wypieki
-
Ten wypiek przebija klasycznego piernika. Jego aromat rozchodzi się po całym domu i każdy zapyta o recepturę
Jesień, a także zima może się wielu osobom kojarzyć z głębokimi i aromatycznymi smakami i zapachami. Przyczyniają się do tego przyprawy, których używamy do deserów i obiadów. By jak najlepiej poczuć ten smak, warto zrobić ten deser. Każdy kęs jest...
-
Robię je zawsze, gdy goście pukają już do drzwi. Nie ma lepszych ciastek do kawy i herbaty
Czasem może wydarzyć się taka sytuacja, że niespodziewanie odwiedzą nas goście, a my nie jesteśmy do tej wizyty przygotowani. Gdy tak się stanie, warto wykorzystać ten przepis, który robi się ekspresowo. Ciasteczka, które z niego wychodzą, są...
-
Ciasto, które swoim smakiem podbiło świat. Nie dość, że wygląda jak milion dolarów, to jeszcze jest obłędnie pyszne
Przepyszne i do tego świetnie wyglądające ciasto jest doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty. Sprawdzi się też jako naprawdę wyjątkowy poczęstunek dla nagłych gości. Jak je zrobić? Wbrew pozorom jest to bardzo proste.
-
Spektakularna beza bożonarodzeniowa. Wystarczą cztery składniki, by nadać świętom słodkiej magii
Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na bożonarodzeniowe desery, beza świąteczna sprawdzi się idealnie. Nie obejdzie się jednak bez formowania idealnego kształtu gwiazdy - zabawa szprycą da piękny efekt, który nie tylko przyozdobi wigilijny stół, a...
-
Bez czekania i dojrzewania, do tego piernika nie potrzebujesz nawet miksera. Zrobisz go raz-dwa
Gdy tylko rozpoczyna się grudzień myśli większości z nas kierowane są w jedną stronę - świąt. To właśnie ten okres sprawia, że już o wiele wcześniej myślimy, co pojawi się na stole. Naszą propozycją na świąteczny deser jest ten piernik. Nie jest...
-
Wyrzuć przepis na karpatkę i szarlotkę, to ciasto okazuje się smaczniejsze. Wykonasz je w moment
Przepis na to ciasto z pewnością zna każda mama. Kiedyś robiło się je na wszystkie uroczystości, dziś zastępowane jest innymi słodkościami. Czas więc wrócić do tego przepisu, a przy najbliższej okazji wykorzystać go. Wypiek, który z niego wychodzi...
-
Bez pieczenia i zbędnych składników. Tak zrobisz idealne ciasteczka owsiane. Wystarczy kilka produktów
Zapomnij o sklepowych łakociach napompowanych cukrem oraz chemią i przygotuj banalnie proste ciasteczka owsiane. Wystarczy jedynie kilka składników, by powstał te wyśmienity, zdrowy deser. Idealne do kawy, zimowej herbaty, a także rozgrzewającego...
-
Nie robiłam prostszego ciasta. Wszystko wrzuciłam do miski, zamieszałam i gotowe
Kto nie lubi ciepłych i słodkich ciast ręka do góry. Z pewnością mało jest takich osób i nie ma w tym nic dziwnego. Wypieczona słodkość świetnie komponuje się z ciepłymi napojami, które o tej porze roku pite są coraz częściej. By nie kupować ich w...
-
Ciasto tak pyszne, że błyskawicznie znika ze stołu. Nie opada, zawsze jest kremowe i puszyste
Sernik to król wszystkich świątecznych stołów, a także uroczystości. Jego obecność jest wprost obowiązkowa, lecz wybór, z którego przepisu będzie zrobiony, nie jest wcale taki prosty. My na szczęście możemy nieco pomóc, bo ta receptura jest...
-
Tradycji stało się zadość, czyli przepis na świąteczne pierniki. Ten trik sprawi, że będą idealnie miękkie
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a lepiej nie zostawiać wszystkich przygotowań na ostatnią chwilę. Aby mieć w grudniu nieco więcej czasu, już dziś upiecz świąteczne pierniki. Jeśli schowasz je z pewnym dodatkiem, w Wigilię...
