wypieki
-
Jak upiec bezę? Wystarczy połączyć z białkami kilka kropli tego składnika, a będzie doskonała
Beza to jeden z najtrudniejszych do przygotowania wyrobów cukierniczych. Aby mieć pewność, że się uda, należy dodać do niej kilka kropli soku z cytryny. Do bezy można przyrządzić krem ze śmietanki i mascarpone. Pychota!
-
Tak robią mistrzowie cukiernictwa. Dodajesz pianę do ciasta? Zrób to w odpowiednim momencie, inaczej wyjdzie zakalec
W gotowaniu i pieczeniu ciast zawsze liczy się czas i kolejność dodawania składników, by uzyskać jak najlepszy i najsmaczniejszy efekt. Zdradzaliśmy wam już wiele cukierniczych trików, ale ten, o którym opowiemy, musi poznać każdy, kto lubi piec...
-
Tylko prawdziwi amatorzy domowych wypieków mają tu szanse na komplet!
Powodzenia
-
To ciasto ma aż 20 warstw. Bardzo popularne na Podlasiu, bije na głowę inne wypieki
Regionalne desery przyciągają do siebie nie tylko wyglądem i smakiem, lecz także historią, która za nimi stoi. Tak samo jest w przypadku tego ciasta. Pochodzący z Podlasia wypiek ma aż 20 warstw, a jego przepis nie zmienił się od wielu lat.
-
Churros - przepis na hiszpański deser idealny na poczęstunek dla gości. Z dodatkiem czekolady to obłęd
Flagowym deserem, który wywodzi się ze słonecznej Hiszpanii są churrosy. Tradycyjny wypiek przypomina podłużne pasy, a po przekroju ma charakterystyczny kształt gwiazdy. Kluczowe w przygotowaniu jest ciasto, zachowanie klasycznej formy i słodkie...
-
Przepis na gofry Ani Starmach bazuje na prostocie. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu
Przepis na gofry Ani Starmach to pomysł na dodanie zimie odrobiny słodyczy. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można łączyć je z różnymi dodatkami. Sprawdzi się bita śmietana, cukier puder, polewy czekoladowe i owoce.
-
Faworki z ciasta francuskiego tylko z dwóch składników. Zrobią furorę w tłusty czwartek
Szukasz pomysłu na tłusty czwartek? Faworki z ciasta francuskiego będą doskonałym wyborem tego dnia. Są fenomenalnie proste w wykonaniu i składają się tylko z dwóch składników. Wyjdą słodkie, chrupiące i niezwykle lekkie.
-
Malinowa chmurka. Przepis na lekki deser na kruchym spodzie. Całość zwieńczy korona z bezy
Przepis na owocowy deser, malinowa chmurka, sprawdzi się w różnych okolicznościach. To oryginalne ciasto składa się z kilku warstw - kruchego ciasta, galaretki, kremu i bezy z migdałami. Jego przygotowanie składa się z kilku etapów.
-
Lany chrust, czyli faworki w oryginalnej formie bez wałkowania. Smak podkreśli odrobina tego trunku
Świętowanie tłustego czwartku bez tradycyjnych słodkości to dla wielu abstrakcja. Ciekawą alternatywą dla domowych faworków jest lany chrust. Przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu - przyda się jednak rękaw cukierniczy i dodatek...
-
Przepis na oponki. Słodkie i puszyste ciasto z dodatkiem sera to idealna przekąska na tłusty czwartek
Oponki serowe to przepis na tradycyjny, domowy przysmak, który często gości na stołach w tłusty czwartek. Ten słodki deser dla wielu kojarzy się z dzieciństwem i babcinymi wypiekami. Aby odtworzyć perfekcyjny smak, warto zwrócić uwagę na wybór...
