triki kuchenne
-
Pokazała, jak obierać ziemniaki. Czyżbyśmy to też robili źle? "Zastanawiam się, czy dobrze oddycham"
Internet ma to do siebie, że lubi ogłaszać nam, że całe życie coś robimy źle. Albo nie źle, ale że moglibyśmy lepiej. Zwykle są to bardzo prozaiczne czynności, jak np. gotowanie makaronu. Do tego grona właśnie dołączyło obieranie ziemniaków. Jedna...
-
Weź cebulę i dwa widelce. Już nigdy nie pokroisz jej inaczej
Krojenie cebuli niekiedy przysparza kłopotów. Nie dość, że wywołuje łzy, to jeszcze zdarza się, że warzywo może się ślizgać. Istnieje jednak trik, który znacznie ułatwi sprawę. Wystarczy, że przygotujesz dwa widelce.
-
Tosty z serem i... rabarbarem. Przepis to moje ulubione majowe śniadanie sprawdzi się też na grillu
Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, jednak niewiele osób wie, że można go przygotować także na... słono! Sezonowy rarytas zawsze dodaje do majowych kanapek i zapiekam je z cypryjskim serem. To połączenie to prawdziwy majstersztyk i duet, którego n...
-
Na komunii siostrzeńca nie mogłam się im oprzeć. Kucharka zdradziła mi trik, by rozpływały się w ustach
Zrazy wieprzowe czy wołowe to jedno z wielu dań, które królują na weselach, ale też na komunijnych przyjęciach w restauracjach. Często jednak zdarza się, że przygotowywane w domu rozczarowują smakiem. Mięso okazuje się twarde jak podeszwa i po...
-
Wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz i już nie sięgam po sklepowe słoiki. Musztardę robię teraz w domu
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na najlepszą, domową musztardę. Jak się okazuje, kremowy sos wcale nie jest tak trudny w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy solidna porcja przypraw i aromatycznych dodatków, by powstało to kulinarne...
-
Jajecznica wyjdzie aksamitnie kremowa, jeśli pod koniec smażenia dodasz łyżeczkę tego produktu
Jajecznica na śniadanie to klasyk nad klasyki. Pozornie proste przygotowanie może jednak czasem przynieść niepożądany efekt. Jeśli chcesz, by twoje danie wyszło lekkie, delikatne i aksamitnie kremowe, koniecznie dodaj pod koniec smażenia jeden...
-
Sklepowe są naszpikowane chemią. Bosacka pokazuje, jak zrobić je w domu. Zdradziła sekret
Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania zup lub sosów bez dodatku kostki rosołowej. To szybki i prosty sposób na wzmocnienie smaku potrawy. W składzie większości sklepowych produktów jednak aż roi się od chemii. Dlatego warto samemu przygotować...
-
Ten sernik z malinami robię w kilka minut. Jest kremowy i lekki jak obłoczek przez miks serów
Sernik z malinami to mój cukierniczy konik. To obłędnie smaczne ciasto bosko się prezentuje, a robię je w zaledwie kilka minut. Sekretem jest połączenie dwóch nabiałów i miksowanie na najniższych obrotach. Taka masa trafia do formy z malinami - po...
-
Ciasto drożdżowe wyrośnie jak szalone. Wystarczy 1 łyżka płynu, który ma każdy
Ciasto drożdżowe niektórym sprawia sporo kłopotów. Nie zawsze chce rosnąć i nie zawsze jest cudownie puszyste. Jest jednak sposób, by ciasto drożdżowe wyrosło dużo szybciej i było lekkie i miękkie. Wystarczy dodać do niego jedną łyżkę octu. Takie...
-
Jakub Kuroń dodaje do mielonych sekretny składnik. Z tym dodatkiem mięso jest obłędnie soczyste
Mielone są suche jak wiór i nieestetycznie rozpadają się podczas smażenia? Jakub Kuroń zdradza patent na idealnie soczyste i rozpływające się w ustach mięso. Wystarczy łyżeczka tego popularnego produktu, by uzyskać idealny smak i piękną prezencję ...
