zdrowie
-
Mielone mięso zrobiło się szare? Powód jest jeden. Czy można je zjeść?
Mięso mielone, przede wszystkim wieprzowe, jest podstawą wielu dań w polskiej kuchni. Wykorzystuje się je przede wszystkim do kotletów, ale nie tylko. Kluczem do sukcesu jest świeże mięso dobrej jakości. Zdarza się jednak, że już po przyniesieniu ...
-
Koper włoski - na co jest dobry? Wzbogaca smak dań i łagodzi pewne uciążliwe dolegliwości
Wiosenne wysiewy już się rozpoczęły. W tym czasie warto zasiać nie tylko piękne kwiaty czy popularne warzywa, ale i nieco rzadziej wykorzystywane rośliny. W twoim ogródku przede wszystkim powinien znaleźć się fenkuł. Do czego przyda się koper...
-
"Bomby cholesterolowe" zapychają żyły i sprawiają, że waga rośnie. Zdziwisz się, co króluje na liście
Jak wszystko w nadmiarze, także cholesterol może zaszkodzić, szczególnie gdy organizm nie działa prawidłowo. Jednak jego źródłem są nie tylko smalec, tłuste mięsa czy smażone pączki. Jakie produkty zawierają najwięcej cholesterolu? Niektóre pozycj...
-
Ryba bez ości? Nie dorsz i nie łosoś. Ta bije je na głowę nie tylko ceną
Ryby goszczą na naszych talerzach rzadziej, niż powinny. Wśród powodów znaleźć można m.in. ceny i niechęć przed ośćmi. To błąd, bo w sklepach znaleźć można gatunek, który jest zarówno tani, jak i smaczny. Jaka ryba bez ości? Wcale nie dorsz.
-
Zbadali ziemniaki z dyskontów. Gorsze są w Lidlu czy Biedronce? Tylko w jednych znaleźli pestycydy
Fundacja Pro-Test wzięła pod lupę ziemniaki sprzedawane w Lidlu (z Ryneczku Lidla) i Biedronce (marki Warzywniak). Kontrola polegała na sprawdzeniu zawartości pozostałości pestycydów. Efekt? Tylko w jednych z nich znaleziono ślady szkodliwych...
-
Nie tylko kiwi nie musisz obierać. Te owoce możesz jeść ze skórą, a często ląduje w koszu
Czy jedzenie owoców ze skórką jest zdrowe? Wiele z nas obawia się pestycydów i zapobiegawczo obiera owoce ze skórki, zanim je zje. To błąd, bo okazuje się, że obierki niektórych owoców są niezwykle zdrowe.
-
Zajadasz się owocami o tej porze dnia? Narażasz się na niemałe kłopoty ze zdrowiem. Rozważ alternatywę
Owoce to cenne źródło wielu witamin i minerałów. Większość z nich obfituje też niestety w cukry proste, które w nadmiernej ilości mogą prowadzić do wielu zaburzeń zdrowotnych. Ryzyko wzrasta, gdy zajadamy się słodkimi owocami o konkretnej porze dnia.
-
Kiedy mam apetyt na te produkty, mogę mieć za mało żelaza. Jedna rzecz niektórych brzydzi
Jedzenie jest jedną z największych przyjemności naszego życia, ale dostarczanie endorfin to nie jest jedyna, a na pewno nie najważniejsza jego funkcja. Jedzenie ma przede wszystkim odżywiać i jeśli mamy niedobory jakichś witamin i pierwiastków,...
-
W innych krajach zakazana, a w Polsce kupisz bez problemu. Ta herbata to trucizna dla wątroby
Koniecznie sprawdź, czy w szafce nie masz tej herbaty. Okazuje się, że jej regularne picie może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Między innymi ze względu na to, że może uszkadzać wątrobę, została zakazana w innych krajach. W Polsce wciąż je...
