Wielkopolska
-
Zapomnij o pasztecie. Zamiast tego zrób wielkopolski przysmak. Zachwyca się nim nawet Magda Gessler
Jak zrobić wątrobiankę do słoików? Tym nieco zapomnianym, wielkopolskim przysmakiem zajada się nawet Magda Gessler. Zdecydowanie bije na głowę inne, podobne smarowidła do chleba. Jest smaczna i prosta do przyrządzenia.
-
Masz chęć na coś nowego? Weź ziemniaki, a to tradycyjne danie przygotujesz w okamgnieniu
Ta wielkopolska potrawa cieszy się uznaniem w całej Polsce. Gzik to nic innego jak połączenie twarogu ze śmietaną oraz dodatkami w postaci szczypiorku, cebuli, rzodkiewki czy jajka, wraz z przyprawami. Najlepiej smakuje podany na zimno z młodymi...
-
Ciepło myślę o wszystkich kluskach, ale te smakują absolutnie najlepiej. Zna je każdy prawdziwy Ślązak
Któż z nas nie kocha kluseczek? Czy to pływające zupie, czy podane na niedzielny śląski obiad z roladą i modrą kapustą, są po prostu wspaniałe. Przyrządzamy je na wiele różnych sposobów w każdym domu. Te jednak zostały wpisane na listę produktów...
-
Gdzie na grzyby? Sprawdzone i godne polecenia miejsca w Wielkopolsce [PAŹDZIERNIK 2023]
Wielkopolska obfituje w liczne obszary, gdzie można cieszyć się grzybobraniem. Region ten oferuje bogactwo lasów, malownicze krajobrazy i różnorodność gatunków grzybów. Gdzie zatem się udać, aby móc liczyć na najlepsze zbiory? Czy są grzyby w...
-
Wyciągnął broń i zażądał kebaba za 22 zł. Sprzedawca szybko rozpoznał stałego bywalca
Zamaskowany sprawca pewnym krokiem wszedł do restauracji z popularnym fast foodem i grożąc pracownikom bronią, zażądał kebaba za... 22 zł. Jak się później okazało, sytuacja szybko z drastycznej stała się nieco żenująca - sprzedawca wcale się nie...
-
Pieczone ziemniaki z gzikiem - przysmak z Wielkopolski. Jak je zrobić? [PRZEPIS]
Pieczone ziemniaki z gzikiem i śledziem to pyszne danie inspirowane kuchnią wielkopolską. Potrawa ta sprawdzi się jako propozycja obiadowa, ale spokojnie można ją podać również na kolację lub podczas spotkania z przyjaciółmi. Jak zrobić pieczone...
-
Powstaje z zepsutego twarogu, a w smaku może dorównywać serom z Francji. Dziś to prawdziwy rarytas
Legenda głosi, że powstał dzięki pożarowi, ale to gospodynie kultywowały tradycję jego produkcji. Jak z psującego się twarogu stworzyć znakomity wyrób, którym zachwycają się także za granicą? Wielkopolanie mają swoje sposoby.