triki
-
Jak przechowywać owoce i warzywa, aby na dłużej pozostały świeże? Wykorzystaj tani trik
Zwiędnięte ogórki, sałata, czy jabłka oraz inne warzywa i owoce to zmora niemal każdego domu. Zwłaszcza jeśli jesteś zwolennikiem jednorazowych, dużych zakupów i lubisz mieć zapasy zdrowej żywności. Dlatego, aby produkty pozostały świeże na dłużej...
-
Jego czyszczenie to zmora. Jak wyczyścić okap lepiący się od tłuszczu? W podobny sposób zmywa się makijaż
Czyszczenie okapu kuchennego jest męczące, irytujące i żmudne. Niestety, jeśli zaniedbamy tę czynność, będzie tylko gorzej, dlatego co jakiś czas trzeba zakasać rękawy i pozbyć się brudu oblepiającego urządzenie. Jak to zrobić w kilka minut bez...
-
Jak usunąć plamy na obrusie? Po świątecznej uczcie przyda się kilka prostych trików
Plamy na obrusie to wręcz nieodłączny element rodzinnej uczty. O ile każdy stara się delikatnie nałożyć wybraną potrawę, o tyle zdarzają się drobne wpadki. Ślady po sałatce jarzynowej, krem z ciasta, plamy po żurku. Jak to wszystko usunąć bez szko...
-
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ze zmywarki? Mamy na to prosty sposób. Pomoże jeden składnik
Co zrobić, aby ze zmywarki nie wydobywał się brzydki zapach po umyciu naczyń? Podpowiadamy, jak można sobie z tym poradzić. Wystarczy zastosować jeden produkt, który zazwyczaj znajduje się w każdej kuchni.
-
Ziemniaki wrzucasz do zimnej czy gorącej wody? Okazuje się, że temperatura ma duże znaczenie
Czy temperatura wody, do której wrzucamy ziemniaki, rzeczywiście ma znaczenie? Jak się okazuje, jest tylko jeden dobry wybór. Dzięki niemu warzywa zachowają składniki odżywcze i minerały. Poznaj najlepszy sposób na ugotowanie kartofli.
-
Biała kiełbasa pęka i jest sucha w środku? Babcia stosuje jeden prosty trik przed ugotowaniem
Biała kiełbasa to niezbędny składnik wielkanocnego żuru oraz wielu innych świątecznych potraw. Jednak bardzo często zdarza się, że podczas gotowania kiełbaski pękają lub stają się suche. Wówczas pada pytanie co zrobić, aby następnym razem uniknąć...
-
Koniec ze żmudnym i uciążliwym obieraniem jajek. Ugotuj je w ten sposób, a skorupki będą odchodzić z łatwością
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Każda gospodyni chce, by prezentowały się one nienagannie i smakowicie. Niestety, poszarpane połówki jaj nie będą wyglądać estetycznie. Co należy więc zrobić, by jajka obierały się łatwo i...
-
Kopa jajek na twardo przygotowana jednocześnie? Wystarczy ci ten cukierniczy przedmiot i coś jeszcze
Przygotowując święta wielkanocne dla licznej grupy gości należy liczyć się z ogromem pracy w kuchni. Z tego powodu warto sobie obowiązki ułatwiać i wykorzystywać sprytne metody kulinarne. Jedną z nich jest przygotowywanie jajek w piekarniku....
-
Trzy proste triki na masło z lodówki. Tak przygotujesz kanapki w ekspresowym tempie
Podajemy trzy bardzo proste triki na masło wyjęte prosto z lodówki. Jeśli nie chcesz czekać aż zmięknie, warto skorzystać z naszych sposobów. Dzięki nim przygotowanie kanapek będzie jeszcze prostsze i szybsze.
-
Zapomnij o prasowaniu obrusu na Wielkanoc. Ten trik załatwi sprawę, a ty zaoszczędzisz dużo czasu
Stół na Wielkanoc to w wielu domach bardzo istotna kwestia. Ważne, aby nie tylko był suto zastawiony, ale również pięknie się prezentował. Prasowanie obrusów nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Dlatego znamy pewien trik, dzięki któremu...
- Sezon na sadzenie cebuli trwa! Poznaj proste triki i ciesz się plonami
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Pamiętacie serial "Przyjaciele"? Ta Polka użyczyła swojego głosu Monice GellerMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Chwila nieuwagi i po zupie. Kiedy dodawać liście laurowe do rosołu?