-
"Złoto wegan", które kochają również mięsożercy. Świetnie zastępuje ser żółty, a nawet sól
"Złoto wegan", czyli płatki drożdżowe, to produkt, który zaczyna podbijać polską kuchnię. I choć najczęściej pojawia się w diecie wegańskiej, to nawet mięsożercy zaczynają przekonywać się do tego dodatku. Do czego można wykorzystać płatki drożdżow...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Nie tylko do chleba. Ekologiczna alternatywa naszych babć na ochronę roślin
- Leniwe robię w ten sposób od lat. Główny składnik zamieniłam na inny
- Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Inne receptury się chowają
- Ludzie narzekają, że Thermomix "tańczy". Odwróciła się i usłyszała huk. "Czasami muszę trzymać"
- Już nigdy nie zrobisz gołąbków inaczej. Sparzona kapusta w 10 minut
-
Napar z tej wyjątkowej przyprawy działa jak eliksir zdrowia. Znajdziesz ją w każdym sklepie
Anyż gwiaździsty to wyjątkowa przyprawa, która nie tylko dodaje daniom smaku, ale i korzystnie wpływa na stan zdrowia. Napar z anyżu spożywany regularnie poprawi stan włosów i skóry, a także przyspieszy metabolizm i pomoże w oczyszczeniu organizmu...
-
Prosta przyprawa za 1,7 zł pomaga obniżyć cukier i wspiera trawienie. Każdy ma w kuchni ten tani skarb
W niemal każdej kuchni znajduje się specjalna szuflada lub koszyczek na przyprawy. Wiele z nich ląduje w przygotowywanych przez nas potrawach. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że niektóre dodatki do dań nie tylko pogłębiają smak, ale i korzystn...
-
Niepozorny, a kryje ogromną moc. To ziele dodajemy do rosołu, ale lista zastosowań jest dłuższa
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego rosołu, inni zaś niesłusznie omijają go szerokim łukiem. Lubczyk ogrodowy, o którym dzisiaj mowa to ukryty super food, który warto zastosować w domowym menu. Poza niebanalnym smakiem ma także...
-
Te tanie napoje wspomagają odchudzanie. Jeden warto pić rano zamiast kawy, innym wyczyścisz okna
Co warto pić, żeby poprawić swoje zdrowie i przy okazji pozbyć się krępującej oponki? Oczywiście świat nauki nie wymyślił magicznej mikstury, która sama z siebie sprawi, że momentalnie schudniemy, ale natura może w tym bardzo pomóc. Jakie napoje...
-
Kwestia jajek w końcu została rozwiązana. Są bardzo zdrowe, ale nie wszystkie. Na te trzeba uważać
Jajka to dla wielu Polaków prawdziwa podstawa. Spożywamy je w różnorodnych formach - głównie smażone i gotowane. Są nam też potrzebne do wypieków oraz przygotowania niektórych dań. Wiele osób zastanawia się jednak, czy jajka można jeść codziennie....
-
Słodki eliksir na wzmocnienie odporności i regenerację po chorobie. Sekretem są trzy składniki
W parze z sezonem zimowy przybywa sezon na przeziębienia. Przed świętami warto nie tylko skupić się na przygotowaniach do uczty wigilijnej, ale i na swoim zdrowiu. Świetnym wspomagaczem dla odporności okaże się eliksir z miodu, imbiru, pierzgi i...
-
W grudniu Polacy jedzą te owoce kilogramami. Łagodzą zaparcia i pozwalają pozbyć się toksyn
W PRL-u każdy czekał na nie bardziej, niż na świętego Mikołaja. Teraz mamy ich pod dostatkiem przez cały rok, ale to właśnie w grudniu smakują najlepiej i pochłaniamy je w ilościach niemal hurtowej. Mają piękny zapach, kolor i mnóstwo cennych...
-
Jak zrobić zakwas z buraków na zimę? Domowy zakwas to prawdziwa bomba witaminowa, którą przygotujesz za grosze
Domowy zakwas buraczany to samo zdrowie, które z łatwością przygotujesz samodzielnie. Buraki są cennym źródłem witamin, a w wersji kiszonej i z dodatkiem czosnku to prawdziwa zdrowotna bomba. Twoje jelita z pewnością ci za to podziękują, a jeśli...
-
Ten chleb jest tak smaczny, że już więcej nie pójdziesz do piekarni. W składzie nie ma... mąki
Czy chleb można upiec bez mąki? Oczywiście, że można, a nawet trzeba, przynajmniej raz w życiu. Takie pieczywo jest bardzo smaczne, a do tego proste w przygotowaniu. Przepis na chleb bez grama mąki uratuje cię w dni, kiedy nie masz ochoty iść do...
-
Podczas przeziębienia pijesz gorące mleko z miodem? Podpowiadamy, dlaczego lepiej tego nie robić
Kiedy nadchodzi jesień i zaczyna się sezon przeziębień i infekcji najróżniejszych, najpierw staramy się z nimi walczyć domowymi, naturalnymi sposobami. Wówczas sięgamy po mleko z miodem lub herbatę z miodem i cytryną. Niestety, jeden błąd sprawi, ...
