warzywa sezonowe
-
Obiad na gorące dni. Przepisy na obłędnie smaczne i łatwe w przygotowaniu dania z sezonowych produktów
Gorące dni powodują, że apetyt słabnie a posiłki, po które sięgamy, są lekkie, świeże i pełne sezonowych produktów. Kolorowe i zdrowe składniki są również mile widziane. Sprawdź, co przygotować gdy doskwiera upał - nasze przepisy są łatwe, szybkie...
-
Cena bobu znacznie spadła. Zmieniająca się pogoda wpływa na koszt warzywa. Za ile można kupić bób?
Cena bobu spada z dnia na dzień. Podaż warzywa jest duża, ale niestety nie ma zbytu. Plantatorzy obawiają się, że jego wartość spadnie poniżej granicy opłacalności.
-
Jak przechowywać warzywa i owoce, by na długo pozostały świeże? Przyda się m.in. piasek
Najlepszą przekąską, po jaką możemy sięgnąć latem, są świeże owoce i warzywa. Mamy tendencję do kupowania ich w większej ilości, niż jesteśmy w stanie na raz wykorzystać. Jak zatem najlepiej przechowywać warzywa i owoce, by dłużej pozostały świeże...
-
Cena bobu 2022. Po ile bób w tym roku? Ceny przyprawiają o zawrót głowy
W sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się polskie owoce i warzywa. Od niedawna można dostać bób, jednak jego cena nie zachęca do zakupu. Sezon na bób przypada na połowę czerwca i trwa do sierpnia. Pod koniec maja już pojawiły się na targac...
-
Obiad na upalne dni. Przepisy na lekkie dania, sałatki i chłodnik. Te produkty okażą się niezastąpione
Wysokie temperatury powodują, że posiłek często jest przekładany na późniejszą porę. Obiad na upalne dni powinien być lekki, smaczny, zawierać dużo witamin i być bogaty w warzywa i kolorowe dodatki. Z naszymi przepisami przygotujesz go w krótkim...
-
Ile gotujemy bób? Sezonowe warzywo wraca na bazarki. Sprawdź jak je przygotować, by zachowało witaminy
Bób to jeden z letnich produktów, który jest długo wyczekiwany. To pyszne i zdrowe warzywo pojawiło się już na straganach i bazarkach - warto więc przygotować je na jeden ze smacznych sposobów. Ile gotujemy bób? Jeśli chcesz go odpowiednio...
-
Zielone szparagi - jak prawidłowo gotować ten wiosenny rarytas? Przepisy
Szparagi stanowią pyszny i wartościowy dodatek do wielu potraw. Mają mnóstwo cennych witamin, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej. Zanim przystąpimy do przygotowania dań ze szparagami, warto dowiedzieć się jak je ugotować, aby były miękkie...
-
Białe szparagi - afrodyzjak wśród warzyw. Jak długo je gotować? Przepis
Szparagi białe są niskokaloryczne, lekkostrawne oraz stanowią wartościowy dodatek do wielu potraw. Białe szparagi są cenione nie tylko za swój delikatny smak, ale też za cenne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Zanim przystąpimy do...
-
Jak przechowywać szparagi? Poznaj ich smak i właściwości zdrowotne
Szparagi są niskokaloryczne, lekkostrawne oraz stanowią wartościowy dodatek do wielu potraw. Te wiosenne warzywa są cenione nie tylko za swój delikatny smak, ale też za cenne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jakie mają szparagi właściwoś...
-
Szparagi w sosie holenderskim - duet wyśmienity
Szparagi stanowią pyszny i wartościowy dodatek do wielu potraw. Mają mnóstwo cennych witamin, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej. Szczególnie, że sezon na nie właśnie trwa. Przedstawiamy przepis na szparagi w sosie holenderskim. Przepis...
