triki kuchenne
-
Kalafiorowa stanie się smaczniejsza, gdy zrobisz ten trik. Od teraz zawsze będziesz go stosować
Zupy to w wielu domach popisowe dania, które goszczą na stole bardzo często. Jeśli i u ciebie tak jest, przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się, jak polepszyć ich smak. Wystarczy jeden trik, by ich smak był głębszy i ciekawszy.
-
Ciasto na pierogi już nigdy nie wyjdzie twarde. Te sposoby sprawią, że od teraz będą idealne
Przygotowując pierogi możemy borykać się z problemem, jakim jest twarde ciasto. Okazuje się jednak, że można temu szybko zaradzić. Wystarczy zastosować się do naszych rad, a problem od razu zniknie. Niektóre z nich popełniamy za każdym razem.
-
Wrzuć do szklanki i obserwuj. Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże
Na pierwszy rzut oka trudno ocenić, czy jajko jest świeże. Dopiero po rozbiciu okazuje się, czy nadaje się do zjedzenia. Wtedy może być już jednak za późno. Dlatego zanim wbijesz jajko na patelnię lub do pozostałych składników ciasta, możesz...
-
Żurek idealny na Wielkanoc. Pamiętaj o tych składnikach, a nie zabraknie chętnych po dokładkę
Marzysz o idealnym i esencjonalnym żurku na Wielkanoc? Zupa wyjdzie jak u babci jeśli zadbasz o odpowiednie składniki i proporcję jednak warto postawić także na nietypowe dodatki. Kilka łyżeczek doda zupie charakteru i sprawi, że każdy poprosi o...
-
Przelewam to kremowe ciasto przez łyżkę cedzakową. Obłędne i pomysłowe danie zasługuje na aplauz
Domowe przepisy wieją nudą i daleko im do tych oryginalnych z mediów społecznościowych? Z naszą recepturą nie trzeba wymyślnych składników, zaawansowanych umiejętności i godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy, że zanurzysz łyżkę cedzakową w cieście...
-
Domowy pasztet to nic trudnego. Pamiętaj tylko o kolorowym składzie i temperaturze pieczenia
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnego pasztetu z babcinej receptury. Tu główną rolę grają odpowiednie składniki, jednak na perfekcyjny smak i efekt ma wpływ także kilka innych czynników. Temperatura jest równie istotna, a drobny bł...
-
Papier do pieczenia płata figle i wyprowadza z równowagi? Późnej banalny patent, który ułatwi pracę
Papier do pieczenia to produkt, który znajdziemy niemal w każdej kuchennej szufladzie bądź szafce. Jest niezawodnym pomocnikiem przy domowych wypiekach zarówno tych słodkich, jak i słonych. Gadżet potrafi jednak płatać figle i notorycznie się...
-
Jajka pękają podczas gotowania? Zapomnij o złych nawykach i zastosuj banalne triki m.in. ten z igłą
Zapomnij o popękanych jajkach w trakcie gotowania. Wystarczy, że dolejesz do wody kilka kropel tego płynu, lub zadbasz o odpowiednią temperaturę, a ten uporczywy problem zniknie. Zdradzamy kuchenne triki, które warto poznać jeszcze przed Wielkanoc...
-
Twój sernik po wypieczeniu opada? Poznaliśmy przyczynę i wiemy, jak temu zaradzić
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że po wyjęciu sernika z piekarnika odkryłeś, że idealnie wyrośnięty nagle opadł? Wiele osób spotkało się z tym problemem, a my na szczęście poznaliśmy sposób, jak tego uniknąć. Dziś podzielimy się kilkoma trikami, które...
-
Podhalańskie halyszki to smak, którego nie da się podrobić. Podawaj je z tą oryginalną okrasą
Polska kuchnia regionalna jest pyszna, pożywna i sycąca. Gdzie się nie wybierzesz, możesz tam zajadać się różnymi specjałami. Podhale również ma na swoim koncie same pyszności i właśnie po nie warto tam pojechać. Jeśli nie masz jednak takiej...
