wielkanoc
-
Zakwas na barszcz biały przygotujesz samodzielnie w domu. To dziecinnie proste, ale uzbrój się w cierpliwość
Przygotowanie tradycyjnych dań wielkanocnych to nie lada wyzwanie. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że do gotowania należy się odpowiednio przygotować. Z tego powodu podpowiadamy jak przygotować znakomity zakwas na barszcz biały. Należy wykonać ...
-
Wilgotna babka w keksówce? Postaw na dodatek tych składników i zaskocz rodzinę w święta
Wytrawna babka w keksówce to oryginalne danie, które zaskakuje smakiem. Do jej przygotowania potrzeba między innymi suszonych pomidorów, szpinaku oraz sera feta. Składnik, który sprawi, że zachowa odpowiednią konsystencję to masło orzechowe.
-
Ciasto z galaretką na Wielkanoc i na co dzień. Poznaj przepisy na pyszne, wiosenne desery
Ciasto z galaretką na Wielkanoc to wspaniały dodatek na świąteczny stół. Nic nie smakuje lepiej jak lekkie, smaczne ciasto z owocami i galaretką. Taki deser nie tylko świetnie wygląda, ale też smakuje obłędnie. Jeśli nie wiecie jak zrobić wyśmieni...
-
Pascha: deser, którego nie może zabraknąć w święta wielkanocne. Skąd pochodzi?
Pascha wielkanocna to tradycyjny deser, który pochodzi z terenów Rosji. Przygotowuje się ją z twarogu, masła, śmietany, mleka a dodatek stanowią jajka, wanilia i bakalie, które odgrywają w tym deserze kluczową rolę, ponieważ bakalie mają...
-
Wielkanoc u Gessler nie na każdą kieszeń. Żur za 75 zł, a pasztet jeszcze droższy. Cena połówki jajka też zwala z nóg
Zbliżająca się Wielkanoc zmusza nas do zastanowienia się, co postawić na świątecznym stole. Jeśli nie po drodze wam z gotowaniem, można sięgnąć po gotowe dania. W Delikatesach "U Fukiera" Magdy Gessler jest już dostępna wielkanocna oferta. Ceny ni...
-
Najlepszy dodatek do wielkanocnych mięs i jaj. Zapomnij o chrzanie i ćwikle, ten "chrupiący" sos to mistrzostwo smaku
Wielkanoc już za pasem i nasze stoły będą uginać się od najróżniejszych mięs, wędlin, kiełbas oraz jaj. Najczęściej jako dodatek do tych smakołyków wybieramy chrzan, ćwikłę lub musztardę. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić pyszny, nietuzinkowy...
-
Prosty przepis na babkę wielkanocną. Nie uwierzysz, jaki składnik rewelacyjnie podbije jej smak
Oto prosty przepis na majonezową babkę wielkanocną. To ciasto fantastycznie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej. Ma wyjątkowo aksamitną i delikatną konsystencję. Do jego przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników.
-
Idealna babka piaskowa na Wielkanoc istnieje! Wystarczy dodać ten składnik, by była bardziej aromatyczna
Tradycyjne ciasta wielkanocne wcale nie muszą być nudne. Ich smak warto urozmaicać na różne sposoby. Babka piaskowa będzie potrójnie pyszna, jeśli dodasz do niej skórkę i sok tego owocu. Goście będą prosić o dokładkę.
-
Pierogi z białą kiełbasą. Przepis Ewy Wachowicz, który przyda się nie tylko na Wielkanoc
Przepis Ewy Wachowicz na pierogi z białą kiełbasą to propozycja nie tylko na zbliżającą się Wielkanoc. Prostota farszu sprawia, że możemy wykorzystać go w dowolnym momencie i znacznie przyspieszyć przygotowywanie obiadu. Kluczem są odpowiednie...
-
Zaskakujący przepis na zakwas na żurek. Mąka żytnia to dobry wybór, ale inna jest smaczniejsza i zdrowsza
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego już dziś warto pomyśleć o nastawieniu zakwasu na żurek. Tylko co zrobić, gdy wśród wielkanocnych gości będą osoby ograniczające gluten w swojej diecie lub chore na celiakię? Jeśli nie chcesz, by twoi...
