wielkanoc
-
Prosta babka marmurkowa. Przepis na szybkie ciasto nie tylko na Wielkanoc. Nie tylko pyszna, ale i piêkna
Babka marmurkowa to proste ciasto, które z powodzeniem mo¿e przyrz±dziæ ka¿dy. Jednak to nie jedyna zaleta popularnego deseru. Brak kremu pozwala d³u¿ej przechowywaæ wypiek, dziêki czemu przez wiele dni mo¿emy siêgaæ po babkê do porannej kawy.
-
Warstwowa sa³atka na Wielkanoc. Jeden sekretny sk³adnik sprawi, ¿e go¶cie bêd± siê ni± zajadaæ
Wielkanoc stoi pod znakiem wielu tradycyjnych potraw. Oprócz ¿urku i babki piaskowej na stole nie powinno zabrakn±æ sa³atki, która zasmakuje go¶ciom. Warto postawiæ na warstwow±, która jest prosta i szybka w przygotowaniu. Aby osi±gn±æ sukces,...
-
Babka wielkanocna. Naj³atwiejszy przepis na puszyste ciasto. Wystarczy kilka prostych sk³adników
Babka piaskowa to obowi±zkowy element ka¿dej Wielkanocy. Jednak kiedy rzadko pieczemy dane ciasto, szybko zapominamy jak je przygotowaæ. Najlepiej siêgn±æ po prosty przepis. Dziêki temu zaoszczêdzimy sporo czasu i unikniemy zakalca.
-
Czas jarzynowej mija. Najlepsza sa³atka na Wielkanoc jest jak ogr - ma warstwy, a w¶ród nich szynka i jajka
Je¶li uwa¿acie, ¿e królowa jarzynowa jest tylko jedna, nie mamy zamiaru udowadniaæ na si³ê, ¿e jest inaczej. Dzi¶ jednak chcieliby¶my pokazaæ wam przepis na najlepsz± sa³atkê na Wielkanoc, gdy lubicie próbowaæ nowych smaków lub chcecie zaskoczyæ...
-
Pieczeñ rzymska z jajkiem to kultowa przystawka na Wielkanoc. Ten sk³adnik nada jej charakteru
Pieczeñ rzymska z jajkiem to ¶wietne danie, które mo¿e byæ zarówno przystawk±, jak i daniem obiadowym. Wygl±da piêknie, smakuje ¶wietnie i jest aromatycznie ob³êdna. Przepis na ni± jest krótki, a wykonanie bajecznie proste. Prezentujemy najlepszy...
-
S³odka przyjemno¶æ w sam raz na Wielkanoc. Ten przepis na babkê przetrwa³ pokolenia
¦wiêta bez klasycznej babki nie mog± mieæ miejsca. Dlatego proponujemy wypiek, który zawsze wychodzi odpowiednio s³odki i wilgotny. Wszystko za spraw± jednego sk³adnika. Wlej ca³± szklankê, a pó¼niej posmakuj efektu. Na pewno nie po¿a³ujesz.
-
Najlepsze ciasto na Wielkanoc? Postaw na klasykê. Te¶ciowa od 40 lat robi fale Dunaju i zdradzi³a swój sekret
Fale Dunaju to klasyka i z pewno¶ci± nie raz to warstwowe ciasto dumnie prezentowa³o siê na paterze podczas ró¿nych uroczysto¶ci w domu cioci czy babci. To najlepsze ciasto na Wielkanoc i ka¿d± inn± okazjê i chocia¿ wymaga trochê czasu, smak jest...
-
Co Polacy my¶l± o wielkim po¶cie? Wielkanoc obchodzimy, ale miêso musi byæ
Wirtualna Polska przeprowadzi³a w¶ród Polaków badanie, w którym zapyta³a o Wielkanoc i wielki post. Okazuje siê, ¿e ponad po³owa ma problem z tym, ¿eby ¶ci¶le trzymaæ siê zasad, które narzuca Ko¶ció³. Trudno zrezygnowaæ nam nie tylko z miêsa, lecz...
