wołowina
-
Tatar - przepis na ucztę dla mięsożerców. Ważna jest dobra wołowina, ale nie tylko
Tatar to przystawka, która sympatię mięsożerców zyskała za czasów świetności barów typu "wódka i zakąska". Jednak odpowiednio przygotowany tatar może być naprawdę wykwintnym daniem, którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Jak zatem...
-
Bigos, czyli król polskich stołów. Z tym mięsem będzie najlepszy
Bigos to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Najlepszy jest oczywiście ten z kiszonej kapusty, ale to mięso odgrywa kluczową rolę w smaku tego dania. Jakiego mięsa użyć, by bigos smakował wręcz po królewsku? Klucz to 3 rodzaje - wieprzowina, wołowin...
-
Zupa gulaszowa - przepis na obiad doskonały. Dwa gatunki mięsa to klucz do sukcesu
Trudno sobie wyobrazić bardziej sycącą, rozgrzewającą i smaczniejszą zupę, niż gulaszowa. Przepis na gulaszową jest prosty, ale należy pamiętać o mięsie - najlepsza wychodzi na dwóch rodzajach, czyli na wołowinie i wieprzowinie. Połączenie tych...
-
Sos bolognese - przepis prosto z Włoch. Jak zrobić najlepszy sos do makaronu? Najważniejsza jest wołowina
Sos bolognese to postawa ukochanego przez wszystkich dania z Bolonii, czyli spaghetti bolognese. Przygotowanie tego pysznego sosu jest bardzo łatwe, należy jednak trzymać się ważnej zasady - używamy wyłącznie mielonej wołowiny. Poznaj łatwy przepi...
-
Przepis na bogracz. Nie zapomnij o boczku, a wyjdzie idealny
Bogracz to specjalny kociołek, w którym przygotowuje się potrawy nad ogniskiem. Tą samą nazwą określa się czasem zupę gulaszową, która jest przyrządzana w tym naczyniu. W warunkach domowych oczywiście można użyć zwykłego garnka. Jak wygląda przepi...
-
Co zrobić, żeby wołowina nie była twarda jak podeszwa? Liczy się nie tylko obróbka, lecz także krojenie
Planujesz przygotować danie z wołowiną w roli głównej, ale obawiasz się, że mięso będzie twarde i niesmaczne? Mamy kilka porad dotyczących przygotowania wołowiny, dzięki którym już nigdy nie będzie jak podeszwa.
-
Czulent - przepis na żydowski gulasz. Im dłużej gotujesz, tym lepszy będzie
Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. To rodzaj gulaszu z wołowiny z dodatkiem fasoli, kaszy i warzyw duszonych w żeliwnym naczyniu. Kuchnia żydowska nie należy do najprostszych, ale przepis na czulent jest wyjątkowo łatwy. Jak zrobić t...
-
Zupa gulaszowa - przepis na sycący i rozgrzewający obiad. Kluczowy jest dobór mięsa
Zupa gulaszowa to według mnie absolutny hit obiadowy. Sycąca i aromatyczna zupa to idealna propozycja na wyjątkowe okazje, jak również na codzienny, domowy obiad. Jak zrobić pyszną gulaszową? Przepis jest łatwy, ale musisz zwrócić uwagę na mięso -...
-
Jak zrobić tatara? Tradycyjny przepis na befsztyk tatarski. Dzięki temu dodatkowi wychodzi taki, że palce lizać
Tatar to wyśmienita, szlachetna przystawka z wysokiej klasy wołowiny podanej w towarzystwie piklowanych warzyw, grzybów oraz żółtka. Dobrze wykonany befsztyk tatarski to prawdziwy rarytas, a my mamy dla was tradycyjny i sprawdzony przepis na to...
-
Carpaccio wołowe - jak wykonać tradycyjne bresaola carpaccio? Mamy sposób na włoską przystawkę
Carpaccio wołowe to przystawka, która cechuje się charakterystycznym smakiem. Pierwotnie carpaccio wykonywało się z mięsa, chociaż najbardziej popularna jest jej wersja z pomidorem i mozzarellą. Jak wykonać włoskie bresaola carpaccio?
