wigilia
-
Gdzie kupić karpia? Sprawdzamy, w których sklepach dostaniemy go w niższej cenie
Bez karpia większość osób nie wyobraża sobie świąt. To jedna z obowiązkowych potraw na wigilijnym stole. Wiedzą o tym przedstawiciele sklepów, dlatego wiele z nich ma w swojej ofercie karpie w promocyjnych cenach. Gdzie warto ich szukać? Sprawdzamy.
-
Śledzie po kaszubsku, pod pierzynką i inne. Pięć najlepszych pomysłów na śledzie
Śledzie, zaraz obok karpia, stanowią najważniejszy rybny akcent na wigilijnym stole. Jak je przyrządzić, aby oczarować wszystkich biesiadników? Przedstawiamy pięć przepisów na śledzie (między innym na śledzie po kaszubsku i śledzie pod pierzynką).
-
Karp: cena 2020. Jak przygotować wigilijnego karpia? [PRZEPISY]
Karp jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych wigilijnych dań w naszym kraju. Bez względu na region, pojawia się on na stołach większości Polaków. Jakie będą ceny ryby w tym roku?
-
Makowiec zawijany, czyli jeden z największych świątecznych przysmaków [PRZEPISY]
Makowiec zawijany jest obowiązkowym punktem w świątecznym menu. Jak go przygotować samodzielnie? Sprawdź sprawdzony, prosty przepis na makowiec zawijany i japoński.
-
W święta marnujemy masę jedzenia. Da się tego uniknąć. Jak? Podpowiada Jagna Niedzielska
Marnowanie żywności to obecnie jeden z najbardziej palących problemów. Wiele osób stara się z tym walczyć, a mimo to nadal w święta zdarza się wyrzucać nawet dwa-trzy razy więcej jedzenia. Dlatego warto zorganizować je tak, by temu przeciwdziałać....
-
Święta za pasem. Pytamy gwiazdy kulinariów o ich wspomnienia. Mamy też ulubione przepisy
Jakie wspomnienia związane ze świętami mają znani z gotowania? I jaki przepis podarowaliby wam pod choinkę? Zapytaliśmy ich w waszym imieniu.
-
Szynka w oranżadzie i tortellini w rosole, czyli jak Boże Narodzenie świętuje się w innych krajach
Zapatrzeni w swoje śledzie, barszczyki i uszka prawie nie dopuszczamy już do świadomości tego, że jest coś ważniejszego niż nasza polska Wigilia. Tymczasem na świecie tego dnia się nie świętuje wcale, a tym bardziej nie je potraw ze zgniłą kapustą...
-
Święta w małym gronie. Co ugotować i w jakiej ilości? Przepisy na mniejszą skalę
Planujecie spędzić Boże Narodzenie w małym gronie? Pamiętajcie, by dostosować ilość jedzenia, które pojawi się na stole, do liczby gości. Po co jeść na siłę albo - co gorsza - wyrzucać resztki? Dziś mamy dla was kilka pomysłów na dania na małą...
-
Ryba w galarecie na święta - nie tylko karp. Oto kilka inspirujących przepisów
Karp w galarecie to klasyk na świątecznym stole. Ale nie tylko ta ryba nadaje się do przygotowania tego pysznego wigilijnego dania. Oto kilka propozycji i na karpia, i na inne rybne wariacje zatopione w galarecie. Przygotujcie listę zakupów.
-
Lekcja savoir-vivre'u: Jaka powinna być kolejność podawania potraw na domowym przyjęciu wigilijnym? Ekspertka wyjaśnia
Najpierw śledź czy barszcz z uszkami? Czy istnieje jedyna słuszna kolejność podawania wigilijnych potraw? I komu serwować je najpierw? O to, jak wydać dania podczas Wigilii, pytamy ekspertkę savoir-vivre Annę Dąbrowską.
- Kilka zasad wystarczy, aby cebula rosła bujna i zdrowa. Poznaj je
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Chwila nieuwagi i po zupie. Kiedy dodawać liście laurowe do rosołu?
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Jaki farsz do jajek na Wielkanoc? Przepis na panierowane jajka to hit
- Nie tylko do jajek, ale też do mięs. To dodatek na wielkanocny stół
- Żurek odejdzie w zapomnienie, jeśli przygotujesz tę zupę Magdy Gessler
- Wilgotna i puszysta babka wielkanocna. Taką lubię najbardziej
- Przepis na wiosenne ciasto z jabłkami i cynamonem. Kilka minut i gotowe
-
Domek z piernika: przepis. Jak zrobić dekoracyjny domek z piernika na święta?
Domek z piernika to nie tylko bajkowa dekoracja, ale również smaczny i efektowny poczęstunek. Jak go wykonać? Sprawdź nasz prosty przepis na efektowny świąteczny wypiek.
