wigilia
-
Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami. Najlepiej smakują z kubkiem gorącego, czerwonego barszczu
Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami to świetna alternatywa dla pierogów. Zwłaszcza jeśli po sporej Wigilii nie mamy ochoty gotować obiadu na drugi dzień. Wystarczy przyrządzić krokiety, zamrozić, a później upiec w piekarniku i pyszna potrawa d...
-
Makiełki wigilijne, czy makówki śląskie? Przepis na danie, którego nie może zabraknąć w Boże Narodzenie
Makiełki wigilijne nazywane także makówkami śląskimi. Jak je przyrządzić? Przepis przyda się przed Świętami Bożego Narodzenia. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak pozostaje w pamięci na długo. Nie każdy zna tę potrawę, dlatego wyjaśni...
-
Szybkie potrawy wigilijne. Proste dania, które przygotujesz na ostatnią chwilę
W ferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia przyrządzanie wielu potraw potrafi zabrać naprawdę sporo czasu. Na szczęście istnieją przepisy na pyszne dania, które nie wymagają zbyt wiele pracy, dzięki czemu przyrządzimy je w mgnieniu oka. To...
-
Czekoladowy wieniec z ciasta francuskiego. Spektakularny wypiek jest ekspresowy w przygotowaniu
Świąteczny wieniec czekoladowy to przepis na idealne ciasto świąteczne w wersji last minute. Słodki i spektakularny rarytas bazuje na cieście francuskim i czekoladzie. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie i estetyczne podanie.
-
Karp z piekarnika z warzywami. Świąteczny klasyk bez smażenia
Jednym z klasyków spośród potraw w święta Bożego Narodzenia jest oczywiście karp. W wielu domach przygotowywany jest on na różne sposoby, a jedną z popularniejszych wersji jest karp z piekarnika z warzywami. W jaki sposób go przygotować?
-
Paszteciki wigilijne. Przepis na pyszną świateczką przekąskę
Jedną z niezastąpionych potraw na wigilijnym stole są przepyszne, kruche paszteciki. Można je przygotować zarówno w mięsnej wersji, jak i z dodatkiem kiszonej kapusty. W obu wersjach znakomicie komponują się z czerwonym barszczem, dzięki czemu nie...
-
Przepisy na bigos wigilijny. Wersje z grzybami na wigilię i z mięsem na święta
Bigos wigilijny jest potrawą, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Jej popularność sprawia, że stała się klasykiem tego okresu, choć w wielu wersjach na jej przygotowanie potrzeba nawet kilku godzin. Poniżej...
-
Jak szybko odmrozić rybę? Są na to niezawodne sposoby, dzięki którym nie będziesz czekać godzinami
Wigilia już dziś, a ty zapomniałaś szybciej wyciągnąć rybę na wieczorną ucztę? Teraz po twojej głowie krąży pytanie: jak szybko odmrozić rybę tak, aby się nie rozleciała i była tak samo smaczna? Mamy na to skuteczne sposoby.
-
Dlaczego wlewać ocet do barszczu czerwonego? Efekt jest zachwycający. Trik przyda się na Boże Narodzenie
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Planujemy ilość potraw, ich rodzaj i poszukujemy najlepszych przepisów. Wszystko po to, aby zachwycić zaproszoną rodzinę i innych gości. W gąszczu różnych receptur napotykamy niejasności. Przykładem moż...
-
Barszcz czerwony według przepisu Roberta Makłowicza. Smak idealny uzyskamy, dzięki dwóm wywarom
Barszcz czerwony to prawdziwa klasyka gatunku, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Robert Makłowicz zdradził przepis na perfekcyjną zupę pełną smaków i aromatów. Kluczowe są dwa treściwe wywary i dodatek leśnych rarytasów.