-
Owsianka według Anny Lewandowskiej to idealne śniadanie na upały. Wystarczy pięć składników
-
Mizeria idealna - przepis. Kluczowa jest kolejność dodawania składników
-
Ciasta bez pieczenia na upały. Cztery idealne sposoby na ochłodę i osłodę dla każdego łasucha
-
Jak pozbyć się much z kuchni? Przyda się m.in. lubiane zioło i mikstura za cztery złote
-
Przepisy na obiad w upał, czyli świeżo, lekko i przyjemnie. Trzy błyskawiczne dania
- Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wykorzystaj pięć tanich i prostych sposobów
- Domowa czereśniówka - przepis na smak lata zamknięty w nalewce. Pomoże pokonać te dolegliwości
- Jakich zup nie gotować na "rosole z wczoraj"? To może popsuć ich charakterystyczny smak
- Ile soli do ogórków małosolnych? Są konkretne proporcje, których warto się trzymać
- Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Zdrowe i kolorowe smoothies z sezonowych warzyw i owoców. Przepis na smak lata w kilku łatwych krokach
Smoothie to zdrowa przekąska, która w ostatnim czasie zyskała ogromna popularność, a to wszystko dzięki właściwościom i witaminom, które nam dostarczają. Kolorowe, lekkie koktajle świetnie smakują przygotowane z sezonowych warzyw i owoców. Smaki...
-
Trik na szybkie przygotowanie fasolki szparagowej. Dzięki niemu przygotujesz ją bezbłędnie
Fasolka szparagowa to bez wątpienia lubiane warzywo i jeden z letnich rarytasów. Ma wiele zalet - dostarcza witaminy, jest zdrowa i pyszna w smaku. Czasami jednak jej przygotowanie może okazać się czasochłonne, zwłaszcza na etapie odcinania...
-
Wartości odżywcze szparagów, czyli dlaczego warto sięgać po te warzywa? Nie tylko dla mocnych kości
Trwa sezon na szparagi, warto więc spożywać te warzywa, nie tylko ze względu na ich walory smakowe. Również wartości odżywcze szparagów przemawiają za tym, by włączyć je do wiosennego jadłospisu. Niesie to za sobą szereg korzyści. Jakich?
-
Kiszone rzodkiewki: przepis w kilku krokach. Warto przygotować je właśnie teraz
Przepis na kiszone rzodkiewki warto wykonać właśnie teraz, kiedy nadszedł sezon i można nabyć je po przystępnej cenie w sklepach i na targu. Warzywa można kisić na różne sposoby: zarówno pokrojone na kawałki, jak i w całości. Kiszone rzodkiewki z...
-
Pierwszy bób jest już na bazarkach. Na razie cena odstrasza. Kiedy zaczyna się sezon i jak przygotować bób, jeśli już się skusiliście?
Na straganach zaczyna się już pojawiać bób, a jego ceny są na razie wysokie. Ile wynoszą i kiedy można spodziewać się spadków? Podpowiadamy także, co przygotować z bobu, gdy skusimy się na zakup.
-
Najlepsze dania ze szparagami w roli głównej. Nie tylko z jajkiem w koszulce
Jakie są najsmaczniejsze dania ze szparagami? Można z nich zrobić bardzo różne potrawy: od zup po pyszne zapiekanki. Podpowiadamy, co pysznego zrobić ze szparagów - zarówno białych, jak i zielonych.
-
Ogórki małosolne są teraz hitem internetu. Mamy garść porad i wskazówek, dzięki którym wyjdą idealne
Chrupiące, aromatyczne i jędrne - takie ogórki małosolne smakują nam najbardziej. Mamy dziś dla was garść wskazówek, dzięki którym wyjdą idealne. Sprawdźcie, co należy zrobić.
-
Jak należy przechowywać szparagi, by na dłużej zachowały świeżość? Sprawdzone sposoby
Szparagi to popularne sezonowe rośliny jadalne dostępne na straganach i w sklepach. Sezon na nie trwa krótko, mniej więcej od maja do końca czerwca, dlatego, gdy tylko pojawiają się na rynku, są kupowane we wręcz hurtowych ilościach. Choć szparagi...