-
Sałatka śledziowa Gessler to dopiero coś. Potrzebujesz kilku składników
-
10 minut i 3 składniki. Tyle potrzebujesz, by zrobić najlepsze placki
-
Sprytne akcesorium odmieni twoje życie. Sprzątanie nigdy nie było tak przyjemneMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Rosół babci Stasi nie ma sobie równych. Znajdziesz w nim suszony składnik
-
Makowiec japoński staje się hitem w polskich domach. Wszystko z tego powodu
- Przepis na surówkę z kiszonej kapusty. Strzelczyk dodaje te dwa składniki
- Zamiast wyrzucać, użyj jej do porządków. Odstraszy szkodniki i doda smaku
- Domowe pyzy z okrasą z boczku. Ten przepis jest niewiarygodnie prosty
- Nikt nie oprze się temu wypiekowi. Jest smaczniejszy od piernika
- Jeśli byłeś dzieckiem w czasach PRL, na pewno pamiętasz te smaki
-
Cynamonki z tego przepisu wychodzą takie, że czapki z głów. Słodkie, miękkie i cudownie puszyste
Bułeczki cynamonowe to wypiek, któremu trudno odmówić. Słodkie, puszyste ciasto w połączeniu z aromatycznym, cynamonowym nadzieniem sprawia, że kubki smakowe szaleją z nadmiaru wrażeń. To doskonały deser na jesienno-zimowe popołudnie. Świetnie...
-
Maślane ciasteczka z patelni w stylu walijskim. Zrobisz je raz-dwa, a zjesz jeszcze szybciej
Kiedy myślimy o robieniu ciastek, przed oczami możemy mieć widok wyrabiania ciasta, a później pieczenia go w piekarniku. Tym razem jest inaczej, bo wszystko odbywa się na patelni. Dzięki tej metodzie wykonywanie ich jest dużo szybsze. Te słodkości...
-
Bez pieczenia i zawijania. Mama i babcia będą wniebowzięte, gdy zobaczą ten przepis
Niezmiennie co roku na świątecznym stole pojawiają się dania i wypieki, którymi chce nas uraczyć gospodarz. Większość z nich znamy już od dziecięcych lat, a ich smak wcale się nie zmienia. Jednym z takich deserów jest makowiec. To przy nim jest...
-
Niebywałe, co moja znajoma dodaje do babki. Ten składnik można teraz znaleźć w każdym sklepie
Babka to najbardziej klasyczne ciasto, o którym można pomyśleć. Przygotowuje się je zarówno na czas Świąt Bożego Narodzenia jak i na Wielkanoc. Zazwyczaj wykonuje się ją w klasycznej wersji lub z dodatkiem owocowych ekstraktów. Tym razem jednak...
-
Poradzisz sobie w cukierni? Zdobądź w tym QUIZIE komplet i jesteś mistrzem
Kochasz wypieki i wiesz na ich temat wszystko? Sprawdź, jak poradzisz sobie w naszym quizie cukierniczym
-
To świąteczne ciasto ma wielu wielbicieli. Znika tak szybko, że nie każdy zdąży go spróbować
To ciasto świąteczne na tle innych wypieków wyróżnia bogaty smak kilku warstw oraz długi termin ważności. Ciasto pozostawione w chłodnym miejscu z powodzeniem postoi tydzień, ale przeważnie znika znacznie wcześniej.
-
Przepis na piernik staropolski. To ostatni dzwonek, jeśli chcesz zdążyć przed świętami Bożego Narodzenia
Piernik staropolski to deser, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodkie ciasto o aromatycznym, korzennym zapachu świetnie sprawdza się jako poczęstunek dla rodziny i przyjaciół. Jego przygotowania warto zacząć odpowiednio wcześnie,...
-
Garść tego składnika odmieni smak klasycznej szarlotki. Babcia spróbuje i nie wyjdzie z podziwu
Szarlotka to najpopularniejsze jesienne ciasto. Chociaż raz w sezonie jest robione przez każdego z nas. By jednak nieco zmienić jego smak, warto dodać odrobinę jednego składnika. Dzięki niemu każdy zapyta o ten przepis.
-
Zrób go teraz, bo to ostatni dzwonek, by wyszedł przed Wigilią. Żeby był najlepszy, potrzebuje wielu tygodni
Pomimo że do Świąt Bożego Narodzenia jest jeszcze trochę czasu, kilka dań i deserów warto przygotować już teraz. Okazuje się, że niektóre wypieki wymagają leżakowania, które trwa kilka tygodni. Właśnie tak jest z tym ciastem. Jeśli nie zrobić go w...
