wigilia
-
Bosacka ostrzega przed "babciną metodą". Praktykowanie lodówki na parapecie nie zawsze jest wskazane
Już niebawem ruszy festiwal kolorowych naczyń na parapetach, tarasach i balkonach. Wszystko przez świąteczne zapasy i solidną porcję dobroci, która dosłownie nie mieści się w lodówce. Katarzyna Bosacka zdradza, czy ten babciny patent jest dobrym...
-
Makowiec japoński lepszy od babcinych placków? To ciasto poza bakaliami kryje owocową niespodziankę
Makowiec japoński to absolutny hit sylwestrowego stołu. Obłędne ciasto łączy kilka ciekawych składników jak bakalie, mak i owoce. Taka kompozycja nie może się nie udać, a na dodatek pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole.
-
Czy pierogi można mrozić również po ugotowaniu? Ten sposób pomoże Ci zrobić to sprawnie i bezproblemowo
Wigilia to wyjątkowy czas w roku, który skłania wielu z nas do refleksji nad minionym rokiem, oraz pozwala na wypoczynek w gronie tych, których kochamy. Przyjmując w domu najbliższych, chcemy więc zadbać o to, by wyszli najedzeni. Co więc zrobić z...
-
Jak długo może stać sałatka jarzynowa? Zepsuje się szybko nawet w lodówce, jeśli nie zmienisz przyzwyczajeń
Sałatka jarzynowa to królowa sałatek nie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia. Polacy ją wręcz uwielbiają i przygotowują na każdą większą okazję. Trudno się temu dziwić. Jest pyszna, prosta w przygotowaniu i pozwala wykorzystać włoszczyznę z...
-
Gessler krytykuje wigilijny barszcz. Te błędy królują w polskich domach, sklepowy zakwas to początek
Wigilia bez czerwonego barszczu z uszkami nie ma racji bytu. Niestety, w wielu domach nadal serwuje się zupę daleką od ideału. Magda Gessler wytyka najczęstsze błędy - sklepowy zakwas czy nieodpowiednie buraki to dopiero początek kulinarnego...
-
Jak karp to tylko w tym wydaniu. Zapomnij o rybie taplającej się w tłuszczu i usmaż go jak trzeba
Wigilia bez karpia nie istnieje, warto zatem przygotować rybę po mistrzowsku. Smak tradycyjnego rarytasu zależy od wielu czynników, a jednym z nich jest smażenie na odpowiednim tłuszczu. Zamiast więc grać w kulinarną ruletkę postaw na sprawdzoną...
-
Przepis na śląskie makówki to element obowiązkowy wigilijnego stołu. Z tymi dodatkami wyjdą idealne
Wigilijny stół to przede wszystkim rodzinne grono i tradycyjne smakołyki. A jak tradycja to i śląskie makówki, czyli wytworne danie, które zrobisz jedynie z kilku składników. Chociaż receptura jest wyjątkowo prosta, warto poświęcić jej trochę czas...
-
Wigilijny barszcz o niebo lepszy od tego, którym chwali się twoja teściowa. Dodaj sekretny składnik i zaskocz wszystkich
Polacy dzielą się na tych, którzy na wigilijnym stole serwują czerwony barszcz i na tych, którzy podają gościom grzybową. Buraczana i lekko pikantna zupa robi jednak większą furorę ze względu na dodatek uszek z grzybami. Co zrobić, by smak barszcz...
-
Gotowi na świąteczną ucztę? W tym QUIZIE pytamy o potrawy wigilijne!
Pytamy o wigilijne potrawy!
-
Nie wszystko złote co w... panierce. Jednak karp w tym fikuśnym wydaniu zrobi świąteczną furorę
Masz dość galaret, sałatek i nudnej, smażonej ryby? Zaserwuj w tę wigilię karpia, ale postaw na odważną i nieco zwariowaną wersję. Faworki ze świątecznego rarytasu zaskoczą nawet najbardziej wymagających - idealnie chrupią, pięknie się prezentują ...
