wielkanoc
-
Chrzanowa Magdy Gessler nie ma sobie równych. Nawet żur wychodzi przy niej blado
W wielu domach zamiast żurku lub barszczu białego na stół wjeżdża zupa chrzanowa. Wielkanocna potrawa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, a ponadto na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrzejszych smaków. Przepis na ten smakowity...
-
Myślisz, że zakwas z butelki się nie psuje? Zanim wlejesz do żuru, zwróć uwagę na te rzeczy
Święta już za pasem, więc coraz częściej myślimy o wielkanocnym menu. Wiele osób robi zapasy z wyprzedzeniem, jednak pamiętajmy, że nie każdy produkt może spokojnie poczekać na swoją kolej. Jak poznać zepsuty zakwas na żurek? Zwróć uwagę na te...
-
Co zrobić, żeby na serniku wyszła rosa? To prostsze, niż mogłoby się wydawać!
Sernik wielkanocny to deser idealny na święta i nie tylko. Pieczemy go na różne okazje i w różnych wariantach. Wiedeński, królewski, krakowski - możliwości jest dużo, dlatego każdy może wybrać coś, co w największym stopniu ukoi jego podniebienie. ...
-
Nie tylko z chrzanem. Na Wielkanoc zrób jajka z różowym farszem. Nikt im się nie oprze
Co się dodaje do jajek faszerowanych? Zaskocz bliskich nie tylko pyszną, lecz także piękną przekąską, która od razu będzie rzucać się w oczy. Wszystko ze względu na niebanalny, mocny kolor, który zyska dzięki zdrowemu składnikowi.
-
To ciasto idealnie pasuje do świąt. Kiedyś każdy się nim zajadał. Wbrew pozorom przepis jest prosty
To pyszny deser, na który składają się blaty miodowe przełożone kremem z kaszy manny. W zależności od regionu kraju, deser nosi różne nazwy. Dowiedz się, jak zrobić to smakowite ciasto na świąteczny stół.
-
Sprawdziłyśmy ceny w Biedronce i Lidlu. Już wiemy, gdzie przed świętami jest taniej
Od kilku tygodni dużo mówi się o cenach jajek, które do niskich nie należą. To ważne zwłaszcza przed Wielkanocą, która jajkami stoi. Nie są to jednak jedyne produkty, które Polacy masowo będą kupować przed świętami. Sprawdziłyśmy w redakcji, ile...
-
To przystawka z nutką nowoczesności. Sałatka na Wielkanoc z chrzanem owinięta w ruloniki z szynki
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem to bardzo prosta w przygotowaniu przekąska na świąteczny stół. Można ją podać w dekoracyjnej salaterce, ale my proponujemy inny sposób. Zawinięta w ruloniki z szynki świetnie smakuje i pięknie wygląda. Przygotowanie...
-
Delikatny i kremowy pasztet z wątróbek. Mąż nie mógł uwierzyć, że zrobiłam go sama
Kilka dni temu zaczęłam intensywnie myśleć nad listą wielkanocnych potraw i stwierdziłam, że na pewno zrobię, jak co roku, pasztet. Jednak nie chciałam znów bawić się w gotowanie, odcedzanie, mielenie i tak dalej. Postanowiłam puścić wodze fantazj...
-
Wiosenno-świąteczne ciasto, którego smak trzeba po prostu poznać. Lepsze niż wszystkie babki i mazurki
W wielu domach w okresie świątecznym na stołach króluje to ciasto. Wielkanocne specjały skradają serca i podniebienia, a czasem wystarczy bardzo niewiele, aby jeszcze bardziej podkręcić ich smak. Dowiedz się, jak zrobić deser, którym zachwycisz...
-
Ciasto wielkanocne bez pieczenia inne niż wszystkie. Goście będą brać od razu dwa duże kawałki
Jednym z najczęściej serwowanych w czasie świąt deserów jest ciasto. Na Wielkanoc proponujemy wypróbować je z pyszną masą jabłkową. Oblane czekoladą deserową lub mleczną wprost rozpływa się w ustach. Każdy na pewno pokocha ten przepis.
