zdrowie
-
Który rodzaj cebuli jest najzdrowszy? Jeden gatunek bije inne na głowę. Jest odżywczą bombą
To warzywo jest niezastąpione w kuchni. Przydaje się do wielu potraw, sałatek i kanapek. Jaki gatunek cebuli wybrać? Okazuje się, że jedna odmiana jest znacznie zdrowsza od reszty.
-
Rywal dorsza. Ma delikatne, chude mięso i mało ości. Pięknie zbija "zły" cholesterol
Dorsz to jedna z najbardziej znanych oraz lubianych ryb. Prędzej czy później może nam się jednak znudzić i mamy ochotę spróbować czegoś innego. Co powiesz na jego kuzyna, który kusi niską ceną? Wyjaśniamy, czy mintaj to dobra ryba.
-
Pojawiły się w sklepach i na targach. Cena przyprawia o dreszcze. "Nie na moją kieszeń"
Borówka amerykańska jest jedną z najzdrowszych propozycji dostępnych na rynku. W zależności od miejsca zakupu ceny mogą być zróżnicowane, ale dalej potrafią wprawić w osłupienie. Ile kosztuje kilogram tych owoców?
-
Wygląda jak niedojrzała truskawka, ale nic bardziej mylnego. Smak może cię zaskoczyć
Truskawka ananasowa to prawdziwy hit wśród owoców. Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się niedojrzała, jej smak wprowadza zupełnie nowe doznania. Przekonaj się, dlaczego warto spróbować tej nietypowej odmiany.
-
Francuzi ją uwielbiają. Wygląda jak pietruszka, smakuje jak anyż. Możesz zerwać na łące
Trybula to zioło, o którym już dawno zapomnieliśmy. Jej charakterystyczny zapach i smak sprawiają, że może wzbogacić wiele dań. Choć niektórzy mogli nawet o niej nie słyszeć, jest świetnym zamiennikiem pietruszki.
-
Bez jajek ani ryby. To najlepsza pasta na kanapki. Ugotuj i wrzuć do blendera
Co na kanapki? Jeśli masz dosyć klasycznej szynki z serem i znudziły się popularne pasty jajeczne postaw na warzywną alternatywę. Marchewkowy "hummus" podbije podniebienia wszystkich domowników.
-
Kuchenny gadżet, który może skrywać wiele złego. Widzisz to? Od razu wyrzuć do kosza
Drewniane przybory kuchenne są popularnym wyborem wielu Polaków. Naturalny materiał, estetyczny wygląd i przystępna cena bardzo zachęcają. Jednak czy te produkty są naprawdę higieniczne i bezpieczne? Chociaż mają wiele zalet, trzeba uważać.
-
Są niedoceniane, a szkoda. Wielkanocne listki pomagają na włosy i skórę. Jedz nie tylko od święta
Wielkanoc nie może obejść się bez tej rośliny. Mało kto jednak wie, że niepozorne zielone listki są skarbnicą składników odżywczych. Pozytywnie wpływają nie tylko na skórę i wzrok, lecz także pomagają w kłopotach trawiennych.
-
Jogurt może pomóc ochronić jelita. Naukowcy: Wystarczą nawet dwie porcje w tygodniu
Pozytywny wpływ jogurtu na funkcjonowanie i zdrowie jelit jest badany od lat. Nowe, długoterminowe badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazało, że ten rodzaj nabiału może pomóc w zapobieganiu konkretnym rodzajom raka. "Nasze badanie...
-
Chleb szybko pleśnieje? Ten błąd popełnia prawie każdy. Wykorzystaj patent babci, a będzie świeży
Zielony nalot na pieczywie to nie tylko defekt estetyczny - to sygnał, że coś poszło nie tak w przechowywaniu. Warto więc przyjrzeć się codziennym nawykom i wprowadzić zmiany, które zapewnią jego świeżość. Jak zapobiec pleśnieniu chleba? Mamy kilk...