-
Ciasto na szybko z tanich składników. Wystarczy zaledwie kilka ruchów łyżką
-
Wygląda jak sernik, ale nim nie jest. Ten wielkanocny przekładaniec jest lepszy
-
Prostowanie zębów za pomocą niewidocznych nakładek - jak to działa? Jakich efektów i kiedy możesz się spodziewać?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Schab 15-minutowy na Wielkanoc. Jak zrobić domową wędlinę, żeby była soczysta?
-
Kiełkujący czosnek: jeść, czy nie jeść - oto jest pytanie, a my odpowiadamy
- Przepis na kotlety ze śledzia. Spróbuj, a będziesz robić częściej
- Poszłam do najlepszej restauracji w Polsce. Czułam się jak w Wersalu
- Babcia robiła je co święta. Dzięki tej zasadzie znikały szybciej niż barszcz
- Przepis na ciasto na pierogi. Ania Starmach podpowiada jak je szybko zrobić
- Zapomnij o tradycyjnym gotowaniu - ziemniaki z mikrofali to game changer
-
To jest dopiero prawdziwy żur. Siostra Anastazja używa oryginalnego przepisu, który trudno przebić
Wielkanoc przed nami, a to oznacza, że najwyższy czas odgrzebać najbardziej tradycyjne przepisy na klasyczne dania. Barszcz biały lub żurek muszą pojawić się na świątecznych stołach, dlatego przedstawiamy propozycję od siostry Anastazji. Jej przep...
-
Kajmak do mazurka to tylko trzy składniki, a smaku co niemiara. Goście będą sięgać po dokładkę
Podajemy przepis na kajmak do mazurka. Do jego przygotowania wystarczą tylko trzy składniki: mleko, masło i cukier puder. Kajmak można dodawać do różnych ciast. Będzie idealny do wielkanocnych mazurków.
-
Upiecz doskonały biszkopt na Wielkanoc. Będzie wilgotny i lekki jak chmurka, jeśli nie zapomnisz o tych zasadach
Wraz z nadchodzącymi świętami wielkanocnymi w głowie wielu gospodyń rodzi się pytanie, jakim ciastem ugościć swoje rodziny i bliskich. Nie trzeba jednak przygotowywać tradycyjnego mazurka czy babki. Na tę Wielkanoc warto zaszaleć z pysznym...
-
Sałatka jarzynowa. Najbardziej popularna sałatka na święta w polskich domach. Jak ją przygotować?
Sałatka jarzynowa to bez wątpienia jedna z najbardziej popularnych sałatek w menu kuchni polskiej. Przygotowuje się ją niemalże w każdym polskim domu, a na wszelkich imprezach rodzinnych zawsze pojawia się na stole. Nie może jej także zabraknąć pr...
-
Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami - brzmi wybornie. Smak będzie lepszy, jak dodasz szklankę tego płynu
W wielkanocnym menu nie może zabraknąć tradycyjnych przysmaków i swojskich produktów. Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami to doskonały sposób na podrasowanie kultowego dania. Aromatyczne warzywa to jednak nie wszystko - sekret tkwi w szklance...
-
Sernik wielkanocny. Smaczne i proste ciasto, które musi pojawić się na wielkanocnym stole
Sernik wielkanocny to bez wątpienia deser, którzy docenią wszyscy domownicy przy świątecznym stole. Choć do świąt wielkanocnych zostało jeszcze trochę czasu, warto już teraz pomyśleć o menu na ten wyjątkowy okres. Sernik wielkanocny będzie idealny...
-
Mięsa na obiad wielkanocny. Kluczem do wyjątkowego charakteru dania jest nadzienie i kompozycja przypraw
Mięsa na obiad wielkanocny? Chociaż w tym czasie stół ugina się od rozmaitych potraw, to warto zaserwować również wyjątkowy obiad. Co zrobić, aby smakował domownikom nawet wtedy, gdy zdążyli już nacieszyć się innymi smakołykami?
-
Ciasto wielkanocne. Zaskocz swoich bliskich wspaniałym deserem!
Ciasto wielkanocne. Tu zawsze pojawia się dylemat: czy wybrać tradycyjne mazurki, serniki, babki czy może spróbować wyłamać się i zamiast znanych słodkości postawić na niestandardowe rozwiązania? Oto nasze propozycje na ciasta wielkanocne, którymi...
