zdrowie
-
W USA zakazana, a w Polsce sypiemy ją łyżkami. Ta przyprawa w dużych ilościach truje wątrobę
Kumaryna to naturalny związek chemiczny obecny w roślinach takich jak cynamon i tonka, znany ze swojego charakterystycznego zapachu i smaku. Stosowany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Jego spożycie w dużych ilościach je...
-
Ziemniaki? Nie tym razem. Do obiadu podaj to zapomniane warzywo. Nie pójdzie ci w boczki
Co do obiadu jako dodatek? Dla większości pierwszą odpowiedzią są ziemniaki i nic dziwnego, to przecież wciąż nieodłączny punkt na polskich talerzach i to w wielu wydaniach. A co, gdyby kartofle zastąpić innym warzywem, równie smacznym, ale...
-
Ten koktajl działa jak naturalny antybiotyk. Jak zrobić antygrypinę w domu? Przepis dała mi babcia
Jesień to czas, kiedy infekcje atakują ze zdwojoną siłą. Zamiast sięgać od razu po leki, warto wzmocnić organizm domowym, naturalnym sposobem, który świetnie poradzi sobie z objawami przeziębienia. Jak zrobić antygrypinę w domu? Wystarczy kilka...
-
Po które owoce najlepiej sięgać jesienią? Teraz nie powinno zabraknąć ich w twojej kuchni
Na sklepowych półkach można znaleźć wiele owoców, zarówno egzotycznych, jak i tych lokalnych, sezonowych. Które z nich są jednak najlepszym wyborem jesienią? Oto osiem najbardziej wartościowych rarytasów na obecny sezon. Naprawdę warto włączyć je ...
-
Wsyp "złoty proszek" do jajecznicy. Oponka na brzuchu będzie znikać w oczach
Ta przyprawa nie tylko nadaje daniom wyjątkową barwę, ale też wspiera zdrowie i pomaga pozbyć się niechcianych boczków. Nie wiesz, do jakich potraw można dodawać kurkumę? Z powodzeniem włączysz ją do codziennej diety i szybko stanie się twoim...
-
Siemię lniane najlepiej pić rano czy wieczorem? To ma znaczenie. Wpływa na efekty
Siemię lniane to prawdziwy superfood, bogaty w cenne składniki odżywcze. Małe ziarenka doskonale wspierają zdrowie i samopoczucie. Kiedy włączysz je do codziennej diety, szybko zauważysz pierwsze, pozytywne efekty. Jak przyrządzać siemię lniane do...
-
Trwa sezon na ten mało znany superowoc. Choć wygląda niepozornie, to jest istną bombą witaminową
Niedawno rozpoczął się sezon na niewielki, ale wyjątkowo zdrowy owoc. Jest kuzynem popularnego kiwi, ale smaczniejszym i bardziej wartościowym. A co to za rarytas i jak go jeść? Zobaczcie, co warto wiedzieć o tym naturalnym smakołyku.
-
To zapomniane warzywo, a naukowcy uznali je za najzdrowsze na świecie. Chroni serce, wątrobę i jelita
Naukowcy z William Paterson University i Departamentu Zdrowia w Stanach uznali to warzywo za najzdrowsze na świecie. I mieli ku temu powody. Jest znane od wieków, a w Polsce od niedawna wraca do łask. Na co jest dobra rukiew wodna i jak jeść to...
-
To najgorsze, co możesz dodać do kawy. "Biała trucizna" może być nawet gorsza niż cukier
Wiele osób nie wyobraża sobie porannej kawy bez tego dodatku, dlatego czas przemyśleć swoje nawyki. Choć popularny produkt kusi wygodą i długą trwałością, jego wpływ na zdrowie pozostawia wiele do życzenia. Czego nie dodawać do kawy? Podpowiemy, j...
-
Jedni sadzą dla ozdoby, ja poluję na owoce. Robię z nich domowe remedium na przeziębienie
Czasem nazywany jest "polską cytryną", można go spotkać zarówno w ogrodach, jak i "na dziko", w parkach, a nawet przy osiedlowych blokach. Pigwowiec, często mylony z pigwą, to nie tylko roślina ozdobna. Jego owoce są prawdziwą kopalnią cennych...
