triki kuchenne
-
Każdy, kto ich próbuje, prosi o dokładkę. Soczyste mięso i aromatyczny sos to idealne połączenie
Swego czasu to danie było podawane w moim rodzinnym domu co tydzień. Później o nim zapomniano, lecz znowu wraca do łask. Wyróżnia je aromatyczny sos, a także miękkie i pełne smaku mięso. Pamiętam, że trzeba było robić podwójną porcję, bo każdy mia...
-
Zamiast lepić pierogi, sięgam po ten przepis babci. Pół wsi chciało, żeby zdradziła tę recepturę
Pierogi ruskie to tak znane i kochane przez nas danie, że niektórzy ich przepis znają na pamięć. By jednak nawet takiej kulowej potrawie nadać innego smaku, warto sięgnąć po tę recepturę. Farsz jak do pierogów zamyka się w wyjątkowym cieście i sma...
-
To nie jest zwyczajna sałatka ziemniaczana. To, w czym skąpane są składniki to zaskoczenie dla podniebienia
Trudno o coś prostszego do przygotowania od sałatki. Tak naprawdę można w niej wymieszać wszystko to, co zalega w lodówce. Dzięki temu tworzy się smaki, których nie ma w żadnych przepisach. O tej sałatce będzie w twojej rodzinie głośno, a to przez...
-
Zrobisz raz, a później rodzina będzie się o nią upominać. To prosty i ekspresowy obiad
Zapiekanki to idealne propozycje na sycący i do tego szybki obiad. Możesz dodać do niej składniki, które zalegają od jakiegoś czasu w lodówce. Jej przygotowanie nie jest wymagające, a rodzina będzie zadowolona ze smaku.
-
Naklejki na pomidorach to nie dekoracja. Można wyczytać z nich wiele i przedłużyć świeżość
Przynosząc zakupy do domu, zazwyczaj nie zwracamy uwagi na naklejki na owocach czy warzywach. Okazuje się, że mogą powiedzieć nam więcej, niż myślimy. Nie warto więc wyrzucać ich prosto do kosza. Lepiej im się dokładnie przyjrzeć.
-
Banalnie prosty klasyk, o który będzie prosić rodzina. Zrobisz go szybciej niż rosół i schabowy
Makarony popularne są na całym świecie i każdy się nimi zachwyca. Można podawać je na wiele różnych sposobów, co sprawia, że każdego dnia jemy coś innego. Ten klasyk z pewnością zna już każdy i jest chętnie robiony w wielu domach. Nie ma szans, że...
-
Zjadłam je w restauracji i musiałam odtworzyć w domu. Ten wypiek okazał się lepszy od ukochanego sernika
Wybór ciasta, które chcemy zrobić nie jest najłatwiejszy. By za dużo nie kombinować, zazwyczaj się stawia na najpopularniejsze przepisy. Jednak i taką klasyczną listę warto czasem aktualizować. Polecamy więc dorzucić do niej ten oto wypiek. Jest...
-
Jest niezastąpiona na kanapki i może postać kilka miesięcy. To domowa kiełbasa do słoików
Domowe specjały od zawsze są cenione i sprawiają, że można je jeść łyżkami. Spod naszych rąk można zasmakować nie tylko dań obiadowych, a także wędlin i kiełbas. Zrobienie ich raz gwarantuje, że nie kupi się ich nigdy więcej w sklepie. Jak więc je...
-
Obłóż tym kurczaka i zrób mięso po góralsku. W żadnej karczmie nie zjesz czegoś równie smacznego
Kurczak po góralsku jest bardzo dobrze znany na Podhalu. Tam można zajadać się nim każdego dnia. Jednak i w domu można przyrządzić swoją wersję, która czasem okazuje się smaczniejsza. Mięso obłożone jest tym składnikiem i podawane na ciepło wraz z...
-
Miałam zrobić gołąbki, a wyszła zapiekanka. Rodzina uznała, że jest smaczniejsza i od dziś robię tylko ją
Gołąbki to tradycyjne danie, które kusi swoim bogatym smakiem. Niestety ich przygotowanie nie jest za łatwe i trzeba się nagimnastykować, by je przyrządzić. Jeśli więc lubisz ich smak, ale nie chcesz spędzić kilku godzin na ich przyrządzaniu,...
