triki kuchenne
-
Rosołowe love i trik na zupę marzeń. Kąpiel w oliwie i skarmelizowana skórka gwarantują ucztę zmysłów
Rosół w każdym domu smakuje inaczej, jednak z tym przepisem stanie się on niemal perfekcją. Wszystko przez nietypową metodę z opalaniem warzyw w piekarniku i wcześniejszą kąpielą w oliwie. Takie zestawienie gwarantuje obłędny aromat, złoty kolor i...
-
Co zrobić z rozgotowanym makaronem? Zapomnij o marnowaniu, kłania się kuchnia zero waste
Rozgotowany makaron nie musi wylądować w koszu. Poznaj metodę zero waste, która pozwoli przygotować smaczny posiłek nawet z największej, włoskiej katastrofy. Wystarczy sprawdzony patent i kilka składników, by obiad zrobił prawdziwą furorę.
-
Dodaje do jajecznicy ten produkt, przez co jest idealnie kremowa. Koniec z suchym jak wiór śniadaniem
Zdawać by się mogło, że nie ma nic prostszego w przygotowany jajecznicy, jednak wiele osób nadal serwuje suchą jak wiór wersję, której raczej daleko do ideału. Tymczasem wystarczy dodać do jajek kilka łyżek nabiału, by zyskać puszysty, kremowy i...
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku? Ten etap to klucz
Placki ziemniaczane są niby takim prostym daniem do zrobienia, a jednak nie zawsze wychodzą tak jakbyśmy chcieli. Najbardziej pożądane jest, by były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Co zrobić, by wyszły właśnie takie? Trzeba przypilnować...
-
Kotlety mielone puszyste jak chmurki. Babcia kucharka doradziła, żeby dodać ten składnik. Niebo w gębie
Jak Polska długa i szeroka, tyle przepisów na kotlety mielone. Ja jednak często korzystam z przepisów mojej babci, która z zawodu jest również kucharką. Jakiś czas temu zdradziła mi, co zrobić by kotlety mielone zawsze wychodziły puszyste, miękkie...
-
Metoda 3:1 to najlepszy sposób na delikatne kluski śląskie. Gospodynie uwielbiają je tak robić
Kluski śląskie to przysmak kuchni polskiej. Najlepiej smakują, gdy są miękkie i elastyczne, a do tego polane aromatycznym sosem. Sekretem, który sprawia, że są właśnie takie, jest metoda 3:1. Moja ciocia używała jej za każdym razem i wychodziły...
-
Jej smak pasuje do mielonych, a także schabowych. Zrobienie jej nie zajmie nawet 10 minut
Drugie danie pozbawione sałatki lub surówki traci na smaku. By podać pełny obiad, należy więc ją do niego dodać. Jednak wybór spośród tak wielu propozycji może być naprawdę trudny. Chcemy więc go nieco ułatwić, proponując ten smakołyk.
-
Czy obieranie ogórków do zupy ma sens? Wiejska metoda nie pozostawia w tej kwestii złudzeń
Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, jak się jednak okazuje, nawet najmniejszy błąd może mieć wpływ na jej smak. Pojawia się zatem pytanie, czy do zupy powinno obierać się kiszone? Ten drobny szczegół może mieć wpływ na smak i zaważyć o tym c...
-
Mistrzowska kanapka wypełniona dobrociami. Zapomnisz o tej z wędliną i serem
Śniadaniowe kanapki zazwyczaj są ograniczone w składnikach. Na kromkę chleba układa się wędlinę i ser, czasem niektórzy dorzucają jeszcze warzywo. Za to ta kanapka wypełniona jest po brzegi, a każdy kęs to nowe doznanie smakowe. Właśnie taką...
-
To najlepsza sałatka, jaką jadłam. Podałam ją na kolację, a rodzina wyrywała sobie miskę z rąk
Wybierając sałatki, które podamy najbliższym, kierujemy się zazwyczaj prostotą wykonania, a także dobrze dobranymi składnikami. Zapewniamy, że przepis, który proponujemy, ma to wszystko. Zrobiona z niego sałatka jest uwielbiana przez wszystkich,...