-
Poznaj przepis na słodkie i miękkie oponki serowe
-
Zupa pomidorowa - kluczem do sukcesu jest kolejność dodawanych składników
-
Parę lat temu Tomasz Sekielski schudł blisko 100 kg. Co jadł? Podzielił się dwoma przepisami. "Pyszne i zdrowe"
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Jak zrobić najlepsze faworki? Magda Gessler zzielenieje z zazdrości
- Kiedy siać pomidory? To już niedługo
- Rogaliki na słodko czy wytrawnie? Wybierz swoją wersję przekąski na karnawał
- Odgrzewane kotlety też mogą być dobre. Podpowiadamy, jak podgrzać schabowe
- Przepis na wyśmienite i mięciutkie knedle z morelami
- Przygotuj rosół w królewskim stylu. Wachowicz dodaje do niego jajka w koszulce
-
Amerykańskie red velvet. Przekładane, aksamitne ciasto. Wygląda i smakuje naprawdę fantastycznie
Przekładane ciasto red velvet zachwyca wyglądem i rewelacyjnym smakiem. Do ciasta dodaje się kakao oraz czerwony barwnik spożywczy. Z kolei krem powstaje na bazie masła i cukru pudru. Zrobicie je w kilku bardzo prostych krokach.
-
Mini pączki jogurtowe - słodki poczęstunek w ekspresowym wykonaniu. Kluczowa jest baza z nabiału
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie sieć zalewa fala przepisów na domowe wypieki i słodycze. Warto jednak postawić na babciną klasykę i przygotować mini pączki jogurtowe. Są banalne w przygotowaniu i nie wymagają wielu...
-
Beza pavlova - słodki rarytas idealny na każdą okazję. Dodaj te owoce, a efekt będzie spektakularny
Domowe wypieki to niejednokrotnie prawdziwe dzieła sztuki, jednak tradycyjny przysmak jest w tej kwestii bezkonkurencyjny. Mowa tu o bezie pavlova, podanej z lekkim kremem i świeżymi owocami. To nie tylko spektakularne arcydzieło, ale także...
-
Pączki z piekarnika. Smakiem nie ustąpią smażonym, a będą o wiele zdrowsze
Przedstawiamy przepis na pączki z piekarnika. Wyjdą puszyste o doskonałej konsystencji. Dlaczego warto wypróbować ten przepis? Pieczone w piekarniku będą zdecydowanie zdrowsze od smażonych w tłuszczu. Oto jak je zrobić.
-
Wygląda jak klasyczna szarlotka, lecz odróżnia ją jeden szczegół. To ciasto, a w nim główny składnik obiadu
Szarlotka to deser, po który sięga się bardzo często. Kruche ciasto, aromatyczne nadzienie, a to wszystko dopełnia kruszonka, która znajduje się na wierzchu. Ten przepis różni się od klasyka, którego znamy. Wszystko przez jeden dodatek.
-
Ciasto francuskie. Przepisy na słone i słodkie przekąski. Smaczne, lekkie i pełne subtelności
Ciasto francuskie to produkt o wszechstronnym zastosowaniu, z którego można wykonać wiele potraw zarówno na słono, jak i na słodko. Przedstawiamy przepisy, z którymi będziecie mogli przygotować przekąski karnawałowe.
-
Oponki serowe. Przepis na deser posypany cukrem pudrem. Tak go robi babcia Zosia
Oponki serowe, przepis na niezwykły karnawałowy deser, który przywoła smaki z dzieciństwa. W końcu to często właśnie nasze babcie pichciły w kuchni różne pyszności, których zapach i smak zapamiętaliśmy i który doskonale nam się kojarzy. Jak go...
-
Pani Walewska to ciasto na każdą okazję. Przepis prosto z zeszytu mamy. Przygotuj te owoce
To ciasto to prawdziwy cukierniczy przysmak. Z przepisem z zeszytu mamy wyjdzie wyśmienity. Swój smak zawdzięcza warstwom i tym owocom. Najlepiej przygotuj ich cały słoik.
-
Ekspresowe faworki, które przygotujesz z kilku składników. Przepis idealny na tłusty czwartek
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie, wielu z nas poszukuje przepisów na idealne, domowe słodycze. Na piedestale z pewnością znajdują się tradycyjne faworki, zwane także słodkim chrustem. Dzięki babcinej metodzie wyjdą...
