warzywa sezonowe
-
Sadzenie i uprawa ogórków gruntowych. Jak często powinniśmy je podlewać?
Uprawa ogórków gruntowych jest bardzo popularna w przydomowych ogródkach warzywnych. To delikatne i orzeźwiające warzywo jest lubiane i stanowi idealny dodatek do wielu dań. Właśnie dlatego warto poznać podstawowe zasady uprawy i wygospodarować...
-
Sianie rzodkiewki: jak i kiedy sadzimy rzodkiew? Zasady uprawy i właściwości zdrowotne
Uprawa rzodkiewki nie jest wielkim wyzwaniem, jeśli trzymamy się ściśle określonych reguł. Sprawdź, kiedy sadzimy rzodkiew i jak powinniśmy dbać o rosnące warzywo. Jak zasadzić rzodkiew, aby zebrać obfite plony? Jakie są właściwości zdrowotne...
-
Sadzenie cebuli dymki jest banalnie proste. O czym pamiętać?
Cebula to dodatek do wielu dań, ale też składnik o właściwościach prozdrowotnych, pomagający w zwalczaniu infekcji wirusowych. By móc stale cieszyć się jej smakiem oraz właściwościami, warto zastanowić się nad zasianiem jej w przydomowym ogródku l...
-
Jak rośnie ogórek? Jak obierać ogórka, żeby nie był gorzki? Wszystko, co musicie wiedzieć
Ogórek jest niesamowitym warzywem, ponieważ cieszy się zainteresowaniem nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Ogórek jest niskokaloryczny, zawiera właściwości prozdrowotne, a jego uprawą mogą zająć się nawet początkujący ogrodnicy. Ogórek:...
-
Kiedy siać koper ogrodowy? Sposób uprawy, suszenie
Koperek rośnie w przydomowych ogródkach bardzo często. Jest smaczny, zdrowy i łatwy w uprawie. Kiedy siać koper ogrodowy w grządkach? Jak uprawiać koper ogrodowy, aby cieszyć się jego smakiem? Zainteresowanym podpowiemy, gdzie kupić nasiona kopru...
-
Jak sadzić cebulę na szczypiorek w domu? Szczypiorek w doniczce
Jeśli w środku zimy zamarzy się nam świeży i pachnący szczypiorek, nie musimy wcale czekać do lata. Z powodzeniem możemy wyhodować szczypiorek w doniczce odpowiednio sadząc cebulę. Jak sadzić cebulę na szczypiorek? Sprawdzamy.
-
Wiosna na talerzu - jakie produkty warto jeść w marcu? Na liście królują nowalijki i swojskie smaki
Wiosna tuż tuż, a to oznacza jedno - zmiany w domowym menu oraz spora dawka witamin i świeżych produktów. W marcu na talerzach królować będzie cała masa zieleniny, ale i warzyw korzeniowych. Na wiele produktów będziemy musieli jeszcze poczekać,...
-
Co można zrobić z dyni? Przepisy na jesienne dania, przekąski i wypieki z sezonowego warzywa
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, która często gości w polskich domach. Sezonowy rarytas można przygotować na wiele smacznych sposobów. Wśród tych najbardziej popularnych jak zupa krem czy zapiekana z dodatkami warto wyróżnić smaczne makarony,...
-
Brukselka wychodzi gorzka? Dodaj do gotujących się warzyw szklankę tego produktu, a problem zniknie
Jeśli brukselka jest obiektem nienawiści tylko ze względu na gorzki smak, dodaj ten produkt w trakcie gotowania warzyw. Dzięki temu prostemu trikowi pokochasz mini kapustki. Szklanka nabiału gwarantuje smaczny efekt - brukselka będzie smakować...
-
Przepis na gulasz. Jednogarnkowe danie to jesienny must have. Kluczowy jest dodatek bulionu i warzyw
Tradycyjny gulasz to prawdziwy rarytas w domowym menu. Jednogarnkowe danie sprawdzi się idealnie w chłodne jesienne dni. Kluczowe dla smaku jest soczyste mięso i sezonowe warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Nie może zabraknąć także dodatku bulionu...
