wielkanoc
-
Sałatka chrzanowa z jajkiem to hit także do grilla. Możesz łatwo modyfikować jej smak
Wytrawna w smaku sałatka chrzanowa może zagościć w majówkowym menu wielu polskich domów. Jej zaletą jest łatwość i krótki czas przygotowania, jak również wartości odżywcze. Jajko to źródło pełnowartościowego jajka, natomiast chrzan to bogactwo...
-
Wielkanoc za nami. Jak wykorzystać resztki ze świątecznego stołu? Nie musisz zjadać na siłę
Święta, święta i po świętach. Jak co roku kupujemy duże ilości jedzenia i po świątecznej przerwie często okazuje się, że w lodówce zalega mnóstwo resztek. Rzecz jasna, najprostszy sposób, aby temu zapobiec, to rozważniejsze zakupy, ale w praktyce...
-
Szybki obiad na święta - polędwiczki w sosie chrzanowym. Nie zapomnij o ziołowym dodatku, a sos nabierze charakteru
Szybki obiad na święta, który zachwyci gości i dodatkowo będzie pyszny i łatwy w wykonaniu? Mamy dla ciebie prosty przepis, który na pewno pokochasz - polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym. Zrobisz je w mniej niż pół godziny, a dodatek rozmaryn...
-
Sałatka na Wielkanoc, która urozmaici świąteczny obiad. Sekret tkwi w odpowiednim ułożeniu składników
Sałatka na Wielkanoc doprawiona dipem chrzanowym to świetny pomysł na danie świąteczne. Poukładane warzywa i jajka tworzą ciekawą kompozycję. Smaki szybko się ze sobą łączą i bardzo dobrze do siebie pasują. Wielkanocna sałatka będzie idealnym...
-
Najłatwiejsza babka - przepis last minute przed Wielkanocą. Pięć minut i gotowe
Wielkanoc już za chwilę, a ty nie zdążyłeś upiec babki? Nie ma powodu do obaw, najłatwiejszą babkę wielkanocną zrobisz w pięć minut. Po prostu zmiksuj kilka składników i upiecz. Nie istnieje prostszy przepis na wielkanocną babkę.
-
Królowa jest tylko jedna, choć końca kłótni o składniki nie widać. "Podobnie robi się pokarm dla kaczek na wsi"
W wielu domach zajmuje centralne miejsce na stole. Trudno wyobrazić sobie bez niej święta - zarówno Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Choć wielu Polaków ją uwielbia, wciąż wzbudza ożywione dyskusje. Z jabłkiem czy bez? Z porem czy nie? Z samym...
-
Co włożyć do wielkanocnego koszyka? Te produkty powinny znaleźć się w tradycyjnej święconce
Co włożyć do wielkanocnego koszyka? To pytanie zaprząta nasze głowy w Wielką Sobotę. Święcenie pokarmów to jedna z najchętniej praktykowanych świątecznych tradycji. Produkty, które umieszczamy w wielkanocnym koszyczku, mają własną symbolikę,...
-
Jajka barwione w burakach. Wystarczy kilka prostych kroków, by uzyskały mocny różowy kolor
Jaki jest najważniejszy wielkanocny symbol? Kolorowe jajka! Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że nie musi iść do sklepu po farbki do jaj. Wystarczy dobrze rozejrzeć się po kuchni, gdyż naturalne barwniki do jajek najprawdopodobniej masz ...
-
Pasta z awokado i jajka - zaskakująca alternatywa na świąteczne kanapki. Przygotowanie trwa kwadrans
Pasta z awokado i jajka to zaskakująca alternatywa dla tradycyjnej wersji tej potrawy. Do przygotowania nie potrzebujesz masła, dzięki czemu będzie lżejsza i zdrowsza. Idealnie sprawdzi się na świąteczne kanapki, a także do sałatek, wrapów czy jak...
-
Majonez w 10 minut. Robert Makłowicz robi go z tylko czterech składników
Bez majonezu nie ma świąt. Z tym stwierdzeniem pewnie zgodzi się większość osób. Jeżeli nie lubisz kupnych lub nie umiesz zdecydować, który wybrać, zrób go sam. Robert Makłowicz mówi, że wystarczy zaledwie 10 minut. Krytyk kulinarny przyrządza go ...