-
Rośnie w polskich lasach, a prawie jej nie znamy. Jest podporą dla serca
-
Gdzie należy wyrzucać fusy z kawy? Zapamiętaj raz na zawsze
-
Te warzywa pomagają obniżyć cukier. Naukowcy potwierdzają
-
To ciasto uda się każdemu. Zapisz przepis, przyda się przed Wielkanocą
-
Wymieszaj twaróg, mąkę i jajko. W kilkanaście minut będziesz mieć furę mięciutkich placków
- Włącz ją do diety czym prędzej. Wspomaga trawienie jak nic innego
- Soczyste kotlety mielone z długą tradycją. Wystarczy kilka składników
- Zamiast soli dodaj do ziemniaków te przyprawy. Więcej z niej nie skorzystasz
- Użyj metody "okresowego gotowania". Jajka wyjdą wyśmienite jak nigdy
- Na co jest dobra guawa? Ma mnóstwo witamin, ale Polacy jej nie doceniają
-
Wszyscy źle gotowaliśmy makaron? Dzięki tej metodzie jest smaczniejszy. Nawet znany kucharz tak robi
Wydaje się, że ugotowanie makaronu to żadna fizyka kwantowa. Wystarczy trzymać się instrukcji podanej na opakowaniu, a wszystko pójdzie dobrze. Okazuje się, że wcale nie musimy trzymać się sztywno jednej metody. Co powiesz na to, by makaron wrzuci...
-
Zawsze dodaj do ciast ten kremowy składnik. Dzięki niemu sernik jest puszysty i kremowy jak z cukierni
Sekretem udanych ciast są czasami dość nietypowe składniki. Tak też jest w przypadku mleka skondensowanego, które nie tylko nadaje wypiekom słodyczy, ale i lekkości oraz charakterystycznego posmaku. To mistrzowski patent na idealny sernik czy...
-
Czy można smażyć dwa razy na tym samym oleju? Zdania są podzielone, ale wszystko zależy od produktu
Chrupiące warzywa, złociste frytki, soczyste kotlety - wszystkie te potrawy łączy odróbka cieplna, a dokładniej smażenie na oleju. Zastanawiasz się jednak, czy można korzystać z tłuszczu więcej niż jeden raz? Zdradzamy metodę, która powinna być...
-
Zmywarka szwankuje i nie domywa naczyń? Znamy proste triki, które zlikwidują ten problem
Masz problem ze zmywarką, która nie domywa naczyń i pozostawia smugi? Zamiast po raz kolejny dwukrotnie zmywać naczynia postaw na gruntowne czyszczenie kuchennego sprzętu. Stosując nasze proste, tanie i ekologiczne metody szkło będzie lśnić...
-
Już nie robię klasycznej jajecznicy. Śniadaniową klasykę zamieniłam na kolorową, warzywną wersję
Klasyczna jajecznica odejdzie w zapomnienie, gdy spróbujesz tego rewelacyjnego przepisu. Tu zamiast jajek królują na pierwszym miejscu... warzywa! Ten nietypowy zamiennik gwarantuje obłędne śniadanie pełne witamin i kolorów. Wystarczy podsmażyć,...
-
Co zrobić, żeby sałatka nie podciekała wodą? Mam na to jeden patent, który sprzedała mi babcia
Świąteczna uczta - nieważne, czy bożonarodzeniowa, czy wielkanocna - nie obędzie się bez dużego półmiska sałatki jarzynowej. Pozornie prosty dodatek do dań nierzadko jednak sprawia nam kłopoty. Największym problemem jest zbytnie nachodzenie wodą....
-
Obieranie jajek ze skorupki nigdy nie sprawia mi trudności. Stosuję jeden prosty trik przy gotowaniu
Jak ugotować jajka, aby łatwo potem odchodziły od skorupki? Dla wielu osób stanowi to problem, ale ja od lat stosuję pewną sprawdzoną metodę. Jak do tej pory jeszcze mnie nie zawiodła. Kluczem do sukcesu okazuje się dodanie do gotującej wody jedne...
-
Ludzie zobaczyli ten przepis na jajecznicę i nie mogą uwierzyć. "Wygląda okropnie, dzięki za radę"
Jajecznicę można robić na różne sposoby: na maśle, na oleju, z dodatkami lub bez. Generalna zasada mówi jednak, że powinno się ją smażyć. Internet nie raz już jednak udowodnił, że znajdziemy w nim wszystko. Nawet to, czego najmniej się spodziewamy...
-
Wkłada łososia do zmywarki, a później przekłada na talerz. Taką rybę podaje ze smakiem całej rodzinie
Zdaje się, ze w dobie internetu już nic nas nie zdziwi, a jednak zdarzają się coraz nowsze ewenementy. Tym razem w sieci zrobiło się głośno o łososiu gotowanym w... zmywarce. Jak twierdzi pomysłodawczyni - taka ryba smakuje wyśmienicie i bez...
