wskazówki
-
Zrobiłam pomidorową i wyszła za słona. Teściowa sprzedała mi patent jak ją uratować
Nawet najlepszym kucharzom może się trafić wpadka, w której to zrobię za słoną zupę. Wtedy pierwsza myśl to jest oczywiście jej wyrzucenie i zrobienie jej od nowa, lecz nie trzeba stosować aż tak drastycznych kroków. Ostatnio teściowa pokazała mi...
-
Co zrobić, aby kurki nie były gorzkie? Z tym patentem już nigdy nie będziesz martwić się o ich smak
Sezon na kurki trwa w najlepsze. Miłośnicy grzybów z pewnością mają ich całe kosze, a w kuchni można wyczuć ich aromat. Jednak przygotowując je, nie zawsze możemy cieszyć się ich odpowiednim smakiem. Jeśli obrobi się je w nieodpowiedni sposób, moż...
-
Po czym poznać, że arbuz jest dojrzały? Słodki owoc skrywa trzy proste tajemnice
Arbuz to wyjątkowy owoc, który tak naprawdę w dużej mierze składa się z wody. Dzięki temu z powodzeniem wykorzystywany jest jako dodatek do lemoniady, lub stanowi słodką, orzeźwiającą przekąskę. Jednak po czym poznać, że arbuz jest dojrzały? Trzy...
-
Z tym domowym sposobem pozbędziesz się moli spożywczych raz na zawsze. Koszt? Zaledwie 3 zł
Mole to prawdziwe kuchenne utrapienie. Możemy je znaleźć w szafkach z żywnością, a czasem w niektórych opakowaniach z produktami. Pozbycie się ich jest często dużym wyzwaniem, jednak znamy sposób, by sobie z nimi poradzić. Jest tani, a wszystko ma...
-
Odpowiednie parzenie herbaty nie tylko wpływa na jej smak. Bosacka podpowiada jak to robić dobrze
Herbata towarzyszy przy okresie zimowym wielu osobom. Nie tylko rozgrzewa, a także cieszy dobrym smakiem i aromatem. Katarzyna Bosacka podpowiada jak odpowiednio ją parzyć, aby wydobyć z niej to, co najlepsze.
-
TikTokerka pokazała, jak rozwinąć folię spożywczą, by się nie kleiła. To sekretny trik. Nie uwierzysz, że działa
Rozwijanie folii spożywczej czasem przysparza sporo kłopotów. Zdarza się, że skleja się i nie daje rozciągnąć. Na szczęście znamy sprawdzony patent, który wyeliminuje ten problem. Podzieliła się nim jedna z użytkowniczek TikToka.
-
Papier nie tylko do pieczenia. Upora się z brudnym kranem i pomoże przy twardym maśle
Papier do pieczenia znany jest z jednego zastosowania, którym jest wykorzystanie go przy pieczeniu. Okazuje się, że nie tylko tak możemy go użyć. Idealnie sprawdzi się jako nabłyszczacz do kranów, a także poradzi sobie z najbardziej twardym masłem...
-
To robisz źle w kuchni według Pascala Brodnickiego. Na liście mycie mięsa i zła obsługa piekarnika
Pascal Brodnicki to ekspert działań w kuchni. Lata praktyki pokazały mu, jakie błędy popełniane są podczas gotowania. Niektóre z nich ciągle znajdują swoich zwolenników. Lista jest długa, ale warto się z nią zapoznać, aby przygotowywane dania były...
-
Nie przepłacaj w sklepie i zrób je sam. Domowe suszone jabłka są słodkie i chrupiące
Suszone jabłka to niesamowicie dobra przekąska i zamiennik słodkich batonów. Jednak ceny, które można zobaczyć w sklepach mogą lekko odstraszać. Aby zaoszczędzić na tym przysmaku, można zrobić go w domu. Proste przygotowanie sprawi, że będą...
-
Nieprzyjemny zapach ze zlewu? Można temu zaradzić w prosty sposób. Wykorzystaj ten niepozorny środek
Nieprzyjemny zapach ze zlewu pojawia się nawet w pomieszczeniach zadbanych pod względem higienicznym. Brzydki zapach z odpływu to częsty problem, jest jednak pewna domowa metoda, dzięki której pozbędziesz się zmartwienia. Wbrew pozorom nie...
