zdrowie
-
Niewielu wie o cennych właściwościach liści laurowych. Wystarczy je podpalić i poczekać kilka minut
Liście laurowe to niezwykle doceniana przyprawa w każdej kuchni. Używamy jej do gotowania zup czy sosów. Nadają potrawom wyjątkowy, aromatyczny smak, lecz nie wszyscy wiedzą, że mają również inne zastosowanie. Wystarczy, że podpalimy kilka liści...
-
Jak zrobić syrop z cebuli na przeziębienie? Babciny przepis zawiera trzy składniki i jeden trik
Za oknem aura dość nieciekawa, co niestety sprzyja przeziębieniu. Kiedy zauważamy u siebie pierwsze objawy, takie jak kaszel, czy ból mięśni, zazwyczaj natychmiast sięgamy po domowe specyfiki. Dziś mamy dla was przepis na syrop z cebuli, który...
-
Dlaczego nie powinno dodawać się miodu do gorącej herbaty? Nie zatrujesz się, ale zdrowia też nie zyskasz
Aura za oknem nas nie rozpieszcza i niestety, nietrudno o przeziębienie. Kiedy już dopadnie nas wstrętne choróbsko, najczęściej staramy się ratować się domowymi sposobami. Jedną z takich metod jest gorąca herbata lub mleko z miodem. Niestety, nie...
-
Jak zrobić ocet jabłkowy? Domowy przepis na naturalny probiotyk. Sprawdzi się także do pielęgnacji włosów
Jeśli nie przepadamy za klasyczną wersją octu jako dodatek do codziennej kuchni, warto dowiedzieć się jak zrobić ocet jabłkowy. Ta alternatywna wersja, jest nie tylko bardziej smaczna, ale przede wszystkim niesie ze sobą wiele wartości...
-
Kiszony kalafior. Zdrowie i smak zamknięte w jednym słoiku. Tak wzmocnisz odporność
Kiszony kalafior to idealny pomysł na wzmocnienie odporności jesienią i zimą. Warto mieć pod ręką słoik z takim dobrodziejstwem. W smaku może spokojnie konkurować z ogórkami i kapustą. Podajemy bardzo prosty przepis.
-
Te grzyby są najgroźniejsze dla naszego zdrowia. WHO przedstawia najnowszy raport
Światowa Organizacja Zdrowia przedstawiła najnowszy raport dotyczący grzybów, które są najniebezpieczniejsze dla zdrowia człowieka. Na opublikowanej liście widnieje dziewiętnaście najgroźniejszych gatunków.
-
Dlaczego trzeba obierać maślaki? Zrobisz z nich boski sos i najlepszą grzybową, ale skórka nie przysporzy zdrowia
Jeśli jesteś miłośnikiem grzybowych smaków, maślaków raczej nie muszę ci przedstawiać. To grzyby dość charakterystyczne i, obok borowików, najsmaczniejsze w sosie, zupie i marynacie. Niestety, wielu grzybiarzy omija maślaki, ponieważ należy je...
-
Prosta konfitura z borówki amerykańskiej na zimę. Przepis na pyszny dodatek do ciast i naleśników
Wielkimi krokami zbliża się do nas jesień. To dobry czas, aby zaplanować wsparcie naszego organizmu przed atakiem wirusów i innych drobnoustrojów, które wywołują różne choroby. Aby temu zapobiec, należy wzmocnić swoją odporność. Pomocna będzie...
-
To najgorszy olej. Jest szkodliwy dla zdrowia, ale masowo dodaje się go do produktów spożywczych
Ten olej jest bardzo popularny. Często wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym. Znajdziemy go w niektórych chipsach, ciastkach, lodach, czekoladzie i wielu innych produktach. Stosowany jest również w przemyśle kosmetycznym i energetycznym. Ma o...
-
Ten sposób zmieni smak twojego obiadu. Zdrowo, smacznie i bez tłuszczu
Skupienie się na sobie i swoim zdrowiu najczęściej zaczynamy od kuchni i diety, którą stosujemy. Zmiany w przygotowywaniu posiłków możemy rozpocząć od wybrania metody gotowania. Jest ich wiele, ale która jest najzdrowsza?