- Pieczywo nie jest naszym wrogiem? "Wszystko możemy, jeżeli umiemy"
- Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra
- Mój głos w sprawie zwierząt - rozmowa z Dorotą Sumińską, weterynarką, dziennikarką radiową i autorką książek MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Idealna pieczeń na Wielkanoc. Dodaj marynatę, a mięso będzie soczyste
- Obiad, który robi się sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika
- Zupa z tych składników jest znacznie smaczniejsza. Ten trik się sprawdza
- Jak kruche ciasto to tylko z przepisu babci. Tu króluje prostota
- Majonez króluje w Wielkanoc, ale to nie tylko jajka i sałatki. Bez niego nie zrobisz najlepszej babki
- Z czego jest salami? Z osła a może dziczyzny? Wiele osób nie ma pojęcia
- Żeby zrobić ten mazurek makowy trzeba się namęczyć. Ale smakuje bosko
-
Keks zwany też cwibakiem to świąteczny hit od Ani Starmach. Zrobisz go last minute i "zawsze doskonale smakuje"
Wielkie odliczanie do świąt już ruszyło. Zamiast więc kombinować z fikuśnymi przepisami postaw na klasykę autorstwa Ani Starmach. Keks zwany też cwibakiem będzie smakował rewelacyjnie - ważny jest jednak procentowy dodatek, który nada masie...
-
Postaw ją jako dwunastą wigilijną potrawę. Sięgnie po nią każdy, kto lubi słodkie smaki
Dzisiejszy dzień to ostatni dzwonek, by wykonać bardziej wymagające potrawy. Jednak to danie jest banalnie proste i nie potrzebuje czasu i cierpliwości. Każdy, kto lubi słodkie i nieoczywiste smaki z pewnością skusi się na choć jedną porcję. Ten...
-
Chrupiący karp w złotej panierce. Posyp rybę tymi przyprawami, a już nigdy nie będzie mdła i nudna
Karp wcale nie musi podjeżdżać mułem i nudą. Wigilijny rarytas wystarczy odpowiednio przygotować, a zachwyci podniebienia najbardziej wymagających. Wystarczy zacząć od sprytnej metody, a później postawić na chrupiącą, złocistą panierkę ze szczyptą...
-
Kawa po wiedeńsku może stać się główną atrakcją wigilijnego stołu. Ten napój nie ma sobie równych
Kawa po wiedeńsku to mocny charakterystyczny napój z dodatkiem bitej śmietany i czekolady okraszony pyszną posypką. Wiedeński specjał cieszy się bardzo dużą popularnością. Wynika to z faktu, że taka kawa ma niesamowity aromat i smak.
-
Co roku podaję tak śledzie, a ich smak wbija rodzinę w fotel. Każdy toczy walkę o ostatnią porcję
Na wigilijnym stole nie brakuje ryb. Podaje się je na wiele różnych sposobów, a każdy z nich próbuje wbić się w gusta rodziny. Aby uniknąć kłótni o kawałki śledzia, proponujemy zrobić ich znacznie więcej. Pomogą w tym przygotowane przez nas...
-
Tak kiedyś wyglądały święta. Dziś te produkty są w każdym sklepie, w PRL-u były luksusem
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób wyjątkowy czas w roku. Współcześnie świąteczny szał zaczyna się już ponad miesiąc wcześniej, nawet na początku listopada. W sklepach i na ulicach pojawiają się świąteczne dekoracje, zewsząd atakują nas...
-
W tym QUIZIE pytamy o smakowite potrawy wigilijne. Rozpoznasz je na zdjęciach?
Już wkrótce będziemy je jeść do upadłego! Rozpoznasz potrawy wigilijne na zdjęciach? Zweryfikuje to ten quiz!
-
Byłam pewna, że nikomu nie zasmakuje. Tymczasem rodzina błaga mnie, bym robiła tę nietypową zupę na każde święta
Barszcz czerwony z uszkami i aromatyczna grzybowa z makaronem to już klasyka gatunku. Przynajmniej jedna z tych opcji znajduje się na większości wigilijnych stołów w Polsce. Po wielu latach taki zestaw może się znudzić, dlatego w tym roku postaw n...
-
Zamiast mozolnie zawijać krokiety, postaw na chrupiący zamiennik. Wystarczy hojnie nadziać ciasto
Zapomnij o długich przygotowaniach na święta. Droga na skróty wcale nie musi wiązać się z podaniem gotowców czy nudnych potraw, a wręcz przeciwnie. Właśnie dlatego, zamiast mozolnie zawijać krokiety, postaw na chrupiący zamiennik z ciasta...