-
Rośnie w polskich lasach, a prawie jej nie znamy. Jest podporą dla serca
-
Gdzie należy wyrzucać fusy z kawy? Zapamiętaj raz na zawsze
-
Te warzywa pomagają obniżyć cukier. Naukowcy potwierdzają
-
To ciasto uda się każdemu. Zapisz przepis, przyda się przed Wielkanocą
-
Wymieszaj twaróg, mąkę i jajko. W kilkanaście minut będziesz mieć furę mięciutkich placków
- Włącz ją do diety czym prędzej. Wspomaga trawienie jak nic innego
- Soczyste kotlety mielone z długą tradycją. Wystarczy kilka składników
- Zamiast soli dodaj do ziemniaków te przyprawy. Więcej z niej nie skorzystasz
- Użyj metody "okresowego gotowania". Jajka wyjdą wyśmienite jak nigdy
- Jak smakuje guawa? Przypomina truskawki i ananasa
-
Za ten trik ktoś powinien dostać medal. Jajka obierzesz w kilka sekund i to wcale nie palcami
Obieranie jajek ugotowanych na twardo potrafi być żmudne i monotonne. Czasem skorupka wręcz sama odchodzi od białka, a czasem trzeba się nieźle namęczyć. W internecie można więc znaleźć sporo trików i podpowiedzi, które mają ułatwić obieranie jaje...
-
Placki ziemniaczane są dalekie od ideału? Wykorzystuję czeski przepis i wychodzą obłędnie chrupiące
Marzysz o idealnie chrupiących i złocistych plackach ziemniaczanych, jednak każde podejście kończy się kuchenną katastrofą? Wystarczy zamienić klasyczny przepis na ten rodem z Czech. Zawiera on aż trzy tajne składniki, które podkręcają smak i...
-
Zawijam soczysty farsz w to warzywo i składam w trójkątne sakiewki. To lepsze niż babcine gołąbki
Klasyczne gołąbki odejdą do lamusa, jeśli postawisz na nieco inny kształt i soczyste nadzienie. Ta wariacja kultowego dania przypomina bardziej zielone, trójkątne sakiewki. Przepis jest naprawdę spektakularny, a na dodatek łatwy i przepyszny -...
-
Najszybsze sposoby na wyczyszczenie grilla. Bądź gotowy, zanim goście zapukają do drzwi
Świętowanie długiego weekendu weszło już nam w krew i co roku z niecierpliwością czekamy na ten czas. To właśnie wtedy decydujemy się na zaproszenie gości, by wspólnie grillować. Ale zanim się to wydarzy, trzeba ten sprzęt wyczyścić. Poniżej...
-
Ten prosty składnik codziennie marnujesz w kuchni. Ma zbawienne działanie na uprawę roślin w ogrodzie
Zapomnij wylewaniu wody po gotowaniu ziemniaków. Ta niepozorna czynność może całkowicie odmienić twoje nawyki i przynieść owocne rezultaty. Zapobiegnie to także marnowaniu i sprawi, że zaoszczędzisz krocie na chemicznych środkach do ogrodu, które...
-
Połączyłam dwa warzywa, a teściowa wszystko skomentowała. "Nie rób już mielonych, nie będę ich jeść"
Kotlety pojawiają się przy prawie każdym drugim daniu. Jemy je zazwyczaj w mięsnej formie i każdy się nimi zachwyca. Ostatnio jednak usłyszałam, by ich nie robić. Poniższy przepis spowodował, że nikt już nie chce ich jeść.
-
Robisz zakupy na zapas, a później wcinasz parszywy obiad? Źle rozmrażasz mięso i tracisz na jakości
Wielu z nas jest mistrzami w robieniu zakupów na zapas. Wszechobecne promocje potrafią doskonale kusić, a skoro i tak coś jemy non stop, czemu nie kupić taniej? To nic złego, a wręcz doskonała oszczędność, jednak warto nauczyć się dobrze rozmrażać...
-
Kiedyś podawałam go z warzywami, dziś wrzucam do placków. Są delikatniejsze i smaczniejsze
Niektóre dania można robić na wiele różnych sposobów. Ostatnio również odkryłam, że czasem nieoczywiste połączenia smakowe są czymś wyjątkowo smacznym. Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, nie chciałam uwierzyć, że będzie dobry. Zrobiłam go i...
-
Wyrzucasz skórkę z cytryny? Popełniasz klasyczny błąd. Nawet nie wiesz, ile przez to tracisz
Wyrzucasz skórkę z cytryny? Z pewnością. Wielu z nas tak robi, dopóki nie dowie się, jak wspaniałe właściwości może mieć. W kuchni ma wiele zastosowań. Sprawdźmy więc, do czego użyć skórki z cytryny.
