triki
-
Wrzątek służy nie tylko do gotowania. Pomoże też doczyścić kuchnię. Siedem zaskakujących sposobów
Do czego można wykorzystać zwykłą gotującą się wodę? Na pewno można zalać nią herbatę, kisiel czy zupkę instant. Ale pomoże także w codziennych porządkach w kuchni i nie tylko. Sprawdź, do czego jeszcze przyda się wrzątek. Mamy siedem zaskakującyc...
-
Wrzątek i sól pomogą szybko oczyścić kurki. Jak to działa?
Sezon na kurki to znakomita okazja, by przygotować z nich zupy, sosy czy potrawki. Problem stanowi jednak ich oczyszczanie. Grzyby te bowiem są tak drobne, że trudno zrobić to porządnie i się przy tym nie namęczyć. Jest jednak jeden prosty i szybk...
-
Jak szybko i dokładnie usunąć naklejki z nowych przedmiotów? Niezawodny trik Marthy Stewart
Chyba każdy cieszy się z nowych pudełek, przyborów kuchennych czy gadżetów do domu. Czasem jednak szpecą je naklejki, których nie da się łatwo oderwać tak, by nie pozostawić śladu. Na szczęście Martha Stewart znalazła na to prosty sposób.
-
Chleb z chrupiącą skórką? Potrzeba mu pary. Jakich jeszcze sztuczek nie zdradzają szefowie kuchni?
Wszyscy kucharze - zarówno ci zawodowi, jak i amatorzy - mają swoje sztuczki, które sprawiają, że dania zawsze się udają i są pyszne. Dziś uchylamy przed wami rąbka tajemnicy. Sprawdźcie, jakie triki można zastosować w kuchni.
-
Jak przedłużyć żywotność świeżego koperku? Wystarczy suchy słoik
Koperek to jedno z ziół, które najczęściej spotyka się w polskich kuchniach. Trudno wyobrazić sobie młode ziemniaki albo pieczoną rybę bez jego dodatku. Co jednak, gdy kupiliście go zbyt dużo, a nie chcecie, by się zmarnował? Oto kilka sposobów...
-
Jak uniknąć zmywania naczyń? Trzy triki i przepisy
Znacie to uczucie, gdy wchodzicie po obiedzie do kuchni, a tam piętrzą się garnki, patelnie i talerze? Jeżeli macie zmywarkę, to pół biedy - zapewne czeka was mycie tylko części naczyń. Maratonu przy zlewie da się jednak uniknąć. Z pomocą przychod...
-
Dziennikarz BBC ujawnia, jak oszukują nas w popularnych filmach kulinarnych
Krótkie filmiki z trikami, które pokazują, jak łatwo i szybko zrobić efektowne potrawy, zawojowały media kulinarne. Niektóre z nich wydają się tak proste, że zaczynają wzbudzać podejrzenia. Chris Fox, dziennikarz BBC postanowił je przetestować....
-
Jak zmielić mięso bez maszynki? Oto triki, które wynagrodzą brak sprzętu
Macie piękny kawałek wołowiny, przekąska w postaci tatara korci, ale maszynka do mielenia wysiadła po ostatnim razie i nie zdążyliście jej naprawić. Co zrobić? Na szczęście jest kilka rozwiązań, dzięki którym nie będziecie musieli zmieniać planów.
-
Idealne naleśniki? Mamy masę przepisów i garść trików, by zawsze były perfekcyjne
Ze świecą szukać osoby, która nie lubi naleśników. Jest przecież tyle kombinacji smakowych, że każdy znajdzie coś dla siebie. Można je jeść i na słodko, i na słono - na śniadanie, obiad i kolację. Nie wszyscy też wiedzą, że te pyszne placki mają...
-
Co zrobić, by metalowe foremki do ciastek nie rdzewiały? Zdradzamy sposób
Jeśli lubicie gotować i przepadacie za słodyczami, to na pewno chociaż raz próbowaliście samodzielnie upiec ciasteczka. Wybieracie odpowiedni przepis, kupujecie potrzebne składniki, ale zauważacie, że te stare foremki, które leżały długo w...
