wesele
-
Polacy nie chcą ryb na weselach, bo śmierdzą? Magda Gessler komentuje: Prymitywne instynkty
Trwa sezon ślubny. Jednym z nieodłącznych elementów wesela, nad którym głowią się pary młode, jest menu. Co podać, żeby zadowolić zarówno siebie, jak i wszystkich gości? Czy jest coś, czego podawać nie wypada? Reporter "Faktu" zapytał o to Magdę...
-
Organizacja wesela to już luksus. Za jeden talerzyk trzeba zapłacić więcej niż za kolację dla całej rodziny
Pary młode często chcą zorganizować huczne i pełne zabawy wesele. Chcą, aby najbliżsi dobrze wspominali ten dzień i byli zadowoleni. Jednak taka uroczystość może ich dużo kosztować. Ceny w 2023 roku ciągle idą w górę, a bawienie się przez całą noc...
-
Pojechała na ślub przyjaciółki. Jedzenie ją rozczarowało. "Nikt nie wziął tego pod uwagę"
Organizacja ślubu i wesela to niemałe wyzwanie. Para młoda musi zadbać nie tylko o siebie, lecz także o gości. Jednym z ważniejszych etapów jest ustalenie menu. Pod uwagę trzeba wziąć różne preferencje żywnościowe, diety czy alergie pokarmowe...
-
Nawet pocałunek pary młodej nie osłodził tego wesela. Menu, którym poczęstowali gości, było mocno kontrowersyjne
Temat wesel jest dla wielu osób dość drażliwy, a każdy ma inne wyobrażenie idealnego przyjęcia. Niektórzy z całych sił próbują zaimponować swoim bliskim, inni zaś pozostają wierni swoim przekonaniom i stylowi życia. Taką strategię przyjęła fit...
-
Czy trzeba płacić na weselu za "talerzyk" dla zespołu i fotografa? "W Polsce się jeszcze z tym nie spotkałam"
Maj to początek sezonu weselnego. Organizacja takiego przedsięwzięcia to nie tylko mnóstwo pracy i dbałości o szczegóły, ale przede wszystkim dość duży wydatek. Istotną część budżetu weselnego zajmuje catering i tutaj pojawia się pytanie: czy...
-
Jak wyglądały wesela w PRL-u? "Dziadek pilnował, żeby goście nie kradli zastawy"
Jak w czasach PRL-u wyglądały wesela? Nie mogło oczywiście zabraknąć "króla polskich stołów", jak wdzięcznie moja mama określiła schabowego. Do tego, a jakże, sałatka jarzynowa (w końcu król musi mieć swoją królową). "Na wsiach normą było...
-
Lubelski forszmak, czyli przepis na tradycyjne danie weselne. Prawdopodobnie znasz jego smak
Forszmak to danie przygotowywane po świętach lub uroczystościach rodzinnych, a także w trakcie wesel i na poprawinach. Wykorzystuje się do niego kawałki pieczeni, wędlin i kiełbas, które kroi się na paseczki. Dodaje się również kiszonego ogórka i...
-
Rekordy zakażeń: Możliwe jest zmniejszenie liczby gości w restauracjach i na weselach
W ostatnich dniach odnotowano rekordową liczbę nowych przypadków koronawirusa. Przedstawiciele rządu rozważają nowe restrykcje dotyczące liczebności gości w restauracjach i na weselach.
-
Tort weselny: ozdoby, figurki, cena
Tort weselny to obowiązkowy punkt programu - pojawia się najczęściej tuż po północy. To, ile kosztuje tort weselny zależy od tego, jak wygląda i z czego został wykonany