- Jak poprawić smak żurku? Wystarczy pół łyżeczki, a uratujesz potrawę
- Babka wielkanocna majonezowa. Tak pyszna, że ciężko jej się oprzeć
- Pisanki wielkanocne. Nie może ich zabraknąć na Twoim stole. Jakie są sposoby dekorowania pisanek?
- Jak wyhodować duże truskawki? Trzymaj się zasady 30%
- Ciasto z galaretką na Wielkanoc. Ten deser to hit! Przygotuj go na święta wielkanocne i zaskocz rodzinę
-
Jajko na twardo - czas to nie wszystko. Zastosuj prosty trik, a nigdy nie pęknie w trakcie gotowania
Idealne jajka na twardo to takie, których białko jest całkowicie ścięte, a ugotowane żółtko ma lekko wilgotną, lecz nie płynną konsystencję. Zmorą wielu gospodyń są zbyt przesuszone jajka lub pękające w trakcie gotowania. Jak tego uniknąć? Kuchenn...
-
Kilka kropel wystarczy. Jajecznica będzie puszysta i lekka. Nietypowy trik na idealne śniadanie
Jajecznica to prawdziwy śniadaniowy klasyk. Każdy ma na nią swój sposób lub ulubiony przepis, dzięki któremu uzyskuje perfekcyjny smak. Warto jednak znać kilka sposobów, dzięki którym potrawa zawsze będzie miała idealną konsystencję. Poznaj...
-
Kapusta na gołąbki gotowa w 10 minut. To niezawodny trik na sparzanie liści
Gołąbki to przysmak niejednego z nas. Niestety odpowiednie sparzenie kapusty potrzebnej do przygotowania tego dania potrafi zajmować dużo czasu. Istnieje jednak banalny trik, dzięki któremu zrobisz to w 10 minut. Dowiedz się, jak przygotować...
-
Nieduża ilość sprawi, że mięso będzie zawsze soczyste i miękkie. Wykorzystaj ten trik zamiast wody
Przygotowanie mięsa nie należy do najłatwiejszych czynności. Bardzo często zdarza się, że wychodzi ono nie tylko suche, ale również twarde. W konsekwencji danie nie jest zbyt apetyczne. Jak temu zaradzić? Wystarczy jeden składnik, dzięki któremu...
-
Przepis na bułeczki drożdżowe? Połóż na nich widelec, a efekt cię zachwyci!
Domowe bułeczki to przysmak, który kochają nie tylko maluchy, ale także dorośli. Chrupiąca skórka i mięciutki środek, a do tego roznoszący się aromat pieczenia. To wszystko sprawia, że trudno oprzeć się takiej pokusie. Zdradzamy kuchenny trik,...
-
Ciasto drożdżowe wyrośnie dwa razy szybciej, jeśli zastosujesz ten prosty trik. Zapomnij o tradycyjnej metodzie
Czy naprawdę trzeba czekać prawie dwie godziny na wyrośnięcie drożdżowego ciasta? Oczywiście, że nie. Wystarczy zastosować sprytny patent, który może przyspieszyć cały proces niemal dwukrotnie. Przygotowanie pączków, pizzy czy pysznych bułeczek...
-
Ruszt od kuchenki obrósł brudem i tłuszczem? Zamiast szorować, lepiej zastosuj jeden z tych sposobów
Czyszczenie rusztu kuchenki gazowej to zmora każdego, kto ma w domu taki sprzęt. Wielogodzinne szorowanie można już jednak zostawić za sobą. Istnieją sposoby, które nie tylko przyspieszą czyszczenie, lecz również bardzo je ułatwią. Brud będzie...
-
Błyskawiczne ciasto drożdżowe. Ten prosty trik sprawi, że ciasto na pączki lub pizzę wyrośnie dwa razy szybciej
Przygotowując pączki, chleb czy pizzę musimy liczyć się z tym, że na wyrośnięcie ciasta drożdżowego będziemy zmuszeni poczekać. Istnieją jednak sposoby na to, by ten żmudny proces znacznie przyspieszyć. Ten trik skróci czas oczekiwania nawet o...
-
Trzymasz cebulę w szafce? Wyjmij ją i włóż do zamrażarki. Podziękujesz sobie podczas krojenia
Bez cebuli nie ma polskiego gotowania - taka jest prawda. Cebula to obok ziemniaków najczęściej stosowane warzywo w polskiej kuchni. Jednak wszyscy doskonale wiemy, że tak jak smaczna jest cebula, tak mocno potrafi dać popalić przy krojeniu. Jedna...