-
Jak zrobić białą kiełbasę w domu? Tak soczystej i aromatyczniej nie kupisz, ważne są trzy mięsa
Biała kiełbasa to kulinarna istota świąt wielkanocnych i nie większość z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez żurku na białej kiełbasie lub kiełbasy zapiekanej w cebuli lub sosie chrzanowym. Oczywiście biała kiełbasa może być dobra, ale...
-
Szołder - wielkanocny regionalny specjał, o którym mało kto słyszał. Pięknie wygląda w koszyczku
Szołder (murzin) wielkanocny to regionalny przysmak, popularny szczególnie na Śląsku i Opolszczyźnie. Zamiennie bywa nazywany także sodrem lub szczodrem. Jest to przekąska w formie chleba drożdżowego nadziewanego różnymi rodzajami mięs....
-
Pieczeń na Wielkanoc, która ocieka perfekcją. Boczek z taką skórką zniknie przed jajeczkiem
Szukasz naprawdę dobrego przepisu na pieczeń na Wielkanoc, albo masz dość zwykłych szynek, karkówki z chrząstkami i wysuszonego schabu? Mamy dla ciebie coś, co wyglądem, zapachem =, smakiem, a także dźwiękiem rzuca na kolana. Ten boczek to...
-
Pasztet bez grama mięsa wielkanocny. 4 smaczne wersje do wyboru
Jeśli nie jesz mięsa, ale jednocześnie nie chcesz rezygnować z tradycji świątecznej, przygotuj pasztet wegetariański. Wielkanocny specjał można zrobić na wiele sposobów, dostosowując jego smak do własnych preferencji. Przepis jest prostszy, niż...
-
Starcie mistrzów. Przepis na pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler vs. Ewy Wachowicz. Który lepszy?
Potrawą, która jest dumą polskiej kuchni, są bez wątpienia pierogi. Z białą kiełbasą przygotowujemy je raczej rzadko, bo ten rodzaj farszu nie jest aż tak popularny. Magda Gessler i Ewa Wachowicz proponują przygotowanie tego nietypowego dania na...
-
Sto razy lepsza od drożdżowej i piaskowej. W Wielkanoc każdy czeka na tę babkę, znika co do okruszka
Wielkanoc już tuż tuż i to ostatni dzwonek, by zacząć myśleć o liście świątecznych ciast do zrobienia. Oczywiście tradycja nakazuje postawić na stole kolorowy mazurek i babkę. Jednak babka babce nierówna i dziś zdradzimy najlepszy przepis. Drożdżo...
-
Przepis dla tych, którzy boją się, że ich babka nie wyrośnie. Sukces gwarantowany
Deserem, który króluje na większości świątecznych stołów, jest babka wielkanocna. Wypiek przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Środek jest miękki i rozpływa się w ustach. Wierzch ciasta można dowolnie udekorować, aby jeszcze bardziej podkreślić...
-
Pascha z przepisu Magdy Gessler. Wypróbuj recepturę autorstwa najsłynniejszej polskiej restauratorki
Pascha to charakterystyczny deser wielkanocny, który jest szczególnie popularny we wschodniej części kraju. Do jej przygotowania używa się tłustego białego sera, który w połączeniu m.in. z żółtkami, cukrem pudrem i bakaliami, tworzy zupełnie...
-
Zrobiłam w zeszłym roku na Wielkanoc. Jest tak pyszna, że goście już pytają o tę sałatkę
Wiele osób uważa, że jedyna słuszna sałatka na Wielkanoc, to jarzynowa. Bzdura. Jak chcesz w kółko jeść to samo, proszę bardzo, ale wtedy pewnie nie zjesz najlepszej sałatki na świecie, bo za taką uważa ją moja rodzina. Jest prosta, sycąca i...
