wiosna
-
Jak odróżnić czosnek niedźwiedzi od konwalii? Poznaj różnicę i zrób pyszne kiszonki
Czosnek niedźwiedzi słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także wielu właściwości zdrowotnych. Właśnie wczesną wiosną przypada czas zbiorów tej rośliny. Należy jednak zachować szczególną ostrożność, ponieważ jest łudząco podobny do liści...
-
Droższe od truskawek i wyczekiwane bardziej od dobrej pogody. W polskich lasach pojawiły się grzyby
Choć tegoroczna wiosna nie rozpieszcza nikogo słońcem i piękną pogodą, to na początku maja pojawiły się w lasach pierwsze grzyby. W internecie zawrzało od zdjęć "pierwszych w sezonie" zebranych maślaków czy podgrzybków. Jednakże w jednej z wsi w...
-
Trudno o lepszą i prostszą surówkę na wiosnę. Wzbogaci obiad o walory zdrowotne i smakowe
Nadeszłą wiosna, a wraz z nią sezon na pyszne warzywa. Warto ten czas wykorzystać jak najlepiej i przygotować domową surówkę do obiadu lub grilla. Do kapusty, marchwi i cebuli dodaj ten kwaśny składnik, który wzbogaci świeży smak warzyw. Z dodatki...
-
Wiosenne grzybobranie jest w tym roku owocne. Wypełniając kosze darami lasu warto zachować czujność
Sezon na grzybobranie rozpoczął się na dobre i chociaż na próżno szukać teraz borowików, podgrzybków czy kurek. Wyprawa do lasu może się skończyć koszem pełnym rarytasów, jednak warto zachować czujność i wystrzegać się feralnej pomyłki. Ekspert...
-
Kiedyś uderzaliśmy w nią patykami, dziś gotujemy z niej zupę. Z dodatkiem tego warzywa smakuje obłędnie
W dzieciństwie część z nas biła ją patykami, a część ludzi nadal uważa ją za chwast. Jednakże ta roślina jest wyjątkowo cenna i zdrowa. Oczywiście mowa o pokrzywie. To z niej na Kresach Wschodnich przygotowywano aromatyczną, ziołową zupę z dodatki...
-
Co zrobić z młodej kapusty? Wiosenny smak w różnych odsłonach
Co zrobić z młodej kapusty? Okazuje się, że ten wiosenny produkt można przygotować na kilka sposobów. Coś dla siebie znajdą tu zarówno miłośnicy delikatnych smaków, jak i wielbiciele wędzonki.
-
Czy można jeść ziemniaki, które wykiełkowały? Zdanie specjalistów nie pozostawia wątpliwości
Przechowywanie żywności to nie lada sztuka. Jednak w przypadku warzyw niektóre produkty szybko tracą jakość, więdną lub zaczynają się zmieniać. Wówczas pada pytanie, czy można zjeść kiełkujące ziemniaki. Specjaliści zwracają uwagę na pewną zależność.
-
Kiedy sadzić truskawki, aby zbiory były obfite? Odpowiedni termin już niedługo, dlatego lepiej go nie przegapić
Termin sadzenia truskawek jest bardzo kluczowy, kiedy to zależy nam na dobrych i licznych zbiorach, a także na odpowiednim smaku owoców. Data ta zbliża się wielkimi krokami, dlatego już dziś warto przygotować się na ich hodowanie.
-
Młoda kapusta z koperkiem - pyszny lekki obiad. Przepis z boczkiem lub wędzonym tofu
Młoda kapusta z koperkiem może być ciekawą opcją na smaczny obiad z mniejszą ilością kalorii. Można ją przygotować także bez zasmażki, korzystając z typowo wiosennych produktów.
-
Powiedział całej Polsce jak przygotować wiosenny obiad. Wybór mięsa to podstawa
Wiosna bez kolorów na talerzu nie istnieje. Łączenie świeżych i barwnych warzyw, mięs i różnych sosów stanie się niedługo codziennością. Znany kucharz pokazał co przygotować, aby zasmakować tej pory roku jeszcze bardziej. Pokrój, podsmaż i...