-
Pokazała genialny trik na szybkie i łatwe obieranie jajek. "Zadziała, jeśli najpierw zrobisz to"
Każdy, kto gotował jajka na twardo, a następnie je obierał, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak mozolne i pracochłonne potrafi być to zajęcie. Ta kobieta pokazała w ostatnim nagraniu, że wcale nie musi tak być. Jej sposób jednych przekonuje,...
-
Kupujesz czosnek w sklepie? Już nie musisz - możesz wyhodować go na parapecie. Wystarczy butelka i ostry nóż
Trudno wyobrazić sobie bardziej uniwersalne warzywo niż czosnek. Jest nie tylko nieodłącznym składnikiem wielu dań, ale ma także szereg właściwości zdrowotnych i poprawia odporność. Mamy świetną wiadomość - już nie musisz kupować czosnku w sklepie...
-
Nie wyrzucaj przypalonej patelni. Do czyszczenia użyj produktu, który z pewnością masz w lodówce
Przypalona patelnia stawia opór podczas czyszczenia drogimi i mocnymi detergentami? To wcale nie oznacza, że nie da się jej uratować. Wystarczy użyć tego jednego produktu, którego używamy jako dodatek do wielu dań. Efekt cię z pewnością zaskoczy.
-
Trzymasz rosół w lodówce? Prawdopodobnie robisz to źle. Zastosuj ten sposób, a zupa nie skiśnie
Niedzielny obiad w wielu polskich domach nie obejdzie się bez ciepłego i aromatycznego rosołu. Ta zupa to królowa polskiej kuchni, jednak nie każdy wie, jak prawidłowo ją przechowywać, by zachowała swój dobry smak i świeżość jeszcze przez kolejne...
-
Obieranie jajek to zmora? Tomasz Strzelczyk pokazał świetny trik. Dzięki niemu zrobisz to bardzo szybko
Obieranie jajek na twardo bywa wyjątkowo uciążliwe, zwłaszcza jeśli ugotowaliśmy świeży produkt. Trudno jest zdjąć skorupkę, a delikatne ściąganie skorupki znacznie wydłuża cały proces. Okazuje się, że jest na to rada. Tomasz Strzelczyk przedstawi...
-
Co zrobić z olejem po smażeniu pączków? Jeśli wylewasz do zlewu, od razu rezerwuj hydraulika
Tłusty czwartek to zdecydowanie ukochane święto wszystkich dobrych ludzi (bowiem jaki człowiek dobrego serca nie lubi odrobiny słodkości?). Wszystkie pączki, oponki i faworki smażymy na głębokim tłuszczu, nierzadko na smalcu. Co jednak zrobić z...
-
Tiktokerka nagrała swoją babcię i zdradziła przepis na idealne faworki według starego przepisu. Trzymaj się tej zasady
Kto piecze lepsze słodkości od babci? To od nich możemy czerpać kulinarną wiedzę, zawsze poratują dobrą radą i nauczą czegoś nowego. Tiktokerka nagrała swoją babcię, która zdradza sekret idealnych faworków. Ten przepis sprawdzi się w tłusty czwartek.
-
Tanie pączki za złotówkę? Cukiernicy są sceptyczni. "Brak tam prawdziwych żółtek czy masła"
Tłusty czwartek 2023 już za pasem. Wielu z nas z niecierpliwością wyczekuje dnia pełnego pyszności. W tym roku jednak coraz częściej słyszymy, że cena za jednego pączka może być dwucyfrowa. Skoro tak, to, jak to możliwe, że niektóre sieci będą...
-
15 pulpetów w kilka sekund? Ta technika pokazuje, że to możliwe. "Ja 3 klopsy lepię 15 minut"
Przygotowywanie klopsów to dla niektórych prawdziwa mordęga. Pierwsze wykonanie masy, później formowanie jej w kulki, a to wszystko najlepiej aby było zrobione w jak najkrótszym czasie. Przez długo czas lepienia niektórzy rezygnują z tej przepyszn...
-
Jak przedłużyć świeżość sałaty? Katarzyna Bosacka używa do tego szmatki, a zielone liście są jędrne tygodniami
Katarzyna Bosacka to pierwsza dama zaradności i w wielu programach dzieli się swoimi sposobami na ułatwianie sobie życia i wprowadzanie nawyków oszczędności. Na Instagramie podzieliła się ciekawym sposobem na przedłużenie świeżości sałaty. Moczeni...
