wielkanoc
-
Bosacka porównała majonezy pod kątem składu. Podpowiedziała, na co zwrócić uwagę na zakupach
Ceny majonezu poszybowały w górę, co wielu Polaków wyprowadziło z równowagi. Wielkanoc za pasem i co za tym idzie, prawdopodobnie z bólem serca będziemy wkładać do koszyka majonez za 20 zł. Skoro już i tak przepłacamy, to chociaż wybierzmy możliwe...
-
Mazurki można mrozić. Przygotuj świąteczne ciasto już dziś, zyskasz więcej wolnego czasu przed świętami
Marzą Ci się pyszne mazurki? Przepisy to kluczowa kwestia podczas wielkanocnych przygotowań. Mazurki można przyrządzić w różnorodny sposób. Z orzechami, kajmakiem, czekoladą lub bakaliami. Ile pomysłów tyle wykonań. Poznaj przepisy na znakomite...
-
Przepis na domowy majonez. Zamiast przepłacać za ten ze słoika, zrób go z kilku bazowych składników
Domowy majonez to prawdziwy hit. Jego wyrazisty smak sprawia, że klepowe słoiki nie mogą z nim konkurować. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy tylko kilka bazowych produktów takich jak jajka, olej i musztarda. Sekretem jest jednak...
-
Mazurek - przepis siostry Anastazji i nie tylko. Sprawdź, jak robią go zawodowcy!
Planujesz upiec pyszny mazurek? Przepis siostry Anastazji oczarował wiele osób. Od lat możemy zaobserwować rosnącą popularność autorki kulinarnych książek. Wieloletnie doświadczenie sprawia, że przepisy siostry Anastazji uznawane są za najlepsze....
-
Cytrynowiec - przepis na ciasto na Wielkanoc i na co dzień. Będzie puszysty i lekki, ale uważaj na krem
Cytrynowiec to ciasto, które udoskonali każde spotkanie przy kawce lub świątecznym stole. Przepis jest łatwy, ale trzeba uważać na krem - niestety, lubi się przypalać, dlatego jak masz w planach przygotowanie cytrynowca, zatrudnij pomocnika od...
-
Śląsk wyznacza wielkanocne trendy. Na świątecznym stole musi się znaleźć marzin. To sycący zawijas
Regionalne dania coraz częściej królują w innych częściach kraju. Zbliżające się święta wielkanocne sprawiają, że sięganie po nowe, ale dalej polskie potrawy jest coraz bardziej popularne. Śląsk wychodzi ze swoją propozycją, jaką jest marzin. Nie...
-
Kiedy nastawić zakwas na żur, żeby zdążyć do Wielkanocy? Możesz nawet dziś, ale jest pewien haczyk
Do Wielkanocy zostało jeszcze trochę czasu, ale żeby mieć pewność, że ze wszystkim zdążymy, warto już powoli robić listę rzeczy do zrobienia. Kiedy nastawić zakwas na żurek? Dziś, jutro albo tydzień przed Wielkanocą. Jeśli jednak chcesz mieć zakwa...
-
Jak zrobić majonez? Użyj zalewy z zielonego groszku! Prosta receptura gwarantuje pyszny efekt
Przepis na majonez domowy to nie tylko sposób na uzyskanie pysznego dodatku do sałatek. W dobie wysokiej inflacji ceny tego produktu są wyjątkowo wysokie. Dlatego, przyda się zalewa z zielonego groszku, którą często wylewamy. Posłuży jako baza...
-
Sałatka na święta Ewy Wachowicz. Masz warzywa ze świątecznego rosołu? Wykorzystaj je do sałatki
Sałatka na święta to obowiązkowa pozycja, która musi znaleźć się na wigilijnym stole. Sałatkowy repertuar jest na tyle bogaty, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Poznajcie przepisy na sałatki Ewy Wachowicz - idealne propozycje na...
-
Biała kiełbasa - wielkanocne przepisy dla wyjątkowych gości. Olśnij rodzinę podczas świąt
Biała kiełbasa to wielkanocny must have. Zazwyczaj przyrządzamy ją jako dodatek do barszczu. Jednak pomysłów na jej zrobienie jest o wiele więcej. Z czosnkiem lub piwem czy nawet z miodem i musztardą. Koniecznie zajrzyj do poniższych przepisów.
