triki kuchenne
-
Rosół znów wyszedł zbyt mętny? Wszystko przez ten błąd! Uratuje cię trik znanych kucharzy
Jaki powinien być rosół? Przede wszystkim wyrazisty w smaku, odpowiednio tłusty i... klarowny. Niestety nie każdy wie, co zrobić, by wywar był przejrzysty i o pięknym, złotym zabarwieniu. Jak się okazuje, wystarczy dolać odrobinę czegoś, co każdy ...
-
Dziś jest święto niesłychane, róbmy placki ziemniaczane! Będą złote i chrupiące dzięki trikowi z cebulką
13 listopada to święto placków ziemniaczanych i z tej okazji mamy dla was klasyczny i chyba najprostszy przepis na placki ziemniaczane. Będą złote i chrupiące dzięki łatwemu trikowi. Przyda się cebulką, ale nie śpiesz się za bardzo.
-
Nigdy więcej nie zabielaj zupy pieczarkowej śmietaną. Ten popularny składnik pasuje o wiele lepiej i podkręca smak grzybów
Zupa pieczarkowa to doskonałe danie na jesień. Z odrobiną pieprzu będzie rozgrzewająca, a jednocześnie nadal delikatna w smaku. Wiele gospodyń zabiela ją jednak śmietaną i choć nie jest to błąd, to zupa pieczarkowa smakuje o wiele lepiej z innym...
-
Przysmak każdego stryja i stryjenki. Dziś mało kto ją robi, a jest pyszna. Dodaj ten składnik
Kaszanka z patelni to danie, które dzieli Polaków niemal tak jak wybory... Niestety, młodzi ludzie niechętnie sięgają po kaszankę w sklepie, a to błąd. Nie tylko jest smaczna, ale także bogata w wiele witamin, w tym cenne żelazo. Dziś podpowiemy...
-
Naleśniki na krokiety rwą się, zanim zwiniesz je do końca? Mamy na to sposób. Tajemnica tkwi w proporcjach
Największym problemem podczas zwijania krokietów, są zdecydowanie rwące się naleśniki. Nie da się wówczas dobrze zawinąć farszu, a całość nie prezentuje się zbyt apetycznie. Czy można temu zaradzić? Tak, ale trzeba zachować idealne proporcje...
-
Najlepsi kucharze stosują ten trik. Kotlety mielone już nie będą pić tłuszczu
Kotlety mielone to obiadowy klasyk nad klasykami. Napisano już o nich wiele, więc można by uznać, że ich robienie mamy opanowane do perfekcji. Zdarza się jednak, że kotlety bardzo ociekają tłuszczem, a to nie wszystkim się podoba. Co zrobić, by te...
-
Robisz kotlety mielone, ale nie masz bułki tartej? Może to i lepiej. Wsyp to do masy, a będą obłędne
Kotlety mielone to jedne z najlepszych kotletów, które goszczą na stołach Polaków. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio wyrobiona masa. Okazuje się jednak, że warto zapomnieć o bułce tartej, a dodać do masy na kotlety ten składnik.
-
Jak smażyć pieczarki, żeby nie ściemniały? Wystarczy kilka kropel i po kłopocie
Pieczarki to prawdopodobnie najpopularniejsze grzyby. Są dostępne w sklepach przez cały rok, więc nic dziwnego, że to właśnie po nie sięgamy najczęściej. Zwykle obrabiamy je, smażąc na patelni. Często dochodzi wtedy do sytuacji, że pieczarki brzyd...
-
Za słony rosół to nie koniec świata. Wystarczą trzy rzeczy, a złocista zupa znów będzie najlepsza
Złocisty rosół to niemal korona naszych stołów, nie tylko w niedziele, ale także z okazji najróżniejszych świąt i wtedy, kiedy chcemy się porządnie rozgrzać. Jednak niestety - rosół lubi sól i czasami aż za bardzo. Jak uratować za słony rosół?...
-
Dodaj dwie łyżki tego płynu do gotujących się ziemniaków. Będą smaczniejsze i nie wchłoną wody
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Robimy z nich placki, kluski, frytki, ale dziś na tapet bierzemy obiadową klasykę - gotowane ziemniaczki do obiadu. Co zrobić, żeby były smaczniejsze, nie rozpadły się w gotowaniu i nie wchłonę...
