lubi złociste, chrupiące ziemniaki podane do obiadu czy jako przekąskę solo. Jedynym problemem jest ich czas przygotowania, który zawsze się strasznie dłuży. Zamiast jednak z nich rezygnować postaw na przyśpieszoną wersję bez...
-
Chcesz kupić takie czereśnie? Uważaj, w środku może czekać niespodzianka w postaci robaka
Czerwiec to miesiąc w którym stragany i warzywniaki mienią się we wszystkich kolorach tęczy. Poza soczystą zieleniną można znaleźć także dorodne owce jak truskawki, maliny czy arbuzy. Czereśnie, których cena niestety nadal przeraża, są jednak...
-
Tym sposobem wygoniłam mole spożywcze z mojej kuchni. Wystarczyło kilka listków tej rośliny
Mole spożywcze to prawdziwe przekleństwo i utrapienie, które niestety często nawiedza nasze kuchenne szafki. Poza ogólnym porządkiem i odpowiednim przechowywaniem szkodniki można przynieść do domu razem ze sklepową żywnością. Z moją metodą uciekną...
-
Tłuczone ziemniaki z piekarnika. Spróbujesz i zapomnisz o frytkach i opiekańcach
Wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. To warzywo tysiąca przepisów, jednak zazwyczaj decydujemy się na frytki lub ziemniaki gotowane albo opiekane. Dziś mamy dla was przepis na ziemniaki, który łączy trzy poprzednie wymienione. T...
-
Małosolne z przepisu Ewy Wachowicz mają tajny składnik. Dodaj ten produkt do słoika, a nie pożałujesz
Ogórki małosolne to klasyka, której ciężko się oprzeć. Sezonowy rarytas można jednak przygotować nieco inaczej. Ewa Wachowicz ma sprytny patent na podrasowanie tradycyjnego smaku - wystarczy dodać do słoja jeden niepozorny składnik.
-
Przestań wylewać wodę po ziemniakach! Niepozorny składnik, który ląduje w zlewie może zdziałać cuda
Ziemniaki są częstym elementem domowego obiadu i nie tylko. Niestety często gotując bulwy, zapominamy, że pod koniec procesu wcale nie trzeba wylewać wody. Ten niepozorny składnik może się przydać w ogrodzie lub na balkonie. Poznaj metodę zero...
-
Mrożony koperek w pudełku po lodach zna każdy. Ja wolę zachować go na zimę nieco inaczej
Koperek doskonale urozmaica smak wielu potraw, przekąsek i sosów. Aby przedłużyć jego świeżość, nierzadko decydujemy się go zakonserwować. Najlepszy sposób to - o dziwo - nie ten z pudełkiem po lodach, a... ze słoikiem i solą.
-
Jak zrobić dobry biszkopt? Łyżeczka tego składnika sprawi, że pięknie urośnie i nie opadnie
Jak zrobić dobry biszkopt? To wcale nie jest trudne, trzeba tylko znać sprytny sposób, które doskonale znają doświadczone kucharki. Żeby biszkopt pięknie wyrósł, nie opadł i nie okazał się zakalcem, wystarczy dodać do ciasta odrobinę ważnego...
-
Żadne drogie gadżety! Przekrój i przejedź po patelni. Jajko zawsze zostanie na miejscu
Gadżety kuchenne potrafią nam naprawdę pomóc i usprawnić gotowanie. Jednak w wielu przypadkach kosztują naprawdę sporo, a w dodatku efekt wcale nie musi być satysfakcjonujący. Okazuje się, że wiele z nich można zastąpić. Ba! Nawet nie trzeba wydaw...