wigilia
-
Znowu zostało jedzenie po świętach? Podpowiadamy, jak je przechowywać, żeby się nie popsuło
Znów obiecywaliście sobie, że zrobicie tylko tyle jedzenia, żeby było akurat i znów się nie udało? Klasyk. Chyba każdy z nas kiedyś to przerabiał. I prawdopodobnie każdy z bólem serca patrzył, jak niedojedzone pierogi lądują w koszu, a resztki...
-
Potrawy wigilijne na Podlasiu: czego trzeba spróbować podczas wieczerzy wigilijnej?
Tradycyjne potrawy wigilijne na Podlasiu różnią się nieco od tych, spożywanych w innych regionach Polski w wigilijny wieczór. Warto wiedzieć, że to tu mocno zakorzeniona jest tradycja dwunastu potraw, z których każdej należy spróbować. Sprawdzamy,...
-
Boże Narodzenie. Potrawy wigilijne w Hiszpanii - czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?
Boże Narodzenie. Potrawy wigilijne w Hiszpanii często stanowią dla nas tajemnicę. Kraj ten niespecjalnie kojarzy nam się zresztą ze świętami - przynajmniej tymi ze śniegiem i choinką. Tym bardziej warto poznać tamtejsze kulinarne tradycje.
-
Potrawy wigilijne w Stanach Zjednoczonych. Co jada się za oceanem w święta Bożego Narodzenia?
Potrawy wigilijne w Stanach Zjednoczonych - co jada się w czasie Bożego Narodzenia za oceanem? Wiadomo, że to wielkie państwo jest bardzo zróżnicowane, co widać także w kuchni poszczególnych stanów. W święta istnieją jednak potrawy, które łączą...
-
Pomysł na świąteczny obiad: co podać w pierwszy lub drugi dzień świąt?
Warto mieć dobry pomysł na świąteczny obiad, by z jednej strony przyrządzić potrawy, które będą wszystkim smakowały, z drugiej zaś nie spędzić całego dnia w kuchni na przygotowaniu jedzenia. Ponieważ w czasie świąt postne potrawy odchodzą w...
-
Ryba w occie - na święta i po świętach
Ryba w occie smażona, czy pieczona zawsze smakuje wyśmienicie. Który gatunek wybrać i jak przygotować rybę w occie?
-
Jak wybrać rybę na święta? Kluczowe informacje nie zawsze są na opakowaniu
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez ryb. Karpie, śledzie, łososie pojawiają się na naszych stołach pod najróżniejszymi postaciami. Niestety istnieje realne ryzyko, że niektórych z nich może za pewien czas zabraknąć w naszych domach...
-
Wege przepisy na wigilię. Co podać zamiast rybnych klasyków?
Jesteście wegetarianami lub weganami? To nie znaczy, że musicie rezygnować z wigilijnych potraw. Wystarczy, że te z rybą przygotujecie w wersji bezrybnej! Mamy dla was dwa przepisy, które doskonale zastąpią tradycyjnie przyrządzane dania oraz kilk...
-
Śledzie z orzechami i śliwkami. Pamiętaj, by odpowiednio wymoczyć rybę, a będzie idealna
Śledzie można przygotowywać na naprawdę wiele sposobów. Świetnie łączą się z rozmaitymi dodatkami. Jeśli lubicie je w słodszej wersji, spróbujcie przyrządzić te ryby z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami. Coś czujemy, że wam zasmakują.
-
Barszcz biały wigilijny - przepis na wyjątkowe danie. Jeden dodatek gwarantuje głęboki smak
Biały barszcz wigilijny często gości na naszych świątecznych stołach. Suszone grzyby i zakwas nadają temu daniu wyjątkowego smaku, a jeden nieoczywisty dodatek świetnie wydobywa ukryte aromaty. Jak zrobić biały barszcz wigilijny, żeby był absolutn...
