wielkanoc
-
Na wielkanocnym stole połóż własne pieczywo. Ten przepis na domowy chleb przygotujesz szybko i tanio!
Żadna kanapka nie smakuje tak dobrze, jak ta, zrobiona z domowego, ciepłego pieczywa. Pieczenie chleba wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Ten przepis na chleb domowy będzie dobry na początek przygody z wypiekaniem aromatycznych bochenków.
-
Babka gotowana - przepis na wielkanocne ciasto. Będzie jędrna i soczysta, jak dodasz ten "podbity" składnik
Szukasz przepisu na wielkanocne ciasto? Babka gotowana to ciekawa alternatywa dla klasycznych ciast wielkanocnych. Zapomnij o standardowym pieczeniu i zamartwianiu się czy efekt będzie zbyt suchy. Ta metoda gwarantuje wilgotny i soczysty placek z...
-
Tej przystawki nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jajka z tym zielonym farszem zrobią furorę
Jajka faszerowane to obowiązkowa przystawka, która musi znaleźć się na świątecznym stole. Różne nadzienia sprawiają, że można się nią bawić na różne sposoby. Naszą propozycją jest zielony krem, któremu nikt się nie oprze. Zrób ich więcej bo znikną...
-
Kielecki czy Winiary. Który jest lepszy? Porównała polskie majonezy. Podium zaskakuje
Majonez Kielecki czy Winiary? Dyskusja nad tym, który jest lepszy, trwa od lat. Kluczowym składnikiem królowej wielkanocnego stołu, czyli sałatki jarzynowej, jest właśnie majonez. Sprawdzamy, czym różnią się oba produkty i czy któryś z nich...
-
Ten przepis na fit majonez to prawdziwy hit. Wystarczy, że zamienisz olej na ten popularny składnik
Majonez z reguły jest tłusty i ciężkostrawny, a do tego nie nadaje się dla osób na diecie. Nie każdy również przepada za jego smakiem, stąd powstają to coraz bardziej wymyślne przepisy. Takiego majonezu jak ten jeszcze nie jadłaś. Nie ma w nim gra...
-
Nieduża ilość sprawi, że mięso będzie zawsze soczyste i miękkie. Wykorzystaj ten trik zamiast wody
Przygotowanie mięsa nie należy do najłatwiejszych czynności. Bardzo często zdarza się, że wychodzi ono nie tylko suche, ale również twarde. W konsekwencji danie nie jest zbyt apetyczne. Jak temu zaradzić? Wystarczy jeden składnik, dzięki któremu...
-
Babka majonezowa będzie o wiele lepsza niż z cukierni, jeśli postąpisz według przepisu. A jest dziecinnie prosty
Najlepsze ciasta to te, które są smaczne i proste w przygotowaniu. To bardzo istotne szczególnie gdy przygotowujemy się do świąt i przyjmowania gości. Nie każda gospodyni ma czas, by spędzać długie godziny nad ciastem dlatego doskonałym wyborem na...
-
Jak udekorować jajka faszerowane? Proste przepisy na farsz i ciekawe dekoracje wielkanocnych jajek
Jak udekorować jajka faszerowane na Wielkanoc? Pomysłów jest całe mnóstwo. Przedstawiamy inspiracje na najpiękniejsze proste dekoracje i pyszne przepisy na farsz do jajek.
-
Farsz do jajek z różnymi dodatkami. Proste i pyszne przystawki na Wielkanoc
Farsz do jajek można przygotować w różny sposób. Niezwykle istotne jest to, aby zadbać o właściwe wykonanie. Z odpowiednią recepturą, przystawka będzie pysznie smakować i pięknie wyglądać na stole.
-
Wielkanocny mazurek Lewandowskiej to uczta dla podniebienia. Jest smaczny, zdrowy i egzotyczny
Zaraz obok świątecznej babki, zawsze dumnie stoi mazurek wielkanocny. To po niego wiele osób sięga zaraz po zjedzeniu śniadania. Ten z przepisu Anny Lewandowskiej różni się od klasyka, ale jest równie smaczny. Połączenie składników jest bardzo...
