wielkanoc
-
Nie lubię marnotrawstwa, więc serwuję zapiekankę z wielkanocnych resztek. Posmakuje fanom żurku
Przed świętami wielkanocnymi spędzamy w kuchni dużo czasu. Przygotowujemy różne pyszności, żeby goście mieli w czym wybierać. Niestety zdarza się, że sporo jedzenia nam później zostaje. Na ratunek przychodzi zapiekanka ziemniaczana z resztek z...
-
Jak zapomnisz, będzie klapa. Żurek bez tego jest jak Bolek bez Lolka
Żurek to niekwestionowany symbol Wielkanocy i większość Polaków nie wyobraża sobie tego dnia bez solidnej porcji esencjonalnej i kwaśnej zupy. Kiedyś żurek uchodził za "bieda-zupę", jednak smak jest bogatszy, niż niejeden właściciel ziemski w...
-
Jak udekorować jajka faszerowane? Ekspresowe przepisy na ciekawe dekoracje
Dekoracja stołu wielkanocnego to nie tylko gotowe ozdoby sklepowe, ale też ciekawie zaserwowane dania, hołdujące zasadzie ''jedzenia oczami''. Jeśli chcemy, aby nasz stół utrzymany był w takiej właśnie koncepcji, to z pewnością warto poznać sposob...
-
Chcesz zrobić idealną pieczeń na święta? Nie zapomnij o jednej czynności, mięso będzie lepsze
Nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu jest pieczone mięso. I bez względu na to, czy planujesz podać pieczeń na ciepło, czy zrobić pieczoną wędlinę na kanapki, mięso zawsze musi smakować idealnie. Tutaj samo obsypanie przyprawami nie wystarczy...
-
Zamiast do zupy dodaj do wody i włóż jajka. Sąsiedzi z zazdrością spojrzą na twój koszyczek
Pisanki są piękną i kolorową ozdobą Wielkanocy. Mogą być malowane na dziesiątki różnych sposobów i zdobione różnymi technikami. Jednym z najpopularniejszych są kraszanki, które są barwione naturalnie na jeden kolor. By je zrobić, nie trzeba mieć...
-
Błyskawiczny mazurek na mleku w proszku. Przepis last minute na Wielkanoc
Mazurek na mleku w proszku to pyszne ciasto, które możesz zrobić dosłownie na ostatnią chwilę przed Wielkanocą. Słodki, efektowny i gotowy w niecałą godzinę.
-
Nie wyobrażam sobie świąt bez tego przysmaku. Z tymi mięsami jest prima sort
Kto pamięta czasy PRL-u, na pewno zajadał się ze smakiem meduzą bez lornety, czasami z lornetą, ale nie o dodatki tu chodzi. Galareta z nóżek to w wielu domach obowiązkowy punkt świątecznych stołów, a w Wielkanoc smakuje jakby lepiej. Jak zatem...
-
Śniadanie wielkanocne - kultowe potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole
Śniadanie wielkanocne rozpoczyna celebrowanie Świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Wszyscy domownicy zbierają się przy stole, aby wspólnie podzielić się jajkiem i spożyć pokarmy poświęcone w koszyczkach w Wielką Sobotę. Jakie potrawy powinny gościć n...
-
Tak nie rób pasztetu. Wyjdzie suchy i będzie się rozpadał
Pasztet wielkanocny to w wielu domach obowiązkowa potrawa. Powinien być miękki, aromatyczny i odpowiednio wilgotny. By osiągnąć pasztetowy sukces, trzeba wiedzieć dwie rzeczy: czego do pasztetu nie dodawać (lub dodawać, ale w prawidłowy sposób) or...
-
Bosacka sprawdziła, jaki zakwas ląduje w świątecznym garnku. "Zwracajmy na to uwagę"
Polacy dzielą się na dwa świąteczne obozy. Jedni nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez żurku, inni stawiają na barszcz biały. Niezależnie od wyboru zupy, ważna jest jej jakość. Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę sklepowe gotowce i zakwasy. I co się...