-
Warzywny wywar przegoni mszyce na dobre. Najlepszy i ekologiczny sposób
-
Wygląda niepozornie, a smakiem przebija kultowe wypieki. Szarlotka się chowa
-
Ta sukienka to nie tylko eleganckie rozwiązanie, ale przede wszystkim praktyczneMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Znalazła zeszyt babci, a my odtworzyliśmy przepis. Smak nie z tej ziemi
-
Krupnik - przepis gospodyni księdza. Zajada się nim nawet biskup
- Sposób na muchy w domu, który kosztuje mniej niż złotówkę. Wystarczy woreczek
- Rabarbar w tej wersji powala na kolana. Nie na słodko i nie w cieście - ten dżem zamieni każdą pieczeń w arcydzieło
- Takiej kremówki nie znajdziesz w cukierni. Ma 103 metry długości
- Ogórki watykańskie. Jak zrobić nietypową przekąskę? Lepsze niż małosolne
- Lody owsiane smakują kosmicznie i od nich nie przytyjesz. Potrzeba 4 składników
-
Pomysł na rybę: propozycje świątecznych potraw z ryb
Warto mieć ciekawy pomysł na rybę na Święta Bożego Narodzenia, by wigilijna wieczerza czy świąteczny obiad pozostały na długo w pamięci. Można korzystać ze sprawdzonych, tradycyjnych przepisów, przekazywanych w rodzinie z pokolenia na pokolenie....
-
Śledzie w occie na święta i nie tylko. W dwóch pysznych odsłonach
Śledzie w occie, a może wersja smażona? Szukasz sprawdzonego przepisu na śledzie? Sprawdź poniższą rekomendację i szykuj się na święta.
-
Kapusta z grochem na Wigilię. Proste przepisy na aromatyczną kapustę wigilijną
Kapusta z grochem pojawia się na polskich stołach jako podstawowe danie wigilijne. Głównymi składnikami są groch i średnio kwaśna kiszona kapusta. Według staropolskiej tradycji kapusta jest symbolem siły i życiowej energii, a jej połączenie z...
-
Makowiec pęka, sernik opada, galareta nie tężeje - co poradzić na wigilijne dramaty?
Wigilijne dania przygotowujemy często w ostatniej chwili. Co zrobić, gdy zdarzy się wpadka i coś się nie uda? Mamy dla was kilka wskazówek, jak poradzić sobie z najpopularniejszymi problemami kulinarnymi.
-
Pomysł na śledzie: garść podpowiedzi, jak przygotować śledzie na Boże Narodzenie
Ryby wchodzą obowiązkowo w skład świątecznego menu, toteż warto mieć pomysł na śledzie, które zachwycą zarówno domowników, jak i gości. Zwykle, przygotowując śledzie na Wigilię czy świąteczne posiłki, sięgamy po tradycyjne przepisy, znane w rodzin...
-
Sałatka jarzynowa - przepis. Pyszna sałatka jarzynowa w różnych odsłonach
Przepis na sałatkę jarzynową nie jest trudny. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia. Dowiedz się jak przygotować wyjątkową sałatkę, którą zaserwujesz podczas rodzinnej Wigilii.
-
Ryba po grecku - przepis tradycyjny i nie tylko
Ryba po grecku według tradycyjnego przepisu to typowe świąteczne must have. Zdecydowanie nie może zabraknąć tego dania na naszym stole podczas Wigilii. Poniżej kilka przepisów na wyśmienitą rybę po grecku.
-
Wigilia w duchu zero waste. Czy to się da zrobić?
Starasz się żyć zero waste i chcesz w tym stylu zorganizować wigilię? Wcale nie musisz odpuszczać w święta. Podpowiadamy, jakich zasad trzymać się w tym czasie.
-
Makiełki. Jak zrobić idealne makiełki na Wigilię? Mamy prosty przepis
Makiełki to potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Makiełki to nic innego jak danie, którego głównym składnikiem jest mak oraz bakalie, czyli blisko tradycyjnych klusek z makiem czy kutii. Jak przygotować makiełki?
-
Kluski z makiem - przepis na tradycyjne kluski w różnych odsłonach
Kluski z makiem to w wielu regionach Polski jedna z tradycyjnych potraw, która koniecznie musi znaleźć się na wigilijnym stole. Jest to słodkie danie, z dużą ilością miodu i bakalii. Z pozoru łatwe, ale jednak czasochłonne w przygotowaniu danie...
