wielkanoc
-
Sałatka, która znika szybciej niż jarzynowa. Pół wiadra? To zdecydowanie za mało
Jakie sałatki można zrobić na święta wielkanocne? W tym roku zamiast klasycznej jarzynowej zaserwuj nieco inną wariację jajecznej kompozycji. Lista potrzebnych składników jest krótka i tania, a salaterki w mig staną się puste.
-
Najlepszy majonez do sałatek i wielkanocnych jajek. Nie wszyscy się zgodzą [RANKING]
Majonez odgrywa istotną rolę podczas Wielkanocy. W końcu to najważniejszy składnik sałatek i jajek. Jednak w Polsce od lat toczy się konflikt między dwoma gigantami: Kieleckim i Winiary. Który zasługuje na miano najlepszego? Poniższy ranking...
-
Jajka faszerowane tymi dodatkami to hit na Wielkanoc. Rodzina będzie brać po cztery na raz
Jajka faszerowane to obowiązkowa przekąska na wielkanocnym stole. Zwykle podaje się je z przeróżnymi pastami rybnymi. My jednak sugerujemy, by nadać im nieco smaku prosto z południa Europy. Ten farsz, w którym główną rolę grają konkretne pomidory ...
-
Jajka faszerowane awokado z mięsnym dodatkiem. Teściowa chciała mi zapłacić za ten przepis
Jajka faszerowane awokado to przysmak, który najczęściej przygotowujemy z okazji Świąt Wielkanocnych. Są bardzo zdrowe i pożywne, a ponadto pięknie prezentują się na stole, tworząc niezwykle barwną kompozycję.
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to must have na święta. Najlepiej smakuje z dodatkiem specyficznej cebuli
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to smaczna przekąska, którą warto przygotować na świąteczny stół. Jest pyszna, zdrowa i kolorowa, a idealnie dobrane składniki tworzą ciekawą kompozycję smakową. Dodatek czerwonej cebuli sprawia, że sałatka jest...
-
Na Wielkanoc sałatkę jarzynową robię inaczej. Dodaję dwa składniki. Każdy płonie z zachwytu
Nie ma co się oszukiwać - królowa jest tylko jedna i żadne święta w typowym polskim domu nie mogą obejść się bez sałatki jarzynowej. Zbliża się Wielkanoc, więc to kolejna okazja, by to warzywne dzieło pojawiło się na stole, ale ja mam nieco inny...
-
Nie chrzan i nie ćwikła. Do wielkanocnych mięsiw najlepiej pasuje niezwykły dżem
Nie ma Wielkanocy bez pysznych pieczonych mięs, wędlin i pasztetów. Można by rzec, że to święta mięsiw wszelakich, ale wiadomo, że nie samą szynką lub schabem człowiek żyje. Mięsko warto podać z czymś, co podkreśli smak i podkręci doznania. W...
-
Tak kupisz najlepszą białą kiełbasę. Zwróć uwagę na kilka kwestii. Inaczej zepsuje smak żurku
Wielkanoc nie może obejść się bez białej kiełbasy. Najczęściej podawana jest w żurku, ale niektórzy przyrządzają ją pieczoną z jabłkami, w cieście francuskim lub w sałatce. Jak kupić dobrą białą kiełbasę? Pamiętaj, by zwrócić uwagę na kilka kwestii.
-
Czarna babka skradnie show w święta. Piaskowa i jogurtowa nie mają do niej podjazdu
Jedni na Święta Wielkanocne pieką babkę piaskową inni jogurtową, a ja co roku serwuję czarną babkę. Wysoka zawartość pewnego składnika sprawia, że ciasto ma intensywny smak i piękny kolor, który ciekawie prezentuje się na świątecznym stole. Dowied...
-
Żadne mazurki i babki. Zrób to ciasto na Wielkanoc, najlepiej od razu dwie blachy
Mazurki są pyszne, babki są pyszne i serniki też są pyszne. Ale jest ciasto, które jest jeszcze pyszniejsze, a którego prawie wcale nie robimy. Przenika się w nim kilka idealnie uzupełniających się warstw: kakaowy biszkopt, budyniowy krem i dżem l...