-
Góralskie krokiety to nie byle co. Nie tylko zaskakują farszem, a także plackami, które robi się inaczej
Krokiety to bardzo dobrze nam znany przysmak, który podaje się jako samodzielną przekąskę lub dodatek do zup i sosów. Jego receptura nie jest skomplikowana, dlatego większość z nas ją pamięta i wie, jak jest zbudowana. Jednak ten sposób na krokiet...
-
Klasyk, po który każdy chętnie sięga. Soczyste mięso otulone jest aromatycznym sosem
Kiedy nie wiesz, co przygotować na obiad, mamy na to rozwiązanie. Wystarczy sięgnąć po najbardziej klasyczne przepisy i będziemy wiedzieć, że jest to strzał w dziesiątkę. Naszą propozycją są te klopsy w aromatycznym sosie pomidorowym. Użyj tego, b...
-
Co robić ze skorupkami jaj? Na pewno nie wyrzucać. Są jak męski szampon 10 w 1
Co robić ze skorupkami jaj? Większość z nas po prostu wyrzuca je do kosza, nie mając pojęcia o tym, że mają szereg różnorodnych zastosowań. Gdy dowiesz się, jak wspaniałą mocą dysponują skorupki jajek, już nigdy nie trafią do kosza.
-
Do tego nie używaj ręczników papierowych. Możesz tylko pogorszyć sprawę
Ręczniki papierowe to rewelacyjny przybór kuchenny, który przydaje się w wielu sytuacjach. Odsączamy na nim potrawy z nadmiaru tłuszczu, wycieramy rozlany na podłodze płyn lub owijamy w niego zieleninę, by przedłużyć jej świeżość. Nie we wszystkic...
-
Sałatka krakowska jest idealna z wielu powodów. Zrobisz ją w kilka minut i zapełni na długo
Myśląc o sałatkach nie mamy z pewnością obrazu pełnowartościowego posiłku, który nas nasyci. Z tą sałatką jest całkowicie inaczej. Dzięki takiej mieszance składników jest ona pełna smaku, a do tego zapełni nasz brzuch na długo. Każdy, kto jej...
-
Rosołowe love i trik na zupę marzeń. Kąpiel w oliwie i skarmelizowana skórka gwarantują ucztę zmysłów
Rosół w każdym domu smakuje inaczej, jednak z tym przepisem stanie się on niemal perfekcją. Wszystko przez nietypową metodę z opalaniem warzyw w piekarniku i wcześniejszą kąpielą w oliwie. Takie zestawienie gwarantuje obłędny aromat, złoty kolor i...
-
Co zrobić z rozgotowanym makaronem? Zapomnij o marnowaniu, kłania się kuchnia zero waste
Rozgotowany makaron nie musi wylądować w koszu. Poznaj metodę zero waste, która pozwoli przygotować smaczny posiłek nawet z największej, włoskiej katastrofy. Wystarczy sprawdzony patent i kilka składników, by obiad zrobił prawdziwą furorę.
-
Dodaje do jajecznicy ten produkt, przez co jest idealnie kremowa. Koniec z suchym jak wiór śniadaniem
Zdawać by się mogło, że nie ma nic prostszego w przygotowany jajecznicy, jednak wiele osób nadal serwuje suchą jak wiór wersję, której raczej daleko do ideału. Tymczasem wystarczy dodać do jajek kilka łyżek nabiału, by zyskać puszysty, kremowy i...
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku? Ten etap to klucz
Placki ziemniaczane są niby takim prostym daniem do zrobienia, a jednak nie zawsze wychodzą tak jakbyśmy chcieli. Najbardziej pożądane jest, by były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Co zrobić, by wyszły właśnie takie? Trzeba przypilnować...
-
Kotlety mielone puszyste jak chmurki. Babcia kucharka doradziła, żeby dodać ten składnik. Niebo w gębie
Jak Polska długa i szeroka, tyle przepisów na kotlety mielone. Ja jednak często korzystam z przepisów mojej babci, która z zawodu jest również kucharką. Jakiś czas temu zdradziła mi, co zrobić by kotlety mielone zawsze wychodziły puszyste, miękkie...
