zatrucie
-
Czy można jeść ziemniaki, które wykiełkowały? Zdanie specjalistów nie pozostawia wątpliwości
Przechowywanie żywności to nie lada sztuka. Jednak w przypadku warzyw niektóre produkty szybko tracą jakość, więdną lub zaczynają się zmieniać. Wówczas pada pytanie, czy można zjeść kiełkujące ziemniaki. Specjaliści zwracają uwagę na pewną zależność.
-
Zostawiasz jedzenie do podgrzania? Tych produktów nie odgrzewaj. Staną się rakotwórcze!
Odgrzewanie jedzenia to idealny sposób, aby nie tylko zaoszczędzić na kolejnych zakupach, ale także zminimalizować marnowanie żywności. Jednak okazuje się, że są produkty, których nie powinniśmy spożywać kolejnego dnia, a zwłaszcza podawać ich...
-
Jesz taki ryż? Uważaj, bo może zaszkodzić. Dietetyk zdradza, co zrobić, by się nie zatruć
Ryż to podstawa wielu potraw oraz świetny dodatek do obiadu zamiast kaszy czy ziemniaków. Jednak okazuje się, że jeden niepozorny błąd może sprawić, że ryż stanie się toksyczny. Znany dietetyk z TikToka dr Michał Wrzosek zwraca uwagę, co zrobić, b...
-
Tych produktów nie "zostawiaj na później"! Odgrzewanie może skończyć się źle dla twojego zdrowia
Odgrzewanie jedzenia ma głównie na celu ograniczenie jego marnowania. Choć to zdecydowanie dobra postawa, są produkty, których nie należy zjadać po powtórnej obróbce termicznej. Kwestia dotyczy także warzyw. Ta praktyka znana od pokoleń może...
-
"Śmierć w kapeluszu". Zatrucie tym gatunkiem grzyba może dać objawy nawet po 14 dniach od zjedzenia
W naszej kulturze grzybobranie jest kultywowane od pokoleń, a gdy tylko rozpoczyna się sezon, lasy odwiedzają wręcz tłumy poszukiwaczy. Niestety nadal często dochodzi zatruć i ostrych powikłań spowodowanych spożyciem trujących gatunków. Niektóre...
-
Czy jadalne grzyby mogą stać się trujące? Te błędy popełniane są najczęściej w polskich domach
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a zbiory w wielu regionach są wyjątkowo liczne i owocne. Jak się jednak okazuje, jadalne gatunki także mogą nam zaszkodzić. Wiedza z zakresu grzybobrania nie powinna kończyć się na leśnych zbiorach ale - kluczowe...
-
Używasz mikrofalówki do podgrzewania tych produktów? To błąd! Sprawdź, czego nie można w niej podgrzewać
Kuchenka mikrofalowa od zawsze ma swoich zwolenników i przeciwników. Jedni uważają, że jedzenie podgrzane przy jej użyciu traci walory smakowe a inni, że to nie prawda, a ponadto znacznie przyspiesza odgrzanie dania itd. Warto jednak wiedzieć, cze...
-
Skontrolowano lodziarnie w Szczecinie: w co czwartej próbce były bakterie
Lody to przysmak, który latem jemy szczególnie często. Kupując je, nie mamy pewności, że nam nie zaszkodzą. Pracownicy Inspekcji Sanitarnej województwa zachodniopomorskiego postanowili skontrolować lodziarnie w Szczecinie i okolicach. Okazało się,...
-
Śmiertelne zatrucie w restauracji z gwiazdką Michelin. Kobieta zmarła po zjedzeniu grzybów
Do sytuacji doszło w restauracji z gwiazdką Michelin w hiszpańskiej Walencji. Kobieta zamówiła potrawę z ryżu z sosem ze smardzów. Po posiłku źle się poczuła, a w efekcie zatrucia zmarła.