wielkanoc
-
Soczysty schab z kością? Odkryj ten przepis Grzegorza Zawieruchy na pieczone mięso. Glazura robi robotę!
Grzegorz Zawierucha to zwycięzca ósmej edycji programu Master Chef. Kucharz chętnie dzieli się różnymi recepturami i sprawdzonymi przepisami. Tym razem podczas jednego z wydarzeń zdradził, jak przygotować schab z kością w miodowej glazurze.
-
Zerwij je z drzewa i zagotuj. Tak zrobisz napój, który pokocha nawet teściowa. Nie uwierzysz, z czego jest zrobiony
Co roku w okolicach zbliżających się świąt wielkanocnych można spostrzec miękkie kotki, które pojawiają się na gałęziach. Uznawane są jako symbol wiosny i wykorzystywane do dekoracji. Jednak mają też inne zastosowanie. Zerwij ich trochę i zrób...
-
Prosta i szybka sałatka z jajek. Wystarczy 10 minut i dwa składniki. Dodaj wiosenny sos
Sałatka z jajek to świetny pomysł na wykorzystanie zbyt dużej ilości zakupionych produktów. Wystarczy kilka minut, a w krótkim czasie przygotujesz pyszną przekąskę. Ponadto prostota kompozycji sprawia, że przysmak jest nie tylko łatwy w...
-
Lekka sałatka z makaronem i bakłażanem? Zjedz na zimno lub gorąco. Odpocznij po świątecznym obżarstwie
Sałatka z makaronem i bakłażanem to smaczna i lekka propozycja dla wszystkich, którzy mają dość ciężkostrawnego jedzenia. Wersji tego przysmaku jest sporo, a ostateczny charakter zależy wyłącznie od upodobań. Wypróbuj nasz przepis, a najesz się do...
-
Czy barszcz i żurek można wekować? Sprawdź, jak najlepiej przechowywać świąteczne zupy
Święta przeminęły, teraz czas na zabezpieczenie pozostałych dań, aby szybko się nie popsuły. Jeśli wielkanocne zupy nadal oblegają twoją lodówkę, lub myślisz o ich wyrzuceniu my mamy na nie sposób. Dzięki niemu nie muszą zostać zjedzone od razu.
-
Wyczyść lodówkę i zrób oryginalny obiad. Rodzina nie uwierzy, że zrobiłeś to z czerstwego chleba
Lodówka pęka w szwach, a ty nie wiesz, co przygotować? Z pewnością nie jest to problem, tylko jednego domu. Aby nic się nie zmarnowało, warto wykorzystać już dostępne w kuchni produkty i zrobić z nich coś nowego. My przedstawiamy aż 3 przepisy,...
-
Nie wyrzucaj jajek, które zostały po świętach. Możesz wykorzystać je na wiele różnych sposobów
Wielkanoc to święta, podczas których królują jajka. Bardzo często zdarza się jednak tak, że się przeliczymy, a później musimy zmagać się z resztkami jedzenia, których nie udało się nam zjeść podczas tych dwóch dni. Co zatem zrobić z ugotowanymi...
-
Zostały ci jajka po świętach? Zrób z nich najlepszy dodatek do mięs. "Jest tak pyszny, że jem go tylko z chlebem"
Jeśli stoisz przed dylematem: co zrobić z nadmiarem jajek po świętach, mamy dla ciebie coś fantastycznego. Koleżanka z redakcji zdradziła swój przepis na sos jajeczny do mięs. Sposób wykonania jest banalny i zajmuje chwilę. "Sos jest tak pyszny, ż...
-
Które potrawy wielkanocne można zamrozić? Pasztet - wiadomo, ale z jarzynową i żurkiem uważaj
Jeśli po wielkanocnym ucztowaniu zostanie ci trochę smakołyków, a dodatkowo każdy ledwo rusza się z przejedzenia, pewnie zastanawiasz się, co z tym zrobić. Dojadać na siłę? Nie ma opcji. Wyrzucić? Bez przesady... Najlepszym pomysłem wydaje się...
-
Co zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej? Dzięki temu ten rarytas dostanie drugie życie
Pozostałości z wielkanocnych potraw mogą sprawiać trochę problemów. Z jednej strony są jeszcze dobre, lecz ilość zjedzenia ich w takiej formie jest tak duża, że ma się dość. Aby nie zmarnować tych specjałów nadaj im drugie życie. Sałatkę jarzynową...