-
Ciasto na szybko z tanich składników. Wystarczy zaledwie kilka ruchów łyżką
-
Dzięki masie wielkanocny przekładaniec to hit świąt. Sernik się chowa
-
Jak w naturalny sposób zadbać o czyste drogi oddechowe i odporność? Pomogą ekstrakty ziołowe i witaminyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Domowa wędlina na Wielkanoc. Schab wyjdzie jak marzenie, ale dopilnuj zalewy
-
Czy można jeść czosnek z kiełkami? Nie popełniaj poważnego błędu
- Przepis na kotlety ze śledzia. Spróbuj, a będziesz robić częściej
- Poszłam do najlepszej restauracji w Polsce. Czułam się jak w Wersalu
- Babcia robiła je co święta. Dzięki tej zasadzie znikały szybciej niż barszcz
- Przepis na ciasto na pierogi. Ania Starmach podpowiada jak je szybko zrobić
- Gotowanie ziemniaków z mikrofali - to nie studencki żart, a sprawdzona metoda
-
Piękna, rumiana i apetyczna - taka właśnie powinna być ćwikła. Dodaj ten składnik, a buraki nie zszarzeją
Wielkanocne mięsiwa bez ćwikły? No nie żartujmy - akurat tego dnia na stole ćwikła i chrzan muszą być. Jednak umówmy się - ćwikła ze sklepu jest okej, ale ta domowa jest najpyszniejsza. Niestety, czasem buraki szarzeją i przez to wizualnie potrawa...
-
Sałatka na Wielkanoc Ewy Wachowicz. Banalna, ale obłędnie pyszna sałatka warstwowa w 10 minut
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc warto zastanawiać się już nad menu na te dwa wyjątkowe dni. Sałatka warstwowa z przepisu Ewy Wachowicz będzie w tym roku prawdziwym hitem. Szybka w przygotowaniu, z prostych składników, a jednocześnie...
-
Pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler lub Ewy Wachowicz. Które smakują lepiej?
Pierogi z białą kiełbasą mogą zaskakiwać. Chociaż pierogi w Polsce jada się nader często, to jednak farsz w postaci kiełbasy nie jest, aż tak popularny. Sprawdź, jak wykonać nadzienie do pierogów z białej kiełbasy.
-
Podawane jako oddzielne danie, teraz znalazły miejsce w żurku. To one dodają prawdziwego charakteru
Świąteczna zupa, jaką jest żurek musi pojawić się w wielkanocnym menu. Zazwyczaj podawana w bochenku chleba, lub bezpośrednio na talerzu co roku znajduje swoich smakoszy. Aby podkręcić smak potrawy, warto dodać do niej nietypowy składnik. Zazwycza...
-
Jak zrobić kruszonkę do ciasta na Wielkanoc? Potrzebne będą tylko 3 składniki, które masz w kuchni
Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Kruszonka to dla wielu jeden z ulubionych elementów ciasta. Kruchutka, pachnąca i rozpływająca się w ustach. Kruszonka pasuje do różnego rodzaju ciast i deserów.
-
Domowy pasztet lubi nie wychodzić. Babcia zdradza, co zrobić, by nie był suchy. Uniknij wtopy w święta
Domowy pasztet to prawdziwy rarytas, jednak najbardziej wprawione w gotowaniu gospodynie muszą przyznać, że często nie wychodzi tak, jak byśmy sobie tego życzyli. Moja babcia podpowiada co zrobić, by pasztet nie był suchy i smakował obłędnie.
-
Czerstwą babkę odśwież tajnym sposobem Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Pamiętaj o metodzie kieliszka i łyżeczki
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Z tego powodu lepiej zawczasu poznać sprytne triki kulinarne i przygotować się na świąteczne szaleństwo. Poza sprawdzonymi przepisami warto również wiedzieć, jak wychodzić z kryzysowych sytuacji. Przedstawiam...
-
Jak udekorować stół na Wielkanoc? Poznaj inspiracje na nadchodzące święta
Jak udekorować stół na Wielkanoc? To kwestia, która zaczyna zaprzątać nasze głowy z racji zbliżających się wielkimi krokami świąt Wielkanocnych. Odpowiednia dekoracja wielkanocnego stołu sprawia, że ten czas staje się jeszcze bardziej wyjątkowy i...
-
Wielkanocna zupa naszych sąsiadów. Przebije nasze specjały? Przez jeden składnik jest to możliwe
Zagraniczna kuchnia coraz częściej gości na polskich stołach. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem tamtejsze specjały pełne są nietuzinkowych smaków, które w naszych regionalnych potrawach często nie są znane. Aby spróbować jak najciekawszych dań,...
