właściwości
-
We Włoszech dodają ją do wszystkiego, w Polsce wciąż niedoceniana. Wspomaga trawienie jak nic innego
Ma charakterystyczny aromat, który sprawia, że jest jednym z ulubionych składników wielu potraw. Kiedyś była symbolem szczęścia i ulubioną rośliną Afrodyty. Posiada liczne właściwości prozdrowotne, z których aż grzech nie skorzystać. Na co pomaga...
-
Nasze rodzime superwarzywo. O tym zapomnianym skarbie pisał Mikołaj Rej. Wystarczy je upiec
Jakie są najzdrowsze warzywa? To nasz polski superfood, pełen wartości odżywczych. Możemy go jeść w zupach, sałatkach, sokach czy zakwasie. Taka obróbka będzie jednak najlepsza, gdyż wydobywa z niego pełnię smaku i aromatu.
-
Lubczyk nie tylko do smaku, ale również na zdrowie. Czy znasz jego właściwości? Babcie uwielbiały go nie bez powodu
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego rosołu, inni zaś zawsze wykorzystują go, by wzbogacić smak gulaszu. Nie każdy jednak wie, że lubczyk poza walorami smakowymi, charakteryzuje się również wieloma właściwościami zdrowotnymi. Wart...
-
Cenny składnik kuchni azjatyckiej rośnie w polskich lasach. Ma galaretowatą konsystencję i "dziwny" wygląd
W polskich lasach można znaleźć cenione w kuchni azjatyckiej grzyby mun. Rarytas wykazujący właściwości medyczne ma nietypowy kształt i rośnie niemal przez cały rok. Grzyby właściwie pozbawione są smaku, ale zyskują m.in. dzięki galaretowatej...
-
Siedem sposobów na wykorzystanie sody oczyszczonej. Z nią życie jest 100 razy łatwiejsze
Soda oczyszczona to magiczny proszek, który powinien znaleźć się w każdym domu. Zazwyczaj używamy jej do pieczenia, ale należy widzieć, że soda ma całe mnóstwo innych zastosowań - nie tylko zwalczy mszyce, ale także pomoże na zgagę, gdy zjesz za...
-
Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie i wszystko, co chcielibyście wiedzieć
Czosnek niedźwiedzi to roślina, która ma wiele zastosowań. Jest nie tylko cenioną przyprawą, ale także rośliną, która powinna gościć w naszych apteczkach czy kosmetyczkach. Jak go pozyskiwać, by nie złamać prawa? I do czego powinno się go dodawać?...