-
Lekki obiad z wiosennymi składnikami. Trzy łatwe przepisy dla każdego
-
Jak idealnie odmierzyć mąkę? Blogerka kulinarna pokazuje prosty trik
-
Pomysł na szybki obiad, który przeniesie cię do słonecznej Italii. Potrzebujesz pięciu składników i 10 minut
-
Jak przechowywać ogórki, żeby były świeże jak najdłużej? Unikaj sąsiedztwa kilku produktów
-
Kiedy będą polskie młode ziemniaki? Czym różnią się od wczesnych? Podpowiadamy, jak nie dać się oszukać
- Kiedy i jak siać ogórki gruntowe? Sam proces jest łatwy, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach
- Ciasto jogurtowe z borówkami. Jeśli nie możesz oderwać się od tych owoców, zachwycisz się nim
- Pyszny smak domowej lemoniady z cytryn. Cytryna Lemoniadowa - nowy syrop marki Herbapol
- Zupa szpinakowa to ekspresowy i zdrowy obiad. Trik z masłem zmieni jej smak
- Tradycyjne śląskie wuszty i krupnioki na ruszt i fojera
-
Magda Gessler radzi, jak ugotować dobrą zupę. Podpowiada, żeby nie kupować włoszczyzny
Według Magdy Gessler nikt na świecie nie robi tak pysznych zup jak Polacy. Restauratorka zwraca również uwagę na to, że przygotowując tę smaczną potrawę, często przepłacamy zupełnie bez sensu.
-
Praktyczne zastosowania tego, co znajdziesz w kuchni. Możesz wykorzystać ponownie nawet siatkę po pomarańczach
Czy wiesz, że gąbka może służyć nie tylko do mycia naczyń, filtry do kawy mogą przydać się do sprzątania, a papier do pieczenia idealnie zabezpieczy deskę do krojenia? Oto zestawienie nietypowych zastosowań akcesoriów kuchennych - nawet nie wiesz,...
-
McDonald's zdradza, jak jeść ich zestawy, kiedy ma się zajęte ręce [TRIK]
Zestawy z popularnej sieciówki cieszą się dużym zainteresowaniem. Jednak wszystkie ich elementy pakowane są w osobne pudełka, co niekiedy może sprawiać kłopot. Pracownicy australijskiego oddziału McDonald's podzielili się na Instagramie ciekawym...
-
Genialny trik, który sprawi, że smażone jajka będą jeszcze lepsze. Użyj śmietanki
Smażenie to prawdopodobnie najczęściej wybierany przez Polaków sposób na przygotowywanie posiłków. Nie wymaga ani dużo czasu, ani dużo pracy. Jest jeden trik, który sprawi, że jedzenie zyska pełniejszy smak. Sprawdzi się zarówno w przypadku...
-
Kanadyjski Heinz przykleja nalepki w dziwny sposób. Dzięki temu łatwiej wylejesz keczup
Keczupy w butelkach bez dozownika wielu osobom sprawiają niemały problem. Zwykle masa albo zalewa cały talerz, albo zupełnie nie wypływa. Kanadyjski oddział Heinza wpadł na pomysł, by na opakowaniu zamieścić wskazówkę, jak tego uniknąć.
-
Jak wywabić z ubrań najczęstsze plamy po jedzeniu? Na tapecie m.in. czerwone wino, kawa i czekolada
Czy ulubiona biała bluzka po kontakcie z kawą czy winem nadaje się tylko do wyrzucenia? Na szczęście jest kilka sprawdzonych metod na wywabianie plam po jedzeniu.
-
Jak zrobić domową przyprawę do zup i sosów? "To jest tak proste, że aż dziwne, że do tej pory tego nie zrobiłam"
Gotowe przyprawy do zup i sosów to duże ułatwienie dla domowych kucharzy. Wystarczy kilka kropel lub łyżeczek, a danie nabiera głębi smaku. Jednak nie wszyscy wiedzą, że można je zrobić samodzielnie. Podpowiadamy jak.
-
Jak usunąć zacieki z naczyń żaroodpornych? Sprawdzi się kąpiel z octem. Co jeszcze?
Kto nie uwielbia pieczeni, zapiekanki makaronowej czy pysznej musaki? Chyba możemy zaryzykować stwierdzenie, że nie ma takich osób. Jednak po upieczeniu na brzegach naczyń żaroodpornych pojawiają się nieestetyczne zacieki i plamy z przypieczonego...
