zatrucie
-
Otrucie czy zwykła pomyłka? Goście restauracji nagle zaczęli pluć krwią. Sprawę bada policja
W restauracji Laforestta Cafe w mieście Gurugram w Indiach doszło do koszmarnego zdarzenia. Po spożyciu posiłku goście lokalu nagle zaczęli pluć krwią, wymiotować i prosić o pomoc. Wydarzyło się to zaraz po tym, jak kelner podał im tradycyjną...
-
Ta ryba odznacza się wyjątkowo pysznym smakiem. Nie radzimy jednak jej jeść. Skutki mogą być opłakane
Ryby maślane, czy też masłowe, charakteryzują się specyficznym, kremowym smakiem. Zjedzenie ich może się jednak skończyć nieprzyjemnymi dolegliwościami. Wszystko przez zawarte w nich substancje. Kto powinien unikać spożywania tego typu ryb?...
-
Rozmrażasz mięso w ten sposób? Lepiej przestań - znajomą zabrała karetka
Jak szybko rozmrozić mięso? To pytanie zadajemy sobie często, kiedy np. zapomnimy odpowiednio wcześniej wyjąć mięso z zamrażalnika, a goście lub rodzina przyjdą już za chwilę i będą głodni. Okazuje się, że jeden sposób jest najgorszą możliwą opcją...
-
Czy można jeść ziemniaki, które wykiełkowały? Zdanie specjalistów nie pozostawia wątpliwości
Przechowywanie żywności to nie lada sztuka. Jednak w przypadku warzyw niektóre produkty szybko tracą jakość, więdną lub zaczynają się zmieniać. Wówczas pada pytanie, czy można zjeść kiełkujące ziemniaki. Specjaliści zwracają uwagę na pewną zależność.
-
Zostawiasz jedzenie do podgrzania? Tych produktów nie odgrzewaj. Staną się rakotwórcze!
Odgrzewanie jedzenia to idealny sposób, aby nie tylko zaoszczędzić na kolejnych zakupach, ale także zminimalizować marnowanie żywności. Jednak okazuje się, że są produkty, których nie powinniśmy spożywać kolejnego dnia, a zwłaszcza podawać ich...
-
Jesz taki ryż? Uważaj, bo może zaszkodzić. Dietetyk zdradza, co zrobić, by się nie zatruć
Ryż to podstawa wielu potraw oraz świetny dodatek do obiadu zamiast kaszy czy ziemniaków. Jednak okazuje się, że jeden niepozorny błąd może sprawić, że ryż stanie się toksyczny. Znany dietetyk z TikToka dr Michał Wrzosek zwraca uwagę, co zrobić, b...
-
Tych produktów nie "zostawiaj na później"! Odgrzewanie może skończyć się źle dla twojego zdrowia
Odgrzewanie jedzenia ma głównie na celu ograniczenie jego marnowania. Choć to zdecydowanie dobra postawa, są produkty, których nie należy zjadać po powtórnej obróbce termicznej. Kwestia dotyczy także warzyw. Ta praktyka znana od pokoleń może...
-
"Śmierć w kapeluszu". Zatrucie tym gatunkiem grzyba może dać objawy nawet po 14 dniach od zjedzenia
W naszej kulturze grzybobranie jest kultywowane od pokoleń, a gdy tylko rozpoczyna się sezon, lasy odwiedzają wręcz tłumy poszukiwaczy. Niestety nadal często dochodzi zatruć i ostrych powikłań spowodowanych spożyciem trujących gatunków. Niektóre...
-
Czy jadalne grzyby mogą stać się trujące? Te błędy popełniane są najczęściej w polskich domach
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a zbiory w wielu regionach są wyjątkowo liczne i owocne. Jak się jednak okazuje, jadalne gatunki także mogą nam zaszkodzić. Wiedza z zakresu grzybobrania nie powinna kończyć się na leśnych zbiorach ale - kluczowe...
-
Używasz mikrofalówki do podgrzewania tych produktów? To błąd! Sprawdź, czego nie można w niej podgrzewać
Kuchenka mikrofalowa od zawsze ma swoich zwolenników i przeciwników. Jedni uważają, że jedzenie podgrzane przy jej użyciu traci walory smakowe a inni, że to nie prawda, a ponadto znacznie przyspiesza odgrzanie dania itd. Warto jednak wiedzieć, cze...
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Ten serial był w Polsce hitem. Efekt? Obcy ludzie zaczepiali ją na ulicy MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Grzyboznawcy zmartwieni. "Jeśli będzie jak rok temu, to będzie dramat"
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- Prawie nikt go nie zna, a to wielki błąd. Serwowała go pierwsza dama
- Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne chowaj na dnie szuflady
- Tak pulpety robiła moja babcia kilkadziesiąt lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
- To najpopularniejsze gwiazdy w polskim Internecie. Kto jest najcenniejszy w 2024 roku?
- Domowe nawozy na ogórki. Będą rosły jak szalone. Plonów będzie sporo
-
Skontrolowano lodziarnie w Szczecinie: w co czwartej próbce były bakterie
Lody to przysmak, który latem jemy szczególnie często. Kupując je, nie mamy pewności, że nam nie zaszkodzą. Pracownicy Inspekcji Sanitarnej województwa zachodniopomorskiego postanowili skontrolować lodziarnie w Szczecinie i okolicach. Okazało się,...
-
Śmiertelne zatrucie w restauracji z gwiazdką Michelin. Kobieta zmarła po zjedzeniu grzybów
Do sytuacji doszło w restauracji z gwiazdką Michelin w hiszpańskiej Walencji. Kobieta zamówiła potrawę z ryżu z sosem ze smardzów. Po posiłku źle się poczuła, a w efekcie zatrucia zmarła.