-
Jajek na Wielkanoc nie gotuj w wodzie tylko w tej mieszance. Oszczędzisz sobie kłopotu
Wydawać by się mogło, że gotowanie jajek to bardzo prosta czynność, z którą poradzi sobie każdy. I rzeczywiście nie ma w tym nic trudnego, jednak zawsze można zrobić coś, aby jeszcze bardziej ułatwić i usprawnić ten proces. Chodzi nie tylko o to,...
-
Stary przepis na jajka w sosie chrzanowym. Dobry pomysł na świąteczny obiad lub przystawkę
Jajka w sosie chrzanowym to danie, które wiele osób zna z okresu dzieciństwa. Szkolne stołówki często serwowały je na obiad i niektórzy podchodzą do tej potrawy z wielkim sentymentem. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis jes...
-
Mazurek kajmakowy pięknie udekorowany, który uda się każdemu. Smakuje nawet kilka dni po upieczeniu
Mazurek kajmakowy to bardzo prosty w przygotowaniu deser, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Wraz z babką, jest słodkim symbolem świąt. Przygotowanie zajmuje chwilę, a receptura jest prosta. Do pracy można zaangażować także...
-
Niebywale pyszny sos do jajek na twardo. Główny składnik sprawi, że złapiesz się za głowę
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i z całą pewnością nasze świąteczne stoły będą uginać się od najróżniejszych smakołyków. Nie może wśród nich zabraknąć jajek w różnych postaciach i dziś podpowiemy ci, jak zrobić mistrzowski sos do jajek na...
-
Gdy podasz takie ciasto na Wielkanoc, rodzina padnie z wrażenia. Delikatne i puszyste
Ciasta o nietypowych, często nawet dziwnych kształtach, sprawiają, że zaczynamy je jeść już oczami. Dokładnie tak jest z ciastem jajko sadzone, które idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Dlaczego? Bo jajek nigdy za wiele!
-
Przejrzałam wielkanocny catering Magdy Gessler. Cena jajek wbiła mnie w fotel
W Delikatesach U Fukiera, które działają przy słynnej restauracji Magdy Gessler, co roku można zamawiać świąteczne potrawy. Sprawdziłam więc, jak wygląda tegoroczna oferta i ile trzeba zapłacić za poszczególne dania. Chyba najdłużej wpatrywałam si...
-
Trik z zimną wodą działa na chrzan w niewiarygodny sposób. Coś dla smakoszy
Chrzan to warzywo, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zgodnie z tradycją chrześcijańską, symbolizuje on siłę fizyczną, witalność i krzepę, a jego pełen goryczy smak doskonale komponuje się z potrawami wielkanocnymi. Tarty chrzan...
-
Wachowicz do wielkanocnego barszczu nie dodaje zakwasu, tylko coś całkiem innego. Smak jest obłędny
Barszcz wielkanocny to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole. Zupę najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby smaki miały czas na przegryzienie się. Serwujemy ją z jajkami ugotowanymi na twardo. Aby zaostrzyć smak potrawy, można dodać...
-
Kiedy zrobić zakwas na świąteczny żurek i barszcz biały? Pamiętaj, aby nie przegapić terminu
W zależności od danego regionu Polski, na stołach świątecznych w okresie wielkanocnym króluje barszcz biały lub żurek. Za charakterystyczny smak obu zup odpowiada zakwas, czyli mieszanina mąki i wody, która poddawana jest procesowi fermentacji....
-
Teściowa pokręci nosem, ale jak spróbuje, oniemieje. Dubajski mazurek to murowany hit na Wielkanoc
Dubajska czekolada szturmem podbiła podniebienia wszystkich łasuchów. Okazuje się jednak, że trend nie kończy się na czekoladzie. Jak przygotować dubajskiego mazurka? To ciasto szybko stanie się wielkanocnym hitem.
-
Jesz jajka w ten sposób? Nie dziw się, że nie smakują. Wszystko przez jeden szczegół
W kuchni polskiej nie brakuje dań i przekąsek, w których główną rolę pełnią jajka. Zajadamy się nimi nie tylko na miękko i na twardo, lecz także w formie jajecznicy, sadzonych, szakszuki i innych. Okazuje się, że jeden zły ruch może sprawić, że...
