Wigilia
-
Karp po żydowsku - potrawa wigilijna, która zachwyca smakiem. Czy wiesz, jak ją przygotować?
Karp po żydowsku to prawdziwy klasyk jeśli chodzi o wigilijne potrawy. Danie wywodzi się - jak sama nazwa wskazuje - z kultury żydowskiej. W artykule przedstawimy dwa proste przepisy na karpia po żydowsku.
-
Zupa grzybowa - przepis, który stanie się twoim popisowym daniem wigilijnym
Zupa grzybowa czy barszcz czerwony? Która z zup zagości na wigilijnych stołach w polskich domach? Okazuje się, że danie z grzybów jest w niektórych częściach polski bardziej popularne. Być może warto wprowadzić je do świątecznego menu.
-
Makowiec z jabłkami - prosty przepis na fenomenalne ciasto bożonarodzeniowe. Prawdziwa pychota!
Makowiec to jedno z ciast, które co roku pojawiają się na świątecznych stołach. Przedstawiamy przepis na makowiec z jabłkami. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a smak wprost genialny. Po upieczeniu można udekorować go polewą czekoladową.
-
Farsz do pierogów wigilijnych z kaszy gryczanej. Oryginalne nadzienie, które podbija podniebienia
Podajemy przepis na farsz do pierogów wigilijnych z kaszy gryczanej. Jest niezwykle prosty w wykonaniu, a jego smak zachwyci każdego. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali tylko kaszy, sera, jajka i cebuli.
-
Czy w Wigilię można jeść mięso? Kościół wypowiada się jednoznacznie, ale jest jeszcze polska tradycja
Czy w Wigilię można jeść mięso? To bardzo popularne pytanie przed świętami. Odpowiedź na nie jest prostsza niż by się mogło wydawać. Podczas wieczerzy wigilijnej na stole nie znajdziemy dań mięsnych. Wszystko ze względu na polską tradycję.
-
Kompot z suszu na Wigilię. Tradycyjny przepis na napój, który nastroi was na Boże Narodzenie
Kompot z suszu na Wigilię to jeden z elementów, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przedstawiamy tradycyjny przepis na ten wigilijny napój. Aromatyczny, z cytrusową nutą, będzie świetnie komponował się z innymi potrawami.
-
Nowoczesne potrawy wigilijne. Przygotuj oryginalne menu - ciekawa alternatywa dla karpia i barszczu
Do wigilii zostało coraz mniej czasu, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i planowanie świątecznego menu. Warto nieco udoskonalić znane nam potrawy lub postawić na nowoczesne potrawy wigilijne. To ciekawa alternatywa dla karpia, barszc...
-
Tradycyjne potrawy wigilijne. Podpowiadamy, których dań nie powinno zabraknąć na świątecznym stole
Przedstawiamy tradycyjne potrawy wigilijne - zgodnie z polską tradycją na stole powinno pojawić się ich dwanaście. Dania, których nie powinno zabraknąć na wieczerzy wigilijnej to między innymi postna zupa, kompot z suszu, kapusta z grochem, śledzi...
-
Zupa grzybowa wigilijna. Tradycyjny przepis na postne danie. Te grzyby dodadzą jej wyjątkowego aromatu
Zupa grzybowa wigilijna - podajemy klasyczny przepis na postne danie. Do jej przygotowania najlepsze będą suszone prawdziwki i podgrzybki - sprawią, że zupa będzie doskonale aromatyczna. Zrobisz ją w zaledwie kilku krokach.
-
Barszcz wigilijny. Podajemy przepis na tradycyjną, postną zupę. Zrobisz ją naprawdę błyskawicznie
Przedstawiamy przepis na barszcz wigilijny, którego kolor i smak zachwyci każdego. Tę postną zupę przygotujesz w ekspresowym tempie. Nie będzie do niej potrzebny zakwas. Wystarczą buraki, woda, ocet i przyprawy.
