wypieki
-
Aby był miękki i chrupiący potrzebuje całej nocy. Tego chleba nie musisz nawet wyrabiać. Robi się sam
Przygotowanie chleb często kojarzy się z długim i wymagającym procesem. Ten przepis pokazuje, że to nie prawda. Można powiedzieć, że wypiek z tej receptury praktycznie robi się sam. Aby wyszedł idealnie potrzebuje kilku godzin i odpowiedniego...
-
Ten biszkopt zawsze wyrasta i jest odpowiednio wilgotny. Nie ma szans, aby się nie udał
Domowe ciasto to uczta dla podniebienia i zachwyt rodziny. Zbliżające się święta wielkanocne to idealny moment, aby taki wypiek przygotować. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, sięgnij po przepis na biszkopt idealny. Z tej receptury zawsze wychodzi.
-
W tym cieście wszystko jest na miejscu. Masa odpowiednio słodka, biszkopt miękki jak chmurka. To wiosna zamknięta w wypieku
Po dniach pełnych deszczu i śniegu w końcu nadeszła upragniona wiosna. Aby poczuć ją nie tylko za oknem, proponujemy zrobić ciasto, które przepełnione jest słodyczą. Potrzebuje cierpliwości i czasu, lecz smak wart jest każdej minuty.
-
Wielkanocny mazurek Lewandowskiej to uczta dla podniebienia. Jest smaczny, zdrowy i egzotyczny
Zaraz obok świątecznej babki, zawsze dumnie stoi mazurek wielkanocny. To po niego wiele osób sięga zaraz po zjedzeniu śniadania. Ten z przepisu Anny Lewandowskiej różni się od klasyka, ale jest równie smaczny. Połączenie składników jest bardzo...
-
Poradzisz sobie w cukierni? Zdobądź w tym quizie komplet i jesteś mistrzem
Kochasz wypieki i wiesz na ich temat wszystko? Sprawdź, jak poradzisz sobie w naszym quizie cukierniczym!
-
Słodka przyjemność w sam raz na Wielkanoc. Ten przepis na babkę przetrwał pokolenia
Święta bez klasycznej babki nie mogą mieć miejsca. Dlatego proponujemy wypiek, który zawsze wychodzi odpowiednio słodki i wilgotny. Wszystko za sprawą jednego składnika. Wlej całą szklankę, a później posmakuj efektu. Na pewno nie pożałujesz.
-
Wilgotna babka w keksówce? Postaw na dodatek tych składników i zaskocz rodzinę w święta
Wytrawna babka w keksówce to oryginalne danie, które zaskakuje smakiem. Do jej przygotowania potrzeba między innymi suszonych pomidorów, szpinaku oraz sera feta. Składnik, który sprawi, że zachowa odpowiednią konsystencję to masło orzechowe.
-
Nie tylko na budowie, lecz także na talerzu. Ciasto niepozorne, ale jakie proste i smaczne. Każdy zapyta o przepis
Przepisów na różnego rodzaju ciasta jest wiele. Jednak nie każde jest tak smaczne i proste jak to. Kruche ciasto przełożone aksamitnym, a zarazem aromatycznym kremem to połączenie idealne. Zrób je na wielkanocny stół, a nie pożałujesz.
-
Przepis na babkę, jakiej jeszcze nie było. Puszysta i mokra jednocześnie, a to za sprawą kultowego polskiego napoju
Przepisów na babkę wielkanocną jest mnóstwo, ale dziś zdradzimy wam przepis, który jest inny niż wszystkie wcześniejsze. Lubisz jak ciasto jest lekkie i delikatne, a zarazem wilgotne i nie obsycha? To właśnie przepis dla ciebie. Jaki jest jego...
-
Ranking najlepszych ciastek świata. Na liście nie zabrakło polskiego akcentu. Polski laureat ma 700 lat
Rozstrzygnięto ranking najlepszych ciastek na świecie. Chociaż podium należy do intrygujących i mało znanych w naszym kraju przysmaków rodem z Algierii, nie zabrakło miejsca także na rodzime rarytasy. Na trzydziestym miejscu znalazł się wyjątkowy...