- Sałatka makaronowa na święta. Ważne są pomidory i składnik z patelni
- Oszustwo na jarmarku. Oto jak klienci są nabijani w butelkę
- Urządzenie przydatne dla wszystkich, którzy napotykają trudności w rozmowachMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Został uznany za najgorsze mięso. Polacy masowo dodają go do kanapek
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Co daje codzienne picie cynamonu? Pożegnaj zbędne kilogramy
- Zwykły piernik może się schować. Jeden dodatek i będzie o niebo lepszy
- Najlepsza sałatka śledziowa. Francuskie przyprawy dodają jej pazura
-
Czarny bez owoce - kiedy zbierać? Przetwory z tego naturalnego składnika to must have każdej spiżarni
Czarny bez owoce - kiedy zbierać? Ten niesamowicie zdrowy i bogaty w minerały składnik musi być w pełni dojrzały, by móc go przetworzyć na różne sposoby. Przy sprzyjających warunkach pogodowych najlepszym okresem jest sierpień i wrzesień. Co zatem...
-
Po jakie pieczywo warto sięgać? Najzdrowszy rodzaj chleba smakuje wyjątkowo. Możesz go znać z rodzinnego domu
W wielu domach chleb jest jednym z najważniejszych produktów na liście zakupów. Nie zawsze mamy czas, by samodzielnie upiec chleb. A jemy go na śniadanie i na kolacje w towarzystwie wędlin, sałatek, jak i jajecznicy. Jednak jaki chleb jest...
-
Kiszony czosnek - najprostszy sposób na domową bombę witaminową zamkniętą w słoiku
Kiszony czosnek stanowi idealny dodatek do sałatek, kanapek czy dań głównych, a dla prawdziwych koneserów sprawdzi się doskonale jako przekąska wyjadana wykałaczką ze słoiczka. Dodatkowo jest prawdziwą bombą witaminową i naturalnym antybiotykiem,...
-
Dodajesz tę przyprawę w trakcie jedzenia? Najnowsze badania mówią, że to niezwykle szkodliwe
Dosalanie posiłków w trakcie jedzenia jest dość popularnym zwyczajem. Zdarza się, że przyrządzone dania, uznajemy za niewystarczająco słone, więc doprawiamy je według naszych preferencji. Niestety, jak się okazuje, takie praktyki mają wyjątkowo...
-
Wiele osób popełnia błąd przy kiszeniu ogórków. Może zaszkodzić zdrowiu. Chodzi o pojemnik
Jak zrobić ogórki kiszone? Okazuje się, że jeden ze sposobów na przygotowanie tego przysmaku może być szkodliwy dla zdrowia. Chodzi o kiszenie w plastikowych butelkach. Zwróciła na to uwagę Sylwia Panek, chemiczka, która prowadzi bloga oraz profil...
-
Jak przechowywać miód, aby był płynny? Warto poznać te zasady, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem
Choć miód jest jednym z najtrwalszych produktów używanych w codziennej kuchni, warto wiedzieć, jak poprawnie go przechowywać. Kilka zasad pozwoli mu nie tylko zachować swoje właściwości, ale także sprawić, by nie krystalizował się zbyt szybko.
-
Jak poznać, czy mięso jest świeże? Data ważności to nie wszystko, zwróć uwagę na kilka rzeczy
Miłośnicy mięsnych potraw nie wyobrażają sobie obiadu bez kotlecika, pieczeni czy udka z kurczaka, jednak nie zawsze kupowane mięso jest świeże, a jego jedzenie może prowadzić do poważnego zatrucia. Jakiego mięsa nie kupować?
-
Syrop z kwiatów lipy - przepis na dobre zdrowie w zimne dni. Zobacz, jak zrobić leczniczą miksturę
Syrop z kwiatów lipy to przepis na dobre zdrowie nawet zimą. Lipa ma działanie napotne, łagodzi kaszel i ból gardła, jest też przeciwgorączkowa i przeciwzapalna. Jak skorzystać z tego dobrodziejstwa? Zrobić syrop, zwłaszcza że teraz jest sezon...