-
Wielkanocny żurek to nie twoja bajka? "Jajowa ze szczawiem" to najlepsza receptura od Magdy Gessler
Klasyczny żurek to wielkanocna tradycja, jednak ciekawą alternatywą może być nieco bardziej oryginalne połączenie. Magda Gessler poleca przepis na "jajową ze szczawiem", która kusi aromatem i obłędnym smakiem. Sekretem jest odpowiednie przygotowan...
-
Pasztet wielkanocny - przepis na idealną konsystencję i doskonały smak. Co uratuje przesuszony pasztet?
Pasztet wielkanocny jest jednym z tych dań, które bezsprzecznie kojarzą się ze świątecznym stołem. Jego zalety są liczne: dobrze przygotowany pasztety może być serwowany na zimno lub na ciepło.
-
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc. Sekretem potrawy jest uchwycenie dobrych proporcji
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc, czyli popularna ćwikła, to jeden z tradycyjnych dodatków. Nadaje się idealnie do świątecznych mięs. Na szczęście jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne.
-
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem. Najważniejszy składnik uchodzi za symbol siły i dobrego zdrowia
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem? Na świątecznym stole nie może zabraknąć przystawek, które swoim składem nawiązują do najbardziej popularnych wielkanocnych składników. Smaczna sałatka też znajdzie tu miejsce.
-
Barszcz biały - przepis na wielkanocne danie. Dodaj kilka przypraw, a zniknie do ostatniej kropli
Tradycyjny barszcz biały to zupa, której nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Dodatek kilku przypraw sprawi, że będzie miał wyjątkowy smak. Zupę najlepiej podawać z jajkami ugotowanymi na twardo oraz z natką pietruszki.
-
Świąteczny żurek będzie lepszy jeśli dodasz do niego ten składnik. Zaledwie kilka kropel poprawi jego smak
Wielkanoc bez żurku lub barszczu białego to tak jakby w Boże Narodzenie zabrakło karpia i barszczu czerwonego. Aby tradycji stała się zadość przygotuj zupę z tym przepisem. Dzięki jednemu składnikowy wyjdzie wręcz wyśmienity.
-
Przepis na babkę wielkanocną. Dodaj ten składnik, a goście będą zachwyceni. Idealna na święta
Przedstawiamy przepis na babkę wielkanocną. Wyjdzie lekka, puszysta i o doskonałej konsystencji. Aby nadać jej charakteru, wystarczy dodać do masy ziarna wanilii. Babkę można ozdobić lukrem lub polewą czekoladową.
-
Jajka faszerowane łososiem - przepis na wytrawne jajka. Idealna przystawka na świąteczne przyjęcie wielkanocne
Jajka faszerowane łososiem to przystawka, którą możemy zaliczyć do grupy dań wytrawnych. Nietuzinkowy smak sprawia, że przepis jest wprost stworzony na świąteczne śniadania wielkanocne. Zajrzyj koniecznie do przepisów na faszerowane jajka.
-
Babka wielkanocna majonezowa Ewy Wachowicz. Tylko 5 składników i 10 minut roboty
Babka wielkanocna majonezowa to przepis, który może zadziwić! Ciasto z majonezem? Szokujące, ale prawdziwe. Musimy Was jednak uspokoić, że majonez nie jest wyczuwalny w cieście, a jednocześnie poprawia konsystencję babki i jej smak.
-
Mazurek makowy - wielkanocne ciasto na kruchym cieście. Bakalie i soczysta masa to must have
Mazurek to nierozłączny element Świąt Wielkanocnych. Tradycyjny przepis bazuje na kruchym cieście i ciekawych dodatkach. Wersja z masą makową nie tylko obłędnie smakuje, ale i pięknie przyozdobi stół. Ważne są także bakalii i estetyczne paski na...
-
Jajka faszerowane awokado, czyli odrobina kulinarnej egzotyki na wielkanocnym stole
Jajka faszerowane awokado mogą zadziwiać. Wydawać by się mogło, że nie jest to dobre połączenie. Jednak nic bardziej mylnego. Jajka z awokado to kulinarny hit! Co najciekawsze, z każdym rokiem zyskują one na popularności.
-
Żurek Makłowicza musi mieć ten składnik. "Jeśli nie czuję intensywnego smaku, to taki żur mam za nic"
Wielkanocny żurek musi wyróżniać się intensywnym smakiem i aromatem. Robert Makłowicz coś o tym wie i sam podkreśla jak istotne są proporcje. Jeden składnik szczególnie musi pojawić się w dużych ilościach. Bez niego zupa będzie nijaka.