-
Poznaj przepis na doskonałe i miękkie oponki serowe
-
W którym momencie dodać do pomidorowej koncentrat? Ten element zaważy o smaku
-
Parę lat temu Tomasz Sekielski schudł blisko 100 kg. Co jadł? Podzielił się dwoma przepisami. "Pyszne i zdrowe"
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Jak zrobić najlepsze faworki? Te triki sprawią, że będą najlepsze w mieście
- Dowiedz się kiedy siać pomidory. To już niedługo
- Przepis na rogaliki. Nadzienie słodkie czy wytrawne? Wybór należy do ciebie!
- Podgrzej schabowe w ten sposób, a będą soczyste i nie stracą smaku
- Przepis na wyśmienite i mięciutkie knedle z morelami
- Przygotuj rosół w królewskim stylu. Wachowicz dodaje do niego jajka w koszulce
-
Jak wybrać dobry majonez do świątecznych potraw? "Nie wszystko, co zaczyna się od E, jest takie szkodliwe"
Majonez to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań, które lądują na wielkanocnym stole. Jak wybrać najlepszy produkt? A może lepiej zrezygnować z kupowania? Na nasze pytania odpowiada Katarzyna Olejniczak, dietetyk kliniczny.
-
Ile gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Warto trzymać się prostej zasady
Idealne warzywa na sałatkę jarzynową powinny być półtwarde. Jak długo więc należy je gotować, by osiągnąć taki efekt? Podpowiadamy.
-
Ciasto metrowiec na Wielkanoc i nie tylko. Poznaj stary babciny przepis na metrowca
Ciasto metrowiec to tradycyjny deser, który często przygotowuje się na święta. Podpowiadamy prosty przepis na ciasto, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
-
Błędy na polskim stole wielkanocnym. U Magdy Gessler są niedopuszczalne
Magda Gessler wytyka Polakom błędy, jakie robią, przygotowując wielkanocny stół. Restauratorka daje też rady, aby potrawy wielkanocne były jeszcze smaczniejsze. Co warto wiedzieć?
-
Baranek wielkanocny - przepis na świąteczny symbol. Możesz przygotować go na trzy sposoby
Baranek wielkanocny to symbol świąt. Mamy przepis na stworzenie słodkiej wersji przysmaku, który warto wykorzystać, jeśli chcesz zachwycić domowników i gości. Baranka na świąteczny stół można przygotować na trzy różne sposoby: z cukru, masła lub...
-
Zupa chrzanowa - przepis idealny na Wielkanoc. Przygotujesz ją w kilku prostych krokach
Zupa chrzanowa to ciekawa propozycja na danie wielkanocne. Bez dwóch zdań może konkurować z tradycyjnym żurkiem i barszczem białym. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest gwarantowany.
-
Pascha z twarogu z wiaderka z przepisu Roberta Makłowicza. Musisz uzbroić się w gazę, durszlak i cierpliwość
Co Robert Makłowicz przygotowuje na wielkanocny stół? Pyszną wielkanocną paschę. Sprawdźcie, jak przygotować ten świąteczny przysmak według przepisu mistrza.
-
Pyszny wielkanocny żurek bez jajek i mięsa. Nikt nie będzie kręcić nosem
Żurek to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole. Tradycyjnie podaje się go z białą kiełbasą i jajkiem, jednak w takiej wersji może nie pasować każdemu. Zdradzamy, jak zrobić wegański żurek, który zasmakuje każdemu, niezależnie od prywatnych...
-
Nigdy nie wyrzucaj skorupek jajek. Można je wykorzystać na wiele cennych sposobów
Podczas świąt wielkanocnych w kuchni najczęstszy produktem będą jajka. Warto zachować skorupki jajek, ponieważ mają wiele cennych zastosowań, o których wie mało osób. Sprawdź, co można przygotować z tego niepozornego produktu i jakie właściwości...
-
Galaretka na Wielkanoc bez żelatyny? To możliwe! Oto wegańska alternatywa
Galareta na bazie agaru stanowi lekką i zdrową alternatywę dla tradycyjnej wersji z wieprzowych nóżek. Jest to całkowicie wegańska i idealna przekąska na wiosenne, nie tylko świąteczne, przyjęcia. Przygotowuje się ją bardzo łatwo, do tego jest...
