warzywa
-
Koniec stycznia to dobry moment na posianie pierwszych warzyw i kwiatów. Już wiosną przyniosą plony
Koniec stycznia i początek lutego do doskonały moment na pierwszy siew niektórych gatunków warzyw czy kwiatów. Kalendarz ogrodnika wyjaśnia, które rośliny są odporne na mróz i zasiane teraz, dadzą pierwsze plony już wczesną wiosną.
-
Obiad bez mięsa - przygotuj gnocchi z kolorowymi warzywami. Smak wzbogaci ser i świeże zioła
Obiad bez mięsa to świetny pomysł na wzbogacenie domowego menu o dodatkową porcję warzyw i witamin. Świetnym i ekspresowym przepisem jest gnocchi z pomidorami i szpinakiem. Smak dania świetnie podkreślą świeże zioła i włoski ser.
-
Cebula zalega w domowej spiżarni? Wsadź ją do naczynia żaroodpornego z przyprawami - efekt palce lizać
Kuchnia bez cebuli byłaby marnym tworem bez charakterystycznego aromatu i smaku. Jeśli jednak warzywo zalega w domowej spiżarni, spróbuj przygotować je w nieco bardziej oryginalny sposób. Efekt wow jest gwarantowany po zamarynowaniu cebuli w...
-
Co do obiadu zamiast ziemniaków? Aksamitne puree Gordona Ramsaya sprawi, że ubite pyry odejdą w siną dal
W Polsce obowiązkowym dodatkiem do drugiego dania są ziemniaki lub dania ziemniaczane takie jak kluski czy kopytka. Dziś podpowiemy wam, co dodać do obiadu zamiast ziemniaków, by nie popaść w monotonię i zaskoczyć domowników czymś naprawdę pysznym...
-
Chłopski garnek - przepis na inflacyjny obiad. Daj drugie życie temu, co zalega w lodówce
Chłopski garnek - przepis na kolejny inflacyjny obiad. Dlaczego? Bo możesz użyć wszystkich warzyw zalegających w lodówce, nie wydając na jego przygotowanie ani grosza. Mimo to obiad będzie smakował obłędnie. Jak przygotować chłopski garnek?...
-
Korzystasz w kuchni z obieraczki? Poznaj jej ukrytą funkcję, która ułatwia przygotowanie posiłków
W kuchni nie brakuje akcesoriów, które zalegają w szufladach, a ich funkcje pozostają tajemnicą. Obieraczka jest jednak jednym z najczęściej używanych przedmiotów. Jak się okazuję, nie każdy zna jej wszystkie zalety. Zdradzamy jak z niej korzystać...
-
Pasta warzywna. Doskonała do kanapek na drugie śniadanie. Intensywny smak i aromat sprawdzi się zimą
Szukasz pomysłu na dodatek do kanapek? Podajemy prosty przepis na pastę warzywną. Składa się z oryginalnych składników o wyrazistym smaku, dzięki czemu świetnie komponuje się z pieczywem, sałatkami i wędlinami. Jej przygotowanie nie wymaga wiele...
-
Pyszne, soczyste i czerwone. Jak i kiedy powinniśmy siać pomidory? Przygotuj się, bo to już niedługo
Pomidory to nie tylko skrabnica witamin i antyoksydantów, lecz również warzywa, które idealnie komponują się z wieloma potrawami. Są doskonałe do sosów, zup czy na kanapki. Co należy zrobić, by samemu wyhodować dorodne i soczyste pomidory? Krok po...
-
Jak zrobić placki ziemniaczane? Dodaj do nich ten składnik, a wyjdą perfekcyjnie smaczne i chrupiące
Daniem, które często gości na naszych stołach w porze obiadowej, są tradycyjne placki ziemniaczane. Idealnie chrupiące brzegi i delikatne wnętrze, to pożądany efekt, który rozpieszcza podniebienie. Aby go osiągnąć, warto dodać do listy składników...
-
Surówka z czerwonej kapusty - klasyka gatunku w nowej wersji. Wystarczy dodać owoc i słodki dodatek
Surówka z czerwonej kapusty to prawdziwy klasyk, który chętnie podajemy do obiadu. Idealnie chrupiąca, bogata w smaki i aromaty i pełna witamin. Przygotujesz ją z kilku prostych składników, jednak kluczem do sukcesu są oryginalne dodatki. Mowa tu ...