-
Metoda 3:1 to najlepszy sposób na delikatne kluski śląskie. Gospodynie uwielbiają je tak robić
Kluski śląskie to przysmak kuchni polskiej. Najlepiej smakują, gdy są miękkie i elastyczne, a do tego polane aromatycznym sosem. Sekretem, który sprawia, że są właśnie takie, jest metoda 3:1. Moja ciocia używała jej za każdym razem i wychodziły...
-
Jej smak pasuje do mielonych, a także schabowych. Zrobienie jej nie zajmie nawet 10 minut
Drugie danie pozbawione sałatki lub surówki traci na smaku. By podać pełny obiad, należy więc ją do niego dodać. Jednak wybór spośród tak wielu propozycji może być naprawdę trudny. Chcemy więc go nieco ułatwić, proponując ten smakołyk.
-
Czy obieranie ogórków do zupy ma sens? Wiejska metoda nie pozostawia w tej kwestii złudzeń
Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, jak się jednak okazuje, nawet najmniejszy błąd może mieć wpływ na jej smak. Pojawia się zatem pytanie, czy do zupy powinno obierać się kiszone? Ten drobny szczegół może mieć wpływ na smak i zaważyć o tym c...
-
Mistrzowska kanapka wypełniona dobrociami. Zapomnisz o tej z wędliną i serem
Śniadaniowe kanapki zazwyczaj są ograniczone w składnikach. Na kromkę chleba układa się wędlinę i ser, czasem niektórzy dorzucają jeszcze warzywo. Za to ta kanapka wypełniona jest po brzegi, a każdy kęs to nowe doznanie smakowe. Właśnie taką...
-
To najlepsza sałatka, jaką jadłam. Podałam ją na kolację, a rodzina wyrywała sobie miskę z rąk
Wybierając sałatki, które podamy najbliższym, kierujemy się zazwyczaj prostotą wykonania, a także dobrze dobranymi składnikami. Zapewniamy, że przepis, który proponujemy, ma to wszystko. Zrobiona z niego sałatka jest uwielbiana przez wszystkich,...
-
Dlaczego zmywarka nie domywa naczyń? Zmieniłam nawyki i teraz lśnią czystością
Zmywarka do naczyń to urządzenie, które dla wielu osób jest wybawieniem. Ja również nie wyobrażam sobie bez niego życia. W ostatnim czasie mój sprzęt przestał jednak domywać naczynia, co szybko stało się moją zmorą. Na szczęście wystarczyło zmieni...
-
Jeśli lubisz jajecznicę, musisz spróbować tej wersji bez jajek. Jest zaskakująco pyszna
Śniadanie kojarzy się nam z kanapkami, jajecznicą i omletami z różnymi dodatkami. Tym razem chcemy pokazać przepis na coś równie pysznego, ale innego. Dla niektórych może być to wielkie zaskoczenie, a główny składnik nie jest oczywistą sprawą. By...
-
Myjesz brokuła pod bieżącą wodą? Wszystkie owady nadal się w nim gnieżdżą. "Nowa fobia odblokowana"
Brokuły to bardzo zdrowe warzywa, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Warto więc włączyć je do naszej diety. Musimy jednak pamiętać o tym, by dokładnie umyć to warzywo. Opłukanie pod bieżącą wodą zdecydowanie nie wystarczy.
-
Ten przepis wyczyści twoją lodówkę. Wrzuć do garnka, co znajdziesz, a smak bardzo cię zaskoczy
Pustka w głowie, która nam czasem towarzyszy podczas przygotowywania posiłków może być nieznośna. Dzięki niektórym przepisom na szczęście nie trzeba się tak wysilać. Takim przykładem jest właśnie to danie. Wystarczy wrzucić to, co ma się w lodówce...
-
Najlepsze restauracje nie mają tak dobrego burgera. Bliscy ustawią się w kolejkę, gdy go zobaczą
Burgery zazwyczaj zamawiamy z lokali, którym bardzo dobrze ufamy. Mało kto sięga po przepis i postanawia wykonać je samodzielnie. To wielki błąd, bo dzięki tej recepturze wychodzi najlepszy burger, jakiego można zjeść. To zasługa mięsa, które robi...
-
Każdy, kto ich próbuje, prosi o dokładkę. Soczyste mięso i aromatyczny sos to idealne połączenie
Swego czasu to danie było podawane w moim rodzinnym domu co tydzień. Później o nim zapomniano, lecz znowu wraca do łask. Wyróżnia je aromatyczny sos, a także miękkie i pełne smaku mięso. Pamiętam, że trzeba było robić podwójną porcję, bo każdy mia...