-
Gofry inaczej, smakują lepiej niż klasyka. Robię je z tanich warzyw i serwuję z wiosennymi dodatkami
Klasyczne, słodkie gofry zna chyba każdy, jednak nie każdy próbował przygotować je w nieco inny sposób. Nasza receptura bazuje na tanich i popularnych w Polsce warzywach. Obejdzie się zatem bez przygotowywania ciasta, a wystarczy skupić się na baz...
-
Cudownie nawozi krzewy z porzeczkami. W większości domów ląduje w koszu na śmieci
Wiosną polskie ogródki budzą się do życia. Siejemy wtedy nowe rośliny, a inne przesadzamy z doniczki do ziemi. To także dobry moment na nawożenie. Zamiast jednak kupować preparat chemiczny, skorzystajmy z dobrodziejstw natury i zróbmy go...
-
Nie obejrzysz się, a już ich nie będzie. Na śniadanie podawaj jajka tylko w takim wydaniu
Jajka to najczęstszy wybór, gdy chcemy przygotować śniadanie. Łączyć je można z różnymi dodatkami i zawsze mamy pewność, że nam wyjdą. O tych jajkach jeszcze nie wszyscy wiedzą, a są świetną propozycją o poranku. Wystarczy je ugotować i polać tym...
-
Produkt za 3 zł całkowicie usunie mole z twojego domu. Kupisz go w każdym sklepie
Mole to nasze kuchenne utrapienie i nie zawsze wiadomo, jak się ich pozbyć. Okazuje się, że nie trzeba wiele, by zniknęły raz na zawsze. Wystarczy, że wykorzystamy produkt, który znajduje się w każdym sklepie. Kosztuje grosze, lecz jest bardzo...
-
Kruche ciasto w kulę i myk do lodówki? Już nie robię tego błędu. Tylko sposób "na Gesslera"
Każdy wie, że kruche ciasto przed rozwałkowaniem i pieczeniem powinno odpocząć w lodówce. Jeśli do tej pory byliście wierni metodzie "na kulkę", zmienię wasze życie. Od kiedy poznałam sposób Mateusza Gesslera (i innych szefów kuchni), nie gotuję...
-
Placki ziemniaczane chłoną tłuszcz jak szalone? Znam sposób, który znacznie odchudzi ten rarytas
Placki ziemniaczane piją tłuszcz jak gąbka, przez co są mało smaczne i mają milion kalorii? Aby temu zapobiec, wystarczy zmienić klasyczny sposób przygotowania. Zapomnij więc o tradycyjnej patelni i zamień ją na nieco nietypowe rozwiązanie, które...
-
Smażę go zawsze, gdy mam dość zwykłych jajek. Napełniam nim brzuch na wiele godzin
Śniadania są zazwyczaj bardzo proste w wykonaniu. Jednak schody zaczynają się w momencie, gdy chcemy wymyślić, co zjemy o poranku. Wtedy nie jest wcale tak prosto i zazwyczaj sięgamy po klasyki. Jednak najlepiej nam znane przepisy, warto czasem...
-
Por w tym wydaniu skradnie serce każdego. Wystarczy usmażyć i zaserwować na poduszeczce z nabiału
Zastanawiasz się co podać jako przystawkę, a może chcesz wzbogacić główne danie o ciekawy akcent? Przepis na nasze pory, serwowane na poduszeczce z nabiału są na miarę najlepszych restauracji - wszystko to za prawą pięknego podania i połączenia...
-
Zielony koktajl to zastrzyk zdrowia, który na dodatek obłędnie smakuje. Zrobisz go z taniego warzywa
Zamiast gasić pragnienie kolorowymi i słodzonymi napojami, postaw na zastrzyk witamin i to w zielony wydaniu. Ten witaminowy koktajl działa zbawiennie na cały organizm a na dodatek obłędnie smakuje. W roli głównej występuje tu charakterystyczne w...
-
Nie wyrzucaj ugotowanych ziemniaków. Zrobisz z nich przekąskę, której nie ma nawet w fast foodach
Ugotowane ziemniaki bardzo często zostają przez nas niewykorzystane, a po kilku dniach lądują w koszu na śmieci. Poznając ten przepis wszystko się zmieni i od dziś będziesz je przekształcać w ten smakołyk. Nie trzeba do niego wiele, wystarczy kilk...
-
Gołąbki "po wielkanocne". Zamiast klasycznego mięsa robię je z rarytasu, który lubi pływać w żurku
Szukasz przepisu, który pochłonie resztki z wielkanocnego biesiadowania? Zamiast marnować jedzenie, lepiej postaw na soczyste i obłędne gołąbki w nietypowym wydaniu. Farsz zrobisz z rarytasu, który często jest zapiekany z chrzanem i cebulą lub tap...