-
Te zioła powinny znaleźć się w twojej kuchni. Urozmaicą smak dań i pozytywnie wpłyną na zdrowie
Zioła od wielu lat stanowiły remedium dla różnych dolegliwości. Kiedy zmagamy się z mdłościami i bólem brzucha, parzymy sobie rumianek, koperek lub miętę. Włosomaniaczki zaś polecają codzienne picie skrzypu i pokrzywy, które wzmacniają włosy i...
-
Syrop czy sok z czarnego bzu? Oba są mniam! Przepis na aromatyczny i zdrowy smak lata
Lato to czas kiedy krzewy czarnego bzu uginają się od białych kwiatów. Są duże, a zarazem kruche, ich znane od wieków właściwości przyciągają wszystkich ceniących naturalne metody leczenia i zdrowego stylu życia.
-
Do czego wykorzystać drożdże? Piękna cera, ciepłe śniadanie i pyszny deser, to wszystko łączy ten jeden składnik
Zastosowanie drożdży nie musi ograniczać się wyłącznie do kuchni. Ich ogromna paleta właściwości zdrowotnych i odżywczych pozwoli nam nie tylko smacznie zjeść, ale także poprawić stan naszej skóry, czy wspomóc organizm w walce ze skutkami stresu.
-
Czy można jeść surowe szparagi bez obaw? Rozwiewamy wątpliwości
Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, dlatego fani tego warzywa chcą się nim cieszyć w pełni. Zazwyczaj przed zjedzeniem poddajemy szparagi obróbce termicznej - najczęściej jest to gotowanie lub pieczenie. A czy można jeść surowe szparagi bez...
-
Ogórek - ile ma kalorii? Czy można łączyć go z pomidorem? Instagramerka rozwiewa wszelkie wątpliwości
Ogórek to warzywo, które wykorzystujemy w wielu daniach. Jest pełne witamin i minerałów. Co ważne, ma niewiele kalorii, więc możemy objadać się nim bez ograniczeń. Największe kontrowersje od lat budzi jednak jego połączenie z pomidorem. Wątpliwośc...
-
Kiszone ogórki - przysmak, którym zajadają się Polacy. Dla niektórych może być niebezpieczny
Kiszonki to niezwykle smaczne, a jednocześnie bardzo zdrowe przetwory. Okazuje się jednak, że nie dla wszystkich. Osoby, z jakimi schorzeniami nie powinny jeść kiszonek? Odpowiadamy.
-
Zasada pięciu sekund - czy rzeczywiście powinniśmy się do niej stosować? Naukowcy odpowiadają
Zasada pięciu sekund od wielu lat krąży po internecie - ale czy powinniśmy się do niej stosować? To teoria, według której można zjeść to, co upadło na podłogę, pod warunkiem że nie leżało dłużej niż pięć sekund. Naukowcy postanowili raz na zawsze...
-
To polskie warzywo ma najwięcej składników odżywczych. Jest najzdrowsze ze wszystkich
Warzywa są pełne prozdrowotnych składników. Powinny stanowić znaczną część naszej diety, ponieważ witaminy i sole mineralne w nich zawarte pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Zastanawiacie się, które polskie warzywo jest...
-
Jak przechowywać truskawki, aby zachowały świeżość? Najlepsze sposoby, aby przedłużyć ich trwałość
Truskawki to uwielbiane przez wielu owoce. Ich aromat i smak jest niepowtarzalny, dlatego cieszą się szerokim zastosowaniem w kuchni. Są one jednak dość delikatne, a ich nieodpowiednie przechowywanie może sprawić, że szybko się zepsują.
-
Czym jest moringa? Ta roślina pomaga utrzymać zdrowie i urodę. Jak ją stosować?
Moringa to chrzanowe drzewo długowieczności. Skąd pochodzi i jakie wartości prozdrowotne posiada? Dlaczego warto włączyć tę roślinę do codziennej diety?
-
Czy ogórki kiszone są zdrowe? Podobno zajadała się nimi sama Kleopatra
Uznawane są za naturalny probiotyk, zaś sok z tych fermentowanych warzyw działa jak doskonały izotonik. Ogórki kiszone korzystnie wpływają na naszą mikroflorę jelitową i są niskokaloryczne - 100 g ma zaledwie 11 kcal. Podobno zajadała się nimi naw...