-
Gluten ci szkodzi? Placki z cukinii bez mąki to doskonały posiłek przy celiakii
-
Mama robi ją zawsze, a blacha znika w 5 minut. To prawdziwa królowa
-
Zimne nóżki wyjdą obłędnie smaczne, jeśli zadbasz o odpowiedni skład
-
Trudno znaleźć lepsze naleśniki. Wykonanie to pestka, a farsz zniewala
-
Sałatka prostsza od jarzynowej. Jest bardziej sycąca od niejednego mięsa
- Jak prawidłowo usmażyć pieczarki? Zapomnij o duszących się w wodzie grzybach
- Papryka faszerowana to już obiadowy klasyk. Jak zrobić? Przepis z mięsem/wege
- Warstwowe danie, które kocha cały świat. Idealne na jesienne wieczory
- Policja ostrzega grzybiarzy przed wyjściem do lasu. "Rośnie ryzyko zaginięć"
- Przepis na tortille. Szybkie roladki pokochają domownicy. Dodaj te składniki i gotowe
-
Nietypowe potrawy wigilijne z różnych regionów, czyli kulinarna mapa Polski. O niektórych na pewno nie słyszeliście
Tradycje wigilijne w poszczególnych regionach różnią się od siebie, podobnie jak potrawy, które są serwowane tego dnia. Co jada się na Śląsku, gdzie podaje się zupę z gruszek i co to jest brzad? Zapraszamy w kulinarną podróż po daniach świątecznyc...
-
Jak gotować mak? Ta metoda gwarantuje, że nie wyjdzie gorzki - wszystko dzięki odrobinie nabiału
Mak to tradycyjny składniki potraw wigilijnych. Dodaje się go do słodkiego makowca, kutii, biszkoptu czy innych przysmaków. Jak zatem gotować ziarna, by nie były gorzkie? Kluczowy jest dodatek nabiału i odpowiednie proporcje.
-
Przesądy wigilijne - czy znasz je wszystkie?
Przesądy wigilijne to barwny element obchodów Bożego Narodzenia w Polsce. Wiele z nich ma odległe, pogańskie jeszcze korzenie. O czym warto pamiętać w ten dzień, aby zapewnić sobie szczęście i pomyślność?
-
Kapusta wigilijna. O czym pamiętać przy jej przyrządzaniu? Przypominamy najważniejsze zasady
Kapusta wigilijna to jeden z elementów jadłospisu w tym szczególnym dniu. Należy więc przyłożyć się do jej przygotowania. Kiedy zacząć jej przyrządzanie? O czym pamiętać? Podpowiadamy.
-
Kluski z makiem na wigilijnym stole. Prosty przepis na pyszne świąteczne danie
Kluski z makiem to tradycyjny deser świąteczny, który wiele osób spożywa tylko w tym szczególnym czasie. Związane jest to ze specyficzną rolą maku na świątecznym stole. Jednocześnie makiełki są bardzo proste w przygotowaniu.
-
Jak smażyć rybę? Sprawdzamy, dlaczego ta prosta czynność nie zawsze się udaje
Jak smażyć rybę? Chociaż czynność jest prosta, to często kończy się choćby rozpadnięciem się płatów rybnych. Problemem bywa także zbyt mocne przesuszenie mięsa, które przestaje być soczyste.
-
Zupa grzybowa wigilijna. Co zrobić, aby była pełna smaku? Użyj koniecznie tych grzybów
Zupa grzybowa wigilijna z makaronem to świetna alternatywa, jeśli nie jesteś fanem barszczu z uszkami lub chcesz zaserwować dwa pierwsze dania. Które grzyby wybrać, aby zupa była pyszna i aromatyczne? To warto wiedzieć.
-
Tradycyjny karp smażony. Trzymaj się tych zasad, a będzie doskonały
Karp smażony to danie, którego w wielu domach nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Podpowiadamy, co zrobić, aby pozbyć się mulistego posmaku oraz zdradzamy przepis na tradycyjnego karpia smażonego w panierce. Trzymaj się tych zasad, a będzie...
