zdrowie
-
Rośnie rywal dla batatów. Z tego warzywa zrobisz pyszne chipsy. Jest zdrowe i ma mało kalorii
Część tego warzywa jest w Polsce niedoceniana. W kuchni najczęściej używana jest nać pietruszki, jednak wiele osób zapomina, że także jej korzeń jest aromatyczny i zdrowy. Nada się nie tylko do sałatki jarzynowej.
-
Ten napój opóźnia starzenie i pomaga w odchudzaniu. Tylko dwa składniki i zapomnisz o kawie
Woda z cytryną zyskała popularność jako zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. Często traktowana jako cudowny eliksir, posiada liczne zalety, ale czy naprawdę działa na naszą korzyść? Warto przyjrzeć się, co mówią o niej eksperci i jak wpływa na...
-
Niepozorny bohater kuchni. Dodawaj nie tylko do zupy. Zblenduj, dopraw i podaj z pieczywem
Czy groch łuskany jest zdrowy? Coraz częściej wraca do kuchni jako zdrowa alternatywa dla przetworzonych produktów. Pasta kanapkowa na jego bazie to prawdziwy majstersztyk.
-
Nigdy nie rób tego z miodem. Popularny nawyk odbije ci się czkawką. Straci wszystkie cenne właściwości
Herbata to pyszny napój, którym raczymy się przez cały rok. Zamiast dodawać do niej cukru, warto zmienić przyzwyczajenia i sięgnąć po naturalne słodzidło. Trzeba tylko pamiętać o jednej, ważnej zasadzie. W przeciwnym wypadku starania pójdą na marn...
-
Działa jak złoto na wątrobę, a w smaku przypomina... jajko. Wystarczy szczypta do śniadania
Sól to obowiązkowa przyprawa w każdym domu. Dodajemy ją niemalże do wszystkiego, żeby lekko podkręcić smak potraw. Nie jesteście jednak skazani na klasyczny biały produkt. Sprawdź, na co pomaga czarna sól i dlaczego warto ją kupić.
-
Jaja kurze biją na głowę. Są zdrowsze i bardziej odżywcze. Mało kto po nie sięga
Które jajko jest zdrowsze - kurze czy kacze? Choć niewątpliwie większą popularnością w kuchni polskiej cieszą się te pierwsze, to niekoniecznie zawsze najlepszy wybór. Czasami warto przyjrzeć się mniej znanym propozycjom. Znajdziesz w nich znaczni...
-
Żółtko po ugotowaniu ma siną obwódkę? To nie wina producenta, tylko twoja. Jeden mały błąd
Wrzucasz jaja do garnka z wodą, gotujesz kilka minut, obierasz, a tam niespodzianka. Wokół żółtka widać ciemną otoczkę. Może mieć ona szary albo zielony kolor. Nie wygląda to apetycznie. Wyjaśniamy, dlaczego jajka sinieją i czy można je wtedy zjeść.
-
Taka patelnia to bomba z opóźnionym zapłonem. Jeśli na niej smażysz, szkodzisz zdrowiu
Jakie patelnie są najmniej szkodliwe, a których należy unikać jak ognia? Na rynku roi się od naczyń obiecujących szybkie smażenie i stuprocentową nieprzywieralność. Ale czy zastanawialiście się, jaki wpływ mają na zdrowie? Czas przyjrzeć się bliże...
-
Wyhoduj na parapecie i wrzuć do blendera. Nada się nie tylko na kanapki
Co można zrobić z rzeżuchy? Pierwsza myśl to oczywiście ułożenie jej na kanapkach lub wrzucenie do sałatki. Choć to pyszne rozwiązania, warto spróbować czegoś nowego. Wystarczy zmiksować i dodać kilka innych składników. W takiej formie nawet z...
-
Jesteś na diecie? Odkop go z szuflady. Pomaga zrzucić kilogramy, a jest mało doceniany
Ostry, intensywny, nie każdy go lubi. Pieprz cayenne najczęściej jest wybierany przez miłośników wyrazistych smaków. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oprócz pikantności oferuje też wiele korzyści zdrowotnych. Dowiedz się, co jeszcze kryje ta przypraw...