-
Jajka z czerwonej zalewy będą wielkanocnym hitem. Wyrazisty krem uzupełni ich smak
Kolorowe jajka faszerowane aromatycznym kremem to nietuzinkowa propozycja na świąteczny stół. Dzięki zabarwieniu będą wszystkich kusić do zjedzenia. Aby uzyskać oryginalny kolor, wykorzystaj popularne warzywo. Z dodatkiem wyrazistego kremu znikną...
-
Mazurek czekoladowy - przepis babci, bez którego nie ma Wielkanocy. Smakuje jak popularny baton
Mazurek czekoladowy to wspaniałe ciasto na Wielkanoc, które dla wielu jest miłym wspomnieniem z dzieciństwa. Dziś coraz rzadziej pojawia się na naszych stołach, ponieważ jest wypiekiem bardzo wymagającym. Jednak jeśli poznacie przepis mojej babci,...
-
Ta wielkanocna zalewajka jest lepsza od niejednego żurku. Dodanie mrożonego składnika to cały jej sekret
Wybór dań na ucztę wielkanocną nie jest łatwym zadaniem. Oczywiste jest, że niektóre potrawy muszą się na niej pojawić. Jednak w tym roku możesz postawić na oryginalny wybór potraw. Ewa Wachowicz zamiast żurku i białego barszczu proponuje zalewajk...
-
Mateusz Gessler sprzedaje wielkanocne potrawy. Ile kosztują sernik i beza? Lepiej złapcie się krzesła
Nie wszyscy dania wielkanocne przygotowują sami. Część osób decyduje się kupić gotowe potrawy, które sprzedają restauracje. Świąteczną ofertę przygotował również Mateusz Gessler. Ile trzeba zapłacić za kiełbasę, pasztet czy ciasto? Od niektórych c...
-
To ciasto je się tylko raz w roku. Pascha wielkanocna nie wyjdzie, jeśli popełnisz błąd z twarogiem
Oprócz babek i mazurków, wśród wielkanocnych słodkości nie może zabraknąć paschy. To ciasto tradycyjnie robi się jeden jedyny raz w roku, dlatego jeśli na etapie przygotowań coś pójdzie nie tak, płacz i lament będą miały swoje uzasadnienie. Jak...
-
Barszcz biały na bogato. Będzie gęsty i aromatyczny dzięki sekretnemu dodatkowi - pijesz go w upały
Barszcz biały to obok żurku najczęściej gotowana zupa na Wielkanoc, co nie powinno dziwić - taka jest tradycja, a sama zupa jest po prostu pyszna. Dziś zdradzimy przepis na barszcz biały na bogato, który dzięki sekretnemu składnikowi jest jeszcze...
-
Deviled eggs - amerykańskie jajka z piekła rodem. Te przyprawy sprawią, że to będzie ostra Wielkanoc
Jajka to element obowiązkowy na wielkanocnym stole. Nie oznacza to jednak, że i w tym roku muszą być podane w tradycyjny, a czasami nawet nudny sposób. Deviled eggs, czyli amerykański specjał z nutą pikanterii, gwarantuje obłędną ucztę i zachwyt...
-
Jaka jest różnica między barszczem a żurkiem? Chodzi o mąkę, ale są jeszcze dwie kwestie
Za pasem Wielkanoc, więc czas barszczu i żurku. Te dwie zupy, chociaż wyglądają nieco podobnie, różnią się smakiem i sposobem przygotowania. Czym jest barszcz biały, a czym jest żurek? Oczywiście odróżnia je mąka użyta do przygotowania zakwasu. Są...
-
Najlepsza przekąska na Wielkanoc? Nie z majonezem i nie faszerowane - podaj jajka w ten sposób, a goście będą zajadać
Jeśli chodzi o przekąski na Wielkanoc, prym wiodą jajka w każdej postaci. Najczęściej przygotowujemy jajka z majonezem - bo proste i każdy lubi. Czasem pojawiają się także faszerowane pieczarkami lub tuńczykiem. Dziś jednak mamy dla was taki...
-
Prosta babka marmurkowa. Przepis na szybkie ciasto nie tylko na Wielkanoc. Nie tylko pyszna, ale i piękna
Babka marmurkowa to proste ciasto, które z powodzeniem może przyrządzić każdy. Jednak to nie jedyna zaleta popularnego deseru. Brak kremu pozwala dłużej przechowywać wypiek, dzięki czemu przez wiele dni możemy sięgać po babkę do porannej kawy.