- Gotujesz tak wodę na makaron? To błąd. Spowalniasz cały proces
- Na Śląsku z ziemniaków i kapusty robią cudo. Spróbujesz i oszalejesz
- To właśnie mnogość drobnych kroków przyczyni się do globalnych, pozytywnych zmianMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jaka jest najstarsza restauracja w Polsce? Znajdziesz ją we Wrocławiu
- Naleśniki mogą się schować. Placuszki z wkładką są 100 razy lepsze
- Zaapelowali do grzybiarzy. "Zwierzęta biegają jak oszalałe"
- Quiz językowy dla łasuchów! Mało kto zna odpowiedź na pytanie 7.
- Quiz językowy dla łasuchów! Mało kto zna odpowiedź na pytanie 7.
- Zrobiłam je i okazały się lepsze od ruskich. Użyłam tego warzywa
- Najbardziej pożądane grzyby. Dwa gatunki można znaleźć w polskich lasach
-
Droższy nie znaczy lepszy. Dietetyk wskazał najlepszy chleb z Biedronki. Ma dobry skład i jest tani
W sklepach spożywczych półki uginają się od pieczywa. Jak więc wybrać w tym gąszczu niedrogi i dobry chleb? Wbrew pozorom całkiem łatwo. Dietetyk pokazał, który produkt najlepiej kupić w Biedronce. Możecie być zdziwieni.
-
Dodaj do jabłka, marchewki i pij codziennie. Sok na bazie "czerwonego złota" rozrusza leniwe jelita
Soki warzywne są jeszcze zdrowsze niż owocowe. Mają mniej kalorii i obfitują w wiele witamin oraz minerałów. Szczególnym uznaniem cieszy się napój z jednego warzywa. Można po niego sięgać nawet codziennie.
-
Borykasz się z tymi chorobami? Lepiej unikaj jedzenia fasolki szparagowej. Może ci zaszkodzić
Fasolka szparagowa to jedno z najzdrowszych i najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nie każdy powinien jednak uwzględniać ją w swojej diecie. Niektóre schorzenia stanowią przeciwwskazanie do tego. Kto nie powinien jeść fasolki?
-
Owoce to samo zdrowie? Nie w tym przypadku. Te wręcz ociekają cukrem
Mówi się, że owoce to samo zdrowie, dlatego powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Jednak nie w każdej postaci. Niektóre z nich wręcz ociekają cukrem, który przynosi więcej szkód niż pożytku. Czego lepiej unikać?
-
Lepiej przestań kupować te produkty. "Umiejętnie maskują się pod płaszczykiem zdrowej żywności"
Czego powinniśmy unikać, chcąc się zdrowo odżywiać? Chipsów i innych tego typu przekąsek? Słodyczy? Gotowych posiłków, typu mrożona pizza czy zupy w proszku? Owszem, ale to nie wszystko. Warto uważać także na niezdrowe produkty, które udają te...
-
Jest smaczna i niebezpieczna dla zdrowia. Polacy się zajadają, a Japończycy zakazują sprzedaży
Choć jest już zakazana w wielu krajach, w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Ryba maślana, bo o niej mowa, zachwyca smakiem, ale jej zjedzenie może skutkować poważnymi dolegliwościami. Czy ryba maślana jest niebezpieczna dla zdrowia?
-
Polacy uwielbiają zajadać się tymi rybami. Nie wiedzą, że może to prowadzić do wielu chorób
Jedzenie ryb ma zwykle bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Wszystko zależy jednak od gatunku, jakim się regularnie zajadamy. Niektóre, choć smaczne, mogą nam zaszkodzić i prowadzić do rozwoju wielu chorób, nawet tych o podłożu nowotworowym.
-
Spadniesz z krzesła, gdy spróbujesz tej zupy. Będziesz do niej wracać. Wszystko dzięki tym grzybom
Jeśli szukasz pysznej propozycji na zdrowy i smaczny obiad, to koniecznie biegnij do sklepu po te grzyby. Można przyrządzać je na wiele różnych sposobów, ale zupa z boczniaków nie ma sobie równych. Oto jak ją przygotować.
-
Pijesz wodę z ogórków kiszonych? Dietetyk ostrzega przed jednym składnikiem. Może zaszkodzić
Gdy zjemy już wszystkie ogórki kiszone, zostaje po nich woda, którą można wykorzystać na kilka różnych sposobów. Wiele osób w celach zdrowotnych lubi ją także wypijać. Dietetyk zwraca jednak uwagę, że nie jest tak zdrowa, jak mogłoby się wydawać.