-
Ciasto na szybko z tanich składników. Wystarczy zaledwie kilka ruchów łyżką
-
Dzięki masie wielkanocny przekładaniec to hit świąt. Sernik się chowa
-
Czym jest równowaga PEH i dlaczego warto o nią dbać? Sprawdź, czego brakuje Twoim włosom i dobierz odpowiednią pielęgnacjęMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Soczysty schab w 15 minut. Najlepsze mięso na Wielkanoc potrzebuje tych przypraw
-
Czy można jeść kiełkujący czosnek? Wielu popełnia poważny błąd
- Jajko na twardo - czas to nie wszystko. Zastosuj prosty trik, a nie pęknie
- Przepis na kotlety ze śledzia. Spróbuj, a będziesz robić częściej
- Poszłam do najlepszej restauracji w Polsce. Czułam się jak w Wersalu
- Tymbaliki wielkanocne to przysmak świąt. Z przepisu babci wychodzą najlepsze
- Przepis na ciasto na pierogi. Ania Starmach podpowiada jak je szybko zrobić
-
Nic dziwnego, że majonez tak podrożał. Ceny jajek są rekordowo wysokie, a na tym może się nie skończyć
Wzrost cen jajek przed zbliżającą się Wielkanocą to spory problem dla wielu Polaków. Trudno wyobrazić sobie te święta bez jajek i majonez, którego są podstawowym składnikiem. Łódzka "Gazeta Wyborcza" donosi, że ceny jajek już są rekordowo wysokie,...
-
Barszcz wielkanocny Ewy Wachowicz i nie tylko - bez niego nie ma świąt! Prosty przepis na zupę z tradycją
Barszcz wielkanocny to potrawa z bogatą tradycją. Wielkanoc kojarzy nam się z jajkami, palmą, ale i barszczem. Najlepiej ze swojską kiełbasą i gotowanymi jajkami. Poznaj historię dania i koniecznie sprawdź przepis.
-
Jak zrobić majonez, żeby był puszysty i się nie zwarzył? Listę składników wzbogać o jeden dodatek, który pomijasz
Ceny majonezu idą w górę, dlatego przed Wielkanocą warto ukręcić swój własny, domowy majonez. Jednak czasami zdarza się, że majonez wychodzi zbyt ciężki lub warzy się podczas ubijania. Jak temu zapobiec i jednocześnie zrobić najlepszy dodatek do...
-
Żurek - kluczowym składnikiem jest zakwas. Prawidłowo zrobiony sprawia, że danie ma iście magiczny smak
Żurek to tradycyjna zupa, którą serwuje się podczas Wielkanocy. Klasyczny żur przygotowuje się z dodatkiem białej kiełbasy, na zakwasie. Dowiedz się, jak przyrządzić przepyszny żurek na święta. Podajemy prosty przepis krok po kroku.
-
Trudno uwierzyć, a jednak. Domowy ser z dwóch składników naprawdę istnieje. Jest lepszy i tańszy niż ten ze sklepu
Ciągle wzrastające ceny sprawiają, że niektóre produkty warto zrobić samodzielnie w domu. Takim przykładem jest ser, który nie dość, że jest tani w wykonaniu to jeszcze zawiera w sobie tylko 2 składniki. Przygotowanie go zajmie mniej niż droga do...
-
Sałatki na Święta Wielkanocne siostry Anastazji - top przepisy, które zrobią furorę na świątecznym stole
Sałatki na Święta Wielkanocne siostry Anastazji to prawdziwy top of the top, jeżeli chodzi o przepisy świąteczne. Siostra Anastazja to dla wielu autorytet kulinarny. Sprawdź, jakie przepisy serwuje nam ekspertka.
-
Bez tego Wielkanoc nie istnieje. Wypróbuj przepis z 30-letnią tradycją. Nie ma łatwiejszej receptury
Gdy pomyślimy o wielkanocnych wypiekach, w głowie pojawią nam się różne propozycje. Jednak pierwsza z nich może kierować się w stronę klasycznej babki. To jej nie może zabraknąć na stole. Poznaliśmy przepis na to ciasto, który ma 30 lat. To właśni...
-
Gessler nie oszczędza na wielkanocnym pasztecie. 3 rodzaje mięsa to nie wszystko. Dodaje też garść tego składnika
Wielkanoc juz za pasem, dlatego warto zainteresować się daniami, które postawi się na świątecznym stole. Magda Gessler proponuje pasztet, bez którego świętowanie nie będzie już tak smaczne. Co dodaje do niego, aby był najlepszy? 3 rodzaje mięsa i...
-
Majonez w sklepie kosztuje nawet 16 zł. W domu zrobisz go za grosze. Nie zajmie ci to więcej niż 15 minut
Ceny jedzenia nieustannie rosną. Pisaliśmy już o papryce, która powoli staje się towarem luksusowym. Teraz do tego grona dołączył też majonez. Za słoik trzeba zapłacić nawet 16 zł. Dużo taniej można go jednak zrobić w domu, co jest szczególnie...
