warzywa sezonowe
-
Lekkie i chrupiące placuszki z cukinii bez smażenia. Dodaj do nich jeszcze jeden składnik, który maksymalnie podkręci smak
Cukiniowy szał właśnie się zaczął. Na straganach pojawia się coraz więcej sezonowych warzyw, a gospodynie stają na głowie wymyślając nowe przepisy. Ta receptura na placki, choć nie odkrywa niczego nowego, różni się od tradycyjnego przepisu znacząc...
-
Placki z cukinii to przepis na smaczny i lekki obiad idealny na lato. Tak podane skradną serce każdego
Lekkie obiady przygotowane w ekspresowym tempie to latem prawdziwy skarb. Szczególnie ceni się te, z dodatkiem sezonowych dóbr, jak np. ziemniaki, kapusta i masa świeżych ziół. Przepis na placki z cukinii to absolutny numer jeden - są smaczne,...
-
Czasami perfekcja tkwi w prostocie. Przepis na zupę dyniową jest na to idealnym przykładem
Zupa dyniowa to synonim schyłku lata i początku jesieni. Kolorowa, esencjonalna i pełna witamin strawa jest banalna w przygotowaniu, jednak nic nie pobije tego wyjątkowego smaku. Baza z warzyw to jednak nie wszystko - tu liczy się także odrobina...
-
Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią to absolutny hit tego lata. Jest słodko, smacznie i ...zdrowo
Ciasto z cukinii to nietypowy, oryginalny i obłędny smaczny wypiek. Skład w pierwszym momencie może szokować, jednak dodatek sezonowego warzywa gwarantuje wilgotny, rozpływający się w ustach placek, który ma zrównoważoną porcję słodyczy i witamin....
-
Ketchup z cukinii to fenomenalny sos i must have w spiżarni. Ta wersja bije klasykę na głowę
Schyłek lata jest urodzajny w wiele smacznych kąsków. W sierpniu królują pomidory, które chętnie przetwarzamy na wiele sposobów, w tym na popularne sosy. Warto poznać jednak ciekawą alternatywę - mowa tu o ketchupie z cukinii, która właśnie teraz...
-
To już! Przepisy na dania z dynią wracają w wielkim stylu. Zrobisz z niej nie tylko zupę, ale i makaron
Schyłek lata to pora gdy w sklepach i na targach pojawiają się nieco inne składniki, podobne jak w domowym menu. Idealnym przepisem na danie z dynią jest ekspresowy makaron - obłędnie smaczny, kolorowy i pełen witamin. Zapomnij więc o nudnej paści...
-
Idealny obiad na upały to esencja kolorów i smaków. Chłodnik litewski w tym wydaniu nie ma sobie równych
Chłodnik litewski to przepis na idealny obiad w upalne dni. Zupa przygotowana z sezonowych warzyw to esencja smaków, kolorów i jednocześnie spory zastrzyk witamin. Taki duet gości w tradycyjnej kuchni od dawna, jednak nasza wersja nie ma sobie...
-
Masz nadmiar pomidorów i zastanawiasz się jak je wykorzystać? Sprytny trik gwarantuje świeżość i smak
Sierpień to miesiąc w którym pomidory smakują najlepiej - są soczyste, dorodne i świeże. Jeśli ten letni rarytas zalega w twojej kuchni, wystarczy, że wykorzystasz ten sprytny trik. Obejdzie się bez wekowania i przekładania ich do słoików. Mrożone...
-
Marzą ci się obfite plony pomidorów? W tym roku już za późno, ale zachowaj nasiona na kolejny sezon. Ta metoda będzie idealna
Wraz z sierpniem przychodzi czas, w którym kończy się szczytowy sezon wielu owoców i warzyw. Choć wiele z nich pojawiać się będzie jeszcze jesienią, to na sadzenie nowych nie ma już czasu. Na szczęście nic straconego, bowiem można w łatwy sposób...
-
Ogórki kiszone inaczej, czyli odrobina tradycji i szaleństwa w jednym. Takie słoje są idealne na zimę
Zastanawiasz się nad aromatycznymi przetworami na zimę? Dodaj do klasycznych kiszonych jedno warzywo, a smak będzie o niebo lepszy. Wystarczy dodać do połowy słoików z ogórkami ten zielony dodatek i całość zalać tradycyjną zalewą. Taki duet to...
- Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. Zniknie w dzień
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Postaw ją na stole, a zostanie uznana za lepszą niż gyros
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Biała kiełbasa nie tylko do żurku. Zapiecz ją w tym sosie
- Ta sałatka smakuje o niebo lepiej niż jarzynowa. Idealna na Wielkanoc
- Jak wykorzystać wodę z parzenia kiełbasy w kuchni? Poznaj łatwe sposoby
- Poradzisz sobie w cukierni? Zdobądź w tym quizie komplet i jesteś mistrzem
- Śledź w tym wydaniu to niemały rarytas. Tu rządzą kolorowe dodatki
-
Przygotuj ogórki kiszone w ten sposób, a będą idealnie twarde i chrupiące. Sekret tkwi w tym składniku
Domowa spiżarnia wraz z końcem lata powoli zapełnia się smakowitymi przetworami. Jednym z prawdziwych rarytasów są oczywiście ogórki. Jak je zatem ukisić, by były przyjemnie chrupkie, twarde i pełne aromatu? Sekret tkwi w prostym dodatku, który...
-
Pomidory do słoików na zimę, czyli do wyboru do koloru. Jest zdrowo, smacznie i oryginalnie
Ogórki, kiszonki i dżemy to nie wszystko - w domowej spiżarni nie może zabraknąć tego akcentu. mowa tu o pomidorach w słoikach na zimę, które można przygotować w kilku ciekawych odsłonach. Klasyczna sprawdzi się na zupę, a wersja z wykorzystaniem...
-
Plony pomidorów niedojrzałe jak twój były? Mamy na to sprawdzony sposób. Wystarczy odżywka z tych nasion
Pomidorowy sezon już w pełni, a twoje plony nadal nie dojrzały? To jeszcze nie oznacza nic złego, jeśli jednak marzy ci się delektować ich smakiem jak najszybciej, warto potraktować je sprawdzoną mieszanką. Domowy nawóz z nasion sezamu to ogrodnic...
-
Bardziej aromatyczne niż sałatka szwedzka, łagodniejsze od krokodylków. Dla tych ogórków stracisz głowę
Sezon ogórkowy trwa w najlepsze, a idąc na rynek można zaobserwować ludzi wychodzących z całymi workami tych pysznych warzyw. Nie każdy jednak będzie je kisił, bowiem pomysłów na przetwory jest od groma. Bezkonkurencyjnym hitem okazały się ogórki ...
-
Sałatka ogórkowa jakiej jeszcze nie było! Włóż warzywa do woreczka, przyszykuj tłuczek i voila!
Klasyczne surówki i sałatki smakują tak samo i nie robią już na tobie wrażenia? Weź ogórki, woreczek i tłuczek. Tak powstaje najlepszy dodatek do obiadu! Ważne jest jednak dokładne ubicie sezonowych warzyw - wtedy smakują najlepiej i o dziwo także...
-
Co zrobić z cukinii? Z warzyw wyczarujesz obłędny ketchup, przy nim te sklepowe mogą się schować
Sos pomidorowy zna niemal każdy - dodajemy go do makaronu, pizzy i zapiekanek. Klasykę warto jednak podmienić, szczególnie gdy w domu mamy zapas sezonowych warzyw! Ketchup z cukinii jest wyborny i z pewnością rozpieści kubki smakowe całej rodziny!...
-
Nie tylko ogórkami żyje człowiek! Kiszone zielone pomidory to obłędny przysmak, który odmieni spiżarkę
W domowej spiżarni nigdy nie brakuje ogórków, fikuśnych sałatek, sosów i owocowych smakołyków. Co jednak z nieco bardziej wymyślnymi przepisami? Przedstawicielem tej dziedziny są kiszone zielone pomidory, które wybornie smakują, a ich przygotowani...
-
Soczyście zielona, jednak znacznie lepsza od mizerii. Obłędna surówka króluje na niemieckich stołach
Mizeria to królowa wśród tradycyjnych dodatków do obiadu. Nasi niemieccy sąsiedzi mają jednak ciekawą i równie zieloną alternatywę - na próżno jednak szukać w składzie ogórków! Tu króluje inne sezonowe, intensywnie zielone i zdrowe warzywo. Mowa t...
-
Niezawodna surówka, która pasuje do każdego obiadu. Jest lekka, kolorowa i obłędnie smaczna
Proste, zdrowe i pełne smaków dodatki obiadowe nie mają sobie równych. To właśnie dlatego przykładowa mizeria czy kapustka zasmażana obnoszą taki sukces! Kluczem do sukcesu są bowiem niewymyślne i łatwo dostępne składniki - propozycja bazująca na...