-
Warstwowa sałatka na Wielkanoc. Jeden sekretny składnik sprawi, że goście będą się nią zajadać
Wielkanoc stoi pod znakiem wielu tradycyjnych potraw. Oprócz żurku i babki piaskowej na stole nie powinno zabraknąć sałatki, która zasmakuje gościom. Warto postawić na warstwową, która jest prosta i szybka w przygotowaniu. Aby osiągnąć sukces,...
-
Babka wielkanocna. Najłatwiejszy przepis na puszyste ciasto. Wystarczy kilka prostych składników
Babka piaskowa to obowiązkowy element każdej Wielkanocy. Jednak kiedy rzadko pieczemy dane ciasto, szybko zapominamy jak je przygotować. Najlepiej sięgnąć po prosty przepis. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu i unikniemy zakalca.
-
Czas jarzynowej mija. Najlepsza sałatka na Wielkanoc jest jak ogr - ma warstwy, a wśród nich szynka i jajka
Jeśli uważacie, że królowa jarzynowa jest tylko jedna, nie mamy zamiaru udowadniać na siłę, że jest inaczej. Dziś jednak chcielibyśmy pokazać wam przepis na najlepszą sałatkę na Wielkanoc, gdy lubicie próbować nowych smaków lub chcecie zaskoczyć...
-
Pieczeń rzymska z jajkiem to kultowa przystawka na Wielkanoc. Ten składnik nada jej charakteru
Pieczeń rzymska z jajkiem to świetne danie, które może być zarówno przystawką, jak i daniem obiadowym. Wygląda pięknie, smakuje świetnie i jest aromatycznie obłędna. Przepis na nią jest krótki, a wykonanie bajecznie proste. Prezentujemy najlepszy...
-
Słodka przyjemność w sam raz na Wielkanoc. Ten przepis na babkę przetrwał pokolenia
Święta bez klasycznej babki nie mogą mieć miejsca. Dlatego proponujemy wypiek, który zawsze wychodzi odpowiednio słodki i wilgotny. Wszystko za sprawą jednego składnika. Wlej całą szklankę, a później posmakuj efektu. Na pewno nie pożałujesz.
-
Najlepsze ciasto na Wielkanoc? Postaw na klasykę. Teściowa od 40 lat robi fale Dunaju i zdradziła swój sekret
Fale Dunaju to klasyka i z pewnością nie raz to warstwowe ciasto dumnie prezentowało się na paterze podczas różnych uroczystości w domu cioci czy babci. To najlepsze ciasto na Wielkanoc i każdą inną okazję i chociaż wymaga trochę czasu, smak jest...
-
Co Polacy myślą o wielkim poście? Wielkanoc obchodzimy, ale mięso musi być
Wirtualna Polska przeprowadziła wśród Polaków badanie, w którym zapytała o Wielkanoc i wielki post. Okazuje się, że ponad połowa ma problem z tym, żeby ściśle trzymać się zasad, które narzuca Kościół. Trudno zrezygnować nam nie tylko z mięsa, lecz...
-
Zapomnij o karkówce i schabie na obiad wielkanocny. Anna Lewandowska dzieli się nietypowym przepisem
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc już teraz warto zaplanować menu. Warto w tym roku zaskoczyć swoich gości i przygotować na obiad coś wyjątkowego. Warto zaczerpnąć inspirację z tradycji i postawić na swojskie smaki. Anna Lewandowska dzie...
-
Jak zrobić kiełbasę na Wielkanoc? Nie potrzebujesz wędzarni, ale pamiętaj o czosnku i długim kiju
Nie od dziś wiadomo, że wszystko co domowe, jest najlepsze. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszną, aromatyczną domową kiełbasę bez wędzarni. To nie magia, tylko dwie zasady i sprytna sztuczka, a do wykonania przyda się kij od szczotki i trochę...
-
Obłędne jajka faszerowane szynką. Mięsny dodatek to nie koniec - nowalijki i łyżeczka tego sosu to podstawa
Przepis na faszerowane jajka to już wielkanocna klasyka, warto jednak duży nacisk położyć na wizualne kwestie, a także kolorowe dodatki. To gwarantuje spektakularny efekt i piękne danie na świąteczny stół. Szynka w połączeniu z kremowym sosem...
-
Jajecznica nie ma szans z tymi jajkami. To śniadanie możesz postawić nawet na wielkanocnym stole
Nudne śniadania to już przeszłość. Zapomnij o kanapkach, zbyt suchej jajecznicy lub nudnej sałatce. Lepiej wybierz to hiszpańskie danie, które bogate jest w smak, a do tego jest banalnie proste. Dlaczego jest tak dobre? Bo łączy najlepsze dostępne...