-
Śledzie proboszcza - szybka i smaczna przystawka do postawienia na świątecznym stole
Śledzie proboszcza to doskonała propozycja na świąteczną przystawkę. Proste, acz wyjątkowo smaczne danie koniecznie trzeba wzbogacić marynowanymi podgrzybkami, maślakami i borowikami. Jak przygotować rybną zakąskę na święta Bożego Narodzenia?...
-
Czy w Wigilię można jeść mięso? Kościół od lat ma jednoznaczne stanowisko w tej sprawie
Do Wigilii zostało tylko kilka dni. Większość z nas udekorowała już domy i zajmuje się teraz przygotowaniem świątecznego jadłospisu. Czy 24 grudnia na stole może pojawić się mięso? Stanowisko Kościoła katolickiego w tej sprawie jest jasne.
-
To najszybszy sposób na usunięcie łusek z karpia. Zapomnij o nożu, przyda się inne narzędzie
Karp to ryba obowiązkowa na wigilijnym stole. Można go zakupić pod wieloma postaciami, lecz to osoby, które kupują go w całości mają największy problem. Bowiem usunięcie z niego łusek nie należy to najłatwiejszych zadań. My jednak poznaliśmy sposó...
-
Karp bez ości ku radości biesiadników. Karol Okrasa ma na to banalnie prosty i niezawodny sposób
Karp to stały element wigilijnej wieczerzy w wielu polskich domach. Dobrze przyrządzonej rybie trudno odmówić smaku, jednak problematyczną kwestią dla niektórych są liczne ości, które nieco odbierają radość z posiłku. Jak się ich pozbyć? Sposobem ...
-
Śledzie w tym wydaniu sprawią, że nawet babci spadną kapcie z zachwytu. Wszystko przez te warstwy
Śledzie po staropolsku to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dobra porcja ryby to jednak nie wszystko - tu główną rolę grają dodatki i aromatyczne warstwy. Taki śledziowy przekładaniec nie tylko obłędnie się prezentuje, ale i...
-
Bez drożdżowej strucli święta nie istnieją. Wyjdzie idealnie, jeśli postawisz na kąpiel w procentach
Marzysz o tradycyjnych świętach? Jeśli tak to na twoim stole nie może zabraknąć drożdżowej perfekcji hojnie wypełnionej bakaliami i marcepanem. Strucla z naszego przepisu wyjdzie bezbłędnie, a i zaskoczy najbardziej wymagających gości! Kluczem do...
-
Świąteczna ryba pod warzywną pierzynką. W odchudzonej wersji jest równie smakowita co klasyka
Rybka lubi pływać, ale nie zawsze musi taplać się w kalorycznych sosach. Poznaj zdrowszą alternatywe - to pełnia smaków, która kusi bogactwem warzyw i obłędnym aromatem. Wystarczy wszystko naprzemiennie poukładać i można cieszyć się wyborną...
-
Wigilijny żur to coś lepszego od barszczu. Nie zapomnij o garści tego składnika, a każdy go pokocha
Tradycyjną świąteczną zupą jest czerwony barszcz z uszkami. W innych domach podaje się również grzybowy wywar, który zastępuje inne propozycje. My jednak chcemy pokazać, że nie tylko te dwa dania są warte uwagi. Ta zupa jest pyszna, a połączenie...
-
Piernik doskonały bez dojrzewania i leżakowania. Zwróć uwagę na szczegóły, a w wyjdzie tip-top
Nie ma wigilii i świąt Bożego Narodzenia bez pachnącego i znakomitego piernika. Kultowe ciasto najlepiej smakuje z solidną porcją miodu i przypraw. Jak się jednak okazuje dla spóźnialskich jest nadzieja - ciasto wcale nie musi leżakować w lodówce...
-
Dlaczego dzielimy się opłatkiem i jaka jest jego historia? Sprawdź, gdzie go kupić
Opłatek na Wigilię i dzielenie się nim to dla wielu bardzo ważna sprawa. Jednak skąd się wzięła ta tradycja i jaką symbolikę ma opłatek? Sprawdzamy historię opłatka i miejsca, gdzie można go kupić.
-
Co do śledzi zamiast octu? Tomasz Strzelczyk dodaje ten składnik, a podczas Wigilii śledzie znikają z talerzy jako pierwsze
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. W wielu recepturach jednym z głównych składników jest jednak ocet, który nie każdemu smakuje ze względu na swój intensywny i specyficzny smak. Tomasz Strzelczyk ma na to sprawdzony sposób. Do ryb doda...