-
Biała kiełbasa na święta, która nie pęka i zawsze wychodzi. Przepis jak z mistrzowskiej kuchni
Biała kiełbasa to jeden z kulinarnych symboli Wielkanocy. Można ją serwować na różne sposoby. Białą kiełbasę parzymy, pieczemy, gotujemy lub grillujemy. Jest nieodłącznym składnikiem żuru wielkanocnego, ale może także stanowić element innych...
-
Jajka faszerowane w skorupkach, które znikają w mig! Goście nie poprzestaną na 1 sztuce
Jajka faszerowane w skorupkach to alternatywa wobec tradycyjnej przekąski serwowanej na wielkanocnym stole. Może się wydawać, że jej przygotowanie jest trudne i czasochłonne, ale nic bardziej mylnego. Wystarczy kilka prostych kroków, aby wyczarowa...
-
Jajka faszerowane są passe. Stwórz przystawkę z 3 składników. Tak prosta, że aż grzech nie zrobić
Jajko sadzone w boczku to banalnie prosta w przygotowaniu przystawka na wielkanocny stół. Wystarczą zaledwie 3 składniki, aby wyczarować pyszny smakołyk, który z powodzeniem może stawać w szranki z kultowymi jajkami faszerowanymi.
-
Panettone zamiast tradycyjnej babki wielkanocnej. Zaskocz rodzinę czymś nowym
Panettone to tradycyjny włoski wypiek, który serwowany jest na święta. W sklepach coraz częściej można natknąć się na ten smakowity rarytas, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby deser przygotować samodzielnie.
-
Zapytałam AI o najlepszą wielkanocną potrawę. Odpowiedź nie zawiodła
Postanowiłam zapytać AI o najlepszą potrawę wielkanocną. Odpowiedź oczywiście nie zaskoczyła mnie ani trochę. To o ten świąteczny klasyk sztuczna inteligencja jest pytana najczęściej przez Polaków i nie tylko.
-
Pasztet dziadunia jest najlepszy na świecie. Ma aż cztery mięsa i jeden ważny dodatek
Pasztet na Wielkanoc to świętość tej samej rangi, co śledzik w Wigilię. Jeśli tradycja jest dla ciebie ważna lub po prostu lubisz zjeść naprawdę pyszny pasztet, mamy dla ciebie stary, klasyczny przepis sprawdzony przez pokolenia. Mnóstwo mięsa,...
-
Przed świętami latasz jak kot z pęcherzem? Te potrawy możesz przygotować wcześniej
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i wiele pań i panów domu drży na samą myśl o przygotowaniach, zwłaszcza kiedy przyjeżdżają goście spragnieni świątecznych pyszności. Spokojnie, nie musisz w Wielką Sobotę stresować się gotowaniem i przeklinać...
-
Królowa wielkanocnych przystawek może być tylko jedna. Teść i teściowa będą prosić o dokładkę!
Szynka w galarecie to popularna przekąska, która idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Plastry szynki nadziewamy smakowitymi warzywami, a następnie układamy na dekoracyjnym półmisku i zalewamy galaretą. Proste, prawda? Skorzystaj z naszej...
-
Diabelnie boskie jajka faszerowane. Takich jeszcze nie było!
Jajka faszerowane to popularna przekąska na zimno, którą serwujemy zazwyczaj z okazji Świąt Wielkanocnych. Istnieją różne jej warianty, dlatego każdy z pewnością znajdzie wersję, która najbardziej trafi w jego gust smakowy. Można je podać z...
-
Tak puszyste, że aż strach je kroić. Wełniany obłoczek zawsze wygrywa w Wielkanoc
Jaka babka jest najlepsza na Wielkanoc? Zapomnij o piaskowym cieście. Mamy dla ciebie lekki i puszysty wypiek o subtelnym, śmietanowym smaku. Swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowej strukturze.