-
Wygląda jak sernik, ale nim nie jest. Ten wielkanocny przekładaniec jest lepszy
-
Czy można jeść czosnek z kiełkami? Nie popełniaj poważnego błędu
-
Twoje dziecko odetchnie pełną piersią. Substancje zaczerpnięte z natury podniosą komfort życiaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ciasto na szybko. Zamieszaj łyżką, upiecz i spróbuj - jest najpyszniejsze
-
Koperek w pudełku po lodach to najmniejsze zło. Tego lepiej nie mrozić
- Zapomniany przepis na kotlety ze śledzia. Jest zaskakujący, ale obłędny
- Poszłam do najlepszej restauracji w Polsce. Czułam się jak w Wersalu
- Tymbaliki wielkanocne to przysmak świąt. Z przepisu babci wychodzą najlepsze
- Soczysty schab w 15 minut. Najlepsze mięso na Wielkanoc potrzebuje tych przypraw
- Przepis na ciasto na pierogi. Ania Starmach podpowiada jak je szybko zrobić
-
Świeży makaron z dwóch składników. Dynia przygotowana w ten sposób zachwyci podniebienie
Świeży makaron wyłącznie z dwóch składników. Przepis włoskiego kucharza zaskakuje prostotą i wyjątkowym składnikiem. Wystarczy połączyć dynię z mąką, zagnieść ciasto i gotowe! Kolorowa, smaczna pasta z sezonowego warzywa świetnie smakuje z serami,...
-
Placki z dyni. Oryginalne pancakes w jesiennej wersji. Wystarczy połączyć kilka składników
Placki z dyni to oryginalny przepis na jesienne pancakes z sezonowych warzyw. Puszyste, delikatne i kolorowe racuchy to must have domowego menu. Wystarczy kilka prostych składników, mus z pieczonej dyni i gotowe! Rumiane placki można podać ze...
-
Blogerka podzieliła się przepisem na dyniowe pierogi leniwe. Nic, tylko palce lizać!
Wśród jesiennych obiadów i rarytasów nie może zabraknąć przepisów bazujących na sezonowych warzywach i owocach. Dyniowe pierogi leniwe z przepisu Ani Zyśk to prawdziwy hit. Delikatne i mięciutkie kluseczki spróbowane raz, na stałe wpiszą się w...
-
Pieczona dynia - jesienny rarytas w nietypowej odsłonie. Dwa składniki podkreślą smak warzywa
Sezonowe warzywa to prawdziwy rarytas zwłaszcza jesienią. Pieczona dynia to baza wielu przepisów, a także smaczna przekąska. Połączona z oryginalnymi dodatkami tworzy smaczny i aromatyczny duet. Sprawdź jak przygotować warzywo w łatwy i szybki...
-
Jesienne produkty spożywcze, po które warto sięgać w okresie przejściowym. Właściwości jesiennych warzyw i owoców
Jesienne produkty spożywcze to głównie te, które posiadają wysokie poziomy witamin i uprawiane są w danym sezonie. Poznaj kilka wyjątkowych warzyw i owoców, które powinny znaleźć się w każdym jesiennym menu.
-
Papryka konserwowa - przepis na domowe przetwory. Dwa składniki podkreślą smak sezonowych warzyw
Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć klasycznych receptur, które niemal zawsze świetnie smakują. Papryka konserwowa - przepis na sezonowe warzywa w aromatycznej zalewie. Idealny smak można uzyskać dzięki dobrze dobranym składnikom i...
-
Kiedy sadzić dynie? Te metody gwarantują owocne plony - kluczowa jest żyzna gleba i odpowiednie miejsce
Uprawa warzyw i owoców gwarantuje pyszne i zdrowe plony. Ważne jest jednak przestrzeganie kalendarza ogrodnika, dzięki czemu zbiory będą owocne, a uprawa nie prawi problemu. Kiedy sadzić dynie? Te metody prawią, że warzywo będzie nie tylko wyjątko...
-
Sałatka do grilla w trzy minuty. Błyskawiczny dodatek uwydatni smaki dań z rusztu
Sałatka do grilla w 3 minuty to ekstremalnie szybki przepis z sezonowych produktów. Dobrze dobrane składniki sprawią, że dania w rusztu będą smakować jeszcze lepiej. Gdy brak czasu, a goście oczekują na posiłek, warto przygotować błyskawiczny i...
-
Co zrobić z przerośniętymi ogórkami? Te przepisy sprawią, że sezonowe warzywa będą pełne smaku
Co zrobić z przerośniętymi ogórkami? Duże sztuki sezonowych warzyw, które nie spełniają warunków na kiszone lub małosolne można wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Wśród nich warto wyróżnić sałatkę w aromatycznej zalewie. Ta metoda sprawdzi s...