-
Zapomnij o miękkiej, pomarszczonej papryce. Z tym sprytnym trikiem pozostanie świeża znacznie dłużej
Nie ma nic gorszego niż wiotkie, pomarszczone warzywa, które dosłownie puściły korzenie w naszej lodówce. Jak się okazuje, papryka może być przechowywana długie tygodnie, jednak kluczem do sukcesu jest kilka drobnych szczegółów. Podstawą jest jedn...
-
Niech ta przyjaźń wiecznie trwa. Przepis na młodą kapustę z koperkiem to duet, którego nic nie pokona
Zamiast marzyć o niebieskich migdałach, wystarczy, że przygotujesz młodą kapustkę zasmażaną. To banalne danie niemalże rozpływa się w ustach i natychmiast pobudza zmysły, przypominając wiejską kuchnię babci. Tu nie trzeba wiele - kluczowa jest...
-
Ogórki kiszone to już przeżytek. Do słoika włóż to sezonowe warzywo i zrób kiszonki jak zawsze. Efekt powali cię na kolana
Lekarze przypominają, że kiszonki są niezwykle zdrowe, a każdy z nas powinien spożywać ich zdecydowanie więcej w codziennej diecie. Niestety większość osób je wyłącznie ogórki kiszone i to od czasu do czasu, lub kapuśniak ugotowany na kiszonej...
-
Chcesz mieć plony większe niż w ogródku sąsiada? Zastosuj tę sprawdzoną metodę. Moja babcia robi tak od lat i poleca każdemu
Każdy ogrodnik, niezależnie, czy profesjonalista, czy amator, marzy o dorodnych plonach. Im większe i smaczniejsze, tym lepiej. Jak jednak osiągać takie wyniki w uprawie warzyw? Kluczem jest odpowiednia pielęgnacja, a szczególnie jeden z jej etapó...
-
Ogórki w słodkiej zalewie to nie żart, a przepis na wyborne szaleństwo. Kluczowe są pachnące dodatki
Gdy ci smutno, gdy ci źle... sięgnij po ogórki w słodkiej zalewie! To nie żarty, czy pomyłka w produkcji domowych przetworów, a wyśmienita receptura, która odmieni twoje postrzeganie klasycznych smakołyków ze spiżarni. Wystarczy odpowiednia zalewa...
-
Co zrobić z bobu? Niby prosta sałatka, a z tymi dodatkami wygląda jak z najlepszej restauracji
Sezon na bób nie jest długi, dlatego nie ma co odkładać tego pysznego smaku na później! Warzywo można zwyczajnie ugotować, ale po co, skoro przepis na kolorową i niebywale zjawiskową sałatkę jest o niebo lepszy! Podobnie jak podsmażenie zielonych...
-
Placki z cukinii to przepis na mistrzowską ucztę. Magda Gessler dodaje do nich odrobinę słonego nabiału
Sezon na świeże warzywa w pełni, dlatego warto sięgnąć po te obłędnie smaczne i wartościowe. Przepisem idealnym będą zatem zielone placki z cukinii według Magdy Gessler. Restauratorka wie, jak je przygotować by były niebiańsko chrupiące - klasykę...
-
Zwykła sałatka szwedzka odchodzi do lamusa. Teraz pora na zupełnie nową, odmienioną wersję luksusową
Sałatkę szwedzką zna niemal każdy - to prawdziwa klasyka, która często dopełnia obiad. Przepis dobrze znany babciom może się niestety szybko znudzić, dlatego warto nieco poeksperymentować i postawić na nieco ciekawszą, azjatycką wersję sezonowych...
-
Zupa, która robi się sama. Włóż do piekarnika, zmiksuj i podaj na obiad. Nie ma żadnej konkurencji
Zupa wykonana z tego warzywa to idealna propozycja na obiad w dni, kiedy żar leje się z nieba. Wykonanie jest błyskawiczne, a składniki zapewne masz już w kuchni. Aby ją zrobić, wystarczy, że składniki włożysz do piekarnika, a później je zmiksujesz.
-
Pasztet z cukinii to idealny smakołyk o tej porze roku. Ten trik sprawi, że będzie obłędnie kremowy
Pasztet z cukinii to doskonały pomysł na przetworzenie dużej ilości sezonowych warzywa, ale także wyśmienita uczta dla podniebienia. Wegetariańska wersja klasyka, który często króluje na polskich stołach, jest banalna w przygotowaniu, kusi aromate...
-
Wyśmienity przepis na ogórki kiszone jak u babci. Do słoików dodaj jeszcze to warzywo, a smak będzie nie z tej planety
Ogórki kiszone to gwiazdy każdego posiłku. Potrafią wynieść smak potrawy na wyższy poziom, a do tego są szalenie zdrowe. Te popularne w Polsce przetwory można jeszcze dodatkowo podrasować. Wystarczy dodać kilka cukinii, by stworzyć kulinarne dzieł...
