zdrowie
-
Porzuć zieloną herbatę i spróbuj czegoś lepszego. W Polsce mało znana, na świecie to zdrowotny hit
Na co jest dobra herbata oolong? Choć w naszym kraju wciąż pozostaje mało popularna, na świecie od wieków cieszy się uznaniem. I słusznie, bo ten niepozorny napar to prawdziwy eliksir zdrowia. Nie dość, że dba o serce, to wspiera odchudzanie i...
-
Smarujesz tym kanapkę? To najgorszy wybór. Zmień szkodliwy nawyk, a serce będzie ci wdzięczne
Czy margaryna w kostce jest zdrowa? Często smarujemy nią pieczywo, nie zdając sobie sprawy z konsekwencji. Choć wygląda niepozornie, może wyrządzić sporo szkód w organizmie. Jej tłuszcze działają jak tykająca bomba, a skutki regularnego jedzenia...
-
Kiedyś stanowiła podstawowy składnik diety, teraz ją pomijamy. Czas to zmienić. Lista zalet jest długa
Brukiew, choć kiedyś cieszyła się ogromną popularnością, dziś jest rzadko spotykana na naszych stołach. Warto jednak przypomnieć sobie o jej cennych właściwościach zdrowotnych. Warzywo to ma też wiele kulinarnych zastosowań.
-
Jedna porcja wystarczy, by zapomnieć o głodzie na kilka godzin. Działa na jelita i pomaga ze stresem
Czy groch jest zdrowy? Roślina była ceniona już w starożytności, dziś cieszy się popularnością dzięki licznym zastosowaniom i właściwościom zdrowotnym. Ale czy faktycznie jest dobrym wyborem w codziennej diecie? W tym artykule przyjrzymy się...
-
Jest jak lepsza wersja tymianku. Pachnie obłędnie i wspiera pracę jelit. Zawsze przyprawiam nim mięso
Zioła prowansalskie, majeranek oraz oregano to jedne z najbardziej klasycznych przypraw, jakich używamy w kuchni. Mało kto wybiera zdrowy produkt o wyjątkowym aromacie, a szkoda. Chętnie wyjaśnię ci, jak wygląda cząber i do czego można go używać.
-
Szynka lśni jak benzynowa plama na asfalcie? To oznacza jedno. Sprawdź, czy można ją kłaść na kanapce
Sięgasz po plasterek ulubionej szynki, ale coś przykuwa wzrok. Na jej powierzchni lśnią wielobarwne refleksy. Wygląda intrygująco, jednak czy na pewno jest bezpieczna do jedzenia? Co oznacza tęczowy połysk na wędlinie? Sprawdź, zanim spałaszujesz...
-
Tanie, łatwo dostępne i pełne cennych składników. Regularne jedzenie świetnie wpływa na organizm
Boczniaki coraz częściej lądują w naszych daniach zamiast pieczarek. Ich mięsista konsystencja i delikatny smak sprawiają, że świetnie pasują do flaczków, kotletów czy aromatycznych sosów. To nie tylko kulinarny hit, lecz także źródło cennych...
-
Mięso wciąż zamrożone, a ty masz mało czasu? Sprawdź, czy możesz je wrzucić do garnka. Uważaj na jedno
Czy można gotować zamrożone mięso? Wiele osób staje przed takim pytaniem, zwłaszcza gdy brakuje czasu. Chociaż niektórzy podchodzą do tego sceptycznie, inni bez wahania sięgają po tę technikę. Czy jest bezpieczna?
-
Wygląda jak żwir, ale użyjesz jej w kuchni. Śmiało zastąpi pieprz, zdziała cuda na wątrobę i żołądek
Co można użyć zamiast pieprzu? Jeśli szukasz alternatywy dla tej przyprawy, która nie tylko wzbogaci smak potraw, ale również przyniesie korzyści zdrowotne, to jesteś w dobrym miejscu. Niektórym przypomina żwir, ale warto wykorzystać ją w kuchni.