-
Co do jedzenia na Wielkanoc? Zrób domową szynkę. Będzie przepyszna
-
Biała kiełbasa na Wielkanoc. Upiecz ją w szalotce i dodaj kwaśny płyn. Pycha
-
Pierś i butelka, czyli jak sprawnie karmić mlekiem mamyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ten biszkopt zawsze wyrasta i jest wilgotny. Nie ma szans, aby się nie udał
-
Wiesz, kiedy sadzić cebulę? Pamiętaj o tych kilku zasadach
- Jesz je każdego dnia, ale czy coś o nim wiesz? W tym quizie pytamy o pieczywo!
- Przepis mojej mamy na szybki sernik bez pieczenia. Smakuje obłędnie
- Chlebek bananowy, czyli najłatwiejsze ciasto. Będzie wilgotny i delikatny
- Śledzie pod pierzynką na Wielkanoc. Z łyżeczką tego składnika będą lepsze
- Włączasz zmywarkę i wychodzisz z domu? Możesz doprowadzić do tragedii
-
Przepis na ciasteczka pieguski - smakują lepiej niż sklepowe. Rachu, ciachu i gotowe!
Przedstawiamy przepis na ciasteczka pieguski, które będą świetnym dodatkiem do kawy czy szklanki mleka. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy popołudniową przekąskę. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Oto jak je przygotować.
-
Przepis na bezy - dwa składniki i szczypta soli. Tyle wystarczy do ich przygotowania. Pyszności!
Przedstawiamy przepis na bezy, do których wykonania potrzeba jedynie drobnego cukru, białek i szczypty soli. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, ale wymaga czasu i cierpliwości. Bezy będą świetnym składnikiem wielu ciast i deserów.
-
Mazurek wielkanocny - krucha rozkosz w tradycyjnym wydaniu. Niezastąpiona okaże się baza i dekoracja
W wielkanocnym menu nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków rodem z przepiśnika babci. Mazurek to obowiązkowy element na świątecznym stole - ciasto jest nie tylko obłędnie smaczne, ale i spektakularnie się prezentuje. Wersja z kajmakiem i...
-
Przepis na jabłecznik, który rozpływa się w ustach. Potrzebujesz tylko kilku składników
Jabłecznik to ciasto, które sprawdzi się w różnych okolicznościach. Podajemy tradycyjny przepis, z którym wyjdzie wyjątkowo delikatny i będzie rozpływał się w ustach. Jego wykonanie wymaga czasu, ale nie jest trudne.
-
Baba parzona nie tylko na Wielkanoc. Ten przepis ma prawie 120 lat i skrywa tajemnicę idealnego wypieku
Bez wątpienia staropolskie przepisy wracają do łask. To właśnie one skrywają najwięcej sekretów, które dotyczą tego, jak kiedyś się gotowało i piekło. Przepis na babę parzoną z tego przepisu ma prawie 120 lat, lecz niezmiennie jest pyszny i...
-
Ciasto bananowe - przepis na pełnowartościowy wypiek. Wystarczy wszystko zamieszać łyżką i gotowe!
Domowe wypieki kuszą nie tylko obłędnym smakiem i zapachem, ale i łatwością w przygotowaniu. Wszystkie te cechy ma ciasto bananowe, które jest zdrowszą alternatywą dla ciast i słodyczy. Wystarczy rozgnieść owoce widelcem, połączyć z resztą...
-
Dlaczego chleb jest dziurawy w środku? Tych kilka czynników wpływa na jakość pieczywa
Świeże pieczywo to dla wielu z nas jeden z podstawowych produktów spożywczych. Niestety często zdarza się wybrać feralny bochenek, którego wnętrze jest dziurawe. Co jest powodem tego dziwnego zjawiska w chlebie? Nieestetyczne kromki mogą świadczyć...
-
Czy pączki można mrozić? O tych prostych zasadach należy pamiętać nie tylko w tłusty czwartek
Tłusty czwartek to dzień, w którym na stołach królują pączki. Czy można je mrozić? Oto co najlepiej zrobić, aby się nie zmarnowały. Ten sposób pozwoli zachować dobry smak niezależnie od rodzaju nadzienia.