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Budyniowe racuchy zrobisz w 20 minut. Lepszych nie jadłeś
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda
-
Brejowata zupa za 6 tysięcy i pierogi lepsze niż babcine. Armia zwolenników i przeciwników Thermomixa w natarciu
- Tylko prawdziwi amatorzy domowych wypieków mają tu szanse na komplet!
- Przepis na mizerię. Szybka surówka do obiadu z odrobiną koperku
- Zabójczo pyszny makaron - spaghetti all'assassin. Nie gotuje się go w wodzie, tylko smaży powoli jak risotto
- Ten przepis na drożdżówkę nie zmienia się od lat. Pamiętają go prababcie
- Cynamonki z ciasta drożdżowego. Będą mięciutkie i puszyste, jeśli odpowiednio obejdziesz się z jajkami
-
Nietypowe danie świąteczne, czyli seleryba. Smakuje jak dorsz, pachnie jak dorsz, a nie ma w niej ani grama mięsa
Jeśli wśród twoich świątecznych gości są osoby, które nie jedzą ryb, pewnie zastanawiasz się, co pysznego postawić na stole. Dziś mamy dla ciebie przepis, w którym zakochają się zarówno miłośnicy mięsa, jak i sceptycy. Oto seleryba - pyszne warzyw...
-
Zupa minestrone - bomba witaminowa na zimowe dni. Przepis zawsze wychodzi troszkę inaczej, ale ważny jest sos
Zupa minestrone to coś więcej niż włoska jarzynówka. Przepis jest banalny i tak samo jak z sałatką jarzynową - zawsze wychodzi troszeczkę inaczej, ale zawsze pysznie. O czym należy pamiętać przygotowując, pożywną zupę? O niczym - ten przepis to...
-
Kociołek z wołowiną. Przepis na gorące zakończenie mroźnego kuligu. Zrobisz go w zaciszu domowym
Kociołek z wołowiną to pyszne i rozgrzewające danie, które sprawdzi się w mroźne wieczory. Dodatek warzyw sprawi, że nasyci największego łasucha. Idealna potrawa nie może obyć się bez specjalnego bukietu przypraw. Zdradzamy najlepszy przepis.
-
Dlaczego ogórki i inne warzywa w sklepach są owinięte folią? Powód jest nie jeden, a pięć. Nie wszystkie oczywiste
Z pewnością nie raz zauważyliście w sklepie ogórki szklarniowe czy inne warzywa (np. brokuły) lub owoce, które zostały zapakowane w folię. Wiele osób ten widok może niepokoić, biorąc pod uwagę wszelkie doniesienia o tym, jak nasze życie zdominowan...
-
Surówka z kiszonej kapusty - przepis na doskonały dodatek do obiadu. Zimą sprawdzi się idealnie
Surówka z kiszonej kapusty to bardzo zdrowy pomysł na dodatek do obiadu. Jej przygotowanie jest naprawdę proste i nie zajmie wam wiele czasu. Podajemy przepis na warzywną bombę witaminową. Będzie wam potrzebna kapusta, marchew i natka pietruszki.
-
Piotr Ogiński podpowiada jak zachować świeżość sałaty. "Tego sposobu jeszcze nie było!"
Utrzymanie świeżości zakupionych warzyw to priorytet każdego, kto regularnie je kupuje. Piotr Ogiński wskazał najlepszy sposób przechowywania sałaty. Dzięki niemu zachowa chrupkość przez wiele dni.
-
Ratatuj - przepis, który ozdobi każdy stół kolorami i smakiem. Uważaj jednak na sos - warto pocudować z papryką
Ratatuj, a właściwie ratatouille, to pochodząca z Nicei potrawa, która przypomina połączenie zapiekanki warzywnej i leczo. Przepis nie jest skomplikowany - cienko pokrojone warzywa zapieka się w aromatycznym sosie. Jednak ten właśnie sos skrywa...
-
Zupa krem z pieczonych warzyw - przepis na jesienny, rozgrzewający talerz. Proste i smaczne danie
Zupa krem z pieczonych warzyw będzie doskonałym pomysłem na jesienny obiad. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i smakuje rewelacyjnie. Taki krem to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto ją jeść o tej porze roku.