-
Czy ziemniaki można jeść codziennie? Dietetycy nie mają w tej kwestii wątpliwości
Ziemniaki to warzywo, które najczęściej króluje na polskich stołach. Nic dziwnego, ponieważ jest świetnym dodatkiem oraz można wyczarować z niego wiele świetnych dań. Ale czy można jeść ziemniaki codziennie bez obawy o swoje zdrowie? Dietetycy nie...
-
Dodaj do rosołu ten składnik, a przeziębienie i grypa nie będą ci straszne. Tego triku nauczyła mnie babcia
Sezon grypowy rozwinął się w pełni, a kolejki w przychodniach i aptekach stają się coraz dłuższe. To doskonała pora, by zadbać o swoją odporność, ale także nauczyć się, jak wesprzeć swój organizm kiedy już zachorujemy. Moja babcia całe życie...
-
Prawdziwi kawosze nigdy jej nie tkną, a wcale nie jest taka zła. Wspiera zdrowie, chroni przed cukrzycą i daje kopa
Prawdziwi kawosze uznają tylko kawę z ziaren, zaś na widok rozpuszczalnej nie kryją pogardy. Oczywiście nie wszyscy tak reagują, jednak niejednokrotnie słyszy się o rozpuszczalnych ziarnach, jakoby były nie wiele lepsze od trucizny. Jak jest...
-
"Rajski owoc" można kupić w każdym sklepie. Jest pogromcą nowotworów i obniża ciśnienie
Ten owoc jest dużo lepszy od naszych polskich jabłek. Nie chodzi tu o smak, bo to kwestia gustu, ale o działanie, które jest po prostu magiczne. Doskonale radzi sobie z wieloma dolegliwościami. Mówi się, że jest pogromcą nowotworów.
-
Z tym napojem żadne przeziębienie nie jest ci straszne. Babcie robiły go w każdą jesień
Gdy za oknem pojawia się gorsza pogoda, a słońce chowa się za deszczowymi chmurami, nas może zacząć dopadać przeziębienie. W takich sytuacjach pierwsza nasza myśl jest, by sięgnąć po suplementy i leki. Jednak tej jesieni zacznij używać czegoś...
-
Wytęż wzrok, zerwij z krzaka i wrzuć do garnka. W kilka minut zrobisz sok, za który podziękuje organizm
Dobrej jakości sok to bomba witaminowa, która może świetnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Zamiast kupować, warto zrobić je samodzielnie, bo właśnie wtedy mamy pewność, że produkt jest naturalny. By zadbać o siebie nie tylko od zewnątrz,...
-
Wzmocni odporność, a przy tym obłędnie smakuje. Babcia podawała mi go już od wczesnej jesieni
Aura, którą można zobaczyć za naszymi oknami sprawia, że możemy nieco gorzej się poczuć, a przeziębienie szybciej nas dopadnie. To właśnie jesienią i zimą powinniśmy się wspomagać specyfikami, które to utrudnią. Warto więc zastosować babcine metod...
-
Katar, kaszel i wszelkie infekcje zwalczy jak mieczem. Jak zrobić antygrypinę? To tylko smaczne składniki
Za oknem jesień rozgościła się już na dobre i to czas spacerów po parku lub lasach i podziwiania pięknych, kolorowych drzew. Niestety to także czas, kiedy infekcje łapią nas zdecydowanie częściej i na pewno niektórzy z nas już pociągają nosem i...
-
Sezon grypowy tuż-tuż, więc zadbaj o swoje zdrowie. Ewa Wachowicz zdradza, jak przygotować syrop wzmacniający odporność
Nie każdy może pochwalić się nienagannym zdrowiem w okresie jesienno-zimowym. Niektórzy dość często łapią infekcje, które skutecznie osłabiają organizm. Na całe szczęście przed grypą i przeziębieniem można się chronić. Warto do swojej diety włączy...
-
Ta zupa zapewniła im długowieczność. Najstarsza rodzina na świecie podzieliła się cennym przepisem
Włoska rodzina z Sardynii zdobyła rekord Guinnessa. Do księgi zostali po tym, jak uznano, że są najstarszą żyjącą na świecie rodziną. Gdy zsumowano wiek dziewięciorga rodzeństwa Melis, okazało się, że mają oni łącznie 818 lat i 205 dni. Jak...