-
Babcie mówiły, że nie ma lepszego dania na lato. Bosacka robi je w pięć minut
-
Jedna porcja to za mało. Ziemniaki w tej wersji przebijają wszystko
-
10 wskazówek przy diecie dla osób cierpiących na Zespół Jelita Drażliwego (IBS). Sprawdź, czego powinieneś unikać przy tym schorzeniuMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Bułeczki drożdżowe? Owszem, ale tylko z przepisu dziadka. Takie są najlepsze
-
Aktorka schudła w mgnieniu oka. Wszystko dzięki eliminacji tego produktu
- Babciny przepis na dodatek do obiadu. Smak z dzieciństwa
- Zauważyłeś żółte liście na ogórkach? Kup produkt za dwa złote i po problemie
- Mizeria z cebulą i octem? Nie bój się tego połączenia smakuj, będzie palce lizać
- Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Unikaj tego popularnego błędu
- Wybitne smarowidło do pieczywa. Spróbujesz raz i będziesz robić ją codziennie
-
Świąteczna wędlina jeszcze się przyda. Wrzuć do garnka, dodaj warzywa i sycący obiad gotowy
Gdy święta mają się ku końcowi warto zastanowić się, co przygotować ze składników, które z nich pozostały. Zamiast wyrzucać jeszcze dobre produkty, zrób z nich obiad, który zadowoli każdego. Pozostałą wędlinę i mięsa możesz wykorzystać w tym daniu...
-
Boisz się, że po Wielkanocy zostanie nadmiar żurku? Przechowuj go w ten sposób, a będzie świeży jeszcze długo
Przygotowując uroczystości na kilka osób często, ciężko określić, ile jedzenia należy przygotować. Z tego powodu najczęściej w lodówce zostają nam resztki. Jak przechowywać żurek, by nie stracił świeżości w 3 dni? Zastosuj się do tych metod
-
Ta sałatka odmieni Poniedziałek Wielkanocny. Tak aromatyczna, że jarzynowa chciałaby tak smakować
Świąteczna biesiadowanie jeszcze się nie skończyło, więc to dobra okazja, aby podać sałatkę, która zaskoczy nawet najlepszego kucharza. Jest tak bogata w warzywa, że jej kolor i sposób podania zwabi do siebie całą rodzinę. Lepiej przygotuj się, że...
-
Zapomnij o pieczarkach i wędlinie. Ten przepis na faszerowane jajka to klasyka i raj dla podniebienia
Faszerowane jajka to prawdziwa klasyka, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Warto jednak postawić na bazową recepturę z jedynie pięciu składników. Zapomnij o pieczarkach, awokado czy wędlinie - tu króluje prostota i smak!
-
Śniadanie wielkanocne w luźniejszej odsłonie? Przygotuj jajka po benedyktyńsku, ale pamiętaj o tej zasadzie
Jajka faszerowane lub te na miękko mogą znudzić się każdemu. To pospolite śniadanie, choć pyszne i proste w przygotowaniu warto nieco urozmaicić. Doskonałym pomysłem będą jajka po benedyktyńsku. Przepis sprawdzi się także na Wielkanoc.
-
W święta nie może zabraknąć tej sałatki. Zrobisz ją w kilka chwil, a smaku nie zapomnisz do końca roku
Gdy wielkanocne śniadanie już za rogiem, a ty zapomniałeś o przygotowaniu sałatki wykorzystaj ten przepis. Jest tak prosty, że wystarczy ci zaledwie 5 minut. Smakiem dorównuje najlepszym przystawkom, a ze stołu zniknie w mig. Rodzina oniemieje z...
-
Awaryjny barszcz biały w 15 minut. Zrobisz go jeszcze przed wielkanocnym śniadaniem
Szaleństwo wielkanocnych przygotowań może sprawić, że zapomni się o najbardziej podstawowych daniach. Jeśli barszcz biały wyleciał ci z głowy to nic straconego. Dzięki tej recepturze zrobisz go w kwadrans.
-
Modlitwa przed śniadaniem wielkanocnym - jak powinna przebiegać? Krótki poradnik
Modlitwa przed śniadaniem wielkanocnym? Uroczyste świętowanie Zmartwychwstania Pańskiego niewątpliwie ma charakter religijny. Z jakiegoś powodu modlitwa przy stole nie jest jednak tak powszechna, jak np. przy Bożym Narodzeniu.