-
Czy ogórki kiszone są zdrowe? Podobno zajadała się nimi sama Kleopatra
Uznawane są za naturalny probiotyk, zaś sok z tych fermentowanych warzyw działa jak doskonały izotonik. Ogórki kiszone korzystnie wpływają na naszą mikroflorę jelitową i są niskokaloryczne - 100 g ma zaledwie 11 kcal. Podobno zajadała się nimi naw...
-
Bigos z młodej kapusty - domowy, smaczny przepis z mięsnym dodatkiem. Sprawdź, jak go przygotować
Bigos z młodej kapusty to tradycyjne polskie danie, które podawane jest na wiele różnych okazji lub najzwyczajniej jako danie obiadowe. Podpowiadamy jak przygotować bigos - jakich użyć składników i przypraw by efekt finalny powalał z nóg. Kluczowe...
-
Czy rabarbar może być szkodliwy? Uważaj na to, którą jego część zjadasz
Czy rabarbar może być niebezpieczny dla zdrowia? Okazuje się, że niektóre jego części mogą zaszkodzić. Sprawdźcie, jak jeść rabarbar, aby wykorzystać jego potencjał witaminowy, a jednocześnie nie miec przykrych dolegliwości.
-
Kiedy będą polskie młode ziemniaki? Czym różnią się od wczesnych? Podpowiadamy, jak nie dać się oszukać
Maj to moment, kiedy rozglądamy się za różnymi młodymi warzywami - w tym ziemniakami. Tylko jak odróżnić je od wczesnych ziemniaków, które przybyły do nas z zagranicy? Mamy dla was kilka praktycznych wskazówek - dzięki nim się nie pomylicie.
-
Szparagi - sezonowy przysmak, bogaty w cenne witaminy. Jakie właściwości mają te warzywa?
Sezon na świeże warzywa i owoce rozpoczął się na dobre. Na liście zdrowych i lubianych produktów królują szparagi bez względu na rodzaj. To świetny dodatek do dań, ale także znakomity posiłek sam w sobie, który nie wymaga wielu dodatków, by...
-
Ciasto z rabarbarem: puszyste, lekkie, o wyjątkowym kwaskowatym posmaku. Wypróbuj przepis!
Rabarbar to warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Ciasto z rabarbarem może przybierać różne formy: od tortowego, przez tartę, przez kruche, lub lekko wilgotne. W każdej postaci jest równie smaczne i przebija się w nim...
-
Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Możesz przygotować z nich pyszne i zdrowe dania - sprawdź przepisy
W maju na dobre rozpoczął się sezon na wiele warzyw i owoców. Jednym z nich są szparagi, które cieszą się olbrzymią popularnością - nic dziwnego są pyszne i bardzo zdrowe! Warto jednak pamiętać o właściwym przygotowaniu, które jest kluczem udanego...
-
To się dzieje, kiedy spożywasz rzodkiewkę. Jakie właściwości ma to warzywo?
Właśnie rozpoczął się sezon na rzodkiewki, warzywo występujące w trzech odmianach i wielu pododmianach. Rzodkiew zwyczajna ma szerokie zastosowanie w kuchni: można ją dodawać do sałatek, kanapek, a nawet piec. Jej niewątpliwe walory smakowe idą z...
-
Sezonowe owoce i warzywa. Które są najsmaczniejsze i najzdrowsze właśnie teraz?
Sezonowe owoce i warzywa uchodzą za najzdrowsze. Dlaczego? Uprawiane w najbliższych okolicach, są nieobciążone składnikami chemicznymi, które stosuje się, aby nie uległy zepsuciu podczas transportu. Ponadto właśnie teraz rosną w naturalnym dla...
-
Przepis na szparagi pieczone z chrupiącym dodatkiem. Oszalejesz na ich punkcie
Wiosna w pełni, zatem do woli możemy się cieszyć najpyszniejszym wiosennym warzywem, jakim bez wątpienia są szparagi. Dziś mamy dla ciebie prosty, ale naprawdę wyjątkowy przepis na szparagi, które owija pyszny, chrupiący boczek. Zjesz raz i...