-
Pij ją przed snem, by wspomóc odchudzanie. Ta herbata przyspieszy trawienie i ukoi wzdęcia
Cudowne właściwości kopru włoskiego są znane i stosowane od wielu lat w medycynie naturalnej. Używany jest jako naturalny środek łagodzący, więc zdecydowanie warto raz na jakiś czas postawić na taką herbatkę. Jak przygotować napar i na co zadziała...
-
Pijesz takie napoje? To lepiej przestań. Skład jest długi, a zawartość kawy to zaledwie... dwa ziarenka
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Nic w tym dziwnego, napój jest nie tylko smaczny, lecz także działa pobudzająco oraz dodaje energii. Mała czarna, do tego mleko i cukier to bardzo częsty wybór. Dużą popularnością, szczególnie latem,...
-
Włosi nie mogą obejść się bez tej przyprawy. Kojarzy się z pizzą i uchodzi za jedną z najzdrowszych
Kuchnia włoska jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Doskonałej jakości składniki, niezwykła prostota i niepowtarzalny smak dań podkreślają jej wyjątkowość. Tradycyjne potrawy często przygotowywane są z dodatkiem oregano. Nie wszyscy...
-
Nigdy nie rób tego z wodą z plastikowej butelce. Ekspertka ostrzega. "Narażasz siebie"
Latem szczególnie należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Woda jednak nie zawsze może być dla nas zdrowa. Przede wszystkim unikać należy tej z butelek pozostawionych w samochodzie. Okazuje się, że wielokrotnie zagotowana woda w plastiku...
-
Ta zupa to sekret długowieczności. Zajadają się nią rekordziści z Włoch. Jest zdrowa i obłędna w smaku
Rodzina Melis pobiła rekord długowieczności. Okazuje się, że w ich diecie nie może zabraknąć pewnej pożywnej, wypakowanej po brzegi warzywami zupy. Warto włączyć ją do swojego menu, gdyż jest smaczna i bardzo zdrowa. Jak ją zrobić?
-
Antystarzeniowy skarb. Kiedyś zrywaliśmy go garściami. Idealny dla diabetyków i osób z nadciśnieniem
Czy agrest jest zdrowy? To jeden ze smaków dzieciństwa, po który warto wracać. Nie tylko ze względu na sentyment, lecz także z uwagi na prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, co wpływa znacząco na nasze zdrowie.
-
Zaskakujące wyniki badań japońskich naukowców. Ryby jedzone w ten sposób mogą "przedłużać życie"
Ryby warto jadać nie tylko od święta. Eksperci do spraw żywienia podkreślają, że powinny pojawiać się na naszych stołach nawet dwa razy w tygodniu. Niestety, nadal pożywamy ich zdecydowanie za mało. Nowe badania japońskich naukowców mogą to jednak...
-
Wsyp szczyptę do filiżanki kawy. Rozkręci metabolizm i pomoże w odchudzaniu. To nie koniec
Nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki kawy? Nie tylko ty. Powodów do picia kawy jest dużo, a wiele osób sięga po nią nawet kilka razy w ciągu doby. W rozsądnych ilościach ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Jeszcze lepiej zadziała ze szczyptą t...
-
Nie tylko w mięsie. Gdy pojawi się w przetworach domowej roboty, zadziała na organizm jak trutka
Lato to idealny czas na wykorzystanie owoców sezonowych i zrobienie przetworów. Chociaż wydaje się to banalne, trzeba pamiętać o kilku rzeczach. W innym przypadku cała rodzina może się zatruć.
-
Czy można jeść pestki arbuza? Wiele osób je wydłubuje. Sprawdź, czy to konieczne
Arbuz jest idealną przekąską na letnie upały. Dzięki temu, że w 93% składa się z wody, stanowi doskonałe orzeźwienie i nawodnienie podczas wysokich temperatur. Ten smakowity owoc kryje w sobie małe pestki, które często wydłubujemy i wyrzucamy. Czy...
-
Twój ulubiony smak chipsów już niebawem zniknie ze sklepów. Ich składnik może powodować raka
Unia Europejska podjęła decyzję o stopniowym wycofywaniu ze sprzedaży produktów o sztucznym aromacie dymu. Dotyczy to m.in. popularnych chipsów. Badania wykazały bowiem, że metoda ekstrakcji specyficznego aromatu może zwiększać ryzyko zachorowania...