-
Jak powinno się smażyć pieczarki? Sekret szefów kuchni. Wyjdą idealnie
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Nie możesz pominąć jednej czynności
-
Gdzie wyrzucić filtr do wody? Możesz postąpić na kilka sposobów
-
Smaruję, faszeruję i owijam. Tak dobre, że nie starczyło nawet na 2 dni
-
Melitzanosalata. Po pierwszym kęsie nie będziesz chciała jeść nic innego
- Mąż zrobił pierwszą w tym roku młodą kapustę. Wyszła lepsza niż babci
- Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Kremowy sos to cudeńko
- Zupa ziemniaczana z chrzanem i niespodzianką. Tak pyszna, że chyba zrobię ją na Wielkanoc zamiast żurku
- Polskie ślimaki królują we Francji. Można na nich sporo zarobić
- Bez udziwnień i sekretnych dodatków. To najlepsza i najłatwiejsza pasta z makreli - kremowa, aż miło
-
Dzięki temu śniadaniu już nigdy nie zjem kanapek. Połączenie składników na długo daje uczucie pełności
Śniadanie to ważny posiłek, którym zaczynamy nasz dzień. Właśnie przez to powinien być odpowiednio dobrze zrobiony i dać nam satysfakcję z jedzenia i uczucie nasycenia. Niestety nie zawsze kanapki lub płatki śniadaniowe mogą nam to zapewnić. Na...
-
Mistrzowska drożdżówka, która przebija sklepowe. Ten przepis znany jest od pokoleń
Domowymi drożdżówkami każdy uwielbia się napychać. Można dzięki nim zaspokoić głód, a także zakosztować słodkości. Te ze staropolskiego przepisu deklasują wszystkie inne. To właśnie tak babcie je przyrządzały. Poznaliśmy przepis i przekonaliśmy si...
-
99 proc. Polaków mrozi tak żywność. Jest tanio? Jest. A szybko? Też. Ale na pewno nie jest dobrze
Mrożenie żywności to świetny sposób na przedłużenie trwałości produktów. Większość z nas robi to jednak nieprawidłowo. Naraża się tym na przykre konsekwencje dla zdrowia. Jakiego błędu nie popełniać podczas mrożenia jedzenia? Podpowiadamy.
-
Robią wrażenie za każdym razem. Naleśników w tym wydaniu może zazdrościć każda restauracja
Mogłoby się wydawać, że naleśniki są takim daniem, którego nie da się już zrobić lepiej. Niby wysmażone placki wypełnione dżemem to szczyt możliwości, ale nie jest to prawda. Dzięki temu przepisowi zobaczysz, że da się je zrobić jeszcze ciekawiej....
-
Bieszczadzkie bandurjanki są bezkonkurencyjne. Jeden składnik sprawia, że są lepsze od klasycznych placków
Placki ziemniaczane to klasyk nad klasykami. Nie ma osoby, która chociaż raz ich nie jadła. Podawane są z różnymi dodatkami, ale zawsze smakują bezbłędnie. Bieszczadzkie placuszki okazują się jednak lepsze. To zasługa jednego dodatku, który nadaje...
-
Takim jajkom nikt się nie oprze. Idealne na śniadanie i przystawkę, ale na Wielkanoc też się sprawdzą
Jajka pojawiają się na naszych stołach bardzo często, wykorzystujemy je do śniadań, obiadów i deserów. Są idealną przekąską i przystawką, a także dodatkiem, który umieszczamy obok ziemniaków i sałatki. Są również głównym elementem śniadania...
-
Znajomy cukiernik mówi, że to najlepszy przepis na sernik. Ten spód idealnie komponuje się z twarogiem
Sernik to ulubiony deser wielu z nas. Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów, a do tego z wieloma dodatkami. Zdaniem niektórych najlepszy jest ten, który wykonany jest z przepisu babci. Moim zdaniem warto jednak trochę z nim...
-
Wrzuciłam do garnka kurczaka, warzywa i ryż i zrobiłam zupę, którą każdy zachwala. Pyszna i prosta
Zupy to dania, które dzięki naszej kreatywności mogą za każdym razem smakować inaczej. Wystarczy dodać kilka dodatkowych składników, a klasyczna potrawa zdobywa nowe życie. Dziś chcę odmienić smak tradycyjnego bulionu. Wrzuciłam więc kilka...
-
Zapomnij o owsiance, z płatków zrobisz też sycący obiad. W tym wydaniu deklasuje nawet mielone
Mogłoby się wydawać, że płatki owsiane przeznaczone są jedynie do śniadań i czasem deserów. Ten przepis pokazuje, że można też z nich zrobić pyszny i pełen smaku obiad. Wystarczy połączyć je z kilkoma składnikami i zapomni się o innych smakołykach.