- Sezon na sadzenie cebuli trwa! Poznaj proste triki i ciesz się plonami
- Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. Zniknie w dzień
- Pamiętacie serial "Przyjaciele"? Ta Polka użyczyła swojego głosu Monice GellerMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Chwila nieuwagi i po zupie. Kiedy dodawać liście laurowe do rosołu?
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Zwyciężczyni "MasterChefa" pokazała, jak zrobić wyjątkowy majonez. Zdradziła swój sekret
- Babka wielkanocna najlepiej smakuje w towarzystwie bliskich. Jak ją zrobić, aby była puszysta i wilgotna?
- Jajka faszerowane na Wielkanoc. Postaw na proste i sprawdzone przepisy
- Mięso na Wielkanoc młode gospodynie robią inaczej. Żadne schaby i szynki - to rozpływa się w ustach
- Śniadanie wielkanocne - z tą sałatką podbijesz nawet najbardziej wymagające podniebienie
-
Jeszcze nie znacie smashburgera? Grzech! Bloger podzielił się "prawilnym" przepisem
Lubicie burgery? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie smashburgera. Popularny bloger kulinarny zdradził rewelacyjny przepis, z którego zrobicie prawdziwą burgerową bombę kaloryczną i smakową.
-
Obiad na walentynki - nie wiesz, co przygotować? Mamy kilka pomysłów
Obiad walentynkowy może być częścią prezentu lub romantycznej randki. Jakie danie przygotować, by zachwycić naszą "lepszą połowę"? Sprawdźcie nasze pomysły na obiad na walentynki
-
Czy można jeść mięso, które zmieniło kolor na bury? Wszystko zależy od tego, jaki ma zapach i jakie jest w dotyku
Na pewno widzieliście to nie raz. Świeże mięso sprzedawane w sklepach, zwłaszcza wołowe, zmienia niekiedy swój kolor i na przykład staje się szarobure. Czy można je bezpiecznie jeść? Sprawdziliśmy to.
-
Jak zawekować mięso w słoiku? Dzięki temu jedzenie się nie zmarnuje
Wekowanie to sprawdzony sposób na przedłużenie żywotności mięs i innych produktów spożywczych. Wydaje się bardzo skomplikowanym procesem, ale wbrew pozorom to wcale nie jest trudna sztuka. Jak zawekować mięso samodzielnie? Oto kilka wskazówek.
-
Szef kuchni opowiada, co najczęściej robimy źle, przygotowując mięso. Nakłuwanie steków to dopiero początek
Jakie mięsne grzechy popełniamy najczęściej? Jak przyrządzić doskonałe steki? Co warto zamówić w restauracji, a na co uważać? Na nasze pytania odpowiada Bartłomiej Czerwiński, szef kuchni warszawskiej restauracji Merliniego.
-
Boeuf Stroganow - aromatyczny gulasz z rosyjskim "rodowodem" [PRZEPIS]
Boeuf Stroganow swoją nazwę wziął od nazwiska rosyjskiego dygnitarza - generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Podobno to właśnie on stworzył potrawę, jaką zajadamy się ze smakiem po dziś dzień. Krucha wołowina w aromatycznym,...
-
Jak zrobić gulasz węgierski? Prosty przepis. Najlepszy z plackami ziemniaczanymi albo langoszami!
Gulasz węgierski najczęściej serwuje się w Polsce do placków ziemniaczanych. Może to i dobrze, bo tworzy z nimi naprawdę świetny "duet". Jak zrobić sycący gulasz węgierski, by smakował najlepiej? Mamy sprawdzony przepis i kilka porad, jak go...