-
3 bit - przepis na placek na Wielkanoc, który kusi smakiem i uwodzi warstwami. Piekarnik jest zbędny
Jeśli tak jak my kochasz słodkości, a nie masz pomysłu na placek na Wielkanoc, który oczaruje gości, z całego serca polecamy pyszne ciasto 3 bit. To warstwowe cudeńko zrobisz bez pieczenia, a nasz przepis sprawi, że już nigdy nie kupisz ciasta w...
-
Pieczeń rzymska - przepis z wielkanocnym dodatkiem. Zrezygnuj z wieprzowiny, a będzie soczysta i lekka
Pieczeń rzymska króluje na naszych stołach podczas świąt i różnych uroczystości. Jest łatwa w wykonaniu, a dodatek jajka idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Jak zrobić pieczeń rzymską, by była smaczna, soczysta i nie ciążyła na żołądku? War...
-
Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Kilka prostych przepisów, które urozmaicą świąteczną przekąskę
Wielkanoc za pasem, a świąteczne menu nie wyobrażamy sobie bez jaj. Jaja to symbol Wielkanocy, jak również niezwykle uniwersalny i plastyczny składnik wielu dań. Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Możliwości jest wiele. Warto poznać choćby kilka...
-
Zapomnij o łupinach cebuli. Mamy dużo lepszy sposób na farbowanie jajek. Potrzebujesz tylko tego napoju
Udekorowane jaja stanowią nieodłączny element wielkanocnego koszyka. Nie każdy jednak wie o tym, że farbowanie jaj przy pomocy łupin z cebuli nie jest jedyną domową metodą przyozdabiania. Metoda, którą prezentujemy, znana jest od pokoleń i...
-
Bardzo puszysty sernik z wiaderka. Ty się nie napracujesz, a goście padną z zachwytu
Szybki, łatwy i megapuszysty sernik? To wcale nie czary, a ciasto, które zrobisz w 10 minut. Jeśli wciąż szukasz pomysłu na idealne ciasto na Wielkanoc, ten bardzo puszysty sernik z wiaderka idealnie się sprawdzi. Nawet najbardziej wymagający gośc...
-
Barszcz owsiany i ser jajeczny - Podkarpacie świętuje Wielkanoc na własny sposób. Wielu się zdziwi
Wielkanocne zwyczaje i potrawy nieco różnią się w poszczególnych regionach Polski. Wiele przepisów nadal pozostaje nieznanych, dlatego prezentujemy najciekawsze dania z Podkarpacia, które goszczą tam na każdym świątecznym stole. Sprawdź, co...
-
Ćwikła z chrzanem - przepis na idealny dodatek do wielkanocnych mięs. Nietypowy dodatek podkreśli wyrazisty smak
Ćwikła z chrzanem to nieodłączny dodatek do wielkanocnych wędlin, pieczonych mięs i pasztetów. Przygotowanie jest banalne - wstarczy tylko starte buraki połączyć ze startym chrzanem i gotowe. Niby tak, ale... pewien dodatek nada ćwikle niebywałego...
-
Ciasto z galaretką na Wielkanoc i nie tylko. Poznaj przepisy na pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach
Ciasto z galaretką to deser numer jeden na wiosnę. Nie ma nic lepszego, niż świeże owoce zanurzone w puszystym cieście. Jak je zrobić? Mamy na to sprawdzone przepisy!
-
Jak udekorować stół na Wielkanoc: inspiracje na aranżacje stołu, które umilą świętowanie [ZDJĘCIA]
Jak udekorować stół na Wielkanoc? Zainspiruj się pomysłami, dzięki którym czas spędzony wspólnie z rodziną stanie się jeszcze bardziej wyjątkowy. Przekonaj się, jak stworzyć wspaniałą atmosferę przy stole dzięki wielkanocnym dodatkom.
-
Jak dobrze doprawić żurek? Co zrobić, by nie był za kwaśny? Jak wybrać dobry żurek w sklepie? Wyjaśniamy
Co zrobić, by żurek na Wielkanoc wyszedł pyszny? Ważny jest wybór produktów oraz przyprawy. Mamy dla was kilka porad, dzięki którym przygotujecie idealny domowy żurek lub wybierzecie w sklepie ten najlepszy.