-
Znajomy piekarz zdradził przepis na najlepszy chleb. Idealny do kanapek i jako dodatek do mięsa
Pieczywo odgrywa w naszych domach bardzo dużą rolę. Podajemy je prawie do każdego posiłku. Rano jemy z nim kanapki, w porze obiadowej zagryzamy nim zupę, a wieczorem robimy tosty. Z tego względu tak ważne jest, by jeść najlepsze możliwe kąski. Ten...
-
Pierniczki świąteczne możesz przygotować już teraz. Szczelnie zamknięte można przechowywać kilka miesięcy
Pierniczki świąteczne można zawiesić na choince lub podarować w formie prezentu. Jak w zaciszu własnej kuchni upiec świąteczne kształty i później ozdobić je lukrem? Podpowiadamy!
-
Przepis na piernik idealny bez dojrzewania. Z tym składem wyjdzie lepszy niż od niejednej babci
Do świąt zostało coraz mniej czasu, dlatego warto już wcześniej ruszyć z tegorocznymi przepisami. Idealnym sprawdzianem będzie przedwczesny przepis na piernik - obejdzie się jednak bez dojrzewania i wyrastania. Tu króluje łatwy skład i błyskawiczn...
-
Biszkopt będzie wilgotny, gdy zastosujesz się do tej zasady. Gdy go spróbujesz oniemiejesz z zachwytu
Biszkopty to proste ciasta, które można podać z różnymi dodatkami. Dla niektórych ich wykonanie jest skomplikowane, lecz z tym przepisem już nigdy takie nie będzie. Jeśli zastosujesz się do jednej zasady, gwarantujemy, że ciasto będzie rozpływać s...
-
Przetarłam oczy, gdy zobaczyłam ten przepis. W życiu nie robiłam takiej szarlotki. Śmietana mnie zaskoczyła
Szarlotka to deser, który jest tak idealny, że nie warto go zmieniać. Jednak nawet i z takimi ciastami można trochę pokombinować. Ten przepis to pokazuje, a to, co z niego wychodzi, może powalić na kolana. Ten wypiek zdeklasuje tradycyjną recepturę.
-
Ten turecki deser znika szybciej od szarlotki. Dziś jest jego dzień, więc zrób podwójną porcję
Kuchnia świata na każdym kroku zaskakuje swoim smakiem, a także oryginalnością. Jeśli nie masz możliwości podróżowania, możesz zasmakować takich specjałów w domowym zaciszu. Dziś jest idealna okazja, by zrobić ten deser. Jego słodkość pokocha każdy.
-
Czekoladowe ciasto na szybko. Przygotowanie go zajmie ci 5 minut, a aromat rozejdzie się po całym domu
Jeśli bierzemy się o tej porze roku za wypieki, zazwyczaj sięgamy po przepis na jabłecznik lub sernik. Jednak nawet i takie klasyki można odrzucić w kąt na rzecz czegoś równie smacznego. To ciasto jest miękkie, puszyste, a dzięki jednemu składniko...
-
Ania Starmach zdradziła przepis na sernik. Do sera dodała zmiksowane warzywo, jest najlepszy
Sernik można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Ania Starmach pokazała, że do słodkiego wypieku można dodać również warzywo. Z jego dodatkiem stworzyła jesienny deser, któremu trudno się oprzeć. Lepiej od razu zapisać ten przepis.
-
Ciasto wiewiórka - przepis na pyszny deser z jabłkami i orzechami. Lepszego na jesień nie znajdziesz
Ciasto wiewiórka to jeden z najlepszych deserów, jakimi możesz się raczyć w jesienne popołudnia. Ucierane ciasto z jabłkami i orzechami jest proste i szybkie w wykonaniu. Jego niewątpliwą zaletą jest korzenny zapach cynamonu, który będzie unosić s...
-
Przepis na piernik staropolski. Zrób go teraz, a dojrzewający rarytas będzie gotowy akurat na święta
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Choć na bigos czy pierogi jest jeszcze nieco za wcześnie, to w listopadzie warto zacząć przygotowywać słynny piernik staropolski. Korzenne ciasto dojrzewa przez sześć tygodni, dlatego lepiej...
-
Jest lepsze od makowca, a to za sprawą kremu. Udaje się za każdym razem, więc zapisz ten przepis
Makowiec robiony jest za każdym razem, gdy zbliża się koniec roku. Zazwyczaj stawiany jest na stole w okresie Bożego Narodzenia, lecz poza tymi świętami również można go przygotować. By jednak zrobić coś, co zaskoczy bliskich, polecamy wykorzystać...