-
Zalewa do ogórków małosolnych Karola Okrasy. Kucharz dodaje sekretny składnik
-
Chcesz zrobić oprysk na mszyce? Wymieszaj to z wodą i spryskaj rośliny
-
"Co zrobię, kiedy dziecko nie będzie robiło tego, czego ja chcę? Dam klapsa" SPONSOR: TOYOTA
-
Chcesz zebrać obfite plony? Podlej pomidory taka mieszanką
-
Przepis na ciasto z 80-letnią tradycją. Ten wypiek to rodzinny hit
- Zapomnij o suchym jak wiór mięsie. Dzięki tej mieszance będzie soczyste
- Te błędy pozbawiają ogórki kiszone wartości odżywczych. Nie popełniaj ich
- Poznań stawia na zdrowie i wybór. Na szkolnych stołówkach "roślinne posiłki"
- Wystarczą tylko trzy składniki, by przygotować niewiarygodnie pyszny dżem
- Spróbujesz tego sosu pomidorowego i odlecisz. Rzuci znajomych na kolana
-
Wiosna na talerzu - jakie produkty warto jeść w marcu? Na liście królują nowalijki i swojskie smaki
Wiosna tuż tuż, a to oznacza jedno - zmiany w domowym menu oraz spora dawka witamin i świeżych produktów. W marcu na talerzach królować będzie cała masa zieleniny, ale i warzyw korzeniowych. Na wiele produktów będziemy musieli jeszcze poczekać,...
-
Rzeżucha na kanapki i nie tylko. Kiedy i jak ją wysiać, by wyrosła na Wielkanoc? Czas ma tutaj znaczenie
Rzeżucha kojarzy się z wiosną. Nic w tym dziwnego, świeża i zielona nie tylko pięknie wygląda, ale także smakuje wyjątkowo. Ma lekko pikantny posmak. Można wykorzystać ją zarówno do kanapek, jak i jajek na Wielkanoc. Jak i kiedy ją wysiać? Dzięki...
-
Wygląda jak ciasteczko z dżemem i zapowiada wiosnę. Grzybowy przebiśnieg już rośnie w lasach
Czarka to grzyb wyjątkowy z kilku powodów. Po pierwsze wygląda jak żywcem wyciągnięty z bajki lub cukierni, po drugie - można go jeść nawet na surowo i po trzecie - przepowiada przyszłość. Jak wygląda grzybowy przebiśnieg i czy już możemy cieszyć...
-
Pyszne, soczyste i czerwone. Jak i kiedy powinniśmy siać pomidory? Przygotuj się, bo to już niedługo
Pomidory to nie tylko skrabnica witamin i antyoksydantów, lecz również warzywa, które idealnie komponują się z wieloma potrawami. Są doskonałe do sosów, zup czy na kanapki. Co należy zrobić, by samemu wyhodować dorodne i soczyste pomidory? Krok po...
-
Chłodnik - przepis na różową, letnią zupę. Idealne danie na obiad w upalne dni
Chłodnik to zupa podawana na zimno i choć na całym świecie serwowana jest w bardzo różnym stylu, to w Polsce myśląc o tej potrawie, od razu kojarzy się nam danie o lekko różowej barwie. Swój wyjątkowy kolor zawdzięcza botwince, która jest...
-
Ogórki małosolne - przepis na krótko kiszone ogórki gruntowe. Oto sposób, aby były chrupiące
Ogórki małosolne, zwane także potocznie półsłonymi to klasyka polskiej kuchni. Choć można je kupić w niemal każdym spożywczym sklepie, to warto jednak przyrządzić własne. Przepis podajemy poniżej.
-
Wartości odżywcze szparagów, czyli dlaczego warto sięgać po te warzywa? Nie tylko dla mocnych kości
Trwa sezon na szparagi, warto więc spożywać te warzywa, nie tylko ze względu na ich walory smakowe. Również wartości odżywcze szparagów przemawiają za tym, by włączyć je do wiosennego jadłospisu. Niesie to za sobą szereg korzyści. Jakich?