-
Ten sernik może być lepszy niż klasyczna wersja. Brak głównego składnika sprawia, że jest lekki jak chmurka
Sernik to klasyka polskich wypieków. Bez niego niektórzy nie wyobrażają sobie świąt. A co jeśli z tak pysznego ciasta usunie się główny składnik? Czy będzie tak samo dobry jak ten klasyczny? Warto się o tym przekonać i zobaczyć, jak będzie smakować.
-
Sernik "łzy sołtysa". Tak pyszny, że popłaczesz się ze szczęścia, a to dzięki złotym kropelkom
Szukasz pomysłu na ciasto na Wielkanoc, które zaskoczy wszystkich smakiem i prezencją? Sernik łzy sołtysa to strzał w dziesiątkę. Jest pyszny, bardzo łatwy do zrobienia, a złote kropelki, które pojawiają się na delikatnej piance, wyglądają...
-
Święconka. Jak przygotować tradycyjną święconkę? Co musi się w niej znaleźć?
Święconka to pokarmy, które wierni przynoszą w Wielką Sobotę do kościoła, aby je poświęcić. Następnie produkty te trafiają na wielkanocny stół - zgodnie z tradycją należy je spożyć z rodziną w trakcie niedzielnego śniadania. Sprawdź, co zrobić, by...
-
Żurek na bogato ze wszystkim, co kochają Polacy. Zakwas jest ważny, ale inny składnik nada mu charakteru
Wielkanoc beż żurku będzie niepełna i na pewno nie tak smaczna. Dziś mamy dla was przepis na żurek z mnóstwem pyszności, a wśród składników wędzonka, kiełbasa, czosnek i grzybki. Będzie też pewien dodatek, który świetnie podkreśli smak i doda...
-
W Wielkanoc bez jajka i białej kiełbasy ani rusz! Ta zapiekanka łączy najlepsze smaki. Śmiało podaj ją na świątecznym stole
W Święta Wielkanocne większość osób stawia na tradycyjne i klasyczne przepisy. Jednak w tak wyjątkowy czas, warto zasmakować czegoś innego, co nada świeżości świętowaniu. Ta zapiekanka jest idealnym połączeniem smaków, które kojarzą się z Wielkanocą.
-
Babka wielkanocna na wiele sposobów! Jeden nietypowy składnik odmieni smak wypieków
Babka wielkanocna w różnych wydaniach to przepis na udane świętowanie. Tego typu ciasta należą do obowiązkowych pozycji, jakie powinny znaleźć się w wielkanocnym menu. Poznaj przepisy na przepyszne babki.
-
Wielkanocny pasztet wegetariański to pyszny pomysł na posiłek dla wegetarian i nie tylko!
Pasztet wegetariański wielkanocny, czyli alternatywa bezmięsna nie tylko dla wegetarian. Jego smak może śmiało konkurować z tradycyjnym pasztetem przygotowanym na bazie mięsa. Jak przygotować taki pasztet. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się jeg...
-
Sałatka gyros, czyli warstwowy i kolorowy bestseller. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole
Sałatka gyros to królowa imprez, spotkań rodzinnych, ale i świąt. Przepis na kolorową i fikuśną przystawkę gwarantuje zadowolenie gości i obłędny smak. Wszystko przed dużą ilość rozmaitych składników i kuszące warstwy, które pięknie się prezentują...
-
Dlaczego warto parzyć jajka przed wbiciem do ciasta? Pomijanie tej czynności może skończyć się w szpitalu
Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez jajek. Zbliża się Wielkanoc, czyli czas, kiedy będziemy używać ich na potęgę, dlatego dziś podpowiemy, dlaczego warto sparzyć jajka, zanim wbije się je do ciasta lub zacznie kręcić się z nich majonez....
-
Jak zrobić zakwas na żurek, żeby był bardziej esencjonalny? Przyda się składnik, który zazwyczaj ląduje w koszu
Żeby zdążyć do Wielkanocy, najlepiej już dziś nastaw zakwas na żurek. Tylko jak zrobić zakwas, żeby był bardziej esencjonalny i sprawił, że żurek będzie jeszcze pyszniejszy? Oprócz mąki, wody i przypraw dodaje się także czosnek. My radzimy, by dod...