-
To ciasto nie wyjdzie, jeśli użyjesz złego mleka. To ono gwarantuje dobry smak i wygląd
Ciasta to desery, które podbijają serca wszystkich, którzy uwielbiają słodkości. Wypiek góra lodowa idealnie sprawdzi się do ciepłej herbaty i kawy, a także do ugoszczenia znajomych czy rodziny. Żeby ciasto wyszło idealne, koniecznie należy użyć...
-
Czy jadalny brokat jest zdrowy i bezpieczny? Stał się hitem Instagrama, a drinki wyglądają obłędnie
Jadalny brokat podbija serca internautów. Wszystko za sprawą faktu, iż wystarczy niewielka ilość tego dodatku, a deser zyskuje zupełnie inny wymiar. Nie trzeba być cukiernikiem, aby samodzielnie przygotować smakołyki, które przyciągną każdego....
-
Obierki na ratunek piernikom. Nie musisz ich wyrzucać, gdy tylko zrobią się twarde
Świąteczne pierniczki stały się twarde jak kamień? Jeśli tak to nie wyrzucaj ich od razu do kosza. Istnieje sposób, aby ponownie smakowały tak jak prosto z piekarnika. Wystarczy dodać do nich trochę skórki.
-
Czym zastąpić śmietanę? Warto wiedzieć, zamiast biec do sklepu
Co użyć zamiast śmietany? Jeśli zastanawiasz się, czy istnieje sposób, aby zastąpić śmietanę podczas gotowania, to już spieszymy z wyjaśnieniami. Na szczęście istnieją produkty, których można użyć zamiast śmietany. Podpowiadamy, czym ją zastąpić,...
-
Szafranowe bułeczki Świętej Łucji na 13 grudnia. Szwedzki rarytas podawany w okresie bożonarodzeniowym
Kuchnia szwedzka kojarzy się nam przede wszystkim z cynamonowymi bułeczkami, aromatyczną kawą i pysznymi rybami. 13 grudnia Szwedzi przygotowują także, szafranowe bułeczki drożdżowe Świętej Łucji. Kulturoznawczyni dzieli się przepisem i zdradza...
-
Amoniaczki - przepis na świąteczne ciasteczka z prostych składników. Są ekspresowe, smaczne, chrupiące
Amoniaczki to tradycyjne, świąteczne ciasteczka, które przygotujesz w mgnieniu oka. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - kluczowe są składniki i odpowiednie proporcje. Efekt? Kruche, słodkie i gotowe w kilka minut ciasteczka, które pasują do...
-
Garść piernikowych porad. Kultowe ciasteczka świąteczne będą dzięki nim miękkie, słodkie i aromatyczne
Podczas świątecznych przygotowań nie można pominąć tradycyjnego wypiekania pierników. Kruche ciasteczka z korzenną nutą idealnie wpasowują się w świąteczny klimat. Kluczowe jest jednak przygotowanie i starannie dobrana lista składników. Poza miode...
-
Strucla makowa to przepis na słodkie święta. Klasyczne ciasto smakuje najlepiej z domową masą
Strucla makowa to synonim świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie klasycznego cista nie jest trudne, jednak wymaga najlepszej jakości składników. Mowa tu o świeżej, domowej masie z bakalii i maku, a także puszystym cieście drożdżowym. To połączenie...
-
Sernik piernikowy - przepis na ciasto dwa w jednym. Masa serowa i korzenny spód to połączenie idealnie
Przepis na sernik piernikowy to idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Ciasto dwa w jednym to doskonałe proporcje delikatnego i puszystego sera w połączeniu z korzennym spodem. Efekt? Rozpływający się w ustach rarytas, który przygotujemy ...
-
Ciastka orzeszki to synonim świąt. Przygotujesz je z prostych składników. Kluczowa jest jednak forma
Wśród świątecznych łakoci i wypieków nie może zabraknąć tradycyjnych przepisów i receptur z babcinego zeszytu. Prawdziwą klasyką rodem z PRL-u są kruche ciasteczka orzeszki. Przygotowane w specjalnej formie, a później hojnie wypełnione kremem...
-
Puszyste sernik, który nigdy się nie znudzi ma wyjątkowy spód. To inne znane ciastko
Sernik to bez wątpienia król cukierniczy. Mało kto nie lubi tego aksamitnego ciasta. W połączeniu z jeszcze jednym wypiekiem smakuje wręcz obłędnie. Takie połączenie jest znakomite.