-
Zapomnij o karkówce i schabie na obiad wielkanocny. Anna Lewandowska dzieli siê nietypowym przepisem
Wielkanoc zbli¿a siê wielkimi krokami, wiêc ju¿ teraz warto zaplanowaæ menu. Warto w tym roku zaskoczyæ swoich go¶ci i przygotowaæ na obiad co¶ wyj±tkowego. Warto zaczerpn±æ inspiracjê z tradycji i postawiæ na swojskie smaki. Anna Lewandowska dzie...
-
Jak zrobiæ kie³basê na Wielkanoc? Nie potrzebujesz wêdzarni, ale pamiêtaj o czosnku i d³ugim kiju
Nie od dzi¶ wiadomo, ¿e wszystko co domowe, jest najlepsze. Dzi¶ podpowiemy wam, jak zrobiæ pyszn±, aromatyczn± domow± kie³basê bez wêdzarni. To nie magia, tylko dwie zasady i sprytna sztuczka, a do wykonania przyda siê kij od szczotki i trochê...
-
Oprysk z dro¿d¿y na ogórki. Tani sposób na piêkne i zdrowe ro¶liny
-
To ciasto jest hitem wiosny. Z tymi owocami zyskuje niepowtarzalny smak
-
Dzieñ dziecka powinien byæ ka¿dego dnia. Jak okazywaæ wsparcie dzieciom na co dzieñ, nie tylko od ¶wiêta?MATERIA£ PROMOCYJNY
-
Gdy stawiam j± na stole, wszyscy siê na ni± rzucaj±. Ta sa³atka to królowa
-
Dieta Ma³gorzaty Rozenek-Majdan. "To najlepszem co mog³o siê przytrafiæ"
- Idealne kotlety wieprzowe. Wystarczy zastosowaæ sprytny patent i dodaæ cebulê
- Taki kurczak to rzadko¶æ. Dodaj ten farsz, a poczujesz niebo w gêbie
- Te ogórki s± sto razy lepsze od ma³osolnych. Wystarczy 15 minut
- Zapomnij o tradycyjnym przepisie. Ania Starmach robi ma³osolne w ten sposób
- Nietypowy apel na ulicach Rzymu. "¯adnego cappuccino po 12". To czêsty b³±d
-
Ob³êdne jajka faszerowane szynk±. Miêsny dodatek to nie koniec - nowalijki i ³y¿eczka tego sosu to podstawa
Przepis na faszerowane jajka to ju¿ wielkanocna klasyka, warto jednak du¿y nacisk po³o¿yæ na wizualne kwestie, a tak¿e kolorowe dodatki. To gwarantuje spektakularny efekt i piêkne danie na ¶wi±teczny stó³. Szynka w po³±czeniu z kremowym sosem...
-
Jajecznica nie ma szans z tymi jajkami. To ¶niadanie mo¿esz postawiæ nawet na wielkanocnym stole
Nudne ¶niadania to ju¿ przesz³o¶æ. Zapomnij o kanapkach, zbyt suchej jajecznicy lub nudnej sa³atce. Lepiej wybierz to hiszpañskie danie, które bogate jest w smak, a do tego jest banalnie proste. Dlaczego jest tak dobre? Bo ³±czy najlepsze dostêpne...
-
Zakwas na barszcz bia³y przygotujesz samodzielnie w domu. To dziecinnie proste, ale uzbrój siê w cierpliwo¶æ
Przygotowanie tradycyjnych dañ wielkanocnych to nie lada wyzwanie. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, ¿e do gotowania nale¿y siê odpowiednio przygotowaæ. Z tego powodu podpowiadamy jak przygotowaæ znakomity zakwas na barszcz bia³y. Nale¿y wykonaæ ...
-
Wilgotna babka w keksówce? Postaw na dodatek tych sk³adników i zaskocz rodzinê w ¶wiêta
Wytrawna babka w keksówce to oryginalne danie, które zaskakuje smakiem. Do jej przygotowania potrzeba miêdzy innymi suszonych pomidorów, szpinaku oraz sera feta. Sk³adnik, który sprawi, ¿e zachowa odpowiedni± konsystencjê to mas³o orzechowe.