-
Piękne dekoracje na stół wielkanocny. Zachwycą gości nie tylko wyglądem, ale i smakiem
Podczas szykowania się do świąt często zdarza się, że zapominamy o ozdobach na stół wielkanocny. Jeśli nic nie przygotowałaś, wykorzystaj to, co masz pod ręką. Podpowiadamy jak zrobić smakowite, szybkie ozdoby na Wielkanoc z potraw, które planujes...
-
Co nie powinno znaleźć się na wielkanocnym stole? Najczęściej popełniane błędy według Magdy Gessler
Wielkanoc dla wielu osób jest najważniejszym okresem w roku. Rodzinne spotkania i wspólne spożywanie posiłków sprzyja zacieśnianiu więzów rodzinnych. Warto jednak zadbać o to, jakie potrawy wylądują na wielkanocnym stole. Magda Gessler podpowiada,...
-
Nie babka ani mazurek. Magda Gessler zdradza przepis na najlepsze ciasto na Wielkanoc
Zastanawiasz się, jakie ciasta i desery przygotować w tym roku na Wielkanoc, by zaskoczyć swoich bliskich ciekawymi smakami? Poza babką i tradycyjnym mazurkiem zdecyduj się na przygotowanie paschy wielkanocnej z przepisu polecanego przez Magdę...
-
Babka gotowana. Takiej metody mogłeś nie znać. Wyjdzie bajecznie lekka i delikatna
Szukasz pomysłu na babkę wielkanocną? Podajemy przepis na delikatne ciasto, które sprawdzi się nie tylko w święta. Babka gotowana to ciasto, które przygotowuje się w specjalnej do tego przeznaczonej formie.
-
Nie barszcz biały i nie żurek. Ta zupa sprawdzi się lepiej w te święta. 4 łyżki tego składnika zmieniają wszystko
Zapomnij o nudnym żurku i mało oryginalnym białym barszczu. W te święta wybierz tę zupę, która jest jeszcze bardziej aromatyczna. Spróbujesz ją raz i nie zrobisz już nigdy nic innego. Wszystko dzięki składnikowi, który podkręca smak całości.
-
Chleb do żurku - sprytna misa z pieczywa, która gwarantuje spektakularny efekt. Ważne jest wypiekanie
Chleb do żurku to spektakularna metoda na serwis tradycyjnej, wielkanocnej zupy. Do przygotowania misy potrzebujesz jedynie odpowiedniego rodzaju pieczywa. Całość wymaga jednak starannej pracy i wypiekania we właściwej temperaturze. Tak podane dan...
-
Świąteczny sernik, który pokocha rodzina. Ma w sobie 4 składniki, a i tak jest lepszy od klasyka
Wielkanocne szaleństwo właśnie trwa. Przez to, że chce się wykonać jak najwięcej potraw może zabraknąć czasu na klasyczne wypieki, które muszą pojawić się na stole. Przedstawiamy zatem przepis na sernik z 4 składników, który robi się prawie sam....
-
Na Wielkanoc zaskocz gości słodką i pyszną szarlotką. Przepis mojej babci jest łatwiejszy niż myślisz
Które ciasto bezapelacyjnie kochają wszyscy? Według wielu to właśnie szarlotka. Przepis na nią jest prosty, czas przygotowania nie przyprawia o ból głowy, a do tego jest pyszna i smakuje jak u babci. Co lepsze, na Wielkanoc nada się równie idealni...
-
Żurek w 30 minut to nie żart. Smakuje lepiej niż od babci, a to dzięki odpowiednim proporcjom
W Wielkanoc nic nie smakuje lepiej niż domowy żurek. Ten wykonasz bez długiego stania przy garnkach, dzięki czemu oszczędzisz sporo czasu. Idealnie sprawdzi się wtedy, gdy do śniadania wielkanocnego nie zostaje za wiele czasu.
-
Koniec ze żmudnym i uciążliwym obieraniem jajek. Ugotuj je w ten sposób, a skorupki będą odchodzić z łatwością
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Każda gospodyni chce, by prezentowały się one nienagannie i smakowicie. Niestety, poszarpane połówki jaj nie będą wyglądać estetycznie. Co należy więc zrobić, by jajka obierały się łatwo i...
-
Dodaj te składniki do sałatki jarzynowej, a nie pożałujesz. Okrasa stawia na owoc, a Kuroń na sos
Nie ma Wielkanocy bez tradycyjnych dań i babcinych specjałów. Przepis na obłędną sałatkę jarzynową to podstawa, której nie może zabraknąć podczas świątecznego śniadania. Kluczowy jest jednak skład i odpowiednie przygotowanie warzyw. Kremowy sos to...