-
Ziemniaki po ugotowaniu ciemnieją? Poznaliśmy powód i 3 sposoby, aby tak nie było
Przyrządzając nasze ukochane ziemniaki ostatnią rzeczą, jaką chcemy, by nastąpiła to ich ściemnienie. Jednak nie raz taka sytuacja miała miejsce, a my nie znaliśmy powodów, dlaczego tak się dzieje. Dziś przedstawimy przyczynę takiej zmiany kolorów...
-
Francuska jajecznica jest delikatna i puszysta. To za sprawą tego triku z białkami
Co najczęściej postanawiamy wrzucić na ząb o poranku? Oprócz kanapek na pewno na naszej liście znajdzie się również jajecznica. Pomimo że dość często ja przygotowujemy, i tak warto znać triki, które poprawią jej smak. Ten przepis z pewnością pomoż...
-
Te ziemniaczki z pieca smakują jak te z ogniska. Nacieram je magiczną posypką, a reszta robi się sama
Marzysz o chrupiących, złocistych ziemniaczkach jak z ogniska? Zamiast czekać do majówki, zrób je w domu. Wystarczy natrzeć warzywa magiczną posypką z kolorowych przypraw, wrzucić na brytfankę i zapiec w odpowiedniej temperaturze. Tego smaku nic n...
-
Ciocia z Radomia zrobiła mi pampuszki i tym samym najlepszy obiad na świecie. Pokochałam ten smak
Niektóre dania są tylko w naszej głowie i mało kto o nich wie, lub je zna. Ten przepis zapoczątkowała w mojej rodzinie ciocia z Radomia. Te kotleciki zawsze wychodzą znakomicie i nie trzeba do nich specjalnych składników. Od razu pokochałam ich smak.
-
Deser, który zrobisz w 10 minut, a jego smak przebija inne wypieki. Jest miękki i puszysty
Nie jest to prawdą, że po świętach każdy ma dość słodkości i wypieków. Dla niektórych było ich wręcz za mało i szukają sposobu, jak zjeść ich więcej. Ten przysmak w tym pomoże i zaspokoi wszelkie pragnienia. Jego przygotowanie to dosłownie 10 minu...
-
Gdy dodasz ten składnik, już nigdy nie zrobisz suchych mielonych. To nie bułka i nie mleko
Kotlety mielone to klasyk nad klasykami i niechętnie zmieniamy jego recepturę. Jednak poznaliśmy sposób, co zrobić, by ich smak był lepszy, a konsystencja bardziej soczysta. Wystarczy, że dodasz do nich ten owoc i wszystko się zmieni. Gdy zobaczys...
-
Brakuje pomysłu na świąteczne wypieki? Pokrój owoce i zawiń w ciasto. To topowa i najprostsza słodycz
Zastanawiasz się jakie słodycze podać na wielkanocnym stole? Zamiast szykować baby, mazurki i piętrowe ciasta postaw na prostotę. Wystarczą trzy składniki, by stworzyć efektowną słodycz, która może konkurować z najlepszymi wypiekami. Kluczem są...
-
Ręczniki papierowe mamy wszyscy, ale rzadko używamy ich w ten sposób. Zwiń i włóż w ziemię
Ręczniki papierowe są w każdej kuchni. Zwykle używamy ich po prostu do wycierania powierzchni lub odsączania potraw z nadmiaru tłuszczu. Niektórzy stosują je też jako zastępcze filtry do kawy. Okazuje się jednak, że ten przedmiot ma jeszcze wiele...
-
Bosacka radzi, jak zrobić miękkie naleśniki. Mówi o dodatkach, których prawdopodobnie źle używasz
Katarzyna Bosacka chętnie dzieli się z fanami swoją wiedzą kulinarną. Nie tylko uczy, jak czytać składy produktów, lecz także pokazuje przepisy i triki na to, by dania wychodziły jeszcze lepsze. W jednym z postów na Instagramie wyjaśniła, co zrobi...
-
Wielkanocny żurek nie musi pływać tylko w chlebie. Te miseczki przyciągają uwagę i są... jadalne
Chcesz zrobić wrażenie na wielkanocnych gościach? Zamiast po raz kolejny serwować żurek w chlebie, postaw na apetyczne i spektakularne miseczki z piękną dekoracją w postaci różnorodnych nasion. Tak podana zupa zostanie zapamiętana na długo, a nawe...