-
Teściowa na okrągło prosi mnie o tę sałatkę z kalafiorem. Na Wielkanoc zrobię ją w wiadrze
Jeśli chodzi o sałatki, w rodzinie mojego męża na stołach podczas świąt rządziła święta trójka: jarzynowa, jajeczna z pieczarkami oraz sałatka kurczakiem i ananasem. Kiedyś teściowa poprosiła mnie, żebym na imprezę coś przygotowała, bo nie miała...
-
Wielkanocny pasztet, który rozkocha w sobie nawet mięsożerców. Jego sekretem jest kąpiel
Co podać na stół wielkanocny, aby zachwycić gości? Warzywny pasztet, znany również jako Spring Terrine, to propozycja na smaczną przystawkę. Jest delikatny i pełen aromatycznych ziół, dlatego każdemu może przypaść do gustu.
-
Babka cytrynowa siostry Anastazji. Jest doskonała jak syn koleżanki twojej mamy
Zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią babki wszelkiej maści. Naszym skromnym zdaniem najlepsza z nich to babka cytrynowa, a ta z przepisu siostry Anastazji już w ogóle zmiata inne ze stołu. Mazurki będą drżeć na jej widok, bo to ona skupi na sobie ca...
-
Dobra na Wielkanoc i na śniadanie. Przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler. To nie jajka wiodą prym
Pasta jajeczna Magdy Gessler różni się od standardowego przepisu. Choć klasyczna wersja jest smaczna i uwielbiana, restauratorka postanowiła nieco podkręcić jej smak. Jak wyszło? Zrób na Wielkanoc i zobacz, jak znika z miseczki.
-
Są niedoceniane, a szkoda. Wielkanocne listki pomagają na włosy i skórę. Jedz nie tylko od święta
Wielkanoc nie może obejść się bez tej rośliny. Mało kto jednak wie, że niepozorne zielone listki są skarbnicą składników odżywczych. Pozytywnie wpływają nie tylko na skórę i wzrok, lecz także pomagają w kłopotach trawiennych.
-
Będzie pyszny do jajek, wędlin i kanapek. Ten sos bije na głowę tatarski i każdy inny
Do wszystkiego dodajesz na zmianę majonez, musztardę i ketchup? Jeśli poznasz nasz dzisiejszy przepis, zamienisz wszystkie inne sosy na ten jeden. Jest gęsty, kremowy, apetycznie żółty i zrobisz go w zaledwie kilka chwil ze składników, które masz...
-
Nie pieczarka i nie łosoś. Inna ryba z kiszonym ogórkiem tworzy eksplozję smaku w faszerowanych jajkach
Jajka faszerowane z rybą to przekąska, którą można serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Charakterystyczny smak ryby przełamują dodatki. Dzięki nim przystawka jest różnorodna i z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wybredne kubki smakowe.
-
Weź szklankę słodkiego napoju i zrób najlepszą babkę wielkanocną. Tak mięciutka i wilgotna, że o matko
Wielkanoc bez babki może istnieć, ale po co? Chyba ciężko będzie sobie wyobrazić świąteczny stół bez dumnej, pięknie udekorowanej baby. Wiadomo, że powinna wyglądać ładnie i zachęcająco, ale przede wszystkim powinna być pyszna. Dziś mamy przepis n...
-
Jajka z moim farszem zwalają z nóg. Rodzina czeka cały rok, aby ich skosztować
Jajka faszerowane łososiem sprawdzą się na wiele różnych okazji, a z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Są nie tylko smaczne, ale też skrywają w sobie wiele cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
-
Jajka faszerowane pieczarkami w 3 wariantach. Mięsny składnik doda charakteru
Jajka faszerowane pieczarkami to typowa przekąska na zimno serwowana na wielkanocnym stole. Można je przygotować w różnych wariantach - podstawowym lub wzbogaconym o smakowite dodatki, jak np. ser żółty lub czerwona papryka. Udekorowane kiełkami...
-
Najczęstsze błędy przy robieniu świątecznego majonezu. Czego unikać? Jak uzyskać kremową konsystencję?