-
Wspiera serce i kości, ale podczas gotowania dodajemy go w złym momencie. Sporo tracimy
Czy czosnek po podgrzaniu traci właściwości? To pytanie często nurtuje osoby, które doceniają prozdrowotny potencjał tej rośliny, a dodatkowo lubią jej smak w potrawach. Warto wiedzieć, że dobroczynny wpływ może zmieniać się w zależności od tego,...
-
Jajka po terminie: jeść czy wyrzucić? W kilka sekund możesz ocenić ich świeżość
Czy można jeść jajka po terminie? Wiele osób uważa, że data na opakowaniu to wyrok, jednak to błędne przekonanie. Jajka często nadają się do spożycia dłużej, niż sądzimy. Jak to sprawdzić i uniknąć marnowania żywności? Poznaj prosty test oraz zasa...
-
To wcale nie pietruszka. Jest niskokaloryczna i działa na odporność jak cytryna
Co zrobić z rzodkwi japońskiej? To pytanie pojawia się w głowach osób natrafiających na nią w sklepach. Daikon, bo tak się nazywa, to warzywo o szerokim zastosowaniu kulinarnym i wielu właściwościach zdrowotnych. Dlaczego warto włączyć je do diety?
-
Na serze pojawił się podejrzany nalot? Nie zawsze musi lecieć do kosza. Ekspertka objaśnia
To jeden z najchętniej kupowanych produktów przez Polaków, jednak jeśli zbyt długo leży w lodówce, zdarza się, że na jego powierzchni tworzy się jasny osad. Czy ser z białym nalotem można zjeść?
-
To najczęstszy mit o kawie rozpuszczalnej. Dietetyk rozprawia się z nim raz na zawsze
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy, która dodaje energii, a przy tym smakuje bosko. Równocześnie niektórzy dość podejrzliwie podchodzą do wersji instant. Na przestrzeni lat powstało wokół niej wiele mitów. Czy kawa rozpuszczalna jest...
-
Niepozorna przyprawa kryje niezwykłą moc. "Igiełki zdrowia" wspierają trawienie i wzmacniają odporność
Ta niepozorna roślina przydaje się nie tylko w kuchni. Mało kto wie, że wyróżnia się niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi. Dlaczego warto jeść rozmaryn? Wyjaśniamy.
-
Ma nawet 5 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. W smaku przypomina truskawki i ananasa
Wiele osób pomija ten owoc w trakcie zakupów. Choć z wyglądu przypomina nieco gruszkę, to nią nie jest. Za to skrywa naprawdę wiele dobrego, z witaminą C oraz flawonoidami na czele. Dlatego warto włączyć ją do diety. Jaki smak ma gujawa?
-
Babcie uwielbiały i trudno się dziwić. Działa na nerki, zaparcia, infekcje. Dodawaj nie tylko do zupy
Jakie właściwości ma lubczyk? Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, jednak to nie koniec jego zalet. Nic dziwnego, że babcie tak chętnie go uprawiały. Znajdziesz go w każdym sklepie i śmiało może rosnąć na parapecie.
-
Ta herbata jest zakazana w wielu krajach. W Polsce wciąż ją kupisz. Unikaj jak ognia. To trucizna
Ta herbata jest zakazana w kilku krajach Europy, w Kanadzie i w Stanach Zjednoczonych, jednak w Polsce wciąż można ją dostrzec na sklepowych półkach. Szkodzi wątrobie i negatywnie wpływa na zdrowie. O czym mowa?
-
Męczą cię zaparcia? Sięgnij po warzywne kulki. Przyjemnie chrupią i działają cuda na jelita
Co jeść na serce? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że czerwone kulki, które mijamy na targach i w sklepach, mogą je wspomóc. Rzodkiewka, mimo niewielkich rozmiarów, skrywa mnóstwo zdrowotnych właściwości i może wspierać organizm na różnych...
-
Zapomnij o mintaju i śledziach. Ma nietypowy zapach, a smak? Cóż, po spróbowaniu nie wrócisz do innych
Jakie ryby jeść najlepiej? Oprócz tradycyjnych gatunków, takich jak dorsz czy mintaj, warto również sięgać po mniej znane odmiany, które mogą zaskoczyć walorami smakowymi i zdrowotnymi. Jedną z takich propozycji jest stynka - ryba, której bogactwo...