-
Pieczesz makowiec, a po rozkrojeniu okazuje się dziurawy? Dziadek cukiernik zdradza, gdzie robimy błąd
Święta Bożego Narodzenia bez makowca są jak Wielkanoc bez jajek - niemożliwe do wyobrażenia! Zawijane ciasto z makiem to deser, któremu trudno się oprzeć. Gorzej jednak, gdy po przekrojeniu okazuje się, że wewnątrz mamy dziurę. Można jej uniknąć!
-
Barszcz czerwony na święta i nie tylko: zdradzamy najlepsze przepisy w całym internecie
Barszcz czerwony to jedna z potraw, które kojarzą się z Wigilią Bożego Narodzenia. Choć można go jeść przez cały rok, zarówno pod postacią czystą, jak i w wersji zabielanej, to jednak najczęściej pojawia się on na wigilijnym stole.
-
Kapusta z grzybami. Przepis na tradycyjne wigilijne danie. Aromat grzybów w bożonarodzeniowym wydaniu
Kapusta z grzybami to jedna z podstawowych potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie niezwykle aromatyczna i pełna smaku. Przyprawy, jakie się do niej dodaje to liść laurowy, ziele angielskie oraz sól...
-
Wsyp ten składnik do wigilijnej kapusty. Zapomnisz o wzdęciach i innych nieprzyjemnościach
Groch z kapustą czy kapusta wigilijna z pieczarkami lub grzybami to dania, które tradycyjnie goszczą na naszych świątecznych stołach. Te potrawy mają jednak pewne nieprzyjemne skutki uboczne - powodują m.in. wzdęcia brzucha czy zgagę. Jak pozbyć s...
-
Jak usunąć plamę z barszczu? Nie fatyguj pana Chajzera, sprytny trik rozwiąże problem. Przyda się biały proszek
Barszczyk. Któż go nie kocha? To jedna z tych potraw, które obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Niestety barszczyk chyba też się do nas przywiązał i lubi zostać z nami na dłużej w postaci plam na obrusie, koszuli, krawacie. Jak łat...
-
Podajemy Ci 3 składniki. Jaką świąteczną potrawę z nich przygotujesz?
Jeśli znasz przepisy na świąteczne potrawy, to z pewnością sobie poradzisz.
-
Śledzie korzenne - ich niepowtarzalny smak i aromat zapamiętasz na długo. Najlepsza przystawka na święta
Śledzie korzenne stają się coraz bardziej popularne. Ich niepowtarzalny smak zachwyca nawet najbardziej wymagających. Boże Narodzenie to świetna okazja, aby wypróbować przepis na śledzie korzenne. Przekonaj się sam, jakie są pyszne!
-
Przed wami najtrudniejszy quiz o... karpiu. Co wiesz o tej wigilijnej rybie?
Do pobicia średnia 6/11!
-
Śledzie korzenne. Przepis, który zachwyca i przyciąga aromatem świątecznych przypraw
Prawdziwym wigilijnym hitem są śledzie korzenne. Przepis zachwyca aromatem cynamonu, goździków i kardamonu, jest też ciekawą alternatywą dla klasyków, takich jak śledzie w majonezie, śledzie z rodzynkami i cebulą czy śledzie w occie i oleju z...
-
Zupa rybna - przepis, który odświeży tradycyjną wigilijną potrawę. Wystarczy łyżeczka tej przyprawy
W wielu domach to punkt obowiązkowy, bez którego nie wyobrażamy sobie Wigilii. Ma tylu zwolenników, co wrogów. Zwykle przypominamy sobie o niej przed Bożym Narodzeniem. To oczywiście zupa rybna. Przepis sprawdzi się jednak nie tylko w święta.
-
Ryba na Wigilię - jak przyrządzić rybę na wieczerzę? Co zamiast karpia? Kilka nietypowych przepisów
Ryba na Wigilię nie musi być nudna. Wigilia to dzień, w którym sięgamy po postne dania. Nie musimy jednak ograniczać się tylko do tradycyjnego karpia lub śledzi. Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. Poniżej kilka nietypowych przepisów, które...