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Gdy ją robię, teściowa się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- To najlepsze flaki. Jakie było zdziwienie, gdy okazało się, że są bez mięsa
- Pamiętasz jeszcze słoneczne kotlety z czasów PRL? Tych kilka składników wystarczy
- Już nigdy nie wyrzucisz warzyw po rosole. Przepyszny przepis na kotlety
- Kochaliśmy gdy w dzieciństwie babcia polewała je truskawkami. Najpyszniejsze kluchy świata
- Dostałam przepis i zabrakło mi słów. Zawartość garnka zniknęła w 5 minut
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
-
Dlaczego zmywarka nie domywa naczyń? Zmieniłam nawyki i teraz lśnią czystością
Zmywarka do naczyń to urządzenie, które dla wielu osób jest wybawieniem. Ja również nie wyobrażam sobie bez niego życia. W ostatnim czasie mój sprzęt przestał jednak domywać naczynia, co szybko stało się moją zmorą. Na szczęście wystarczyło zmieni...
-
Jeśli lubisz jajecznicę, musisz spróbować tej wersji bez jajek. Jest zaskakująco pyszna
Śniadanie kojarzy się nam z kanapkami, jajecznicą i omletami z różnymi dodatkami. Tym razem chcemy pokazać przepis na coś równie pysznego, ale innego. Dla niektórych może być to wielkie zaskoczenie, a główny składnik nie jest oczywistą sprawą. By...
-
Myjesz brokuła pod bieżącą wodą? Wszystkie owady nadal się w nim gnieżdżą. "Nowa fobia odblokowana"
Brokuły to bardzo zdrowe warzywa, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Warto więc włączyć je do naszej diety. Musimy jednak pamiętać o tym, by dokładnie umyć to warzywo. Opłukanie pod bieżącą wodą zdecydowanie nie wystarczy.
-
Ten przepis wyczyści twoją lodówkę. Wrzuć do garnka, co znajdziesz, a smak bardzo cię zaskoczy
Pustka w głowie, która nam czasem towarzyszy podczas przygotowywania posiłków może być nieznośna. Dzięki niektórym przepisom na szczęście nie trzeba się tak wysilać. Takim przykładem jest właśnie to danie. Wystarczy wrzucić to, co ma się w lodówce...
-
Najlepsze restauracje nie mają tak dobrego burgera. Bliscy ustawią się w kolejkę, gdy go zobaczą
Burgery zazwyczaj zamawiamy z lokali, którym bardzo dobrze ufamy. Mało kto sięga po przepis i postanawia wykonać je samodzielnie. To wielki błąd, bo dzięki tej recepturze wychodzi najlepszy burger, jakiego można zjeść. To zasługa mięsa, które robi...
-
Każdy, kto ich próbuje, prosi o dokładkę. Soczyste mięso i aromatyczny sos to idealne połączenie
Swego czasu to danie było podawane w moim rodzinnym domu co tydzień. Później o nim zapomniano, lecz znowu wraca do łask. Wyróżnia je aromatyczny sos, a także miękkie i pełne smaku mięso. Pamiętam, że trzeba było robić podwójną porcję, bo każdy mia...
-
Zamiast lepić pierogi, sięgam po ten przepis babci. Pół wsi chciało, żeby zdradziła tę recepturę
Pierogi ruskie to tak znane i kochane przez nas danie, że niektórzy ich przepis znają na pamięć. By jednak nawet takiej kulowej potrawie nadać innego smaku, warto sięgnąć po tę recepturę. Farsz jak do pierogów zamyka się w wyjątkowym cieście i sma...
-
To nie jest zwyczajna sałatka ziemniaczana. To, w czym skąpane są składniki to zaskoczenie dla podniebienia
Trudno o coś prostszego do przygotowania od sałatki. Tak naprawdę można w niej wymieszać wszystko to, co zalega w lodówce. Dzięki temu tworzy się smaki, których nie ma w żadnych przepisach. O tej sałatce będzie w twojej rodzinie głośno, a to przez...
-
Zrobisz raz, a później rodzina będzie się o nią upominać. To prosty i ekspresowy obiad
Zapiekanki to idealne propozycje na sycący i do tego szybki obiad. Możesz dodać do niej składniki, które zalegają od jakiegoś czasu w lodówce. Jej przygotowanie nie jest wymagające, a rodzina będzie zadowolona ze smaku.
-
Naklejki na pomidorach to nie dekoracja. Można wyczytać z nich wiele i przedłużyć świeżość
Przynosząc zakupy do domu, zazwyczaj nie zwracamy uwagi na naklejki na owocach czy warzywach. Okazuje się, że mogą powiedzieć nam więcej, niż myślimy. Nie warto więc wyrzucać ich prosto do kosza. Lepiej im się dokładnie przyjrzeć.