-
Jeden łyk tego żurku i rodzina będzie cię nosić na rękach. Finalistka MasterChefa pokazała przepis
Żurek to jedna z najstarszych i najbardziej charakterystycznych zup kuchni polskiej - kwaśna, treściwa, sycąca i nieodłącznie związana ze świętami wielkanocnymi. Jego historia sięga średniowiecza, a nazwa pochodzi od staropolskiego słowa "żur"...
-
Sernik z wiaderka wyjdzie delikatny i kremowy. Przepis mam od cioci
Jak zrobić sernik z wiaderka, żeby był pyszny, delikatny i kremowy? Nic prostszego. Ten przepis sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, chociaż przetestowałam na swojej rodzinie, że smakiem wygrywa z każdym innym ciastem. Przepis mam od cioci mojego...
-
Jajka faszerowane pewną rybą. Ona plus żółtko to pasta idealna. O stokroć lepsza od tuńczyka i łososia
W tym roku na Wielkanoc postaw na jajka faszerowane pewną rybą. To nietypowe połączenie smakowe, które z pewnością zawładnie niejednym podniebieniem. Przygotowanie jest banalnie proste.
-
Na Mazowszu jada się taki barszcz na Wielkanoc. Gotuje się go dwa dni, lepszy od żurku
Co kraj, to obyczaj. Co region to też obyczaj i na Mazowszu, a dokładniej w okolicach Radomia, na Wielkanoc w wielu domach nie gotuje się żurku albo klasycznego barszczu białego. W moich rodzinnych stronach gotuje się barszcz chrzanowy, który jest...
-
To chyba najlepsze udka na świecie. Marynata z soku owocowego podkręca smak. Popisowe danie na święta
W wielu domach nie ma świątecznego obiadu bez mięsa. Na obiad wielkanocny proponujemy ćwiartki z kurczaka. To popularne i proste w przygotowaniu danie może smakować zupełnie inaczej, jeśli odpowiednio je zamarynujemy. Bo marynata to coś, co wpływa...
-
Babcina sałatka jarzynowa jak kilkadziesiąt lat temu. Smakuje i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa
Sałatka jarzynowa to danie, które jest znane już od bardzo dawna. Gości na świątecznych stołach zarówno w Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Choć jest znana w całym kraju, to każdy ma swój sposób na przekąskę, dzięki któremu ma ona wyśmienity smak.
-
Ten farsz do jajek zbiera wszystkie nagrody. Mało kto wpadnie na takie połączenie
Jajka faszerowane to rzecz, którą każdy bez wyjątku uwielbia i możemy tylko próbować kłócić się, który farsz jest najlepszy. Ja dotychczas myślałam, że najlepsze są jajka faszerowane pieczarkami, ale zmieniłam zdanie. Wymyśliłam przepis, który z...
-
Przekąski na jeden kęs. Pasta z cebuli i jajek w ptysiu i inne. Goście będą brać od razu po 3 sztuki
Przystawki na Wielkanoc to doskonałe uzupełnienie świątecznego menu. Mogą mieć różną formę i warto zadbać o to, aby nie tylko dobrze smakowały, ale też pięknie wyglądały na stole. Proponujemy przygotować przekąski na jeden kęs, czyli niewielkie...
-
Wzięłam jajka, kilka dodatków i blender. Zrobiłam sos lepszy od majonezu
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, tak samo wielkimi krokami zbliża się majówka, a więc czas wspólnych spotkań przy grillu. Z tej okazji postanowiłam zrobić sos, który idealnie będzie pasował do świątecznych jajek i wędlin, a także do...
-
TestujemyMagda Gessler sprzedaje jajka za 41 zł. Spróbowałyśmy ich. "U babci lepsze"
Produkty sezonowe (słynne pączki za 23 zł) oraz oferta świąteczna od Magdy Gessler zwykle wzbudzają spore zainteresowanie. Postanowiłyśmy sprawdzić, jak smakują potrawy, które można zamówić u niej na Wielkanoc. Wybór jest szeroki, dlatego nie...