-
Przepis na schab z bandaża - najlepszą domową wędlinę. Trzymaj się trzech wskazówek, a osiągniesz mistrzostwo
Schab z bandaża czy też schab z pończochy to sposób na pyszną domową wędlinę bez niepotrzebnych ulepszaczy i wędzarni. Dojrzewający schab uda się w każdym domu, ale jeśli chcesz zdążyć do Wielkanocy, najlepiej już bierz się do pracy. W osiągnięciu...
-
Spór "Kielecki czy Winiary" to przeszłość. Teraz liczy się coś innego niż smak. "Drożej i mniej"
Jakiś czas temu w internecie toczył się spór o wybór najlepszego majonezu. Fani podzielili się na dwa obozy - zwolenników Kieleckiego i miłośników Winiary. Jednak w obliczu wysokiej inflacji zwracamy uwagę nie tylko na smak, lecz przede wszystkim...
-
W tym bigosie nie znajdziesz ani grama kiełbasy, jest w nim coś znacznie lepszego. To postna propozycja Okrasy
Bigos to danie, które nie może się nie udać, jeśli trzyma się określonych zasad. Dodatkowo w wersji Karola Okrasy jest smaczny, a o dziwo nie ma w nim kiełbasy i klasycznego mięsa. Ten przepis przyda się każdemu, kto chciałby spróbować innej wersj...
-
Szarlotka w królewskim stylu. Od klasyka odróżnia ją jeden szczegół. To on zmienia smak i wygląd
Kruche ciasto, ciepłe i miękkie nadzienie z jabłek, a na wierzchu posypka z kruszonki, której nie można pominąć. Tak wygląda klasyczna szarlotka, lecz my proponujemy jej nową wersję. Co ją odróżnia? Prawie wszystko, lecz smak dalej jest nieziemsko...
-
Jak zrobić białą kiełbasę w domu, żeby tryskała sokiem i aromatem? Zapamiętaj trzy wskazówki, jedna dotyczy czosnku
Biała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Gotujemy na niej żurek, zapiekamy z cebulą w piekarniku i pałaszujemy z chrzanem i pajdą chleba. Mamy dla ciebie świetną wiadomość - już nie musisz stać w kolejce w mięsnym po białą...
-
Doda zrobiła majonez i zszokowała widzów. Dodatek soku i ziół jest nie do pomyślenia
Doda to kultowa postać polskiej estrady. Jakiś czas temu podzieliła się swoim przepisem i oryginalnym spojrzeniem na majonez. Jako jego wielka fanka postanowiła dodać swój akcent do kultowego przepisu. Dodała do niego zioła i obfitą ilość soku. To...
-
Śledzie nie tylko od święta. Wersja kaszubska to nie tylko ryba, a finezja wszystkich smaków
Kaszuby to region śledziem płynący, a kultowa ryba po kaszubsku to ich prawdziwy specjał. Przepis na ten przysmak przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, dlatego możemy do dziś się nim cieszyć. Zrobiony dziś, może postać nawet przez 10 dni.
-
Babka marmurkowa - przepis na klasykę z ciekawym akcentem. Banalna, choć wygląda na trudną
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych łakoci, ale też słodkich akcentów. Przepisem idealnym jest babka marmurkowa z odrobiną skórki z cytryny. Owocowy dodatek gwarantuje ciekawy smak, ale i pulchną, wilgotną strukturę ciasta.
-
Strzelczyk stanął przed kamerą i pokazał, jak zrobić prawdziwy żur. Zapisz ten przepis, bo przyda się na Wielkanoc
Wielkanoc obfituje w pyszne jedzenie, które czasem aż nie mieści się na stole. U jednych króluje barszcz biały, u innych żurek. Tomasz Strzelczyk postanowił podzielić się swoim przepisem na tradycyjną zupę, która będzie najlepszym daniem na...
-
Jak zrobić zakwas na żurek? Poza odpowiednią mąką pamiętaj o drewnianej łyżce i cierpliwości
Jak zrobić zakwas na żurek? Nie będziemy mówić, że to błyskawiczny przepis do przygotowania w kwadrans. Niestety tak nie jest. Co nie znaczy, że od razu trzeba się poddawać i rezygnować. Trudy robienia zakwasu wynagrodzi wam satysfakcja, gdy po...