Przepis na majonez domowy bazuje na kilku składnikach, które zazwyczaj mamy w domu. Czasem wychodzi zbyt rzadki, a czasem się zwarzy. Nie trzeba się jednak zrażać po pierwszym niepowodzeniu. Warto wiedzieć, gdzie szukać błędów i jak ich unikać....
-
Co dodać do sosu tatarskiego, żeby był jeszcze lepszy? Lista jest długa
Sos tatarski to popularny dodatek do wielu dań. Na stołach wielkanocnych pojawia się bardzo często, bo pasuje do wielu serwowanych w tym czasie przekąsek. Warto przygotować go na kilka godzin przed podaniem - wówczas mamy pewność, że smaki fajnie...
-
Tę sałatkę kocham od dziecka. Weź ryż, szynkę, korniszony i dwa sosy, na Wielkanoc idealna
Jeśli powoli zastanawiasz się nad Wielkanocnym menu i w głowie hula wiatr i jedyne, co oprócz żurku przychodzi ci do głowy, to oklepana sałatka jarzynowa, mamy dla ciebie przepis na inną, dużo lepszą. Jest naprawdę pyszna, dobrze nasyci i może z...
-
Mięciutkie, kleiste i aromatyczne. Na Wielkanocny obiad podam staropolski przysmak
Wielkanoc to jedna z tych okazji, kiedy swoich bliskich pragniemy uraczyć wyjątkowym, świątecznym obiadem. Chociaż z Wielkanocą kojarzą nam się raczej żurek, biała kiełbasa i soczyste pieczenie, warto na chwilę rozstać się z domową tradycją i...
-
Pieczeń z mięsa mielonego. W Wielkanoc zrobi furorę, bo postawię na dwa gatunki
Dziś zabieramy się za klasykę świąt, rodzinnych spotkań i uroczystych obiadów, a dokładniej za pyszną, aromatyczną pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem na twardo w środku. Jak zrobić to danie, żeby było pyszne, soczyste, delikatne i zrobiło prawdzi...
-
Zupa ziemniaczana z chrzanem i niespodzianką. Tak pyszna, że chyba zrobię ją na Wielkanoc zamiast żurku
Ziemniaki to warzywo niekończącego się potencjału i doskonale wiemy, że nasza rodzina kuchnia bez ziemniaków byłaby smutna i nijaka. Jedną z lepszych rzeczy z ziemniaków, są oczywiście zupy ziemniaczane. Przepisów jest sporo, ale dziś mamy dla was...
-
Sałatka z tuńczykiem to mój faworyt. Jarzynowa i gyros niech się wstydzą
Tuńczyka w puszcze można dostać w niemal każdym osiedlowym sklepie i właśnie on będzie podstawą najlepszej, pysznej i łatwej sałatki. Wystarczy, że ugotujesz ryż, posiekasz kilka składników i wymieszasz z tuńczykiem. Jak szukasz przepisów na święt...
-
Wygląda oszałamiająco, smakuje jeszcze lepiej. Sałatkę z grzybkami zrobię na Wielkanoc zamiast jarzynowej
Polacy uwielbiają sałatki i żadne święta, imprezki lub codzienne kolacje nie mogą obyć się bez choć jednej salaterki. Oczywiście wciąż jedną z najpopularniejszych sałatek w naszych domach jest jarzynowa, po piętach depcze jej gyros, ale dziś mamy...
-
Wiele osób nie zrobi takich galaretek na Wielkanoc. I dużo straci. Zobacz, jakie to proste
Galaretki w skorupkach po jajkach to wyśmienita przekąska, która nie tylko smakuje, ale także pięknie dekoruje wielkanocny stół. Jest to przepis dla cierpliwych i dokładnych, jednak na pewno warto go wypróbować. Goście będą zachwyceni Twoimi...
-
To ciasto jest tak łatwe, że uda się każdemu. Zapisz przepis, przyda się przed Wielkanocą
Jeśli szukasz przepisu na łatwe ciasto, które będzie idealne na Wielkanoc, każdą rodzinną imprezkę lub po prostu do ploteczek przy kawce, mamy niezawodną rzecz. To ciasto jest łatwe, wychodzi perfekcyjne za każdym razem i, co ważne, długo nie...