-
Przepis na rogaliki drożdżowe. Jeden specjalny składnik sprawi, że będą wyjątkowo aksamitne
Szukasz pomysłu na słodką przekąskę, która sprawdzi się na pożegnanie karnawału? Podajemy oryginalny przepis na przepyszne rogaliki drożdżowe. Należy do nich dodać pewien specjalny składnik, dzięki któremu będą wyjątkowo smaczne.
-
Rozpływające się w ustach eklerki - przepis Ani Starmach na domowe łakocie. Wypełnij je kremem waniliowym
Niełatwo oprzeć się puszystym i słodkim eklerkom. Eleganckie i łatwe w wykonaniu ciastka to doskonały pomysł na dodatek do popołudniowej kawy czy deser po rodzinnym obiedzie. Okres karnawału to świetny moment na słodkie eksperymenty w kuchni....
-
Przepis na faworki, jakie robiła babcia. Starodawny przepis z sekretnym dodatkiem
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a przepis na faworki, jakie robiła babcia to synonim tego święta. Kruchutkie, posypane cukrem pudrem słodkości to tradycja, której nie może zabraknąć w dniu wszystkich łasuchów. Sekretem jest swojski...
-
Pączki w szklanej glazurze wyglądają zjawiskowo, a smakują jeszcze lepiej. Chrupiącą polewę zrobisz w mig
Przepis na pączki w szklanej glazurze to rewolucja wśród słodkości. Wszystko przez spektakularną, słodką polewę, której przygotowane jest banalnie proste, a efekt bije na łopatki wszystkie inne tłustoczwartkowe łakocie. Wystarczy tradycyjne ciasto...
-
Jak zrobić faworki? Pamiętaj o tych kilku prostych zasadach. Tak wyjdą idealnie kruche
Karnawał to idealny czas na przygotowanie różnych tradycyjnych wypieków. Obok pączków, najpopularniejsze zwłaszcza w tłusty czwartek są faworki. Ich przygotowanie jest proste, jednak wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Jak je zrobić?
-
Przepis na oponki serowe, które smakują jak u babci. Wyjdą puszyste niczym chmurka
To już ostatni dzwonek na tłustoczwartkowe przygotowania. Za kilka dni rozpocznie się słodka uczta - wówczas na stole będą królować pączki, faworki i oponki serowe - to właśnie te ostatnie są flagowym rarytasem ów święta, dlatego warto przygotować...
-
Jeśli byłeś dzieckiem w czasach PRL, na pewno pamiętasz te smaki
Coś dla łasuchów starszej daty!
-
Przepis na ciasto pleśniak - domowy specjał z banalnym składem. Tylko trzy etapy i gotowe
Przepis na ciasto pleśniak znane jest w wielu domach - ta tradycyjna receptura to przysłowiowa bułka z masłem. Kluczem do sukcesu jest jednak krucha baza, owocowe wnętrze i bezowa pierzynka, która zwieńcza wszystkie smaki. Sprawdzi się idealnie na...
-
Najlepsze karnawałowe wypieki. Prosty i szybki przepis na oponki serowe. Nikt się im nie oprze
Słodkie i mięciutkie oponki potrafią zastąpić nawet ukochane przez nas wszystkich pączki. Jeśli masz już dość tradycyjnych dla Tłustego Czwartku wypieków, koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na oponki serowe. O ich smaku nie zapomnisz jeszcze...
-
Wyszperaliśmy przepis na róże karnawałowe, który ma 40 lat. "Uwaga, rarytasik!"
Przepisy sprzed lat, przekazywane z pokolenia na pokolenie, zapisywane na poplamionych kartkach - nie ma się co oszukiwać, takie receptury są absolutnie bezkonkurencyjnie. Nasza koleżanka z redakcji, Aga, znalazła przepis na róże karnawałowe swoje...
-
Pączki jogurtowe - lekka alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Skład jest banalny, a smak idealny
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, poszukiwania na idealny przepis wciąż trwają. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych pączków będą słodkości bazujące na jogurcie. Są o wiele lżejsze i puszyste, a smak to prawdziwa uczta...