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- To już ten czas! Zarezerwuj swój zimowy urlop w miejscu jak z bajkiMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Tę sałatkę ryżową robię co piątek i znika do wieczora. Dodaję pyszny składnik z puszki
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Masz ziemniaki i żółty ser? To na pewno zrobisz to. Każdy po to sięgnie
- O niebo lepsze niż kotlety z kani. Od lat wybieram "gwiaździstą" siostrę
- Odwrócona szarlotka to prawdziwa nowość. Smakuje jeszcze lepiej
- Ile dni może leżeć sałatka w lodówce? Zrób ją raz, a postoi nawet 4 dni
- Kulinarny quiz wiedzy na literę G. O komplecie punktów pomarzą nieliczni!
-
Miękka marchew? Nie tym razem. Z pomocą przyjdzie ci lód
Gdy marchewka zwiędnie w lodówce, nie wyrzucaj jej. Prostym patentem nie tylko sprawisz, że będzie jędrna i soczysta, a także dzięki temu odzyska swoją świeżość. Ten trik powinien znać każdy, kto spędza, chociaż odrobinę czasu w kuchni.
-
Lodówka może uratować twoją zupę. Koniec ze zmorą każdego kucharza
Przechowywanie nawet świeżej zupy ma to do siebie, że może ona w bardzo krótkim czasie skisnąć. Dzieje się tak z pewnego powody, a jeśli go wyeliminujemy, nasze potrawy będą mogły stać dłużej niż zwykle. Potrzebujemy do niego jednego urządzenia,...
-
Jak mrozić pierogi - surowe czy ugotowane? Odpowiedź nie jest oczywista
Pierogi to nieodłączny element kuchni polskiej. Podawane w różnych formach i z różnymi dodatkami podbijają serca nawet osobom zza granicy. Przygotowanie ich jest stosunkowo długie, dlatego robione w większych ilościach często trafiają do zamrażare...
-
Przepis na idealną bezę. Jeden nieoczywisty składnik uratuje wypiek
Przez jednych uznawana za banalny wypiek, a przez innych za ciasto, które nigdy nie wychodzi. Jak się okazuje, beza nie musi być taka straszna, jak się o niej mówi. Aby wyszła jak najlepiej, wystarczy zastosować się do prostych wskazówek.
-
Uratuje twój spalony garnek. Ten produkt jest niezawodny
Przypalone naczynia to zmora nie jednego kucharza. Jednak na ratunek może przyjść produkt, którego używamy do codziennych obiadów. Wystarczy zaledwie jedna garść. Chodzi o ryż.
-
Genialny trik z lodem. Jedna kostka może uratować twoje danie
Kostki lodu najczęściej używane są w kuchni do napojów lub jako ratunek do oparzonego języka, albo palców. Jak się jednak okazuje, może mieć inne zastosowanie, o którym mało kto wie, a który warto znać.
-
Jak w kilka sekund obrać czosnek? Prosty trik, który pokochasz
Czosnek to niezastąpiony składnik w kuchni. Dodajemy go do prawie każdego dania. Jego obranie czasem może sprawiać problemy, a zapachu pozostawionego na dłoniach trudno się pozbyć. Przedstawiamy prosty sposób na pozbycie się skórki z czosnku, któr...
-
Czy cukinię można mrozić? Odpowiedź nie jest oczywista
Gdy sezon na cukinie w pełni, każdy chciałby skorzystać z jej dostępności jak najdłużej. Najlepszym sposobem na to, aby cieszyć się cukinią cały rok, jest zamrożenie jej. Ale czy na pewno to warzywo do tego się nadaje? Odpowiadamy!
-
9 najlepszych patentów na krojenie cebuli. Nie będziesz płakać
Krojenie cebuli to najmniej lubiana czynność, którą musimy wykonać. Jest tak nielubianym zajęciem, że aż doprowadza do łez. Krojenie jej zawsze wiąże się z płaczem i piekącymi oczami, a chętnych do tego zajęcia naprawdę brakuje. Jednak jest na to...
-
Placki ziemniaczane bez tłuszczu. Tego możesz się nie spodziewać
Placki ziemniaczane to kultowe Polskie danie przygotowywane przez wielu w swoim domowym zaciszu. Podawane na różne sposoby z wieloma dodatkami. Jednak największym problemem, z jakim się spotykamy przy ich przyrządzaniu, jest wsiąkający tłuszcz....
-
Jak zalewać ogórki kiszone? Ciepłą czy zimną wodą? Odpowiedź zaskakuje
Gdy tylko rozpoczyna się sezon na ogórki, zaczynamy także prace nad zapełnieniem naszych spiżarni przysmakami i przetworami. Jednym z najpopularniejszych słoików, które robimy są, ogórki kiszone. Dyskusja nad tym czy zalewać je zimną, czy gorącą...