wiosna
-
Dopiero maj, a grzyby już wysypują się z koszyka. Zajrzyj pod brzozę, a znajdziesz skarb
Dla wielu miłośników grzybobrania wiosna to początek sezonu, ponieważ lasy budzą się wtedy do życia. Jakie grzyby rosną w maju? W sieci już można natknąć się na zdjęcia imponujących zbiorów. Wśród nich znajduje się koźlarz babka, jedna z najbardzi...
-
Zupa z botwinki prawie po babcinemu. Zamień jeden składnik, a będzie jeszcze lepsza
Chyba wszyscy możemy zgodzić się z twierdzeniem, że zupa z botwinki to absolutnie najlepsza wiosenna zupa. Na ten smak czekaliśmy od sierpnia zeszłego roku i w końcu młode pędy buraków pojawiły się w sklepach i na straganach. Najlepszą zupę z...
-
Sezon na to wiosenne warzywo powoli się kończy. Teraz jest najlepszy czas, żeby je wykorzystać
To już ostatnie tygodnie na zdobycie świeżego i dobrego rabarbaru, po połowie czerwca będzie już za późno, ponieważ powoli kończy się na niego najlepszy sezon. Jeśli jeszcze nie przygotowałeś żadnego dania z tym pysznym dodatkiem, teraz jest...
-
Zachowaj smak truskawek na długie miesiące. Babcie zdradziły co zrobić, żeby były jędrne i smaczne
Pierwsze polskie truskawki można już spotkać na targach w całym kraju. To jedne z najpopularniejszych owoców, więc warto zachować ich smak na długie miesiące po sezonie. Lepiej się jednak pospieszyć, ponieważ zaczną znikać już pod koniec lipca....
-
Ani kurczak, ani schab. Wiosną z wyciągam przepis na inne mięso. Rozpływa się w ustach
W wiosenne dni nie masz ochoty na ciężkie smażone mięso lub sosy? O tej porze roku zawsze wyciągam z szuflady mój ulubiony przepis na pieczoną gęsinę. Idealnie komponuje się ze szparagami.
-
Kapusta jest dobra na wszystko! Wiosną zaskocz tym lekkim przepisem z kapuchą w roli głównej
Kapustę jadali już pierwsi Piastowie, a królowa Bona rozpowszechniła ją w całym kraju. Jej zbawienny wpływ na zdrowie opisywano nawet w starożytności. Dziś wiemy, że jest to prawdziwa bomba witamin, a po zimie idealnie wprowadzić ją do obiadowego...
-
Obierać czy nie obierać? Oto jest pytanie. Wszystko zależy, ale ich łodygi znajdziesz już kwietniu
To już ten czas! Sezon na rabarbar rozpoczął się z początkiem kwietnia. Ten kwaśny smak przypomina najlepsze czasy dzieciństwa w ogrodzie babci. Jest świetnym składnikiem wiosennych kompotów czy ciast z kruszonką. Jest jednak jedna zagwozdka:...
-
Nie daj się zwieść. "Młode" a "wczesne" to dwie różne odmiany ziemniaków. Łatwo się pomylić
Bazarki z dnia na dzień zapełniają się coraz to większą ilością sezonowych produktów. Niektóre z nich dostępne są jednak przez większość roku. Różnych odmian warzyw i owoców jest tak dużo, że można się pogubić. Czy wiesz, że młode i wczesne...
-
Młoda kapusta to bezkompromisowa królowa wiosny. Zawsze robię ją z dodatkami i wychodzi palce lizać
Młoda kapusta najlepiej smakuje z klasycznymi dodatkami. Tu króluje jakość i babcina receptura, w której na próżno szukać fikuśnych składników i innych udziwnień. Wystarczy wszystko poddusić i dobrze doprawić, by powstał rewelacyjny dodatek do...
-
Kwiecień to czas na truskawki w ogrodzie. Zasadź je teraz i ciesz się zbiorami już pod koniec wiosny
Wszyscy miłośnicy truskawek z tęsknotą wyczekują, aż przyjdzie lato, a owoce znów zawitają w naszym życiu. Choć mnogość ich w sklepach, to najlepiej smakują te rumiane z własnego ogrodu. Są pierwszymi owocami, które dojrzewają jeszcze wiosną....