-
Sałatka z pomidorów do grilla w dwóch oryginalnych wersjach. Alternatywa dla pomidorowego klasyka
Wśród aromatycznych dań na ruszt, mięs, serów i warzyw nie może zabraknąć świeżych i lekkich dodatków. Sałatka z pomidorów do grilla w dwóch oryginalnych wersjach sprawdzi się idealnie. Warto nieco urozmaicić klasyczną wersję i dodać ciekawe dodat...
-
Genialne wykorzystanie cukinii wg Magdy Gessler. Zupa krem ze świeżych warzyw jest bezkonkurencyjnie pyszna
Aromatyczna, lekka, pełna smaku - to zaledwie garstka pozytywnych określeń tego letniego rarytasu. Genialne wykorzystanie cukinii wg Gessler to zupa krem ze świeżych, sezonowych i intensywnie zielonych warzyw. Odpowiednio dobrane składniki nadadzą...
-
Cukinia marynowana - domowe przetwory z sezonowego warzywa. Aromatyczna zalewa jest kluczowa
Cukinia to prawdziwa królowa wśród sezonowych warzyw. Niepozorny i delikatny smak jest doceniany szczególnie w letnich przepisach, gdzie często sięgamy po to zielone i lekkie warzywo. Możemy ją przygotować także w domowych przetworach. Cukinia...
-
Keczup z cukinii - przepis, który na stałe zagości w domowym menu. Ciekawa alternatywa dla pomidorów
Domowe przetwory są niezastąpione i wyjątkowo smaczne. Schyłek taka to idealny moment na przygotowanie soków, dżemów, kiszonek i innych smakołyków w słoikach z wykorzystaniem sezonowych produktów. W spiżarni nie może zabraknąć także sosów - keczup...
-
Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie? Do tej pory wiele osób popełnia podstawowy błąd
Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie? Okazuje się, że nawet to robimy źle. Teraz kiedy sezon na te warzywa trwa w najlepsze, warto byłoby w końcu się tego nauczyć. Jak robić to dobrze? Podpowiadamy.
-
Kiedy wyrywamy cebulę? Kluczowe są dwa czynniki. Zwróć uwagę na szczypior
Cebula to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Pasuje do większości dań - mięs, makaronów czy zup. Wiele osób decyduje się, by hodować ją w przydomowych ogródkach lub w doniczkach. Jednak często pojawia się wiele pytań związanych z jej uprawą...
-
Sałatka z kapusty i ogórków - przepis na letnie rarytasy zamknięte w słoiku. Idealny dodatek do obiadu
Wśród przetworów, które goszczą na półkach naszych spiżarni, nie może zabraknąć także obiadowych akcentów. Aromatyczna, pełna witamin i wyjątkowo smaczna sałatka z kapusty i ogórków to przepis na domowy, letni rarytas zamknięty w słoiku....
-
Zupa ze świeżych ogórków. Pyszny, domowy przepis na obiad z sezonowych warzyw - idealny na letnie dni
Zupa z zielonych, świeżych ogórków to danie idealne na letni obiad - kremowa, zielonkawa i zaskakująco pyszna. Przygotujesz ją błyskawicznie z zaledwie kilku tanich składników, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdzony...
-
Jak zrobić przecier pomidorowy? Kluczowe dla smaku są świeże zioła i dojrzałe warzywa sezonowe
Prawdziwą klasyką w kuchni są sosy - uwydatniają smak potraw i nadają apetycznej konsystencji. Jak zatem zrobić przecier pomidorowy? Kluczowe okażą się odpowiednio dobrane dodatki takie jak czosnek czy świeże zioła oraz wybór dojrzewających na...
-
Ogórki kanapkowe - przepis na smaczny rarytas, idealny na każdą okazję. Dodatek kurkumy podkreśli smak
Wśród pyszności i słoików, które wyposażają domową spiżarnię, nie może zabraknąć smacznych przetworów z sezonowych warzyw. Ciekawą alternatywą dla kiszonych i konserwowych są ogórki kanapkowe - przepis opiera się na aromatycznej zalewie z dodatkie...