-
Jak upiec bezę? Wystarczy połączyć z białkami kilka kropli tego składnika, a będzie doskonała
Beza to jeden z najtrudniejszych do przygotowania wyrobów cukierniczych. Aby mieć pewność, że się uda, należy dodać do niej kilka kropli soku z cytryny. Do bezy można przyrządzić krem ze śmietanki i mascarpone. Pychota!
-
Tak robią mistrzowie cukiernictwa. Dodajesz pianę do ciasta? Zrób to w odpowiednim momencie, inaczej wyjdzie zakalec
W gotowaniu i pieczeniu ciast zawsze liczy się czas i kolejność dodawania składników, by uzyskać jak najlepszy i najsmaczniejszy efekt. Zdradzaliśmy wam już wiele cukierniczych trików, ale ten, o którym opowiemy, musi poznać każdy, kto lubi piec...
-
Tylko prawdziwi amatorzy domowych wypieków mają tu szanse na komplet!
Powodzenia
-
To ciasto ma aż 20 warstw. Bardzo popularne na Podlasiu, bije na głowę inne wypieki
Regionalne desery przyciągają do siebie nie tylko wyglądem i smakiem, lecz także historią, która za nimi stoi. Tak samo jest w przypadku tego ciasta. Pochodzący z Podlasia wypiek ma aż 20 warstw, a jego przepis nie zmienił się od wielu lat.
-
Churros - przepis na hiszpański deser idealny na poczęstunek dla gości. Z dodatkiem czekolady to obłęd
Flagowym deserem, który wywodzi się ze słonecznej Hiszpanii są churrosy. Tradycyjny wypiek przypomina podłużne pasy, a po przekroju ma charakterystyczny kształt gwiazdy. Kluczowe w przygotowaniu jest ciasto, zachowanie klasycznej formy i słodkie...
-
Przepis na gofry Ani Starmach bazuje na prostocie. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu
Przepis na gofry Ani Starmach to pomysł na dodanie zimie odrobiny słodyczy. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można łączyć je z różnymi dodatkami. Sprawdzi się bita śmietana, cukier puder, polewy czekoladowe i owoce.
-
Faworki z ciasta francuskiego tylko z dwóch składników. Zrobią furorę w tłusty czwartek
Szukasz pomysłu na tłusty czwartek? Faworki z ciasta francuskiego będą doskonałym wyborem tego dnia. Są fenomenalnie proste w wykonaniu i składają się tylko z dwóch składników. Wyjdą słodkie, chrupiące i niezwykle lekkie.
-
Malinowa chmurka. Przepis na lekki deser na kruchym spodzie. Całość zwieńczy korona z bezy
Przepis na owocowy deser, malinowa chmurka, sprawdzi się w różnych okolicznościach. To oryginalne ciasto składa się z kilku warstw - kruchego ciasta, galaretki, kremu i bezy z migdałami. Jego przygotowanie składa się z kilku etapów.
-
Lany chrust, czyli faworki w oryginalnej formie bez wałkowania. Smak podkreśli odrobina tego trunku
Świętowanie tłustego czwartku bez tradycyjnych słodkości to dla wielu abstrakcja. Ciekawą alternatywą dla domowych faworków jest lany chrust. Przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu - przyda się jednak rękaw cukierniczy i dodatek...
-
Przepis na oponki. Słodkie i puszyste ciasto z dodatkiem sera to idealna przekąska na tłusty czwartek
Oponki serowe to przepis na tradycyjny, domowy przysmak, który często gości na stołach w tłusty czwartek. Ten słodki deser dla wielu kojarzy się z dzieciństwem i babcinymi wypiekami. Aby odtworzyć perfekcyjny smak, warto zwrócić uwagę na wybór...
-
Amerykańskie red velvet. Przekładane, aksamitne ciasto. Wygląda i smakuje naprawdę fantastycznie
Przekładane ciasto red velvet zachwyca wyglądem i rewelacyjnym smakiem. Do ciasta dodaje się kakao oraz czerwony barwnik spożywczy. Z kolei krem powstaje na bazie masła i cukru pudru. Zrobicie je w kilku bardzo prostych krokach.