-
Jakie banany są najzdrowsze, żółte czy zielone? Takich unikaj. Ekspert: Mogą zawierać toksyny
Zielony, żółty, z brązowymi plamami, a może przejrzały. Jakie banany są najlepsze i najzdrowsze? Przy wyborze zwykle kierujemy się doznaniami smakowymi lub potrzebą, np. gdy chodzi o wypieki. Jednak kolor owocu ma znaczenie także dla naszego zdrowia.
-
Wiele osób wyrzuca go do kosza. Czy kiełkujący czosnek jest zdrowy? Wyjaśnijmy to raz a dobrze
W każdej kuchennej szafce, lodówce lub półce chociaż raz znaleźliśmy zagubioną główkę tego warzywa. Już dawno zdążyła ozdobić się zielonymi pędami, a my nie wiemy, co z nią zrobić. Rodzi się wtedy pytanie, czy można jeść czosnek, który kiełkuje?...
-
Który rodzaj cebuli jest najzdrowszy? Jeden gatunek bije inne na głowę. Jest odżywczą bombą
To warzywo jest niezastąpione w kuchni. Przydaje się do wielu potraw, sałatek i kanapek. Jaki gatunek cebuli wybrać? Okazuje się, że jedna odmiana jest znacznie zdrowsza od reszty.
-
Rywal dorsza. Ma delikatne, chude mięso i mało ości. Pięknie zbija "zły" cholesterol
Dorsz to jedna z najbardziej znanych oraz lubianych ryb. Prędzej czy później może nam się jednak znudzić i mamy ochotę spróbować czegoś innego. Co powiesz na jego kuzyna, który kusi niską ceną? Wyjaśniamy, czy mintaj to dobra ryba.
-
Pojawiły się w sklepach i na targach. Cena przyprawia o dreszcze. "Nie na moją kieszeń"
Borówka amerykańska jest jedną z najzdrowszych propozycji dostępnych na rynku. W zależności od miejsca zakupu ceny mogą być zróżnicowane, ale dalej potrafią wprawić w osłupienie. Ile kosztuje kilogram tych owoców?
-
Wygląda jak niedojrzała truskawka, ale nic bardziej mylnego. Smak może cię zaskoczyć
Truskawka ananasowa to prawdziwy hit wśród owoców. Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się niedojrzała, jej smak wprowadza zupełnie nowe doznania. Przekonaj się, dlaczego warto spróbować tej nietypowej odmiany.
-
Francuzi ją uwielbiają. Wygląda jak pietruszka, smakuje jak anyż. Możesz zerwać na łące
Trybula to zioło, o którym już dawno zapomnieliśmy. Jej charakterystyczny zapach i smak sprawiają, że może wzbogacić wiele dań. Choć niektórzy mogli nawet o niej nie słyszeć, jest świetnym zamiennikiem pietruszki.
-
Bez jajek ani ryby. To najlepsza pasta na kanapki. Ugotuj i wrzuć do blendera
Co na kanapki? Jeśli masz dosyć klasycznej szynki z serem i znudziły się popularne pasty jajeczne postaw na warzywną alternatywę. Marchewkowy "hummus" podbije podniebienia wszystkich domowników.
-
Kuchenny gadżet, który może skrywać wiele złego. Widzisz to? Od razu wyrzuć do kosza
Drewniane przybory kuchenne są popularnym wyborem wielu Polaków. Naturalny materiał, estetyczny wygląd i przystępna cena bardzo zachęcają. Jednak czy te produkty są naprawdę higieniczne i bezpieczne? Chociaż mają wiele zalet, trzeba uważać.
-
Są niedoceniane, a szkoda. Wielkanocne listki pomagają na włosy i skórę. Jedz nie tylko od święta
Wielkanoc nie może obejść się bez tej rośliny. Mało kto jednak wie, że niepozorne zielone listki są skarbnicą składników odżywczych. Pozytywnie wpływają nie tylko na skórę i wzrok, lecz także pomagają w kłopotach trawiennych.