-
Nie popełniaj tego błędu. Najcenniejsza część banana to wcale nie miąższ. Zwykle ląduje w koszu
Banany to pyszna przekąska i prawdziwa bomba witaminowa, pełna potasu, magnezu i błonnika. Wspierają serce, układ trawienny i dodają energii. Jednak czy na pewno wykorzystujesz ich pełny potencjał? Okazuje się, że najzdrowsza część tego owocu zwyk...
-
Ochota na deser nie bierze się z czapy. Te powody sprawiają, że po obiedzie myślisz tylko o słodyczach
Co oznacza ochota na słodkie po obiedzie? Problem ten dotyczy wielu osób i jak się okazuje, ma konkretne przyczyny. Czasem to wina złego posiłku, a czasem podświadomych nawyków. Zrozumienie błędów żywieniowych pozwali uniknąć nam niekontrolowanego...
-
Kilka chwil parzenia, a pomoże w walce z uporczywym kaszlem i infekcją. O tym napoju za mało się mówi
Napar z tymianku to naturalny sposób na poprawę zdrowia, szczególnie w okresach przejściowych, gdy jesteśmy narażeni na infekcje. Oprócz tego zioło wykorzystuje się w kuchni, by poprawić smak potraw. Jak wpływa na nasz organizm? Niektórzy mogą być...
-
Wygląda jak imbir, ale nic bardziej mylnego. Wiele osób omija z daleka. Szkoda, bo to samo zdrowie
Choć wyglądem przypomina niebo imbir, to pochodzące z Ameryki Północnej warzywo smakuje zupełne inaczej oraz skrywa wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Niestety, w Polsce nie jest zbyt popularne i co najwyżej wzbudza zdziwienie. Jak...
-
Smakołyk PRL-u, który powinien wrócić na stoły. Główny składnik budzi obawy, ale eksperci uspokajają
Dla jednych smak dzieciństwa, dla innych kulinarna zagwozdka. Kultowy deser PRL-u wciąż ma wielu zwolenników, ale jego główny składnik, jajka, budzi wątpliwości. Czy kogel-mogel jest bezpieczny dla zdrowia? Naukowcy potwierdzają: warto go jeść.
-
Zamień pszenne makarony na ten rodzaj. Lekkostrawny i niskokaloryczny. Świetny wybór dla cukrzyków
Dania z makaronem to stały element kuchni na całym świecie. W Polsce najczęściej sięgamy po produkty wykonane z pszenicy, jednak warto zainteresować się także innymi rodzajami, które mogą wzbogacić posiłki. Świetnym wyborem będzie np. makaron...
-
To niedoceniane warzywo ma mocne argumenty. Wzmacnia organizm, poprawia trawienie. Dobre dla seniorów
W Polsce uprawiamy warzywo, które dba o zdrowie i wspiera organizm w każdym wieku. Jest bogate w witaminy, minerały i błonnik, a do tego lekkostrawne i niskokaloryczne. Świetnie sprawdza się w diecie seniorów, wzmacnia odporność i wspiera trawieni...
-
Lepszy niż cukier, mniej kaloryczny niż miód. Pomaga pozbyć się tłuszczu z brzucha i nie tylko
Gdy myślimy o syropie klonowym, najczęściej przed oczami mamy amerykańskie naleśniki polane jasnobrązowym sosem. To słodki i smaczny dodatek do potraw, który ma wiele zalet. Nie bez powodu nazywany jest "płynnym kanadyjskim złotem".
-
Piwnica pełna przetworów i nie wiesz, czy są dobre? Nie mogą stać bez końca. Lepiej pilnuj dat
Jak długo można przechowywać pasteryzowane słoiki? To pytanie nurtuje wielu miłośników domowych przetworów. Choć odpowiednia obróbka oraz właściwe warunki mogą znacznie wydłużyć ich trwałość, warto wiedzieć, jakich terminów się trzymać.