-
Babka wielkanocna - łatwiejszego przepisu nie ma. Wystarczy zmiksować i upiec. Będzie miękka kilka dni
Babka na Wielkanoc to rzecz tak samo obowiązkowa, jak karp w Wigilię. Jeśli nie pojawi się na stole, święta się odbędą, ale będą jakieś niepełne. Jeśli więc masz w planach upiec wielkanocną babkę i chcesz mieć pewność, że wyjdzie idealna, mamy dla...
-
10 topowych sałatek na Wielkanoc. Proste i szybkie - jest w czym wybierać
W każdym domu na świątecznym stole królują sałatki. Na Wielkanoc warto postawić zarówno na te znane, jak i bardziej wyszukane smaki. Niektóre z nich można przygotować wcześniej, inne natomiast najlepiej smakują na świeżo, bezpośrednio po...
-
Jajka faszerowane zielonym składnikiem. Nie jest to awokado, a smakuje równie dobrze
Jajka faszerowane zielonym składnikiem to zdrowa i smaczna przekąska, która często gości na świątecznym stole. Tajemny produkt skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim m.in. żelazo, witaminę C, witaminy z grupy B oraz...
-
Nie faszeruję, nie kombinuję, a zapiekam. Te jajka znikną, zanim powiesz "smacznego"
Jakie przekąski na święta wielkanocne? Jeśli chcesz w tym roku zaskoczyć gości, przygotuj jajka w cieście francuskim. Będą idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Już po chwili będziesz zbierać puste talerze.
-
Zrobiłam w zeszłym roku i zniknęły w 5 minut. Wielkanocne koszyczki to murowany hit świąt
Jakie ciasto na Wielkanoc? Podczas nadchodzących świąt z pewnością będzie królował makowiec i sernik, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości, wypróbuj ten przepis. Wielkanocne koszyczki wychodzą tak pyszne, że błyskawicznie znikną ze stołu.
-
Domowa wędlina na święta - prosta w przygotowaniu. Tanio, bez chemii i konserwantów
Szynka na Wielkanoc może być przygotowana na różne sposoby. Najczęściej ją pieczemy z aromatycznymi ziołami lub gotujemy, aby była bardziej soczysta. Szynkę można także uwędzić - w takiej wersji wyróżnia się intensywnym dymnym aromatem, który...
-
Zrobię ją na Wielkanoc i wiem, że zrobi furorę. To najlepsza sałatka z selerem konserwowym
Zastanawiasz się nad wielkanocnym menu i chcesz podać sałatkę, która oczaruje gości i smakiem strąci z podium oklepaną jarzynową? Mamy dla ciebie świetny przepis. Sałatka ziemniaczana z selerem konserwowym jest idealna, treściwa, a składnik z...
-
Katarzyna Bosacka spróbowała chrzanów ze sklepu. "Matko Boska spożywcza"
Chrzan na wielkanocnym stole zajmuje w wielu domach honorowe miejsce. Jeśli ktoś nie robi go sam, najpewniej wybierze w sklepie jedną z popularnych marek. Katarzyna Bosacka przeanalizowała składy kilku z nich i spróbowała, jak smakują. Okazuje się...
-
Pasztet się kruszy? Trzymaj się zasady 2/3 na 1/3. Nawet teściowa pokiwa głową z uznaniem
W święta każdy chce błysnąć przy stole, zwłaszcza gdy w domu zasiada rodzina i znajomi. Jeśli planujesz mięsny klasyk, warto wcześniej sprawdzić, co może pójść nie tak. Dlaczego pasztet się rozpada? Jeden drobiazg potrafi przesądzić, czy danie...
-
Do ciasta na babkę wielkanocną wrzucam kulki. Nikt nawet nie patrzy na tradycyjną wersję
Dla wielu osób na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznej babki. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich, tradycyjny wypiek wzbogać o pyszną niespodziankę, która sprawi, że będzie smakował jeszcze lepiej. Tym bardziej że przepis jest naprawdę prosty...