-
Jajka z kąpieli wodnej to sekret tego wypieku. Lepszego ciasta nie znajdziesz na świątecznym stole
Obok sernika i mazurka w te święta nie może zabraknąć babki. Aby była największym zaskoczeniem wypróbuj ten przepis. Skrywa sekret, który dotyczy jajek. Mało kto używa tego sposobu do tego wypieku, a naprawdę warto.
-
Szynka w galarecie na Wielkanoc na kilka sposobów. Nie tylko teść, ale i teściowa, poproszą o dokładkę
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a świąteczne menu powinno być już zamknięte. Warto dopisać do niego jeszcze jedną przystawkę - szynkę w galarecie. To obłędnie pyszne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Prezentujemy...
-
Chrzań sklepowy chrzan pełen konserwantów i chemii! Kąpiel ostrego korzenia zapobiegnie potokowi łez
Nie ma Wielkanocy bez fikuśnych sałatek, tradycyjnych rarytasów, jaj, no i oczywiście chrzanu. Niestety przy ścieraniu esencjonalnego korzenia często towarzyszy nam potok łez uwolniony intensywnym zapachem. Jest na to banalny patent - mowa tu o...
-
Kiedy można jeść mięso na Wielkanoc i kto nie musi pościć? Wiele zależy nie tylko od wieku
Wielkanoc coraz bliżej, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, kiedy można jeść mięso. Według prawa kościelnego wszystko oparte jest na okresie Wielkiego Postu. Zatem czy w sobotę nie obowiązuje zakaz spożywania potraw mięsnych? Analizujemy...
-
Co przygotować na śniadanie wielkanocne? Dziesięć pomysłów na potrawy, które warto włączyć do świątecznego menu
Już niebawem śniadanie wielkanocne. Kiedy zasiądziemy uroczyście do rodzinnego stołu? Wiele osób zadaje to pytanie, a odpowiedź jest prosta. Już w najbliższą niedzielę, 9 kwietnia w domach od samego rana będziemy spożywać różne przysmaki.
-
Najlepsze sałatki wielkanocne? Zapomnij o nudnej jarzynowej! Te dwie propozycje polubi nawet teściowa
Na Wielkanoc najczęściej przygotowujemy sałatkę jarzynową. Jednak monotonia i przewidywalność nie każdemu w smak. Dlatego jeśli chcesz zachwycić nawet najbardziej kapryśne osoby, a jednocześnie sprawić, że teściowa będzie pod wrażeniem, zrób nasze...
-
Nigdy nie przygotowywałeś wielkanocnego śniadania? No to pożegnaj się z punktami
Ten quiz zweryfikuje, kto pomaga w przygotowaniach do świąt, a kto tylko opycha się pysznościami!
-
Ciasto na słodko, a w nim ugotowane jajko. Absurdalne połączenie jest idealne na Wielkanoc
Od standardowej polskiej Wielkanocy bardzo trudno odejść. Tradycje i domowe dania co roku pozostają niezmienne. Jednak dodatek włoskiego akcentu nikomu nie zaszkodzi. To ciasto podawane jest z ugotowanymi jajkami w skorupce. Jak smakuje? Lepiej...
-
Winiary czy Kielecki? Donald Tusk zrobił coś, co wiele osób uzna za "kulinarną zbrodnię"
To fundamentalne pytanie pada przed każdym Bożym Narodzeniem i przed każdą Wielkanocą. Kielecki, Winiary, Hellmann's, a może jeszcze inny? Robert Makłowicz nie wybrał żadnej z tych marek i zdecydował, że domowy. Zupełnie inną drogą poszedł natomia...
-
Czym różnią się jajka "zerówki" od "trójek"? Nie chodzi tylko o etyczny chów kur, ale i o zdrowie
Wybór jajek w sklepie może być trudniejszy, niż nam się zdaje. Oznaczenia, które się na nich znajdują, są jednak bardzo pomocne. Co właściwie oznaczają kody i symbole, które można znaleźć na skorupkach jajek? Które powinniśmy wybrać, jeśli zależy...
-
Dodajesz ten składnik do sałatki jarzynowej? Niedobrze! Może zrujnować jej smak
Sałatka jarzynowa to jedna z potraw, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Aby można było cieszyć się jej doskonałym smakiem przez kilka dni, nie powinno się dodawać do niej cebuli. W przeciwnym razie szybko się zepsuje.