-
Żeby zbierać, trzeba siać. Możesz to zrobić w ogródku lub na balkonie. Przygotuj się już teraz
Kwiecień to idealny moment na przygotowanie się do sezonu ogórkowego. Chciałbyś spróbować swoich sił w ogrodzie? Planujesz w tym roku duże zbiory albo chcesz ukisić ogórki na jesień? Wyhoduj własne odmiany w prosty sposób. Zrobisz to nawet na swoi...
-
Z tego sezonowego warzywa zrobisz najlepszą surówkę. Dodaj świeży koperek i masło, a wyjdzie hit
Wiosną na straganach i półkach sklepowych pojawia się coraz więcej warzyw sezonowych. Warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i liczne wartości odżywcze. Na obiad polecamy przyrządzić szybką surówkę z młodej kapusty. Z odpowiedni...
-
Wiosenna zupa - przepis na warzywny obiad w 30 minut. Jest lekki, sycący i niezwykle zdrowy
Przepis na wiosenną zupę szczawiową przyda się każdemu, komu marzy się prosty, szybki i zdrowy obiad. Z dodatkiem ryżu i ugotowanego jajka smakuje tak wyśmienicie, że nie oprzesz się dokładce. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy.
-
Kiedy najlepiej wysiewać pomidory na rozsadę? Lepiej zaopatrz się już w ziemię i nasiona
Za oknami widać już wiosnę, co oznacza, że już wkrótce powita nas sezon działkowo-ogródkowy. To świetny czas na sadzenie i wysiewanie roślin ozdobnych, jak i warzyw oraz owoców. Kiedy najlepiej siać pomidory na rozsadę? Rozwiewamy wątpliwości.
-
Jak odróżnić czosnek niedźwiedzi od konwalii? Poznaj różnicę i zrób pyszne kiszonki
Czosnek niedźwiedzi słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także wielu właściwości zdrowotnych. Właśnie wczesną wiosną przypada czas zbiorów tej rośliny. Należy jednak zachować szczególną ostrożność, ponieważ jest łudząco podobny do liści...
-
Droższe od truskawek i wyczekiwane bardziej od dobrej pogody. W polskich lasach pojawiły się grzyby
Choć tegoroczna wiosna nie rozpieszcza nikogo słońcem i piękną pogodą, to na początku maja pojawiły się w lasach pierwsze grzyby. W internecie zawrzało od zdjęć "pierwszych w sezonie" zebranych maślaków czy podgrzybków. Jednakże w jednej z wsi w...
-
Trudno o lepszą i prostszą surówkę na wiosnę. Wzbogaci obiad o walory zdrowotne i smakowe
Nadeszłą wiosna, a wraz z nią sezon na pyszne warzywa. Warto ten czas wykorzystać jak najlepiej i przygotować domową surówkę do obiadu lub grilla. Do kapusty, marchwi i cebuli dodaj ten kwaśny składnik, który wzbogaci świeży smak warzyw. Z dodatki...
-
Wiosenne grzybobranie jest w tym roku owocne. Wypełniając kosze darami lasu warto zachować czujność
Sezon na grzybobranie rozpoczął się na dobre i chociaż na próżno szukać teraz borowików, podgrzybków czy kurek. Wyprawa do lasu może się skończyć koszem pełnym rarytasów, jednak warto zachować czujność i wystrzegać się feralnej pomyłki. Ekspert...
-
Kiedyś uderzaliśmy w nią patykami, dziś gotujemy z niej zupę. Z dodatkiem tego warzywa smakuje obłędnie
W dzieciństwie część z nas biła ją patykami, a część ludzi nadal uważa ją za chwast. Jednakże ta roślina jest wyjątkowo cenna i zdrowa. Oczywiście mowa o pokrzywie. To z niej na Kresach Wschodnich przygotowywano aromatyczną, ziołową zupę z dodatki...
-
Co zrobić z młodej kapusty? Wiosenny smak w różnych odsłonach
Co zrobić z młodej kapusty? Okazuje się, że ten wiosenny produkt można przygotować na kilka sposobów. Coś dla siebie znajdą tu zarówno miłośnicy delikatnych smaków, jak i wielbiciele wędzonki.