-
Przepis mojego dziadka na wyśmienity sok z winogron. Wystarczą trzy składniki i odrobina wolnego czasu, by wyczarować to cudo
Gdy mój dziadek przygotowuje ten sok, wiadomo już, że koniec lata zbliża się wielkimi krokami. Sok z czarnych winogron jest wyśmienitym dodatkiem do wody mineralnej i herbaty. Co więcej, jest naprawdę zdrowy i warto spożywać go całą zimę.
-
Przeżyła aż 122 lata. Dietetyk wypunktował, co jadła. "Nie jest zdrowe, ale ma też swoje plusy"
Jeanne Calment żyła 122 lata i 164 dni. Zmarła w 1997 roku. Uznaje się ją za rekordzistkę długości życia ludzkiego. Tak imponujący wynik sprawia, że wiele osób zastanawia się, jaki był sekret jej długowieczności. Już od jakiegoś czasu było wiadomo...
-
Używasz deski do krojenia? Obyś nie popełniał tych błędów. O konsekwencjach mówi doktor technologii żywienia
Deski do krojenia używa się każdego dnia. Co więcej, często używamy ich kilka, oddzielając tym samym krojenie surowego mięsa od warzyw, czy też pieczywa. Specjaliści apelują jednak, by zrezygnować z desek plastikowych. Konsekwencje dla zdrowia mog...
-
Jak zrobić sok z malin? Moja babcia zdradziła mi swój ulubiony przepis sprzed lat. Słodycz i zdrowie w jednym
Przepis na domowy sok z malin to jedna z prostszych receptur, jakie powstały. Wystarczą trzy składniki i odrobina czasu wolnego, by wyczarować znakomite i bardzo słodkie przetwory, którymi można cieszyć się całą zimę. Nie zwlekaj i wykorzystaj...
-
Pomaga schudnąć i dostarcza mnóstwa witamin. Szkoda, że tak mało osób robi tę kiszonkę
Na potęgę kisimy ogórki. Kisimy także kapustę, pomidory, a nawet rzodkiewki. Jednak bardzo niewiele osób wie, że zdecydowanie najzdrowsze są kiszone buraki. Jednak ich wartości zdrowotne to nie jedyna ich zaleta. Zrobisz z nich tak pyszny barszczy...
-
Planujesz szybko zgubić kilogramy? Odstaw kawę i herbatę, a do śniadania wypij to. Efekty przyjdą błyskawicznie
Proces chudnięcia nie należy do najłatwiejszych. Wiele osób próbuje znaleźć ścieżkę na skróty i wspomóc się konkretnymi produktami mającymi przyspieszyć gubienie kilogramów. Czy faktycznie takie istnieją? Jak się okazuje, to nie taki mit. Wszystko...
-
Te warzywa są bardzo zdrowe, ale nie wszystkie nadają się do jedzenia. Czasem mogą zaszkodzić
Pomidory to jedne z sezonowych warzyw, które warto jeść o tej porze roku. Są niezwykle uniwersalne i można je używać do przyrządzenia wielu różnych potraw. Nie wszystkie jednak nadają się do zjedzenia.
-
Połącz ze sobą te składniki. Tak powstanie napój pełen witamin. Idealny smak i kolor gwarantowane
Jak przyrządzić zielony napój pełen zdrowia? Przedstawiamy jeden z najprostszych przepisów, dzięki któremu będzie można przyrządzić przepyszną mieszankę owocowo-warzywną. Niezbędne będą pietruszka i... awokado.
-
Jakie sezonowe produkty warto wybierać latem? Te owoce i warzywa powinny znaleźć się na liście zakupów
W czerwcu, lipcu i sierpniu na targowiskach pojawia się mnóstwo różnych owoców i warzyw, które są nie tylko bardzo smaczne, ale stanowią cenne źródło wielu witamin i minerałów. Jakie sezonowe produkty warto wybierać latem?
-
To dwie najgorsze części kurczaka. Nie jedz ich, chyba że chcesz się zatruć
Mięso z kurczaka jest najczęściej kupowanym mięsem przez Polaków. Jest względnie tanie, łatwe w obróbce i odpowiednio przyrządzone może być naprawdę pyszne. Jednak nie każda część kurczaka nadaje się do jedzenia, szczególnie dwie części. W nich...