-
Nie daj się nabrać na sztuczki producentów. Bosacka porównuje i mówi: To wcale nie są sery
Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego? Katarzyna Bosacka udostępniła materiał, w którym przestrzega przed produktami, które na pierwszy rzut oka wyglądają zupełnie niewinnie, ale w rzeczywistości są wysoko przetworzonymi nabiałem. Sprawdź, na c...
-
Świeże ryby to gorszy wybór niż mrożone? Naukowcy mówią wprost. "Czasem mijają tygodnie"
Mrożone produkty często są postrzegane jako gorsze i mniej zdrowe niż świeże. Tymczasem okazuje się, że nie musi tak być. Norwescy naukowcy przekonują, że w sklepach lepiej kupować ryby mrożone, bo często przewyższają świeże zarówno pod względem...
-
Układasz na kanapkach i dodajesz do obiadu. To jeden z najzdrowszych owoców. Wspiera skórę i serce
Na co pomagają pomidory? Te popularne owoce można znaleźć praktycznie w każdym sklepie. Warto włączyć je do codziennej diety, ponieważ mogą uchronić przed wieloma przewlekłymi chorobami i poprawić ogólną kondycję organizmu.
-
Weź brokuł, pomidory i zrób sos. Lepszej sałatki na kolację nie zjesz nawet w restauracji
Sałatka z brokułem może nie jest tak popularna, jak choćby jarzynowa czy imprezowy gyros, ale to przepis i do tańca, i do różańca i wiem, co mówię (piszę). To danie idealne na kolację, lunch do pracy lub po prostu jako przystawka podczas spotkań z...
-
Niska cena zachęca, ale lepiej omijać szerokim łukiem. Prowadzi do otyłości i problemów z sercem
Jakiego oleju unikać? Już wiele lat temu badania wykazały, że pewien rodzaj tłuszczu roślinnego, powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, może mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie. Choć jego niska cena zachęca do zakupu,...
-
Niepozorny owoc, a w środku prawdziwa bomba witaminowa. Kryje w sobie ponad 20 składników odżywczych
Choć wyglądają niepozornie, kryją w sobie bogactwo składników odżywczych, które mogą zaskoczyć nawet największych entuzjastów zdrowego jedzenia. Naturalnie słodkie i pyszne wspierają organizm na wielu poziomach. Czy minikiwi jest zdrowe? Sprawdźmy...
-
Jem od lat, a nie wiedziałam, ile w tym zdrowia. Wspiera mózg i poprawia pamięć, a to nie wszystko
Czy jajecznica ze szczypiorkiem jest zdrowa? To pytanie nurtuje wielu miłośników tego śniadaniowego klasyka. Okazuje się, że takie połączenie ma więcej zalet, niż mogłoby się wydawać. Jednak niektórzy muszą uważać.
-
Nazywali ją produktem dla biednych. Dziś ta kasza to "naturalne remedium". Pomaga schudnąć i nie tylko
Kiedyś kasze były podstawą diety ludzi ubogich. Dziś większość z nas uwzględnia je w codziennym menu. Jeden rodzaj zasługuje na szczególną uwagę, bo odznacza się wysoką zawartością błonnika i minerałów. To cenne źródło składników odżywczych.
-
Kiedyś unikałam, teraz wcinam kilka razy w tygodniu. Spowalnia starzenie i ma mało kalorii
Czy szpinak jest zdrowy? To pytanie często pojawia się w kontekście zdrowego odżywiania. Wiele osób unika go jak ognia, nie zdając sobie sprawy, że jedzenie go daje wiele korzyści. Odpowiednio przygotowany, dostarcza jeszcze więcej witamin.
-
Wspiera odporność, wspomaga odchudzanie i znacznie więcej. Jedz zamiast pomarańczowej. Nie pożałujesz
Choć jej pomarańczową odmianę zna praktycznie każdy, w ciemniejszej odsłonie może zaskakiwać. Tym bardziej że wcale nie tak łatwo trafić na nią w sklepie. Czy warto oraz jak spożywać czarną marchewkę?
-
Była nazywana "zimowymi szparagami", a w smaku przypomina ostrygi. Niegdyś uwielbiana, dziś zapomniana
Przed laty do potraw mięsnych wcale nie dodawano ziemniaków. Zamiast tego serwowano je z zapomnianym dziś warzywem, jakim jest salsefia. Używano jej również do zup. Ten niepozorny korzeń mylony z pasternakiem jest wyjątkowo zdrowy i delikatny w...