-
Ciasto z galaretk± na Wielkanoc i na co dzieñ. Poznaj przepisy na pyszne, wiosenne desery
Ciasto z galaretk± na Wielkanoc to wspania³y dodatek na ¶wi±teczny stó³. Nic nie smakuje lepiej jak lekkie, smaczne ciasto z owocami i galaretk±. Taki deser nie tylko ¶wietnie wygl±da, ale te¿ smakuje ob³êdnie. Je¶li nie wiecie jak zrobiæ wy¶mieni...
-
Pascha: deser, którego nie mo¿e zabrakn±æ w ¶wiêta wielkanocne. Sk±d pochodzi?
Pascha wielkanocna to tradycyjny deser, który pochodzi z terenów Rosji. Przygotowuje siê j± z twarogu, mas³a, ¶mietany, mleka a dodatek stanowi± jajka, wanilia i bakalie, które odgrywaj± w tym deserze kluczow± rolê, poniewa¿ bakalie maj±...
-
Wielkanoc u Gessler nie na ka¿d± kieszeñ. ¯ur za 75 z³, a pasztet jeszcze dro¿szy. Cena po³ówki jajka te¿ zwala z nóg
Zbli¿aj±ca siê Wielkanoc zmusza nas do zastanowienia siê, co postawiæ na ¶wi±tecznym stole. Je¶li nie po drodze wam z gotowaniem, mo¿na siêgn±æ po gotowe dania. W Delikatesach "U Fukiera" Magdy Gessler jest ju¿ dostêpna wielkanocna oferta. Ceny ni...
-
Najlepszy dodatek do wielkanocnych miês i jaj. Zapomnij o chrzanie i æwikle, ten "chrupi±cy" sos to mistrzostwo smaku
Wielkanoc ju¿ za pasem i nasze sto³y bêd± uginaæ siê od najró¿niejszych miês, wêdlin, kie³bas oraz jaj. Najczê¶ciej jako dodatek do tych smako³yków wybieramy chrzan, æwik³ê lub musztardê. Dzi¶ jednak podpowiemy wam, jak zrobiæ pyszny, nietuzinkowy...
-
Prosty przepis na babkê wielkanocn±. Nie uwierzysz, jaki sk³adnik rewelacyjnie podbije jej smak
Oto prosty przepis na majonezow± babkê wielkanocn±. To ciasto fantastycznie wygl±da, a smakuje jeszcze lepiej. Ma wyj±tkowo aksamitn± i delikatn± konsystencjê. Do jego przygotowania wystarczy kilka podstawowych sk³adników.
-
Idealna babka piaskowa na Wielkanoc istnieje! Wystarczy dodaæ ten sk³adnik, by by³a bardziej aromatyczna
Tradycyjne ciasta wielkanocne wcale nie musz± byæ nudne. Ich smak warto urozmaicaæ na ró¿ne sposoby. Babka piaskowa bêdzie potrójnie pyszna, je¶li dodasz do niej skórkê i sok tego owocu. Go¶cie bêd± prosiæ o dok³adkê.
-
Pierogi z bia³± kie³bas±. Przepis Ewy Wachowicz, który przyda siê nie tylko na Wielkanoc
Przepis Ewy Wachowicz na pierogi z bia³± kie³bas± to propozycja nie tylko na zbli¿aj±c± siê Wielkanoc. Prostota farszu sprawia, ¿e mo¿emy wykorzystaæ go w dowolnym momencie i znacznie przyspieszyæ przygotowywanie obiadu. Kluczem s± odpowiednie...
-
Zaskakuj±cy przepis na zakwas na ¿urek. M±ka ¿ytnia to dobry wybór, ale inna jest smaczniejsza i zdrowsza
Wielkanoc zbli¿a siê wielkimi krokami, dlatego ju¿ dzi¶ warto pomy¶leæ o nastawieniu zakwasu na ¿urek. Tylko co zrobiæ, gdy w¶ród wielkanocnych go¶ci bêd± osoby ograniczaj±ce gluten w swojej diecie lub chore na celiakiê? Je¶li nie chcesz, by twoi...