-
Domowa musztarda - prosty przepis do świątecznych mięs i kanapek. Jest tak pyszna, że sklepowe się chowają i łkają
Musztarda to nieodłączna część wielkiej trójki sosów (ketchup, majonez, musztarda). Idealnie pasuje do mięs, wędlin, podkreśla smak kanapek i jest składnikiem wielu sosów sałatkowych. Dziś mamy przepis na domową musztardę, która smakuje po prostu...
-
W Wielkanoc 2023 wypróbuj przepis na żurek babci. Podstawą jest dobrej jakości zakwas i jeszcze pewien składnik
Przepis na żurek babci to najsmaczniejsza i najłatwiejsza wielkanocna receptura. Wystarczy dobrej jakości zakwas, by smak był niepowtarzalny i zachwycił każdego przy świątecznym stole. Zapewniamy, że nie obędzie się bez kilku dokładek.
-
Babka marmurkowa z orzeźwiającym akcentem. To słodka rozpusta na wielkanocny stół
Chociaż do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, warto zastanowić się nad listą potraw, które znajdą się na świątecznym stole. Pewnych klasyków nie może zabraknąć, a jest nim babka marmurkowa. Z naszym przepisem zrobisz ją w nieco inny sposób, dodając...
-
Mazurek wielkanocny. Zrób go wcześniej i włóż go do zamrażarki, ale pamiętaj o ważnej zasadzie
Wielkanoc to czas babek i mazurków. Te ciasta mają całe mnóstwo zalet, a jedną z nich jest to, że możesz zrobić je dużo wcześniej i zamrozić. Mazurek to ciasto, które przed zamrożeniem wymaga jednak nieco oprawy. Dziś zdradzimy prosty i szybki...
-
Przepis na babkę wielkanocną - cytrynową i puszystą. Nawet teściowa zamilknie i skupi się na smaku
Babka cytrynowa to tradycyjne ciasto, które pojawia się na stołach przynajmniej raz w roku. O ile jego przygotowanie nie jest wyjątkowo trudne, o tyle nie zawsze udaje się uzyskać odpowiednią konsystencję. Dlatego tak istotny jest sprawdzony przep...
-
Żurek Anny Lewandowskiej to prostszy przepis od tradycyjnego. Szybki sposób na przygotowanie wielkanocnej zupy
Niedługo Wielkanoc, dlatego warto przygotować sobie przepis na żurek. Podajemy recepturę Anny Lewandowskiej na wegetariańskie danie wielkanocne. Jej wykonanie jest zdecydowanie łatwiejsze od tradycyjnej zupy.
-
Zupa szpinakowa będzie idealną alternatywą na Wielkanoc. Ma nietypowy kolor, ale smakuje obłędnie
Uwielbia towarzystwo grzanek czosnkowych, jest witaminową bombą, a do tego obłędnie smakuje. Zupa szpinakowa z tego przepisu jest banalna w przygotowaniu. Dodatkowo będzie znakomitą alternatywą na Wielkanoc.
-
Rzeżucha na kanapki i nie tylko. Kiedy i jak ją wysiać, by wyrosła na Wielkanoc? Czas ma tutaj znaczenie
Rzeżucha kojarzy się z wiosną. Nic w tym dziwnego, świeża i zielona nie tylko pięknie wygląda, ale także smakuje wyjątkowo. Ma lekko pikantny posmak. Można wykorzystać ją zarówno do kanapek, jak i jajek na Wielkanoc. Jak i kiedy ją wysiać? Dzięki...
-
Dodaj kilka plastrów do jajek, zalej wodą i ugotuj, jak lubisz. Skorupkę zdejmiesz jednym ruchem
Zbliża się Wielkanoc, czyli czas, w którym będziemy używać jajek na potęgę. Nie tylko do ciast, ale także do barszczu, żurku, sałatek i pod majonez. Żeby ułatwić sobie pracę, warto zastosować trik, który sprawi, że jajka będą obierać się jak...
-
Babka majonezowa. Jeden prosty składnik sprawi, że będzie miała idealną strukturę i subtelny smak
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto przygotować przepis na wyjątkowe ciasto, które sprawdzi się w święta. Podajemy recepturę na kremowe ciasto, którego smak podkreśli... majonez!
-
Staropolski pasztet na Wielkanoc. Smakuje iście sarmacko, a kluczem są trzy gatunki mięsa i dwa leśne dodatki
Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale już dziś warto tworzyć listę dań na świąteczny stół. Oprócz baby i żurku nie może na nim także zabraknąć pasztetu, a my dziś zdradzimy ci przepis na najlepszy pasztet, którym zajadała się szlachta w dawnej...