-
Czy można jeść ziemniaki, które wykiełkowały? Zdanie specjalistów nie pozostawia wątpliwości
Przechowywanie żywności to nie lada sztuka. Jednak w przypadku warzyw niektóre produkty szybko tracą jakość, więdną lub zaczynają się zmieniać. Wówczas pada pytanie, czy można zjeść kiełkujące ziemniaki. Specjaliści zwracają uwagę na pewną zależność.
-
Kiedy sadzić truskawki, aby zbiory były obfite? Odpowiedni termin już niedługo, dlatego lepiej go nie przegapić
Termin sadzenia truskawek jest bardzo kluczowy, kiedy to zależy nam na dobrych i licznych zbiorach, a także na odpowiednim smaku owoców. Data ta zbliża się wielkimi krokami, dlatego już dziś warto przygotować się na ich hodowanie.
-
Młoda kapusta z koperkiem - pyszny lekki obiad. Przepis z boczkiem lub wędzonym tofu
Młoda kapusta z koperkiem może być ciekawą opcją na smaczny obiad z mniejszą ilością kalorii. Można ją przygotować także bez zasmażki, korzystając z typowo wiosennych produktów.
-
Powiedział całej Polsce jak przygotować wiosenny obiad. Wybór mięsa to podstawa
Wiosna bez kolorów na talerzu nie istnieje. Łączenie świeżych i barwnych warzyw, mięs i różnych sosów stanie się niedługo codziennością. Znany kucharz pokazał co przygotować, aby zasmakować tej pory roku jeszcze bardziej. Pokrój, podsmaż i...
-
Wiosna na talerzu - jakie produkty warto jeść w marcu? Na liście królują nowalijki i swojskie smaki
Wiosna tuż tuż, a to oznacza jedno - zmiany w domowym menu oraz spora dawka witamin i świeżych produktów. W marcu na talerzach królować będzie cała masa zieleniny, ale i warzyw korzeniowych. Na wiele produktów będziemy musieli jeszcze poczekać,...
-
Rzeżucha na kanapki i nie tylko. Kiedy i jak ją wysiać, by wyrosła na Wielkanoc? Czas ma tutaj znaczenie
Rzeżucha kojarzy się z wiosną. Nic w tym dziwnego, świeża i zielona nie tylko pięknie wygląda, ale także smakuje wyjątkowo. Ma lekko pikantny posmak. Można wykorzystać ją zarówno do kanapek, jak i jajek na Wielkanoc. Jak i kiedy ją wysiać? Dzięki...
-
Wygląda jak ciasteczko z dżemem i zapowiada wiosnę. Grzybowy przebiśnieg już rośnie w lasach
Czarka to grzyb wyjątkowy z kilku powodów. Po pierwsze wygląda jak żywcem wyciągnięty z bajki lub cukierni, po drugie - można go jeść nawet na surowo i po trzecie - przepowiada przyszłość. Jak wygląda grzybowy przebiśnieg i czy już możemy cieszyć...
-
Pyszne, soczyste i czerwone. Jak i kiedy powinniśmy siać pomidory? Przygotuj się, bo to już niedługo
Pomidory to nie tylko skrabnica witamin i antyoksydantów, lecz również warzywa, które idealnie komponują się z wieloma potrawami. Są doskonałe do sosów, zup czy na kanapki. Co należy zrobić, by samemu wyhodować dorodne i soczyste pomidory? Krok po...
-
Chłodnik - przepis na różową, letnią zupę. Idealne danie na obiad w upalne dni
Chłodnik to zupa podawana na zimno i choć na całym świecie serwowana jest w bardzo różnym stylu, to w Polsce myśląc o tej potrawie, od razu kojarzy się nam danie o lekko różowej barwie. Swój wyjątkowy kolor zawdzięcza botwince, która jest...
-
Ogórki małosolne - przepis na krótko kiszone ogórki gruntowe. Oto sposób, aby były chrupiące
Ogórki małosolne, zwane także potocznie półsłonymi to klasyka polskiej kuchni. Choć można je kupić w niemal każdym spożywczym sklepie, to warto jednak przyrządzić własne. Przepis podajemy poniżej.