-
Jogurt może pomóc ochronić jelita. Naukowcy: Wystarczą nawet dwie porcje w tygodniu
Pozytywny wpływ jogurtu na funkcjonowanie i zdrowie jelit jest badany od lat. Nowe, długoterminowe badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazało, że ten rodzaj nabiału może pomóc w zapobieganiu konkretnym rodzajom raka. "Nasze badanie...
-
Chleb szybko pleśnieje? Ten błąd popełnia prawie każdy. Wykorzystaj patent babci, a będzie świeży
Zielony nalot na pieczywie to nie tylko defekt estetyczny - to sygnał, że coś poszło nie tak w przechowywaniu. Warto więc przyjrzeć się codziennym nawykom i wprowadzić zmiany, które zapewnią jego świeżość. Jak zapobiec pleśnieniu chleba? Mamy kilk...
-
Wspiera serce i kości, ale podczas gotowania dodajemy go w złym momencie. Sporo tracimy
Czy czosnek po podgrzaniu traci właściwości? To pytanie często nurtuje osoby, które doceniają prozdrowotny potencjał tej rośliny, a dodatkowo lubią jej smak w potrawach. Warto wiedzieć, że dobroczynny wpływ może zmieniać się w zależności od tego,...
-
Jajka po terminie: jeść czy wyrzucić? W kilka sekund możesz ocenić ich świeżość
Czy można jeść jajka po terminie? Wiele osób uważa, że data na opakowaniu to wyrok, jednak to błędne przekonanie. Jajka często nadają się do spożycia dłużej, niż sądzimy. Jak to sprawdzić i uniknąć marnowania żywności? Poznaj prosty test oraz zasa...
-
To wcale nie pietruszka. Jest niskokaloryczna i działa na odporność jak cytryna
Co zrobić z rzodkwi japońskiej? To pytanie pojawia się w głowach osób natrafiających na nią w sklepach. Daikon, bo tak się nazywa, to warzywo o szerokim zastosowaniu kulinarnym i wielu właściwościach zdrowotnych. Dlaczego warto włączyć je do diety?
-
Na serze pojawił się podejrzany nalot? Nie zawsze musi lecieć do kosza. Ekspertka objaśnia
To jeden z najchętniej kupowanych produktów przez Polaków, jednak jeśli zbyt długo leży w lodówce, zdarza się, że na jego powierzchni tworzy się jasny osad. Czy ser z białym nalotem można zjeść?
-
To najczęstszy mit o kawie rozpuszczalnej. Dietetyk rozprawia się z nim raz na zawsze
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy, która dodaje energii, a przy tym smakuje bosko. Równocześnie niektórzy dość podejrzliwie podchodzą do wersji instant. Na przestrzeni lat powstało wokół niej wiele mitów. Czy kawa rozpuszczalna jest...
-
Niepozorna przyprawa kryje niezwykłą moc. "Igiełki zdrowia" wspierają trawienie i wzmacniają odporność
Ta niepozorna roślina przydaje się nie tylko w kuchni. Mało kto wie, że wyróżnia się niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi. Dlaczego warto jeść rozmaryn? Wyjaśniamy.
-
Ma nawet 5 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. W smaku przypomina truskawki i ananasa
Wiele osób pomija ten owoc w trakcie zakupów. Choć z wyglądu przypomina nieco gruszkę, to nią nie jest. Za to skrywa naprawdę wiele dobrego, z witaminą C oraz flawonoidami na czele. Dlatego warto włączyć ją do diety. Jaki smak ma gujawa?
-
Babcie uwielbiały i trudno się dziwić. Działa na nerki, zaparcia, infekcje. Dodawaj nie tylko do zupy
Jakie właściwości ma lubczyk? Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, jednak to nie koniec jego zalet. Nic dziwnego, że babcie tak chętnie go uprawiały. Znajdziesz go w każdym sklepie i śmiało może rosnąć na parapecie.
-
Ta herbata jest zakazana w wielu krajach. W Polsce wciąż ją kupisz. Unikaj jak ognia. To trucizna
Ta herbata jest zakazana w kilku krajach Europy, w Kanadzie i w Stanach Zjednoczonych, jednak w Polsce wciąż można ją dostrzec na sklepowych półkach. Szkodzi wątrobie i negatywnie wpływa na zdrowie. O czym mowa?