-
Przepis na ciasto marchewkowe. Cudownie delikatne o genialnym smaku. Błyskawicznie szybkie wykonanie
Przedstawiamy przepis na ciasto marchewkowe. Wychodzi fantastycznie delikatne, pulchne o aksamitnej konsystencji. Zrobisz je w okamgnieniu. Do jego przygotowania będzie potrzebna marchew, olej, cynamon i orzechy.
-
Przepis na pierniczki świąteczne. Do domowej produkcji warto dodać miodu i korzennych przypraw
Przepis na pierniczki świąteczne to synonim Świąt Bożego Narodzenia. Słodkie i pełne aromatów ciasteczka o uroczych kształtach i zdobieniach to prawdziwy must have. Tradycyjna receptura opiera się na miodzie i przyprawach, jednak to sposób pieczen...
-
Makowiec z bakaliami. Doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie. Podajemy bardzo prosty przepis
Przedstawiamy przepis na makowiec z bakaliami, który doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie. To miękkie, wilgotne, delikatne ciasto pełne owocowego aromatu będzie wspaniałym zwieńczeniem świątecznego obiadu. Makowiec będzie świetnie smakował z...
-
Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Wyjdzie jednolity i wyrośnięty, jeśli zastosujesz cukierniczy trik
Wśród domowych wypieków i deserów sernik zajmuje szczególne miejsce, a przepisów na to ciasto jest multum. Często jednak zdarza się, że sernik opada, choć początkowo bardzo ładnie rósł. Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Te cukiernicze triki w łat...
-
Ciasto na Boże Narodzenie - obłędna alternatywa dla makowca. Rewelacyjne połączenie smaków i świątecznego aromatu
Podajemy przepis na przepyszne ciasto na Boże Narodzenie, które będzie roztaczało orzechowo-kawowo-czekoladowy aromat. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Jego przygotowanie zajmie wam około półtorej godziny.
-
Przepis na lukier - łatwy i smaczny. Udekorujesz nim świąteczne pierniczki. Schnie naprawdę błyskawicznie
Lukier to doskonała dekoracja wypieków. Przydaje się szczególnie teraz w okresie świątecznym, do dekoracji pierników. Co trzeba zrobić, aby miał właściwą konsystencję i dobrze rozprowadzał się po cieście? Najlepiej postępować według podanego niżej...
-
To niezawodny sposób na domowy lukier. Zdradzamy jak zrobić go w wersji kolorowej. Jest wprost nie do podrobienia
Lukier to najpopularniejsza metoda dekorowania ciast i pierników. W sklepach dostępne są różne jego kolory, których nie da się zliczyć. Jednak istnieją zdrowsze, a do tego szybkie sposoby na to aby taką słodycz zrobić w domu. Jak uzyskać kolory w...
-
Makowiec tradycyjny zawijany z tego przepisu wychodzi pyszny! Prosty i idealny jako świąteczne ciasto
Makowiec tradycyjny to wyjątkowe ciasto - jest delikatne i aromatyczne. Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie idealnie wilgotne. Sprawdzi się w Boże Narodzenie i prawdopodobnie, kiedy raz je spróbujecie, będziecie chcieli powtarzać ten wypiek...
-
Ewa Wachowicz używa zaskakujące mieszanki przypraw w tym cieście. Takiego smaku na pewno nie znasz
Przepisy Ewy Wachowicz przechodzą do historii i sięga się po nie za każdym razem, gdy zbliżają się święta. Są one niezawodne i zawsze się udają. Tak samo będzie z tym ciastem. Aromatyczne przyprawy nadają mu wyjątkowego smaku, a dzięki temu dom...
-
Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Dzięki niemu wyjdzie krucha i nie będzie "gumiasta"
Kiedy po raz pierwszy przyrządzamy domowy wypiek, często szukamy najlepszego przepisu. Okazuje się, że to jaki cukier do bezy użyjemy, będzie miało wpływ na jej konsystencję i smak. Wybranie niewłaściwego produktu może sprawić, że zamiast kruchej ...