-
Banalnie prosty klasyk, o który będzie prosić rodzina. Zrobisz go szybciej niż rosół i schabowy
Makarony popularne są na całym świecie i każdy się nimi zachwyca. Można podawać je na wiele różnych sposobów, co sprawia, że każdego dnia jemy coś innego. Ten klasyk z pewnością zna już każdy i jest chętnie robiony w wielu domach. Nie ma szans, że...
-
Zjadłam je w restauracji i musiałam odtworzyć w domu. Ten wypiek okazał się lepszy od ukochanego sernika
Wybór ciasta, które chcemy zrobić nie jest najłatwiejszy. By za dużo nie kombinować, zazwyczaj się stawia na najpopularniejsze przepisy. Jednak i taką klasyczną listę warto czasem aktualizować. Polecamy więc dorzucić do niej ten oto wypiek. Jest...
-
Jest niezastąpiona na kanapki i może postać kilka miesięcy. To domowa kiełbasa do słoików
Domowe specjały od zawsze są cenione i sprawiają, że można je jeść łyżkami. Spod naszych rąk można zasmakować nie tylko dań obiadowych, a także wędlin i kiełbas. Zrobienie ich raz gwarantuje, że nie kupi się ich nigdy więcej w sklepie. Jak więc je...
-
Obłóż tym kurczaka i zrób mięso po góralsku. W żadnej karczmie nie zjesz czegoś równie smacznego
Kurczak po góralsku jest bardzo dobrze znany na Podhalu. Tam można zajadać się nim każdego dnia. Jednak i w domu można przyrządzić swoją wersję, która czasem okazuje się smaczniejsza. Mięso obłożone jest tym składnikiem i podawane na ciepło wraz z...
-
Miałam zrobić gołąbki, a wyszła zapiekanka. Rodzina uznała, że jest smaczniejsza i od dziś robię tylko ją
Gołąbki to tradycyjne danie, które kusi swoim bogatym smakiem. Niestety ich przygotowanie nie jest za łatwe i trzeba się nagimnastykować, by je przyrządzić. Jeśli więc lubisz ich smak, ale nie chcesz spędzić kilku godzin na ich przyrządzaniu,...
-
Dzięki temu śniadaniu już nigdy nie zjem kanapek. Połączenie składników na długo daje uczucie pełności
Śniadanie to ważny posiłek, którym zaczynamy nasz dzień. Właśnie przez to powinien być odpowiednio dobrze zrobiony i dać nam satysfakcję z jedzenia i uczucie nasycenia. Niestety nie zawsze kanapki lub płatki śniadaniowe mogą nam to zapewnić. Na...
-
Mistrzowska drożdżówka, która przebija sklepowe. Ten przepis znany jest od pokoleń
Domowymi drożdżówkami każdy uwielbia się napychać. Można dzięki nim zaspokoić głód, a także zakosztować słodkości. Te ze staropolskiego przepisu deklasują wszystkie inne. To właśnie tak babcie je przyrządzały. Poznaliśmy przepis i przekonaliśmy si...
-
99 proc. Polaków mrozi tak żywność. Jest tanio? Jest. A szybko? Też. Ale na pewno nie jest dobrze
Mrożenie żywności to świetny sposób na przedłużenie trwałości produktów. Większość z nas robi to jednak nieprawidłowo. Naraża się tym na przykre konsekwencje dla zdrowia. Jakiego błędu nie popełniać podczas mrożenia jedzenia? Podpowiadamy.
-
Robią wrażenie za każdym razem. Naleśników w tym wydaniu może zazdrościć każda restauracja
Mogłoby się wydawać, że naleśniki są takim daniem, którego nie da się już zrobić lepiej. Niby wysmażone placki wypełnione dżemem to szczyt możliwości, ale nie jest to prawda. Dzięki temu przepisowi zobaczysz, że da się je zrobić jeszcze ciekawiej....
-
Bieszczadzkie bandurjanki są bezkonkurencyjne. Jeden składnik sprawia, że są lepsze od klasycznych placków
Placki ziemniaczane to klasyk nad klasykami. Nie ma osoby, która chociaż raz ich nie jadła. Podawane są z różnymi dodatkami, ale zawsze smakują bezbłędnie. Bieszczadzkie placuszki okazują się jednak lepsze. To zasługa jednego dodatku, który nadaje...