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Gdy ją robię, teściowa się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- Zrób je, bo nie zrobisz lepszych flaków. Nie ma w nich ani grama mięsa
- Tych kilka składników może przywrócić wspomnienia. Przepis PRL na kotlety
- Kotlety warzywne, o które każdy poprosi dokładkę. Weź warzywa z rosołu
- Kochaliśmy gdy w dzieciństwie babcia polewała je truskawkami. Najpyszniejsze kluchy świata
- Pod tą nazwą znamy sałatkę i kebaby. Jednak zupa też jest przepyszna
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
-
Zostały ci schabowe z obiadu? Zrobisz z nich przekąskę, o której mało kto słyszał. Przygotuj słoik
Kocham schabowe miłością czystą i niezmienną i niestety często bywa tak, że po prostu smażę ich więcej, niż moja rodzina jest w stanie zjeść. Wówczas biorę słoik i robię z nim fantastyczną przekąskę na imprezę. Moja mama kiedy zobaczyła, co ja...
-
Zamroź pieczywo w ten sposób. Unikniesz porannego rozczarowania, a chleb i bułki będą jak z piekarni
Marzysz o świeżym, miękkim i smacznym pieczywie o poranku, ale nie zawsze masz chęć biec do piekarni? Z tą sprawdzoną metodą mrożenia, chleb czy bułki zawsze będą smakować idealnie. Kluczem do sukcesu jest jednak zasada - bez niej ani rusz.
-
Tradycyjny bigos w słoikach na zimę. Jak go wekować, by nie stracił zdrowotnych i smakowych właściwości?
Bigos to tradycyjna potrawa nie tylko kuchni polskiej, ale również kuchni litewskiej i białoruskiej. Choć przygotowuje się go na bazie kiszonej kapusty i mięsa, to można dodać do niego również grzyby, śliwki, a nawet powidła. Smak końcowy zależy o...
-
Co na karaluchy w domu? Rozłóż to w szafkach, a szybko pozbędziesz się niechcianych lokatorów
Nadprogramowi lokatorzy to duży problem. Wiele osób chce więc pozbyć się szkodników ze swojego domu. Mówi się, że karaluchy są jednymi z najtrudniejszych do przegonienia. Ale ten sposób rzeczywiście działa. Co na karaluchy w domu? Odpowiadamy.
-
Już nigdy nie wyrzucisz resztek dżemu ze słoika. "Moja mama zawsze tak robiła"
Komu nigdy nie zdarzyło się wyrzucić słoik z resztkami dżemu, niech pierwszy rzuci łyżką. Rzadko kiedy wygrzebujemy do końca wszystko, co osiadło na ściankach. Jest jednak pewien prosty sposób na to, by tych resztek nie zmarnować. Wystarczy dodać...
-
Bitki wołowe wychodzą twarde jak serca twoich byłych? Zaradzimy - wystarczy zmienić jedną rzecz
Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach bitki wołowe, to obiad wymarzony. Jednak niestety - cienkie kawałki wołowiny bywają kapryśne i czasami wychodzą twarde, gumowate i zwyczajnie trudne do pogryzienia. Mamy na to sprawdzoną radę. A naw...
-
Brzmi jak najgłupszy trik świata, ale rzeczywiście działa. Po prostu włóż jajka do piekarnika
Wspaniałych trików na szybkie gotowanie jajek nie brakuje w internecie. Ten, choć brzmi jak najgłupszy trik świata, rzeczywiście działa. Co zrobić, by ugotować jajka w piekarniku? Odpowiadamy.
-
Masz dość żmudnego krojenia grzybów nożem? Wypróbuj ten trik. Odmienił już życie wielu osobom
Wielu z nas nie znosi tracenia czasu na żmudne czynności, które, chcąc nie chcąc, należy wykonać. Do jednych z tych czynności należy krojenie grzybów przed suszeniem czy mrożeniem. Jest jednak sposób na to, by zrobić to o wiele, wiele szybciej.
-
Zupa serowa najlepiej smakuje jesienią. Zrób trik z cebulą, a popłaczesz się ze szczęścia
Zupa serowa to najlepszy dowód na to, że gotowanie to świetna zabawa z fantastycznymi skutkami. Przepis na zupę serową jest bardzo łatwy i jeśli masz pod ręką trochę rosołu, zrobisz ją w kilkanaście minut. Do zupy potrzebna jest cebulka - zrób z n...