-
Myślicie, że wiecie wszystko o ogórkach? Sprawdźcie w tym szybkim quizie!
Zdobędziecie 7 punktów?
-
Chłopski garnek - przepis. Inflacyjny obiad, który zrobisz po kosztach. A smakuje wykwintnie
Chłopski garnek - przepis na idealny inflacyjny obiad. Czyli jaki? Przede wszystkim tani i z tego, co zalega w lodówce, czekając na swoją kolej niemal w nieskończoność. Jak przygotować taki obiad po taniości? Podpowiadamy.
-
Które produkty powinno się umyć przed spożyciem? Tego mogliście nie wiedzieć
Które produkty powinno się przepłukać przed spożyciem? Każdy wie, że warzywa i owoce muszą zostać umyte przed jedzeniem. Jednak nie każdy pamięta, że brud osadza się też na przykłąd na puszkach z napojami.
-
Obiad z piekarnika. Zapiekanka makaronowa z serem, warzywami i sosem pomidorowym. Nic prostszego nie wymyślisz
Szukasz pomysłu na danie z piekarnika? Proponujemy bardzo łatwy w przygotowaniu obiad. Nasz przepis na zapiekankę makaronową z serem, warzywami i sosem pomidorowym będzie idealnym rozwiązaniem na jesienne danie. Jak zrobić obiad z piekarnika?
-
Zupa ogórkowa - ponadczasowy klasyk, który rozgrzeje w chłodne dni. Kluczowe są warzywa i masło
Królowa wśród zup, rozgrzewająca pełna aromatów i smaków - mowa tu o zupie ogórkowej, która często gości w domowym menu. Ponadczasowy klasyk smakuje wybornie, jednak tradycyjny przepis babci jest bezkonkurencyjny. Kluczowy jest dobry bulion i duża...
-
Owoc czy warzywo? Pytamy o naukową perspektywę. Dasz się zaskoczyć?
Niektórych odpowiedzi możesz się nie spodziewać
-
Co zrobić z cukinii na obiad? Kilka prostych, szybkich i tanich przepisów na przepyszne dania z dużą ilością warzyw
Co zrobić z cukinii na obiad, aby danie było pyszne i zdrowe? Cukinia to warzywo, po które bardzo chętnie sięgamy zwłaszcza w okresie jesieni. Przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na aromatyczny obiad dla całej rodziny.
-
Pieczona dynia - jesienny rarytas w nietypowej odsłonie. Dwa składniki podkreślą smak warzywa
Sezonowe warzywa to prawdziwy rarytas zwłaszcza jesienią. Pieczona dynia to baza wielu przepisów, a także smaczna przekąska. Połączona z oryginalnymi dodatkami tworzy smaczny i aromatyczny duet. Sprawdź jak przygotować warzywo w łatwy i szybki...
-
Poznasz warzywa po obrysie? To tylko pozornie łatwe zadanie...
Te warzywa na pewno znacie. Ale czy poznacie je tylko na podstawie kształtu?
-
Jesienne produkty spożywcze, po które warto sięgać w okresie przejściowym. Właściwości jesiennych warzyw i owoców
Jesienne produkty spożywcze to głównie te, które posiadają wysokie poziomy witamin i uprawiane są w danym sezonie. Poznaj kilka wyjątkowych warzyw i owoców, które powinny znaleźć się w każdym jesiennym menu.
-
Dlaczego ogórki są gorzkie? To nie koniecznie znaczy, że są zepsute. Możliwe, że... źle je obrałeś
Dlaczego ogórki są gorzkie? Powodem goryczy są niewłaściwe warunki uprawy. Czasami w ogórkach wytwarzają się kukurbitacyny - czym są te tajemnicze związki? Podpowiadamy, jak uniknąć gorzkiego smaku ogórków.
-
Kiedy zbierać dynię? Zwróć uwagę na łodygę. Ważny jest także pewien dźwięk
Kiedy zbierać dynię? Sezon na te warzywa rozpoczął się już pod koniec sierpnia i trwa do października. Jednak aby były najsmaczniejsze, trzeba zabrać je z pól w odpowiednim momencie. Mamy kilka wskazówek, dzięki którym rozpoznamy dynię gotową do...