-
To najlepsze metody na białą kiełbasę. Wyjdzie soczysta jak marzenie i na pewno nie pęknie
Zajadamy się nią przede wszystkim w święta wielkanocne. Dla wielu osób jest nieodłącznym składnikiem idealnego żurku, dodaje mu smaku i sprawia, że zupa syci na dłużej. Niestety, bywa problematyczna w przyrządzeniu. Co zrobić, żeby biała kiełbasa...
-
Peerelowskie ciasto, które każdy chętnie zje w święta. Zapomniane, ale nadzwyczaj smaczne
To popularny deser, który świetnie smakuje do kawy i herbaty. Składa się z ułożonych na przemian jasnych i ciemnych kawałków ciasta, połączonych delikatną w smaku masą budyniową. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, Możemy dodać także kolorową...
-
Wyskokowy napój zamiast do kieliszka wlej do garnka. Czarne pisanki to hit na Wielkanoc
Jeśli chcesz, aby Twój koszyk wielkanocny był oryginalny i nietuzinkowy, przygotuj czarne pisanki. Mienią się one niczym brokat, a przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy jeden składnik i trochę cierpliwości. Przekonaj się, że warto.
-
W Wielkim Tygodniu babcia gotowała tę zupę. Nazywała się śmiesznie, a podstawą były jajka
Moja rodzina od pokoleń była dość mocno związana z tradycją i najlepiej było to widać w kuchni. Babcia w tygodniu poprzedzającym Wielkanoc chociaż raz gotowała dziwnie nazywającą się, lecz pyszną zupę. Przepis miała dostać od swojej kuzynki, która...
-
Dość chrzanu i majonezu. Wielkanocne jajka robię tylko z tym kremowym sosem. To hit z PRL-u
Za kilka dni znów zasiądziemy przy wielkanocnym stole, a na nim, wiadomo - jajka. Jeśli jednak te z majonezem i chrzanem już dawno przestały cię zachwycać, pora spróbować czegoś nowego. Jak zrobić sos musztardowy do jajek? To naprawdę łatwe, a efe...
-
Ekspresowe pieczarki faszerowane jajkiem, zapieczone w chrupiącej panierce
Pieczarki faszerowane jajkiem to przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybowych smaków. Przygotowanie jest naprawdę proste i wystarczy zaledwie kilka chwil, aby stworzyć tę smakowitą przystawkę na wielkanocny stół...
-
Jajka w cebuli z ładnymi wzorkami, które udadzą się każdemu. Prosty patent
Farbowanie jajek w cebuli to znany od bardzo dawna sposób nadania koloru wielkanocnym pisankom. Zamiast używać sztucznych barwników, warto oprzeć się na metodach naturalnych. Są bardziej ekologiczne i ekonomiczne, ponieważ do barwienia używamy teg...
-
Najlepszy mazurek pod słońcem? Wypróbuj trik z widelcem Magdy Gessler. Zawsze się sprawdza
Choć mazurek jest jednym ze sztandarowych przysmaków wielkanocnych, nie ma co szukać jednego ścisłego przepisu. Ja przygotowuję wersję czekoladową zainspirowana trikiem Magdy Gessler. Zakłada on idealnie kruche ciasto zagniecione na ugotowanych na...
-
Najlepsze sposoby na kolorowe pisanki. Wystarczą dwa produkty z kuchni. Wychodzą przepiękne
Jak w naturalny sposób zafarbować jajka? Wbrew pozorom gotowe barwniki albo cebula to niejedyne rozwiązania. Weź jedno warzywo i nieco octu, a zyskasz śliczne, niebieskie pisanki. Bez chemii i wydawania pieniędzy.
-
Co symbolizuje babka? Oto co wkładamy do koszyczka. Tych produktów nie może zabraknąć w święconce
Gdy Wielka Sobota za pasem, wiele osób zastanawia się, co wkładamy do koszyka wielkanocnego, aby jak najwierniej odtwarzał wielowiekową tradycję. Święcenie pokarmów to ważny element celebrowania Wielkanocy. W koszykach umieszczamy produkty, które ...