-
Pasta do zębów przyda się nie tylko w łazience. Doczyści też krany, pudełka na jedzenie, a nawet białe buty
"Mydło wszystko umyje, nawet uszy i szyję" - śpiewały kiedyś Fasolki. A pasta do zębów? Okazuje się, że pastą można umyć nie tylko zęby, ale także przedmioty codziennego użytku, w tym te kuchenne. Co warto nią wyczyścić?
-
Przypalone garnki są do wyrzucenia? Można je doczyścić. Przygotujcie sodę i keczup
Każdemu zdarzy się czasem przypalić garnek czy patelnię. To nie powód do zmartwień. Takie naczynie można odratować i to nie za pomocą druciaka, a kilku produktów, które na pewno znajdują się w waszych kuchniach.
-
Zeschnięty żółty ser? Nic straconego - można przywrócić mu świeżość [TRIK]
Ile razy zdarzyło się wam kupić kostkę żółtego sera, zużyć połowę na pizzę i zapomnieć o drugiej części? Z pewnością znajdzie się kilka winnych osób (no dobra, my także). Czy taki zeschnięty ser jeszcze się do czegoś nadaje? Zdecydowanie tak. Trze...
-
Jak gotować kalafiora, żeby uniknąć brzydkiego zapachu? Przygotuj przyprawy
Kalafior to warzywo, które chętnie przyrządza się do obiadu. Często jednak wolimy wybrać inną jarzynę z uwagi na zapach, jaki wydziela się z garnka podczas gotowania. Okazuje się, że da się go uniknąć. Jak?
-
Otwieranie słoików - jak to zrobić łatwo i z pomysłem?
Otwieranie słoików to ta kuchenna czynność, która niekiedy wymaga użycia specjalnych środków w postaci ścierki, noża lub... faceta. Ten pierwszy często nie jest wystarczający, drugi może uszkodzić wieczko albo otwierającego, zaś trzeci nie zawsze...
-
Zaniedbana to siedlisko bakterii i przyczyna brzydkich zapachów. Jak czyścić zmywarkę?
Zmywarka w kuchni to w większości przypadków już standard. Jest ogromnym ułatwieniem w domu. Jednak o ile sama dba o to, by nasze naczynia były czyste, o tyle my często zapominamy, że też powinno się o nią zadbać. Podpowiadamy, jak czyścić zmywarkę.
-
Jak sparzyć pomidory, by skórka łatwo odeszła, a warzywo się nie przegrzało? Wystarczy minuta
Wiele przepisów wymaga obrania pomidorów ze skórki. Można zrobić to za pomocą obieraczki, ale jest to trochę pracochłonne. Lepszym sposobem jest uprzednie go sparzenie. Podpowiadamy, jak to zrobić, by skórka pomidora łatwo z niego zeszła.
-
Co zrobić, by sprzątanie kuchni było szybkie i niezbyt pracochłonne? Oto kilka porad i trików
Kuchnia to jedno z najczęściej użytkowanych pomieszczeń w domu. Przygotowuje się w niej jedzenie, więc warto zadbać o higieniczne warunki. Podczas sprzątania kuchni zdarza się popełniać kilka błędów. Jak ich unikać? Podpowiadamy.
-
Jak szybko obrać sporą liczbę ząbków czosnku? Jest bardzo łatwy sposób
Zupa czosnkowa, marynowany czosnek czy czosnkowe masło - do wszystkich tych kuchennych propozycji potrzeba sporej ilości czosnku. O ile jeden czy dwa ząbki nie sprawiają problemu, o tyle pojawia się on, gdy trzeba obrać kilka lub kilkanaście główe...
-
Naleśniki - dlaczego pierwszy nigdy nie wychodzi? Wyjaśniamy, jak przerwać złą passę
Naleśniki to jedna z tych potraw, które wszyscy uwielbiają jeść, ale nie każdy lubi robić. Szczególnie jeśli trzeba przygotować sporą porcję i spędzić dobrych kilkadziesiąt minut przy patelni. Na tym etapie niemal zawsze pojawia się jeden ciekawy...