-
Takim jajkom nikt się nie oprze. Idealne na śniadanie i przystawkę, ale na Wielkanoc też się sprawdzą
Jajka pojawiają się na naszych stołach bardzo często, wykorzystujemy je do śniadań, obiadów i deserów. Są idealną przekąską i przystawką, a także dodatkiem, który umieszczamy obok ziemniaków i sałatki. Są również głównym elementem śniadania...
-
Znajomy cukiernik mówi, że to najlepszy przepis na sernik. Ten spód idealnie komponuje się z twarogiem
Sernik to ulubiony deser wielu z nas. Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów, a do tego z wieloma dodatkami. Zdaniem niektórych najlepszy jest ten, który wykonany jest z przepisu babci. Moim zdaniem warto jednak trochę z nim...
-
Wrzuciłam do garnka kurczaka, warzywa i ryż i zrobiłam zupę, którą każdy zachwala. Pyszna i prosta
Zupy to dania, które dzięki naszej kreatywności mogą za każdym razem smakować inaczej. Wystarczy dodać kilka dodatkowych składników, a klasyczna potrawa zdobywa nowe życie. Dziś chcę odmienić smak tradycyjnego bulionu. Wrzuciłam więc kilka...
-
Zapomnij o owsiance, z płatków zrobisz też sycący obiad. W tym wydaniu deklasuje nawet mielone
Mogłoby się wydawać, że płatki owsiane przeznaczone są jedynie do śniadań i czasem deserów. Ten przepis pokazuje, że można też z nich zrobić pyszny i pełen smaku obiad. Wystarczy połączyć je z kilkoma składnikami i zapomni się o innych smakołykach.
-
Okrasa pokazał przepis na babkę ziemniaczaną. Ten składnik sprawia, że jest lepsza niż od babci
Babka ziemniaczana zalicza się do wyjątkowej kuchni polskiej. Jednak ile domów tyle jej interpretacji. Karol Okrasa postanowił pokazać, jak powinno się ją przyrządzać, by każdy błagał o przepis. Dodaje do niej taką mieszankę składników, której nik...
-
Zamiast prezentów i kwiatów zrób dla ukochanej osoby deser. Obłędnie słodki i lepszy niż z cukierni
Przygotowywanie romantycznej kolacji z okazji walentynek musi zawierać w sobie słodki deser. Ten zrobiony własnoręcznie będzie z pewnością smakować najlepiej. Proponujemy więc wyjątkowe ciasto, które swoim kolorem idealnie wpasowuje się w tę okazj...
-
Po co kupować ciasta w sklepie, skoro istnieje ten przepis. Bez pieczenia, a smak jest znakomity
Wybierając deser, który chcemy zjeść często sugerujemy się sposobem jego wykonania. Najczęściej zabieramy się za wykonanie takiego, który jest prosty, a do tego tani. Ten przepis łączy to wszystko i w dodatku jest naprawdę pyszny. Potrzebujesz...
-
Wilgotne, słodkie i odpowiednio sprężyste. Nikt nawet się nie domyśli, że to ciasto z warzywa
Przyrządzając ciasta zazwyczaj sięgamy po klasyczne przepisy. Na stołach lądują więc serniki, babki, szarlotki i karpatki. Nikt nie pamięta o tym wyrazistym w smaku cieście. Główny składnik to warzywo, które chętnie wrzucamy do zup. W słodkiej...
-
Jak uratować zbyt tłusty rosół? Wystarczy jeden produkt, by uniknąć katastrofy
Nie oszukujmy się. Gdy rosół jest tłusty, smakuje zdecydowanie lepiej niż w chudszej wersji. Ale co za dużo (i za tłusto) to niezdrowo. Przesada nigdy nie prowadzi do niczego dobrego, a zbyt tłusty rosół nie będzie ani tak smaczny, ani tak zdrowy,...
-
To najlepszy bigos, jaki jadłam. Przepis dostałam od dziadka Jurka i przebija ten babciny
Bigos to kultowe danie kuchni polskiej, którego nie da się nie znać. W okresie jesienno-zimowym jest chętnie wykonywany, bo rozgrzewa i sprawia, że mamy uczucie zapełnienia. Jego smak bardzo dobrze znamy, lecz przepis od dziadka trochę się różni o...