-
Barszcz czerwony - blady, czarny lub po prostu niesmaczny? Najczęstsze błędy i jak ich uniknąć
Barszcz czerwony pojawia się na naszych stołach nie tylko w Wigilię, ale ten świąteczny jest wyjątkowy, prawdziwie wyczekany. Podany z uszkami powinien stanowić prawdziwy przysmak wigilijnej kolacji. Co zrobić, aby był naprawdę smaczny? Sprawdźcie...
-
Robert Makłowicz startuje ze świątecznymi przepisami. Na pierwszy ogień klasyki? Bynajmniej!
Na oficjalnym kanale Roberta Makłowicza na Youtube można obejrzeć już pierwszą część programu z przepisami na Boże Narodzenie. Sprawdźcie, jak zrobić gravlax oraz panierowane suszone prawdziwki według receptury najsłynniejszego polskiego krytyka...
-
Dlaczego oryginalne matiasy mają inny kolor niż polskie? Jak wybrać najsmaczniejsze śledzie? Pytamy eksperta
Byliście kiedyś w Holandii i jedliście tam śledzie? Są tam nawet bardziej popularne niż w naszym kraju. Holenderski przysmak różni się jednak kolorem od śledzi, które możemy zjeść w Polsce. Skąd ta różnica? Zapytaliśmy specjalistę.
-
Barszcz Magdy Gessler czy Roberta Makłowicza? Przepisy od gwiazd kulinariów
Barszcz wigilijny to potrawa obowiązkowa na świątecznym stole. Przepisów na niego jest cała masa i każda gospodyni oraz gospodarz domowy ma swoje własne sposoby. A jak zupę z buraczków przyrządzają gwiazdy kulinariów? Zebraliśmy przepisy m.in. od...
-
Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej? Przepisy i porady
Przygotowania do świąt zajmują dużo czasu. Często jednak w wir pieczenia i gotowania rzucamy się dopiero dzień przed wigilijną kolacją. A przecież trzeba jeszcze kupić prezenty, posprzątać i udekorować dom. Co można przyrządzić wcześniej, by w...
-
Dlaczego barszcz czerwony blednie lub traci kolor? Wyjaśnienie jest bardzo proste
Barszcz czerwony to typowo świąteczna zupa, choć można ją przyrządzać także bez okazji. Częstym problemem jest jej kolor, ponieważ zdarza się, że pod koniec gotowania blednie. Dlaczego tak się dzieje i jak tego uniknąć? Wyjaśniamy.
-
Ryba po grecku - przepis tradycyjny czy nowoczesny? Wybierz, co lubisz!
Choć nie wiadomo dokładnie skąd wzięła się w naszym menu ryba po grecku, pewne jest, że w wielu domach zagości w tym roku - tak, jak w latach ubiegłych - na wigilijnym stole. Delikatne mięso ryby i warzywa w sosie pomidorowym to połączenie, bez...
-
Sieci handlowe wycofują się ze sprzedaży żywych karpi. Organizacje walczą jeszcze z jedną
Organizacje działające na rzecz praw zwierząt przekonały już większość sklepów, by nie sprzedawały przed świętami żywych karpi. E.Leclerc nadal się im opiera.
-
Zakwas na barszcz - wcale nie taki trudny. Jak zrobić najlepszy zakwas do barszczu?
Może się wydawać, że domowy zakwas na barszcz czerwony, to coś trudnego do przygotowania. Tymczasem robi się go bardzo łatwo, a wigilijny barszcz zyskuje dzięki niemu niepowtarzalny smak. O czym warto pamiętać?
-
Domowe łazanki na święta i nie tylko. Przepis na makaron własnej roboty i gotowe danie wigilijne
Kapusta z łazankami i grzybami pojawia się u niektórych osób podczas kolacji wigilijnej. Domowe łazanki mogą być także pysznym daniem obiadowym na co dzień. Sprawdźcie, jak je przygotować.
-
Masa makowa do makowca, klusek z makiem i drożdżówek - przysmak na Boże Narodzenie
Masa makowa to jeden ze składników, których nie może zabraknąć w naszych kuchniach w okresie przedświątecznym. Można ją przygotować własnoręcznie lub kupić w sklepie. Sprawdź, jak ją zrobić masę makową samodzielnie i do jakich deserów ją dodać!
-
Jak przygotować karpia na święta? Podpowiadamy, jak się za niego zabrać
Dla wielu osób święta Bożego Narodzenia bez karpia nie istnieją. Karp w galarecie, smażony, po żydowsku... Przepisów na tę rybę jest mnóstwo. Jak przygotować karpia na święta? Sprawdźcie nasze podpowiedzi na wigilijne dania.
-
Sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny! Przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta
Sernik królewski łączy w sobie przynajmniej dwie rzeczy, które sprawiają, że nasze serca biją szybciej. Pyszna, puszysta masa serowa w duecie z kruchym kakaowym ciastem to jeden z ulubionych deserów Polaków. Nie mogło go również zabraknąć w kuchni...
-
Ciasteczka cynamonowe
Czy ty też za dzieciaka mówiłeś cymamon? Nawet jeśli teraz mówisz dobrze, to i tak wiemy, że twoje zamiłowanie do ciastek jest takie, jak w dzieciństwie. Z tego się nie wyrasta!