-
To wiosenna sałatka Strzelczyka. Jednego składnika nie mogło zabraknąć
-
Dodatek do dań jest idealny jako oprysk. Nic nie zaatakuje pomidorów
-
Na co dzień zasiada za sterami Dreamlinera. Po pracy oddaje się nietypowej pasjiMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Podlej tym truskawki, a będziesz się o nie potykał. To sekret ogrodników
-
Pokazała najprostszy deser na świecie. Użyła 2 składników i wymieszała
- Mama dała mi przepis na ciasto z rabarbarem. Zrobiłam i usiadłam z wrażenia
- Najlepsze ogórki siostry Anastazji. Ten przepis jest gwarancją jakości i smaku
- Mnóstwo osób tak robi, a to błąd. Czego nie wolno wylewać do muszli klozetowej?
- Ile gotować jajka na twardo? Śniadanie będzie smakować wybornie
- Cynaderki. W PRL zajadali się nimi wszyscy, a dziś mało kto wie jak smakują
-
Kutia - przepis na tradycyjną potrawę wigilijną. Mieszankę pszenicy i maku połącz z bakaliami i miodem
Wśród tradycyjnych potraw wigilijnych nie może zabraknąć słodkich rarytasów. Kutia to prawdziwy must have bożonarodzeniowy! To nic innego jak pszenica połączona z makiem, bakaliami i osłodzona miodem. Przygotuj dawny przysmak i zaskocz gości w te...
-
Jakie są najlepsze potrawy świąteczne? Boże Narodzenie nie może się bez nich odbyć
Święta zbliżają się wielkimi krokami - czas przygotować menu, które pojawi się na twoim wigilijnym stole. Zebraliśmy więc przepisy na najlepsze potrawy świąteczne. Boże Narodzenie nie może się bez nich odbyć, więc w tym roku oczaruj swoich gości...
-
Jak uratować zbyt słony bigos? Nie załamuj się! Jest kilka kuchennych trików na pozbycie się soli
Jak uratować zbyt słony bigos? Nie martw się, jeśli przez przypadek wrzuciłaś zbyt dużo soli, albo, co gorsza posoliłaś potrawę dwa razy, to nie oznacza, że nadaje się do kosza. Istnieją sprawdzone kuchenne triki, dzięki którym uratujesz wigilijną...
-
To najprostsze przygotowanie karpia. Bez ości i w kremowym sosie. Zrób go na święta, a każdy zapyta o przepis
Ten sposób na przygotowanie karpia nie tylko jest ekspresowy, ale również pyszny. Wykorzystaj trik z olejem, a pozbędziesz się wszystkich ości. Tak przyrządzony zachwyci każdego przy wigilijnym stole.
-
Kluski z makiem siostry Anastazji. Przepis na świąteczne "kukutki". Przygotuj miód i bakalie
Kluski z makiem to jedna z tradycyjnych potraw Wigilijnych przyrządzanych przed laty. Choć z biegiem czasu jej popularność nieco zmalała, to jednak w niektórych domach nadal jest uwielbiana. Jak przyrządzić to staropolskie świąteczne danie?...
-
Keks - przepis sprawdzony na wielopokoleniowej rodzinie. Każdy chciał dokładkę
Sprawdzony przepis na keks to podstawa udanego wypieku. Święta Bożego Narodzenia bez keksu? To nie może się udać! Keks z dodatkiem jabłek i bakalii to sama rozkosz dla podniebienia. Sprawdź, jak zrobić wilgotny keks, który stanie się twoim popisow...
-
Ryba po grecku, czyli psari plaki w polskiej wersji. Najlepsza wigilijna przystawka
Ryba po grecku to jedno z najsmaczniejszych wigilijnych dań. Możemy serwować ją jako przystawkę. To idealna opcja na mniejszy głód i urozmaicenie świątecznego jadłospisu. Poznaj historię ryby po grecku i sprawdź, jak ją wykonać.
-
Ości w karpiu? Tak szybko się ich pozbędziesz. Szef kuchni zdradza sekret
Karp to jedna z tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Ryba, niezależnie od formy podania, smakuje najlepiej, gdy jest odpowiednio przygotowana. Jak zatem usunąć ości z karpia? Metoda szefów kuchni...
-
Aktorka z "Na Wspólnej" sprzedaje świąteczne potrawy - koszt zaskakuje. U Gessler tyle nie zapłacisz [CENNIK]
Anna Korcz, aktorka znana między innymi z serialu pt. "Na Wspólnej" poza pracą zawodową rozwija swoje skrzydła w gastronomii. Właścicielka uroczego lokalu w Pomiechówku zamieściła w mediach społecznościowych informację dotyczącą sprzedaży dań...