-
Szukasz sałatki na Wielkanoc? Ten przepis wyrzuci cię z kapci, jarzynowa niech się schowa
Do Wielkanocy jeszcze sporo czasu, ale już możemy powoli myśleć nad wielkanocnym menu. Oprócz żurku, białej kiełbasy w cebuli i mnóstwa faszerowanych jajek, będą także sałatki. Jaka sałatka sprawdzi się najlepiej? Jarzynowa jest pyszna, to fakt, a...
-
Zbliża się Wielkanoc, czyli czas sałatek z jajkiem. Ta jest o niebo lepsza nawet od jarzynowej
Sałatka z jajkiem musi pojawić się na każdym wielkanocnym stole i chociaż do Wielkanocy jeszcze dużo czasu, warto powolutku zbierać pomysły na świąteczne menu. Mamy dziś przepis na sałatkę, który pamięta jeszcze czasy PRL-u. Jest łatwa, naprawdę...
-
Zakwas na żurek. Czy można go już robić na Wielkanoc? Musisz wiedzieć dwie rzeczy
Zakwas na żurek to jeden z tych produktów, które muszą znaleźć się w naszym domu podczas przygotowań do Wielkanocy. Oczywiście można go kupić niemal w każdym sklepie, ale wiadomo, że to, co domowe, zawsze jest najlepsze. Jak zrobić zakwas na żurek...
-
Najlepszy do jajek, wędlin i ryb. Żeby sos tatarski był gęsty, robię myk z żółtkami
Trudno będzie znaleźć bardziej uniwersalny sos niż sos tatarski. To świetny towarzysz jajek i na twardo i w koszulce, wędlin i mięs na zimno, a także warzyw z grilla. Przepis na sos tatarski jest bardzo prosty i warto go poznać (lub sobie...
-
Karniszówkę robię przed Wielkanocą. Szynki i balerony nie mogą się z nią równać, ale ważny jest czas
Niby do Wielkanocy jeszcze szmat czasu, ja jednak już powolutku myślę nad świątecznymi smakołykami. Oprócz barszczu chrzanowego, białej kiełbasy w piwie i żeberek, nie może zabraknąć na stole karniszówki. To zdecydowanie najpyszniejsza wędlina, ja...
-
Kiedy jest Wielki Post 2025? Środa Popielcowa w tym roku wypada bardzo późno
Kiedy jest Wielki Post 2025? To szczególny okres, w czasie którego wierni kościoła katolickiego przygotowują się do uroczystości Zmartwychwstania Chrystusa. Wielki Post to czas modlitwy i nawrócenia. Towarzyszy mu refleksja i zaduma nad sensem...
-
Kiedy jest Wielkanoc 2025? Poczekamy znacznie dłużej niż rok temu
Kiedy jest Wielkanoc 2025? To pytanie pojawia się każdego roku, a i odpowiedź na nie każdego roku jest inna. Wielkanoc należy do tzw. świąt ruchomych, czyli data jej obchodzenia się zmienia. Dlaczego tak jest? Sprawdzamy.
-
Ta zapiekanka z resztek króluje na moim stole po Wielkanocy. Łącz mięsne kąski z kultowym warzywem
Zapiekanka z wielkanocnych resztek to przepis na szybki obiad za grosze, jednak to, co jest tu wyznacznikiem to wykorzystanie wszystkich produktów bez marnowania. Wystarczy mięsny rarytas połączyć z najpopularniejszym w Polsce warzywem i wszystko...
-
Został ci żurek? Zrób to, zanim włożysz do lodówki. Będziecie się zajadać 3 dni i nic się nie zmarnuje
Jak przechowywać żurek po świętach, by długo zachował smak i się nie zepsuł? Samo włożenie gara zupy do lodówki może nie wystarczyć. O czym trzeba pamiętać? Prosty trik przedłuży jego świeżość. Ciesz się pysznym smakiem nawet kilka dni po świętach.
-
Czy można mrozić jajka? Katarzyna Bosacka tłumaczy krok po kroku. "Po jakie licho?"
Czy można zamrozić jajka? Niejedna osoba po Wielkanocy z pewnością zada sobie to pytanie. Dobra wiadomość: Tak! Ale należy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Wymieniła je ekspertka i dziennikarka Katarzyna Bosacka w jednym z filmów na...