-
Omijamy w sklepach "zielone złoto". Niesłusznie. Niskokaloryczne, bogate w białko i błonnik
Czym jest bambus? To roślina, która od wieków cieszy się ogromnym uznaniem w Azji. Jego pędy, mimo wielu korzyści zdrowotnych, są jednak mało popularne w innych częściach świata. W Polsce można je znaleźć w wielu sklepach i naprawdę warto włączyć ...
-
Wygląda jak zwęglona rzodkiewka, ale działa cuda. Wspomaga trawienie, wspiera serce i odporność
Jak wygląda czarna rzepa? Choć jest charakterystyczna, mało kto po nią sięga. A szkoda, bo ma wiele właściwości zdrowotnych, które mogą zaskoczyć niejedną osobę. Z wyglądu przypomina rzodkiew, ale po spróbowaniu poczujesz, że to coś innego.
-
Nie każdy olej nadaje się do smażenia. Tych lepiej unikaj. Na patelni zamieniają się w truciznę
Jaki jest najgorszy olej do smażenia? Nie wszystkie tłuszcze dobrze sprawdzają się w wysokich temperaturach. Jeden z nich gości jednak w wielu domach i często jest wykorzystywany w kuchni. Warto wiedzieć, że smażenie na nim wiąże się z negatywnym...
-
Podaruj babci. Ten olej to naturalny eliksir zdrowia. Wspomaga pamięć i serce, ale to nie wszystko
Który olej jest najzdrowszy dla człowieka? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, ponieważ poro zależy od tego, do czego chcemy go używać. Jeden z nich jednak zdobywa coraz większą popularność, powinni zainteresować się nim przede wszystkim...
-
Kupowałam raz w tygodniu, aż w końcu spojrzałam na skład. Teraz przygotowuję w domu
Czy jedzenie tortilli jest zdrowe? To pytanie zadaje sobie wielu miłośników tych pysznych placków. Cieszą się ogromną popularnością i stanowią podstawę pysznych dań. Choć niektóre mogą być doskonałym źródłem składników odżywczych, inne zawierają...
-
"Lek" na prawie całe zło. Skutecznie wspiera serce, pamięć i regeneruje organizm. Idealny dla seniorów
Granat to owoc o rubinowych nasionach, który zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, lecz także niezwykłymi właściwościami. Szczególnie seniorzy powinni zwrócić na niego uwagę, ponieważ może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Na c...
-
Niektórzy nazywają go "królem ryb". Badacze twierdzą, że jest najzdrowszy na świecie
Zdrowe ryby bez toksyn są najbardziej pożądane. Ich regularne spożywanie przynosi organizmowi szereg korzyści zdrowotnych, pod warunkiem że sięgamy po odpowiednie gatunki. Jeden z nich został okrzyknięty królem ryb. Zaskakuje zarówno smakiem, jak ...
-
Mało kto o nim słyszał, a wielka szkoda. Pomaga w trawieniu, reguluje ciśnienie i wspiera serce
Mniej znane owoce i warzywa coraz częściej pojawiają się na sklepowych półkach. Niektórzy nie są przekonani, ale warto się zainteresować ich smakiem i właściwościami. Jedno z nich powoli zdobywa popularność w Polsce, ale dla wielu osób jest wciąż...
-
To mięso ma najwięcej białka. Wcale nie chodzi o pierś z kurczaka. Możesz się zdziwić
Dobrze zbilansowana dieta jest kluczem do dobrego zdrowia i samopoczucia, jednak niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu są proteiny. Zastanawialiście się, jakie mięso ma najwięcej białka? Wyjaśniamy.
-
Pomaga w utrzymaniu zdrowego serca, a smakuje jak gruszka w karmelu. Można pomylić go z cukierkiem
Egzotyczne owoce to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, których wartość jest doceniana na całym świecie. Jednak niektóre z nich, mimo niezwykłych właściwości prozdrowotnych, wciąż pozostają mało znane. Do tej grupy należy m.in. sapodilla, czy...