-
Warzywny pasztet z resztek z lodówki. Zrobisz raz i nie wyrzucisz ich już więcej
Kuchnia skrywa wiele resztek, które zazwyczaj lądują w koszu. Jednak okazuje się, że ze wszystkiego można zrobić pyszne danie lub dodatek do potraw. Zbędne ugotowane warzywa można wykorzystać do zrobienia pasztetu, który odpowiednio przyprawiony i...
-
Jak zrobić bulion? Baza do zup i sosów wymaga odpowiedniego przygotowania - kluczowe są składniki
Jak zrobić bulion? Aromatyczny wywar to prawdziwa klasyka wśród przepisów i jednocześnie baza wielu zup i sosów. W przygotowaniu kluczowe są składniki, które nadają smaku, z kolei odpowiednio dobrane przyprawy uwydatnią całość. Ten przepis sprawi,...
-
Zupa paprykowa, czyli coś dla fanów południowych smaków. Przepis jest banalny, ale trik z piekarnikiem ją ulepszy
Zupa paprykowa to świetna propozycja obiadowa, kiedy znudziły ci się krupniki i pomidorówki. Przepis jest banalny, a smak naprawdę wyjątkowy i jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników daniem jak z najlepszej restauracji, warto go wypróbować. Do...
-
Ketchup z buraka smakuje lepiej niż tradycyjny. Pewien składnik nada mu nieziemskiego aromatu
Ketchup z buraka może zastąpić tradycyjny sos pomidorowy. Jego delikatny smak pasuje do burgerów, frytek i zapiekanek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek z serem i szynką. A papryka sprawi, że aromat sosu będzie delikatnie pikantny.
-
Sałatka ze świeżych ogórków zastąpi tradycyjną mizerię. Skorzystaj, póki są smaczne ogórki
Sałatka ze świeżego ogórka urozmaici obiad lub grilla i sprawi, że poczujesz wiosenną świeżość. Przygotujesz ją w kilka chwil, a dip bazyliowy dopełni jej smak. Pasuje do wielu dań, na przykład do karkówki, boczku lub ryby.
-
Leczo z cukinii na zimę. Prosty przepis na przekąskę ze słoika, którą wykonasz ekspresowo
Cukinia to niezwykle uniwersalne warzywo. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi nadaje się do wielu potraw. Co więcej, jest niskokaloryczna, dlatego z powodzeniem mogą ją zjadać osoby na diecie lub miłośnicy lekkich potraw. Aby móc sięgać po nią w...
-
Makaron z cukinią według przepisu Anny Lewandowskiej. Szybki sposób na obiad - wystarczy kilka minut w kuchni
Cukinia to niskokaloryczne warzywo dlatego śmiało możemy je dodawać do wielu posiłków. Co więcej, jej neutralny smak sprawia, że komponuje się świetnie z każdą potrawą. Przykładem jest makaron z cukinią Anny Lewandowskiej. Jak go przygotować?...
-
Przetwory z cukinii na zimę do słoików - przepisy, które trzeba znać. "Języki teściowej" pokocha nawet teściowa
Przetwory z cukinii na zimę to wspaniały sposób na to, aby dostarczyć sobie i swoim bliskim dodatkowej porcji witamin. Nie ma nic lepszego niż zdrowe warzywa w wersji eko, kiedy za oknem szaleje zimowa aura. Przedstawiamy proste i szybkie przepisy.
-
Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki? Znamy prostą metodę. Potrzebujesz jednego składnika
Przygotowując różne dania z warzywami, które jemy sporadycznie, napotykamy czasem na pewne trudności. Jedną z nich może być zagwozdka, co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki. Choć znany jest pod wieloma postaciami, w formie grillowanych plastrów...
-
Sposób na muszki owocówki. Jak pozbyć się niechcianych owadów z kuchni? Wykorzystaj te patenty
Ciepłe dni i owoce na kuchennym blacie to często szybka droga do pojawienia się owadów. Domowy sposób na muszki owocówki to sprawdzona metoda, aby się ich pozbyć szybko i skutecznie. Przedstawiamy kilka rozwiązań, które mogą przydać się na co dzień.