-
To jest dopiero prawdziwy ¿ur. Siostra Anastazja u¿ywa oryginalnego przepisu, który trudno przebiæ
Wielkanoc przed nami, a to oznacza, ¿e najwy¿szy czas odgrzebaæ najbardziej tradycyjne przepisy na klasyczne dania. Barszcz bia³y lub ¿urek musz± pojawiæ siê na ¶wi±tecznych sto³ach, dlatego przedstawiamy propozycjê od siostry Anastazji. Jej przep...
-
Kajmak do mazurka to tylko trzy sk³adniki, a smaku co niemiara. Go¶cie bêd± siêgaæ po dok³adkê
Podajemy przepis na kajmak do mazurka. Do jego przygotowania wystarcz± tylko trzy sk³adniki: mleko, mas³o i cukier puder. Kajmak mo¿na dodawaæ do ró¿nych ciast. Bêdzie idealny do wielkanocnych mazurków.
-
Upiecz doskona³y biszkopt na Wielkanoc. Bêdzie wilgotny i lekki jak chmurka, je¶li nie zapomnisz o tych zasadach
Wraz z nadchodz±cymi ¶wiêtami wielkanocnymi w g³owie wielu gospodyñ rodzi siê pytanie, jakim ciastem ugo¶ciæ swoje rodziny i bliskich. Nie trzeba jednak przygotowywaæ tradycyjnego mazurka czy babki. Na tê Wielkanoc warto zaszaleæ z pysznym...
-
Sa³atka jarzynowa. Najbardziej popularna sa³atka na ¶wiêta w polskich domach. Jak j± przygotowaæ?
Sa³atka jarzynowa to bez w±tpienia jedna z najbardziej popularnych sa³atek w menu kuchni polskiej. Przygotowuje siê j± niemal¿e w ka¿dym polskim domu, a na wszelkich imprezach rodzinnych zawsze pojawia siê na stole. Nie mo¿e jej tak¿e zabrakn±æ pr...
-
Bia³a kie³basa z suszonymi pomidorami - brzmi wybornie. Smak bêdzie lepszy, jak dodasz szklankê tego p³ynu
W wielkanocnym menu nie mo¿e zabrakn±æ tradycyjnych przysmaków i swojskich produktów. Bia³a kie³basa z suszonymi pomidorami to doskona³y sposób na podrasowanie kultowego dania. Aromatyczne warzywa to jednak nie wszystko - sekret tkwi w szklance...
-
Sernik wielkanocny. Smaczne i proste ciasto, które musi pojawiæ siê na wielkanocnym stole
Sernik wielkanocny to bez w±tpienia deser, którzy doceni± wszyscy domownicy przy ¶wi±tecznym stole. Choæ do ¶wi±t wielkanocnych zosta³o jeszcze trochê czasu, warto ju¿ teraz pomy¶leæ o menu na ten wyj±tkowy okres. Sernik wielkanocny bêdzie idealny...
-
Miêsa na obiad wielkanocny. Kluczem do wyj±tkowego charakteru dania jest nadzienie i kompozycja przypraw
Miêsa na obiad wielkanocny? Chocia¿ w tym czasie stó³ ugina siê od rozmaitych potraw, to warto zaserwowaæ równie¿ wyj±tkowy obiad. Co zrobiæ, aby smakowa³ domownikom nawet wtedy, gdy zd±¿yli ju¿ nacieszyæ siê innymi smako³ykami?
-
Ciasto wielkanocne. Zaskocz swoich bliskich wspania³ym deserem!
Ciasto wielkanocne. Tu zawsze pojawia siê dylemat: czy wybraæ tradycyjne mazurki, serniki, babki czy mo¿e spróbowaæ wy³amaæ siê i zamiast znanych s³odko¶ci postawiæ na niestandardowe rozwi±zania? Oto nasze propozycje na ciasta wielkanocne, którymi...
-
Wielkanocny ¿urek to nie twoja bajka? "Jajowa ze szczawiem" to najlepsza receptura od Magdy Gessler
Klasyczny ¿urek to wielkanocna tradycja, jednak ciekaw± alternatyw± mo¿e byæ nieco bardziej oryginalne po³±czenie. Magda Gessler poleca przepis na "jajow± ze szczawiem", która kusi aromatem i ob³êdnym smakiem. Sekretem jest odpowiednie przygotowan...