-
Jak doczyścić przypaloną i brudną patelnię? Z tym trikiem będzie lśnić nowością, wszystko tanio i eko
Na ratunek przypalonej i brudnej patelni! Wykorzystaj tanie i ekologiczne składniki, a pozbędziesz się nawet najgorszych zanieczyszczeń. Obejdzie się też bez monotonnego szorowania - wszystko ładnie schodzi, a wszystko dzięki patentowi z domową...
-
Sprytna metoda na zagęszczenie zupy krem. Własna babcia nie uwierzy ci, gdy zdradzisz jej ten sposób
Zbyt rzadki sos można zredukować lub dodać do niego odrobinę mąki. Niestety z zupą krem już tak łatwo nie jest. Jak sprawnie zagęścić takie danie? Ta metoda nie jest znana, a szkoda. Wystarczą cztery składniki, które pewnie masz w kuchennych...
-
Kapusta kiszona z tym dodatkiem jest o niebo smaczniejsza. Mało kto docenia te liście
Kiszona kapusta to jedna z ulubionych kiszonek Polaków i podstawą naszych ulubionych dań. Przecież nasze życie byłoby dużo smutniejsze bez bigosu, kwaśnicy oraz najlepszej na świecie surówki. Jednak najpierw trzeba zrobić dobrą kapustę kiszoną i...
-
Najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Będzie gładziutkie i elastyczne dzięki zamianie składników
Przepis na ciasto na pierogi jest bardzo łatwy i teoretycznie nikt nie powinien mieć z nim problemu. Jednak zdarza się, że ciasto na pierogi wychodzi twarde, ciężko jest je zagnieść, a podczas wałkowania ucieka spod wałka. Dziś jednak zdradzimy ja...
-
Zielone warzywo to prawdziwy superfood. W wielu domach popełniany jest kardynalny błąd z gotowaniem
Brokuł to znakomite źródło smaku, witamin i cennych właściwości. Zielone warzywo, które często gości na naszych stołach, niestety równie często jest niepoprawnie przygotowane. Wówczas zamiast zastrzyku dla zdrowia na talerzu lądują rozgotowane...
-
Przygotuj nocny rosół Tomasza Strzelczyka, a obejdzie się bez pilnowania wywaru czy ściągania szumowin
Zastanawiasz się, jak przygotować pyszny, tradycyjny obiad, ale goni cię czas? Postaw na rosół nocny, czyli obłędną zupę, która dosłownie przygotuje się sama. Obejdzie się bez pilnowania wywaru, ściągania szumowin i stania godzinami przy kuchence....
-
Klasyczny przepis na naleśniki. Moja ciocia robi tak od lat, ale sposób smażenia dziwi młode osoby
Naleśniki to klasyka śniadań, obiadów i kolacji. Bez znaczenia, czy lubisz naleśniki na słodko, czy na słono, zawsze najważniejsze jest ciasto. Idealne ciasto na naleśniki powinno być cienkie, elastyczne i delikatne. I dokładnie takie są naleśniki...
-
Przed wyjazdem w góry zrobiłam domową konserwę. Lepszej nie kupisz w sklepie, a to dzięki tej przyprawie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju przetwory i nie ograniczam się jedynie do warzyw i owoców. Planuję krótki wypad w góry i postanowiłam zrobić domową konserwę z karkówki. Wyszła tak pyszna, że już pierwszego dnia zjadłam dwa słoiki. Nie sądziłam, że ta...
-
Dodałam nietypowy składnik do pomidorowej. Teraz każdy chce ode mnie przepis
Zupa pomidorowa to chyba najczęściej gotowana zupa w polskich domach i niektórym mogła już spowszednieć. Jednak trzeba wiedzieć, że ten przepis można bardzo łatwo podrasować i ja ostatnio przekonałam się, że jeden dziwny dodatek pasuje do...
-
Nic nie zastąpi obłędnego przepisu na bezy. Cukierniczka radzi jak przygotować wersję idealną
Zastanawiasz się, dlaczego twoje bezy wychodzą przesuszone i nie kuszą lśniącym połyskiem jak te z cukierni? Sprawdź nasz niezawodny przepis, a delikatne, kruche łakocie wyjdą perfekcyjne. Kluczem do sukcesu jest przestrzeganie z pozoru banalnych,...
-
Zapomnij o przypalonej, brudnej patelni. Z tym patentem naczynia zyskają dawny blask nowości
Twoja patelnia zarosła brudem i przypaleniami? Zamiast wydawać krocie na chemię czy inwestować w nowy sprzęt postaw na sprytny patent z wykorzystaniem zaledwie kilku kropel płynu do naczyń. Produkt sprawdzi się znakomicie w duecie z innymi...