-
Męczą cię zaparcia? Sięgnij po warzywne kulki. Przyjemnie chrupią i działają cuda na jelita
Co jeść na serce? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że czerwone kulki, które mijamy na targach i w sklepach, mogą je wspomóc. Rzodkiewka, mimo niewielkich rozmiarów, skrywa mnóstwo zdrowotnych właściwości i może wspierać organizm na różnych...
-
Zapomnij o mintaju i śledziach. Ma nietypowy zapach, a smak? Cóż, po spróbowaniu nie wrócisz do innych
Jakie ryby jeść najlepiej? Oprócz tradycyjnych gatunków, takich jak dorsz czy mintaj, warto również sięgać po mniej znane odmiany, które mogą zaskoczyć walorami smakowymi i zdrowotnymi. Jedną z takich propozycji jest stynka - ryba, której bogactwo...
-
Nie popełniaj tego błędu. Najcenniejsza część banana to wcale nie miąższ. Zwykle ląduje w koszu
Banany to pyszna przekąska i prawdziwa bomba witaminowa, pełna potasu, magnezu i błonnika. Wspierają serce, układ trawienny i dodają energii. Jednak czy na pewno wykorzystujesz ich pełny potencjał? Okazuje się, że najzdrowsza część tego owocu zwyk...
-
Ochota na deser nie bierze się z czapy. Te powody sprawiają, że po obiedzie myślisz tylko o słodyczach
Co oznacza ochota na słodkie po obiedzie? Problem ten dotyczy wielu osób i jak się okazuje, ma konkretne przyczyny. Czasem to wina złego posiłku, a czasem podświadomych nawyków. Zrozumienie błędów żywieniowych pozwali uniknąć nam niekontrolowanego...
-
Kilka chwil parzenia, a pomoże w walce z uporczywym kaszlem i infekcją. O tym napoju za mało się mówi
Napar z tymianku to naturalny sposób na poprawę zdrowia, szczególnie w okresach przejściowych, gdy jesteśmy narażeni na infekcje. Oprócz tego zioło wykorzystuje się w kuchni, by poprawić smak potraw. Jak wpływa na nasz organizm? Niektórzy mogą być...
-
Wygląda jak imbir, ale nic bardziej mylnego. Wiele osób omija z daleka. Szkoda, bo to samo zdrowie
Choć wyglądem przypomina niebo imbir, to pochodzące z Ameryki Północnej warzywo smakuje zupełne inaczej oraz skrywa wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Niestety, w Polsce nie jest zbyt popularne i co najwyżej wzbudza zdziwienie. Jak...
-
Smakołyk PRL-u, który powinien wrócić na stoły. Główny składnik budzi obawy, ale eksperci uspokajają
Dla jednych smak dzieciństwa, dla innych kulinarna zagwozdka. Kultowy deser PRL-u wciąż ma wielu zwolenników, ale jego główny składnik, jajka, budzi wątpliwości. Czy kogel-mogel jest bezpieczny dla zdrowia? Naukowcy potwierdzają: warto go jeść.
-
Zamień pszenne makarony na ten rodzaj. Lekkostrawny i niskokaloryczny. Świetny wybór dla cukrzyków
Dania z makaronem to stały element kuchni na całym świecie. W Polsce najczęściej sięgamy po produkty wykonane z pszenicy, jednak warto zainteresować się także innymi rodzajami, które mogą wzbogacić posiłki. Świetnym wyborem będzie np. makaron...
-
To niedoceniane warzywo ma mocne argumenty. Wzmacnia organizm, poprawia trawienie. Dobre dla seniorów
W Polsce uprawiamy warzywo, które dba o zdrowie i wspiera organizm w każdym wieku. Jest bogate w witaminy, minerały i błonnik, a do tego lekkostrawne i niskokaloryczne. Świetnie sprawdza się w diecie seniorów, wzmacnia odporność i wspiera trawieni...