wafle
-
Przepis na przekąskę bez pieczenia. Zrób raz, a nigdy nie wrócisz do sklepowych batonów
Klasyczny przepis na wafle domowe zna już pewnie każdy. Jednak ten to całkowicie coś innego. Warstwa nadzienia jest tak gruba, że całość można śmiało pomylić z batonikiem. To wersja, która kusi chrupkością i solidną porcją orzechowo-czekoladowej...
-
Wafle jak z dzieciństwa, ale z lepszą galaretką. Zjadłam połowę, zanim masa dobrze stężała
Słodki czekoladowy krem, masa kajmakowa, a może coś bardziej zaskakującego? Czym posmarować wafle przekładane, by smakowały jak dawniej, a jednocześnie miały świeży, owocowy charakter? Odpowiedź kryje się w dwóch smakach galaretki i w przepisie,...
-
Zrobiłam wafle jak z PRL-u. Tacie aż zaszkliły się oczy. Ten przepis to łatwizna, a ile wspomnień
W dzisiejszych czasach słodyczy w sklepach mamy do wyboru, do koloru. Nie brakuje jednak fanów klasycznego deseru, który był niezwykle popularny w czasach PRL-u. Babcia dała mi stary przepis na wafle z mlekiem w proszku, z którego korzysta od lat....
-
Jadłam je będąc dzieckiem i po dziś dzień powtarzam ten przepis. Potrzebujesz 5 składników
Moje dzieciństwo obfitowało w różne smaki, które pamiętam po dziś dzień. Były to dania główne, a także przystawki i słodkie desery. Niektóre przepisy odtwarzam po dziś dzień i cieszę się każdym kęsem. Ten deser jest bardzo prosty i jestem...
-
Nie takie trudne, jak się wydaje. Ten przepis na domowe lody jest lepszy niż w niejednej lodziarni
Nie ma nic lepszego niż domowe lody. Wystarczy tylko kilka składników i można wyczarować lepszy przysmak niż w niejednej lodziarni. Jeśli sięgniemy po dobre jakościowo składniki, będą nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Spróbuj przepisu na domo...
-
W PRL-u wszyscy się nimi zajadali. Ja dodaję jeden składnik. Są jeszcze bardziej chrupiące
Domowe wafle przekładane to klasyk wśród deserów w wielu polskich domach. Idealne jako dodatek do kawy czy herbaty. Czym najlepiej przełożyć wafle? Do masy dodaję jeden składnik, a ciastka znikają z talerzy błyskawicznie.
-
Ten deser z PRL-u się nie starzeje. Moja babcia podrasowuje go nieco, dodając owocowej słodyczy
Wafle większości z nas kojarzą się z okresem PRL-u. Do dziś są świetną przekąską serwowaną w różnych wersjach. Moim zdaniem najlepsze wafle to te owocowe. Oto przepis mojej babci, który zawsze się sprawdza.
-
Klasyczne krokiety to już przeszłość. Ten cukierniczy zamiennik odmieni smak wigilijnej potrawy
Wigilijne krokiety już nigdy nie sprawią ci problemu. Zamiast robić je według klasycznego przepisu z naleśnikami w roli głównej, sięgnij po ciekawą i równie smaczną alternatywę. Zamiennik króluje w kuchni raczej w słodkiej formie, ale z dodatkiem...
-
Kotlety lepsze niż schabowe i mielone. Soczyste i bosko chrupiące dzięki składnikowi kojarzącemu się z lodami
Znacie kotlety schabowe, mielone, siekane, nadziewane, jajeczne i pieczone. Ale takich kotletów na pewno nie znacie. Są chrupiące, aromatyczne i pyszne tak, że znikają, zanim dobrze odciekną z tłuszczu po smażeniu. Jak zrobić najlepsze kotlety z...
-
Gofry bazyliowe - wyjątkowe i pożywne danie, które cię zaskoczy. Pamiętaj o świeżych ziołach
Szukasz pomysłu na śniadanie lub przystawkę? Świetnym pomysłem mogą być gofry bazyliowe. Dodatek świeżych ziół i przypraw sprawi, że zyskają one nieco pikantny smak. Koniecznie przetestuj ten przepis w swojej kuchni.
-
Masa do wafli na kilka sposobów - domowy deser gotowy w kilka chwil
Masa do wafli może być przygotowana na różne sposoby - wszystko zależy od tego, jakie składniki masz pod ręką i jakie smaki preferujesz. Pischinger, czyli najprostsze "ciasto" z wafli tortowych to pyszna przekąska, która nie ustępuje w smaku słodk...