Włochy
-
Włoch tłumaczy, dlaczego zamówienie cappuccino po obiedzie to faux pas. Tak wygląda kultura picia kawy w Italii
Kultura picia kawy we Włoszech składa się z wielu rytuałów, które mają swoje konkretne zasady. Złamanie ich nie wróży niczego dobrego. Dobrze obrazuje to filmik udostępniony na TikToku, na którym Włoch tłumaczy żonie, dlaczego zamówienie cappuccin...
-
Cena czereśni we Włoszech szokuje - Polka pokazała kwotę, jaką trzeba zapłacić za owoce z targu
Stosunkowo niedawno cena polskich czereśni była oburzająco wysoka - w niektórych miejscach kilogram przekraczał 260 zł. Obecnie stawka znacząco spadła, choć nadal trzeba za nie sporo zapłacić. Tym bardziej trudno uwierzyć w to, ile kosztują...
-
Ile kosztuje jedzenie w Lidlu we Włoszech? Niektórych produktów nie kupisz, a ceny są inne niż w Polsce
Wiele osób planuje wyjechać na wakacje do Włoch. Część turystów zamierza wynająć mieszkanie z aneksem kuchennym, by móc zaoszczędzić. Sami więc gotują obiady z produktów zakupionych na miejscu. Ile zapłacimy za zakupy w słonecznej Italii? Sprawdzi...
-
Oryginalna carbonara Matteo Brunettiego. Włoch dodaje do niej nietypowy składnik
Spaghetti alla carbonara to jedno z najpopularniejszych w Polsce włoskich dań. Bywa, że wzbudza sporo kontrowersji, ponieważ czasem w przepisach pojawia się śmietana, której w oryginalnej recepturze nie ma. Nie oznacza to jednak, że carbonara zaws...
-
Focaccia - przepis włoskiego szefa kuchni. Gennaro zdradza idealne proporcje. Do tego patent z miską
Focaccia to pyszne włoskie pieczywo. Świetnie sprawdzi się jako przystawka czy przekąska. Można zrobić ją z wieloma różnymi dodatkami, totalnie według własnych upodobań. My zaprezentujemy wam sposób, w jaki focaccię przyrządza Gennaro Contaldo -...
-
Międzynarodowy dzień pizzy. Sekret idealnego ciasta tkwi w odpowiedniej mące
Doskonała pizza to nie tylko dobrej jakości składniki i aromatyczny sos ze słodkich pomidorów. Serce tego dania stanowi odpowiednie ciasto, które pozwoli nam uzyskać cienki placek z chrupiącymi rantami. Podpowiadamy, jak przyrządzić je w domu.
-
Potrawy wigilijne we Włoszech, które warto znać. Co je się podczas wigilii na Półwyspie Apenińskim?
Które potrawy wigilijne we Włoszech są najbardziej popularne? Jak ma się to do dań znanych z kuchni regionalnej? Oto krótka podróż po świątecznych tradycjach kulinarnych Półwyspu Apenińskiego.
-
Te błędy popełniamy podczas jedzenia pizzy. Włosi łapią się za głowę
Sos czosnkowy, ananas, czy ketchup, to tylko niektóre nasze "zbrodnie" wobec prawdziwej włoskiej pizzy. Jest ich znacznie więcej, każdy ma w końcu swoje kulinarne upodobania. Niektóre z nich kompletnie zmieniają smak tej potrawy.
-
Boom na prosecco trwa od kilku lat. Smakosze się cieszą, Włosi załamują ręce. Produkcja degraduje środowisko
Kieliszek prosecco na wieczór do ulubionego serialu? Na duże przyjęcie? Spotkanie we dwoje? Niestety najpopularniejsze wino musujące ostatnich lat nie jest zbyt przyjazne dla środowiska. Sprawdźcie, dlaczego tak jest.
-
Finał Euro 2020. Anglia i Włochy walczą o pucharki. Wygra trifle czy tiramisu?
Mecz o puchar Euro 2020 już w niedzielę. O tym, kto wygra, zadecyduje wynik, ale na zwycięstwo kulinarne mają wpływ wasze kubki smakowe. Co wybieracie - angielskie trifle czy włoskie tiramisu?