-
Ten nawóz nie ma sobie równych. Pomidory będą rosły duże i soczyste, a ponadto w zabójczym tempie
Uprawa pomidorów nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Rośliny te wymagają specjalnych warunków i odpowiedniej pielęgnacji, by plony były smaczne i obfite. Od ogrodników wymaga się, żeby przede wszystkim regularnie podlewali i nawozili swo...
-
Ten sezonowy rarytas deklasuje mielone i schabowe. Zrób go teraz, bo będzie za późno
Kuchnia letnia charakteryzuje się lekkimi potrawami, które świetnie sprawdzają się w upalne dni. Wykorzystuje się wtedy sezonowe produkty, o których zimą można tylko pomarzyć. Aby w pełni wykorzystać to, co daje nam natura, udostępniamy ten przepi...
-
Pierogi ruskie tak dobre, że babcia poprosi cię o przepis. Do farszu dodaj to warzywo, a nadzienie będzie obłędnie kremowe
Pierogi ruskie to bezapelacyjnie ikona polskiej kuchni tradycyjnej. Delikatne ciasto i subtelny, lekko słony farsz, a do tego okrasa z cebulki to połączenie idealne, uwielbiane przez tysiące smakoszy z całego świata. Można jednak pierogi ruskie...
-
Obiad gotowy w 30 minut. Wrzuć, zamieszaj, a cała reszta robi się sama. Tej zupy nie da się popsuć
Smaczne zupy od zawsze były pierwszym wyborem wielu Polaków. Utarło się bowiem, że to właśnie one są lekkie i szybkie w przygotowaniu. Pomimo tego mogą zapełnić brzuch na długi czas. Wykorzystanie do nich sezonowych warzyw może być dobrym wyborem,...
-
Mdła zupa kalafiorowa? W ten sposób tego unikniesz. Ewa Wachowicz dodaje kremowy i delikatny składnik
Zupa kalafiorowa to prawdziwa klasyka w letnim menu. Przepis warto jednak odrobinę podrasować - Ewa Wachowicz ma na to sprawdzony sposób. Zamiast śmietany dodaje inny, kremowy składnik. Wówczas danie jest delikatne, aksamitne i o niebo lepsze....
-
Podlej ogórki tą magiczną miksturą, a będą rosnąć jak szalone! Przyda się tu koszyk z przyprawami
Jak ogród to i nawozy, a w tej kwestii nie ma półśrodków, czy chemicznych mieszanek. Jeśli chcesz, by twoje ogórki rosły jak na drożdżach, to sięgnij po kuchenny koszyczek z przyprawami. Wystarczy wrzucić kilka do wody, zamieszać i podlać plony....
-
Czym nawozić ogórki? Sposobów jest kilka, ale ten zmiata konkurencję z planszy. Plony będą rosły jak szalone
Marzą ci się bogate plony ogórków w ogródku? Musisz je regularnie nawozić i od tej zasady nie ma odstępstw. Najlepiej robić to w sposób naturalny. Dzięki temu możesz mieć pewność, że nie zaszkodzisz pozostałym grządkom, a ogórki będą rosły jak...
-
Znudziła ci się fasolka szparagowa z bułką? Wypróbuj ją w tej wersji. To będzie prawdziwa orientalna uczta
Nadeszło lato, czyli idealny czas na warzywa sezonowe. Ostatnio na straganach ponownie króluje fasolka szparagowa, za której smakiem nie sposób nie tęsknić w trakcie długich, zimowych miesięcy. Trudno jednak zmusić się do jedzenia jej po raz kolej...
-
Sałatka z bobem to świetny sposób na wykorzystanie sezonowego przysmaku. Potrzebne będzie tylko 5 składników!
Sałatka z bobem to wyjątkowe połączenie smaków na jednym talerzu. Ta orzeźwiająca i sycąca sałatka jest idealnym sposobem na dodanie zdrowych składników do naszego klasycznego menu. Zielony bób, mieszanka świeżych warzyw i aromatyczne zioła to...
-
Letni obiad w wersji premium, czyli bakłażany zapiekane z aromatycznym farszem. Jest zdrowo i kolorowo
Póki trwa sezon letni, warto zajadać się tym, co daje nam natura, czyli wyśmienitymi warzywami. Jeśli brakuje ci weny na lekki, letni obiad postaw na zapiekane bakłażany z dodatkiem kaszy kuskus. To niezawodna receptura na kolorowe, zdrowe i pożyw...