-
Potrawy wigilijne - przepisy inspirowane kuchnią świętej Hildegardy
Potrawy wigilijne z przepisów świętej Hildegardy to z pewnością dania, których jeszcze nie próbowaliście. Na szczęście można to zmienić. Spróbujcie sami, jakie są wspaniałe w smaku i jednocześnie proste w wykonaniu.
-
Czy warto smażyć karpia na oleju? Niekoniecznie. Babcia łączyła dwa tłuszcze - ryba wychodziła delikatna
Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez karpia i najczęściej przygotowujemy go smażonego na patelni - bo łatwo, szybko i najczęściej smacznie. Tylko na czym smażyć rybę, żeby nie zabić jej delikatności, a jednocześnie pozbawić ją mulistego posmak...
-
To tradycyjne dania, więc teoretycznie wszyscy je znają. Zdobędziesz komplet?
Większość z nich (o ile nie wszystkie) na pewno jadłeś, ale co o nich wiesz?
-
Przepis na ciasto na pierogi świąteczne. Babcia wie najlepiej, jak się to robi. Będą miękkie i elastyczne
Przepis na ciasto na pierogi to klucz do udanej potrawy wigilijnej. Najlepsza wersja tego kultowego dania to idealnie doprawiony farsz z kiszonej kapusty i suszonych, leśnych grzybów. Ciasto z kolei powinno być cieniutkie, miękkie i elastyczne. Ja...
-
Kapusta wigilijna Magdy Gessler. Świąteczny smak na talerzu. Z tymi składnikami wyjdzie przewybornie
Kapusta jest jednym ze składników, które co roku królują na świątecznych stołach. Podajemy przepis na kapustę wigilijną Magdy Gessler. Gwiazda przygotowuje ją w nieco inny sposób niż zwykle. Dodaje do niej jabłka i pigwy.
-
Czy rozpoznasz te polskie potrawy wigilijne na zdjęciu? Dasz radę zdobyć 10/10?
.
-
Świątecznego łososia Roberta Makłowicza warto zrobić już dziś. Potrzebuje kilku dni i odpowiedniej marynaty
Świąteczna ryba w wykonaniu takiej ikony jak Robert Makłowicz musi wyjść dobrze. Jednak ten przepis potrzebuje czasu, dlatego wykonaj go już dziś. Smak będzie zachwycający.
-
Wigilia z potrawami od Ewy Wachowicz? Jej restauracja sprzedaje sałatkę jarzynową za "jedyne" 55 zł
Restauracje gwiazd co roku proponują swoim gościom przygotowanie za nich świątecznych potraw. Jakie ceny za dania wigilijne obowiązują u Ewy Wachowicz? Niektóre mogą trochę zaskoczyć.
-
Jak zrobić zakwas z buraków, żeby zdążyć do Wigilii? Sprytny trik sprawi, że będzie gotowy już w cztery dni
Do świąt już rzut beretem, a tobie zapomniało się nastawić zakwas? Jeśli myślisz, że teraz czeka cię już tylko barszcz z torebki, śpieszymy z przepisem na zakwas z buraków last minute. Trik z kwaśnym sokiem sprawi, że aromatyczna baza do wigilijne...
-
Świąteczny obiad u Piotra Adamczyka. Ceny? Koszt barszczu czerwonego zwala z nóg
Świąteczne menu w restauracji Piotra Adamczyka jest bogate i każdy może znaleźć w nim coś dla siebie. Ile trzeba zapłacić za wigilijne dania serwowane w lokalu aktora? Niektórzy przecierają oczy ze zdziwienia.
-
Ciasta świąteczne. Wypróbuj koniecznie te przepisy. Uwaga: już po samym przeczytaniu nazwy cieknie ślinka
Ciasta świąteczne to temat, który wielu spędza sen z powiek. Makowce, serniki wszelakiej maści, orzechowce i wiele innych. Lista jest naprawdę długa. Jeżeli szukasz pomysłu na świąteczne ciasta, to koniecznie zajrzyj do naszego artykułu.