-
Potrawy wigilijne na Podhalu: z ziemniaków i serów też można przyrządzić wspaniałą ucztę
Potrawy wigilijne na Podhalu silnie czerpią z lokalnych tradycji. Stawiane na stole wigilijnym tradycyjne dania są oczywiście postne, a do tego proste i niewyszukane. Wiele z nich sporządzanych jest z ziemniaków i podhalańskich serów. Sprawdzamy...
-
Ryba po grecku - przepis na wigilijny klasyk. Zmień sposób smażenia ryby, a wyjdzie jeszcze pyszniejsza
Czy może istnieć kolacja wigilijna bez ryby po grecku? Może... ale po co? Ryba po grecku to świąteczna klasyka, którą wszyscy pokochaliśmy. Jak przygotować ten specjał? Przepis na rybę po grecku jest banalny. Podpowiadamy co zrobić, by wyszła...
-
Kulebiak - przepis tradycyjny. Kulebiak z kapustą i grzybami czy kulebiak z mięsem?
Kulebiak to w wielu domach pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Przekładany mięsnym lub wegetariańskim farszem zaspokoi kubki smakowe każdego podczas wigilijnej wieczerzy. Kulebiak to bardzo smaczna i sycąca potrawa, a do tego bardzo prosta d...
-
Wigilijna kapusta z grzybami według Magdy Gessler. Dodatek kwaśnego owocu podbija smak
Jak najsmaczniejszą kapustę wigilijną? Najlepiej według przepisu prawdziwej znawczyni kuchni. Mamy dla was przepis na doskonałą kapustę z grzybami według Magdy Gessler. Sekret tkwi w dodaniu pewnego kwaśnego owocu.
-
Potrawy wigilijne na Śląsku: tradycyjne dania spożywane w wyjątkowy, wigilijny wieczór
Choć wydawać by się mogło, że stół wigilijny zastawiony jest wszędzie podobnie, potrawy wigilijne na Śląsku niejednego mogą zadziwić. Sprawdzamy, jakie charakterystyczne dla tego regionu Polski potrawy pojawiają się na stole w wigilijny wieczór.
-
Wigilijny barszcz grzybowy - przepis. Dodaj do niego kapustę kiszoną i odmień smak swoich świąt
Esencją wigilijnego smaku są potrawy z dodatkiem grzybów. W każdym polskim domu podczas Wigilii serwowany jest barszcz - najczęściej czerwony z uszkami jednak w niektórych regionach Polski, kolacja wigilijna zaczyna się od kwaśnego barszczu z...
-
Piernik staropolski - przepis. Jeśli chcesz zrobić na święta ten tradycyjny wypiek, musisz się pośpieszyć
Piernik staropolski to smak świąt sprzed lat. Jest pyszny, aromatyczny a jego smak przywodzi na myśl wspomnienia beztroskiego dzieciństwa, kiedy tym piernikiem pachniała babcina kuchnia. Jeśli chcesz zrobić piernik staropolski na święta, musisz si...
-
Potrawy wigilijne we Włoszech, które warto znać. Co je się podczas wigilii na Półwyspie Apenińskim?
Które potrawy wigilijne we Włoszech są najbardziej popularne? Jak ma się to do dań znanych z kuchni regionalnej? Oto krótka podróż po świątecznych tradycjach kulinarnych Półwyspu Apenińskiego.
-
Pierogi z kapustą i grzybami. Najprostszy przepis na wigilijny przysmak
Pierogi z kapustą i grzybami to zdecydowanie jedna z najpyszniejszych potraw wigilijnych. Delikatne ciasto i pyszny, wyrazisty farsz sprawiają, że wszyscy niecierpliwie czekają, aż pierogi pojawią się na stole. Jak zrobić wigilijne pierogi? Przepi...
-
Potrawy wigilijne we Francji. Co jada się w Boże Narodzenie nad Sekwaną?
Jakie potrawy wigilijne we Francji są szczególnie popularne? Nie ma tu może na stole 12 dań, karpia i kutii, ale i tak jest ciekawie. Z pewnością zaś zupełnie inaczej, niż w Polsce.