-
Popularne sezonowe warzywo może być toksyczne. O tym trzeba wiedzieć przed kolejnym zakupem
Szparagi cieszą się dużą popularnością, głównie ze względu na swój wyjątkowy smak oraz wartości odżywcze. Niestety okazuje się, że mają właściwości chłonące toksyczne substancje. Nie każdy też może je spożywać. Dlaczego?
-
Dziadek Leszek zawsze mówił, że świeża ryba jest najlepsza. Byłam w szoku, gdy dowiedziałam się prawdy
Wiele osób uważa, że świeże produkty są lepsze niż mrożone. Z tych drugich korzystamy zazwyczaj tylko poza sezonem. Okazuje się, że nie zawsze jest to dobra decyzja. Ekspert postanowił rozwiać wątpliwości w temacie ryb.
-
Poznaj klucz do szczupłej sylwetki. Zupa cud, nie dość, że pyszna to pomaga w walce z cholesterolem
Zdrowa zupa to podstawa każdej diety odchudzającej. Szczególnie w walce z cholesterolem warto sięgnąć po kilka sprawdzonych składników, aby pozbyć się jego nadmiaru. Ta zupa nie dość, że wygląda pysznie, to ma zbawienny wpływ na zdrowie. Ten prost...
-
Taką kaszę lepiej od razu wrzuć do kosza. Po ugotowaniu przyczynia się do różnych chorób
Kasza pojawia się na stołach równie często, co ziemniaki. Jest zdrowa, gotuje się ją szybko i prosto, szczególnie gdy sięgamy po produkty pakowane w foliowe woreczki. Jak się okazuje, to nie jest najlepszy wybór. Dlaczego nie powinno się gotować...
-
W ogrodach jest jej pełno, zapomniana roślina stosowana w kuchni słowiańskiej powoli wraca do łask
Ogrody pełne są tajemnic, a ich znajomość wspaniale komponuje się z kuchnią. Niektóre rośliny możemy traktować jak chwasty lub jedynie rośliny dekoracyjne, mają jednak cudowne zastosowanie w przygotowaniu dań. Poznaj fioletowy bluszczyk kurdybanek...
-
Bije na głowę kurczaka i wieprzowinę. Choć to najlepsze mięso, wciąż omijamy je z daleka
Dziczyzna dziś nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Przede wszystkim nie jest tak łatwo dostępna, jak inne mięsa, jest też od nich o wiele droższa. A jednak warto uwzględniać w diecie. To o wiele lepszy wybór niż kurczak czy wieprzowina. Czy...
-
Rosyjskie toksyczne ogórki zatrzymane na granicy. RASFF bije na alarm
Na granicy zatrzymano dostawę rosyjskich ogórków. Kontrola na granicy polsko-rosyjskiej wykazała obecność niebezpiecznych substancji w ogórkach importowanych z Rosji. RASFF opublikował raport wskazujący na znaczne przekroczenie norm pestycydów, co...
-
Pijesz kawę od razu po przebudzeniu? To najgorsze, co możesz zrobić. Ta godzina jest o niebo lepsza
Dla wielu osób picie kawy to codzienny poranny rytuał. Niektórzy pierwsze co robią po wstaniu, to włączają ekspres. "Mała czarna" ma pomóc im się rozbudzić i dodać energii. Okazuje się, że warto z tym jednak trochę poczekać. Jedna godzina jest...
-
Jaka woda lepsza, z kranu czy z butelki? Niby różnica niewielka, ale na tę lepiej uważaj
O tym, by pić wodę, nie trzeba nikomu przypominać. Pozostaje jednak kwestia, co właściwie pić? Wybór jest dość szeroki. Woda z kranu, mineralna czy źródlana? Czy każda woda w butelce jest wodą mineralną?
-
Twierdzi, że zjadł akwarium truskawek. Trudno uwierzyć, ile mu to zajęło. Internauci: To niemożliwe
Internet pełen jest materiałów tak nietypowych, że aż szokujących. Pewien tiktoker zadziwił swoją widownię, nagrywając, jak rzekomo zjada 100 l truskawek. Użytkownicy platformy rozpoczęli w komentarzach burzliwą dyskusję na temat prawdziwości...