-
Okrasa pokazał przepis na babkę ziemniaczaną. Ten składnik sprawia, że jest lepsza niż od babci
Babka ziemniaczana zalicza się do wyjątkowej kuchni polskiej. Jednak ile domów tyle jej interpretacji. Karol Okrasa postanowił pokazać, jak powinno się ją przyrządzać, by każdy błagał o przepis. Dodaje do niej taką mieszankę składników, której nik...
-
Zamiast prezentów i kwiatów zrób dla ukochanej osoby deser. Obłędnie słodki i lepszy niż z cukierni
Przygotowywanie romantycznej kolacji z okazji walentynek musi zawierać w sobie słodki deser. Ten zrobiony własnoręcznie będzie z pewnością smakować najlepiej. Proponujemy więc wyjątkowe ciasto, które swoim kolorem idealnie wpasowuje się w tę okazj...
-
Po co kupować ciasta w sklepie, skoro istnieje ten przepis. Bez pieczenia, a smak jest znakomity
Wybierając deser, który chcemy zjeść często sugerujemy się sposobem jego wykonania. Najczęściej zabieramy się za wykonanie takiego, który jest prosty, a do tego tani. Ten przepis łączy to wszystko i w dodatku jest naprawdę pyszny. Potrzebujesz...
-
Wilgotne, słodkie i odpowiednio sprężyste. Nikt nawet się nie domyśli, że to ciasto z warzywa
Przyrządzając ciasta zazwyczaj sięgamy po klasyczne przepisy. Na stołach lądują więc serniki, babki, szarlotki i karpatki. Nikt nie pamięta o tym wyrazistym w smaku cieście. Główny składnik to warzywo, które chętnie wrzucamy do zup. W słodkiej...
-
Jak uratować zbyt tłusty rosół? Wystarczy jeden produkt, by uniknąć katastrofy
Nie oszukujmy się. Gdy rosół jest tłusty, smakuje zdecydowanie lepiej niż w chudszej wersji. Ale co za dużo (i za tłusto) to niezdrowo. Przesada nigdy nie prowadzi do niczego dobrego, a zbyt tłusty rosół nie będzie ani tak smaczny, ani tak zdrowy,...
-
To najlepszy bigos, jaki jadłam. Przepis dostałam od dziadka Jurka i przebija ten babciny
Bigos to kultowe danie kuchni polskiej, którego nie da się nie znać. W okresie jesienno-zimowym jest chętnie wykonywany, bo rozgrzewa i sprawia, że mamy uczucie zapełnienia. Jego smak bardzo dobrze znamy, lecz przepis od dziadka trochę się różni o...
-
Masz dość płacenia kroci za tabletki do zmywarki? Wypróbowałam domowy sposób i nigdy już ich nie kupię
Tabletki do zmywarki są niezbędne. W sklepach potrafią jednak kosztować krocie i może być to duży wydatek, jeśli włączamy zmywarkę kilka razy dziennie. Jak zatem zaoszczędzić na kapsułkach do zmywarki? Podpowiadamy.
-
Wyjmij ten produkt z zamrażarki i włóż do mięsa mielonego. Kotlety będą miękkie i soczyste
Przygotowując kotlety mielone chcemy, aby wyszły one jak najlepiej. Staramy się, by ich smak był dobry, a konsystencja nie była sucha i pozbawiona smaku. Aby mieć zawsze pewność, że będą one takie jak chcemy, warto włożyć ten produkt. Dla większoś...
-
Dodatek do obiadu, który smakuje jak od mamy. To nie jest sałatka, tylko smakołyk podawany na ciepło
Poszukiwania prostych i dobrych dodatków obiadowych ciągle trwa. Pomimo że mamy wiele smacznych sałatek i tak nie poddajemy się i chcemy zjeść coś jeszcze lepszego. Ten klasyk znam dzięki babci i to ona podawała go najczęściej. Z każdym kotletem...
-
Alternatywa dla makaronu i ziemniaków. Ten zdrowy produkt to superfood, który syci i odchudza
W wielu domach kuchnia makaronem i ziemniakami stoi. Warto jednak sięgnąć po nieco lżejszy i o wiele zdrowszy produkt, który doskonale wzbogaci posiłek, a także może stać się jego bazą. Ta kasza wspiera odchudzane, pozytywnie działa na organizm i ...