-
Lebkuchen (pierniczki)
Jeśli spędzasz święta z obcokrajowcami i każdy z was mówi w innym języku, mamy sposób na poprawienie komunikacji. Stawiasz na stole pierniczki i wtedy każdy czuje, że mówisz do niego wesołych Świąt i że jest jak w domu.
-
5 błędów, których powinieneś unikać, przechowując jedzenie w lodówce podczas świąt
Ekspert, zajmujący się dystrybucją lodówek, radzi, jak zagospodarować miejsce w lodówce w trakcie świąt, żeby potrawy nie zepsuły się i zachowały swój wygląd oraz smak.
-
Ryba na parze - w sam raz na zdrowy i dietetyczny świąteczny stół
Ryba na parze w repertuarze wigilijnych potraw? Czemu nie. Była już po grecku, po żydowsku, smażona i pieczona... Teraz swoje pięć minut ma ryba na parze!
-
Polska ryba po grecku. Tradycyjna potrawa wigilijna ze śródziemnomorskim rodowodem
To prawda, że polska ryba po grecku znacznie oddaliła się od swego śródziemnomorskiego pierwowzoru. Ryba po grecku ma jednak o wiele więcej wspólnego z Grecją niż, na przykład, pierogi ruskie z Rosją.
-
Makówki śląskie, czyli prosty makowiec. Deser wigilijny z makiem, rodzynkami i wiórkami kokosowymi
Makówki to tradycyjne danie świąteczne ze Śląska. Nie są znane w całej Polsce, ale na Śląsku przyrządza się je już od dawna. Makówki sprawdzają się świetnie jako wigilijny deser.
-
Sposób na karpia - inny niż zwykle
Nie przepadasz za zwykłym karpiem z patelni lub w galarecie? Mamy kilka pomysłów na to, jak jeszcze można przyrządzić tę świąteczną rybę - od bardziej zachowawczych, po mniej konwencjonalne.
-
Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!
Jak co roku, na wielu świątecznych stołach nie obędzie się bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. Nie lubisz jej? Chcesz zaskoczyć rodzinę czymś nowym? A może nie masz czasu na jej przygotowanie? Oto kilka alternatywnych przepisów.
-
Słodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie
Oprócz pierogów z kapustą i grzybami, karpia w galarecie czy sałatki śledziowej, na świątecznym stole nie może zabraknąć także wyśmienitych ciast i ciasteczek. Sprawdzą się i te klasyczne, jak piernik, makowiec czy keks, jak i te mniej tradycyjne....
-
Karp na Wigilię. Jak przygotować karpia na Boże Narodzenie 2019? Przedstawiamy trzy przepisy
Karp to ryba, która pojawia się na większości wigilijnych stołów. Istnieje jednak wiele sposobów na to, jak go przyrządzić. Karpia można podawać także w towarzystwie różnych dodatków, np. warzyw, chleba lub ryżu. Jakiego karpia zaserwować w tym...
-
Świąteczne standardy - bez tych dań nie ma świąt!
Karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, piernik - bez tych dań większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnego czy bożonarodzeniowego stołu. Wśród tych potraw znajdziemy i takie, które - choć nie do końca tradycyjne - na dobre zadomowiły si...
-
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami - przepis, który zawsze się udaje
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z najbardziej popularnych wigilijnych dań, które pojawiają się na stołach w różnych regionach Polski. Danie to sprawdzi się jednak nie tylko na święta, a przygotowane wcześniej pierogi można zamrozić i jeść je...
-
Sałatka śledziowa na święta - 6 pomysłów
Sałatka śledziowa musi znaleźć się na twoim świątecznym stole? Wypróbuj nasze przepisy! Znajdziesz tu zarówno klasykę, jak na przykład sałatka śledziowa z ziemniakami czy jabłkiem i cebulą, jak i mniej tradycyjne śledzie z botwinką lub suszonymi...
-
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Tej potrawy nie może zabraknąć przy świątecznym stole
Pierogi z kapustą to nieodłączna część wigilijnej kolacji. W niektórych domach pierogi z kapustą i grzybami je się prosto z wody, w innych podaje się już podsmażone.
-
Bigos - najważniejsze danie bożonarodzeniowe. Mięso z kapustą o kilkusetletniej tradycji
Na bigos się czeka i za bigosem się tęskni. Warto go gotować kilka dni, aby potem rozkoszować się smakową ucztą. Na Wigilię bigos postny, a przez resztę Świąt bigos tradycyjny - to typowy bożonarodzeniowy scenariusz.
-
Krokiety z kapustą i grzybami. Danie postne idealne nie tylko na święta Bożego Narodzenia
Czym są krokiety, wszyscy wiemy. Najprościej rzecz ujmując, to rodzaj pasztecików w naleśnikowym cieście. Mogą być nadziane wszystkim (ziemniakami, rybą, kurczakiem, soczewicą, serem...), lecz w Polsce najczęściej jemy krokiety z kapustą i grzybam...