-
Pasztet wielkanocny - przepis na idealn± konsystencjê i doskona³y smak. Co uratuje przesuszony pasztet?
Pasztet wielkanocny jest jednym z tych dañ, które bezsprzecznie kojarz± siê ze ¶wi±tecznym sto³em. Jego zalety s± liczne: dobrze przygotowany pasztety mo¿e byæ serwowany na zimno lub na ciep³o.
-
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc. Sekretem potrawy jest uchwycenie dobrych proporcji
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc, czyli popularna æwik³a, to jeden z tradycyjnych dodatków. Nadaje siê idealnie do ¶wi±tecznych miês. Na szczê¶cie jej przygotowanie nie jest zbyt pracoch³onne.
-
Sa³atka na Wielkanoc z chrzanem. Najwa¿niejszy sk³adnik uchodzi za symbol si³y i dobrego zdrowia
Sa³atka na Wielkanoc z chrzanem? Na ¶wi±tecznym stole nie mo¿e zabrakn±æ przystawek, które swoim sk³adem nawi±zuj± do najbardziej popularnych wielkanocnych sk³adników. Smaczna sa³atka te¿ znajdzie tu miejsce.
-
Barszcz bia³y - przepis na wielkanocne danie. Dodaj kilka przypraw, a zniknie do ostatniej kropli
Tradycyjny barszcz bia³y to zupa, której nie mo¿e zabrakn±æ podczas Wielkanocy. Dodatek kilku przypraw sprawi, ¿e bêdzie mia³ wyj±tkowy smak. Zupê najlepiej podawaæ z jajkami ugotowanymi na twardo oraz z natk± pietruszki.
-
¦wi±teczny ¿urek bêdzie lepszy je¶li dodasz do niego ten sk³adnik. Zaledwie kilka kropel poprawi jego smak
Wielkanoc bez ¿urku lub barszczu bia³ego to tak jakby w Bo¿e Narodzenie zabrak³o karpia i barszczu czerwonego. Aby tradycji sta³a siê zado¶æ przygotuj zupê z tym przepisem. Dziêki jednemu sk³adnikowy wyjdzie wrêcz wy¶mienity.
-
Przepis na babkê wielkanocn±. Dodaj ten sk³adnik, a go¶cie bêd± zachwyceni. Idealna na ¶wiêta
Przedstawiamy przepis na babkê wielkanocn±. Wyjdzie lekka, puszysta i o doskona³ej konsystencji. Aby nadaæ jej charakteru, wystarczy dodaæ do masy ziarna wanilii. Babkê mo¿na ozdobiæ lukrem lub polew± czekoladow±.
-
Jajka faszerowane ³ososiem - przepis na wytrawne jajka. Idealna przystawka na ¶wi±teczne przyjêcie wielkanocne
Jajka faszerowane ³ososiem to przystawka, któr± mo¿emy zaliczyæ do grupy dañ wytrawnych. Nietuzinkowy smak sprawia, ¿e przepis jest wprost stworzony na ¶wi±teczne ¶niadania wielkanocne. Zajrzyj koniecznie do przepisów na faszerowane jajka.
-
Babka wielkanocna majonezowa Ewy Wachowicz. Tylko 5 sk³adników i 10 minut roboty
Babka wielkanocna majonezowa to przepis, który mo¿e zadziwiæ! Ciasto z majonezem? Szokuj±ce, ale prawdziwe. Musimy Was jednak uspokoiæ, ¿e majonez nie jest wyczuwalny w cie¶cie, a jednocze¶nie poprawia konsystencjê babki i jej smak.
-
Mazurek makowy - wielkanocne ciasto na kruchym cie¶cie. Bakalie i soczysta masa to must have
Mazurek to nieroz³±czny element ¦wi±t Wielkanocnych. Tradycyjny przepis bazuje na kruchym cie¶cie i ciekawych dodatkach. Wersja z mas± makow± nie tylko ob³êdnie smakuje, ale i piêknie przyozdobi stó³. Wa¿ne s± tak¿e bakalii i estetyczne paski na...