zaduszki
-
Ciocia zawsze robiła to danie na Dzień Zaduszny. Wykorzystywała wczorajszy rosół, dzięki czemu było lepsze
Wszystkich Świętych to czas rodzinnej zadumy. Przygotowuje się na ten dzień różnorodne dania, by wraz z bliskimi usiąść do stołu i ich skosztować. Również 2 listopada wiele osób zbiera się, by spędzić wspólnie czas. W moim domu co roku ciocia...
-
Kiedyś była środkiem na kaszel. Dziś przepis jest pilnie strzeżony. "Zgadza się tylko jeden składnik"
Pańska skórka to w Warszawie żelazny element cmentarnego krajobrazu. Znicze, kwiaty, a obok biało-różowe (choć coraz częściej też kolorowe) cukierki, na których nieostrożni mogą połamać sobie zęby. Nie jest przesadą stwierdzenie, że przepis na nią...
-
Co dawniej jadano w Zaduszki? Suto zastawiony stół musiał być w każdym domu. I to nie bez powodu
Co dawniej jadano w Zaduszki? Wiele osób może być zdziwionych tym, że dawniej 2 listopada podawano specjalne potrawy. Okazuje się jednak, że to, co znajdowało się tego dnia na stole, miało ogromne znaczenie.