warzywa sezonowe
-
Najprostsza surówka na świecie, a smakuje obłędnie. Chrupie jak szalona i orzeźwia w ciepłe dni
Latem nie ma nic smaczniejszego niż zdrowa surówka z młodej kapusty. Ten idealny dodatek do obiadu smakuje najlepiej właśnie teraz, kiedy warzywa ą świeże i delikatne. Póki można je znaleźć na targowisku, grzechem byłoby jej nie przyrządzić.
-
Najpierw odsączam, później panieruję. Ta przekąska zawsze wychodzi złocista i chrupiąca
Początek sierpnia to najlepszy czas na dania z cukinii. W końcu to właśnie teraz można dostać najdorodniejsze i najsmaczniejsze okazy. Dzięki charakterystycznemu, ale dość delikatnemu i neutralnemu smaku można z nich wyczarować najróżniejsze dania...
-
Wrzuciłam na grilla i po kilku minutach miałam obiad. Zajadałam się bardziej niż kotletami
Lato to idealny czas, aby wyciągnąć grilla z garażu i przygotować pyszny posiłek. Na nim można zrobić cokolwiek się tylko chce, bo wszystko wychodzi naprawdę smaczne. Jeśli chcesz zrobić coś szybkiego i sycącego, wrzuć to warzywo. Po kilku minutac...
-
Gdy spróbujesz tego smarowidła opadnie ci szczęka. Głównym składnikiem jest cukinia
Jedzenie kanapek jest bardzo popularne i każdy z nas bardzo je lubi. Jednak czasem i nawet klasyczne smarowidła, czy dodatki do kanapek mogą nam się znudzić. Jeśli i ty czujesz nudę w tej kwestii, to ten przepis całkowicie to zmieni. Ta pasta...
-
To najlepsze przetwory z cukinii na zimę. Do zalewy dodaję łyżeczkę tego sosu. Teściowa zaniemówiła
Marynaty to najprostszy sposób na cukinię w słoikach. Przetwory przygotowane na zimę są zdrowe i wyjątkowo łatwe do wykonania. Uniwersalny smak tego sezonowego warzywa sprawia, że można go przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jeśli więc nie wies...
-
Nadaje się nie tylko do słoików i leczo. Ułóż ją w naczyniu, zalej i wstaw do piekarnika
Szukasz prostego i szybkiego sposobu na letni obiad? Użyj tego warzywa w oryginalny sposób i zaserwuj najbliższym smak, który zapamiętają na długo. Po pierwszym kęsie będziesz wiedzieć, że to danie zostanie w twojej rodzinie na dłużej.
-
To danie babcia robiła mi w wakacje. Ten wyrazisty smak pamiętam po dziś dzień
Każdy z nas ma w pamięci danie, które kojarzy się z beztroskimi chwilami dzieciństwa. Może to być aromatyczny rosół babci, chrupiące placki ziemniaczane, czy słodki kompot z letnich owoców. Dla mnie takim wspomnieniem jest poniższe danie, które...
-
Chcesz zjeść frytki? Nie rób ich z ziemniaków. To warzywo sprawdza się w tej roli lepiej
Frytki, jakie znamy robione są z klasycznych ziemniaków, lub batatów. Mało kto decyduje się na przygotowanie ich z innego produktu. My się tego podjęliśmy i okazało się, że to był świetny wybór. O tej porze roku te frytki sprawdzają się najlepiej,...
-
Lepszej przekąski nie znajdziesz. Bułkę tartą zamieniłam na inny składnik i usmażyłam chrupiące plastry
Latem możemy wybierać spośród całej masy sezonowych warzyw, które idealnie dopełniają lekkie dania. Chrupiąca cukinia w panierce nigdy nie zawodzi swoim smakiem. Jeśli nie masz zatem pomysłu na obiad czy szybką przekąskę, wiesz, co robić.
-
Jak mrozić fasolkę szparagową? Pamiętaj o ważnym kroku, a będziesz cieszyć się jej smakiem przez cały rok
Świeżymi sezonowymi warzywami można cieszyć się tylko przez kilka miesięcy w roku. Są jednak sposoby na to, aby zachować ich smak na dłużej. Dzięki mrożeniu fasolka szparagowa będzie pyszna, jędrna i zachowa pełnię wartości odżywczych. Warto ją...
