wędzenie
-
Domowa wędlina w 10 minut. Lepszej nie znajdziesz w żadnym sklepie. Zakochasz się w jej smaku
Za domową wędliną szaleją wszyscy, jednak nie każdy podejmuje się jej zrobienia. Jest tak dlatego, ponieważ gdy myślimy o jej przyrządzaniu mamy przed oczami długi czas, który musimy na to poświęcić. Zazwyczaj tak jest, ale nie z tym przepisem. Ta...
-
Jak przygotować pstrąga do wędzenia? Przepis na solankę oraz kilka praktycznych porad
Wędzona ryba jest wyjątkowo smaczna. Najlepszy jest jednak pstrąg. Jeśli przyrządzimy go w odpowiedni sposób, to jest ogromna szansa, że pokochają go także ci, którzy na co dzień stronią od spożywania ryb. Podajemy istotne wskazówki, dzięki którym...
-
Peklowanie mięsa - podpowiadamy, na co zwrócić uwagę. Poznaj przepis na zalewę do peklowania
Peklowanie mięsa pomaga nam skutecznie zakonserwować żywność. Dzięki temu jest ona o wiele dłużej zdatna do spożycia. Dodatkowo proces ten nadaje wyrazistego smaku i aromatu wędlinom. Podpowiadamy, o czym pamiętać podczas peklowania mięsa w domowy...
-
Twaróg wędzony coraz częściej w polskich kuchniach. Co z niego zrobić? Genialne pomysły
Chcielibyście spróbować wędzonego twarogu, ale nie wiecie z czym go połączyć? A może leży w waszej lodówce na półce i czeka na swoją kolej, bo pomysłów brak? Mamy dla was garść przepysznych propozycji na to, jak go wykorzystać w potrawach.
-
Wędzenie boczku - jak przyrządzić aromatyczny boczek na majówkę?
Wędzenie boczku to nic trudnego! Coraz więcej osób decyduje się na własnoręczny wyrób wędlin. Nic dziwnego - smak boczku, kiełbasy czy szynki z domowej wędzarni znacząco przewyższa sklepowe, produkowane na masową skalę wyroby. Podpowiadamy jak...
-
Wędzenie szynki. Dowiedz się, jak uwędzić szynkę, aby była ona smaczna i soczysta
Wędzenie szynki nie jest trudne. Wystarczy odrobina umiejętności, kilka wskazówek i oczywiście chęci. Sprawdź, jak prawidłowo uwędzić szynkę podczas majowego grilla. Kilka wskazówek dla początkujących.
-
Wędzenie. Dowiedz się, na czym polega wędzenie i jak wykonywać je właściwie
Wędzenie to technika konserwacji mięsa, serów oraz ryb, która jest znana od wieków. Dzięki niej możliwe było przechowywanie żywności o wiele dłużej. Poznaj tajniki wieloletniej tradycji kulinarnej, która umożliwiała wykonywanie zapasów.
-
Wędzenie kiełbasy: ile czasu, jaka temperatura? Najważniejsze informacje na temat wędzenia
W sklepach bez problemu dostaniemy kiełbasy opisane jako "wiejska" czy "swojska". W rzeczywistości jednak niewiele mają one wspólnego z pyszną, świeżą, a co najważniejsze zdrowszą tradycyjnie wędzoną kiełbasą. Wędzenie kiełbasy nie jest niczym...
-
Na czym polega hycowanie mięsa? Dzięki niemu można jeść wędzonki nawet przez kilka miesięcy
Domowe wędliny, polędwice i kiełbasy to coś, w czym Polacy nie mają sobie równych. Nie dodaje się do nich chemii, a za to aromatyczne przyprawy i dużo serca, ponieważ wędzonki wymagają trochę pracy. Jednym ze sposobów ich przygotowania jest...