-
Szakszuka i klasyczna jajecznica chowają się przy tureckiej wersji. Robię ją codziennie
Z każdej strony słyszymy coraz to nowsze propozycje śniadaniowe. Dochodzimy więc do wniosku, że klasyczne kanapki trzeba odłożyć w niepamięć. By je zastąpić, sięgnij po tureckie śniadanie, któremu trudno się oprzeć. Łączy w sobie co najlepsze i je...
-
Zamiast wyrzucić, rozgnieć i zrób ciasto. Ono zawsze się udaje, a sąsiedzi będą pytać, co tak pachnie
Jeśli masz na swoim kuchennym blacie te owoce, to możesz zrobić jedno z lepszych ciast na świecie. Jest odpowiednio wilgotne, miękkie, a jego aromat rozchodzi się po całym domu. Jedna porcja to za mało, więc przygotuj się, że każdy poprosi o...
-
Proste mięso bez kombinowania dla tych, którzy mają dość schabowych. Jest soczyste i miękkie
Niektórzy z nas nie potrafią sobie wyobrazić obiadu bez mięsa. Jeśli jesteś taką osobą, to ten przepis jest dla ciebie. Tak podana wieprzowina jest krucha, ale dalej soczysta i pełna smaku. Wszystko to zasługa odpowiedniej obróbce. Daj jej czas, a...
-
Przepis na te kluski dostałam od kuzynki. Powiedziała, że koniecznie muszę dodać do nich ten składnik
Ziemniaki to ukochane warzywo wielu z nas. Można z nich zrobić wiele smacznych potraw, które nigdy nam się nie znudzą. Jedną z nich są miękkie kluseczki podawane z domowym sosem. Ostatnio kuzynka mi poradziła, by do masy dodać jeden aromatyczny...
-
W życiu nie jadłam takich gofrów. Ich wyjątkowość to zasługa składnika, który jest elementem pierogów
Gofry robi się na wiele różnych sposobów i podaje się je z mniej lub bardziej smacznymi dodatkami. Jednak zazwyczaj trzyma się jednego sprawdzonego przepisu, który znamy od lat. Ta receptura to totalna nowość, która może zaskoczyć niejedną osobę. ...
-
Co zrobić z czerstwymi pączkami? Te sposoby sprawią, że będą lepsze niż w dniu zrobienia
Tłusty czwartek obchodziliśmy wczoraj i wiele osób zapewne kupiło z tej okazji dużą ilość pączków. Nie wszystkie zostały zjedzone i teraz przez kilka dni będziemy się nimi zajadać. Jednak z upływem czasu ich świeżość nie będzie już taka jak wtedy,...
-
Moja mama jest mistrzynią tego dania. Zdradziła mi przepis, który pamiętam z dzieciństwa
Każdy z nas ma w pamięci takie danie, które kojarzy się z dzieciństwem. Gdy ja sięgam do niego pamięcią, przed oczami widzę ten obiad. Jest tak pyszny, że do dziś odtwarzam go dla swojej rodziny. Kombinacja smaków jest nie do podrobienia i nigdzie...
-
Wyrzucasz papierki po maśle do kosza? Moja sąsiadka chomikuje je w lodówce, ale wcale nie na próżno
Z pewnością większość z nas wyrzuca papierki po maśle do kosza. Gdy ostatnim razem chciałam wyrzucić jeden z nich w towarzystwie swojej sąsiadki, ta krzyknęła, abym tego nie robiła. Okazało się, że sama chomikuje je w lodówce i to nie bez powodu.
-
Zapisz ten przepis, bo później będziesz żałować. Obiad z ziemniakami nabierze nowego znaczenia
Nikt by się nie spodziewał, że ziemniakami można zastąpić dwa pełne dania. Ten przepis pokazuje, że jest to możliwe i to przy niewielkim nakładzie pracy i czasu. Te faszerowane warzywa aż krzyczą, aby je zjeść, więc koniecznie zapisz ten przepis....
-
Kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze. Kulinarni specjaliści zdradzają swoje triki
Kotlety schabowe często pojawiają się w polskich domach. Nic dziwnego - to tradycyjny, bardzo smaczny obiad. Nie wszystkim schabowe wychodzą jednak tak, jak powinny. Kulinarni specjaliści zdradzili jednak, co powinniśmy w takich przypadkach robić.
-
Oryginalna alternatywa dla kotletów schabowych. Zamiast mięsa użyj tego produktu
Kotlety schabowe pomimo swojego smaku i popularności mogą w pewnym momencie stać się nudnym dodatkiem. Wtedy szuka się alternatyw, które będą równie smaczne i pożywne. Ten przepis pokazuje, że nie trzeba wiele, by coś takiego stworzyć. Te kotlety...