-
Jak przechowywać ogórki gruntowe by zachowały jędrność i świeżość? Znamy odpowiedź
Warzywa są stałym gościem w twoim domu? Kochasz świeże, gruntowe ogórki, ale po pewnym czasie tracą swoją jędrność i soczystość? Oto kilka wskazówek jak poprawnie je przechowywać
-
Przepis na szaszłyki z grilla z kurczakiem, cukinią i papryką. Dodaj te przyprawy, by podbić ich smak
Szaszłyki z grilla to pozycja obowiązkowa na wiosenne grillowanie. Połączenie warzyw i mięsa w oprawie sosów czy marynaty smakuje wybornie. Do tego dania można wykorzystać większość warzyw, jakie mamy pod ręką. Warto rozważyć tę opcję szczególnie...
-
Zupa szczawiowa: przepis na wiosenny smak. Przygotuj ją tak, jak lubisz najbardziej
Zupa szczawiowa - przepis na wiosenne danie z rośliną znaną od wieków w kuchni polskiej. Można go spotkać niemal wszędzie o tej porze, zwłaszcza na łąkach, nieużytkach i na pastwiskach. Bywa niekiedy mylony ze szpinakiem ze względu na wygląd liści...
-
Zupa szczawiowa: przepis na danie sezonowe z dodatkiem jajka. Wiosenny smak zachwyci wszystkich
Zupa szczawiowa - przepis na gęste i sycące danie, które warto włączyć w tym sezonie do obiadowego menu. Najważniejszy składnik, czyli szczaw, można zebrać na łąkach i w pobliżu rzadziej uczęszczanych dróg. Najłatwiej go poznać po prostych i...
-
Polskie truskawki a zagraniczne. Co je różni? Wystarczy spojrzeć na jeden szczegół
Chcemy, by truskawki były nie tylko smaczne, ale i zdrowe oraz hodowane w odpowiednich warunkach. Dlatego też często zastanawiamy się nad tym, jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych. Jak to zrobić?
-
Sezonowe owoce i warzywa. Które są najsmaczniejsze i najzdrowsze właśnie teraz?
Sezonowe owoce i warzywa uchodzą za najzdrowsze. Dlaczego? Uprawiane w najbliższych okolicach, są nieobciążone składnikami chemicznymi, które stosuje się, aby nie uległy zepsuciu podczas transportu. Ponadto właśnie teraz rosną w naturalnym dla...
-
Wiosenne desery z owocami sezonowymi i nie tylko. Trzy proste przepisy, które warto wypróbować
Kiedy zbliża się wiosna, zmieniają się nasze preferencje kulinarne i zamiast potraw tłustych, ciężkostrawnych, decydujemy się na ich nieco lżejsze wersje. Nie inaczej jest z deserami - w tym czasie warto postawić na delikatne, ale niezmiennie pysz...
-
Zaproś wiosnę do swojej kuchni za pomocą dwóch pysznych zup. Zrobisz je szybko i łatwo
Dla tych, którzy szukają pomysłów na wiosenne dania mamy dwie ciekawe propozycje. Są proste w wykonaniu i naprawdę smaczne. Spróbujcie sami.
-
Ile gotować młode ziemniaki? To obowiązkowy dodatek do letnich obiadów
Ile gotuje się ziemniaki? To zależy od ich rodzaju. Trwa sezon na młode ziemniaki, czyli zdaniem wielu, najpyszniejszą odmianę. Smakują idealnie z koperkiem i masłem lub upieczone w mundurkach z gzikiem. Aby poznać ich perfekcyjny smak, sprawdź, j...
-
Najpierw czule zawijamy w ściereczkę, delikatnie, uważając na główki, a potem łamanie! "Jaki to jest cudowny dźwięk"
To jedno z najbardziej wyrafinowanych warzyw świata, dojrzewające w ziemi, ale za to szalenie wiosenne - właśnie ma swój najlepszy moment. W maju na naszych stołach królują szparagi, jednak wielu zastanawia się, jak je wybrać, jak się z nimi obejś...