-
Kiedy siać ogórki, a kiedy fasolkę szparagową, żeby nie było za późno? Kalendarz siewu warzyw 2022
Wielkimi krokami zbliża się termin siewu warzyw 2022. Aby cieszyć się owocnymi i zdrowymi plonami warto zastosować się do kilku pomocnych rad, które nam w tym pomogą. Niezbędne okaże się także odpowiednie przygotowanie. Jeśli zastanawiasz się kied...
-
Nowalijki najlepiej jeść na ciepło. Duszone rzodkiewki zrobią furorę na stole
Rozpoczyna się sezon na nowalijki. Które warzywa do nich zaliczamy i kiedy najlepiej je kupować? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
-
Sezon na nowalijki czas zacząć. Nim je jednak kupisz, sprawdź, czy wiesz o nich wystarczająco dużo
Od niedawna mamy sezon na nowalijki. W sklepach można znaleźć poro świeżych warzyw i owoców. Ale czy wiesz, na co zwracać uwagę wybierając je w sklepie lub na targu? Sprawdź, czy wiesz o tych roślinach wystarczająco dużo.
-
Sianie rzodkiewki - kiedy i jak zasadzić ją w ogrodzie?
Rzodkiewka to królowa nowalijek, jest łatwa w uprawie i nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Może rosnąć nie tylko w ogródku, ale także w doniczce na parapecie, czy skrzynkach na balkonie. Poza czerwonymi, możemy się również zdecydować na...
-
600-kilogramowa Barbara stanęła na podium. Jednak złoto należało się Angeli
Takie konkursy to my lubimy. Do Krapkowic zjechali się właściciele najbardziej okazałych dyń w kraju. Rekord Polski co prawda nie został pobity, ale zwyciężczyni Angela i tak ma się czym pochwalić.
-
Genialny sposób na dynię? Niech się wypcha. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis
Jesienią dynia obowiązkowo musi znaleźć się na stole. Przepisów na dania z jej dodatkiem jest cała masa - zarówno tych wytrawnych, jak i na słodko. A znacie zapiekankę w dyni?
-
Czerwona, żółta i zielona - co świadczy o kolorze papryki? Odpowiedź jest banalna
Która papryka jest najzdrowsza - zielona, żółta czy czerwona? Co wpływa na barwę tego warzywa? Jako że sezon na paprykę trwa, wyjaśniamy kilka ważnych kwestii.
-
Sezon w pełni, ale jest jedna zagwozdka. Czy można jeść surową cukinię?
Cukinię spożywamy zwykle po obróbce termicznej - grillowaniu, pieczeniu lub gotowaniu. A czy można ją jeść na surowo? Czy surową cukinią można się zatruć? Wszystko wyjaśniamy.
-
Kiedy zbierać cebulę? Wszystko zależy od wyglądu szczypioru
Cebula to jedno z najczęściej uprawianych warzyw. Wiele z nas hoduje ją w doniczkach lub przydomowych ogródkach. Jak ją uprawiać? Kiedy zbierać cebulę? Odpowiadamy!
-
Fasolka szparagowa - przetwory. Jak przygotować fasolkę szparagową na zimę? Podpowiadamy
Fasolka szparagowa kojarzy nam się najczęściej z latem, młodymi ziemniakami, jajkiem sadzonym i koperkiem. Warto jednak pamiętać, że tym pysznym warzywem można cieszyć się nie tylko latem i to bez straty witamin. Jak przygotować fasolkę szparagową...
-
Ewa Wachowicz zdradza swój przepis na ogórki. Fani zachwyceni. "Latem składam się z małosolnych"
Ogórki małosolne to niekwestionowany symbol lata. Gdy tylko na straganach pojawiają się te podłużne, zielone warzywa, rzucamy się na nie i zamykamy w słoju czy kamionkowym naczyniu. A jak ogórki małosolne robi Ewa Wachowicz?
-
Czy rabarbar można zamrozić? Jak przechowywać rabarbar w domu? Instrukcja krok po kroku
Czy rabarbar można zamrozić? Jak przechowywać rabarbar w domu? Rabarbar to warzywo o wielu właściwościach. Ma mnóstwo witamin i smakuje wyjątkowo. Co zrobić, żeby zachować ten smak na dłużej?