-
Jak przygotować wigilijny bigos niczym mistrz? Dzięki tej staropolskiej technice będzie palce lizać
Potrawy z kapustą w roli głównej to kwintesencja świątecznych kulinariów. Kapustą nadziewamy uszka i pierogi, na stole ląduje również kapusta z grochem, a do ryby podajemy surówkę z kiszonej kapusty. W wielu domach królują także łazanki lub......
-
Goście spadną z krzeseł, gdy spróbują tych pierogów. Prosty dodatek zamiast grzybów podkręca smak kiszonej kapusty
Pierogi z kapustą i grzybami nikogo nie zaskoczą. Niezależnie od proporcji farszu i dodanych przypraw, jest to smak, z którym wszyscy przez lata zdążyliśmy się obyć. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zamiast grzybów dodaj ten składnik. Taka...
-
Czy można mrozić sałatkę jarzynową? Pewnie myślisz, że to absurd, ale odpowiedź nie jest taka oczywista
Mrożenie żywności to idealny sposób na to, by jej nie marnować. Wiele potraw wigilijnych nadaje się do tego idealnie. Po świętach do zamrażarki mogą trafić pierogi, kapusta z grochem, czy również bigos. Co natomiast z sałatką jarzynową? Wbrew...
-
Bez zakwasu, a smak ma obłędny. To najprostszy przepis na barszcz czerwony, stosuję go od lat
Zupa, jaką jest czerwony barszcz, to punkt obowiązkowy każdych świąt Bożego Narodzenia. Jednak w szale przygotowań można zapomnieć o przygotowaniu zakwasu. W takim wypadku warto zrobić barszcz czerwony z tego przepisu. Jego przyrządzenie jest...
-
W te święta nie zjesz smaczniejszych śledzi. W takiej wersji przebijają wszystkie sałatki i wędliny
Na świątecznym stole można znaleźć śledzie w wielu wersjach. Jednak ta przebija wszystkie nam znane. Połączenie ich z tymi warzywami i sosem sprawia, że trudno nie sięgnąć po dokładkę. Jeśli dołoży się do nich to wykończenie, miska stanie się pust...
-
Tak zrobisz prawdziwe wigilijne łazanki. Do dziś stosuję się do przepisu wygrzebanego z zeszytu babci
Wigilijne potrawy znamy na pamięć, jednak czasem warto przypomnieć nawet najbardziej klasyczne receptury. To danie jest proste w przygotowaniu, nie ma osoby, która nie lubi jego smaku. Do tego najlepiej smaku z tradycyjnego przepisu, któregoś...
-
Takie pierniczki nie muszą dojrzewać tygodniami. Sprawdź, jak zrobić idealne ciasteczka na święta
Jak święta to i obłędne pierniczki. Przepis na kruche ciasteczka pełne korzennych nut wcale nie jest taki trudny. Wystarczy pamiętać o kilku szczegółach i zadbać o dobrej jakości składniki. Słodki synonim świąt nie musi jednak dojrzewać tygodniami...
-
Połącz rybę z tym składnikiem, a na pewno każdy zapyta o przepis. To lubiane przez nas warzywo
Ryba pojawia się na świątecznych stołach co roku. Dla niektórych jest to smakołyk obowiązkowy i musi być wykonana w kilku wersjach, aby każdy znalazł coś dla siebie. Ta propozycja nie tylko jest prosta, a także szybka w przygotowaniu. Połączenie z...
-
Ile domów, tyle przepisów na bigos. Tomasz Strzelczyk ma swój i jest rewelacyjny. To zasługa owoców
Bigos pojawia się na każdym świątecznym stole. I Tomasza Strzelczyka również go nie brakuje. Pomimo że receptur na ten przysmak jest wiele, kucharz zdradza swój rodzinny przepis. Ten wyjątkowo głęboki smak to zasługa owoców i odrobiny tego napoju....
-
Na wigilijne śniadanie podaj te placki. Babunia robi je za każdym razem i zawsze wychodzą puszyste
Wigilia kojarzyć się może z wieloma daniami, ale na pewno nie z tymi. Te puszyste i lekkie placuszki towarzyszą mojej rodzinie w każde święta. Babcia przygotowywała je na uroczyste śniadanie, a czasem nawet na kolację. To, co do nich wsypywała,...