-
Karp Magdy Gessler w kształcie znanych ciastek. Tym sposobem pozbędziesz się wszystkich ości
Karp to najpopularniejsza wigilijna ryba, która podawana jest na różne sposoby. Magda Gessler przedstawiła swój sposób, który może kojarzyć się z popularnymi ciastkami. Dodatkowo pokazana metoda pozbywa się wszystkich ości z ryby.
-
Zrób śledzie jak Anna Lewandowska, a goście będą nimi zachwyceni. Jak podaje je żona Lewego?
Chcesz w tym roku zaskoczyć swoich gości na Wigilii niecodziennym podaniem śledzi? Przygotuj je według przepisu Anny Lewandowskiej, a będą zachwyceni! Zobacz, w jakiś sposób śledzie podaje żona Lewego, a jabłko oraz śmietana pójdą w odstawkę.
-
Ciasto na pierogi jest kluczem do popisowego dania na święta. Przepis Magdy Gessler na ciasto z 3 składników
Ciasto na pierogi świąteczne musi mieć idealną konsystencję. Dodatkowo nie może być ani za grube, ani za cienkie i najlepiej, jeśli będzie rozpływać się w ustach przy każdym kęsie. Nie wiesz, jak je zrobić? Sprawdź koniecznie przepis Magdy Gessler...
-
Wigilijne danie według Ewy Wachowicz. Znane, lecz przez niewielu lubiane. Jest przepyszne i bogate nie tylko w mak
Makiełki to słodkie danie, które podawane jest na stołach przy wigilijnej kolacji. Coraz mniej osób już o nich pamięta, co jest dużym błędem. Jego przepysznie słodka słodycz skrywa w sobie nie tylko mak.
-
Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku
Uszka z grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna. Podawane z czerwonym barszczem zawsze wszystkim smakują. Przygotowaliśmy prosty przepis na przepyszne uszka, które będą zachwycać w święta.
-
Ryba po grecku. Dobry smak o subtelnym, pomidorowym aromacie. Sprawdzi się na wigilijnym stole
Przedstawiamy przepis na rybę po grecku. Dobry smak o subtelnym, pomidorowym aromacie. Sprawdzi się na wigilijnym stole, ale można podawać ją też w innych okolicznościach. Zrobisz ją w kilku prostych krokach.
-
Bigos wigilijny z grzybami. Ile dni przed wcześniej go ugotować? Tradycyjny przepis z kiszoną kapustą
Bigos wigilijny z grzybami i kiszoną kapustą to klasyczne i tradycyjne danie kuchni polskiej. Jego przyrządzenie jednak nie musi być trudne. Ważne, aby ściśle pilnować się przepisu. Nasza receptura przeprowadzi was przez ten proces krok po kroku....
-
Smażone śledzie w zalewie octowej. Możesz zamknąć je w słoiku i zjeść w dowolnej chwili
Smażone śledzie w zalewie octowej to alternatywa dla klasycznego karpia. Przepis przyda się zwłaszcza w tym roku, kiedy zewsząd płyną informacje o wzroście cen za tę rybę. Przyrządzenie śledzi jest proste, a ich smak można zamknąć w słoiku. Dzięki...
-
Sprawdzone sposoby na kupienie dobrej ryby. Musisz to wiedzieć przed świętami. Spojrzenie w oczy powie wiele
Zakup zdrowej i dobrej ryby czasem wymaga od na zczególnej uwagi. Warto wtedy wykorzystać zmysły, takie jak wzrok i węch. Jak zminimalizować ryzyko kupienia zepsutego produktu? Przedstawiamy sprawdzone sposoby.
-
Przepis na barszcz czerwony od Magdy Gessler. Ważne jest odpowiednie warzywo, by przywołać smak dzieciństwa
Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler to kwintesencja wspomnień kulinarnej gwiazdy. Autorka powraca myślami do czasów wczesnego dzieciństwa, które ściśle są związane z niezapomnianymi smakami. Okazuje się, że aby przyrządzić pyszną potrawę...