-
Jak pozbyć się pająków z domu? Część z tych produktów prawdopodobnie masz w kuchni
-
Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Wyrzucasz skórki od bananów? Błąd. Przygotujesz z nich nawóz, po którym rośliny rosną jak na drożdżach
-
Wędliny w lodówce - jak je odpowiednio przechowywać? Te wskazówki pozwolą przedłużyć ich świeżość
-
Ogórki kiszone - przepis Magdy Gessler. Lubiana restauratorka dodaje składnik, o którym rzadko się już pamięta
- Zupa grochowa - przepis prosto z polowego gara. Nie będziecie mogli nadążyć za nalewaniem dokładek
- Sosy do grilla przygotujesz w kilka chwil, a odmienią one smak wielu potraw
- Ocet jabłkowy - przepis naszych babć. Ten niepozorny produkt ma cały wachlarz zastosowań
- Sałatka szwedzka do obiadu na zimę. Żeby była smaczna, musisz ją porządnie ugnieść
- Gdzie są grzyby? W te miejsca możesz już udać się na weekendowe grzybobranie [MAPA ONLINE]
-
Dziś pierwszy mecz półfinałowy. Na murawie Włochy i Hiszpania, a na stole risotto i paella. Macie faworytów?
Mecz półfinałowy Euro 2020 to dla zapalonych kibiców wielkie wydarzenie. Kto wygra? Kto okaże się lepszy? Podobne emocje z pewnością odczuwają wierni fani kuchni hiszpańskiej i włoskiej, którzy muszą ustalić między sobą, czy lepsza jest paella, cz...
-
Kulinarne starcie Euro: Pierwszy mecz. Kto wygra? Tureckie pide czy włoska pizza napoletana?
Pierwszy mecz Euro 2020? Turcja-Włochy. Na Hapsie również rywalizacja, ale zgoła inna, bo kulinarna.
-
Polacy robią lepszą pizzę od Włochów? Dwoje na podium w międzynarodowym konkursie
Pokonać Włochów niejako na ich terenie, bo w przyrządzaniu w ich specjalności, czyli pizzy - brzmi jak mission impossible. A jednak nam się udało. I to podwójnie.
-
"Dopóki politycy nie zaczną nas słuchać, my nie będziemy ich obsługiwać". Bunt włoskich restauratorów
Toskania wchodzi i wychodzi z żółtej strefy z dnia na dzień. Co to oznacza dla branży gastro? Ogromne problemy finansowe restauratorów. Na bunt nie trzeba było długo czekać.
-
Włosi hucznie świętowali pierwszy weekend złagodzenia obostrzeń. Pełne restauracje, ale i setki mandatów
Długie kolejki i tłumy w restauracjach - tak Włosi świętowali pierwszy weekend złagodzenia obostrzeń. Nie obyło się bez kontroli policyjnych i mandatów.
-
Włosi otworzyli restauracje. Efekt? Tłumy przy stolikach
Włoski rząd zdecydował się zmniejszyć obostrzenia w większości regionów. Skutek był widoczny niemal od razu - Włosi zapełnili restauracje, jeszcze zanim nowe zasady weszły w życie.
-
Włoscy właściciele winnic cofnęli czas. Do serwowania wina wykorzystują okienka z czasów dżumy
W czasach pandemii właściciele sklepów i restauracji prześcigają się w pomysłach na to, jak utrzymać biznes. Jedno z rozwiązań jest szczególnie ponadczasowe. I podkreślamy tu słowo "ponadczasowe", bo Buchette Del Vino pochodzi z czasów średniowiecza.
-
We Włoszech do pracy przy zbiorach zgłosiło się ponad 20 tys. osób. Nie tylko włoskie plony są zagrożone
Ze względu na pandemię we Włoszech brakuje robotników sezonowych z zagranicy do pracy przy tegorocznych zbiorach. Do pomocy zgłosiło się ponad 20 tys. osób - między innymi ci, którzy stracili pracę przez koronawirusa.
-
We włoskiej miejscowości z kranów poleciała różowa "woda". Wszystko przez błąd winnicy
Kolorowa woda, która wydobywa się z kranów zwykle wywołuje uczucie odrazy, czasem złości. Jednak to, co popłynęło z kanalizacji we włoskiej wsi w pobliżu Modeny, wcale nie wprawiło jej mieszkańców w zły nastrój. Wręcz przeciwnie.
-
Włochy. Biała trufla z Alby sprzedana za blisko pół miliona złotych. Kupił ją koneser z Hongkongu
Kilka dni temu na 20. już dorocznej aukcji białych trufli z Alby w Piemoncie pod młotek poszły tegoroczne zbiory trufli. Największa, o wadze 1 kg i 5 gramów, uzyskała cenę 120 tysięcy euro, czyli około pół miliona złotych. Trafiła w ręce smakosza ...
-
We włoskiej restauracji sprzedają smażone powietrze. Wygląda jak prażynki
Włoska restauracja Feva może pochwalić się daniem, którego prawdopodobnie nie spróbujecie nigdzie indziej. Szef kuchni, Nicola Dinato, postanowił uraczyć podniebienia gości aria fritta, czyli w dosłownym tłumaczeniu: smażonym powietrzem.