-
Jak przygotować idealny stek za pomocą sprytnej metody odwróconego smażenia? [KROK PO KROKU]
Ta metoda nie jest u nas jeszcze zbyt dobrze znana, a daje gwarancję, że mięso będzie wysmażone dokładnie tak, jak chcecie. Sprawdziliśmy i potwierdzamy - stek wyszedł super.
-
Świąteczny obiad - co na niego podać? Mamy kilka propozycji
Świąteczny obiad w rodzinnym gronie to doskonała okazja zarówno do spotkania z najbliższymi, jak i skosztowania czegoś naprawdę pysznego. Wiele osób w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia podaje takie potrawy, których raczej nie...
-
Kotlet wołowy a la schabowy z groszkiem cukrowym
Jak Polska długa i szeroka większość z nas z rozrzewnieniem wspomina rodzinny obiad z kotletem schabowym w roli głównej. A gdyby tak nieco uszlachetnić tradycyjny przepis? Dziś w kuchni Hapsa króluje wołowina, którą w chrupiącej panierce uznają...
-
Ligawa wołowa - jak ją przyrządzić? Dwa przepisy na dania na obiad
Ligawa wołowa to pojęcie, które brzmi nieco tajemniczo - przeciętnemu konsumentowi wołowiny może nie mówić zbyt wiele. Czym jest ligawa wołowa? Jakie potrawy można z niej przygotować? Wszystko wyjaśniamy i proponujemy pyszne potrawy z ligawy wołowej!
-
Bryzol - potrawa ku pamięci PRL-u
Bryzol to potrawa, której nie trzeba przedstawiać nikomu, kto pamięta czasy PRL-u. Osoby, które urodziły się później często jednak nie mają pojęcia, o czym mowa. Tymczasem bryzol to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie. Co to jest bryzol?...
-
Cevapcici - kotlety mielone na obiad. Prosto z Bałkanów
Cevapcici podane na obiad to doskonały sposób, by w chłodniejszy dzień zasmakować Bałkanów lub przypomnieć sobie wczasy w słonecznej Chorwacji. W tym, tak chętnie odwiedzanym przez Polaków kraju, cevapcici to jedna z najpopularniejszych i...
-
Dlaczego mięso musi odpoczywać po usmażeniu? Wyjaśniamy
Wszyscy miłośnicy domowych steków wiedzą, że tuż po usmażeniu powinno się je odłożyć na chwilę, żeby odpoczęły. Tylko po co?
-
Zupa ogonowa - dawny przysmak na twoim stole [PRZEPIS]
Zupa ogonowa nie jest już tak popularna jak kiedyś - zdecydowanie rzadziej gości na naszych stołach niż kilka lat temu. Choć niektórzy mogą mieć pewne opory przed przyrządzaniem wieprzowych lub wołowych ogonów, od razu zdradzamy, że nie warto! Zup...
-
Szponder wołowy - jak zrobić z niego pyszne dania?
Szponder wołowy dla osób, które nie znają się na nazewnictwie poszczególnych części wołowiny, może być nie lada wyzwaniem. Jest też bardzo smacznym produktem i ciekawym wyzwaniem dla kucharzy. Jak przyrządzić szponder wołowy? Co to za część mięsa?
-
Jak zrobić burrito? Klasyczne danie rodem z gorącego Meksyku
Burrito to charakterystyczne danie z placka tortilla z ryżowo-fasolowym farszem. Swoich fanów ma na całym świecie. Dla nas jednak ważne jest to, że to potrawa bardzo uniwersalna i zarazem prosta w przygotowaniu. Chcemy wam zaprezentować nasz przep...
-
Antrykot wołowy - jak w najprostszy sposób przyrządzić doskonały stek?
Antrykot wołowy - król steków. Ta znakomita część wołu dla wielu domowych kucharzy w dalszym ciągu pozostaje zagadką. Czym się charakteryzuje? Co można z niego przyrządzić? Czym się różni od równie chętnie wybieranego rostbefu? Odpowiadamy.