-
Czy piana na herbacie jest powodem do niepokoju? Jej obecność może świadczyć o jakości naparu
Co oznacza piana w herbacie? Nalot pojawiający się tuż po zaparzeniu może zwrócić uwagę i wywołać pytania o jakość napoju. W rzeczywistości jest to naturalne zjawisko, które ma jasne wytłumaczenie. Dowiedz się, co powoduje powstawanie piany w kubk...
-
Świat go uwielbia, a my? Powinniśmy częściej sięgać po ten owoc. Zawodowo wspiera organizm
"Złota pomarańcza", czyli kumkwat, szturmem podbił serca smakoszy na świecie, choć w Polsce nadal jest mało popularny. Egzotyczny owoc, ceniony za właściwości zdrowotne, m.in. przynosi ukojenie przy zmęczeniu i może pomóc w walce z bezsennością. A...
-
Te owoce to prawdziwy superfood. Przebijają truskawki i maliny. "Korzyści dla serca, mózgu, trawienia"
Owoce jagodowe wpływają korzystnie na odporność, pracę serca oraz układ nerwowy. Na szczególną uwagę zasługują nie uwielbiane przez większość truskawki, a borówki. To bogate źródło witamin oraz minerałów. Warto włączyć je do codziennego menu.
-
W Chinach stosują ją od starożytności. W Polsce wciąż jest niedoceniana. Skrywa wiele dobrego
Choć jest uprawiana również w Polsce, nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda, gdyż zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, a przy tym jest po prostu bardzo smaczna. Co można zrobić z owocu morwy?
-
W Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Lepiej jednak nie przesadzać. Japończyk przestrzega
Na co dobre jest kaki? Ten smakowity, azjatycki owoc skrywa wiele dobrego. Nie każdy jednak wie, że w nadmiarze może szkodzić. Japoński twórca opowiedział, co go spotkało, gdy zajadał się nim dzień w dzień. Teraz przestrzega innych.
-
Piję ten sok regularnie i nie choruję przez całą zimę. Poprawia wygląd skóry i wspomaga odporność
Sok z jarmużu to prawdziwa bomba witaminowa, idealna na jesienne i zimowe dni. Pełen witamin i antyoksydantów, wspiera odporność, poprawia kondycję skóry i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Dowiedz się, dlaczego jeszcze warto dodać go do...
-
W nazwie ma jabłko, ale wcale nim nie jest. Wspomaga trawienie i odporność. Jak smakuje?
Mleczny owoc nie jest popularny w Polsce, a szkoda, bo to "egzotyczne jabłko" jest niezwykle zdrowe i można je wykorzystać na wiele sposobów. Nie tylko wspomaga trawienie, lecz także wzmacnia odporność. Jesteście ciekawi, jaki ma smak?
-
Nadaje się do mięs, sosów i sałatek. Znajdziesz w nim wiele dobrego. Zamień pieprz na tę odmianę
Jakie przyprawy warto mieć? Jeśli zależy ci na smaku oraz zdrowiu, do codziennej mieszanki warto dodać mniej popularną opcję. Z sukcesem zastąpisz nią tradycyjny, czarny pieprz. Doda daniom aromatu, a przy tym jedzenie nie wyjdzie bardzo pikantne.
-
W kuchni jest jak kameleon. Dodasz go do potraw słonych i słodkich. Zadba o zdrowie i odchudzanie
Szukając idealnego śniadania, często stawiamy na produkty, które są nie tylko sycące, lecz także wartościowe dla organizmu. Jednym z takich składników jest ten gęsty produkt, który podbił serca i podniebienia wielu z nas. Na co pomaga jogurt greck...
-
Bije na głowę zieloną herbatę. Japoński specjał pachnie jak ciasteczka, a przyspiesza odchudzanie
Jeśli znudziła ci się już klasyczna czarna herbata z cytryną, wypróbuj japoński specjał. Soba Cha nie tylko dobrze smakuje, lecz także ma wiele korzystnych właściwości. Wzmacnia odporność, normalizuje trawienie oraz zmniejsza apetyt na słodycze.