-
Warzywa i owoce sezonowe- maj 2021. Na co jest teraz najlepszy czas? Nie tylko na szparagi
Warzywa i owoce sezonowe- maj 2021. Wiosna w pełni. Owoce i warzywa sezonowe w maju znajdziemy na bazarkach, targach czy nawet marketach. Ich duży wybór sprawia, że chcemy sięgnąć po nie wszystkie i dostarczyć sobie niezbędnych witamin po zimie....
-
Nie tylko szparagi. Te warzywa sezonowe są najlepsze w maju. Co z nich przygotować?
Maj to czas, gdy w sklepach pojawiają się warzywa, na które czekamy cały rok. Szparagi, botwinka, świeży szpinak, zielona cebulka, koperek. Mało kto potrafi przejść obojętnie obok tych zdrowych i pysznych majowych skarbów.
-
Ulubione owoce Polaków powoli pojawiają się w sklepach. Czy można jeść truskawki z szypułkami? Sprawdzamy
W sklepach i na bazarkach pojawiają się pierwsze truskawki. Wiele osób z chęcią je kupuje - w końcu to jedne z ulubionych owoców Polaków. Ile kosztują wczesne truskawki w tym roku? Czy są zdrowe? Jak je jeść?
-
Warzywa i owoce sezonowe - kwiecień 2021. Na co jest teraz najlepszy czas?
Warzywa i owoce sezonowe - kwiecień 2021. Wiosna to świetny okres na spożywanie sezonowych owoców i warzyw. Co jeść wczesną wiosną? Które warzywa i owoce są najlepsze w kwietniu?
-
Sezon na szparagi 2021. Kiedy pojawią się szparagi? Kiedy będą najtańsze?
Szparagi mają doskonałe wartości odżywcze a co najważniejsze mają bardzo mało kalorii. Bogate w błonnik, witaminę C czy wapń, mają także właściwości moczopędne, dlatego są polecane do spożycia, kiedy dolega nam infekcja dróg moczowych. Zawarta w...
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
Wiosna jeszcze gramoli się niemrawo: czasem słońce, czasem śnieg. Wszyscy już czekają na jej oznaki. Jednym z takich "skowronków", budzących nas i nadzieję na lepsze, są nowalijki. Czym dokładnie są? I jak się z nimi obchodzić, by dały nam jak...
-
Co najlepiej jeść na śniadanie? Sprawdź wiosenne przepisy
Co najlepiej jeść na śniadanie? Wiosna to ulubiona pora roku miłośników nowalijek. Już na początku marca w sklepach i na targowiskach pojawiają się świeże warzywa bogate w witaminy i minerały. Jak przygotować zdrowe śniadanie? Sprawdzamy.
-
Wiosenne kanapki dla dzieci- jak przekonać najmłodszych do jedzenia warzyw?
Wiosenne kanapki dla dzieci są wyjątkowo zdrowe i pyszne. Szukasz pomysłu na to, aby Twoje dziecko sięgało częściej po warzywa niż słodycze? Sprawdź metody rodziców, które sprawdzą się także w Twoim domu.
-
Nowalijki- sprawdź, dlaczego to samo zdrowie
Nowalijki to prawdziwa bomba witaminowa. Pomagają oczyścić organizm z toksyn i wzmacniają odporność. Chcesz wiedzieć więcej na temat niezwykłych właściwości nowalijek? Sprawdź z nami wiosenną listę zakupów.
-
Grzybiarze w poszukiwaniu wiosny szukają czarek. "Przebiśniegi w królestwie grzybów"
Czerwone grzyby to zwykle gatunki, po które wolimy nie sięgać podczas spacerów w lesie. Jednak z czarkami jest zgoła inaczej. Mało tego, że są jadalne - to także prawdziwe zwiastuny wiosny.
-
Chleb szpinakowy - zaskakująca odsłona pieczywa. Idealna na co dzień i na wielkanocny stół
Skoro idzie wiosna, to znaczy, że zaraz wszędzie będzie zielono. Aby to uczcić, możecie upiec zielony... chleb! Taki wypiek idealnie sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień. Sprawdźcie, jak zrobić chleb szpinakowy.