-
Kotlet mielony - nie taki zwyczajny. Kilka pysznych przepisów
Złocista panierka i miękkie wnętrze - nic dziwnego, że tak bardzo lubimy kotlety mielone. Tradycyjne wieprzowo-wołowe podane z ziemniakami i buraczkami? To też, ale tym razem polecamy wam również coś ciekawszego.
-
Carpaccio wołowe - jak przyrządzić tę prostą, włoską przystawkę?
Carpaccio wołowe jest jedną z tych przystawek, które rzadko trafiają na polskie stoły. A szkoda, bo to danie, które robi wrażenie na gościach, a przy tym jest niezwykle proste do przyrządzenia. Najważniejsze, by zadbać o dobrej jakości, świeże mię...
-
Wołowina po burgundzku - danie z klasą
Wołowina po burgundzku to jedno z tych dań, które wypada zaserwować na uroczystym obiedzie. Tym daniem na pewno podbijesz serce wybranka lub wybranki, jego lub jej rodziców, swoje własne. i w zasadzie wszystkich, którym to danie zaserwujesz....
-
Jak ugotować flaki wołowe?
Flaki wołowe to tradycyjne polskie danie, którego głównym składnikiem są oczyszczone fragmenty żołądka wołowego. To przysmak, który ląduje na polskich stołach przy różnego typu uroczystościach, z okazji świąt czy na weselach.
-
Jak zrobić chili con carne? Dzięki temu przepisowi Meksyk będzie wam jeszcze bliższy
Chili con carne, czyli potrawka z mięsem, pomidorami, papryką i fasolą, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Swoją światową karierę zawdzięcza amerykańskim barom szybkiej obsługi. To bardzo proste danie dla fanów kuchni...
-
Jak zrobić gulasz? Prosty przepis na danie w sam raz na obiad - na co dzień i na przyjęcie
Gulasz to kolejna tradycyjna potrawa w naszej kulturze. Nie jest daniem prostym i szybkim do przyrządzenia. Wymaga od nas przestrzegania kilku zasad. Jednak warto poświęcić czas na przygotowanie pysznego gulaszu. Podpowiadamy wam jak tego dokonać.
-
Jak zrobić rosół? Przepis na tradycyjny rosół dla początkujących i zaawansowanych
Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w naszej kulturze. Wszyscy mamy bogate wspomnienia, w których główną rolę odgrywa właśnie rosół. Dla niektórych to może być wyjątkowy obiad z rodziną, dla innych uroczysta okazja albo wyjątkowy smak rosołu...
-
Jak zrobić tatar? Podpowiadamy, jak przyrządzić wspaniałego, klasycznego tatara
Tradycyjny tatar to przysmak znany w naszej kuchni od dawna. Jego specyfika przyciąga wielu smakoszy mięsa. Sposobów na przygotowanie tatara jest tyle ile gustów. Jest to danie, które można łatwo przygotować, lecz należy mu poświęcić należytą uwag...
-
Co zrobić z mięsa mielonego? Jakie potrawy przygotować?
Mięso mielone jest obecne w kuchni polskiej na każdym kroku. Bez niego z pewnością wiele popularnych dań nie byłoby takich samych. Jak należy przygotować je do gotowania? Jakie mięso wybrać? Co poza kotletami mielonymi i pulpetami możemy z niego...
-
Jak zrobić zrazy wołowe?
Zrazy wołowe zawijane, inaczej nazywane roladami wołowymi, to klasyka polskiej kuchni. Przyrządza się je z dodatkiem kiszonych ogórków oraz boczku i podaje w aromatycznym sosie. Wspaniale smakują z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kopytkami.
-
Jak zrobić Boeuf Strogonow?
Boeuf Strogonow to tak naprawdę Boef Stroganow, ponieważ nazwa dania wzięła się od nazwiska rosyjskiego generała Aleksandra Grigorijewicza Stroganowa. W gastronomii przyjęła się jednak błędna nazwa. Nie zmienia to jednak niepowtarzalnego smaku tej...