-
To danie ratuje mnie w upały. Robię je w kilka minut, a później jem przez najbliższe dni
W ostatnich dniach pogoda pokazała, że może nas naprawdę wymęczyć. Upał, który nam doskwiera może być męczący i wiele osób może nie wiedzieć jak sobie z nim poradzić. Na szczęście istnieją dania, które mogą nas pomóc z walką z gorącem. Poniższą...
-
Przepis na idealną surówkę? Proszę bardzo! Wyczarujesz ją w okamgnieniu. Tajemnica tkwi w słodkim dodatku
Surówka z cukinii surowej to mój hit na lipiec i sierpień. W końcu to letnie sezonowe warzywo świetnie sprawdza się do wyczarowania lekkich sałatek do obiadu. Nie trzeba jej nawet gotować! To niezwykle prosta w przygotowaniu propozycja, która może...
-
Młoda kapusta z babcinego przepisu się znudziła? Zrób odważną wersję z mleczkiem, a nie pożałujesz
Zamiast po raz kolejny szykować gar młodej kapusty z babcinego przepisu, postaw na nieco bardziej zwariowaną wersję. Do sezonowego warzywa wystarczy bowiem dodać azjatycki składnik, by uzyskać prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Spróbuj tej wersji...
-
Sezonowy rarytas zamieniam na zdrową przekąskę. To tania i odchudzona wersja sklepowych chipsów
Zamiast objadać się kalorycznymi przekąskami ze sklepu, postawiłam na domowe rozwiązanie w odchudzonej wersji. Chipsy z bobu to rarytas, któremu nikt się nie oprze. Robię go ekspresowo z kilku tanich i łatwo dostępnych produktów. To idealny raryta...
-
Do fasolki szparagowej nie dodaje już masła i bułki. Teściowa zdradziła mi sekret obłędnej omasty
Fasolka szparagowa to klasyka, której nic nie zastąpi. Babciny przepis warto jednak nieco urozmaicić i zrezygnować z oklepanej bułki tartej z masłem. Zamiast tego wrzuć do warzyw włoski specjał, który podkreśli smak i sprawi, że każdy poprosi o...
-
Gorzkie ogórki nie są mi straszne. Mam na nie niezawodny patent, wystarczy zadbać o odpowiednią kąpiel
Uprawa warzyw cieszy się dużą popularnością, jednak niektóre gatunki lubią płatać figle. Gorzkie ogórki to zmora wielu osób, jednak jak się okazuje, trafne sztuki wcale nie muszą wylądować na kompoście. Wystarczy babcina metoda, która nic nie...
-
Nie ziemniaczane i nie z cukinii. Placki z bobu to najlepsze co zaserwujesz w te wakacje
Ziemniaczane to klasyka, a te z cukinii szybko się nudzą. Właśnie dlatego warto wypróbować placków z bobu, które są pełne smaku, witamin i niespodzianek. Sezonowy rarytas w tym wydaniu to prawdziwe mistrzostwo, od którego można się szybko uzależni...
-
Ta sałatka grecka to moja pamiątka z wakacji na Korfu. Właściciel hotelu robił ją z czterech warzyw
Nie da się ukryć, że w gorące, letnie dni najlepiej smakuje lekka kuchnia bogata w owoce, warzywa i kolorowe dodatki. Propozycją idealną na obiad, lunch lub przystawkę do grilla jest sałatka grecka. Oryginalnego przepisu nauczyłam się podczas...
-
Sezon na to wiosenne warzywo powoli się kończy. Teraz jest najlepszy czas, żeby je wykorzystać
To już ostatnie tygodnie na zdobycie świeżego i dobrego rabarbaru, po połowie czerwca będzie już za późno, ponieważ powoli kończy się na niego najlepszy sezon. Jeśli jeszcze nie przygotowałeś żadnego dania z tym pysznym dodatkiem, teraz jest...
-
Placki z cukinii w nowej odsłonie. Dodaję ten składnik zamiast mąki, dzięki czemu obłędnie chrupią
Placki z cukinii to czerwcowy rarytas, który można serwować na obiad lub na kolację. Jak jednak je przygotować, by obłędnie chrupały i pięknie się przypiekały na patelni? Zamiast dodawać mąkę, zamień ją na śniadaniowy produkt - prosta zmiana da...