-
Wartości odżywcze szparagów, czyli dlaczego warto sięgać po te warzywa? Nie tylko dla mocnych kości
Trwa sezon na szparagi, warto więc spożywać te warzywa, nie tylko ze względu na ich walory smakowe. Również wartości odżywcze szparagów przemawiają za tym, by włączyć je do wiosennego jadłospisu. Niesie to za sobą szereg korzyści. Jakich?
-
Jak przechowywać ogórki gruntowe by zachowały jędrność i świeżość? Znamy odpowiedź
Warzywa są stałym gościem w twoim domu? Kochasz świeże, gruntowe ogórki, ale po pewnym czasie tracą swoją jędrność i soczystość? Oto kilka wskazówek jak poprawnie je przechowywać
-
Przepis na szaszłyki z grilla z kurczakiem, cukinią i papryką. Dodaj te przyprawy, by podbić ich smak
Szaszłyki z grilla to pozycja obowiązkowa na wiosenne grillowanie. Połączenie warzyw i mięsa w oprawie sosów czy marynaty smakuje wybornie. Do tego dania można wykorzystać większość warzyw, jakie mamy pod ręką. Warto rozważyć tę opcję szczególnie...
-
Zupa szczawiowa: przepis na wiosenny smak. Przygotuj ją tak, jak lubisz najbardziej
Zupa szczawiowa - przepis na wiosenne danie z rośliną znaną od wieków w kuchni polskiej. Można go spotkać niemal wszędzie o tej porze, zwłaszcza na łąkach, nieużytkach i na pastwiskach. Bywa niekiedy mylony ze szpinakiem ze względu na wygląd liści...
-
Zupa szczawiowa: przepis na danie sezonowe z dodatkiem jajka. Wiosenny smak zachwyci wszystkich
Zupa szczawiowa - przepis na gęste i sycące danie, które warto włączyć w tym sezonie do obiadowego menu. Najważniejszy składnik, czyli szczaw, można zebrać na łąkach i w pobliżu rzadziej uczęszczanych dróg. Najłatwiej go poznać po prostych i...
-
Polskie truskawki a zagraniczne. Co je różni? Wystarczy spojrzeć na jeden szczegół
Chcemy, by truskawki były nie tylko smaczne, ale i zdrowe oraz hodowane w odpowiednich warunkach. Dlatego też często zastanawiamy się nad tym, jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych. Jak to zrobić?
-
Sezonowe owoce i warzywa. Które są najsmaczniejsze i najzdrowsze właśnie teraz?
Sezonowe owoce i warzywa uchodzą za najzdrowsze. Dlaczego? Uprawiane w najbliższych okolicach, są nieobciążone składnikami chemicznymi, które stosuje się, aby nie uległy zepsuciu podczas transportu. Ponadto właśnie teraz rosną w naturalnym dla...
-
Wiosenne desery z owocami sezonowymi i nie tylko. Trzy proste przepisy, które warto wypróbować
Kiedy zbliża się wiosna, zmieniają się nasze preferencje kulinarne i zamiast potraw tłustych, ciężkostrawnych, decydujemy się na ich nieco lżejsze wersje. Nie inaczej jest z deserami - w tym czasie warto postawić na delikatne, ale niezmiennie pysz...
-
Zaproś wiosnę do swojej kuchni za pomocą dwóch pysznych zup. Zrobisz je szybko i łatwo
Dla tych, którzy szukają pomysłów na wiosenne dania mamy dwie ciekawe propozycje. Są proste w wykonaniu i naprawdę smaczne. Spróbujcie sami.
-
Ile gotować młode ziemniaki? To obowiązkowy dodatek do letnich obiadów
Ile gotuje się ziemniaki? To zależy od ich rodzaju. Trwa sezon na młode ziemniaki, czyli zdaniem wielu, najpyszniejszą odmianę. Smakują idealnie z koperkiem i masłem lub upieczone w mundurkach z gzikiem. Aby poznać ich perfekcyjny smak, sprawdź, j...