-
Sos chrzanowy - przepis na dodatek, który podkreśli smak mięsnych potraw. Dwie wersje znanego klasyku
Sos chrzanowy to przepis na pyszny dodatek do jajek czy mięs. Robi się go szybko, a dodatkowo łatwo można dostosować smak pod swoje preferencje. Przedstawiamy dwie wersje sosu chrzanowego - z jajkiem i z mlekiem. Radzimy też, z czym najlepiej go...
-
Barszcz biały a żurek. Różnice, które powinien znać każdy, kto uważa, że zna się na gotowaniu
Barszcz biały i żurek - niby dwie podobne zupy, a jednak przepisy zdecydowanie się różnią. Obie są na zakwasie, obie obowiązkowo podawane z kiełbaską i obie najlepiej smakują na Wielkanoc. Ale musisz wiedzieć zdecydowanie więcej, by nazywać siebie...
-
Sałatka z jajkiem - poznaj błyskawiczne przepisy na jajeczne sałatki na Wielkanoc i nie tylko
Sałatka z jajkiem to danie, które jest serwowane nie tylko na święta wielkanocne, ale także na co dzień. To znakomita propozycja na lekki obiad lub kolację. Poznaj wyjątkowe przepisy na jajeczne sałatki.
-
Zakwas na żurek - wersja last minute. Bez pośpiechu zdążysz przed Wielkanocą
Wielkanoc już za chwilę, a w natłoku przygotowań zapomniałeś nastawić zakwas na żurek? Usiądź spokojnie i niczym się nie martw, już spieszymy z pomocą i przepisem na zakwas na żurek last minute. Wystarczą tylko trzy dni i już spokojnie można gotow...
-
Małe serniczki w nietypowym wydaniu. Aż nie można oderwać wzroku
Szukacie pomysłów na idealny deser wielkanocny? Te serniczki skradną wasze serca. Przygotujcie uroczny i przepyszny deser według receptury amerykańskiej autorki książek kulinarnych.
-
Kajmak - najprostszy przepis na masę do ciast wielkanocnych. Pamiętaj o czasie gotowania
Kajmak to w kuchni polskiej, bardzo słodka, gęsta, ciągliwa, twardniejąca z czasem masa. Przepis na nią jest bardzo prosty: wystarczy zagotować mleko lub śmietankę z cukrem. Inny sposób wytworzenia kajmaku to gotowanie przez 3-4 godziny puszki ze...
-
Rzeżucha na Wielkanoc. Jak wyhodować zielony dodatek do dań? Te sposoby sprawią, że wyrośnie do świąt
Rzeżucha na Wielkanoc to must have świątecznego stołu dla wielu z nas. Nic dziwnego - samodzielnie wyhodowana na wacie czy gazie rzeżucha nie tylko pięknie wygląda, ale jest też cennym dodatkiem do posiłków. Przedstawiamy wam trzy sposoby na...
-
Kremowy pasztet Magdy Gessler. Składniki są proste, a najważniejsze wymasowanie
Pasztet obowiązkowo musi znaleźć się na wielkanocnym stole. O ile przygotowanie domowego pasztetu wydaje się proste, czasami potrafi nam zagrać na nerwach, szczególnie kiedy pasztet wyjdzie suchy lub zbity jak glina. Magda Gessler zdradza przepis ...
-
Przepis na dobry sernik? Ten z musem malinowym na intrygującym spodzie będzie najlepszy na świecie
Szukasz pomysłu na dobry sernik, który sprawdzi się na każdą okazję, a jednocześnie zaskoczy wszystkich gości? Przepis na sernik z musem malinowym rozkocha niejednego fana deserów, wszystko za sprawą owocowej polewy oraz spodu z kruchych ciasteczek.
-
Babka piaskowa - przepis na ciasto wielkanocne. Ten składnik sprawia, że wychodzi bardziej sypkie
Babka wielkanocna w swojej klasycznej postaci jest prosta, nieskomplikowana, lekka i puszysta. Poniższy przepis można potraktować jako bazę i modyfikować go, gdy uznamy, że ciasto jest za mało suche. To doskonała opcja na świąteczny smakołyk -...