-
Gotowanie bobu to łatwizna. Babcia zdradziła mi trik. Rarytas zjesz ze smakiem, a brzuch będzie płaski
Sezon na bób nie jest długi, dlatego nie ma co odkładać tego pysznego smaku na później! Jak zatem ugotować zielony rarytas, by nie wzdymał i pozostał apetyczny? Babcia ma na to sprawdzony sposób, wystarczy pamiętać o kilku szczegółach. Dzięki nim...
-
Placki z cukinii mogę jeść na okrętkę. Ten przepis bije na głowę klasykę. Są tanie, lekkie i chrupiące
Brakuje pomysłu na lekki, letni obiad? Zamiast katować pierogi, naleśniki i inne mączne specjały, wypróbuj mojego sprawdzonego przepisu na placki z cukinii. Idealnie chrupią, są miękkie, a wnętrze kryje obłędnie smaczną i zieloną niespodziankę....
-
Masz chęć na ogórki, ale rosną marnie? Zastosuj japońską metodę, a grządki będą pełne plonów
Ogórki to jedne z chętnie uprawianych warzyw w Polsce. Tradycyjne metody mogą jednak nie zawsze dawać owocne plony. Na szczęście japoński sposób zdradza ważny szczegół, dzięki któremu grządki będą pełne warzyw - na dodatek zdrowych i smakowitych.
-
Początek czerwca to czas na cukinię. Zrób z niej smaczne placki, ale mąkę zamień na inny składnik
W upalne dni nie ma nic lepszego niż lekka i zdrowa kuchnia. Z początkiem czerwca warto sięgać po sezonowe warzywa, od których uginają się półki straganowe. Jeśli wpadła ci w oko cukinia, możesz z niej przygotować wiele pysznych dań. Jednak nie ma...
-
Popularne sezonowe warzywo może być toksyczne. O tym trzeba wiedzieć przed kolejnym zakupem
Szparagi cieszą się dużą popularnością, głównie ze względu na swój wyjątkowy smak oraz wartości odżywcze. Niestety okazuje się, że mają właściwości chłonące toksyczne substancje. Nie każdy też może je spożywać. Dlaczego?
-
To najbardziej wiosenna zupa, jaką możesz zrobić. Każdy zje przynajmniej 3 porcje
Wiosna to nie tylko coraz wyższe temperatury, słońce za oknem i coraz dłuższe dni. To również pyszne produkty sezonowe. Aktualnie jest sezon na to warzywo i potrwa do końca tego miesiąca. Warto je wykorzystać nie tylko jako dodatek do mięs z grill...
-
Małosolne z przepisu Ewy Wachowicz mają tajny składnik. Dodaj ten produkt do słoika, a nie pożałujesz
Ogórki małosolne to klasyka, której ciężko się oprzeć. Sezonowy rarytas można jednak przygotować nieco inaczej. Ewa Wachowicz ma sprytny patent na podrasowanie tradycyjnego smaku - wystarczy dodać do słoja jeden niepozorny składnik.
-
Mdły kalafior odchodzi do lamusa. Zalewam go tym sosem i wstawiam do piekarnika. Smak mistrzowski
Rozgotowany kalafior odejdzie w zapomnienie, jeśli zastąpisz go tym rewelacyjnym przepisem. Wystarczy, że zapieczesz warzywo w kremowym sosie, by każdy poprosił o dokładkę. Tego smaku nie da się podrobić, a co najciekawsze, danie jest gotowe w...
-
Zapomnij o chemicznych zraszaczach. Oprysk z drożdży na pomidory działa cuda i kosztuje grosze
Oprysk z drożdży to polecany środek, który w ogrodzie może zdziałać cuda. Wystarczy sięgnąć po produkt, który zazwyczaj króluje przy robieniu wypieków i odpowiednio go połączyć z wodą. Z tym sprytnym i naturalnym trikiem pomidory, ogórki i inne...
-
Ogórki kiszone znowu spleśniały w słoiku? Stosuję banalny trik babci, zawsze wychodzą chrupiące i nie syczą
Ogórki kiszone to rarytas, który znajdziemy niemal w każdej spiżarni czy lodówce. Ukochany przysmak Polaków lubi jednak czasami płakać figle. Ogórki czasami potrafią spleśnieć w słoiku. Od lat stosuję patent mojej babci, który niweluje ten problem...