-
Jak ugotować ziemniaki, żeby nie były wodniste? Wystarczy wlać do wody jeden składnik
Przygotowywanie tradycyjnego obiadu zazwyczaj wiąże się z przyrządzeniem mięsa i surówki. Jednak jeśli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w kuchni, czasem pada pytanie, jak ugotować ziemniaki? Zwłaszcza jeśli nie chcemy, aby się rozpadły, czy były...
-
Wystarczy jeden produkt, by piekarnik lśnił jak nowy. Lepszego sposobu na porządki w kuchni nie znajdziesz
Czyszczenie piekarnika to zmora każdej gospodyni. Ta niewdzięczna czynność jest jednak konieczna, jeśli chcemy dalej przygotowywać swoje potrawy w higienicznych warunkach. Zacieki z tłuszczu i przypalone jedzenie nie będą ci dłużej spędzać snu z...
-
Masz ochotę na kruche faworki? Zastosuj zasadę 1:100, a inne przepisy odejdą w zapomnienie
Masz ochotę na kruche faworki? Okazuje się, że nie muszą być niewypałem - wręcz przeciwnie. Wystarczy zastosować się do zasady 1:100, a przygotujemy je błyskawicznie. Na czym jednak polega ta zasada? Wyjaśniamy.
-
Czy wiesz, jak szybko rozmrozić rybę? Jest na to pięć niezawodnych sposobów. Jeden może cię zaskoczyć
Chcesz jak najszybciej przygotować pyszny obiad, a zapomniałaś wyjąć rybę z zamrażalnika? To nie powód do paniki. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na to, jak szybko rozmrozić rybę. Wszystko, co potrzebne, na pewno masz pod ręką.
-
Domowe pączki z białym paskiem pośrodku. Jak uzyskać ten efekt? Tradycyjny przepis na tłusty czwartek
Tradycyjne pączki są puszyste, lekkie i mają biały pasek pośrodku. Jednak pomimo wielu prób nie zawsze udaje się uzyskać zamierzony efekt. Zdradzamy, jak to zrobić, aby domowe pączki wyglądały i smakowały tak jak te z cukierni.
-
Jak zrobić najlepsze faworki? Sekret tkwi w jednym składniku. Magda Gessler zzielenieje z zazdrości
Jak zrobić najlepsze faworki? Choć wielu osobom może wydawać się, że to prawdziwa sztuka, to okazuje się, że sekret tych łakoci tkwi przede wszystkim w jednym składniku. Jeśli o niego zadbasz, faworków pozazdrości ci nawet Magda Gessler.
-
Zimne i gumowate frytki z McDoland's? Była pracownica, zdradza, jak dostać ciepłą i chrupiącą przekąskę
Zamawiając jedzenie typu fast food, liczy się nie tylko czas przygotowania, ale przede wszystkim smak. Kto z nas choć raz nie dostał zimnych i gumowatych frytek w McDonald's? W takiej formie ich tracą swoje walory smakowe i często nie dojadamy ich...
-
Przygotowujesz gołąbki? Tomasz Strzelczyk zdradza trik na ekspresowe i sprawne sparzenie kapusty
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak parzy kapustę na gołąbki. Jak się okazuję, ta mozolna i uciążliwa czynność może być znacznie szybsza i o wiele łatwiejsza. Efekt? Miękkie liście, które w zaledwie kilka minut są gotowe, by nakładać farsz - trzy ruchy...
-
Koniec z szorowaniem. Ten genialny trik na mycie piekarnika, pozwoli ci zaoszczędzić czas i pieniądze
Czyszczenie piekarnika potrafi zamienić się w przykry obowiązek i nierzadko kojarzy się z ogromnym trudem. Jednak wcale nie musi tak być. Istnieją proste sposoby na uczynienie kuchennych porządków łatwiejszymi. Dziś przedstawiamy prosty trik na...
-
Najlepszy rosół? Wykorzystaj przepis z dodatkiem surowego jajka. Spróbuj koniecznie, a poczujesz różnicę
Domowy rosół to potrawa, która od lat ląduje na naszych stołach. Przepisów na najlepszą zupę jest tyle, co kucharzy. Każdy ma swoje preferencje, jednak czy ktoś z was próbował dodać surowe jajko do bulionu? Okazuje się, że taki trik skradł serce...
-
Uwielbiasz natkę pietruszki? Możesz zawsze mieć ją w swojej kuchni i to bez wychodzenia do sklepu
Natka pietruszki daje wspaniały aromat, więc zdecydowanie warto mieć ją w swojej kuchni przez cały rok. Poza tym ma również wiele cennych właściwości, które przydadzą się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jak zatem zadbać o to, by mieć natkę...