-
Tego ciasta nie kupisz w żadnej cukierni w Polsce. Kruche ciasto i ten krem rozpływają się w ustach
Przechadzając się w sklepach i cukierniach, na półkach można znaleźć wiele deserów i ciast, które mogą nas interesować. Jednak tego wypieku nie da się nigdzie znaleźć. Jedyna okazja, by je zjeść to wtedy, gdy samodzielnie je zrobimy.
-
Przepis na babeczki czekoladowe w 15 minut. Idealnie słodkie i miękkie - rozpływają się w ustach
Poniższy przepis na babeczki czekoladowe to najlepsze, co cię dziś spotka. Mini wypieki przygotowuje się ekspresowo, a zjada - jeszcze szybciej. Świetnie sprawdzą się na podwieczorek ze znajomymi czy przekąskę do pracy. Słodki smakołyk natychmiast...
-
Jedni "cały rok czekają", inni "nie lubią", ale świętują. Zapytałam poznaniaków o rogale świętomarcińskie
Jestem poznanianką z babki prababki, więc rogale świętomarcińskie na 11 listopada są częścią mojej tożsamości. Chociaż słodkie wypieki tradycyjnie jemy na Święto Niepodległości, to są one tu uwielbiane do tego stopnia, że pojawiają się wraz z...
-
Rogale świętomarcińskie z Lidla, Biedronki, Carrefoura - czym się różnią? Cena, skład, jakość
Dzień Świętego Marcina obchodzony jest w Polsce 11 listopada. Zajadamy się wtedy smacznymi rogalami wypełnionymi białym makiem i orzechami. Smacznych przekąsek nie trzeba jednak piec samemu. Świętomarcińskie rarytasy można też kupić w osiedlowych...
-
Tradycyjna szarlotka chowa się przy tym przepisie. Zastąp kruche ciasto tym, a usłyszysz same słowa zachwytu
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, które wyróżniamy w naszej kuchni. W okresie jesiennym robi się ją bardzo często, ponieważ podana na ciepło jest wprost idealna. Jednak proponujemy, by klasyczny przepis zamienić na tę recepturę. Jest...
-
Babcia robi je co niedzielę, a jej przepis ma już ponad 60 lat. By wyszło, zastosuj tę metodę
Słodycze to przysmaki, które uwielbiane są przez wszystkich. Niektórzy mogą je jeść garściami, a piekarnik od robienia ciast nigdy nie stygnie. Jeśli ochota na coś słodkiego jest wielka, warto zastosować sprawdzoną recepturę na ten wypiek. Dzięki...
-
Zapomnij o jabłkach i użyj tego owocu. Dzięki temu zrobisz ciasto lepsze od szarlotki
Ciasta to jedne z lepszych deserów, jakie możemy zjeść. W okresie jesiennym robimy ich więcej niż dotychczas, a jest to spowodowane większą ilością czasu i składnikami. Właśnie wtedy warto wykorzystać najlepsze z możliwych składników. By to zrobić...
-
Żadna babcia nie powstydziłaby się tego ciasta. Jest tak pyszne, bo w środku znajduje się skórka
Ciasta to smaczne desery, których sobie nie żałujemy. Robimy je przy jakiejkolwiek okazji, a także bez. Kochamy je jeść, szczególnie gdy wyróżniają się swoim smakiem. Ten wypiek z pewnością może się wyróżnić, a to za sprawą dodatków. To one...
-
Idealne ciasto? Oczywiście słodkie i puszyste ciasto dyniowe. Pamiętaj dodać szczyptę tej przyprawy
Żadne placki z dyni i dyniowe babeczki. To ciasto nie ma sobie równych, wśród jesiennych słodkości. Jest bajecznie puszyste, mocno korzenne, a do tego zachęca łasuchów intensywnym kolorem. Dyniowe ciasto zrobi furorę wśród twoich bliskich!
-
To najprostsze bułeczki, jakie widział świat. Nawet nie potrzebujesz drożdży
Można czasem odnieść wrażenie, że drożdże trochę niektórych przerażają. Zawsze istnieje bowiem ryzyko, że nie będą chciały rosnąć, a wtedy cały wypiek się nie uda. Na szczęście mądrzy ludzie wymyślili wypieki bez ich użycia, a my dziś pokażemy wam...