-
Zielone liście nie tylko smakują, ale i poprawiają trawienie. Jem je o poranku, a kilogramy znikają
Jedni go nienawidzą, inni zaś kochają. Szpinak o którym mowa to obłędne warzywo, które nie tylko może wybitnie smakować, ale i przynieść nam wiele korzyści. Chrupiące, zielone liście wspomagają odchudzanie i pobudzają metabolizm. Sprawdź nasze tri...
-
Ta surówka z młodej kapusty jest smaczniejsza nawet od mizerii. Zawsze gdy ją serwuję, znika w mig
Szukasz pomysłu na orzeźwiającą, lekką i kolorową surówkę do obiadu? Zamiast po raz kolejny serwować klasyczną mizerię lub colesław postaw na sezonowe smaki. Młoda kapusta w połączeniu z tymi składnikami to rarytas obok, którego żaden smakosz nie...
-
Racuchy z tym pysznym warzywem są hitem wiosny. Przygotuj pyszne racuchy według przepisu Ewy Wachowicz
Zapomnij o tradycyjnych racuchach, ponieważ ten składnik zapewni ci nowych silnych wrażeń. Niecodzienny pomysł z wykorzystaniem sezonowego warzywa, nazywanego również owocem, to hit tej wiosny. Sekret na przygotowanie pysznych racuchów zdradziła E...
-
Mieszkasz w bloku i nie masz ogrodu? Te warzywa z powodzeniem możesz uprawiać na balkonie
Mogłoby się wydawać, że mieszkając w bloku nie ma się za dużych szans na to, by mieć pod nosem świeże warzywa. Nic bardziej mylnego, ponieważ nawet na balkonie można uprawiać smakołyki, które później lądują na naszych talerzach. Poniżej...
-
Dzięki temu cebula będzie rosła jak szalona. Sąsiadki będą pytać, jak to zrobiłaś
Nic bardziej nie cieszy jak warzywa, które zerwaliśmy z własnego ogródka. Mamy je pod nosem i możemy o każdej porze dnia i nocy po nie sięgnąć, a do tego ich smak zachwyca nas podwójnie. By jednak warzywa świetnie rosły, a plony były bardziej...
-
Czy wiesz, o jakie owoce i warzywa pytamy w naszym egzotycznym quizie?
W dzisiejszym quizie pytamy was o owoce i warzywa, które pochodzą z egzotycznych zakamarków świata. Czy znacie wszystkie z nich, czy może o niektórych nie mieliście pojęcia? Sprawdźcie swoją wiedzę i zgarnijcie komplet punktów!
-
Surówka z brokuła to najlepsze co mnie spotkało w tę majówkę. To zielona dawka witamin i smaku
Nie tylko mizerią i zasmażaną, młodą kapustą człowiek żyje! Do majowego menu warto włączyć także zieloną surówkę, która poza solidną dawką witamin gwarantuje także nieziemski smak. Wystarczy połączyć brokuła z innymi warzywami i kremowym sosem, by...
-
Do ogórków dodaję te dwa składniki. To przepis, który przywiozłam od szwedzkiej przyjaciółki
Surówką, która bez dwóch zdań króluje na wiosennym, stole jest oczywiście tradycyjna mizeria. Klasyka doczekała się wielu ciekawych wersji, jednak ta nie ma konkurencji, bo smakuje wręcz wyśmienicie. Mowa tu o szwedzkiej mizerii, którą poznałam...
-
Niesłusznie zapomniane warzywo jest bogate w cenne składniki. Zrobisz z niego zupę, sałatkę i kiszonkę
Zapomniane warzywo wraca na salony i to w obłędnie smacznej odsłonie. Poznaj skorzonerę, która może śmiało zastąpić pietruszkę czy nawet szparagi. Można wyczarować z niej niemal wszystko - od fikuśnych sałatek, po zupy, kiszonki czy nawet łakocie...
-
Surówka z młodej kapusty zwiastuje wiosnę na talerzu. Dodaję też owoc, wychodzi bajkowa kompozycja
Wiosenne dodatki do obiadu nie kończą się na mizerii, duszonej marchewce czy miksie zielonych sałat. Z naszym przepisem przygotujesz najlepszą na świecie i pełną witamin surówkę z młodej kapusty. W składzie znajdziesz jednak małą niespodziankę w...