-
Mówi się o niej zdecydowanie za mało. Pomoże w problemach z trawieniem, cholesterolem i cukrem
Jak wygląda kozieradka? Wiele osób mogłoby jej nie rozpoznać, ale warto wiedzieć, czym się charakteryzuje, bo kryje dużo dobrego. To roślina o niesamowitych właściwościach leczniczych i kulinarnych. Dlaczego warto włączyć ją do diety? Wyjaśniamy.
-
Łagodzą ból zęba, głowy i przeziębienie. A lista zalet jest dłuższa. Dodaj do herbaty lub obiadu
Czy goździki można jeść? To pytanie może nurtować wielu fanów smaku tej przyprawy. Chociaż są bardzo intensywne, w odpowiednich ilościach mogą być spożywane i wykorzystywane w wielu potrawach. Jednak należy pamiętać, że nadmiar może wywołać...
-
Niektóre warzywa tracą po ugotowaniu, inne zyskują. Tak wyciągniesz z nich to, co najlepsze
W jakiej formie warzywa są najzdrowsze? Choć niektóre tracą część składników odżywczych podczas obróbki termicznej, inne wręcz zyskują na wartości. Warto wiedzieć, jak najlepiej je spożywać, aby maksymalnie wykorzystać ich właściwości.
-
Zdrowa, chrupiąca i nie tylko dla królików. Włącz to warzywo do diety, a schudniesz i wesprzesz serce
Podczas zakupów na bazarach często ją pomijamy, nieświadomi, jak wiele tracimy. A to duży błąd. Krzepkie warzywo nie tylko świetnie smakuje, lecz także wspiera zdrowie na wiele sposobów. Na co jest dobra kalarepa? Warto ją docenić, bo regularne...
-
Nie dotykaj pączków w sklepie. Pokazała lepszy sposób na sprawdzenie świeżości. "Nie warto ryzykować"
W tym roku tłusty czwartek obchodzimy 27 lutego. W tym czasie w sklepach kuszą pączki z różnymi nadzieniami. Najbardziej zależy nam jednak na tym, żeby były miękkie i rozpływały się w ustach. Jak rozpoznać świeży towar? Wbrew pozorom wcale nie...
-
Nie tylko cynamon i kurkuma. Ta przyprawa również skrywa wiele dobrego. Wiele osób jej nie docenia
Po tę przyprawę najczęściej sięgamy podczas robienia mięsnego obiadu, gdyż doskonale podkręca smak pieczeni, gulaszu lub drobiu. Oprócz tego stosuje się ją w niektórych zupach, zwłaszcza w popularnej kwaśnicy. Nie każdy wie, że poza smakiem, skryw...
-
Wsyp pół łyżeczki do maślanki. Działa dobrze nie tylko na cholesterol. "Wzmacnia potencjał zdrowotny"
Maślanka jest niskokaloryczna oraz lekkostrawna, dlatego ma wielu fanów. W porównaniu do kefiru jest bardziej kremowa i łagodniejsza w smaku. Ma wiele zalet, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Najlepiej działa z dodatkiem pewnej przyprawy.
-
Czarny eliksir zdrowia. Omijamy, choć działa cuda. Wspiera odporność i wiele więcej
Na co dobra jest aronia? Jej owoce są często niedoceniane, a szkoda, bo właściwości prozdrowotne mogą przynieść wiele korzyści. Wspierają układ odpornościowy, przyczyniają się do redukcji poziomu złego cholesterolu i świetnie działają na skórę ora...
-
Plamy na mrożonym mięsie mogą zrujnować apetyt, ale czy są groźne? Sprawdź, zanim wyrzucisz
Co oznaczają białe plamki na zamrożonym mięsie? Wiele osób obawia się, że może być to znak zepsucia. Czy rzeczywiście jest się czego bać? Wyjaśniamy, co tak naprawdę się kryje za tym zjawiskiem i czy produkty są bezpieczne do spożycia.
-
Gruszka miłosna ma mało kalorii, wspomaga trawienie i serce. Robię z niej pasty, zapiekanki i kotlety
Dania obiadowe z bakłażana to doskonały sposób na wprowadzenie zdrowego i smacznego składnika do kuchni. Warto poznać walory tego warzywa i dowiedzieć się, jakie korzyści niesie jego spożywanie. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, ile dobrego robi...