-
Końcówki od banana - czy możemy je bezpiecznie jeść? Oto kilka mitów, w które ciągle wierzymy
"Wyrzuć końcówkę od banana, bo tam są robaki" - to zdanie często padało z ust naszych rodziców. Urosło niemal to rangi legendy. Podczas spożywania owocu wyrzucamy tę część do kosza. Czy jednak jest to konieczne?
-
Miód z mniszka. Przepis na smaczny i naturalny syrop. Ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych
Wiosna rozpoczęła się już na dobre, dlatego warto przygotować miód z mniszka. Przepis na tę słodką i naturalną miksturę sprawdzi się podczas przeziębienia. Mało tego, smakuje bardzo dobrze i łatwo go przygotować.
-
Połączenie pomidora z ogórkiem jest szkodliwe? Eksperci obalają popularny mit żywieniowy
Utarło się przekonanie, że pomidor i ogórek to połączenie szkodliwe. Askorbinaza, która obecna jest w zielonym warzywie, utlenia witaminę C. Czy jednak musimy rezygnować z dań, w których występują obie jarzyny? Eksperci podpowiadają, że nie jest t...
-
Sposoby na zdrowsze dania z grilla. Skorzystaj z tych wskazówek i ciesz się wartościowym posiłkiem
Chyba nie ma osoby, która nie lubi potraw prosto z grilla. Za każdym razem zajadamy się nimi ze smakiem. Nie znaczy to jednak, że możemy je spożywać bez ograniczeń. Wysoka temperatura może przyczyniać się bowiem do powstawania rakotwórczych...
-
Dodatki do żywności wywołują wiele kontrowersji. Czy są bezpieczne? Nie każdego trzeba się obawiać
Dodatki do żywności często wywołują wiele kontrowersji. Czy wszystkie są takie straszne i powinniśmy się ich bać? Czy są dopuszczalne w tzw. zdrowej żywności, która ma etykietę "ekologiczna"? I przede wszystkim - czy są bezpieczne dla naszego...
-
Koktajl z selera naciowego może być smaczny? Owszem! Wystarczą dwa składniki, które podkręcą smak
Koktajl z selera naciowego nie jest może najsmaczniejszy, ale ma wręcz zbawienny wpływ na organizm. Wystarczy jednak dodać do niego dwa składniki, aby poprawić jego smak, a ponadto wzbogacić jego właściwości.
-
Koktajl ze szpinakiem to najlepszy wybór na wiosnę. Cytrusowy dodatek podkręci jego smak
Koktajl ze szpinakiem to najlepszy wybór na wiosnę. Jego uniwersalny smak sprawi, że pasują tu dodatki mleczne, warzywne, a także owocowe. Szpinak to bardzo wdzięczne warzywo, które możemy użyć na kilka sposobów. Dziś przychodzimy z błyskawicznym...
-
Najgorszy sposób na przyrządzenie jajek - to wtedy tracą swoje wszystkie właściwości odżywcze!
Często zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób obróbka termiczna wpływa na produkty spożywcze. Gotujemy je, smażymy, grillujemy lub pieczemy. Który więc sposób przygotowywania jajek jest najmniej bezpieczny?
-
Sok z brzozy - właściwości, o których warto pamiętać. Latem świetnie chłodzi, a do tego wspiera zdrowie
Sok z brzozy od dawna ma zastosowanie w medycynie naturalnej - zapobiega wielu schorzeniom i pomaga w ich leczeniu. Nazywany też często eliksirem życia. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?
-
Czy bigos jest zdrowy i ma wartości odżywcze? Obalamy mity związane z tą potrawą
Bigos to potrawa z bogatą historią, ale czy też z bogatymi właściwościami? Jest znany już od kilkuset lat i w tym czasie przepis na niego ulegał wielu modyfikacjom. Powszechnie uważany jest za danie ciężkostrawne. Czy jednak jest to potrawa zdrowa...
-
Smacznej kawusi życzymy - ale nie za dużo. Naukowcy: Kawa zmniejsza objętość mózgu
Należycie do osób, z którymi lepiej nie rozmawiać przed pierwszą kawą? Lepiej nie przesadzajcie z jej ilością! Australijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że nadmiar kawy może zmniejszać objętość mózgu.