-
Kiedy zacząć przygotowanie wigilijnych potraw? Część można zrobić wcześniej i nie czekać do 24 grudnia
Przygotowanie dwunastu potraw na wigilijny stół może stać się nie lada wyzwaniem. Najlepiej zaplanować sobie wcześniej, co będziemy szykować i kiedy można się za to zabrać. Wiele bożonarodzeniowych dań dobrze jest przyrządzić kilka tygodni przed...
-
Kompot z suszonych owoców. Staropolski przepis na Wigilię, któremu nie trzeba poświęcać wiele czasu
Kompot z suszonych owoców to nieodłączny dodatek wigilijnej wieczerzy, którą przygotowywano w dawnych czasach. Na ten tradycyjny smak czekało się zawsze cały rok i wtedy działa się magia. Jak zrobić tradycyjny kompot z suszu? Przepis znajdziecie...
-
Ten bigos nie ma sobie równych. To ostatnie chwile na jego przygotowanie przed świętami. Czas odgrywa bardzo ważną rolę
Bigos to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ten jego rodzaj charakteryzuje się długim czasem przygotowania. Dlatego warto przygotować go już teraz, aby móc jeść go w czasie świąt.
-
Tych sposobów nie ma w przepisach. Jeśli tego nie zrobisz odpowiednio wcześnie zjesz karpia o posmaku mułu
Święta bez karpia w wielu domach nie miałyby prawa bytu. To ryba, która jest tradycją polskich stołów. Niestety bardzo często jej smak bardziej przypomina muł niż rybę. Dlatego warto dowiedzieć się jak uniknąć takiej kulinarnej klęski. Zdradzamy...
-
Jak lepić pierogi? Pani Bożenka z baru mlecznego podpowiada szybki trik przed Bożym Narodzeniem
Jak się lepi pierogi? To pytanie pada coraz częściej. Nic dziwnego, w końcu zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a nie każdy musi być wybitnym kucharzem. Dlatego, aby ułatwić zadanie, przygotowaliśmy pewien sposób stosowany od lat przez nasze...
-
Czy zabraknie karpia na święta?! Ile będzie kosztował? Sprawdź ceny w swoim województwie [CENNIK]
Ile będzie kosztował karp? Okazuje się, że wysokie ceny dotyczą także produktów niezbędnych podczas wieczerzy Wigilijnej. Przykładem jest tradycyjna ryba, którą serwujemy w różnej postaci. Choć do tej pory karp królował niemal na każdym stole, w t...
-
Kapusta z grzybami to jedno z 12 dań na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, żeby nie była zbyt kwaśna?
Kapusta z grzybami to jedna z tych potraw, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Co prawda ile rodzin - tyle przepisów na to tradycyjne danie. Jedno jest pewne - kapusta z grzybami to niezmiennie smak świąt Bożego Narodzenia.
-
Staropolski barszcz grzybowy Gessler. Najlepszy przepis wigilijne danie z aromatycznych leśnych zbiorów
Staropolski barszcz grzybowy Magdy Gessler to propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapach, jaki towarzyszy tej potrawie urzeka wszystkich domowników. Wszystko za sprawą leśnych grzybów, których aromat w trakcie gotowania roznosi się...
-
Kiszone buraki babci Ani podbiją serca każdego. Tego przepisu na pewno nie znałeś
Każdy dom ma swoje tradycyjne przepisy, którymi nie dzieli się z nikim. Dopiero po wielu próbach można dostać się do receptur trzymanych pod kluczem. Jednym z nich jest przepis babci Ani na kiszone buraczki. Spróbujesz ich raz i więcej nie zjesz...
-
Bryndzylki, zupa brzadowa, czyli świąteczne tradycje kulinarne Polski. Tych potraw mogliście nie znać
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne w Polsce różnią się w zależności od regionu, w którym się znajdujemy. Oto kilka potraw, których mogliście nie znać, a są godne uwagi. Chodzi o kuchnię kaszubską, podhalańską i wschodnich części naszego kraju.
-
Jak suszyć grzyby, aby nie było w nich robaków? Poznaj kilka sprawdzonych metod
W niektórych regionach Polski pojawiają się już pierwsze grzyby. Chętnie udajemy się na spacer do lasu, by przy okazji przynieść do domu nieco leśnych przysmaków. Jeśli jednak dopisze nam szczęście i znajdziemy ich sporą ilość, warto wiedzieć, jak...