-
Keczup z cukinii - ciekawa alternatywa dla oryginalnego przepisu. Produkt obowiązkowy w każdej spiżarni
Sezon letni to okres przygotowywanie smacznych i zdrowych przetworów. Wśród klasyków takich jak ogórki, dżemy czy soki nie może zabraknąć także aromatycznych sosów. Keczup z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznego przepisu - jest o wiele...
-
Placki z cukinii i ziemniaków - przepis na zdrowy i lekki obiad. Te dodatki sprawią, że wyjdą idealne
Wakacyjne menu pełne jest dań, które bazują na świeżych warzywach. Jednym ze smaczniejszych przepisów jest ten na placki z cukinii i ziemniaków. Lekki posiłek świetnie smakuje także z dodatkiem świeżych ziół czy marchewki. Przygotowanie jest...
-
Zupa krem z pieczonych pomidorów - aromatyczny smak lata z dojrzałych warzyw i ciekawych dodatków
Wśród najbardziej lubianych polskich zup jest oczywiście pomidorowa, która często gości na stołach szczególnie w okresie wakacyjnym, gdy świeże pomidory dominują nasze menu. Ciekawą i równie smaczną wersją jest zupa krem z pieczonych pomidorów. Ta...
-
Przepis na pikle z ogórków. Aromatyczna i chrupiąca przekąska z sezonowych warzyw zamknięta w słoiku
Sezonowe warzywa to idealny składnik dla wielu domowych i smacznych przetworów. Jednym z nich jest przepis na pikle z ogórków, który nie tylko ma wyjątkowy smak, ale także skrywa wiele cennych wartości odżywczych. Smak lat zamknięty w słoiku, będz...
-
Jak układać ogórki do kiszenia? Wyjdą chrupiące i aromatyczne, jeśli zastosujesz te domowe metody
Domowe przetwory nie mają sobie równych. Najczęściej i najchętniej przygotowujemy ogórki, jednak niewiele osób pamięta jak je układać do kiszenia. Ten niepozorny podpunkt w przepisie odgrywa ważną rolę i wpływa na aromatyczny smak oraz efekt końcowy.
-
Pasztet z cukinii - przepis na wegetariański rarytas. Kluczem dla smaku są świeże zioła i te przyprawy
Pasztet z cukinii to przepis na prawdziwy, letni rarytas. Świeże sezonowe warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że nikt mu się nie oprze. Wegetariański przysmak świetnie smakuje podany na śniadanie, lunch lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.
-
Pasztet z cukinii - przepis. Przepyszny odpowiednik wyrobu z mięsa. Rozpływa się w ustach
Pasztet z cukinii - przepis na fantastyczny odpowiednik mięsnego pasztetu. Istna bomba witaminowa. Wygląda rewelacyjnie, smakuje obłędnie i rozpływa się w ustach. Zachęcamy do wypróbowania poniższego przepisu.
-
Placki z cukinii - przepis idealny na letni i lekki obiad. Smakują obłędnie z dodatkiem śmietany
Placki z cukinii to przepis idealny na lekki, letni obiad. Bazowy składnik, którym jest cukinia, jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale i zdrowy, a odpowiednio dobrane dodatki podkreślą całość i nadadzą plackom wyjątkowego charakteru. Przygotowanie...
-
Ile kosztuje bób? Cena drastycznie spada z dnia na dzień, ale taniej nie zawsze znaczy lepiej
Trwa szczyt sezonu sezonowych warzyw w tym bobu. Ceny torebek jasnozielonych ziaren powoli się unormowały, jednak podaż nadal jest wysoka, ale niestety nie ma zbytu. Rolnicy i plantatorzy obawiają się, że stawka spadnie jeszcze niżej, tym samym...
-
Bób - przepisy na letnie dania i przekąski. Te produkty wzbogacą i uwydatnią smak sezonowego rarytasu
Bób - przepisy na lekkie i smaczne dania idealne na upalne dni. Sezonowe warzywo świetnie smakuje jako zdrowa przekąska, ale jest także świetnym dodatkiem do wielu posiłków. Te połączenia smaków zachwycają prostotą i jednocześnie rozpieszczają...
-
Jak ugotować bób? Zastosuj się do tych kilku zasad, a wyjdzie idealny
Bób to uwielbiane warzywo strączkowe. Można przygotować je na wiele sposobów, na przykład ugotować na parze lub upiec. Niestety, w żadnym z tych przypadków nie unikamy błędów, które sprawiają, że bób nie jest smaczny.