-
Ciasto na pierogi - przepis babci. Pamiętaj o temperaturze wody, a będzie delikatne i elastyczne
Pierogi to zdecydowanie istota polskiej kuchni. Zawsze smakują wybornie, a najpyszniejsze są oczywiście w Wigilię. Podstawą smaku pierogów jest oczywiście farsz, nie mniej ważne jest również ciasto. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Przepis...
-
Do uszek, krokietów i pasztecików. Jak zrobić idealny barszcz czerwony na wigilię? Wypróbuj m.in. trik Magdy Gessler
Nie wyobrażacie sobie wigilii bez czerwonego barszczu? W tym roku postawcie na przygotowany samodzielnie. Mamy dla was garść porad, co zrobić, aby wyszedł przepyszny. Sprawdźcie!
-
Potrawy wigilijne w Anglii? 24 grudnia dla Brytyjczyków jest zupełnie zwyczajnym dniem
Potrawy wigilijne w Anglii tak naprawdę nie istnieją, gdyż w Wielkiej Brytanii nie ma zwyczaju zbierania się przy stole w wigilię. Brytyjczycy zasiadają do uroczyście zastawionego stołu dopiero w Święto Bożego Narodzenia. Co znajduje się na ich...
-
Potrawy wigilijne w Polsce. Jakie dania pojawiają się na wieczerzy wigilijnej w polskich domach?
Potrawy wigilijne w Polsce to cała lista dań, które posiadają bardzo długą historię i towarzyszą nam od najmłodszych lat. Ale to także coraz częściej potrawy nowoczesne, które są odpowiedzią na zmieniające się trendy kulinarne.
-
Ciasto na uszka. Jak zrobić, by było idealne? Temperatura wody to klucz
Barszcz z uszkami to jedna z najważniejszych potraw wigilijnych. I choć barszcz sam w sobie jest smaczny, to właśnie uszka odgrywają tu najważniejszą rolę i nadają daniu niepowtarzalny smak. Jak przygotować ciasto na uszka, by wyszło idealne?...
-
Zakwas buraczany - przepis. Jeden błąd może go zepsuć
Zakwas buraczany to podstawa idealnego barszczu wigilijnego. Dzięki niemu jest esencjonalny, kwaśny i przede wszystkim naprawdę pyszny. Co należy zrobić, by zakwas buraczany wyszedł idealny? Jeden niepozorny błąd może go zepsuć.
-
Kutia - przepis tradycyjny. Kluczowy jest wybór dodatków
Kutia to jedna z dwunastu potraw, które muszą znaleźć się na wigilijnym stole. Ta słodka potrawa jest naprawdę pyszna i wydobywa tradycyjny smak polskich świąt. Przepis na kutię jest bardzo prosty, kluczowy jest jednak wybór dodatków. Należy zadba...
-
Ryba w galarecie - przepis na domową jak u babci. Uda się każdemu
Ryba w galarecie to jedno z obowiązkowych dań w świątecznym menu. Wbrew pozorom ta potrawa jest naprawdę łatwa, a przepis babci na rybę w galarecie uda się każdemu. Co zrobić, by zachwyciła swoim smakiem podczas świąt? Zapraszamy do przepisu babci...
-
Ryba po grecku - przepis. Dodaj jeden składnik, który odmieni jej smak
Ryba po grecku obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole. Delikatny filet i apetyczny sos to połączenie idealne, dlatego podczas Wigilii ta potrawa znika ze stołu w okamgnieniu. Co należy zrobić, by ryba po grecku była jeszcze pyszniejsza?...
-
Potrawy wigilijne na Kaszubach: ryba jako obowiązkowa, choć nie jedyna pozycja w wigilijnym menu
Regiony Polski znacznie różnią się w kwestii tradycji świątecznych, dlatego warto wiedzieć, jakie potrawy wigilijne na Kaszubach są najczęściej spożywane. Sprawdzamy, czy Kaszubi przygotowują barszcz lub zupę grzybową, po jakie ryby sięgają...