-
Zupa pomidorowa na rosole nie będzie już nudna. Trik babci Józi zapewni smak i aromat
Umówmy się - wszyscy kochamy zupę pomidorową. Dziś jednak zdradzimy wam pewien sekret, dzięki któremu zupa pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza i dużo bardziej aromatyczna. Babcia Józia zawsze robiła jedną rzecz z pomidorami - zajadaliśmy się, a...
-
Co zrobić, żeby pieczony kurczak był soczysty i jędrny? Marynata to klucz - biały składnik zdziała mięsne cuda
Planujesz upiec kurczaka na obiad i nie masz pojęcia, co zrobić, żeby znów nie wyszedł suchy jak wiór? Dziś zdradzimy ci sekret cudownie soczystego i jednego mięsa. Sukces zaczyna się od marynaty - najważniejszy składnik zaczyna się na "m" i nie...
-
Zamiast wylewać do odpływu, wykorzystaj ją ponownie. Woda po ugotowanych ziemniakach jest bardzo cenna
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Znane jest ze swojego wszechstronnego zastosowania i smaku. Najczęściej postanawiamy je ugotować, bo właśnie w takiej wersji się nimi zajadamy. Po takiej obróbce termicznej pozostaje woda...
-
Zapomnij o chemicznym bulionie ze sklepu. Domowej roboty kostki rosołowe to łatwizna za grosze
Kostka rosołowa to przekleństwo szefów kuchni i wielbicieli dobrego smaku. Jak się jednak okazuje, chemiczny produkt rodem ze sklepowych półek można samodzielnie przygotować w domu. To o niebo lepsza jakościowo i z pewnością zdrowsza alternatywa,...
-
Co zrobić, gdy kiszone buraki nie wychodzą? Na pewno popełniasz ten błąd i nie masz o tym pojęcia
Kiszone buraki to istna bomba witaminowa i najlepszy z najlepszych dodatek do obiadu. Często jednak zdarza się tak, że nie smakują w taki sposób, jak sobie byśmy tego życzyli. Okazuje się, że problem tkwi nie w samych burakach, ale w dodatku do nich.
-
Co zrobić, by na zamrażarce nie osiadał lód? Wystarczy prosta czynność. Ale trzeba działać od razu
Lód osiadający w zamrażarce, który utrudnia jej domknięcie, to coś, co spędza sen z powiek wielu z nas. Zamrażarkę należy regularnie rozmrażać, jednak trzeba robić to umiejętnie, by później oszczędzić sobie wysiłku z usuwaniem lodu. Podpowiadamy, ...
-
Zapomnij o suchej wątróbce. Z tym sprytnym trikiem mięso wyjdzie aksamitne i soczyste
Wątróbka to obiekt kulinarnych sporów - jedni ją kochają, inni zaś nienawidzą. Jak się jednak okazuje wszystko to kwestia partii mięsa, a najczęściej właściwego przygotowania. Zamiast zatem pośpiesznie doprawiać podroby, lepiej poznaj kilka złotyc...
-
Jak zrobić frytki? Będą boskochrupiące, pyszne i to bez grama tłuszczu. Ważny jest biały dodatek
Uwielbiasz frytki, ale boisz się, że ulubione spodnie nagle staną się za ciasne? Mamy na to sposób. Przepis na frytki bez tłuszczu jest banalny, a ziemniaczane paluszki smakują jak marzenie - są chrupiące na zewnątrz i niemal maślane w środku. Co...
-
Jak zrobić biszkopt? Moja ciocia dodaje łyżkę tego składnika do ciasta, a biszkopt rośnie prawie na pół metra
Biszkopt to jeden z tych przepisów, które każdy powinien znać. Jednak wykonanie dobrego biszkoptu wcale nie jest łatwe i niektórym wręcz spędza sen z powiek. Tak było w moim przypadku, ale ciocia zdradziła mi swój trik. Wystarczy dodać do ciasta...
-
Obiad jednogarnkowy, czyli makaron z kurczakiem w obłędnym sosie pomidorowym. Dwadzieścia minut i gotowe
Kto z nas nie kocha pysznych makaronów z najróżniejszymi dodatkami, w najróżniejszych sosach? Jeśli łączysz w sobie miłość do potraw z makaronem i niechęć do zmywania, mamy dla ciebie idealny przepis. Makaron jednogarnkowy z kurczakiem zrobisz w...